Начало Контекст Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител
9972
България

Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител

Неспазване на препоръките на спасителите, влизането във водата на неохраняеми места или извън работното време на спасителния екип са сред основните причини за трагични инциденти с удавени хора на морето, каза Станимир Коларов, старши спасител на Централен плаж – Бургас. Летовниците често влизат да плуват в недобро здравословно състояние, след употреба на алкохол или с пълен стомах, което може да бъде предпоставка за опасност.

| 20 Август 2024, 07:00 ч.
Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител
Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител
Снимка © Христо Стефанов

Неспазване на препоръките на спасителите, влизането във водата на неохраняеми места или извън работното време на спасителния екип са сред основните причини за трагични инциденти с удавени хора на морето, каза Станимир Коларов, старши спасител на Централен плаж – Бургас.  Летовниците често влизат да плуват в недобро здравословно състояние, след употреба на алкохол или с пълен стомах, което може да бъде предпоставка за опасност.

Езикът, който използват има само едно извинение - оставка на този министър, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента за вчерашното телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски. Ако не го направят - нито президент, нито министри, нито партии трябва да се виждат, да разговарят с тях, допълни Борисов и заяви, че ГЕРБ ще направи всичко необходимо ЕНП "да знае какво са говорили".

Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят, извън официалното, каза Борисов. Мисля, че те постъпиха подло с президента, с министрите, които се видяха с тях, добави той и отчете, че управляващите в Скопие са отскоро във властта и може би не са запознати с държавния протокол.

По думите на лидера на ГЕРБ, първо ние трябва да се постараем като държава да покажем стабилност, възможност д

Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието. 

Ще има детски празник, а водещ ще бъде певецът Богдан Томов, съобщиха от Общината. Предвидено е игрите и забавленията за деца да са до 12:30 часа, а след почивката, в 16:00 ч. ще започне състезание по белене и пържене на картофи.

Кметовете на кметства, кметските наместници и секретари ще имат главна роля в надпреварата, като ще бъдат разделени на общо десет отбора, а един от тях ще е от Самоков. Участниците ще донесат картофите от местата, където живеят.

Жури ще оценява как са сготвени картофите на отборите. В него ще са кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, Венера Милова и готвачът Ути Бъчваров. Очаква се той да приготви 50 килограмово кюфте от месо и ще пържи картофи.

В закри

Фигура на дете, изработена от фибростъкло, беше поставена до една от най-натоварените пешеходни пътеки в Бургас - в района на блок 19 в комплекс "Зорница". Идеята за поставянето е на Фондация "Червена пътека за Валя". В инициативата си за повишаване вниманието на шофьорите и опазването на децата по пътищата, организацията е подкрепена от Областната дирекция на МВР в Бургас и общинската администрация. 

За откриването в днешния първи учебен ден се събраха членове на фондацията, родители и много деца. Пред тях служители на полицията разясниха основните правила за безопасно пресичане на пешеходна пътека и демонстрираха как се извършва проверка за употреба на алкохол. 

Фигурата е на момче, което държи топка и към момента е единствена от този вид в града. Останалите, които са разположени на възлови места във всички райони на Бургас, са на деца с раници на гърба. Но

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Работим по въпроса за модерен спасителен кораб и смятам, че до края на годината ще имаме изчистена концепция, която да покаже какво точно ни трябва и как ще бъде използвано то във времето, каза днес във Варна изпълнителният директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов. Той присъства на учение на тема „Провеждане на морска аварийно-спасителна операция“, което е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване.

Той допълни, че с обявяването на плана за търсене и спасяване, вече ще е ясно кои от средствата, които са предоставени на „Морска администрация“ от различни институции, са надеждни за работа при определени условия. Когато видим кое в какво състояние е, ще преценим какво точно да добавим към всички тези плавателни средства, за да имаме един завършен модел за работа п

Старши спасител Коларов посочи, че повечето инциденти се случват на места, забранени за къпане. По думите му многократно младежи скачат от моста на централния плаж в града, където има поставени няколко предупредителни табели с указание, че скачането от съоръжението е абсолютно забранено. Той припомни инцидента от юни т.г., при който младеж на 18 години се удави в морето след скок от моста.

