Начало На преден план Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил
9902
България

Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил

1078 години от успението на всебългарския небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец бяха отбелязани днес в създадения от него Рилски манастир.Архиерейската света литургия се предстояваше от Българския патриарх Даниил, в съслужение с неврокопския епископ Серафим, игуменът на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий, Мелнишкия епископ Герасим, Агатополския епископ Йеротей, Браницкия епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит, и Велбъждкия Исаак – втори софийски викарий, гости монаси и свещеници.

| 18 Август 2024, 16:59 ч.
Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил
Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил
Снимка © БТА

1078 години от успението на всебългарския небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец бяха отбелязани днес в създадения от него Рилски манастир. Архиерейската света литургия се предстояваше от Българския патриарх Даниил, в съслужение с неврокопския епископ Серафим, игуменът на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий, Мелнишкия епископ Герасим, Агатополския епископ Йеротей, Браницкия епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит, и Велбъждкия Исаак – втори софийски викарий, гости монаси и свещеници.

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето . Становищата им бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв. Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепяме проекта за постановление, но ни липсва информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието, каза Валери Велев, член на асоциацията. По д

България приключва битката при Дойран на 19 септември 1918 г. по време на Първата световна война с успех. Войските на Антантата, които започват акцията, губят около 47 000 английски войници и 20 000 гръцки войници. От българските войски са убити по-малко от 500 войници, отбелязва редакция "Справочна информация". 

Ден по-рано – на 18 септември 1918 г. войските на Антантата (военно-политическия блок между Великобритания, Франция, Русия, Сърбия и други държави, оформен през 1904-1907 г.) предприемат настъпление против българските войски на Южния фронт по време на Първата световна война. Антантата решава чрез два пробива – на французите при Добро поле и на англичаните и гърците при езерото Дойран, българската армия в Македония да бъде ликвидирана. 

При Добро поле французите пробиват фронта и настъпват ба

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора започна поставянето на новите вариантни ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от здравната инспекция. Ваксини могат да си поставят всички, навършили 12-годишна възраст. 

Ваксинацията ще се извършва всеки понеделник, сряда и петък от 8:30 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа в сградата на РЗИ. Имунизация на деца от 6 месеца до 11 години ще се провежда всяка сряда от 14:00 до 16:00 часа след предварителна заявка.

От РЗИ уточниха, че пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. Ваксинация ще се извършва и от мобилен екип в отдалечени райони или на трудноподвижни хора, след предварително записване в РЗИ-Стара Загора на телефо

Варненският окръжен съд остави в ареста обвиняем за ръководството на организирана престъпна група, занимаваща се с отглеждане, производство и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от пресслужбата на съда. Мъжът е на 31 години и е обвиняем заедно с още трима на възраст между 24 и 33 години.

Според прокуратурата групата е действала от октомври 2023 година до 17 септември т.г., когато са били задържани общо седем души. На трима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а за четирима държавното обвинение е внесло искания в съда да бъдат задържани под стража. 

При операцията срещу групата са намерени 2750 растения от рода на индийския коноп в нива, в землището на варненското село Приселци. Установени са и 13 оранжерии, в 12 от които са открити 1632 растения от същия вид. В последната оранжерия, в бункер са намерени 11 бидона с 270 к

Това е първата литургия на Светейшия патриарх, в сегашното му качество, в Рилската света обител. Като Драговитийски епископ и като Видински митрополит той многократно е вземал участие в празниците на св. Йоан Рилски, казаха от манастира. Вечерта срещу празника беше отслужено и всенощно бдение.

"Празнуваме днес паметта на свети Иван пустиножител Рилски чудотворец, неговото успение и минаването му от този временен свят в раждането му за царството небесно. В историята на всеки народ има личности, които са допринесли особено за съществуването и развитието за бъднините на този народ. Определено можем да кажем, че за нас – православния български народ такива личности може би на първо място са светите братя Кирил и Методи, техните ученици, които дадоха възможността нашият народ на разбираем език да познава Бога, да се моли и да проявява на дело любовта към Бога и ближния, както и свети Цар Борис Първи, който изключително много допринесе да се запази и създаде условия да се развива техният труд, каза в проповедта си българският патриарх.

Ако един народ не познава Бога и няма единство помежду си – рано или късно този народ ще се разпилее или ще отпадне, защото няма да може да изпълни своето предназначение. Имаме това велико благословение още от зората на нашия път на вярата в Бога – да имаме такъв покровител, чието дело до ден днешен пребъдва и е с изключителен принос за постигането, поддържането, осъществяването на това единство на народа във вярата и по пътя към Царството Божие, каза още българският патриарх.

