Начало Местен фокус Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков
10108
България

Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков

Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“.Това заяви областният управител на Стара Загора Методи Марков на пресконференция в Националния пресклуб в града. На пресконференцията присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Мартин Паскалев, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ЕООД – Стара Загора инж. Радостин Миланов и неговият заместник инж. Николай Калудов.

| 19 Август 2024, 14:08 ч.
Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков
Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков
Снимка © Ралица Стефанова

Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“. Това заяви областният управител на Стара Загора Методи Марков на пресконференция в Националния пресклуб в града. На пресконференцията присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Мартин Паскалев, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ЕООД – Стара Загора инж. Радостин Миланов и неговият заместник инж. Николай Калудов. По думите на областния управител екслиращото напрежение в социалните медии и обществеността е неоснователно, а в момента няма основание и не се предвижда въвеждане на драстичен воден режим в областта. 

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието. 

Ще има детски празник, а водещ ще бъде певецът Богдан Томов, съобщиха от Общината. Предвидено е игрите и забавленията за деца да са до 12:30 часа, а след почивката, в 16:00 ч. ще започне състезание по белене и пържене на картофи.

Кметовете на кметства, кметските наместници и секретари ще имат главна роля в надпреварата, като ще бъдат разделени на общо десет отбора, а един от тях ще е от Самоков. Участниците ще донесат картофите от местата, където живеят.

Жури ще оценява как са сготвени картофите на отборите. В него ще са кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, Венера Милова и готвачът Ути Бъчваров. Очаква се той да приготви 50 килограмово кюфте от месо и ще пържи картофи.

В закри

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жителите и гостите на града да се запознаят с ловешката градска култура от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.

Младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ показаха градско облекло от този период. Посетителите имаха възможност да се снимат в ретро фото, а на чаша вино да научат интересни факти от историята на Ловеч, както и да разгледат двете къщи на Етнографския комплекс – Рашовата и Драсовата къща.

Там е подредена и изложба по повод 135 години от рождението на дарителя Ненчо Рашов. Автор на експозицията е главен уредник Елена Георгиева от Регионалния исторически музей.

„Ненчо Рашов е бил учител, музикант и патриот, ме

В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Сред присъстващите бяха президентът на България Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги, близки на загиналите пилоти, представители на местната власт. Медии не бяха допуснати до церемонията.

Искам да призова към българските военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след края на церемонията. 

Припомняме, че в петък миналата седмица, при по

Към днешна дата обемът на водата в язовир „Копринка“ е приблизително 25 милиона и 700 хиляди кубични метра, а през годините е имало много по-ниски нива в язовира – например през септември 2020 година наличният обем е бил 16 милиона куб.м, посочи той. Мъртвият обем на този язовир е пет милиона куб. м, а в момента, в който количествата достигнат нивото от 18 милиона куб.м, всякакъв вид подаване на вода за промишлени цели се прекратява, коментира Марков. В момента има вода за напояване и към промишлените зони приблизително за следващите три седмици, преди да бъдат достигнати минималните 18 хиляди куб.м, посочи Методи Марков и изрази надежда до този момент метеорологичните условия да се променят.  

Към момента в общо 11 населени места за цялата област има въведен частичен воден режим поради пресъхване на кладенци или намаляване на дебита. Те са в общините Братя Даскалови, Стара Загора, Чирпан, Николаево и Гурково. "В рамките на два месеца има населени места на територията на дружеството, които са на частичен воден режим, което не е нещо ново", посочи инж. Миланов и подчерта, че този режим е щадящ и е предимно в нощните часове. Това е временна мярка, каза той и изрази надежда в началото на октомври да има драстична разлика в състоянието на водоизточниците. Миланов посочи, че екипът на дружеството е разработил поредица от мерки, които да доведат до дългосрочно решаване на проблема в определени населени места. 

През последните години се наблюдава трайна тенденция на замърсяване на водоизточниците в резултат на безконтролното използване на торове от земеделските производители. Тази тенденция изисква решения на други нива, а през последната година са разработени нови мерки, каза още той и отбеляза, че дружеството има разработена стратегия за развитие на водоснабдяването в областта за следващите 20 години. 