Трагичните инциденти от началото на този летен сезон са повече в сравнение с миналогодишния, каза спасителят. По думите му само по Южното Черноморие за два дни са намерени телата на трима удавници.

Мъртвото вълнение се предизвиква при определени метеорологични условия, като то се образува по релефа на дъното, поясни Коларов. По думите му дъното е неравномерно и релефът му не може да бъде видян от брега, докато човек не навлезе във водата. „На една и съща широчина може да има различна дълбочина. На три-четири метра от брега дъното може да бъде от 200 до 220 сантиметра“, каза той. По думите на спасителя вълните невинаги са показател. „На дъното могат да бъдат образувани дънни ями и дънни течения, които не могат да бъдат забелязани от повърхността.“

Старши спасител Коларов посъветва да се спазват всички препоръки на спасителите и да не се подценява обозначението на флаговете. „Червеното означава, че влизането е абсолютно забранено, било то до глезените или коленeте. Жълто предупреждава за къпане с повишено внимание“. Според него летовниците трябва задължително да се информират кои места са абсолютно забранени за къпане и кои плажове са неохраняеми. „Препоръките са съвсем елементарни, но са от голямо значение за безопасността и човешкия живот. Всеки може да се запознае с това какво е забранено и какво – не“, уточни спасителят.

На кръгла маса в рамките на Седмицата на водното спасяване във Варна експерти заявиха, че много често летовниците изобщо не се съобразяват със спасителите, дори си позволяват да ги обиждат.  Доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване, каза, че по данни на МВР през миналата година в страната 56 души са се удавили в морето и още почти толкова във вътрешността на страната. По думите му, само около 10 от тях са чужденци. Около 90 на сто от починалите са мъже на средна възраст 55-60 години, допълни Андонов. Според него има няколко основни причини за инцидентите. Често пострадалите са употребили алкохол, освен това надценяват способностите и здравословното си състояние, посочи още експертът. И допълни, че по принцип жените са са много по-малко склонни да поемат рискове във водата.

Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално развитие (КСУ) „Вижън“ и от Защитеното жилище в село Лиляк, съобщиха от ръководството на институцията.

От Комплекса информират, че творческият базар на Трудотерапевтично ателие "Лавандула" с ръководител Лидия Гюрова печели първо място. Емран Мемишев и изпълнението на песента „Девушка“, заедно с танцовата формация на КСУ и танцът "Гошко хубавеца" с ръководител Нермин Раимова носят златни медали.

От екипа на комплекса допълват, че Юлия Панайотова, с изпълнението си на "Имала Марияна“, Светла с нежното изпълнение на "Лаленце се люлее" и артистичният рецитал на Исус, който представи стихове на Петя Дубарова, радваха със сребърни медали, под ръководството на колегите от ком

Служителите на Областната администрация в Хасково и областният управител Мехмед Атаман дойдоха на работа пеш в днешния Ден без автомобили, както е обявена датата в рамките на Европейската седмица на мобилността, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Оттам припомниха, че темата на кампанията за 2024 година е "Споделено пространство за всички". Тя е избрана, за да се насочи вниманието към факта, че над 70 процента от европейците живеят в градски райони, но същевременно в много градове се усеща недостиг на обществени пространства, места, които  предлагат по-малко шум, по-малко замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот. 

Фокусът на кампанията е да насърчи жителите на Хасково да се придвижват до работните си места по алтернативен начин, без да използват автомобили - пеша, с велосипеди или с градски транспорт.

Регионалната инспекция по околната

Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – София 2024. „Денят на отворите врати“ започна в 10:00 ч. и ще продължи до 15:00 ч. днес. 

„Изключително много се радваме, че за първи път днес успяваме да организираме „Ден на отворените врати“ в посолството на Румъния в София. Влязохме в сътрудничество със Столична община, в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството“. Инициатива, провеждаща се под високия патронаж на Съвета на Европа. Много хора, с които разговарях, най-вече живеещи в този район на града, ми споделиха колко би им било интересно да видят тази монументална сграда не само отвън, но и отвътре“, каза Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Бълг

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

За 2023 г. в България от удавяне са спасени 5753 души, съобщи през юни директорът на Водноспасителната служба (ВСС) на Българския Червен кръст (БЧК) Антон Налбантов по време на пресконференция по повод Седмицата на водното спасяване. През последните  години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне, каза Налбантов. За 2022 г. смъртните случаи от удавяне у нас са 228, а за 2023 г. – 109 души.

