Начало Сфера Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра
11652
България

Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра

Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра, съобщиха от полицията в Кюстендил.Пожарите възникнаха на 18 август.

| 21 Август 2024, 10:39 ч.
Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра
Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра
Снимка © DFA

Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра, съобщиха от полицията в Кюстендил. Пожарите възникнаха на 18 август. Първите два пожара бяха причинени от мълния, а според огноборци и пожарът в Пастра също е бил предизвикан от природно явление. 

Полицията задържа 40 – годишен мъж от Завет за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

При полицейска проверка, извършена вчера около 17 часа, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 10 кал., 31 ловни боеприпаса 12 кал., газ-сигнален пистолет „Екол“ и седем броя патрони за него. Установено е, че мъжът не притежава надлежно разрешително. По случая е образувано бързо производство, уточни Георгиева.

Наскоро полицейски служители задържаха мъж на 44 години от Разград за притежание на незаконно оръжие след постъпил сигнал за домашно насилие. 

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Тринайсет нелегални мигранти са задържани в Бургас след полицейско преследване. Те са били превозвани в два автомобила с търговищка регистрация, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Водачите на автомобилите също са задържани. Те са грузински граждани.

Двата автомобила не са спрели на подаден сигнал със стоп палка на контролно-пропускателния пункт "Пода", след което е започнало полицейско преследване. Задържането е станало на булевард "Тодор Александров" от полицейски екипи.

Мигрантите са се самоопредели като сирийци.

Политиците в Северна Македония няма да видят ЕС с това поведение. Така Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) коментира в Народното събрание телевизионното интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски.

Представителят на ИТН каза, че неговата партия, президентът и „Възраждане“ са били единствените представители на политическата класа у нас, които и на Консултативен съвет по национална сигурност преди време са направили всичко възможно да защитят българската позиция. 

На първия ред тези, които се правят на евроатлантици – Борисов, Пеевски, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов, натиснаха бутоните да вдигнем ветото, добави Балабанов и заяви, че недоумява защо днес тези същите политици се възмущават, след като са дали България "на тезгяха" преди няколко години с вдига

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на няколко въпроса, свързани с незаконни сметища в различни общини на територията на област Монтана. По думите му на кметовете на общините са издадени предписания за монтиране на видеокамери, където е възможно. 

В имот в село Брусарци, област Монтана, който е частна общинска собственост, е установено незаконно сметище с площ около 800 кв. м, каза Димитров. Издадено е предписание на кмета на селото за почистване на терена и при проверка, направена вчера, е установено, че вече е почистен, допълни служебният министър. 

За нерегламентирано сметище с битови и строителни отпадъци в село Бели Мел, област Монтана Димитров каза, че замърсената площ е около 700 кв. м. В

Щети са нанесени в Пастра, където огънят е унищожил един декар борова гора.

През вчерашния ден пожарникари са гасили и пожар в Бобов дол, причинен от небрежност. При него са горели отпадъци и не са допуснати щети.

Парламентът прие решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“ със седалище Пловдив.

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от зимния семестър на учебната 2020/2021 година не е подавало информация за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти и докторанти. Валидността на институционалната му акредитация е изтекла на 4 май 2022 г., а през януари 2024 г. е изтекла и програмната акредитация на двете професионални направления, в които висшето училище е имало право да обучава. В съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование висшите училища се закриват от Народното събрание, когато не са поискали институционална акредитация в предвидените в закона срокове, се посочва в мотивите за решението.

Европейско висше училище по икономика и м

От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, разпространена до медиите, е по повод думите на Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД, в сутрешния блок на БНТ днес, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите.

От ЦИК припомнят, че в началото на 2023 г. комисията е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ и от „Сиела Норма“ АД, и е получила уверенията на ръководството на печатницата, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях.

По отно

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

Общо 160 ентусиасти в Свищов се включиха в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно", която се състоя на 14 септември, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Оттам посочиха, че 112 от тях са възрастни, а 48 са деца. Въпреки лошото време, участниците  успяха да почистят 14 предварително заявени района и събраха общо 1010 килограма отпадъци.

Представители на общинската администрация избраха да почистят района на река Дунав при местността Паметниците във връзка с тазгодишния акцент на кампанията, насочен към замърсяването на най-застрашените природни обекти – водните басейни. Почистени бяха още районът около Стопанската академия „Димитър А. Ценов“, Стадион „Академик“, свищовските училища и други.

Миналата година в екоинициативата в Свищов взеха участие над 380 доброволци, които събраха близо три тона

План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в МЗХ. 

От  началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10% от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови, каза заместник-министър Мирослав Маринов. 

Залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия, заяви още инж. Маринов на срещата. Директорите на предприятията информираха, че продължава обследването на всички 17

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Няма данни  за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Припомняме, че при специализирана операц ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се проведе днес в местността Паниците край Калофер. С ...
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър от север-северозапад, а в останалите райони ще бъде почти тихо. Това съобщиха от Националния инс ...
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър в деня на редовното му заседание - 24 септември. Това съобщиха о ...
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин.  Сред прис ...
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Посолството на Румъния в София отвори врати за широката общественост, като за първи път се включи в поредицата от събития, посветени на Европейските дни на наследството – Соф ...
Тикер в 14:04 ч.
Стотици присъстваха на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните б ...
Начало Сфера
11652
България

Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра

Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра, съобщиха от полицията в Кюстендил.Пожарите възникнаха на 18 август.

| 21 Август 2024, 10:39 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра
Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра
Снимка © DFA

Ликвидирани са пожарите в селата Сажданик, Бистрица и Пастра, съобщиха от полицията в Кюстендил. Пожарите възникнаха на 18 август. Първите два пожара бяха причинени от мълния, а според огноборци и пожарът в Пастра също е бил предизвикан от природно явление. 

