Начало Местен фокус Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора
9319
Икономика

Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора

Награда за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2023 г. бе присъдена на „Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков за постигнат ръст в добива с 11% през 2023 г. спрямо 2022 година.Отличие за иновации в индустрията получи „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Любомир Хайнов за проект „Изследователи на бъдещето - новаторски подход за проучвателни дейности чрез използване на изкуствен интелект и машинно обучение“.

| 18 Август 2024, 15:40 ч.
Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора
Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора
Снимка © Милена Стойкова / БТА (БТ)

Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора, който се отбелязва днес. В София днес Българската минно-геоложка камара проведе традиционния си форум по повод професионалния празник, на който поучиха отличия представители на компании от бранша за професионалните им успехи и социално отговорни каузи.

Този ден е наш професионален празник като общински съветници. За първи път го отбелязваме в така фрагментиран общински съвет, но въпреки различията си, доказахме, че можем да се обединим в името на важните за града решения. Това заяви в слово пред общинските съветници председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров по време на тържествената сесия по повод 17 септември, празник на София.

В началото на заседанието общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите офицери пилоти при инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево" на 13 септември.

Петров заяви, че различните политически възгледи не са пречка, когато като приоритет стои общата кауза - развитието на София. Хората не се интересуват много от това кой общински съветник от коя партия е, те се интересуват от важните неща – да ползват удобен и редовен градски транспорт, да се ра

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, разпространена до медиите, е по повод думите на Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД, в сутрешния блок на БНТ днес, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите.

От ЦИК припомнят, че в началото на 2023 г. комисията е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ и от „Сиела Норма“ АД, и е получила уверенията на ръководството на печатницата, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях.

По отно

Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.

Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхода на града в посока село Тополчане. Произшествието е станало между лек автомобил "Рено Клио", управляван от водач на 19 години, жител на област Бургас, и лек автомобил "Дачия Дъстър", управляван от водач на 58 години от град Сливен.  

При катастрофата на място е починал 19-годишният водач. В болница са закарани четирима души, сред които и водачът на другия автомобил.

По първоначални данни причината за произшествието е неправилно изпреварване от водача на реното. 58-годишният водач е тестван за употреба на алкохол, като пробата е отрицателна.

Катастрофата е затруднила движението в района.

Както съобщихме, петима са загиналите в областта през второто тримесечие на годин

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Награда за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2023 г. бе присъдена на „Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков за постигнат ръст в добива с 11% през 2023 г. спрямо 2022 година.

Отличие за иновации в индустрията получи „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Любомир Хайнов за проект „Изследователи на бъдещето - новаторски подход за проучвателни дейности чрез използване на изкуствен интелект и машинно обучение“.

Награда за безопасност и здраве взе „Имерис Минералс България“ АД за постигнат нулев трудов травматизъм през 2023 година.

Награда грижа за природата и за липса на екологични нарушения през 2023 г. получиха компаниите „Родопи Еко Проджектс“ ЕООД, „Ватия Кварц“ АД с изпълнителен директор Люба Кожухарова и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Любомир Хайнов.

Отличия за дружествата, които активно се включиха в гасенето на пожари през последните месеци получиха „Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков, „Елаците-Мед“ АД с генерален директор инж. Стоил Димитров за проект „Извършване на техническа и биологична рекултвация на хвостохранилище „Бенковски-2“, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с изпълнителен директор Ирена Цакова, „Мини Марица-изток“ ЕАД с изпълнителен директор Тодор Тодоров за помощ при потушаване на пожари в областите Хасково, Ямбол и Стара Загора.

Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитатели на обичаната от поколения българи певица, да я аплодират бурно след всяко нейно изпълнение. 

Заедно с Лили Иванова на сцената бяха музикантите от LI Orchesta – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Христо Михалков (бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни, перкусии) и трио LaTiDa (беквокали).

Примата на българската естрада изпълни част от многобройните си хитове като "Ненужен спомен", "Този свят е жена", "Бурната река", "Невероятно" и други. Публиката пя и танцува заедно с  нея на обичаните песни "Щурче", "Детелини" и "Ветрове". Финалът на концерта бе поставен с изпълнение на песента "Камино".

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се състоя в сградата на общинската администрация. 

В община Самоков общо 508 души ще са ангажирани в секционните избирателни комисии. В 30 от секциите членовете, включително и на ръководните позиции, ще бъдат девет, а в останалите ще бъдат по седем души. 

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ ще има 64 ръководни позиции от тях 53 ще заемат председателско място, и 81 членове. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава 38 ръководни позиции, шест от тях са за председател, а членовете им ще бъдат 48. ДПС получи 21 позиции, разделени между заместник-председател и секретар и 46 ще бъдат членовете. Едно председателско място получи „Възраждане&ldq

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Сред присъстващите бяха президентът на България Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги, близки на загиналите пилоти, представители на местната власт. Медии не бяха допуснати до церемонията.

Искам да призова към българските военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след края на церемонията. 

