Начало Местен фокус От синдикат "Защита" протестираха пред Инспекцията по труда в София, от ведомството отхвърлиха твърденията за бездействие по сигнали
12120
България

От синдикат "Защита" протестираха пред Инспекцията по труда в София, от ведомството отхвърлиха твърденията за бездействие по сигнали

Представители на Национален синдикат (НС) "Защита" излязоха този следобед на протест пред Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИАГИТ).В прессъобщение по-рано днес бе посочено, че акцията е срещу "бездействието и безотговорното отношение" на ведомството по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство.

| 21 Август 2024, 16:15 ч.
От синдикат
От синдикат "Защита" протестираха пред Инспекцията по труда в София, от ведомството отхвърлиха твърденията за бездействие по сигнали
Снимка © : Минко Чернев / БТА

Представители на Национален синдикат (НС) "Защита" излязоха този следобед на протест пред Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИАГИТ). В прессъобщение по-рано днес бе посочено, че акцията е срещу "бездействието и безотговорното отношение" на ведомството по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство.

Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат. Това съобщиха от МВнР на сайта си.

Министърът изтъкна приноса на посланик Чебук, който със своята работа даде важен принос за новия импулс в развитието на отношенията между България и Молдова през последните години. В резултат на това двустранният политически диалог на високо равнище се утвърди като особено интензивен и носещ постигнати конкретни резултати и решения на важни и за двете страни въпроси, посочват от МВнР.

Предприети са решителни стъпки в подкрепа на българската общност в Молдова посредством различни финансови инструменти по линия на официалната българска помощ за разв

При специализирана операция е разбита наркооранжерия в село Просечен, съобщиха днес от полицията във Варна. Открити са близо 100 растения. Те са били засадени в две стаи в къща в селото. Намерени са и около седем килограма суха трева.

По случая е задържан 54-годишен варненец, който е криминално проявен.

Припомняме, че преди седмица варненската полиция разкри наркооранжерия в имот в центъра на Варна. Преди два дни от прокуратурата в града бяха оповестени резултатите и от разбиването на организирана престъпна група за производство, преработка и разпространение на наркотици.

Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на града. Възможностите, предоставяни от различните съоръжения, бяха демонстрирани нагледно от майстори на кънки, ролери, скейтове, велосипеди и скутери.

Скейтпаркът бе създаден в изпълнение на ангажимент на ръководството на община Ямбол към младежи от града, които се занимават с екстремни спортове. Стойността на проекта е 632 840 лева. Половината от сумата бе отпусната от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Останалата част бе осигурени от Общината.

Гост на събитието бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който поднесе поздравления към домакините и участниците от името на служебния министър на

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

Идваме да изразим своето недоволство и възмущение от работата на ГИТ и в частност от нейни служители, коментира пред журналисти председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов. Той твърди, че е имало отказ на регистрация на Колективен трудов договор (КТД) в столична болница. По думите му по закон ГИТ няма право на такъв отказ. Целта е да се създаде смут между хората, твърди Митов. Той коментира също, че има усещане за преднамереност към синдиката. Митов обясни, че срокът за регистрация на КТД е един месец. Само че служител на Софийската инспекция по труда се обажда до наши представители, че ще откаже вписване, посочи още той. След въпрос защо от синдиката са квалифицирали с думата "мухльо" представител на ГИТ, Митов призова първо да се посочи защо действията на въпросния служител са били такива и каза, че след това този, който е написал въпросната дума в позиция на организацията, ще се извини.

От 9 август 2022 г., когато е назначено настоящото ръководство, до момента в ИАГИТ са постъпили общо 31 стигнала от синдикат „Защита“, съдържащи данни за нарушения на трудовото законодателство, казаха от ведомството в писмена позиция след запитване на . "По всички постъпили сигнали е реагирано своевременно, а в някои случаи - и незабавно. В извършваните проверки са вземали участие и представители на НС „Защита“, които са били канени от контролните органи при изявено желание за участие от тяхна страна", посочват от ГИТ.