Обучените професионални водни спасители у нас за миналата година са 767, посочи Налбанов. От тях 534 работят около басейните, а 215 – на морето. За 2023 г. са обучени седем старши спасители и 11 инструктори, а за квалификационна степен „Млад спасител“ – седем души, допълни той.

За изминалата година са издадени общо 3559 заверени талона за водни спасители, каза Налбантов. От тях за басейн талоните са 2260, а за море – 1299. През тази година в обучението по програми за превенция на водния травматизъм са обучени 52 384 души, посочи той.

През миналата година случаите на удавяне във вътрешните водоеми се изравниха с тези по морето. От общо 109 случая, 54 от тях са станали по българското Черноморие, а 55 – във вътрешните водни територии.

България е една от страните с малко под средното за Европа ниво на смъртни случаи от удавяне, каза доц. Стоян Андонов, заместник-министър на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване. По думите му у нас процентът е около 1,2, а в скандинавските държави - над 3%. В световен мащаб удавянето е на трето място като причина за смърт. Това е една от сериозните смъртни причини, върху която трябва да се обърне внимание, подчерта Андонов.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, да има една осъзната регулярна държавническа подкрепа, а не политически спекула ...
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 31 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си. Тежките катастрофи са общо 20.  В столицат ...
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
На нарочна пресконференция кметът на Кърджали Ерол Мюмюн оповести част от резултатите от направената от екипа му цялостна проверка на състоянието на Община Кърджали, обявена и запо ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната, съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция“ на Министерството на в ...
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Тикер в 14:45 ч.
Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (Г ...
Начало Контекст
9972
България

Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител

Неспазване на препоръките на спасителите, влизането във водата на неохраняеми места или извън работното време на спасителния екип са сред основните причини за трагични инциденти с удавени хора на морето, каза Станимир Коларов, старши спасител на Централен плаж – Бургас. Летовниците често влизат да плуват в недобро здравословно състояние, след употреба на алкохол или с пълен стомах, което може да бъде предпоставка за опасност.

| 20 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител
Неспазването на препоръките на спасителните екипи и плуването на неохраняеми места са основни причини за трагични инциденти по морето, предупреждава спасител
Снимка © Христо Стефанов

Неспазване на препоръките на спасителите, влизането във водата на неохраняеми места или извън работното време на спасителния екип са сред основните причини за трагични инциденти с удавени хора на морето, каза Станимир Коларов, старши спасител на Централен плаж – Бургас.  Летовниците често влизат да плуват в недобро здравословно състояние, след употреба на алкохол или с пълен стомах, което може да бъде предпоставка за опасност.

Езикът, който използват има само едно извинение - оставка на този министър, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента за вчерашното телевизионно интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски. Ако не го направят - нито президент, нито министри, нито партии трябва да се виждат, да разговарят с тях, допълни Борисов и заяви, че ГЕРБ ще направи всичко необходимо ЕНП "да знае какво са говорили".

Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят, извън официалното, каза Борисов. Мисля, че те постъпиха подло с президента, с министрите, които се видяха с тях, добави той и отчете, че управляващите в Скопие са отскоро във властта и може би не са запознати с държавния протокол.

По думите на лидера на ГЕРБ, първо ние трябва да се постараем като държава да покажем стабилност, възможност д

Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието. 

Ще има детски празник, а водещ ще бъде певецът Богдан Томов, съобщиха от Общината. Предвидено е игрите и забавленията за деца да са до 12:30 часа, а след почивката, в 16:00 ч. ще започне състезание по белене и пържене на картофи.

Кметовете на кметства, кметските наместници и секретари ще имат главна роля в надпреварата, като ще бъдат разделени на общо десет отбора, а един от тях ще е от Самоков. Участниците ще донесат картофите от местата, където живеят.

Жури ще оценява как са сготвени картофите на отборите. В него ще са кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, Венера Милова и готвачът Ути Бъчваров. Очаква се той да приготви 50 килограмово кюфте от месо и ще пържи картофи.