Припомняме, че в петък миналата седмица, при по

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Награда за корпоративна социална отговорност бе присъдена на „Каолин“ ЕАД с изпълнителен директор Димитър Ангелов за инициатива „Инвестираме в бъдещето на регионите“, както и на „Геотехмин“ ООД с управител Цоло Вутов за проект „Да направим филм“, чрез който популяризират професията на миньора. Проектът обхваща 11 училища и две професионални гимназии от района на община Етрополе и Средногорието. Филмите са отличени в XII Международен фестивал на младежкото медийно изкуство във Варна.

Колективни награди за принос към българската минерално-суровинна индустрия – за годишнини на активни членове на БМГК получиха ТоталЕнерджис, които навършват 100 години, както и „Мини Марица-изток“ ЕАД за навършване на 60 години Рудник „Трояново-3“.

С персонални награди за принос към индустрията бяха отличени Марин Благиев („Благиев инженеринг“ ЕООД), Розалина Козлева („Инфрапроект консулт“ ЕООД), която е председател на Контролния съвет на БМГК, Любомир Ангелов („Аква Тера Консулт“ ЕООД), Мина Вълева („Каолин“ АД), която е председател и на Постоянна комисия „Право и етика“ на БМГК. Награда бе присъдена и на Неделчо Бонев от „Минстрой Холдинг“, както и на Петър Иванов от „Полимет импорт експорт“ ООД.

Награда за най-добър студент на Минногеоложкия университет „Св. Иван Рилски“ получиха Кристиян Динков – специалност „Маркшайдерство и геодезия“, който получи наградата на „Минстрой Холдинг“ АД, Красимира Георгиева – специалност „Хидрология и инженерна геология“, удостоена с наградата на „Фондация Лъчезар Цоцорков“, Виктор Веселинов – специалност „Компютърни технологии в инженерната дейност“, с награда от Българска минно-геоложка камара.

Награди за обективно и последователно отразяване на бранша бяха присъдени на Иван Иванов  - издател на в. „Регион“, гр. Пирдоп, както и на Лилия Горанова от списание SeeNext. 

Награда на Научно-техническия съюз по минно дело и геология получиха проф. д-р инж. Георги Михайлов, проф. д-р инж. Иван Марков,  доц. д-р инж. Евгения Тарасова.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Тикер в 17:12 ч.
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз дост ...
Начало Местен фокус
9319
Икономика

Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора

Награда за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2023 г. бе присъдена на „Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков за постигнат ръст в добива с 11% през 2023 г. спрямо 2022 година.Отличие за иновации в индустрията получи „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Любомир Хайнов за проект „Изследователи на бъдещето - новаторски подход за проучвателни дейности чрез използване на изкуствен интелект и машинно обучение“.

| 18 Август 2024, 15:40 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора
Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора
Снимка © Милена Стойкова / БТА (БТ)

Водещи компании и личности, свързани с минерално-суровинната индустрия и науката получиха награди в Деня на миньора, който се отбелязва днес. В София днес Българската минно-геоложка камара проведе традиционния си форум по повод професионалния празник, на който поучиха отличия представители на компании от бранша за професионалните им успехи и социално отговорни каузи.

Този ден е наш професионален празник като общински съветници. За първи път го отбелязваме в така фрагментиран общински съвет, но въпреки различията си, доказахме, че можем да се обединим в името на важните за града решения. Това заяви в слово пред общинските съветници председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров по време на тържествената сесия по повод 17 септември, празник на София.

В началото на заседанието общинските съветници почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите офицери пилоти при инцидента на авиобаза "Граф Игнатиево" на 13 септември.

Петров заяви, че различните политически възгледи не са пречка, когато като приоритет стои общата кауза - развитието на София. Хората не се интересуват много от това кой общински съветник от коя партия е, те се интересуват от важните неща – да ползват удобен и редовен градски транспорт, да се ра

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, разпространена до медиите, е по повод думите на Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД, в сутрешния блок на БНТ днес, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите.

От ЦИК припомнят, че в началото на 2023 г. комисията е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ и от „Сиела Норма“ АД, и е получила уверенията на ръководството на печатницата, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях.

По отно

Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция.

Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхода на града в посока село Тополчане. Произшествието е станало между лек автомобил "Рено Клио", управляван от водач на 19 години, жител на област Бургас, и лек автомобил "Дачия Дъстър", управляван от водач на 58 години от град Сливен.  

При катастрофата на място е починал 19-годишният водач. В болница са закарани четирима души, сред които и водачът на другия автомобил.

По първоначални данни причината за произшествието е неправилно изпреварване от водача на реното. 58-годишният водач е тестван за употреба на алкохол, като пробата е отрицателна.

Катастрофата е затруднила движението в района.

Както съобщихме, петима са загиналите в областта през второто тримесечие на годин

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Награда за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2023 г. бе присъдена на „Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков за постигнат ръст в добива с 11% през 2023 г. спрямо 2022 година.

