Начало Контекст Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района
10139
България

Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района

Кметът на столичния район "Банкя" Рангел Марков ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района.Това обяви Марков в позиция относно казуса с нерегламентирания обект за настаняване, публикувана на официалната интернет страница на общината.

| 19 Август 2024, 18:22 ч.
Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района
Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района
Снимка © Минко Чернев / БТА (ЛФ)

Кметът на столичния район "Банкя" Рангел Марков ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района. Това обяви Марков в позиция относно казуса с нерегламентирания обект за настаняване, публикувана на официалната интернет страница на общината.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма, земеделието, културата и търговията между България и Турция обсъдиха на среща кметът на община Айтос Васил Едрев и генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Двете страни се обединиха около идеята да се работи по-активно за осъществяването на турските инвестиции у нас и в частност на територията на Община Айтос. „Инвеститорите от Турция имат интерес към България. Ще продължим да работим в тази посока. И тъй като Айтос е регион, за който отговарям, ще продължим да работим за Айтос“, каза турският генерален консул, цитиран от Общината. Оркун обясни, че преди официално да заеме длъжността си е посещавал Айтос и изказа своите впечатления от града.

„Искаме да развием нашите добри отношения и сътрудничество ме

През изминалата нощ в Кюстендил е задържан 54-годишен мъж, който чрез телефон 112 е подал сигнал, че възнамерява да задейства взривно устройство в жилището си, което се намира в центъра на града, съобщават от полицията.

При претърсването на апартамента взривни вещества не са открити.

Мъжът е бил във видимо нетрезво състояние, допълват от пресцентъра на полицията. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, съобщиха от ВАС.

Делото пред Съда на Европейския съюз е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. ВАС поиска също така делото пред Съда на ЕС да се разглежда по реда на бързото производство.

Припомняме, че искането ВАС да направи преюдициално запитване към Съда на ЕС беше отправено от защитата на Гюров. ВАС реши да зададе осем въпроса, свързани с тълкуване на норми от Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и Договора за функциониране на ЕС.

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отно

Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев подчерта, че Германия е ключов икономически партньор за страната ни, а показател за интереса на германския бизнес към България е увеличаващият се двустранен стокообмен, който се равнява на 12 млрд. евро годишно, се посочва в съобщението. 

Във фокуса на разговора бяха също така предизвикателствата пред европейската икономика, последствията от военните конфликти в съседни на Европа региони, прекъснатите вериги на доставки и други. 

Обща беше позицията, че бизнесът в Европа очаква по-предвидима среда, както и сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, от които зависи в дългосрочен

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на тези договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност

Аз и екипът ми ще бъдем в подкрепа на Агенцията при нужда, посочва той.

Според Марков, появата на нерегламентирани места за настаняване на възрастни и болни хора е въпрос на морал от страна на създателите им и от страна на семействата на настанените.

„Очевидно законодателството ни все още не е намерило форма, с която ефективно да елиминира и да предотврати появата на подобни места. Затова остава единствено моралът“, допълва кметът на столичния район.

В позицията Рангел Марков отново припомня, че районната администрация няма правомощията да контролира или санкционира частни обекти, предоставящи грижа за уязвими групи хора.

Тези институции са в лицензионен режим. Въпреки твърденията в публичното пространство, Район „Банкя“ не е  сигнализиран за съществуването на обект на ул. „Стефан Стамболов“ № 2, пише още кметът. Според Рангел Марков, единствената следа е препратено от кмета на Столична община през Отдел „Общински приходи – Банкя“ писмо от Главната инспекция по труда.

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха 19 208 кг. "марков" прах за пране при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Товарът е установен във влекач с полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Албания. Водачът, албански гражданин, е представил пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 9604 опаковки по два кг. – общо 19 208 кг. прах за пране. Всички пакети са с логото на известна търговска марка.

В изпълнение на европейския регламент за защита на интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който

През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали и пострадали хора.

Преки материални щети са нанесени от 15 пожара, от които осем са в жилищни сгради; един - в промишлени сгради; един - в спомагателни, временни или паянтови постройки; три -  в транспортни средства; един -  в съоръжения на открито и др.

Без нанесени материални щети са възникнали 48 пожара в сухи треви, горска постеля и храсти, в стърнища, при отпадъци, в готварски уреди и комини и др.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които седем при катастрофи в транспортни средства; две - при инциденти с опасни вещества; една – при битови или промишлени инциденти.

План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в МЗХ. 

