Начало Контекст Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати
9514
България

Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати

Бърз разпад на най-малката и най-новата парламентарна група - на "Величие", разцепление на групата на ДПС, голям брой нечленуващи в парламентарна група народни представители белязаха политическия живот на 50-ото Народно събрание до парламентарната августовска ваканция на депутатите.Парламентът не успя да избере редовен кабинет.

| 20 Август 2024, 06:30 ч.
Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати
Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати
Снимка © Милена Стойкова

Бърз разпад на най-малката и най-новата парламентарна група - на "Величие", разцепление на групата на ДПС, голям брой нечленуващи в парламентарна група народни представители белязаха политическия живот на 50-ото Народно събрание до парламентарната августовска ваканция на депутатите. Парламентът не успя да избере редовен кабинет.  

Момче на 14 години е настанено в болница с различни наранявания след като е било намерено да лежи на спирка в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен вчера малко преди 16:00 часа на спешния телефон 112. 

На място незабавно е изпратен полицейски екип, който е установил пострадалия тийнейджър. Той е бил откаран за лечение в медицинско заведение. Към момента момчето е без опасност за живота. 

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители като извършител на деянието е установено 15-годишно момче, което е задържано за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че през миналата седмица момче на 14 години пострада в Стара Загора, като при спречкване между младежи му беше нанесена порезна рана на ръката. 

Официалното откриване на демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ в стопанство "ДЕИВ-2007" в село Мало Конаре, област Пазарджик, ще се състои на 18 септември от 10:00 часа. Демо точката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе, съфинансиран от Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 и Програма "Цифрова Европа" на Европейската комисия (ЕК). Събитието включва демонстрации на технологичните решения в стопанството, както и лекционни панели с практически съвети и технологии за прецизно земеделие и по-конкретно в зеленчукопроизводството, съобщиха от АгроХъб.БГ.

В откриването ще вземат участие експертите от дирекция "Развитие на селските

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

Република Северна Македония (РСМ) да се извини на България и българите, написа Делян Пеевски. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“.  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Според председателя на парламентарната група на ДПС "трябва да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение".  

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в евр

На 19 юни, след поредните предсрочни парламентарни избори, народните представители от 50-я парламент положиха клетва " в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа".

Шестнайсет  дни след старта на парламентарната дейност най-малката парламентарна група -  на „Величие“, преустанови съществуването си. Последва разцепление във втората по големина парламентарно представена политическа сила – тази на Движението за права и свободи. От парламентарната група на ДПС, чийто председател е Делян Пеевски, бяха изключени 17 народни представители, сред които и другият председател на Движението – Джевдет Чакъров. Така групата на ДПС от втора стана четвърта по големина, а броят на независимите депутати нарасна до 39, колкото са и народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Само в 40-ото Народно събрание е имало повече независими депутати - 58, показва справка на сайта на парламента. 

50-то НС, също както и 49-ото ,трудно избра председателя си. Изборът бе съпроводен със спорове, прекъсване на заседанието, балотаж, на който един срещу друг се изправиха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“. В крайна сметка Назарян бе избрана за председател с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“.  

Още преди конституирането на новия парламент президентът Румен Радев посочи, че основният въпрос, който стои пред него, е ще сформира ли политическа подкрепа за съставяне на правителство.  

След консултации и разговори последва връчването на първия мандат на първата по големина политическа сила в парламента – ГЕРБ-СДС.  Лидерът на партията Бойко Борисов, непосредствено след изборите, даде заявка за правителство с първия мандат. За министър-председател бе предложен Росен Желязков. При последвалото гласуване той не бе избран. Кандидатурата му бе отхвърлена от пленарната зала с 98 гласа „за“, „против“ - 138, и двама – „въздържал се“. 

Борислав Барийски е кандидатът на партия „Възраждане“ за кмет на район „Одесос“ във Варна. Той беше представен днес на пресконференция в Националния пресклуб в града от ръководството на местната структура на формацията, в присъствието на двама народни представители.

Барийски ще бъде подкрепен и от „Има такъв народ“ (ИТН), а „Възраждане“ ще застане зад кандидата на ИТН за кмет на район „Приморски“ Светослав Иванов. И от двете партии подчертаха, че партньорството е само за частичните местни избори във Варна на 20 октомври, но не и за парламентарния вот на 27 октомври.

