Начало Сфера Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост
10733
Икономика

Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост

Риболовният туризъм в България става все по-популярен и дори надхвърля границите на страната, а годишно близо 250 000 са посещенията на българи и чужденци по водоемите във вътрешността на страната.Все повече граждани на Република Северна Македония избират този вид почивка в южната част на България.

| 17 Август 2024, 10:00 ч.
Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост
Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост
Снимка © БТА

Риболовният туризъм в България става все по-популярен и дори надхвърля границите на страната, а годишно близо 250 000 са посещенията на българи и чужденци по водоемите във вътрешността на страната. Все повече граждани на Република Северна Македония избират този вид почивка в южната част на България. Българите пък прекарват ваканцията си с въдица в Румъния. Годишните приходи за държавния бюджет само от любителски риболов са между 4 и 5 млн. лева. Това каза в интервю изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) д-р Николай Георгиев.

Локомотив на пътнически влак се запали до Чирпан, научи от пожарната.

следва 

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. – модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хо

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година в Троян. Това съобщи на пресконференция д-р Петьо Маринов, началник на отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Троян и член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

Отбелязването на знаковата дата ще се осъществи в партньорство между МБАЛ – Троян, Община Троян и две големи троянски фирми. През последните години Денят на сърцето прераства в Седмица на сърцето, разказа д-р Маринов. 

В седмицата преди 29 септември ще бъдат изнесени две лекции, свързани със сърдечните заболявания, подготвени са и информационни материали за значимостта на сърдечно-съдовите заболявания и възможностите за тяхната превенция. Те ще се разпространяват във фирмите партньори и в информационните центрове на болницата и общината.

На 3

През последните години интересът към риболовния туризъм се увеличава, той нараства не само на територията на нашата страна, а активен риболовен туризъм се наблюдава във всички държави от Източна Европа, отбеляза Георгиев. 

По данни на регионалните структури на ИАРА в Благоевград и Сандански много македонски граждани си купуват седмичен билет за улов на риба, който е на доста ниска цена от 4 лева. Интересът на тези туристи е към пъстървовите видове риба по българските високопланински реки в Пирин и в Родопите.

Изпълнителният директор на Агенцията съобщи, че за 2023 г. са били продадени 242 595 риболовни билета. По думите му това означава, че освен хората, които идват в България за риболовен туризъм, голям процент от населението на страната съвместява този спорт с почивката си.

За първите шест месеца на тази година продадените билети са 132 000. Ако се запази тази тенденция до края на годината, ще имаме почти с 20 000 риболовни билета повече, продадени тази спрямо предходната година, посочи Георгиев. Той отбеляза, че статистика за чуждестранните посетители трудно може да се направи, защото освен Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, всеки риболовен магазин, който има сключен договор с Агенцията, може да продава билети. Риболовни билети продават и различните рибарски сдружения в страната. За да бъдат системно обобщавани подобни данни, е необходим и допълнителен административен капацитет на Агенцията, посочи изпълнителният й директор.

Цените на билетите

Новият, четвърти, сезон на „БНР подкасти“ започва днес - в Деня на столицата и на празника на светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. В него Българското национално радио (БНР) представя нови поредици видеокаст, съобщават от медията.

„Говори Дора Габе“ е първият епизод, част от новия сезон на „БНР подкасти“, и ще бъде достъпен за гледане тази вечер. Той е с гласа на писателката и представя малко известни факти за нейното творчество.

Сред новите поредици е DamaCast, който се реализира съвместно с Българската национална телевизия (БНТ). Водещи са Анелия Мангърова и Бисерка Граматикова от БНР и Антоанета Данаилова и Паола Арсова от БНТ, които ще говорят на „женски теми“, разказват от радиото. Премиерата е на 19 септември.

„Тегава раб

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Годишният билет за риболов сега струва 25 лева. Билетът за мъже над 65 години и за жени над 60 години е 12,50 лева, 6-месечният стандартен билет е 15 лева, месечният - 8 лева, а седмичният - 4 лева. Агенцията издава и безплатни билети за любителски риболов за хора с увреждания и за деца до 14 години. Политиката на Агенцията от последните години е да запали родителите да водят децата си да практикуват риболов. За началото на тази учебна година от Агенцията са планирали в училищата в по-големите градове на страната, в часовете по биология, да раздадат на децата плакети на рибите в България.