Не можем да назовем друга личност, която от 10 в., 946 година, когато св. Йоан Рилски се представя пред Бога, не можем да откроим друга личност, чието дело през цялото това време пребъдва и събира нашите предци от всички поколения до ден днешен, каза още патриарх Даниил.

Той посочи, че днес църквата празнува раждането на св. Иван Рилски за Царството Божие. "Няколко години преди да настъпи този миг, предчувствайки това, той оставя на своите чада, събрани тук, завет. Бащите оставят на своите деца в наследство нещо, което да ги подпомогне. Така той е оставил на всички нас този духовен съвет – онова, което го е довело тук, което му е дало възможност да придобие Царството Божие в сърцето си и да сподели това нещо като най-велико благо, каза още българският патриарх.

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление, където се проведе процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата беше случаен принцип, публично, и се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев.

Преди близо четири месеца отново проведохме тази процедура по тегленото на номерата на машините за гласуване, които ще минат през процеса на удостоверяване, посочи Мундров. Той изрази надежда, че следващото подобно събитие ще бъде след не по-малко от четири години, защото България има нужда от редовно и стабилно правит

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.

От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, инфо

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

Дадени са предписания за разчистване на нерегламентирани сметища на територията на общините Бойчиновци и Монтана. Това каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров в отговор за  незаконни битови сметища в общински поземлени имоти на територията на община Бойчиновци и община Монтана. 

Терените са проверени и е установено, че в землището на село Ерден, община Бойчиновци има купчини земни маси, примесени с отпадъци, но по време на проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци на терена. Дадено е предписание на кмета да се разчисти и при последваща проверка е установено, че сметището е изчистено преди дадения краен срок. 

В землището на община Монтана, при с. Долно Белотинци, в част от имот е имало нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци, а в друг - общински имот, е имало изхвърлено и електронно обор

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

Патриархът Даниил се обърна към множеството, събрало се в храма, да пазят светата православна вяра така, както са ни я предали нашите свети отци, както е казал в завета си и св. Йоан Рилски. 

Ако ние днес нямаме такъв пример в нашето съвремие, а в днешно време в сърцата ни вместо упование в Бога носим страхове, несигурност, недоверие един към друг и упование в материални неща, трябва да си дадем сметка защо не успяваме, защо е това разделение в народа ни, и защо не търсим Царството Божие. Това е така, защото не се уповаваме на Бога. И ако искаме действително най-напред в сърцата ни Христовия мир, трябва да бъдем твърди в нашата вяра, тогава Божията благодат ще започне да устройва царството Божие в нас. Докато не се отречем от себе си, от своя егоизъм и своята пристрастеност към материалното, не можем да тръгнем след Бога, каза още патриарх Даниил.

Той изтъкна, че няма друг от десети век до ден днешен през всички превратности, който да събира в Рилския манастир хора от цялата страна.

Патриарх Даниил благодари за гостоприемството и братолюбието на игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий и братята на манастира, чиято роля и велико  дело е да пазят и предават на всички великото духовно наследство, което е оставил св. Йоан Рилски.

"Добре дошъл на вашето първо официално посещение в това духовно гнездо на Българската православна църква и на българския народ", каза епископ Евлогий. Той благодари, че е благословил и всички миряни, пристигнали вчера и днес в Рилския манастир, за да получат благословение от небесния ни покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, който е нашата опора, нашата надежда, че вярата няма да оскотее, че ще ни пребъде в духовен, а може би и в материален смисъл, ако ние наистина бъдем преди всичко духовни личности и чада.

"В завета си св. Йоан ни учи да не изоставяме и пренебрегваме светите канони и онова, което светите отци са ни завещали. Те са гаранция за един истински духовен живот, духовно преуспяване, усъвършенстване и приближаване до Бога. Вие поехте патриаршеския жезъл в един нелек период от живота на Българската православна църква и на българския народ. затова нашите надежди са изключително големи и ние молитстваме да имате духовно и телесно здраве, за да ни преведете по пътя, който ни е посочил св. Йоан и да се радваме всички на неговото благословение. Дълги години да води светата ни църква за радост на всички нас, каза още епископ Евлогий.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Тикер в 15:31 ч.
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли ...
Начало На преден план
9902
България

Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил

1078 години от успението на всебългарския небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец бяха отбелязани днес в създадения от него Рилски манастир.Архиерейската света литургия се предстояваше от Българския патриарх Даниил, в съслужение с неврокопския епископ Серафим, игуменът на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий, Мелнишкия епископ Герасим, Агатополския епископ Йеротей, Браницкия епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит, и Велбъждкия Исаак – втори софийски викарий, гости монаси и свещеници.

| 18 Август 2024, 16:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил
Първата си литургия като патриарх отслужи в Рилския манастир за празника Успение на св. Иван Рилски българският патриарх Даниил
Снимка © БТА

1078 години от успението на всебългарския небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец бяха отбелязани днес в създадения от него Рилски манастир. Архиерейската света литургия се предстояваше от Българския патриарх Даниил, в съслужение с неврокопския епископ Серафим, игуменът на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий, Мелнишкия епископ Герасим, Агатополския епископ Йеротей, Браницкия епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит, и Велбъждкия Исаак – втори софийски викарий, гости монаси и свещеници.

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето . Становищата им бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв. Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепяме проекта за постановление, но ни липсва информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието, каза Валери Велев, член на асоциацията. По д

България приключва битката при Дойран на 19 септември 1918 г. по време на Първата световна война с успех. Войските на Антантата, които започват акцията, губят около 47 000 английски войници и 20 000 гръцки войници. От българските войски са убити по-малко от 500 войници, отбелязва редакция "Справочна информация". 

Ден по-рано – на 18 септември 1918 г. войските на Антантата (военно-политическия блок между Великобритания, Франция, Русия, Сърбия и други държави, оформен през 1904-1907 г.) предприемат настъпление против българските войски на Южния фронт по време на Първата световна война. Антантата решава чрез два пробива – на французите при Добро поле и на англичаните и гърците при езерото Дойран, българската армия в Македония да бъде ликвидирана. 

При Добро поле французите пробиват фронта и настъпват ба

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора започна поставянето на новите вариантни ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от здравната инспекция. Ваксини могат да си поставят всички, навършили 12-годишна възраст. 

Ваксинацията ще се извършва всеки понеделник, сряда и петък от 8:30 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа в сградата на РЗИ. Имунизация на деца от 6 месеца до 11 години ще се провежда всяка сряда от 14:00 до 16:00 часа след предварителна заявка.

От РЗИ уточниха, че пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. Ваксинация ще се извършва и от мобилен екип в отдалечени райони или на трудноподвижни хора, след предварително записване в РЗИ-Стара Загора на телефо

Варненският окръжен съд остави в ареста обвиняем за ръководството на организирана престъпна група, занимаваща се с отглеждане, производство и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от пресслужбата на съда. Мъжът е на 31 години и е обвиняем заедно с още трима на възраст между 24 и 33 години.

Според прокуратурата групата е действала от октомври 2023 година до 17 септември т.г., когато са били задържани общо седем души. На трима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а за четирима държавното обвинение е внесло искания в съда да бъдат задържани под стража. 

При операцията срещу групата са намерени 2750 растения от рода на индийския коноп в нива, в землището на варненското село Приселци. Установени са и 13 оранжерии, в 12 от които са открити 1632 растения от същия вид. В последната оранжерия, в бункер са намерени 11 бидона с 270 к

Това е първата литургия на Светейшия патриарх, в сегашното му качество, в Рилската света обител. Като Драговитийски епископ и като Видински митрополит той многократно е вземал участие в празниците на св. Йоан Рилски, казаха от манастира. Вечерта срещу празника беше отслужено и всенощно бдение.

"Празнуваме днес паметта на свети Иван пустиножител Рилски чудотворец, неговото успение и минаването му от този временен свят в раждането му за царството небесно. В историята на всеки народ има личности, които са допринесли особено за съществуването и развитието за бъднините на този народ. Определено можем да кажем, че за нас – православния български народ такива личности може би на първо място са светите братя Кирил и Методи, техните ученици, които дадоха възможността нашият народ на разбираем език да познава Бога, да се моли и да проявява на дело любовта към Бога и ближния, както и свети Цар Борис Първи, който изключително много допринесе да се запази и създаде условия да се развива техният труд, каза в проповедта си българският патриарх.

