Начало Местен фокус Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов
11559
България

Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов

Както знаете днес президентът Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на досегашния служебен министър-председател.Големият въпрос обаче е дали в този кабинет ще присъства вече осветеният отвсякъде и във всеки един смисъл "като собственост на Пеевски", сегашен министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

| 22 Август 2024, 15:08 ч.
Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов
Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов
Снимка © БТА

Както знаете днес президентът Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на досегашния служебен министър-председател. Големият въпрос обаче е дали в този кабинет ще присъства вече осветеният отвсякъде и във всеки един смисъл "като собственост на Пеевски", сегашен министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Това коментира на пресконференция в Бургас председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.  

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик) организира конференция, посветена на 20 годишнината от членството на България в НАТО. 

Конференцията на тема „България 20 години в НАТО:  поуки и препоръки за следващите 20 години“ продължава днес до 18:00 часа в Централния военен клуб в София. 

В началото на конференцията с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите двама пилоти от 12-а авиобаза в Долна Митрополия  на 13 септември. 

„Изключително важно за Министерството на отбраната е, освен намирането на конкретните технологични решения, да бъде обяснявано пред обществото какво се случва, какви са нашите намерения, защо се предприемат едни или други действия, свързани с разходването на наистина немалък национален ресурс. Давам си сметка, че догонващото развитие ще бъде изключително т

Олимпийският шампион по борба - свободен стил от Париж 2024 Магомед Рамазанов стана почетен гражданин на Велико Търново на официална церемония днес. Неговият треньор Мирослав Колев получи наградата „Велико Търново“.

Решението за удостояването на Рамазанов с почетната титла бе взето на заседание на Общинския съвет на 29 август с пълно единодушие, каза председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци на олимпийския шампион бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

За мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Велико Търново – старата столица на България, каза след получаването на отличието Рамазанов. Той посочи, че амбициите му са да се посвети на интензивни състезания в подготовка за следващия олимпийски цикъл. „Искам да направя своя максимум и отново да спечеля злато на следващата олимпиада“, каза шампион

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния председател Георги Пампоров.

Сдружението изпраща един ползотворен период, през който бе реализиран проектът „Инициатива за капитализиране на перспективите за туризъм в региона“, допринесъл за обогатяване на знанията и уменията на близо 200 представители на туристическия бизнес в проведените десетки семинари, обучения, консултации, обмяна на опит, работни  срещи и участия в туристически  форуми в страната и чужбина, посочва Георги Пампоров. Той се оттегли като председател по лично желание и освобождаването му бе гласувано от Общото събрание на СРХР. 

Росица Старчева работи над 20 г. в сферата на туризма в областта на хотелиерство, ресторантьорство, туроператорство в Бъ

Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според Мундров всяка бюлетина, излязла от машината, съответно е валидна, след като бъде пусната в урната. Той изрази и увереност, че вотът с машина не може да се манипулира и една от целите на Министерството на електронното управление е да се повиши доверието в машинното гласуване.

Точно поради тази причина, всичко, което правим, е открито и пред очите на всеки един гражданин, допълни Мундров.

Според служебния министър няма как да се повтори скандалът с машините, който избухна преди местни избори през октомври 2023 година. Затова и до машините, които ще бъдат удостоверени за вота на 27 октомври няма да има достъп, освен във времето, в което ще се тестват.

От думите му стана ясно, че

„Това е първият въпрос, на който ние все още нямаме отговор, тъй като самият Главчев заяви, че се гордее с работата на неговото правителство. А неговото правителство включва човек, който беше осветен публично като човек на Пеевски. Не като човек на държавата, не като човек на българския народ, а като човек на Пеевски – защитаващ неговите лични интереси. Но дори и да приемем, че в крайна сметка Калин Стоянов бъде сменен, ние нямаме гаранция, че няма да се измъкне някой друг, друг Калин Стоянов, някой от многобройните анонимни полицаи, намиращи се на по-ниско звено в работата на Министерството на вътрешните работи, защото видяхме последните десет дни безпрецедентни политически протести в системата на вътрешните работи“, каза Костадинов. 