Легалните рибарници в България

На територията на страната към момента има 668 броя активни рибовъдни стопанства за сладководна аквакултура, която е доминираща, и основно става дума за шаранови стопанства, разказа изпълнителният директор на Агенцията. Заедно с този вид риба се отглежда и пъстърва, и бял толстолоб, бял амур, а основно в Родопите, Стара планина и Пирин се развъжда дъгова и балканска пъстърва. Вече се появяват и стопанства за европейски или американски сом, например близо до Варна, както и за щуки. В последните години се разкриват и стопанства за различни есетрови риби - руска и сибирска, веслонос, които също могат да се открият край Варна, язовирите "Студен кладенец", "Кърджали" и в "Огоста", където е най-голямото есетрово стопанство на Балканите, каза Георгиев. Разцветът на тези рибни стопанства е заради еврофинансирането по ресорна програма в последните програмни периоди, в това число и за този.

Удобствата за туристите

На много места в страната край рибарниците има изградени беседки и барбекюта, има и такива, където е позволено отсядането с палатки или каравани с осигурен достъп до електричество. Ако човек търси подобно преживяване, в страната има достатъчно места, които да посети, коментира Георгиев. Той обаче посочи, че досега не са водени разговори с Министерството на туризма за съвместни действия за стимулирането на риболовния туризъм в България. Ако такива разговори се инициират на ниво министерства, ние бихме откликнали и бихме дали добрите примери в страната, бихме помогнали за установяването на контакти между рибарниците и туроператорите, коментира Георгиев.

Този вид туризъм би съдействал за удължаването на летния туристически сезон, защото най-добрият период на практикуването му започва през есента, когато температурата на водата вече е между 18 и 22 градуса. Тогава рибата става много по-активна в търсене на храна преди зимата.

Географското разпределение

Най-много рибарници има в Южна България, защото там температурата е с около 4-5 градуса по-висока целогодишно. Освен това полупланинските и високопланинските язовири са по-дълбоки и студени, а тези, които са разположени в територията на Тракия основно, са по-плитки, топли, особено на места, където имат ТЕЦ и ВЕЦ, те са целогодишно топли. Това позволява на рибата цяла година да е активна и да се размножава повече, коментира Георгиев. Това са сред причините най-развитите рибни стопанства да са в Южна България край Стара Загора, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Кърджали. 

Климатичните проблеми

Анализите на температурата на водата в тези рибарници показват, че тя постепенно се повишава, достигайки 29-30 градуса, отчита се намаление на кислорода в нея, в резултат на което рибата започва да измира. Проблем има и в няколкото стратегически язовира в Южна България, в които водата е намаляла четири път под нормалното си равнище, което също се отразява негативно на живота на водните организми, каза Георгиев. По думите му в момента Агенцията е затрупана със сигнали за бедстващи или измиращи риби в язовир "Пясъчник", както и в поне седем-осем реки в южната част на страната. Освен да се чака дъжд, в садковите стопанства по закон е предвидено при критично водно равнище садките да се изместват в по-дълбоката част на водоемите, като това вече се прави в язовирите "Копринка" и "Жребчево".

Борбата с недобросъвестните рибари

Агенцията извършва минимум два пъти в годината проверки на рибните стопанства - през пролетта и за Никулден. Извън тези проверки при зарибяването във всички видове водоеми е задължително присъствието на служител на Агенцията, който да установи наличието на ветеринарно-медицински сертификат, че рибата няма заболяване. Зарибяването не било ефективно, ако не се прилага така нареченият режим хвани-пусни, според който рибарят може да задържи един екземпляр от по-едрите видове риба, а останалата част от улова трябва да се върне във водоемите.