От  началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10% от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови, каза заместник-министър Мирослав Маринов. 

Залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия, заяви още инж. Маринов на срещата. Директорите на предприятията информираха, че продължава обследването на всички 17

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осиг

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Той публикува и писмото, от което, по думите му, не става ясно, че това е нелицензиран дом за социални услуги за възрастни хора. Единственото, което е поискано като информация от нас, е кой е собственик на сградата (физическо или юридическо лице) – тази информация сме я предоставили в съответния срок, пише още Марков.

Припомняме, че на 14 август, при пожар в къща в Банкя загина един човек, още един беше транспортиран в болница "Пирогов" с опасност за живота.

Обектът в Банкя работи без лиценз, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на Столичната дирекция на вътрешните работи. При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми. От АКСУ веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона.

За 24 часа беше задържана жена, която се явява като управител на нерегламентирания дом за стари хора. Образувано е досъдебно производство, съобщи пред медиите служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Кметът на Банкя Рангел Марков обяви в ефира на бТВ, че е разбрал на 14 август, че има т.нар. хоспис на територията на Банкя.

Законът не изисква местната власт да бъде уведомявана за разкриването на такива домове в дадената община. Лицензионният режим е от страна на социалното министерство и те са тези, които трябва да упражняват контрол, заяви той.

Марков посочи, че сградата е обект на културата, но е частна сграда.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Тикер в 14:38 ч.
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (Г ...
Начало Контекст
10139
България

Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района

Кметът на столичния район "Банкя" Рангел Марков ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района.Това обяви Марков в позиция относно казуса с нерегламентирания обект за настаняване, публикувана на официалната интернет страница на общината.

| 19 Август 2024, 18:22 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района
Кметът на Банкя обяви, че ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района
Снимка © Минко Чернев / БТА (ЛФ)

Кметът на столичния район "Банкя" Рангел Марков ще изпрати искане до Агенцията за качеството на социалните услуги за проверка на всички частни хосписи и домове за възрастни хора в района. Това обяви Марков в позиция относно казуса с нерегламентирания обект за настаняване, публикувана на официалната интернет страница на общината.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма, земеделието, културата и търговията между България и Турция обсъдиха на среща кметът на община Айтос Васил Едрев и генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Двете страни се обединиха около идеята да се работи по-активно за осъществяването на турските инвестиции у нас и в частност на територията на Община Айтос. „Инвеститорите от Турция имат интерес към България. Ще продължим да работим в тази посока. И тъй като Айтос е регион, за който отговарям, ще продължим да работим за Айтос“, каза турският генерален консул, цитиран от Общината. Оркун обясни, че преди официално да заеме длъжността си е посещавал Айтос и изказа своите впечатления от града.

„Искаме да развием нашите добри отношения и сътрудничество ме

През изминалата нощ в Кюстендил е задържан 54-годишен мъж, който чрез телефон 112 е подал сигнал, че възнамерява да задейства взривно устройство в жилището си, което се намира в центъра на града, съобщават от полицията.

При претърсването на апартамента взривни вещества не са открити.

Мъжът е бил във видимо нетрезво състояние, допълват от пресцентъра на полицията. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, съобщиха от ВАС.

Делото пред Съда на Европейския съюз е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. ВАС поиска също така делото пред Съда на ЕС да се разглежда по реда на бързото производство.

Припомняме, че искането ВАС да направи преюдициално запитване към Съда на ЕС беше отправено от защитата на Гюров. ВАС реши да зададе осем въпроса, свързани с тълкуване на норми от Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и Договора за функциониране на ЕС.

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отно

Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев подчерта, че Германия е ключов икономически партньор за страната ни, а показател за интереса на германския бизнес към България е увеличаващият се двустранен стокообмен, който се равнява на 12 млрд. евро годишно, се посочва в съобщението. 

Във фокуса на разговора бяха също така предизвикателствата пред европейската икономика, последствията от военните конфликти в съседни на Европа региони, прекъснатите вериги на доставки и други. 

Обща беше позицията, че бизнесът в Европа очаква по-предвидима среда, както и сигурни доставки на енергийни ресурси на достъпни цени и устойчива енергия, от които зависи в дългосрочен

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на тези договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност

Аз и екипът ми ще бъдем в подкрепа на Агенцията при нужда, посочва той.

Според Марков, появата на нерегламентирани места за настаняване на възрастни и болни хора е въпрос на морал от страна на създателите им и от страна на семействата на настанените.