Според Барийски отношението на управляващите града през последните години е нанесло сериозни щети върху район „Одесос“, а той е визитната картичка на Варна. По думите му, акцент за него ще бъдат чистотата, поддръжката на инфраструктурата,

Районната избирателна комисия в Хасково (РИК) ще разпредели по служебен път съставите на секциите в община Хасково за провеждане на парламентарния вот на 27 октомври. Това стана известно по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции днес в общината.

Секретарят на Община Хасково Пламен Лечев по традиция води преговорите. Той посочи пред партийните представители, че тъй като опитът досега в Хасково показва, че предварително предложената матрица за разпределение на позициите в секционните избирателни комисии (СИК) не сработва, най-добре е преговорите да се водят за всяка комисия поотделно. Предложението му беше прието, но още при разпределение на местата в първата СИК - в квартал „Бадема“, представителите на партиите не постигнаха съгласие и консултациите бяха прекратени.

Претенции към законността на проведената среща предяви Фариз Се

Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално развитие (КСУ) „Вижън“ и от Защитеното жилище в село Лиляк, съобщиха от ръководството на институцията.

От Комплекса информират, че творческият базар на Трудотерапевтично ателие "Лавандула" с ръководител Лидия Гюрова печели първо място. Емран Мемишев и изпълнението на песента „Девушка“, заедно с танцовата формация на КСУ и танцът "Гошко хубавеца" с ръководител Нермин Раимова носят златни медали.

От екипа на комплекса допълват, че Юлия Панайотова, с изпълнението си на "Имала Марияна“, Светла с нежното изпълнение на "Лаленце се люлее" и артистичният рецитал на Исус, който представи стихове на Петя Дубарова, радваха със сребърни медали, под ръководството на колегите от ком

Започнала е подготовката за 11-ото издание на националния туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ и вече са изпратени официални покани към всички училища в региона. Всяка година в първата неделя на октомври стотици извървяват пътя от Национален парк-музей „Самуилова крепост“ до с. Ключ, а походът се организира от сдружението „Млад планинар“ в Петрич, каза ръководителят на сдружението Гергана Сандъкчиева. 

Маршрутът върви успоредно на крепостната стена, някога изградена от войската на цар Самуил, за да спре навлизането на византийците и превземането на българските територии. Той е с дължина близо шест километра, но по него няма стръмни или трудни участъци. Миналата година в похода се включиха над 700 човека, като най-малките участници бяха едногодишни деца, а най-възрастният беше на 77 години.

Тази година походът е п

„Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването . Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“. Така председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира думи на вицепремиера на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като

При гласуването се видя и разцеплението в редиците на ДПС. Те се разделиха, като едните последваха препоръка на почетния председател Ахмед Доган да не подкрепят правителство с първия мандат. За отношенията Пеевски – Доган се разбра от телевизионно интервю на изключения впоследствие от парламентарната група на ДПС народен представител Рамадан Аталай. Другата част от депутатите под ръководството на Делян Пеевски подкрепиха  проектокабинета "Желязков". Последвалото разцепление в парламентарната група остави ДПС на четвърто място по брой депутати в парламента. Общо 17 души бяха изключени от парламентарната група..

Още в началото на парламента оставка и заявление за напускане поддаде едно от известните лица на ДПС   Филиз Хюсменова. Последваха поредица от решения на парламентарната група на ДПС и от състава последователно бяха изключени Айсел Руфад, която е и заместник-председател на ДПС, дългогодишният народен представител Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. Нечленуващите в парламентарна група народни представители, декларирали подкрепата си към почетния председател Ахмед Доган, се обявиха за единство на ДПС под ръководството на Доган.  

Последваха срещи с почетния председател на Движението в резиденцията му в Росенец, както и обръщение на Доган, с което призовава за оставките на Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански.

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше връчен на станалата втора по численост в  50-ото Народно събрание формация  „Продължаваме промяната – Демократична България“. Те предложиха подход за излизане от политическата криза с пакет от антикорупционни мерки и решения на Народното събрание и подкрепа за предлаганата от тях декларация. Декларацията бе обсъдена с всички парламентарни групи, без тази на ДПС. След като не получиха подкрепа за предложенията си, от ПП-ДБ върнаха втория мандат неизпълнен. 

Третият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство отиде при групата на „Има такъв народ“ в парламента, които проведоха публични консултации, започвайки от депутатите, напуснали разпадналата се група на „Величие“. От шестима поканени на първата среща отиде единствено Красимира Катинчарова, която постави като условие за подкрепа на правителство стретия мандат, изграждането на проекта АЕЦ „Белене“, съвместно с Украйна. Съгласие не бе постигнато. 