Полицията задържа 40 – годишен мъж от Завет за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

При полицейска проверка, извършена вчера около 17 часа, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 10 кал., 31 ловни боеприпаса 12 кал., газ-сигнален пистолет „Екол“ и седем броя патрони за него. Установено е, че мъжът не притежава надлежно разрешително. По случая е образувано бързо производство, уточни Георгиева.

Наскоро полицейски служители задържаха мъж на 44 години от Разград за притежание на незаконно оръжие след постъпил сигнал за домашно насилие. 

Това е един ресор точно подходящ за това, което пишем за България в нашите програми, коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с определения за Екатерина Захариева ресор в Европейската комисия (ЕК). 

На първо място и в нейната предизборна кампания се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши и именно на нашия комисар се дава този ресор, допълни Борисов. 

Голяма благодарност, защото в тези пет години, които идват, при една добра работа с редовни правителства, България може да направи много. Тук се отчита, че суперкомпютърът е в България, че има огромна ИТ общност и това, което направихме в институтите и образованието, е нещо изключително важно, каза още Бойко Борисов. 

Тринайсет нелегални мигранти са задържани в Бургас след полицейско преследване. Те са били превозвани в два автомобила с търговищка регистрация, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Водачите на автомобилите също са задържани. Те са грузински граждани.

Двата автомобила не са спрели на подаден сигнал със стоп палка на контролно-пропускателния пункт "Пода", след което е започнало полицейско преследване. Задържането е станало на булевард "Тодор Александров" от полицейски екипи.

Мигрантите са се самоопредели като сирийци.

Политиците в Северна Македония няма да видят ЕС с това поведение. Така Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) коментира в Народното събрание телевизионното интервю на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски.

Представителят на ИТН каза, че неговата партия, президентът и „Възраждане“ са били единствените представители на политическата класа у нас, които и на Консултативен съвет по национална сигурност преди време са направили всичко възможно да защитят българската позиция. 

На първия ред тези, които се правят на евроатлантици – Борисов, Пеевски, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов, натиснаха бутоните да вдигнем ветото, добави Балабанов и заяви, че недоумява защо днес тези същите политици се възмущават, след като са дали България "на тезгяха" преди няколко години с вдига

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в отговор на няколко въпроса, свързани с незаконни сметища в различни общини на територията на област Монтана. По думите му на кметовете на общините са издадени предписания за монтиране на видеокамери, където е възможно. 

В имот в село Брусарци, област Монтана, който е частна общинска собственост, е установено незаконно сметище с площ около 800 кв. м, каза Димитров. Издадено е предписание на кмета на селото за почистване на терена и при проверка, направена вчера, е установено, че вече е почистен, допълни служебният министър. 

За нерегламентирано сметище с битови и строителни отпадъци в село Бели Мел, област Монтана Димитров каза, че замърсената площ е около 700 кв. м. В

Щети са нанесени в Пастра, където огънят е унищожил един декар борова гора.

През вчерашния ден пожарникари са гасили и пожар в Бобов дол, причинен от небрежност. При него са горели отпадъци и не са допуснати щети.

Парламентът прие решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“ със седалище Пловдив.

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от зимния семестър на учебната 2020/2021 година не е подавало информация за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти и докторанти. Валидността на институционалната му акредитация е изтекла на 4 май 2022 г., а през януари 2024 г. е изтекла и програмната акредитация на двете професионални направления, в които висшето училище е имало право да обучава. В съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование висшите училища се закриват от Народното събрание, когато не са поискали институционална акредитация в предвидените в закона срокове, се посочва в мотивите за решението.

Европейско висше училище по икономика и м

От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, разпространена до медиите, е по повод думите на Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“ АД, в сутрешния блок на БНТ днес, че хартията, използвана за машинно гласуване, не съответства на изискванията на хартията за принтерите.

От ЦИК припомнят, че в началото на 2023 г. комисията е предоставила на „Печатница на БНБ“ АД пълните изисквания към хартията, предназначена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ и от „Сиела Норма“ АД, и е получила уверенията на ръководството на печатницата, че хартията изцяло и напълно отговаря на тях.

По отно

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

Общо 160 ентусиасти в Свищов се включиха в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно", която се състоя на 14 септември, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Оттам посочиха, че 112 от тях са възрастни, а 48 са деца. Въпреки лошото време, участниците  успяха да почистят 14 предварително заявени района и събраха общо 1010 килограма отпадъци.

Представители на общинската администрация избраха да почистят района на река Дунав при местността Паметниците във връзка с тазгодишния акцент на кампанията, насочен към замърсяването на най-застрашените природни обекти – водните басейни. Почистени бяха още районът около Стопанската академия „Димитър А. Ценов“, Стадион „Академик“, свищовските училища и други.

Миналата година в екоинициативата в Свищов взеха участие над 380 доброволци, които събраха близо три тона

План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в МЗХ. 

От  началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10% от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови, каза заместник-министър Мирослав Маринов. 

Залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия, заяви още инж. Маринов на срещата. Директорите на предприятията информираха, че продължава обследването на всички 17

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Български породи селскостопански животни бяха показани на Деветнадесетия национален събор за опазване на местните породи край Калофер
Контекст
Прогноза за времето на 22 Септември (Неделя) и следващите дни
Сфера
Жители на Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет в Несебър в деня на редовното му заседание
Местен фокус
В авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към загиналите пилоти подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Контекст
Сградата на румънското посолство в София отвори врати за граждани в рамките на Европейските дни на наследството
Сфера
Няма данни за други количества от радиоактивното вещество америций 241, каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков
Контекст
Искам да призова към българските Военновъздушни сили и към българската армия да има повече внимание, каза президентът Румен Радев
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Местен фокус
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.