За съжаление в България криминализирано деяние е само уловът с ток, с взривни вещества, а останалите нарушения попадат в графата административни, коментира изпълнителният директор на Агенцията. По тази причина с промените в ресорния закон се предлага санкциите, които и сега не са малки и могат да достигнат до 4000 лева, да станат доста по-сурови и не толкова във финансовата си част, а в посока на криминализиране на определени деяния, обясни Георгиев. Той даде пример с рибар с влезли в сила 21 наказателни постановления за хиляди левове за улов с мрежи, като сумите не могат да се съберат, защото извършителят няма средства. Подобни примери, по-думите на Георгиев, създават в обществото усещане за безнаказаност и водят до задълбочаване на проблемите с незаконния улов.

Увеличаване на правомощията на служителите на Агенцията

Изпълнителният директор на ИАРА съобщи, че с преминалата вече обществено обсъждане наредба, подготвена от МВР, се предлага да се вменят допълнителни правомощия на близо 170-те служители на Агенцията, които отговарят за рибарството и контрола. От ИАРА са предложили да има звукова и светлинна сигнализация на служебните им автомобили. Искаме специален режим на движение на автомобилите - такива, каквито имат служителите на Агенцията по горите, каза Георгиев. Настоява се инспекторите на ИАРА да получат правото да задържат бракониери и да могат принудително да ги отвеждат до най-близкия полицейски участък. Искаме да имаме и стоп палки, каза изпълнителният директор. Той мотивира предложенията с фактите, че бракониерите обикновено се движат групово, те много често са въоръжени с хладно оръжие, сред тях има агресивни и пияни.

Нормативните промени

Агенцията и земеделското министерство работят по промяна на Закона за рибарство и аквакултури, с които да се предвиди възможността реки да бъдат отдавани за стопанисване на риболовни сдружения, които да се грижат за зарибяването им и да имат право сами да определят цената на билетите. По предложените законови промени се водят разговори и с Националния съюз на ловците и на риболовците.

Законът не е променян почти от 20 години с изключение на "козметичен" ремонт през 2018 г., както и изменения от 2003 и 2006 г., каза изпълнителният директор на ИАРА. В предложените промени Агенцията е ползвала опита на Румъния, Словакия, Словения, Хърватия по отношение на стопанисването на рибния ресурс, който, също както и в България, е изключителна държавна собственост. В Румъния например всички водоеми от вътрешността се стопанисват от местните ловно-рибарски дружинки или сдружения, разказа Георгиев. Тези организации отговарят за определени участъци от реките и имат ангажимент към зарибяването им и охраната. Те имат права и да определят цена на различните билети, в зависимост от това какви видове риби се срещат, дали са благородни или са "плевелни". В момента Агенцията отговаря за всички водоеми във вътрешността на страната, по Дунав и морето. Георгиев отбеляза, че в България сдружения стопанисват само няколко големи язовира - "Копринка", "Сопот", "Дъбника" и "Горен Дъбник" до Плевен. Сред причините за предложените нормативни проблеми е кадровият дефицит и натовареността на служителите на Агенцията, основно в борбата с недобросъвестните рибари.

Повече ли ще се плаща за ловене на риба

Изпълнителният директор на ИАРА посочи, че цената на годишния билет, която е 25 лева, не е променяна от повече от 20 години. Ако сравним с всички страни около нас, цената на нашия билет е най-ниска, като я съотнесем с цената на шарана, пъстървата или на морските риби, излиза, че в България едногодишният билет е горе-долу на цената на един шаран, коментира Георгиев. По думите му е редно тази цена да се индексира, както и цените на всички услуги, предлагани от Агенцията. Индексация е необходима и на цените за стопански риболов. Изпълнителният директор на ИАРА не се ангажира с това колко ще поскъпне билетът, но даде пример с Република Северна Македония, където годишният билет струва между 3 и 4 пъти повече от българския.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на упра ...
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът ...
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции ...
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регул ...
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 05:08 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
10733
Икономика

Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост

Риболовният туризъм в България става все по-популярен и дори надхвърля границите на страната, а годишно близо 250 000 са посещенията на българи и чужденци по водоемите във вътрешността на страната.Все повече граждани на Република Северна Македония избират този вид почивка в южната част на България.

