Начало Сфера До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект
12051
България

До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект

До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги на възрастни хора и лица с увреждания.Това става възможно след подписано допълнително споразумение към договора по проект „Грижа в дома – община Търговище“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

| 22 Август 2024, 16:02 ч.
До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект
До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект
Снимка © БТА

До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги на възрастни хора и лица с увреждания. Това става възможно след подписано допълнително споразумение към договора по проект „Грижа в дома – община Търговище“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. С допълнителното споразумение се удължава срокът на  проекта с нови три месеца, считано от 1 октомври. Общата стойност на проекта, заедно с всички подписани до момента допълнителни споразумения, възлиза на 1,77 млн. лв.

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич.

Оттам допълват, че при извършването на процесуално-следствени действия в хале, намиращо се в бивш стопански двор в селото, в специален тайник с помощта на обучено куче са открити множество полиетиленови пликове със суха тревна маса и общо тегло 216 грама, реагиращо на канабис, и 8 грама бяло, кристално вещество, реагиращо на метамфетамин. В битова сграда на търговски обект, стопанисван от задржания, е открито също в тайник топче със суха тревна маса, реагиращо на канабис с тегло 1 грам. 

Претърсването е извършено в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. В нея са участвали служители на ОД на МВР Добрич, Районно управление - Тервел, сектор "Специални так

Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) е превозила над 12 милиона пътници през летище София от 2016 г. насам, откакто извършва полети от и до българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на летище София. 

„Райънеър“ изпълнява най-голямото си лятно разписание досега с четири базирани самолета и 40 маршрута, включително пет нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия. Компанията инвестира сериозно в региона, включително в четирите си базирани в София самолета - инвестиция на стойност 400 млн. долара и подкрепа за над 1300 местни работни места, включително 120 високоплатени работни места в авиацията“, посочиха от столичния аеропорт.

Мениджърът на компанията за Централна и Източна Европа, и Прибалтика, Алисия Войчик-Голебиовска, заяви: „Радваме се, че отбелязваме над 12 милиона пътници на „Райънеър&ldquo

От предоставяните почасови грижи продължат да се ползват 190 потребители. Към момента те са жители на 18 различни населени места в общината, посочват от администрацията. И поясняват, че това са възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Те получават безплатни почасови медицински грижи, рехабилитация, психологическа подкрепа и консултиране в домовете си. Потребителите могат да разчитат на екипите по проекта и за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, както и на съдействие за заявяването на неотложни административни услуги.

От общинската пресслужба допълват, че с поредното удължаване срока на проекта, ще се запазят и осигурените 35 работни места. Персоналът, който обгрижва потребителите, се състои от 23-ма домашни помощници, четири медицински сестри, двама социални работници, двама психолози, трима рехабилитатори и диетолог. 

Проектът позволява при възможност да се включват и нови потребители по време на периода на изпълнението му. Документи за ползване на почасовите здравно-социални услуги могат да се подават в Центъра за почасово предоставяне на услуги на ул. „Първи май” №4 в областния град. Допълнително информация за условията може да се получи на тел.: 0601 68 739.

Припомняме, че дейностите по настоящия проект за осигуряване на грижа в дома започнаха през април 2023 г., като продължиха друг социален проект на местната управа. Месец по-рано бе обявена процедура по подбор на потребители и персонал. Периодично заетите по проекта специалисти получаваха професионална и методическа подкрепа. През март тази година Общинският съвет в Търговище прие удължаване срока на проекта с шест месеца.

От началото на проекта „Грижа в дома“ досега са обхванати общо 260 души от общината, посочват от администрацията. Оттам допълват още, че услугата за доставка на храна и медикаменти до дома пък се осигурява по инициатива на Общината още от началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г.

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Граждани, представители на фирми, учебни заведения и различни организации се включиха днес в почистването на Шумен, част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. 

Служители на общинската администрация, заедно с кмета на областния град проф. Христо Христов и негови заместници, се включиха в инициативата за почистването на зелени зони, пространствата край домове и офиси, обществени и междублокови пространства в Шумен и селата в общината. „Включвам се в инициативата, за да дадем пример на всички шуменци как трябва да се грижат за нашия град, за да го превърнем в едно уютно място“, каза пред репортер кметът проф. Христов. 

В почистването на Шуменското плато, освен служители на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Шуменско плато“, днес се включиха представители на Спортния клуб „Шуменска крепост“, на мест

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на упра ...
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът ...
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции ...
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регул ...
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:57 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
12051
България

До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект

До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги на възрастни хора и лица с увреждания.Това става възможно след подписано допълнително споразумение към договора по проект „Грижа в дома – община Търговище“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

| 22 Август 2024, 16:02 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект
До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги по проект
Снимка © БТА

До края на годината в Търговище ще продължи предоставянето на безплатни здравни и социални услуги на възрастни хора и лица с увреждания. Това става възможно след подписано допълнително споразумение към договора по проект „Грижа в дома – община Търговище“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. С допълнителното споразумение се удължава срокът на  проекта с нови три месеца, считано от 1 октомври. Общата стойност на проекта, заедно с всички подписани до момента допълнителни споразумения, възлиза на 1,77 млн. лв.