„Само си представете, че нещо беше свързано по подобен начин с „Възраждане“ – щяха да ни обвинят в преврат и всичко останало. Най-вероятно вече щеше да има и арести. Виждаме как министърът на вътрешните работи организира протести в своя подкрепа. Виждаме как министърът на вътрешните работи възприема министерството като своя собственост. Виждаме как един партиен лидери излиза и казва, че той ще го сложи за водач на неговата партийна листа и виждаме как това не събужда абсолютно никакви притеснения в Главната прокуратура, която би трябвало в този случай да действа“, добави още председателят на „Възраждане“. 

По думите на Костадин костадинов "дори и да бъде махнат Калин Стоянов, с оглед на много тежките зависимости на сегашния министър-председател Главчев от Пеевски, нямаме абсолютно никакво доверие, че следващият министър на вътрешните работи, без значение как ще се казва, няма да извърши абсолютно същото нещо, което извърши неговият предшественик, а именно да отвори чадър над купуването на гласове". 

„Това е единственият начин Пеевски да влезе отново в парламента, което за него е залог за политическото му, а пък политическото му оцеляване е залог за физическото му оцеляване. Иначе казано – цялата ни държава се превърна в заложник на двамата души. На един човек и неговата собственост. В този ред на мисли не сме оптимисти за състава на бъдещия кабинет, още повече, че най-вероятно той ще повтори състава на сегашния – Главчев сам каза, че е доволен от работата си и се гордее от свършеното с него“, заяви Костадинов и добави, че остава да видим само развръзката. 

„Хипотетично е възможно да има продължение на тази завързана ситуация – представете си, че Главчев занесе папка, в която фигурира името на Калин Стоянов. Тогава очевидно Радев пак няма да подпише. А може и да подпише, не знаем. Живеем в ситуация, в която нямаме абсолютно никаква представа как и по какъв начин ще се развият събитията с оглед на много тежките зависимости и взаимообвързани свързаности между абсолютно всички политически играчи, без „Възраждане“ дебело пречертавам“, допълни Костадин Костадинов. 

През следващото денонощие облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони.

През нощта ще е почти тихо, а през деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Вечерта на отделни места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще са 22°-25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, през нощта срещу петък ще започне да се усилва.

В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд

На извънредно заседание днес от 13:00 часа депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, се съобщава на сайта на парламента. 

Поправките бяха внесени миналата седмица от депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Предвижда се да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци.  

Действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

Като втора точка в програмата е записано изслушване на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Национа

За пореден път ръководството на Република Северна Македония (РСМ) показа , че има един единствен комплекс, който до голяма степен определя политиката на изпълнителната власт в момента, и това е т. нар. "Б комплекс" – комплекс към България. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов относно вчерашното телевизионна интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той коментира неофициалната среща в София между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова и отсъствието на знамето на РСМ.

Световният, международният, протокол, е определил правилата в този случай – при неофициална среща, дори да е на официално място, присъства единствено знамето на съответната страна -домакин, обясни лидерът на "Възраждане".

Костадинов показа и снимка, която, по думите му, я няма в македонските ме

Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз (ЕС), каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време среща с национално представителните организации на синдикатите и на работодателите в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщиха от ведомството.

В дискусията участваха заместник-министрите Лазар Лазаров и Наталия Ефремова, както и експерти от министерството. 

Законодателното транспониране ще бъде обсъдено със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде внесено в Министерския съвет и Народното събрание, каза още служебния министър.

„МТСП счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса на труда да се регламентират критер

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.

От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, инфо

Той припомни, че партия „Възраждане“ вече е предложила попълване на списъка кандидатите за министър-председател, но не е срещнала подкрепа. 

 „Не знаем какво ще се случи, защото ситуацията е абсолютно непредсказуема. Президентът тълкува Конституцията така, както му скимне. Христо Иванов, авторът на конституционните поправки, му е дал перфектната възможност и на него, и на всеки друг, да си я тълкува както му скимне. Тя може да бъде прескачана, заобикаляна, под нея да се минава дори образно казано“, каза лидерът на „Възраждане“. 