| 17 Август 2024, 10:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост
Ръководителят на Агенцията по рибарство и аквакултури д-р Николай Георгиев : Риболовният туризъм в България набира скорост
Снимка © БТА

Риболовният туризъм в България става все по-популярен и дори надхвърля границите на страната, а годишно близо 250 000 са посещенията на българи и чужденци по водоемите във вътрешността на страната. Все повече граждани на Република Северна Македония избират този вид почивка в южната част на България. Българите пък прекарват ваканцията си с въдица в Румъния. Годишните приходи за държавния бюджет само от любителски риболов са между 4 и 5 млн. лева. Това каза в интервю изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) д-р Николай Георгиев.

Локомотив на пътнически влак се запали до Чирпан, научи от пожарната.

следва 

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати днес писмо до ГЕРБ във връзка с антикорупционните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в което пишат какво ще загуби България, ако те не бъдат приети в 50-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“ (ПП).

"Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", пишат от ПП до ГЕРБ и посочват, че това са законопроект за изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, законопроект за несъстоятелност на физическите лица и правилата за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията.

"Продължаващото

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. – модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хо

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за втора поредна година в Троян. Това съобщи на пресконференция д-р Петьо Маринов, началник на отделението по хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Троян и член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България.

Отбелязването на знаковата дата ще се осъществи в партньорство между МБАЛ – Троян, Община Троян и две големи троянски фирми. През последните години Денят на сърцето прераства в Седмица на сърцето, разказа д-р Маринов. 

В седмицата преди 29 септември ще бъдат изнесени две лекции, свързани със сърдечните заболявания, подготвени са и информационни материали за значимостта на сърдечно-съдовите заболявания и възможностите за тяхната превенция. Те ще се разпространяват във фирмите партньори и в информационните центрове на болницата и общината.

На 3

През последните години интересът към риболовния туризъм се увеличава, той нараства не само на територията на нашата страна, а активен риболовен туризъм се наблюдава във всички държави от Източна Европа, отбеляза Георгиев. 

По данни на регионалните структури на ИАРА в Благоевград и Сандански много македонски граждани си купуват седмичен билет за улов на риба, който е на доста ниска цена от 4 лева. Интересът на тези туристи е към пъстървовите видове риба по българските високопланински реки в Пирин и в Родопите.

Изпълнителният директор на Агенцията съобщи, че за 2023 г. са били продадени 242 595 риболовни билета. По думите му това означава, че освен хората, които идват в България за риболовен туризъм, голям процент от населението на страната съвместява този спорт с почивката си.

За първите шест месеца на тази година продадените билети са 132 000. Ако се запази тази тенденция до края на годината, ще имаме почти с 20 000 риболовни билета повече, продадени тази спрямо предходната година, посочи Георгиев. Той отбеляза, че статистика за чуждестранните посетители трудно може да се направи, защото освен Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, всеки риболовен магазин, който има сключен договор с Агенцията, може да продава билети. Риболовни билети продават и различните рибарски сдружения в страната. За да бъдат системно обобщавани подобни данни, е необходим и допълнителен административен капацитет на Агенцията, посочи изпълнителният й директор.

Цените на билетите

Новият, четвърти, сезон на „БНР подкасти“ започва днес - в Деня на столицата и на празника на светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. В него Българското национално радио (БНР) представя нови поредици видеокаст, съобщават от медията.

„Говори Дора Габе“ е първият епизод, част от новия сезон на „БНР подкасти“, и ще бъде достъпен за гледане тази вечер. Той е с гласа на писателката и представя малко известни факти за нейното творчество.

Сред новите поредици е DamaCast, който се реализира съвместно с Българската национална телевизия (БНТ). Водещи са Анелия Мангърова и Бисерка Граматикова от БНР и Антоанета Данаилова и Паола Арсова от БНТ, които ще говорят на „женски теми“, разказват от радиото. Премиерата е на 19 септември.