„Очевидно законодателството ни все още не е намерило форма, с която ефективно да елиминира и да предотврати появата на подобни места. Затова остава единствено моралът“, допълва кметът на столичния район.

В позицията Рангел Марков отново припомня, че районната администрация няма правомощията да контролира или санкционира частни обекти, предоставящи грижа за уязвими групи хора.

Тези институции са в лицензионен режим. Въпреки твърденията в публичното пространство, Район „Банкя“ не е  сигнализиран за съществуването на обект на ул. „Стефан Стамболов“ № 2, пише още кметът. Според Рангел Марков, единствената следа е препратено от кмета на Столична община през Отдел „Общински приходи – Банкя“ писмо от Главната инспекция по труда.

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха 19 208 кг. "марков" прах за пране при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Товарът е установен във влекач с полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Албания. Водачът, албански гражданин, е представил пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 9604 опаковки по два кг. – общо 19 208 кг. прах за пране. Всички пакети са с логото на известна търговска марка.

В изпълнение на европейския регламент за защита на интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който

През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали и пострадали хора.

Преки материални щети са нанесени от 15 пожара, от които осем са в жилищни сгради; един - в промишлени сгради; един - в спомагателни, временни или паянтови постройки; три -  в транспортни средства; един -  в съоръжения на открито и др.

Без нанесени материални щети са възникнали 48 пожара в сухи треви, горска постеля и храсти, в стърнища, при отпадъци, в готварски уреди и комини и др.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които седем при катастрофи в транспортни средства; две - при инциденти с опасни вещества; една – при битови или промишлени инциденти.

План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в МЗХ. 

От  началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10% от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови, каза заместник-министър Мирослав Маринов. 

Залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия, заяви още инж. Маринов на срещата. Директорите на предприятията информираха, че продължава обследването на всички 17

От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю началникът на НСО генерал-майор Емил Тонев.

Не отстъпваме от критериите, които сме заложили – да бъдат физически здрави, подготвени на натоварвания. Кандидатите имат психологически изпити и след това преминават през комисия, каза още генерал-майор Емил Тонев.

Никой не отразява свършената работа, но най-малкият пропуск веднага става сензация, което ни кара да бъдем много бдителни и подготвени, заяви началникът на НСО.

На 12 септември Националната служба за охрана отбеляза 145 години от създаването си.

Днес НСО е специализирана военизирана държавна служба към президента на България. Дейността на НСО е елемент от дейността по защитата на националната сигурност, насочена към осиг

Едва два процента от населението нямат достъп до аптека на територията на общината, в която живее. Това каза пред журналисти магистър-фармацевтът Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС), на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), на Националната аптечна камара (НАК), на Инициативния комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и на Националната аптечна браншова организация (НАБО) изразиха пред журналисти единодушното си мнение против приетите на първо четене в пленарна зала промени, според които ще бъде възможна продажбата на лекарства чрез автомати, разположени извън аптеки.

Аптеките в България са 3266, посочи Маринов. По думите му в ЕС на 4122 души има една аптека, което означава, че в страната ни аптеките на глава от населението са близо два пъти повече.

С промяна в Закона за здравното осигуряв

Той публикува и писмото, от което, по думите му, не става ясно, че това е нелицензиран дом за социални услуги за възрастни хора. Единственото, което е поискано като информация от нас, е кой е собственик на сградата (физическо или юридическо лице) – тази информация сме я предоставили в съответния срок, пише още Марков.

Припомняме, че на 14 август, при пожар в къща в Банкя загина един човек, още един беше транспортиран в болница "Пирогов" с опасност за живота.

Обектът в Банкя работи без лиценз, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация. Поради отказ за предоставяне на информация, проверката е извършена със съдействието на Столичната дирекция на вътрешните работи. При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми. От АКСУ веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона.

За 24 часа беше задържана жена, която се явява като управител на нерегламентирания дом за стари хора. Образувано е досъдебно производство, съобщи пред медиите служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Кметът на Банкя Рангел Марков обяви в ефира на бТВ, че е разбрал на 14 август, че има т.нар. хоспис на територията на Банкя.

Законът не изисква местната власт да бъде уведомявана за разкриването на такива домове в дадената община. Лицензионният режим е от страна на социалното министерство и те са тези, които трябва да упражняват контрол, заяви той.

Марков посочи, че сградата е обект на културата, но е частна сграда.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.