Начало Местен фокус Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села
11895
България

Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села

Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в тополовградските села Синапово и Княжево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково.Тя бе наложила ограничението заради наднормено съдържание на уран във водата в мрежата.

| 22 Август 2024, 09:25 ч.
Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села
Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села
Снимка © БТА

Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в тополовградските села Синапово и Княжево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. Тя бе наложила ограничението заради наднормено съдържание на уран във водата в мрежата.

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза окръжният прокурор Недко Симов, който е и наблюдаващ досъдебното производство.

Припомняме, че инцидентът, при който загина 78-годишният Бойко Младенов от неделинското село Кочани, стана на 1 март, след спор за имот и прераснал в сбиване между двамата възрастни мъже.

Недко Симов уточни, че промяната на мярката е във връзка с подадена молба от обвиняемия. Прокурорът е преценил, че съобразявайки всички обстоятелства, в това число и влошено здравословно състояние, както и необходимост от посещение на болнични заведения, мярката трябва да бъде изменена. 

На Районното управление на МВР в Златоград е възложено да контролират изпълнението на мярката „подписка“ по постоянния

Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, ч

Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Министерството на електронното управление, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Процедурата ще започне в 10:30 часа.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и служебния министър на електронното управление Валентин Мундров.

На събитието са поканени също представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание, като ще е открито и за медиите.

Публичното теглене е с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната.

На свикана от служебния пр

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР .

Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“.

От изстрела, който е бил направен със законно притежавано оръжие, няма пострадали. Последвал е бой между няколко души, след което 57-годишен мъж е бил откаран за преглед в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“.

Нови проби от две точки на измерване в Зона за водовземане - Синапово са установили, че съдържанието на показателя "естествен уран" е съответно 27,4 и 28,9 микрограма на литър при пределно допустима норма 30,0 микрограма на литър. Така водата вече отговаря на изискванията на Наредба №9 на здравното министерство.

Предписание за спиране на използването на вода от ВиК мрежата за пиене и готвене бе издадено за двете села от РЗИ още на четвърти ноември 2021 година.  

На 16 септември 1987 г. политици от цял свят подписват в Монреал Протокол за защита на озоновия слой, наричан още Монреалски протокол. Протоколът представлява глобално споразумение за защита на стратосферния озонов слой на Земята чрез постепенно премахване на химикалите, които го нарушават. Това постепенно премахване включва както производството, така и потреблението на вещества, които нарушават озоновия слой. Тъй като озоноразрушаващите вещества са мощни парникови газове, постепенното им премахване е от решаващо значение за смекчаване на изменението на климата. Освен това, въпреки факта, че хидрофлуоровъглеводородите (HFC) не разрушават озона, протоколът се стреми да прекрати производството и използването им, за да се избегне замяната на озоноразрушаващите вещества с HFC, които допринасят значително за климатичните промени.

Протоколът за защита на озоновия слой е

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

Нашето бъдеще е във вашите успехи, обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към учениците от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец при откриването на новата учебна година.

Тя отбеляза, че няма друга държава, нито в Европа, нито в света, която толкова да чества началото на учебната година и всички да си казват: „Честит празник“. Тази традиция е някъде много назад в годините, тя е част от възраждането на българската държава и нация, посочи Йотова. Култът към образованието, към просветата, има своите много дълбоки корени и затова 15-и септември ще бъде празник за нас и за следващите поколения, за вас най-вече, скъпи деца, заяви вицепрезидентът.  

Когато се говори за съвременни компютърни технологии, всички българи знаем, че оттук започва възходът на това образование в България, точно от Националната професионална гим

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 31 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си. Тежките катастрофи са общо 20.  В столицат ...
Тикер в 11:32 ч.
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторан ...
Начало Местен фокус
11895
България

Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села

Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в тополовградските села Синапово и Княжево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково.Тя бе наложила ограничението заради наднормено съдържание на уран във водата в мрежата.

| 22 Август 2024, 09:25 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села
Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в две тополовградски села
Снимка © БТА

Възстановява се ползването на вода за питейни нужди в тополовградските села Синапово и Княжево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. Тя бе наложила ограничението заради наднормено съдържание на уран във водата в мрежата.

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза окръжният прокурор Недко Симов, който е и наблюдаващ досъдебното производство.

Припомняме, че инцидентът, при който загина 78-годишният Бойко Младенов от неделинското село Кочани, стана на 1 март, след спор за имот и прераснал в сбиване между двамата възрастни мъже.