„Тегава раб

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Годишният билет за риболов сега струва 25 лева. Билетът за мъже над 65 години и за жени над 60 години е 12,50 лева, 6-месечният стандартен билет е 15 лева, месечният - 8 лева, а седмичният - 4 лева. Агенцията издава и безплатни билети за любителски риболов за хора с увреждания и за деца до 14 години. Политиката на Агенцията от последните години е да запали родителите да водят децата си да практикуват риболов. За началото на тази учебна година от Агенцията са планирали в училищата в по-големите градове на страната, в часовете по биология, да раздадат на децата плакети на рибите в България.

Легалните рибарници в България

На територията на страната към момента има 668 броя активни рибовъдни стопанства за сладководна аквакултура, която е доминираща, и основно става дума за шаранови стопанства, разказа изпълнителният директор на Агенцията. Заедно с този вид риба се отглежда и пъстърва, и бял толстолоб, бял амур, а основно в Родопите, Стара планина и Пирин се развъжда дъгова и балканска пъстърва. Вече се появяват и стопанства за европейски или американски сом, например близо до Варна, както и за щуки. В последните години се разкриват и стопанства за различни есетрови риби - руска и сибирска, веслонос, които също могат да се открият край Варна, язовирите "Студен кладенец", "Кърджали" и в "Огоста", където е най-голямото есетрово стопанство на Балканите, каза Георгиев. Разцветът на тези рибни стопанства е заради еврофинансирането по ресорна програма в последните програмни периоди, в това число и за този.

Удобствата за туристите

На много места в страната край рибарниците има изградени беседки и барбекюта, има и такива, където е позволено отсядането с палатки или каравани с осигурен достъп до електричество. Ако човек търси подобно преживяване, в страната има достатъчно места, които да посети, коментира Георгиев. Той обаче посочи, че досега не са водени разговори с Министерството на туризма за съвместни действия за стимулирането на риболовния туризъм в България. Ако такива разговори се инициират на ниво министерства, ние бихме откликнали и бихме дали добрите примери в страната, бихме помогнали за установяването на контакти между рибарниците и туроператорите, коментира Георгиев.

Този вид туризъм би съдействал за удължаването на летния туристически сезон, защото най-добрият период на практикуването му започва през есента, когато температурата на водата вече е между 18 и 22 градуса. Тогава рибата става много по-активна в търсене на храна преди зимата.

Географското разпределение

Най-много рибарници има в Южна България, защото там температурата е с около 4-5 градуса по-висока целогодишно. Освен това полупланинските и високопланинските язовири са по-дълбоки и студени, а тези, които са разположени в територията на Тракия основно, са по-плитки, топли, особено на места, където имат ТЕЦ и ВЕЦ, те са целогодишно топли. Това позволява на рибата цяла година да е активна и да се размножава повече, коментира Георгиев. Това са сред причините най-развитите рибни стопанства да са в Южна България край Стара Загора, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Кърджали. 

Климатичните проблеми

Анализите на температурата на водата в тези рибарници показват, че тя постепенно се повишава, достигайки 29-30 градуса, отчита се намаление на кислорода в нея, в резултат на което рибата започва да измира. Проблем има и в няколкото стратегически язовира в Южна България, в които водата е намаляла четири път под нормалното си равнище, което също се отразява негативно на живота на водните организми, каза Георгиев. По думите му в момента Агенцията е затрупана със сигнали за бедстващи или измиращи риби в язовир "Пясъчник", както и в поне седем-осем реки в южната част на страната. Освен да се чака дъжд, в садковите стопанства по закон е предвидено при критично водно равнище садките да се изместват в по-дълбоката част на водоемите, като това вече се прави в язовирите "Копринка" и "Жребчево".

Борбата с недобросъвестните рибари

Агенцията извършва минимум два пъти в годината проверки на рибните стопанства - през пролетта и за Никулден. Извън тези проверки при зарибяването във всички видове водоеми е задължително присъствието на служител на Агенцията, който да установи наличието на ветеринарно-медицински сертификат, че рибата няма заболяване. Зарибяването не било ефективно, ако не се прилага така нареченият режим хвани-пусни, според който рибарят може да задържи един екземпляр от по-едрите видове риба, а останалата част от улова трябва да се върне във водоемите.

