Начало Контекст Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня
10377
България

Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня

Костенурките по принцип се крият от жегите и не се движат много. Това вероятно е и причината напоследък да няма пострадали при инциденти и затова в нашия център тази година отчитаме по-малък брой новоприети животни.Това разказа Ива Лаловска от Спасителния център за костенурки в несебърското село Баня. Обитателите в него са сухоземни костенурки, за които се полагат съответните грижи за тяхното възстановяване.

| 17 Август 2024, 08:30 ч.
Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня
Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня
Снимка © Geachelonia.org

Костенурките по принцип се крият от жегите и не се движат много. Това вероятно е и причината напоследък да няма пострадали при инциденти и затова в нашия център тази година отчитаме по-малък брой новоприети животни. Това разказа Ива Лаловска от Спасителния център за костенурки в несебърското село Баня. Обитателите в него са сухоземни костенурки, за които се полагат съответните грижи за тяхното възстановяване. Лаловска работи и с няколко ветеринарни лекари, които оказват съдействие при по-специфични проблеми, например обгаряне при пожар.

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Светослав Иванов е кандидатът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на варненския район „Приморски“, съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб в крайморския град народният представител Ивайло Костадинов. В район „Одесос“, където на 20 октомври също ще се проведат частични местни избори, формацията ще подкрепи кандидата за кмет, издигнат от „Възраждане“.

Ивайло Костадинов подчерта, че договореното сътрудничество между двете политически сили е валидно само за местния вот, не и за парламентарния.

Този път имаме шанс да променим нещата и във Варна, и в страната, но е необходимо избирателната активност да бъде висока, каза още Костадинов. Той и колегите му посочиха, че имат много предложения за подобряване на ситуацията в крайморския град, като подчертаха, че администрацията не се справя с проблемите със сметопоч

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които ще се улесни издаването на лични карти за десетки хиляди българи, съобщи пресцентърът на формацията.

Над 50 хил. българи нямат постоянен адрес и лична карта, заради което нямат достъп до здравеопазване, образование и работа. С промени в Закона за гражданската регистрация, внесени в Народното събрание тази седмица, ще се даде възможност на гражданите да получат служебен адрес, с който да им се издаде лична карта, заявяват от ПП-ДБ. 

Целта на изготвения законопроект е да създаде възможност за гражданите, които нямат и не могат да представят документи за адресна регистрация (за собственост или за ползване на имота, договор за наем и др.), да заявят адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес, заявяват вносителите. Със законопроекта се въвежда понятието

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

В момента най-голямото предизвикателство е да се преодолее сушата, защото тук няма почти никакъв дъжд, наблюдава се опустиняване, земята се е напукала, коментира също тя. Лятото е изключително сухо, валежите са малко и недостатъчни, като при дъжд водата не е достатъчно, за да се задържи за дълго под повърхността, обясни Лаловска. За да се пребори с проблема, тя прави опити да разработи напоителна система и да осигури на центъра по-голямо количество вода. Лаловска обмисля и разширяване на базата за посещение. Тя иска да направи и по-просторни помещения за костенурките, които са с характерно по-големи размери. Търся фирма или специалисти за изграждането термонели и метални конструкции за по-добра изолация, каза също Лаловска.

Обитателите, гостите и пътят напред

„При нас живее най-големият представител на сухоземното царство, тя ще стане над 100 кг и близо метър и нещо на дължина. Живее на Сейшелите и всъщност в момента е бебенце“, разказа Лаловска за една от женските костенурки. Притеснението на специалиста е, че няма да може да вдига костенурката и да я пренася на двора. В тази връзка Лаловска обмисля да преустрои пространството така, че костенурките сами да влизат и излизат навън. В центъра все още пребивава и сухоземната костенурка, която всички наричат Бабата, която се счита за талисмана на мястото. Тя е на около 75 г. Наричаме я Бабата, но тя всъщност е на средна възраст, като все още може да има поколение от малки костенурки, обясни експертът. Има костенурка от този вид, доживявала до 156-годишна възраст, така че Бабата съвсем не е стара, добави Лаловска. В центъра има и бебета, които най-много привличат вниманието на посетителите.