Ако един народ не познава Бога и няма единство помежду си – рано или късно този народ ще се разпилее или ще отпадне, защото няма да може да изпълни своето предназначение. Имаме това велико благословение още от зората на нашия път на вярата в Бога – да имаме такъв покровител, чието дело до ден днешен пребъдва и е с изключителен принос за постигането, поддържането, осъществяването на това единство на народа във вярата и по пътя към Царството Божие, каза още българският патриарх.

Не можем да назовем друга личност, която от 10 в., 946 година, когато св. Йоан Рилски се представя пред Бога, не можем да откроим друга личност, чието дело през цялото това време пребъдва и събира нашите предци от всички поколения до ден днешен, каза още патриарх Даниил.

Той посочи, че днес църквата празнува раждането на св. Иван Рилски за Царството Божие. "Няколко години преди да настъпи този миг, предчувствайки това, той оставя на своите чада, събрани тук, завет. Бащите оставят на своите деца в наследство нещо, което да ги подпомогне. Така той е оставил на всички нас този духовен съвет – онова, което го е довело тук, което му е дало възможност да придобие Царството Божие в сърцето си и да сподели това нещо като най-велико благо, каза още българският патриарх.

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление, където се проведе процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тегленето на номерата беше случаен принцип, публично, и се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев.

Преди близо четири месеца отново проведохме тази процедура по тегленото на номерата на машините за гласуване, които ще минат през процеса на удостоверяване, посочи Мундров. Той изрази надежда, че следващото подобно събитие ще бъде след не по-малко от четири години, защото България има нужда от редовно и стабилно правит

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.

От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, инфо

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

Дадени са предписания за разчистване на нерегламентирани сметища на територията на общините Бойчиновци и Монтана. Това каза министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров в отговор за  незаконни битови сметища в общински поземлени имоти на територията на община Бойчиновци и община Монтана. 

Терените са проверени и е установено, че в землището на село Ерден, община Бойчиновци има купчини земни маси, примесени с отпадъци, но по време на проверката не са установени хора, изхвърлящи отпадъци на терена. Дадено е предписание на кмета да се разчисти и при последваща проверка е установено, че сметището е изчистено преди дадения краен срок. 

В землището на община Монтана, при с. Долно Белотинци, в част от имот е имало нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци, а в друг - общински имот, е имало изхвърлено и електронно обор

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

Патриархът Даниил се обърна към множеството, събрало се в храма, да пазят светата православна вяра така, както са ни я предали нашите свети отци, както е казал в завета си и св. Йоан Рилски. 

Ако ние днес нямаме такъв пример в нашето съвремие, а в днешно време в сърцата ни вместо упование в Бога носим страхове, несигурност, недоверие един към друг и упование в материални неща, трябва да си дадем сметка защо не успяваме, защо е това разделение в народа ни, и защо не търсим Царството Божие. Това е така, защото не се уповаваме на Бога. И ако искаме действително най-напред в сърцата ни Христовия мир, трябва да бъдем твърди в нашата вяра, тогава Божията благодат ще започне да устройва царството Божие в нас. Докато не се отречем от себе си, от своя егоизъм и своята пристрастеност към материалното, не можем да тръгнем след Бога, каза още патриарх Даниил.

Той изтъкна, че няма друг от десети век до ден днешен през всички превратности, който да събира в Рилския манастир хора от цялата страна.

Патриарх Даниил благодари за гостоприемството и братолюбието на игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий и братята на манастира, чиято роля и велико  дело е да пазят и предават на всички великото духовно наследство, което е оставил св. Йоан Рилски.

"Добре дошъл на вашето първо официално посещение в това духовно гнездо на Българската православна църква и на българския народ", каза епископ Евлогий. Той благодари, че е благословил и всички миряни, пристигнали вчера и днес в Рилския манастир, за да получат благословение от небесния ни покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, който е нашата опора, нашата надежда, че вярата няма да оскотее, че ще ни пребъде в духовен, а може би и в материален смисъл, ако ние наистина бъдем преди всичко духовни личности и чада.

"В завета си св. Йоан ни учи да не изоставяме и пренебрегваме светите канони и онова, което светите отци са ни завещали. Те са гаранция за един истински духовен живот, духовно преуспяване, усъвършенстване и приближаване до Бога. Вие поехте патриаршеския жезъл в един нелек период от живота на Българската православна църква и на българския народ. затова нашите надежди са изключително големи и ние молитстваме да имате духовно и телесно здраве, за да ни преведете по пътя, който ни е посочил св. Йоан и да се радваме всички на неговото благословение. Дълги години да води светата ни църква за радост на всички нас, каза още епископ Евлогий.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.