Последва среща с независимите от „Величие“, обединили се около бившия председателя на разпадналата се парламентарна група – Николай Марков. След срещата стана ясно, че подкрепата за правителство с третия мандат е нараснала на 22 души, по думите на Станислав Балабанов (ИТН).

Мандатоносителите преговаряха още с независимите депутатите от ДПС и председателя Джевдет Чакъров, които заявиха готовност за диалог, въпреки че шансовете за съставяне на правителство са минимални.  Среща бе проведена и с парламентарната група на „Възраждане“, които заявиха, че няма как да подкрепят правителство с участието на представители на ГЕРБ и ДПС.  Готовност за подкрепа заявиха от „БСП за България“.  Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП. Разговори имаше и с представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, които заявиха, че ще информират колективните си органи и ще решат за третия мандат. 

Последната среща бе с първата политическа сила в 50-ото НС ГЕРБ-СДС, които предварително обявиха, че няма да подкрепят правителство с втория или третия мандат. На срещата решението бе потвърдено.  Лидерът на ИТН  Слави Трифонов в профила си във Фейсбук съобщи, че ще върнат мандата също неизпълнен. 

Около преговорите на ИТН за правителство се заговори за неофициални разговори с ПП-ДБ, „Възраждане“, „БСП за България“, депутатите от ДПС, нечленуващи в парламентарна група“, и представители на президентската институция  за сваляне от поста на председателя на Народното събрание Рая Назарян (ГЕРБ-СДС). В крайна сметка това не се случи.

От ИТН заявиха, че те участват само в официални преговори за кабинет, отрече и държавният глава Румен Радев. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че, ако това е истина, ще има един „много разсърден ГЕРБ“. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обясни, че е имало инициатива за свалянето на Назарян от поста председател на 50-ото Народно събрание. След много дълги разисквания от наша гледна точка решихме, че единственият начин реално, дългосрочно да се преборим с модела "Пеевски", е с доверието на българските граждани, посочи той. 

Самата Назарян пред медиите коментира, че не е дала повод за смяната като председател на Народното събрание,  и добави, че не би приела да стане служебен премиер. 

Председателят на парламента, председателят на Сметната палата или заместникът му, управителят и подуправителят на БНБ, омбудсманът или неговият заместник са сред възможностите за избор на служебен премиер, след промените в Конституцията, гласувани на 19 декември 2023 г.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебно правителство, предложено от номинирания за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева, и предсрочните парламентарни избори се отлагат за след 20 октомври. 

Президентът призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да може да изпълни задълженията си  по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

В рамките на своята пленарна работа депутатите създадоха общо четири временни комисии, сред които за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото; за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на Община Доспат  Елин Радев, както и временна комисия за дейността на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов и комплекта "Исторически парк". 

Временната комисия за "Исторически парк" приключи работата си с доклад, който ще бъде изпратен на прокуратурата, заедно със секретната стенограма към него.  Другата временна комисия, свързана с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров – Еврото изслуша онлайн банкера Цветан Василев.

Депутатите приеха и  Закон за въвеждане на еврото в Република България.  В него са разписани правилата при въвеждане на еврото у нас, но не и конкретната дата за това, която ще бъде определена от Съвета на Европейския съюз (ЕС) с единодушно решение на държавите членки.

Сред приетите закони е и актуализацията на бюджета, свързана с проектите на общините.

Спорни бяха приетите поправки в Кодекса за социално осигуряване, с които се променя редът за получаване на обезщетенията при безработица. Решено бе при определяне на размера на обезщетението за хората, които работят за кратък период в държава член на ЕС, да се вземат предвид доходите за последните 24 месеца. 

Парламентът гласува на две четения и внесения от парламентарната група на „Възраждане“ законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който бе въведена забрана за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в предучилищното и училищното образование. Приетите промени предизвикаха протести, както „за“, така и „против“ текстовете.

