Начало Местен фокус Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври
9395
България

Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври

Президентът Румен Радев няма да подпише указа за служебно правителство, изборите няма да са на 20 октомври.Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да смени служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

| 19 Август 2024, 12:52 ч.
Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври
Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври
Снимка © Милена Стойкова / БТА

Президентът Румен Радев няма да подпише указа за служебно правителство, изборите няма да са на 20 октомври. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да смени служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Общинският съвет в Грамада подкрепи предложението на кмета на общината Милчо Башев за придобиване на поземлен имот в общинския център с площ 5888 кв. метра. Теренът ще бъде използван за ежегодните панаирни дни.

Закупуването ще бъде финансирано с актуализиране на програмата за капиталовите разходи за 2024 г., като отпадне придобиването на горски мулчер. С тези средства се предвижда да се закупи имотът, както и двигател за сметосъбирачната машина на Общината. 

Съветниците приеха единодушно и годишния отчет за изпълнението на бюджета на Общината за 2023 година. Изпълнението на разходната част на бюджета е 5,1 млн. лв., за делегираните от държавата дейности - 2,8 млн. лв., а за местни дейности – 2,2 млн. лева. Държавните дейности са дофинансирани с местни приходи в размер на 27 366 лв., докладва председателят на Общинския съвет Владимир Цеков.

За заседаниет

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по-висока събираемост на местните данъци и такси в сравнение с 2022 г., което показва, че администрацията работи добре и се спазва финансова дисциплина, каза председателят на ОбС – Мизия Татяна Спасова. 

Общо 39 на сто бюджета за изразходвани за сектор образование, 23 на сто - за социални дейности, а 14 на сто - за благоустрояване и комунално стопанство. Малко над 46 000 лв са инвестирани за оборудване с детски съоръжения за игри на открито в единствената детска градина "Незабравка" в общината, която разполага и с три бази в селата Софрониево, Крушовица и Липница. И четирите дворни пространства са облагородени, става ясно от отчета на бюджета на община Мизия. За нуждите на градината и нейните

Това, което видяхме след доста оживени дебати, е, че ГЕРБ и БСП оставиха „бухалката“ в ръцете на Делян Пеевски, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, след като парламентът не освободи Антон Славчев от антикорупционната комисия.

Проектът на решение за освобождаването на Славчев като и.ф председател на комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като техен член, бе внесено от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. След дълги дебати в пленарната зала то беше отхвърлено от мнозинството.

Антон Славчев остава начело на антикорупционната комисия, въпреки факта, че тя не работи и не виждаме да противодейства корупцията, посочи Василев. 

Той смята, че е не е било необходимо квалифицирано мнозинство за отстраняването на председа

Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието. 

Ще има детски празник, а водещ ще бъде певецът Богдан Томов, съобщиха от Общината. Предвидено е игрите и забавленията за деца да са до 12:30 часа, а след почивката, в 16:00 ч. ще започне състезание по белене и пържене на картофи.

Кметовете на кметства, кметските наместници и секретари ще имат главна роля в надпреварата, като ще бъдат разделени на общо десет отбора, а един от тях ще е от Самоков. Участниците ще донесат картофите от местата, където живеят.

Жури ще оценява как са сготвени картофите на отборите. В него ще са кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, Венера Милова и готвачът Ути Бъчваров. Очаква се той да приготви 50 килограмово кюфте от месо и ще пържи картофи.

В закри

На „Дондуков 2 “ днес номинирата за служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева се срещна с президента Румен Радев, за да представи състав и структура на служебен проектокабинет.

Изпълнителната власт отново е поверена в ръцете на служебен кабинет, което е ясен знак, че политическата нестабилност в България не е преодоляна, заяви тя и подчерта, че днес е изключително важно да бъде намерен диалог, откритост между институциите, които управляват държавата.

Горица Грънчарова обяви, че голяма част от досегашните служебни министри ще останат и в нейния служебен кабинет. Сред тях тя обяви и Калин Стоянов като номинация за служебен министър на вътрешните работи. Тя предложи четири нови имена.