Инж. Радостин Миланов подчерта, че за град Стара Загора не съществува никаква опасност от въвеждане на воден режим. Той отбеляза, че са предприети адекватни и своевременни мерки. 

По думите му нивата на река Тунджа също не са по-различни от тези, които се наблюдават вече над 30 години. Пряко влияние на повърхностните води върху водоподаването за битови нужди няма, няма и пряка свързаност с нивото на язовир "Копринка". Инж. Миланов подчерта, че няма никакви предпоставки за паника и спекулации. Отправям една препоръка към хората – всеки, който всява паника чрез неверни факти и обстоятелства, носи наказателна отговорност, каза още той. 

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която загинаха двамата пилоти.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев и подчерта, че трябва да се анализират много фактори.

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Община Созопол ще закупи нов специализиран автомобил за репатриране на неправилно паркирани автомобили
Това стана известно по време на редовната сесия на Общинския съвет днес. Автомобилът тип "паяк" ще бъде закупен с поемане на краткосрочен общински дълг при условията на финансов лизинг.

Кметът на общината поясни, че средствата ще бъдат изплатени със собствени приходи за кратък период от време - до една година, а изплащането ще бъде на вноски. "Не натоварваме по никакъв начин общинския бюджет и общинските финанси. Към момента общината разполага с един такъв автомобил, имаме нужда и от втори", заяви той.

Докладната бе приета с 16 гласа "за" и един "въздържал се". С приетото предложение съветниците одобриха закупуването на автомобила тип "паяк" за работата на звеното "Обществен ред" при Община Созопол. Става въпрос за ново неупотребявано специализирано моторно превозн

Към момента не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на запитване .

През декември 2023 г. Европейската комисия одобри версия 2.2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР 2021-2027) с включени приоритети, съфинансирани от Фонда за справедлив преход (ФСП), както и териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района Перник, Кюстендил и Стара Загора с прилежащи 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Към настоящия момент не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове и съответно не са инициирани изменения, а усилено се ра

Инж. Калудов посочи, че цялата структура на ВиК - Стара Загора е ангажирана с това да се осигури нормално и социално справедливо водоподаване. Въвеждането на режими неминуемо води до усложнена обстановка, но ВиК прави всичко възможно да се придържа максимално към обявените условия. Той допълни, че освен сушата, повишената консумация също влияе върху водоподаването, а особено в малките населени места тя се дължи на покриване на небитови нужди. Той апелира към по-висока култура на потреблението, особено в моменти на маловодие.

Мартин Паскалев подчерта, че при всички инфраструктурни проекти Община Стара Загора залага и подмяна на водопровод и канализация там, където това не е направено. „Ролята ни е да сведем загубата до минимум чрез подмяна и ремонти там, където е необходимо. Работим добре с ВиК и гледаме в тази посока“, каза той и посочи, че там, където няма сменени водопроводи и връзки, това предстои да бъде направено. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз достъп до услуги и подаване на сигнали за гражданите, съобщават от администрацията.  Телефонен номе ...
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Обвинение за причиняване на смърт очаква 17-годишен младеж, затова че на 30 юли т.г. преби 56-годишна жена от същия град, каза говорителят на Областната прокуратура в Перник Албен ...
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Тикер в 15:44 ч.
Община Пазарджик въведе единен номер за по-добре насочена комуникация, бърз дост ...
Начало Местен фокус
10108
България

Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков

Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“.Това заяви областният управител на Стара Загора Методи Марков на пресконференция в Националния пресклуб в града. На пресконференцията присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Мартин Паскалев, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ЕООД – Стара Загора инж. Радостин Миланов и неговият заместник инж. Николай Калудов.

| 19 Август 2024, 14:08 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков
Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“, увери областният управител на Стара Загора Методи Марков
Снимка © Ралица Стефанова

Няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир „Копринка“. Това заяви областният управител на Стара Загора Методи Марков на пресконференция в Националния пресклуб в града. На пресконференцията присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Мартин Паскалев, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ЕООД – Стара Загора инж. Радостин Миланов и неговият заместник инж. Николай Калудов. По думите на областния управител екслиращото напрежение в социалните медии и обществеността е неоснователно, а в момента няма основание и не се предвижда въвеждане на драстичен воден режим в областта. 