Костадинов каза още, че не можем да отлагаме безкрайно изборите. На въпрос на журналисти възможно ли е датата за провеждане на нови парламентарни избори да бъде 27 октомври, той отговори:  „Тази дата е по-добра, защото отдалечава началото на кампанията от първия учебен ден. Това е първата възможна дата след 20 октомври, ако на 27-ми има указ и съответно заклеване“. 

По време на пресконференцията Костадин Костадинов коментира и списъка с имена на учители, които са се подписали против поправките в Закона за училищното и предучилищното образование (ЗУПО), публикуван от партийната структура на „Възраждане“ във Варна. Попитан каква е целта на списъка и как ще коментира започналото разследване на прокуратурата, той каза, че по нито един от сигналите на „Възраждане“ срещу хора, които искат да прокарват хомосексуална пропаганда в училищата не е работено до момента. 

„Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (бел. а.: подписка срещу промените в ЗУПО). Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е“, каза Костадинов. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния ...
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, а колоната от изчакващи автомобили към 11:00 часа е около 200 метра, . За да преминат изчакват както леки автомобили, так ...
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии ще изготвят до края на месец октомври Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и държавните горски предприяти ...
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 31 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си. Тежките катастрофи са общо 20.  В столицат ...
Тикер в 11:33 ч.
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторан ...
Начало Местен фокус
11559
България

Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов

Както знаете днес президентът Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на досегашния служебен министър-председател.Големият въпрос обаче е дали в този кабинет ще присъства вече осветеният отвсякъде и във всеки един смисъл "като собственост на Пеевски", сегашен министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

| 22 Август 2024, 15:08 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов
Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще бъде в състава на новото служебно правителство, коментира Костадин Костадинов
Снимка © БТА

Както знаете днес президентът Радев връчи мандат за съставяне на служебно правителство на досегашния служебен министър-председател. Големият въпрос обаче е дали в този кабинет ще присъства вече осветеният отвсякъде и във всеки един смисъл "като собственост на Пеевски", сегашен министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Това коментира на пресконференция в Бургас председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.  

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОР „Атлантик) организира конференция, посветена на 20 годишнината от членството на България в НАТО. 

Конференцията на тема „България 20 години в НАТО:  поуки и препоръки за следващите 20 години“ продължава днес до 18:00 часа в Централния военен клуб в София. 

В началото на конференцията с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите двама пилоти от 12-а авиобаза в Долна Митрополия  на 13 септември. 

„Изключително важно за Министерството на отбраната е, освен намирането на конкретните технологични решения, да бъде обяснявано пред обществото какво се случва, какви са нашите намерения, защо се предприемат едни или други действия, свързани с разходването на наистина немалък национален ресурс. Давам си сметка, че догонващото развитие ще бъде изключително т

Олимпийският шампион по борба - свободен стил от Париж 2024 Магомед Рамазанов стана почетен гражданин на Велико Търново на официална церемония днес. Неговият треньор Мирослав Колев получи наградата „Велико Търново“.

Решението за удостояването на Рамазанов с почетната титла бе взето на заседание на Общинския съвет на 29 август с пълно единодушие, каза председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци на олимпийския шампион бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

За мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Велико Търново – старата столица на България, каза след получаването на отличието Рамазанов. Той посочи, че амбициите му са да се посвети на интензивни състезания в подготовка за следващия олимпийски цикъл. „Искам да направя своя максимум и отново да спечеля злато на следващата олимпиада“, каза шампион

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори (СРХР), съобщиха от сдружението. Тя застава начело на съюза след оттеглянето на дългогодишния председател Георги Пампоров.