В областта на отбраната Народното събрание ратифицира Меморандума за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции за Air Policing. НС прие и решение за инвестиционен разход по проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси, и друго, с което да осигури боеприпаси за машините„Страйкър“. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Тикер в 14:51 ч.
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (Г ...
Начало Контекст
9514
България

Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати

Бърз разпад на най-малката и най-новата парламентарна група - на "Величие", разцепление на групата на ДПС, голям брой нечленуващи в парламентарна група народни представители белязаха политическия живот на 50-ото Народно събрание до парламентарната августовска ваканция на депутатите.Парламентът не успя да избере редовен кабинет.

| 20 Август 2024, 06:30 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати
Петдесетото Народно събрание до парламентарната ваканция - без избрано редовно правителство и с голям брой независими депутати
Снимка © Милена Стойкова

Бърз разпад на най-малката и най-новата парламентарна група - на "Величие", разцепление на групата на ДПС, голям брой нечленуващи в парламентарна група народни представители белязаха политическия живот на 50-ото Народно събрание до парламентарната августовска ваканция на депутатите. Парламентът не успя да избере редовен кабинет.  

Момче на 14 години е настанено в болница с различни наранявания след като е било намерено да лежи на спирка в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидента е получен вчера малко преди 16:00 часа на спешния телефон 112. 

На място незабавно е изпратен полицейски екип, който е установил пострадалия тийнейджър. Той е бил откаран за лечение в медицинско заведение. Към момента момчето е без опасност за живота. 

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители като извършител на деянието е установено 15-годишно момче, което е задържано за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че през миналата седмица момче на 14 години пострада в Стара Загора, като при спречкване между младежи му беше нанесена порезна рана на ръката. 

Официалното откриване на демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ в стопанство "ДЕИВ-2007" в село Мало Конаре, област Пазарджик, ще се състои на 18 септември от 10:00 часа. Демо точката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе, съфинансиран от Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 и Програма "Цифрова Европа" на Европейската комисия (ЕК). Събитието включва демонстрации на технологичните решения в стопанството, както и лекционни панели с практически съвети и технологии за прецизно земеделие и по-конкретно в зеленчукопроизводството, съобщиха от АгроХъб.БГ.

В откриването ще вземат участие експертите от дирекция "Развитие на селските

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Парламентът ще обсъди проект на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и като член на двата органа. Точката е втора за днес според приетата програма за работа на Народното събрание и е внесена от Николай Денков и група народни представители от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Първа точка е първото гласуване на промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от ПГ на „Има такъв народ“. Авторите предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждан

Република Северна Македония (РСМ) да се извини на България и българите, написа Делян Пеевски. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“.  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Според председателя на парламентарната група на ДПС "трябва да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение".  

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в евр

На 19 юни, след поредните предсрочни парламентарни избори, народните представители от 50-я парламент положиха клетва " в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа".

Шестнайсет  дни след старта на парламентарната дейност най-малката парламентарна група -  на „Величие“, преустанови съществуването си. Последва разцепление във втората по големина парламентарно представена политическа сила – тази на Движението за права и свободи. От парламентарната група на ДПС, чийто председател е Делян Пеевски, бяха изключени 17 народни представители, сред които и другият председател на Движението – Джевдет Чакъров. Така групата на ДПС от втора стана четвърта по големина, а броят на независимите депутати нарасна до 39, колкото са и народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Само в 40-ото Народно събрание е имало повече независими депутати - 58, показва справка на сайта на парламента. 

50-то НС, също както и 49-ото ,трудно избра председателя си. Изборът бе съпроводен със спорове, прекъсване на заседанието, балотаж, на който един срещу друг се изправиха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“. В крайна сметка Назарян бе избрана за председател с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“.  

Още преди конституирането на новия парламент президентът Румен Радев посочи, че основният въпрос, който стои пред него, е ще сформира ли политическа подкрепа за съставяне на правителство.  

След консултации и разговори последва връчването на първия мандат на първата по големина политическа сила в парламента – ГЕРБ-СДС.  Лидерът на партията Бойко Борисов, непосредствено след изборите, даде заявка за правителство с първия мандат. За министър-председател бе предложен Росен Желязков. При последвалото гласуване той не бе избран. Кандидатурата му бе отхвърлена от пленарната зала с 98 гласа „за“, „против“ - 138, и двама – „въздържал се“. 

Борислав Барийски е кандидатът на партия „Възраждане“ за кмет на район „Одесос“ във Варна. Той беше представен днес на пресконференция в Националния пресклуб в града от ръководството на местната структура на формацията, в присъствието на двама народни представители.

Барийски ще бъде подкрепен и от „Има такъв народ“ (ИТН), а „Възраждане“ ще застане зад кандидата на ИТН за кмет на район „Приморски“ Светослав Иванов. И от двете партии подчертаха, че партньорството е само за частичните местни избори във Варна на 20 октомври, но не и за парламентарния вот на 27 октомври.