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието. 

Ще има детски празник, а водещ ще бъде певецът Богдан Томов, съобщиха от Общината. Предвидено е игрите и забавленията за деца да са до 12:30 часа, а след почивката, в 16:00 ч. ще започне състезание по белене и пържене на картофи.

Кметовете на кметства, кметските наместници и секретари ще имат главна роля в надпреварата, като ще бъдат разделени на общо десет отбора, а един от тях ще е от Самоков. Участниците ще донесат картофите от местата, където живеят.

Жури ще оценява как са сготвени картофите на отборите. В него ще са кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, Венера Милова и готвачът Ути Бъчваров. Очаква се той да приготви 50 килограмово кюфте от месо и ще пържи картофи.

В закри

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жителите и гостите на града да се запознаят с ловешката градска култура от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.

Младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ показаха градско облекло от този период. Посетителите имаха възможност да се снимат в ретро фото, а на чаша вино да научат интересни факти от историята на Ловеч, както и да разгледат двете къщи на Етнографския комплекс – Рашовата и Драсовата къща.

Там е подредена и изложба по повод 135 години от рождението на дарителя Ненчо Рашов. Автор на експозицията е главен уредник Елена Георгиева от Регионалния исторически музей.

„Ненчо Рашов е бил учител, музикант и патриот, ме

В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. 

Сред присъстващите бяха президентът на България Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи и колеги, близки на загиналите пилоти, представители на местната власт. Медии не бяха допуснати до церемонията.

Искам да призова към българските военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след края на церемонията. 

Припомняме, че в петък миналата седмица, при по

Към днешна дата обемът на водата в язовир „Копринка“ е приблизително 25 милиона и 700 хиляди кубични метра, а през годините е имало много по-ниски нива в язовира – например през септември 2020 година наличният обем е бил 16 милиона куб.м, посочи той. Мъртвият обем на този язовир е пет милиона куб. м, а в момента, в който количествата достигнат нивото от 18 милиона куб.м, всякакъв вид подаване на вода за промишлени цели се прекратява, коментира Марков. В момента има вода за напояване и към промишлените зони приблизително за следващите три седмици, преди да бъдат достигнати минималните 18 хиляди куб.м, посочи Методи Марков и изрази надежда до този момент метеорологичните условия да се променят.  

Към момента в общо 11 населени места за цялата област има въведен частичен воден режим поради пресъхване на кладенци или намаляване на дебита. Те са в общините Братя Даскалови, Стара Загора, Чирпан, Николаево и Гурково. "В рамките на два месеца има населени места на територията на дружеството, които са на частичен воден режим, което не е нещо ново", посочи инж. Миланов и подчерта, че този режим е щадящ и е предимно в нощните часове. Това е временна мярка, каза той и изрази надежда в началото на октомври да има драстична разлика в състоянието на водоизточниците. Миланов посочи, че екипът на дружеството е разработил поредица от мерки, които да доведат до дългосрочно решаване на проблема в определени населени места. 

През последните години се наблюдава трайна тенденция на замърсяване на водоизточниците в резултат на безконтролното използване на торове от земеделските производители. Тази тенденция изисква решения на други нива, а през последната година са разработени нови мерки, каза още той и отбеляза, че дружеството има разработена стратегия за развитие на водоснабдяването в областта за следващите 20 години. 

Инж. Радостин Миланов подчерта, че за град Стара Загора не съществува никаква опасност от въвеждане на воден режим. Той отбеляза, че са предприети адекватни и своевременни мерки. 