Не може да бъде приет аргументът на синдикат „Защита“ за организирането на протеста, а именно „незаконосъобразно бездействие“ на административен орган, отбелязват още от ведомството. От ГИТ отхвърлят твърдението, че на синдиката е отказано да бъде вписан КТД в регистъра на колективните трудови договори, поддържан от Инспекцията по труда, "което се изтъква като причина за протеста в позиция на синдиката". Законоустановеният срок за вписване в регистъра е едномесечен, обясняват също от ГИТ. От ведомството поясняват, че с вътрешна процедура срокът е намален на 15 дни. "Заявлението за вписване на визирания Колективен трудов договор е от 14 август 2024 г., т.е. все още не е изтекъл дори по-краткият срок от 15 дни", се казва още в позицията.

Важно е да се отбележи, че служителят на Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище София, който в позицията на синдиката е наречен „мухльо“, е изпълнил професионално своите задължения, посочват от ГИТ. "Благодарение на неговия професионализъм и прецизност са установени несъответствия в съдържанието на задължителните реквизити, както и разминаване между хартиеното копие и електронния носител", обясняват оттам. На представителите на синдиката е обърнато внимание за необходимостта да отстранят несъответствията и по този начин служителят е защитил правата на синдикалните членове, допълват от ГИТ.

Служебното правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С проекта на постановление се предлага одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по „Политика в областта на правото на вероизповедание“, бюджетна програма „Вероизповедания“, за капиталови разходи в размер на 928 188 лв., за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм „Св. Иван Рилски“, намиращ се в сградата на Българското посолство в Лондон, Великобритания.

През ноември 2023 г. започва работата по реконструкцията на храма, като преди това бяха предприети необходимите административни процедури към общината в район Кенсингтън, Лондон. След множество дейности по събаряне на

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 31 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си. Тежките катастрофи са общо 20.  В столицат ...
Тикер в 11:33 ч.
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторан ...
Начало Местен фокус
12120
България

От синдикат "Защита" протестираха пред Инспекцията по труда в София, от ведомството отхвърлиха твърденията за бездействие по сигнали

Представители на Национален синдикат (НС) "Защита" излязоха този следобед на протест пред Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИАГИТ).В прессъобщение по-рано днес бе посочено, че акцията е срещу "бездействието и безотговорното отношение" на ведомството по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство.

| 21 Август 2024, 16:15 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
От синдикат
От синдикат "Защита" протестираха пред Инспекцията по труда в София, от ведомството отхвърлиха твърденията за бездействие по сигнали
Снимка © : Минко Чернев / БТА

Представители на Национален синдикат (НС) "Защита" излязоха този следобед на протест пред Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИАГИТ). В прессъобщение по-рано днес бе посочено, че акцията е срещу "бездействието и безотговорното отношение" на ведомството по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство.

Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат. Това съобщиха от МВнР на сайта си.

Министърът изтъкна приноса на посланик Чебук, който със своята работа даде важен принос за новия импулс в развитието на отношенията между България и Молдова през последните години. В резултат на това двустранният политически диалог на високо равнище се утвърди като особено интензивен и носещ постигнати конкретни резултати и решения на важни и за двете страни въпроси, посочват от МВнР.

Предприети са решителни стъпки в подкрепа на българската общност в Молдова посредством различни финансови инструменти по линия на официалната българска помощ за разв

При специализирана операция е разбита наркооранжерия в село Просечен, съобщиха днес от полицията във Варна. Открити са близо 100 растения. Те са били засадени в две стаи в къща в селото. Намерени са и около седем килограма суха трева.

По случая е задържан 54-годишен варненец, който е криминално проявен.

Припомняме, че преди седмица варненската полиция разкри наркооранжерия в имот в центъра на Варна. Преди два дни от прокуратурата в града бяха оповестени резултатите и от разбиването на организирана престъпна група за производство, преработка и разпространение на наркотици.

Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на града. Възможностите, предоставяни от различните съоръжения, бяха демонстрирани нагледно от майстори на кънки, ролери, скейтове, велосипеди и скутери.

Скейтпаркът бе създаден в изпълнение на ангажимент на ръководството на община Ямбол към младежи от града, които се занимават с екстремни спортове. Стойността на проекта е 632 840 лева. Половината от сумата бе отпусната от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Останалата част бе осигурени от Общината.