За съжаление в България криминализирано деяние е само уловът с ток, с взривни вещества, а останалите нарушения попадат в графата административни, коментира изпълнителният директор на Агенцията. По тази причина с промените в ресорния закон се предлага санкциите, които и сега не са малки и могат да достигнат до 4000 лева, да станат доста по-сурови и не толкова във финансовата си част, а в посока на криминализиране на определени деяния, обясни Георгиев. Той даде пример с рибар с влезли в сила 21 наказателни постановления за хиляди левове за улов с мрежи, като сумите не могат да се съберат, защото извършителят няма средства. Подобни примери, по-думите на Георгиев, създават в обществото усещане за безнаказаност и водят до задълбочаване на проблемите с незаконния улов.

Увеличаване на правомощията на служителите на Агенцията

Изпълнителният директор на ИАРА съобщи, че с преминалата вече обществено обсъждане наредба, подготвена от МВР, се предлага да се вменят допълнителни правомощия на близо 170-те служители на Агенцията, които отговарят за рибарството и контрола. От ИАРА са предложили да има звукова и светлинна сигнализация на служебните им автомобили. Искаме специален режим на движение на автомобилите - такива, каквито имат служителите на Агенцията по горите, каза Георгиев. Настоява се инспекторите на ИАРА да получат правото да задържат бракониери и да могат принудително да ги отвеждат до най-близкия полицейски участък. Искаме да имаме и стоп палки, каза изпълнителният директор. Той мотивира предложенията с фактите, че бракониерите обикновено се движат групово, те много често са въоръжени с хладно оръжие, сред тях има агресивни и пияни.

Нормативните промени

Агенцията и земеделското министерство работят по промяна на Закона за рибарство и аквакултури, с които да се предвиди възможността реки да бъдат отдавани за стопанисване на риболовни сдружения, които да се грижат за зарибяването им и да имат право сами да определят цената на билетите. По предложените законови промени се водят разговори и с Националния съюз на ловците и на риболовците.

Законът не е променян почти от 20 години с изключение на "козметичен" ремонт през 2018 г., както и изменения от 2003 и 2006 г., каза изпълнителният директор на ИАРА. В предложените промени Агенцията е ползвала опита на Румъния, Словакия, Словения, Хърватия по отношение на стопанисването на рибния ресурс, който, също както и в България, е изключителна държавна собственост. В Румъния например всички водоеми от вътрешността се стопанисват от местните ловно-рибарски дружинки или сдружения, разказа Георгиев. Тези организации отговарят за определени участъци от реките и имат ангажимент към зарибяването им и охраната. Те имат права и да определят цена на различните билети, в зависимост от това какви видове риби се срещат, дали са благородни или са "плевелни". В момента Агенцията отговаря за всички водоеми във вътрешността на страната, по Дунав и морето. Георгиев отбеляза, че в България сдружения стопанисват само няколко големи язовира - "Копринка", "Сопот", "Дъбника" и "Горен Дъбник" до Плевен. Сред причините за предложените нормативни проблеми е кадровият дефицит и натовареността на служителите на Агенцията, основно в борбата с недобросъвестните рибари.

Повече ли ще се плаща за ловене на риба

Изпълнителният директор на ИАРА посочи, че цената на годишния билет, която е 25 лева, не е променяна от повече от 20 години. Ако сравним с всички страни около нас, цената на нашия билет е най-ниска, като я съотнесем с цената на шарана, пъстървата или на морските риби, излиза, че в България едногодишният билет е горе-долу на цената на един шаран, коментира Георгиев. По думите му е редно тази цена да се индексира, както и цените на всички услуги, предлагани от Агенцията. Индексация е необходима и на цените за стопански риболов. Изпълнителният директор на ИАРА не се ангажира с това колко ще поскъпне билетът, но даде пример с Република Северна Македония, където годишният билет струва между 3 и 4 пъти повече от българския.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.