Нашата фокус група остават децата, вече имахме лагер през юни. Надявам се догодина да направим повече от един лагер, в който децата да се запознаят с тези уникални животни, заяви също Лаловска. По думите в беседите децата научават повече за самите костенурки, за тяхното отглеждане, за грижата при нараняване и др. Така например се забелязва, че децата са положително настроени към тези животни, но Лаловска не ги препоръчва за отглеждане в домашни условия, защото смята, че костенурките се чувстват нещастни да живеят в ограничения. Това все пак са диви животни и стремежът им за свобода е голям, дори огромен, напомни тя. Виждам го и при нас как искат да преодоляват прегради, да научават какво има от другата страна, добави тя. 

Друга подробност, която могат да научат по-младите посетители на центъра, е, че в България има два вида сухоземни и два вида водни костенурки. Понякога има объркване, че костенурките са земноводни животни, защото сред тях има и такива, които живеят във вода. Те обаче са влечуги и снасят яйцата си на суша, обясни Лаловска. Повече за живота на тези животни може да се научи и от детската книжка „Сима, сухоземната костенурка“, която се предлага при посещение в центъра или от сайта на фондация „Геа Челониа“. Организацията е основана от покойния Иво Иванов, партньор в живота и дейността с костенурките на Ива Лаловска. 

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното платно. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева.

Сигналът е подаден в 16:20 часа днес. Огънят е лумнал в сухите треви и храсти край пътя и се е разпрострял бързо заради вятъра. Веднага са изпратени екипи на противопожарната служба и на полицията.

След като пожарът бъде загасен, участъкът от пътя ще бъде отворен за движение. 
Полицейски екипи регулират трафика. За леките автомобили е организиран обходен маршрут през селата Басарбово и Иваново, а камионите изчакват на място. 

На тържествена сесия на Общинския съвет в Лом по повод празника на града, който се отбелязва в деня на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, беше връчен почетния знак на общината на хора и институции, допринесли за развитието и издигането авторитета й. 

Младата дизайнерка Десислава Бисерова Тошева (26г.), за която в последните няколко години пишат най-известните в света модни списания, а нейни тоалети носят световно известни актьори, музиканти, бизнесмени и шоумени, получи почетния знак на Лом от кмета Цветан Петров за своите постижения в света на модата. Пред общинските съветници и граждани на Лом Тошева заяви, че е израснала в крайдунавския град и първите бизнес начинания са започнали в него като дете, когато е събирала цвят от рози от градините на местни хора с тяхно съгласие и правила парфюми. Дизайнерката сподели още, че често през годините се е прибирала в

В рамките на два дни сдружение "Асоциация на младите учени" ще събере представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните организации и сектора на неправителствените организации, които да се срещнат с млади таланти от областта и региона на Пловдив, носители на идейни проекти в рамките на проект "Инкубатор за млади таланти“.

Основната цел на организаторите е да подпомогнат на млади таланти, които са част от местната общност и участници в проекта, да предложат свои иновативни решения на реални проблеми и предизвикателства, посочени от общините. За разработване на своите прототипи и идеи те ще получат финансиране, като по този начин ще допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В събитието могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години, от Пловдив и областта. Те трябва да заявят участието си в п

След загубата на Иво ми беше трудно, имаше колебание и по отношение на центъра, признава тя. Имаше период, в който трябваше да си дам сметка, че всичко зависи от мен, сподели също Лаловска. Тя не крие, че всичко в центъра продължава да напомня за нейния мъж. Когато се чудя за нещо, отварям неговите записки през годините и следвам съветите му за грижата за костенурките, разказа тя. 

Ива Лаловска призова хората да обичат животните и напомни, че в жегите те също имат нужда от подкрепа. Най-вероятно е, ако намерите костенурка, тя да е дехидратирана. Дайте вода и се свържете за съдействие с екологичните организации, посъветва тя. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявяването на Кочериново за град. Тържествен водосвет по повод юбилея на община Кочериново отслужиха Архим ...
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова, която е и водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Видин, регистрира осемте кандидати за народни представители от ...
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
На среща в Министерството на външните работи (МВнР) с посланика на Унгария в София от българска страна бе изразено категорично несъгласие с намесването името на България в случая с ...
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България, 22 септември. Повече от 120 участници от цялата ...
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на ...
Тикер в 20:32 ч.
С богата и разнообразна програма Община Кочериново отбеляза 50 години от обявява ...
Начало Контекст
10377
България

Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня

Костенурките по принцип се крият от жегите и не се движат много. Това вероятно е и причината напоследък да няма пострадали при инциденти и затова в нашия център тази година отчитаме по-малък брой новоприети животни.Това разказа Ива Лаловска от Спасителния център за костенурки в несебърското село Баня. Обитателите в него са сухоземни костенурки, за които се полагат съответните грижи за тяхното възстановяване.