Още по време на консултациите с парламентарно представените формации по отношение на процедурата по избор на служебно правителство, някои от тях изразиха притеснения около Калин Стоянов.

Положените усилия не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на мандата – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, заяви пред Грънчарова–Кожарева Радев.

Над 250 000 лв. са изплатени по програма de minimis на пострадалите при летните пожари фермери в страната. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в свиленградско село Равна гора, което е сред засегнатите от пожарите през юли.

Министърът  обясни, че парите са били изплатени в рамките на два дни, като предимство е дадено на стопаните, загубили животни в огъня или с изгорели сгради и земи.

"За мен основното в онзи момент беше тези стопани да получат адекватна подкрепа от държавата - сумите си по де минимис, да получат и дървесина, и оттам нататък да се погрижим и за храна за бедстващите животни. Браншовите организации помогнаха с храната, но транспортните фирми им поискаха баснословни цени и тогава се намеси министерството, като осигури извозване на тази храна", припомни Георги Тахов.

Той пристигна в Равна гора днес заедно с д

Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българската делегация ще бъде ръководена от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето ще продължи два дни – утре и в понеделник. Това е събитие на високо равнище, което събира световни лидери, за да постигнат нов международен консенсус за това как да осигурим по-добро настояще и бъдеще, пояснява текст на уебсайта на ООН.

Ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие,

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„С оглед на настъпилата смърт очакваме Районната прокуратура да ни изпрати по компетентност делото за причиняване на смърт. Ще му бъде повдигнато ново обвинение с оглед по-тежка квалификация на деянието “, допълни Стоилова.

Младежът и към този момент е в ареста, докато тече разследването. Той е бил подведен под отговорност за побоя.

Другото момче, с което са били заедно, се води свидетел и няма доказано съпричастие към инцидента. Това показват и записите от охранителната камера, заснела престъплението, допълни говорителят на прокуратурата.

Жената, на 56-години, почина в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Рахила Ангелова“. Двама н

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик) организира конференция, посветена на 20 годишнината от членството на България в НАТО. 

Конференцията на тема „България 20 години в НАТО:  поуки и препоръки за следващите 20 години“ продължава днес до 18:00 часа в Централния военен клуб в София. 

В началото на конференцията с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите двама пилоти от 12-а авиобаза в Долна Митрополия  на 13 септември. 

„Изключително важно за Министерството на отбраната е, освен намирането на конкретните технологични решения, да бъде обяснявано пред обществото какво се случва, какви са нашите намерения, защо се предприемат едни или други действия, свързани с разходването на наистина немалък национален ресурс. Давам си сметка, че догонващото развитие ще бъде изключително т

Той даде на номинираната за служебен премиер време до 15: 00 ч. днес да предложи друго има за поста вътрешен министър - или в противен случай няма да подпише указа за назначаване на служебно правителство. Призовавам Ви в това време да помислите дали за Вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство и дали заради него Вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза, каза Радев.

Без указ за служебен кабинет и избори след 20 октомври

Горица Грънчарова–Кожарева отказа и заяви, че няма как да предложи друг кандидат за министър на вътрешните работи. Взела съм убедено решение Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи, а ваше право е да решите, обърна се тя към Радев.

Няма как да променя за няколко часа убеждението си кой да бъде министър на вътрешните работи, заяви Кожарева. Оценката е ваша, отговорността е моя за представяне на кабинет, каза още тя. 

Няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното ми правителство и Вашият ангажимент по съставяне на такова приключи, заяви Румен Радев. Утре клетва в парламента няма да има, изборите се отлагат за след 20 октомври. Правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство, каза още президентът.