В закри

Фигура на дете, изработена от фибростъкло, беше поставена до една от най-натоварените пешеходни пътеки в Бургас - в района на блок 19 в комплекс "Зорница". Идеята за поставянето е на Фондация "Червена пътека за Валя". В инициативата си за повишаване вниманието на шофьорите и опазването на децата по пътищата, организацията е подкрепена от Областната дирекция на МВР в Бургас и общинската администрация. 

За откриването в днешния първи учебен ден се събраха членове на фондацията, родители и много деца. Пред тях служители на полицията разясниха основните правила за безопасно пресичане на пешеходна пътека и демонстрираха как се извършва проверка за употреба на алкохол. 

Фигурата е на момче, което държи топка и към момента е единствена от този вид в града. Останалите, които са разположени на възлови места във всички райони на Бургас, са на деца с раници на гърба. Но

Хора в неравностойно положение ще покажат умения и талант на фестивал в поповското село Медовина. Деветото издание на форума, на който среща си дават хора с увреждания от Североизточна България, ще бъде утре, 19 септември, съобщи секретарят на народно читалище „Иван Иванов-1891“ и организатор на събитието Йорданка Николова. 

Всяка година лотого на фестивала е „Да подарим мечта“, сега той ще премине под мотото „Заедно можем повече“. 

По думите на Николова, целта на фестивала е да приобщава хората в неравностойно положение в обществото. Традиционно културната институция и потребители от дома в село Медовина работят в сътрудничество, обясни секретарят. Хората с увреждания се включват в читалищните прояви, имат изяви и извън населеното място. Тъкмо заради това се роди идеята за организирането на фестивала, спомня си Николова. Ощ

Работим по въпроса за модерен спасителен кораб и смятам, че до края на годината ще имаме изчистена концепция, която да покаже какво точно ни трябва и как ще бъде използвано то във времето, каза днес във Варна изпълнителният директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов. Той присъства на учение на тема „Провеждане на морска аварийно-спасителна операция“, което е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване.

Той допълни, че с обявяването на плана за търсене и спасяване, вече ще е ясно кои от средствата, които са предоставени на „Морска администрация“ от различни институции, са надеждни за работа при определени условия. Когато видим кое в какво състояние е, ще преценим какво точно да добавим към всички тези плавателни средства, за да имаме един завършен модел за работа п

Старши спасител Коларов посочи, че повечето инциденти се случват на места, забранени за къпане. По думите му многократно младежи скачат от моста на централния плаж в града, където има поставени няколко предупредителни табели с указание, че скачането от съоръжението е абсолютно забранено. Той припомни инцидента от юни т.г., при който младеж на 18 години се удави в морето след скок от моста.

Трагичните инциденти от началото на този летен сезон са повече в сравнение с миналогодишния, каза спасителят. По думите му само по Южното Черноморие за два дни са намерени телата на трима удавници.

Мъртвото вълнение се предизвиква при определени метеорологични условия, като то се образува по релефа на дъното, поясни Коларов. По думите му дъното е неравномерно и релефът му не може да бъде видян от брега, докато човек не навлезе във водата. „На една и съща широчина може да има различна дълбочина. На три-четири метра от брега дъното може да бъде от 200 до 220 сантиметра“, каза той. По думите на спасителя вълните невинаги са показател. „На дъното могат да бъдат образувани дънни ями и дънни течения, които не могат да бъдат забелязани от повърхността.“

Старши спасител Коларов посъветва да се спазват всички препоръки на спасителите и да не се подценява обозначението на флаговете. „Червеното означава, че влизането е абсолютно забранено, било то до глезените или коленeте. Жълто предупреждава за къпане с повишено внимание“. Според него летовниците трябва задължително да се информират кои места са абсолютно забранени за къпане и кои плажове са неохраняеми. „Препоръките са съвсем елементарни, но са от голямо значение за безопасността и човешкия живот. Всеки може да се запознае с това какво е забранено и какво – не“, уточни спасителят.