| 17 Август 2024, 08:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня
Костенурките се крият от жегите, в момента е предизвикателство да се преодолее сушата, каза Ива Лаловска от Спасителния център в с. Баня
Снимка © Geachelonia.org

Костенурките по принцип се крият от жегите и не се движат много. Това вероятно е и причината напоследък да няма пострадали при инциденти и затова в нашия център тази година отчитаме по-малък брой новоприети животни. Това разказа Ива Лаловска от Спасителния център за костенурки в несебърското село Баня. Обитателите в него са сухоземни костенурки, за които се полагат съответните грижи за тяхното възстановяване. Лаловска работи и с няколко ветеринарни лекари, които оказват съдействие при по-специфични проблеми, например обгаряне при пожар.

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Светослав Иванов е кандидатът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на варненския район „Приморски“, съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб в крайморския град народният представител Ивайло Костадинов. В район „Одесос“, където на 20 октомври също ще се проведат частични местни избори, формацията ще подкрепи кандидата за кмет, издигнат от „Възраждане“.

Ивайло Костадинов подчерта, че договореното сътрудничество между двете политически сили е валидно само за местния вот, не и за парламентарния.

Този път имаме шанс да променим нещата и във Варна, и в страната, но е необходимо избирателната активност да бъде висока, каза още Костадинов. Той и колегите му посочиха, че имат много предложения за подобряване на ситуацията в крайморския град, като подчертаха, че администрацията не се справя с проблемите със сметопоч

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха промени в Закона за гражданската регистрация, с които ще се улесни издаването на лични карти за десетки хиляди българи, съобщи пресцентърът на формацията.

Над 50 хил. българи нямат постоянен адрес и лична карта, заради което нямат достъп до здравеопазване, образование и работа. С промени в Закона за гражданската регистрация, внесени в Народното събрание тази седмица, ще се даде възможност на гражданите да получат служебен адрес, с който да им се издаде лична карта, заявяват от ПП-ДБ. 

Целта на изготвения законопроект е да създаде възможност за гражданите, които нямат и не могат да представят документи за адресна регистрация (за собственост или за ползване на имота, договор за наем и др.), да заявят адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес, заявяват вносителите. Със законопроекта се въвежда понятието

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

В момента най-голямото предизвикателство е да се преодолее сушата, защото тук няма почти никакъв дъжд, наблюдава се опустиняване, земята се е напукала, коментира също тя. Лятото е изключително сухо, валежите са малко и недостатъчни, като при дъжд водата не е достатъчно, за да се задържи за дълго под повърхността, обясни Лаловска. За да се пребори с проблема, тя прави опити да разработи напоителна система и да осигури на центъра по-голямо количество вода. Лаловска обмисля и разширяване на базата за посещение. Тя иска да направи и по-просторни помещения за костенурките, които са с характерно по-големи размери. Търся фирма или специалисти за изграждането термонели и метални конструкции за по-добра изолация, каза също Лаловска.

Обитателите, гостите и пътят напред

„При нас живее най-големият представител на сухоземното царство, тя ще стане над 100 кг и близо метър и нещо на дължина. Живее на Сейшелите и всъщност в момента е бебенце“, разказа Лаловска за една от женските костенурки. Притеснението на специалиста е, че няма да може да вдига костенурката и да я пренася на двора. В тази връзка Лаловска обмисля да преустрои пространството така, че костенурките сами да влизат и излизат навън. В центъра все още пребивава и сухоземната костенурка, която всички наричат Бабата, която се счита за талисмана на мястото. Тя е на около 75 г. Наричаме я Бабата, но тя всъщност е на средна възраст, като все още може да има поколение от малки костенурки, обясни експертът. Има костенурка от този вид, доживявала до 156-годишна възраст, така че Бабата съвсем не е стара, добави Лаловска. В центъра има и бебета, които най-много привличат вниманието на посетителите.

Нашата фокус група остават децата, вече имахме лагер през юни. Надявам се догодина да направим повече от един лагер, в който децата да се запознаят с тези уникални животни, заяви също Лаловска. По думите в беседите децата научават повече за самите костенурки, за тяхното отглеждане, за грижата при нараняване и др. Така например се забелязва, че децата са положително настроени към тези животни, но Лаловска не ги препоръчва за отглеждане в домашни условия, защото смята, че костенурките се чувстват нещастни да живеят в ограничения. Това все пак са диви животни и стремежът им за свобода е голям, дори огромен, напомни тя. Виждам го и при нас как искат да преодоляват прегради, да научават какво има от другата страна, добави тя. 