Той призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да може да изпълни задълженията си  по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

Въпреки тези дефицити и усложнения ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Тикер в 17:22 ч.
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз дост ...
Начало Местен фокус
9395
България

Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври

Президентът Румен Радев няма да подпише указа за служебно правителство, изборите няма да са на 20 октомври.Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да смени служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

| 19 Август 2024, 12:52 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври
Президентът не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева служебен кабинет, изборите ще са след 20 октомври
Снимка © Милена Стойкова / БТА

Президентът Румен Радев няма да подпише указа за служебно правителство, изборите няма да са на 20 октомври. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да смени служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Общинският съвет в Грамада подкрепи предложението на кмета на общината Милчо Башев за придобиване на поземлен имот в общинския център с площ 5888 кв. метра. Теренът ще бъде използван за ежегодните панаирни дни.

Закупуването ще бъде финансирано с актуализиране на програмата за капиталовите разходи за 2024 г., като отпадне придобиването на горски мулчер. С тези средства се предвижда да се закупи имотът, както и двигател за сметосъбирачната машина на Общината. 

Съветниците приеха единодушно и годишния отчет за изпълнението на бюджета на Общината за 2023 година. Изпълнението на разходната част на бюджета е 5,1 млн. лв., за делегираните от държавата дейности - 2,8 млн. лв., а за местни дейности – 2,2 млн. лева. Държавните дейности са дофинансирани с местни приходи в размер на 27 366 лв., докладва председателят на Общинския съвет Владимир Цеков.

За заседаниет

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

Финансовата рамка за миналата година на община Мизия за 2023 г. е в размер на 11 963 944 лв, а днес отчетът за разходването беше приет от Общинския съвет. В приходната част има по-висока събираемост на местните данъци и такси в сравнение с 2022 г., което показва, че администрацията работи добре и се спазва финансова дисциплина, каза председателят на ОбС – Мизия Татяна Спасова. 

Общо 39 на сто бюджета за изразходвани за сектор образование, 23 на сто - за социални дейности, а 14 на сто - за благоустрояване и комунално стопанство. Малко над 46 000 лв са инвестирани за оборудване с детски съоръжения за игри на открито в единствената детска градина "Незабравка" в общината, която разполага и с три бази в селата Софрониево, Крушовица и Липница. И четирите дворни пространства са облагородени, става ясно от отчета на бюджета на община Мизия. За нуждите на градината и нейните

Това, което видяхме след доста оживени дебати, е, че ГЕРБ и БСП оставиха „бухалката“ в ръцете на Делян Пеевски, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев, след като парламентът не освободи Антон Славчев от антикорупционната комисия.

Проектът на решение за освобождаването на Славчев като и.ф председател на комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като техен член, бе внесено от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“. След дълги дебати в пленарната зала то беше отхвърлено от мнозинството.

Антон Славчев остава начело на антикорупционната комисия, въпреки факта, че тя не работи и не виждаме да противодейства корупцията, посочи Василев. 

Той смята, че е не е било необходимо квалифицирано мнозинство за отстраняването на председа

Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието. 

Ще има детски празник, а водещ ще бъде певецът Богдан Томов, съобщиха от Общината. Предвидено е игрите и забавленията за деца да са до 12:30 часа, а след почивката, в 16:00 ч. ще започне състезание по белене и пържене на картофи.

Кметовете на кметства, кметските наместници и секретари ще имат главна роля в надпреварата, като ще бъдат разделени на общо десет отбора, а един от тях ще е от Самоков. Участниците ще донесат картофите от местата, където живеят.

Жури ще оценява как са сготвени картофите на отборите. В него ще са кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, Венера Милова и готвачът Ути Бъчваров. Очаква се той да приготви 50 килограмово кюфте от месо и ще пържи картофи.

В закри

На „Дондуков 2 “ днес номинирата за служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева се срещна с президента Румен Радев, за да представи състав и структура на служебен проектокабинет.

Изпълнителната власт отново е поверена в ръцете на служебен кабинет, което е ясен знак, че политическата нестабилност в България не е преодоляна, заяви тя и подчерта, че днес е изключително важно да бъде намерен диалог, откритост между институциите, които управляват държавата.

Горица Грънчарова обяви, че голяма част от досегашните служебни министри ще останат и в нейния служебен кабинет. Сред тях тя обяви и Калин Стоянов като номинация за служебен министър на вътрешните работи. Тя предложи четири нови имена.