Гост на събитието бе заместник-министърът на младежта и спорта Петър Младенов, който поднесе поздравления към домакините и участниците от името на служебния министър на

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

Идваме да изразим своето недоволство и възмущение от работата на ГИТ и в частност от нейни служители, коментира пред журналисти председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов. Той твърди, че е имало отказ на регистрация на Колективен трудов договор (КТД) в столична болница. По думите му по закон ГИТ няма право на такъв отказ. Целта е да се създаде смут между хората, твърди Митов. Той коментира също, че има усещане за преднамереност към синдиката. Митов обясни, че срокът за регистрация на КТД е един месец. Само че служител на Софийската инспекция по труда се обажда до наши представители, че ще откаже вписване, посочи още той. След въпрос защо от синдиката са квалифицирали с думата "мухльо" представител на ГИТ, Митов призова първо да се посочи защо действията на въпросния служител са били такива и каза, че след това този, който е написал въпросната дума в позиция на организацията, ще се извини.

От 9 август 2022 г., когато е назначено настоящото ръководство, до момента в ИАГИТ са постъпили общо 31 стигнала от синдикат „Защита“, съдържащи данни за нарушения на трудовото законодателство, казаха от ведомството в писмена позиция след запитване на . "По всички постъпили сигнали е реагирано своевременно, а в някои случаи - и незабавно. В извършваните проверки са вземали участие и представители на НС „Защита“, които са били канени от контролните органи при изявено желание за участие от тяхна страна", посочват от ГИТ.

Не може да бъде приет аргументът на синдикат „Защита“ за организирането на протеста, а именно „незаконосъобразно бездействие“ на административен орган, отбелязват още от ведомството. От ГИТ отхвърлят твърдението, че на синдиката е отказано да бъде вписан КТД в регистъра на колективните трудови договори, поддържан от Инспекцията по труда, "което се изтъква като причина за протеста в позиция на синдиката". Законоустановеният срок за вписване в регистъра е едномесечен, обясняват също от ГИТ. От ведомството поясняват, че с вътрешна процедура срокът е намален на 15 дни. "Заявлението за вписване на визирания Колективен трудов договор е от 14 август 2024 г., т.е. все още не е изтекъл дори по-краткият срок от 15 дни", се казва още в позицията.

Важно е да се отбележи, че служителят на Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище София, който в позицията на синдиката е наречен „мухльо“, е изпълнил професионално своите задължения, посочват от ГИТ. "Благодарение на неговия професионализъм и прецизност са установени несъответствия в съдържанието на задължителните реквизити, както и разминаване между хартиеното копие и електронния носител", обясняват оттам. На представителите на синдиката е обърнато внимание за необходимостта да отстранят несъответствията и по този начин служителят е защитил правата на синдикалните членове, допълват от ГИТ.

Служебното правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С проекта на постановление се предлага одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по „Политика в областта на правото на вероизповедание“, бюджетна програма „Вероизповедания“, за капиталови разходи в размер на 928 188 лв., за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм „Св. Иван Рилски“, намиращ се в сградата на Българското посолство в Лондон, Великобритания.

През ноември 2023 г. започва работата по реконструкцията на храма, като преди това бяха предприети необходимите административни процедури към общината в район Кенсингтън, Лондон. След множество дейности по събаряне на

"Възможности за развитие на дамския бизнес чрез европейски проекти и програми" е тема на Дамски бизнес форум. Събитието е насрочено за 8 ноември и отваря врати към нови хоризонти и възможности за успех, посочи Гюлджан Ахмедова от Търговище, която е регионален председател на Българо-турски дамски бизнес клуб – организатор на форума.

Подобно събитие се проведе в Търговище през юни и в него се включиха около 130 участници от двете страни, припомня . 

Вече тече записването за участие. Предварителната програма включва няколко панела. Първият е на тема "Европейски програми и проекти за женско предприемачество". По думите на Ахледова ще бъдат представени вдъхновяващи истории, които описват успеха на дамския бизнес в България и Турция. Вторият панел ще даде практически съвети и насоки за това как се кандидатства успешно за финансиране. Ще бъдат обсъдени предизвикателс

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149-ата годишнина от Старозагорското въстание, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Честването ще се проведе днес от 11:00 часа, като едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на Старозагорското въстание и паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов. В знак на преклонение пред делото на организаторите и участниците в бунта от есента на 1875 г., на събитието ще присъстват представители на местните и държавните институции.

Кратка беседа пред паметника на лобното място на Кольо Ганчев, Господин Михайловски и Сава Силов ще представи Петьо Мирчев, уредник в отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Възпитаници на Основно училище „Кольо Ганчев“ ще рец

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Местен фокус
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Основна линия
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Контекст
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.