Друга подробност, която могат да научат по-младите посетители на центъра, е, че в България има два вида сухоземни и два вида водни костенурки. Понякога има объркване, че костенурките са земноводни животни, защото сред тях има и такива, които живеят във вода. Те обаче са влечуги и снасят яйцата си на суша, обясни Лаловска. Повече за живота на тези животни може да се научи и от детската книжка „Сима, сухоземната костенурка“, която се предлага при посещение в центъра или от сайта на фондация „Геа Челониа“. Организацията е основана от покойния Иво Иванов, партньор в живота и дейността с костенурките на Ива Лаловска. 

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Участък от пътя Русе - Бяла, от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново, е затворен за движение заради силно задимяване от пожар в сухи треви и храсти край пътното платно. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева.

Сигналът е подаден в 16:20 часа днес. Огънят е лумнал в сухите треви и храсти край пътя и се е разпрострял бързо заради вятъра. Веднага са изпратени екипи на противопожарната служба и на полицията.

След като пожарът бъде загасен, участъкът от пътя ще бъде отворен за движение. 
Полицейски екипи регулират трафика. За леките автомобили е организиран обходен маршрут през селата Басарбово и Иваново, а камионите изчакват на място. 

На тържествена сесия на Общинския съвет в Лом по повод празника на града, който се отбелязва в деня на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, беше връчен почетния знак на общината на хора и институции, допринесли за развитието и издигането авторитета й. 

Младата дизайнерка Десислава Бисерова Тошева (26г.), за която в последните няколко години пишат най-известните в света модни списания, а нейни тоалети носят световно известни актьори, музиканти, бизнесмени и шоумени, получи почетния знак на Лом от кмета Цветан Петров за своите постижения в света на модата. Пред общинските съветници и граждани на Лом Тошева заяви, че е израснала в крайдунавския град и първите бизнес начинания са започнали в него като дете, когато е събирала цвят от рози от градините на местни хора с тяхно съгласие и правила парфюми. Дизайнерката сподели още, че често през годините се е прибирала в

В рамките на два дни сдружение "Асоциация на младите учени" ще събере представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните организации и сектора на неправителствените организации, които да се срещнат с млади таланти от областта и региона на Пловдив, носители на идейни проекти в рамките на проект "Инкубатор за млади таланти“.

Основната цел на организаторите е да подпомогнат на млади таланти, които са част от местната общност и участници в проекта, да предложат свои иновативни решения на реални проблеми и предизвикателства, посочени от общините. За разработване на своите прототипи и идеи те ще получат финансиране, като по този начин ще допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В събитието могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години, от Пловдив и областта. Те трябва да заявят участието си в п

След загубата на Иво ми беше трудно, имаше колебание и по отношение на центъра, признава тя. Имаше период, в който трябваше да си дам сметка, че всичко зависи от мен, сподели също Лаловска. Тя не крие, че всичко в центъра продължава да напомня за нейния мъж. Когато се чудя за нещо, отварям неговите записки през годините и следвам съветите му за грижата за костенурките, разказа тя. 

Ива Лаловска призова хората да обичат животните и напомни, че в жегите те също имат нужда от подкрепа. Най-вероятно е, ако намерите костенурка, тя да е дехидратирана. Дайте вода и се свържете за съдействие с екологичните организации, посъветва тя. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Община Кочериново отбеляза своя 50-годишен юбилей
В детайли
Росица Кирова регистрира листата на ГЕРБ-СДС във Видин
Контекст
От МВнР изразиха категорично несъгласие с намесването на България в доставката на пратки с комуникационно оборудване за Ливан и Сирия
Контекст
Шествие с реплики на исторически знамена премина през централните улици на Благоевград по повод Деня на независимостта на България
В детайли
ГЕРБ утвърди листите си с кандидатите за народни представители
Местен фокус
Участък от пътя Русе - Бяла е затворен за движение заради задимяване от пожар в сухи треви и храсти
Основна линия
Спокоен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход към този час и преминаването е без изчакване
Контекст
Варненци се включиха в кръводарителската акция „Аз вярвам и помагам“
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.