На кръгла маса в рамките на Седмицата на водното спасяване във Варна експерти заявиха, че много често летовниците изобщо не се съобразяват със спасителите, дори си позволяват да ги обиждат.  Доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване, каза, че по данни на МВР през миналата година в страната 56 души са се удавили в морето и още почти толкова във вътрешността на страната. По думите му, само около 10 от тях са чужденци. Около 90 на сто от починалите са мъже на средна възраст 55-60 години, допълни Андонов. Според него има няколко основни причини за инцидентите. Често пострадалите са употребили алкохол, освен това надценяват способностите и здравословното си състояние, посочи още експертът. И допълни, че по принцип жените са са много по-малко склонни да поемат рискове във водата.

Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално развитие (КСУ) „Вижън“ и от Защитеното жилище в село Лиляк, съобщиха от ръководството на институцията.

От Комплекса информират, че творческият базар на Трудотерапевтично ателие "Лавандула" с ръководител Лидия Гюрова печели първо място. Емран Мемишев и изпълнението на песента „Девушка“, заедно с танцовата формация на КСУ и танцът "Гошко хубавеца" с ръководител Нермин Раимова носят златни медали.

От екипа на комплекса допълват, че Юлия Панайотова, с изпълнението си на "Имала Марияна“, Светла с нежното изпълнение на "Лаленце се люлее" и артистичният рецитал на Исус, който представи стихове на Петя Дубарова, радваха със сребърни медали, под ръководството на колегите от ком

Служителите на Областната администрация в Хасково и областният управител Мехмед Атаман дойдоха на работа пеш в днешния Ден без автомобили, както е обявена датата в рамките на Европейската седмица на мобилността, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Оттам припомниха, че темата на кампанията за 2024 година е "Споделено пространство за всички". Тя е избрана, за да се насочи вниманието към факта, че над 70 процента от европейците живеят в градски райони, но същевременно в много градове се усеща недостиг на обществени пространства, места, които  предлагат по-малко шум, по-малко замърсяване на въздуха и по-добро качество на живот. 

Фокусът на кампанията е да насърчи жителите на Хасково да се придвижват до работните си места по алтернативен начин, без да използват автомобили - пеша, с велосипеди или с градски транспорт.

Регионалната инспекция по околната

Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – София 2024. „Денят на отворите врати“ започна в 10:00 ч. и ще продължи до 15:00 ч. днес. 

„Изключително много се радваме, че за първи път днес успяваме да организираме „Ден на отворените врати“ в посолството на Румъния в София. Влязохме в сътрудничество със Столична община, в рамките на инициативата „Европейски дни на наследството“. Инициатива, провеждаща се под високия патронаж на Съвета на Европа. Много хора, с които разговарях, най-вече живеещи в този район на града, ми споделиха колко би им било интересно да видят тази монументална сграда не само отвън, но и отвътре“, каза Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Бълг

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

За 2023 г. в България от удавяне са спасени 5753 души, съобщи през юни директорът на Водноспасителната служба (ВСС) на Българския Червен кръст (БЧК) Антон Налбантов по време на пресконференция по повод Седмицата на водното спасяване. През последните  години се наблюдава значителен спад на случаите на удавяне, каза Налбантов. За 2022 г. смъртните случаи от удавяне у нас са 228, а за 2023 г. – 109 души.

Обучените професионални водни спасители у нас за миналата година са 767, посочи Налбанов. От тях 534 работят около басейните, а 215 – на морето. За 2023 г. са обучени седем старши спасители и 11 инструктори, а за квалификационна степен „Млад спасител“ – седем души, допълни той.

За изминалата година са издадени общо 3559 заверени талона за водни спасители, каза Налбантов. От тях за басейн талоните са 2260, а за море – 1299. През тази година в обучението по програми за превенция на водния травматизъм са обучени 52 384 души, посочи той.

През миналата година случаите на удавяне във вътрешните водоеми се изравниха с тези по морето. От общо 109 случая, 54 от тях са станали по българското Черноморие, а 55 – във вътрешните водни територии.

България е една от страните с малко под средното за Европа ниво на смъртни случаи от удавяне, каза доц. Стоян Андонов, заместник-министър на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване. По думите му у нас процентът е около 1,2, а в скандинавските държави - над 3%. В световен мащаб удавянето е на трето място като причина за смърт. Това е една от сериозните смъртни причини, върху която трябва да се обърне внимание, подчерта Андонов.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Интензивен е трафикът на пунктовете "Кулата" и "Маказа" на българо-гръцката граница, МВР препоръчва алтернативни маршрути
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.