Още по време на консултациите с парламентарно представените формации по отношение на процедурата по избор на служебно правителство, някои от тях изразиха притеснения около Калин Стоянов.

Положените усилия не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на мандата – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, заяви пред Грънчарова–Кожарева Радев.

Над 250 000 лв. са изплатени по програма de minimis на пострадалите при летните пожари фермери в страната. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в свиленградско село Равна гора, което е сред засегнатите от пожарите през юли.

Министърът  обясни, че парите са били изплатени в рамките на два дни, като предимство е дадено на стопаните, загубили животни в огъня или с изгорели сгради и земи.

"За мен основното в онзи момент беше тези стопани да получат адекватна подкрепа от държавата - сумите си по де минимис, да получат и дървесина, и оттам нататък да се погрижим и за храна за бедстващите животни. Браншовите организации помогнаха с храната, но транспортните фирми им поискаха баснословни цени и тогава се намеси министерството, като осигури извозване на тази храна", припомни Георги Тахов.

Той пристигна в Равна гора днес заедно с д

Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българската делегация ще бъде ръководена от служебния министър-председател Димитър Главчев. 

В нея влизат още служебният министър на външните работи Иван Кондов, постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето ще продължи два дни – утре и в понеделник. Това е събитие на високо равнище, което събира световни лидери, за да постигнат нов международен консенсус за това как да осигурим по-добро настояще и бъдеще, пояснява текст на уебсайта на ООН.

Ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие,

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албена Стоилова.

„С оглед на настъпилата смърт очакваме Районната прокуратура да ни изпрати по компетентност делото за причиняване на смърт. Ще му бъде повдигнато ново обвинение с оглед по-тежка квалификация на деянието “, допълни Стоилова.

Младежът и към този момент е в ареста, докато тече разследването. Той е бил подведен под отговорност за побоя.

Другото момче, с което са били заедно, се води свидетел и няма доказано съпричастие към инцидента. Това показват и записите от охранителната камера, заснела престъплението, допълни говорителят на прокуратурата.

Жената, на 56-години, почина в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Рахила Ангелова“. Двама н

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик) организира конференция, посветена на 20 годишнината от членството на България в НАТО. 

Конференцията на тема „България 20 години в НАТО:  поуки и препоръки за следващите 20 години“ продължава днес до 18:00 часа в Централния военен клуб в София. 

В началото на конференцията с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите двама пилоти от 12-а авиобаза в Долна Митрополия  на 13 септември. 

„Изключително важно за Министерството на отбраната е, освен намирането на конкретните технологични решения, да бъде обяснявано пред обществото какво се случва, какви са нашите намерения, защо се предприемат едни или други действия, свързани с разходването на наистина немалък национален ресурс. Давам си сметка, че догонващото развитие ще бъде изключително т

Той даде на номинираната за служебен премиер време до 15: 00 ч. днес да предложи друго има за поста вътрешен министър - или в противен случай няма да подпише указа за назначаване на служебно правителство. Призовавам Ви в това време да помислите дали за Вас Калин Стоянов е по-важен от това България да има спокойствие и правителство и дали заради него Вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза, каза Радев.

Без указ за служебен кабинет и избори след 20 октомври

Горица Грънчарова–Кожарева отказа и заяви, че няма как да предложи друг кандидат за министър на вътрешните работи. Взела съм убедено решение Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи, а ваше право е да решите, обърна се тя към Радев.

Няма как да променя за няколко часа убеждението си кой да бъде министър на вътрешните работи, заяви Кожарева. Оценката е ваша, отговорността е моя за представяне на кабинет, каза още тя. 

Няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното ми правителство и Вашият ангажимент по съставяне на такова приключи, заяви Румен Радев. Утре клетва в парламента няма да има, изборите се отлагат за след 20 октомври. Правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство, каза още президентът.

Той призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да може да изпълни задълженията си  по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

Въпреки тези дефицити и усложнения ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.