По думите му нивата на река Тунджа също не са по-различни от тези, които се наблюдават вече над 30 години. Пряко влияние на повърхностните води върху водоподаването за битови нужди няма, няма и пряка свързаност с нивото на язовир "Копринка". Инж. Миланов подчерта, че няма никакви предпоставки за паника и спекулации. Отправям една препоръка към хората – всеки, който всява паника чрез неверни факти и обстоятелства, носи наказателна отговорност, каза още той. 

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Редно е да изчакаме заключенията на компетентната комисия и тогава да се спекулира. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Играниево", при която загинаха двамата пилоти.

Той призова да не се допускат "политически спекуланти", които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата и да се вживяват в ролята на прокурори и съдии.

Много са хипотезите, но това, което се вижда от едно видео, не може доведе до някакви реални достоверни заключения какво се е случило, каза Радев и подчерта, че трябва да се анализират много фактори.

По инициатива на Българската педиатрична асоциация (БПА) в курортен комплекс Боровец се провежда XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. Конгресът бе открит от председателя на Управителния съвет на БПА проф. Иван Литвиненко. 

Проф. Литвиненко поздрави присъстващите и пожела успех на всички водещи. Той заяви, че това е най-голямото събитие за гилдията и в програмата всеки присъстващ може да намери нещо за себе си. Има гости от Германия, Израел, Белгия и други държави, отчете Литвиненко и добави, че в рамките на конгреса ще има и Общо събрание на БПА.

Научният форум в областта на педиатрията се провежда от 1963 година на всеки три години. Традиционно събитието събира над 500 делегати – педиатри, общопрактикуващи лекари, колеги от всички специалности, свързани с педиатрията, и специалисти по здравни грижи от детските клиники и отделения в цяла

Община Созопол ще закупи нов специализиран автомобил за репатриране на неправилно паркирани автомобили
Това стана известно по време на редовната сесия на Общинския съвет днес. Автомобилът тип "паяк" ще бъде закупен с поемане на краткосрочен общински дълг при условията на финансов лизинг.

Кметът на общината поясни, че средствата ще бъдат изплатени със собствени приходи за кратък период от време - до една година, а изплащането ще бъде на вноски. "Не натоварваме по никакъв начин общинския бюджет и общинските финанси. Към момента общината разполага с един такъв автомобил, имаме нужда и от втори", заяви той.

Докладната бе приета с 16 гласа "за" и един "въздържал се". С приетото предложение съветниците одобриха закупуването на автомобила тип "паяк" за работата на звеното "Обществен ред" при Община Созопол. Става въпрос за ново неупотребявано специализирано моторно превозн

Към момента не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на запитване .

През декември 2023 г. Европейската комисия одобри версия 2.2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР 2021-2027) с включени приоритети, съфинансирани от Фонда за справедлив преход (ФСП), както и териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района Перник, Кюстендил и Стара Загора с прилежащи 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Към настоящия момент не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове и съответно не са инициирани изменения, а усилено се ра

Инж. Калудов посочи, че цялата структура на ВиК - Стара Загора е ангажирана с това да се осигури нормално и социално справедливо водоподаване. Въвеждането на режими неминуемо води до усложнена обстановка, но ВиК прави всичко възможно да се придържа максимално към обявените условия. Той допълни, че освен сушата, повишената консумация също влияе върху водоподаването, а особено в малките населени места тя се дължи на покриване на небитови нужди. Той апелира към по-висока култура на потреблението, особено в моменти на маловодие.

Мартин Паскалев подчерта, че при всички инфраструктурни проекти Община Стара Загора залага и подмяна на водопровод и канализация там, където това не е направено. „Ролята ни е да сведем загубата до минимум чрез подмяна и ремонти там, където е необходимо. Работим добре с ВиК и гледаме в тази посока“, каза той и посочи, че там, където няма сменени водопроводи и връзки, това предстои да бъде направено. 

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Община Пазарджик въведе единен телефонен номер за връзка, сигнали и достъп до услуги
На преден план
Обвинение за причиняване на смърт ще бъде повдигнато на 17-годишен младеж от Перник след побой над жена, заявиха от Областната прокуратура
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.