Сдружението изпраща един ползотворен период, през който бе реализиран проектът „Инициатива за капитализиране на перспективите за туризъм в региона“, допринесъл за обогатяване на знанията и уменията на близо 200 представители на туристическия бизнес в проведените десетки семинари, обучения, консултации, обмяна на опит, работни  срещи и участия в туристически  форуми в страната и чужбина, посочва Георги Пампоров. Той се оттегли като председател по лично желание и освобождаването му бе гласувано от Общото събрание на СРХР. 

Росица Старчева работи над 20 г. в сферата на туризма в областта на хотелиерство, ресторантьорство, туроператорство в Бъ

Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според Мундров всяка бюлетина, излязла от машината, съответно е валидна, след като бъде пусната в урната. Той изрази и увереност, че вотът с машина не може да се манипулира и една от целите на Министерството на електронното управление е да се повиши доверието в машинното гласуване.

Точно поради тази причина, всичко, което правим, е открито и пред очите на всеки един гражданин, допълни Мундров.

Според служебния министър няма как да се повтори скандалът с машините, който избухна преди местни избори през октомври 2023 година. Затова и до машините, които ще бъдат удостоверени за вота на 27 октомври няма да има достъп, освен във времето, в което ще се тестват.

От думите му стана ясно, че

„Това е първият въпрос, на който ние все още нямаме отговор, тъй като самият Главчев заяви, че се гордее с работата на неговото правителство. А неговото правителство включва човек, който беше осветен публично като човек на Пеевски. Не като човек на държавата, не като човек на българския народ, а като човек на Пеевски – защитаващ неговите лични интереси. Но дори и да приемем, че в крайна сметка Калин Стоянов бъде сменен, ние нямаме гаранция, че няма да се измъкне някой друг, друг Калин Стоянов, някой от многобройните анонимни полицаи, намиращи се на по-ниско звено в работата на Министерството на вътрешните работи, защото видяхме последните десет дни безпрецедентни политически протести в системата на вътрешните работи“, каза Костадинов. 

„Само си представете, че нещо беше свързано по подобен начин с „Възраждане“ – щяха да ни обвинят в преврат и всичко останало. Най-вероятно вече щеше да има и арести. Виждаме как министърът на вътрешните работи организира протести в своя подкрепа. Виждаме как министърът на вътрешните работи възприема министерството като своя собственост. Виждаме как един партиен лидери излиза и казва, че той ще го сложи за водач на неговата партийна листа и виждаме как това не събужда абсолютно никакви притеснения в Главната прокуратура, която би трябвало в този случай да действа“, добави още председателят на „Възраждане“. 

По думите на Костадин костадинов "дори и да бъде махнат Калин Стоянов, с оглед на много тежките зависимости на сегашния министър-председател Главчев от Пеевски, нямаме абсолютно никакво доверие, че следващият министър на вътрешните работи, без значение как ще се казва, няма да извърши абсолютно същото нещо, което извърши неговият предшественик, а именно да отвори чадър над купуването на гласове". 

„Това е единственият начин Пеевски да влезе отново в парламента, което за него е залог за политическото му, а пък политическото му оцеляване е залог за физическото му оцеляване. Иначе казано – цялата ни държава се превърна в заложник на двамата души. На един човек и неговата собственост. В този ред на мисли не сме оптимисти за състава на бъдещия кабинет, още повече, че най-вероятно той ще повтори състава на сегашния – Главчев сам каза, че е доволен от работата си и се гордее от свършеното с него“, заяви Костадинов и добави, че остава да видим само развръзката. 

„Хипотетично е възможно да има продължение на тази завързана ситуация – представете си, че Главчев занесе папка, в която фигурира името на Калин Стоянов. Тогава очевидно Радев пак няма да подпише. А може и да подпише, не знаем. Живеем в ситуация, в която нямаме абсолютно никаква представа как и по какъв начин ще се развият събитията с оглед на много тежките зависимости и взаимообвързани свързаности между абсолютно всички политически играчи, без „Възраждане“ дебело пречертавам“, допълни Костадин Костадинов. 

През следващото денонощие облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони.