Според Барийски отношението на управляващите града през последните години е нанесло сериозни щети върху район „Одесос“, а той е визитната картичка на Варна. По думите му, акцент за него ще бъдат чистотата, поддръжката на инфраструктурата,

Районната избирателна комисия в Хасково (РИК) ще разпредели по служебен път съставите на секциите в община Хасково за провеждане на парламентарния вот на 27 октомври. Това стана известно по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции днес в общината.

Секретарят на Община Хасково Пламен Лечев по традиция води преговорите. Той посочи пред партийните представители, че тъй като опитът досега в Хасково показва, че предварително предложената матрица за разпределение на позициите в секционните избирателни комисии (СИК) не сработва, най-добре е преговорите да се водят за всяка комисия поотделно. Предложението му беше прието, но още при разпределение на местата в първата СИК - в квартал „Бадема“, представителите на партиите не постигнаха съгласие и консултациите бяха прекратени.

Претенции към законността на проведената среща предяви Фариз Се

Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално развитие (КСУ) „Вижън“ и от Защитеното жилище в село Лиляк, съобщиха от ръководството на институцията.

От Комплекса информират, че творческият базар на Трудотерапевтично ателие "Лавандула" с ръководител Лидия Гюрова печели първо място. Емран Мемишев и изпълнението на песента „Девушка“, заедно с танцовата формация на КСУ и танцът "Гошко хубавеца" с ръководител Нермин Раимова носят златни медали.

От екипа на комплекса допълват, че Юлия Панайотова, с изпълнението си на "Имала Марияна“, Светла с нежното изпълнение на "Лаленце се люлее" и артистичният рецитал на Исус, който представи стихове на Петя Дубарова, радваха със сребърни медали, под ръководството на колегите от ком

Започнала е подготовката за 11-ото издание на националния туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“ и вече са изпратени официални покани към всички училища в региона. Всяка година в първата неделя на октомври стотици извървяват пътя от Национален парк-музей „Самуилова крепост“ до с. Ключ, а походът се организира от сдружението „Млад планинар“ в Петрич, каза ръководителят на сдружението Гергана Сандъкчиева. 

Маршрутът върви успоредно на крепостната стена, някога изградена от войската на цар Самуил, за да спре навлизането на византийците и превземането на българските територии. Той е с дължина близо шест километра, но по него няма стръмни или трудни участъци. Миналата година в похода се включиха над 700 човека, като най-малките участници бяха едногодишни деца, а най-възрастният беше на 77 години.

Тази година походът е п

„Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването . Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“. Така председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира думи на вицепремиера на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като

При гласуването се видя и разцеплението в редиците на ДПС. Те се разделиха, като едните последваха препоръка на почетния председател Ахмед Доган да не подкрепят правителство с първия мандат. За отношенията Пеевски – Доган се разбра от телевизионно интервю на изключения впоследствие от парламентарната група на ДПС народен представител Рамадан Аталай. Другата част от депутатите под ръководството на Делян Пеевски подкрепиха  проектокабинета "Желязков". Последвалото разцепление в парламентарната група остави ДПС на четвърто място по брой депутати в парламента. Общо 17 души бяха изключени от парламентарната група..

Още в началото на парламента оставка и заявление за напускане поддаде едно от известните лица на ДПС   Филиз Хюсменова. Последваха поредица от решения на парламентарната група на ДПС и от състава последователно бяха изключени Айсел Руфад, която е и заместник-председател на ДПС, дългогодишният народен представител Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. Нечленуващите в парламентарна група народни представители, декларирали подкрепата си към почетния председател Ахмед Доган, се обявиха за единство на ДПС под ръководството на Доган.  

Последваха срещи с почетния председател на Движението в резиденцията му в Росенец, както и обръщение на Доган, с което призовава за оставките на Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански.

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше връчен на станалата втора по численост в  50-ото Народно събрание формация  „Продължаваме промяната – Демократична България“. Те предложиха подход за излизане от политическата криза с пакет от антикорупционни мерки и решения на Народното събрание и подкрепа за предлаганата от тях декларация. Декларацията бе обсъдена с всички парламентарни групи, без тази на ДПС. След като не получиха подкрепа за предложенията си, от ПП-ДБ върнаха втория мандат неизпълнен. 