Отличие за иновации в индустрията получи „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Любомир Хайнов за проект „Изследователи на бъдещето - новаторски подход за проучвателни дейности чрез използване на изкуствен интелект и машинно обучение“.

Награда за безопасност и здраве взе „Имерис Минералс България“ АД за постигнат нулев трудов травматизъм през 2023 година.

Награда грижа за природата и за липса на екологични нарушения през 2023 г. получиха компаниите „Родопи Еко Проджектс“ ЕООД, „Ватия Кварц“ АД с изпълнителен директор Люба Кожухарова и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД с изпълнителен директор инж. Любомир Хайнов.

Отличия за дружествата, които активно се включиха в гасенето на пожари през последните месеци получиха „Асарел-Медет“ АД с изпълнителен директор инж. Николай Пелтеков, „Елаците-Мед“ АД с генерален директор инж. Стоил Димитров за проект „Извършване на техническа и биологична рекултвация на хвостохранилище „Бенковски-2“, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД с изпълнителен директор Ирена Цакова, „Мини Марица-изток“ ЕАД с изпълнителен директор Тодор Тодоров за помощ при потушаване на пожари в областите Хасково, Ямбол и Стара Загора.

Лили Иванова изнесе концерт тази вечер на откритата сцена на Летния театър в парк "Кайлъка" в Плевен. Необичайно студеното за месец септември време не поречи на над хиляда почитатели на обичаната от поколения българи певица, да я аплодират бурно след всяко нейно изпълнение. 

Заедно с Лили Иванова на сцената бяха музикантите от LI Orchesta – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Христо Михалков (бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни, перкусии) и трио LaTiDa (беквокали).

Примата на българската естрада изпълни част от многобройните си хитове като "Ненужен спомен", "Този свят е жена", "Бурната река", "Невероятно" и други. Публиката пя и танцува заедно с  нея на обичаните песни "Щурче", "Детелини" и "Ветрове". Финалът на концерта бе поставен с изпълнение на песента "Камино".

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се състоя в сградата на общинската администрация. 

В община Самоков общо 508 души ще са ангажирани в секционните избирателни комисии. В 30 от секциите членовете, включително и на ръководните позиции, ще бъдат девет, а в останалите ще бъдат по седем души. 

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ ще има 64 ръководни позиции от тях 53 ще заемат председателско място, и 81 членове. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава 38 ръководни позиции, шест от тях са за председател, а членовете им ще бъдат 48. ДПС получи 21 позиции, разделени между заместник-председател и секретар и 46 ще бъдат членовете. Едно председателско място получи „Възраждане&ldq

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Сред присъстващите бяха президентът на България Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги, близки на загиналите пилоти, представители на местната власт. Медии не бяха допуснати до церемонията.

Искам да призова към българските военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след края на церемонията. 

Припомняме, че в петък миналата седмица, при по

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Награда за корпоративна социална отговорност бе присъдена на „Каолин“ ЕАД с изпълнителен директор Димитър Ангелов за инициатива „Инвестираме в бъдещето на регионите“, както и на „Геотехмин“ ООД с управител Цоло Вутов за проект „Да направим филм“, чрез който популяризират професията на миньора. Проектът обхваща 11 училища и две професионални гимназии от района на община Етрополе и Средногорието. Филмите са отличени в XII Международен фестивал на младежкото медийно изкуство във Варна.

Колективни награди за принос към българската минерално-суровинна индустрия – за годишнини на активни членове на БМГК получиха ТоталЕнерджис, които навършват 100 години, както и „Мини Марица-изток“ ЕАД за навършване на 60 години Рудник „Трояново-3“.

С персонални награди за принос към индустрията бяха отличени Марин Благиев („Благиев инженеринг“ ЕООД), Розалина Козлева („Инфрапроект консулт“ ЕООД), която е председател на Контролния съвет на БМГК, Любомир Ангелов („Аква Тера Консулт“ ЕООД), Мина Вълева („Каолин“ АД), която е председател и на Постоянна комисия „Право и етика“ на БМГК. Награда бе присъдена и на Неделчо Бонев от „Минстрой Холдинг“, както и на Петър Иванов от „Полимет импорт експорт“ ООД.

Награда за най-добър студент на Минногеоложкия университет „Св. Иван Рилски“ получиха Кристиян Динков – специалност „Маркшайдерство и геодезия“, който получи наградата на „Минстрой Холдинг“ АД, Красимира Георгиева – специалност „Хидрология и инженерна геология“, удостоена с наградата на „Фондация Лъчезар Цоцорков“, Виктор Веселинов – специалност „Компютърни технологии в инженерната дейност“, с награда от Българска минно-геоложка камара.

Награди за обективно и последователно отразяване на бранша бяха присъдени на Иван Иванов  - издател на в. „Регион“, гр. Пирдоп, както и на Лилия Горанова от списание SeeNext. 

Награда на Научно-техническия съюз по минно дело и геология получиха проф. д-р инж. Георги Михайлов, проф. д-р инж. Иван Марков,  доц. д-р инж. Евгения Тарасова.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.