През нощта ще е почти тихо, а през деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. Вечерта на отделни места ще има превалявания от дъжд. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните температури ще са 22°-25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, през нощта срещу петък ще започне да се усилва.

В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд

На извънредно заседание днес от 13:00 часа депутатите ще обсъдят на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, се съобщава на сайта на парламента. 

Поправките бяха внесени миналата седмица от депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС. Предвижда се да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци.  

Действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

Като втора точка в програмата е записано изслушване на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Национа

За пореден път ръководството на Република Северна Македония (РСМ) показа , че има един единствен комплекс, който до голяма степен определя политиката на изпълнителната власт в момента, и това е т. нар. "Б комплекс" – комплекс към България. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов относно вчерашното телевизионна интервю на вицепремиера и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски, в което той коментира неофициалната среща в София между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова и отсъствието на знамето на РСМ.

Световният, международният, протокол, е определил правилата в този случай – при неофициална среща, дори да е на официално място, присъства единствено знамето на съответната страна -домакин, обясни лидерът на "Възраждане".

Костадинов показа и снимка, която, по думите му, я няма в македонските ме

Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз (ЕС), каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време среща с национално представителните организации на синдикатите и на работодателите в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщиха от ведомството.

В дискусията участваха заместник-министрите Лазар Лазаров и Наталия Ефремова, както и експерти от министерството. 

Законодателното транспониране ще бъде обсъдено със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде внесено в Министерския съвет и Народното събрание, каза още служебния министър.

„МТСП счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса на труда да се регламентират критер

Община Перник ще отбележи Деня на независимостта - 22 септември с културна програма, съобщиха от местната администрация.

От 11:00 ч. пред паметника на Кракра Пернишки, граждани и общественици ще поднесат цветя и венци, а минути след това пред Двореца на културата ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Празненствата ще продължат с концерт на Духовия оркестър под ръководството на диригента Трифон Трифонов. Със свои изпълнения присъстващите ще поздрави и Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.

Денят на независимостта е една от най-важните и ярки дати в българската история. След обявяването му България получава дипломатическата подкрепа на Австро-Унгария. На 3 март 1909 г. в Санкт Петербург е подписан Руско-турски протокол, с който се уреждат финансовите въпроси на България, възникнали след обявяването на независимостта, инфо

Той припомни, че партия „Възраждане“ вече е предложила попълване на списъка кандидатите за министър-председател, но не е срещнала подкрепа. 

 „Не знаем какво ще се случи, защото ситуацията е абсолютно непредсказуема. Президентът тълкува Конституцията така, както му скимне. Христо Иванов, авторът на конституционните поправки, му е дал перфектната възможност и на него, и на всеки друг, да си я тълкува както му скимне. Тя може да бъде прескачана, заобикаляна, под нея да се минава дори образно казано“, каза лидерът на „Възраждане“. 

Костадинов каза още, че не можем да отлагаме безкрайно изборите. На въпрос на журналисти възможно ли е датата за провеждане на нови парламентарни избори да бъде 27 октомври, той отговори:  „Тази дата е по-добра, защото отдалечава началото на кампанията от първия учебен ден. Това е първата възможна дата след 20 октомври, ако на 27-ми има указ и съответно заклеване“. 

По време на пресконференцията Костадин Костадинов коментира и списъка с имена на учители, които са се подписали против поправките в Закона за училищното и предучилищното образование (ЗУПО), публикуван от партийната структура на „Възраждане“ във Варна. Попитан каква е целта на списъка и как ще коментира започналото разследване на прокуратурата, той каза, че по нито един от сигналите на „Възраждане“ срещу хора, които искат да прокарват хомосексуална пропаганда в училищата не е работено до момента. 

„Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека (бел. а.: подписка срещу промените в ЗУПО). Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е“, каза Костадинов. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Росица Старчева е новият председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори
Местен фокус
Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на изход, колоната от автомобили към 11:00 ч. е около 200 метра
Местен фокус
План за възстановяване на опожарените горски територии ще изготвят Министерство на земеделието и държавните горски предприятия
Основна линия
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Контекст
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.