Недко Симов уточни, че промяната на мярката е във връзка с подадена молба от обвиняемия. Прокурорът е преценил, че съобразявайки всички обстоятелства, в това число и влошено здравословно състояние, както и необходимост от посещение на болнични заведения, мярката трябва да бъде изменена. 

На Районното управление на МВР в Златоград е възложено да контролират изпълнението на мярката „подписка“ по постоянния

Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат при семействата си. Това съобщи Йончева на своята страница във Фейсбук и публикува снимки от срещата.

По-рано днес тя написа, че се намира в Йемен в опит да се срещне с българите от товарния кораб - капитана Любомир Чанев и старши помощник-капитана Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хусите от 19 ноември 2023 г., посочва евродепутатът.

„В Йемен бях посрещната с изключително уважение. Проведох среща с министъра на външните работи на Сана Jamal Amer, както и с неговия заместник Abdul Wahed Abu Rass. В разговорите с тях изтъкнах, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. Свидетелство за добрите отношения между двата народа е и фактът, ч

Процедура по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори, ще се състои днес в Министерството на електронното управление, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Процедурата ще започне в 10:30 часа.

Тегленето на номерата на случаен принцип е публично и ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и служебния министър на електронното управление Валентин Мундров.

На събитието са поканени също представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание, като ще е открито и за медиите.

Публичното теглене е с цел да се гарантира прозрачността на процеса и е част от мерките на служебния кабинет за осигуряване на честни и демократични избори в страната.

На свикана от служебния пр

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Това заявяват в позиция от Министерството на външните работи и добавят, че "нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога".

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова посети миналата седмица България и се срещна с държавния глава Румен Радев. Силяновска посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верд

Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР .

Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“.

От изстрела, който е бил направен със законно притежавано оръжие, няма пострадали. Последвал е бой между няколко души, след което 57-годишен мъж е бил откаран за преглед в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“.

Нови проби от две точки на измерване в Зона за водовземане - Синапово са установили, че съдържанието на показателя "естествен уран" е съответно 27,4 и 28,9 микрограма на литър при пределно допустима норма 30,0 микрограма на литър. Така водата вече отговаря на изискванията на Наредба №9 на здравното министерство.

Предписание за спиране на използването на вода от ВиК мрежата за пиене и готвене бе издадено за двете села от РЗИ още на четвърти ноември 2021 година.  

На 16 септември 1987 г. политици от цял свят подписват в Монреал Протокол за защита на озоновия слой, наричан още Монреалски протокол. Протоколът представлява глобално споразумение за защита на стратосферния озонов слой на Земята чрез постепенно премахване на химикалите, които го нарушават. Това постепенно премахване включва както производството, така и потреблението на вещества, които нарушават озоновия слой. Тъй като озоноразрушаващите вещества са мощни парникови газове, постепенното им премахване е от решаващо значение за смекчаване на изменението на климата. Освен това, въпреки факта, че хидрофлуоровъглеводородите (HFC) не разрушават озона, протоколът се стреми да прекрати производството и използването им, за да се избегне замяната на озоноразрушаващите вещества с HFC, които допринасят значително за климатичните промени.

Протоколът за защита на озоновия слой е

Общинският съвет в Рудозем ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде разгледан проект на предложение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Предложението се отнася за промени в капиталовата програма на общината, заяви кметът Недко Кулевски. Актуализацията предвижда пренасочване на средства от гласувани по-рано обекти, които не могат да бъдат завършени в първоначалния срок. Финансирането за тези обекти ще бъде прехвърлено за проектиране за улици и пътища в общината, съгласно внесеното проекторешение.

Днешното заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа. 

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

Нашето бъдеще е във вашите успехи, обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към учениците от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец при откриването на новата учебна година.

Тя отбеляза, че няма друга държава, нито в Европа, нито в света, която толкова да чества началото на учебната година и всички да си казват: „Честит празник“. Тази традиция е някъде много назад в годините, тя е част от възраждането на българската държава и нация, посочи Йотова. Култът към образованието, към просветата, има своите много дълбоки корени и затова 15-и септември ще бъде празник за нас и за следващите поколения, за вас най-вече, скъпи деца, заяви вицепрезидентът.  

Когато се говори за съвременни компютърни технологии, всички българи знаем, че оттук започва възходът на това образование в България, точно от Националната професионална гим

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Местен фокус
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Основна линия
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Контекст
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.