Третият проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство отиде при групата на „Има такъв народ“ в парламента, които проведоха публични консултации, започвайки от депутатите, напуснали разпадналата се група на „Величие“. От шестима поканени на първата среща отиде единствено Красимира Катинчарова, която постави като условие за подкрепа на правителство стретия мандат, изграждането на проекта АЕЦ „Белене“, съвместно с Украйна. Съгласие не бе постигнато. 

Последва среща с независимите от „Величие“, обединили се около бившия председателя на разпадналата се парламентарна група – Николай Марков. След срещата стана ясно, че подкрепата за правителство с третия мандат е нараснала на 22 души, по думите на Станислав Балабанов (ИТН).

Мандатоносителите преговаряха още с независимите депутатите от ДПС и председателя Джевдет Чакъров, които заявиха готовност за диалог, въпреки че шансовете за съставяне на правителство са минимални.  Среща бе проведена и с парламентарната група на „Възраждане“, които заявиха, че няма как да подкрепят правителство с участието на представители на ГЕРБ и ДПС.  Готовност за подкрепа заявиха от „БСП за България“.  Вижданията ни по голяма част от темите съвпадат, обобщиха след разговорите от ИТН и БСП. Разговори имаше и с представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, които заявиха, че ще информират колективните си органи и ще решат за третия мандат. 

Последната среща бе с първата политическа сила в 50-ото НС ГЕРБ-СДС, които предварително обявиха, че няма да подкрепят правителство с втория или третия мандат. На срещата решението бе потвърдено.  Лидерът на ИТН  Слави Трифонов в профила си във Фейсбук съобщи, че ще върнат мандата също неизпълнен. 

Около преговорите на ИТН за правителство се заговори за неофициални разговори с ПП-ДБ, „Възраждане“, „БСП за България“, депутатите от ДПС, нечленуващи в парламентарна група“, и представители на президентската институция  за сваляне от поста на председателя на Народното събрание Рая Назарян (ГЕРБ-СДС). В крайна сметка това не се случи.

От ИТН заявиха, че те участват само в официални преговори за кабинет, отрече и държавният глава Румен Радев. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че, ако това е истина, ще има един „много разсърден ГЕРБ“. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обясни, че е имало инициатива за свалянето на Назарян от поста председател на 50-ото Народно събрание. След много дълги разисквания от наша гледна точка решихме, че единственият начин реално, дългосрочно да се преборим с модела "Пеевски", е с доверието на българските граждани, посочи той. 

Самата Назарян пред медиите коментира, че не е дала повод за смяната като председател на Народното събрание,  и добави, че не би приела да стане служебен премиер. 

Председателят на парламента, председателят на Сметната палата или заместникът му, управителят и подуправителят на БНБ, омбудсманът или неговият заместник са сред възможностите за избор на служебен премиер, след промените в Конституцията, гласувани на 19 декември 2023 г.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебно правителство, предложено от номинирания за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева, и предсрочните парламентарни избори се отлагат за след 20 октомври. 

Президентът призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да може да изпълни задълженията си  по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

В рамките на своята пленарна работа депутатите създадоха общо четири временни комисии, сред които за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото; за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на Община Доспат  Елин Радев, както и временна комисия за дейността на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов и комплекта "Исторически парк". 

Временната комисия за "Исторически парк" приключи работата си с доклад, който ще бъде изпратен на прокуратурата, заедно със секретната стенограма към него.  Другата временна комисия, свързана с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров – Еврото изслуша онлайн банкера Цветан Василев.

Депутатите приеха и  Закон за въвеждане на еврото в Република България.  В него са разписани правилата при въвеждане на еврото у нас, но не и конкретната дата за това, която ще бъде определена от Съвета на Европейския съюз (ЕС) с единодушно решение на държавите членки.

Сред приетите закони е и актуализацията на бюджета, свързана с проектите на общините.

Спорни бяха приетите поправки в Кодекса за социално осигуряване, с които се променя редът за получаване на обезщетенията при безработица. Решено бе при определяне на размера на обезщетението за хората, които работят за кратък период в държава член на ЕС, да се вземат предвид доходите за последните 24 месеца. 

Парламентът гласува на две четения и внесения от парламентарната група на „Възраждане“ законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който бе въведена забрана за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в предучилищното и училищното образование. Приетите промени предизвикаха протести, както „за“, така и „против“ текстовете.

В областта на отбраната Народното събрание ратифицира Меморандума за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции за Air Policing. НС прие и решение за инвестиционен разход по проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси, и друго, с което да осигури боеприпаси за машините„Страйкър“. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.