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

Близо 90% от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност от пациенти при взимането на управленски решения в областта на здравеопазването. Това показват данните от онлайн анкета сред 50 адресата, от които 18 са активно действащи пациентски организации, каза пред журналисти Лидия Витанова, заместник-председател на Национален алианс „Редки Болести България".

Витанова участва в среща с представители на медиите на тема „Защо неадекватната регулация в пациентския сектор води до пропуснати обществени ползи?“. Всички анкетирани са отговорили утвърдително на въпрос дали биха искали да участват активно в процеса на взимане на решения в областта на здравеопазването. На въпрос дали нормативната рамка, регулираща представителността на пациентските организации, се нуждае от промяна, 83,3% от участниците в анкетата отговарят утвърдително, а 11%

Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич.

Оттам допълват, че при извършването на процесуално-следствени действия в хале, намиращо се в бивш стопански двор в селото, в специален тайник с помощта на обучено куче са открити множество полиетиленови пликове със суха тревна маса и общо тегло 216 грама, реагиращо на канабис, и 8 грама бяло, кристално вещество, реагиращо на метамфетамин. В битова сграда на търговски обект, стопанисван от задржания, е открито също в тайник топче със суха тревна маса, реагиращо на канабис с тегло 1 грам. 

Претърсването е извършено в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. В нея са участвали служители на ОД на МВР Добрич, Районно управление - Тервел, сектор "Специални так

Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) е превозила над 12 милиона пътници през летище София от 2016 г. насам, откакто извършва полети от и до българската столица. Това съобщиха от пресцентъра на летище София. 

„Райънеър“ изпълнява най-голямото си лятно разписание досега с четири базирани самолета и 40 маршрута, включително пет нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия. Компанията инвестира сериозно в региона, включително в четирите си базирани в София самолета - инвестиция на стойност 400 млн. долара и подкрепа за над 1300 местни работни места, включително 120 високоплатени работни места в авиацията“, посочиха от столичния аеропорт.

Мениджърът на компанията за Централна и Източна Европа, и Прибалтика, Алисия Войчик-Голебиовска, заяви: „Радваме се, че отбелязваме над 12 милиона пътници на „Райънеър&ldquo

От предоставяните почасови грижи продължат да се ползват 190 потребители. Към момента те са жители на 18 различни населени места в общината, посочват от администрацията. И поясняват, че това са възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Те получават безплатни почасови медицински грижи, рехабилитация, психологическа подкрепа и консултиране в домовете си. Потребителите могат да разчитат на екипите по проекта и за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, както и на съдействие за заявяването на неотложни административни услуги.

От общинската пресслужба допълват, че с поредното удължаване срока на проекта, ще се запазят и осигурените 35 работни места. Персоналът, който обгрижва потребителите, се състои от 23-ма домашни помощници, четири медицински сестри, двама социални работници, двама психолози, трима рехабилитатори и диетолог. 

Проектът позволява при възможност да се включват и нови потребители по време на периода на изпълнението му. Документи за ползване на почасовите здравно-социални услуги могат да се подават в Центъра за почасово предоставяне на услуги на ул. „Първи май” №4 в областния град. Допълнително информация за условията може да се получи на тел.: 0601 68 739.

Припомняме, че дейностите по настоящия проект за осигуряване на грижа в дома започнаха през април 2023 г., като продължиха друг социален проект на местната управа. Месец по-рано бе обявена процедура по подбор на потребители и персонал. Периодично заетите по проекта специалисти получаваха професионална и методическа подкрепа. През март тази година Общинският съвет в Търговище прие удължаване срока на проекта с шест месеца.

От началото на проекта „Грижа в дома“ досега са обхванати общо 260 души от общината, посочват от администрацията. Оттам допълват още, че услугата за доставка на храна и медикаменти до дома пък се осигурява по инициатива на Общината още от началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г.

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

В Плевен ще се състои за първи път фермерски пазар. Той ще бъде разположен в района на Кооперативния пазар този петък. Организатор е Община Плевен, съвместно с общинската фирма "Тибор" ЕАД и със съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ", съобщават от местната администрация.

Пазарът ще представя продукция на фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Участниците ще са 17, като за пазара през октомври очакваме повече, тъй като някои от земеделските производители и фермерите ще се включат в празници, организирани в други населени места тези дни, каза Ива Елмазова от рекламна агенция "Елмазови", създател на "Фермерски пазар ОТ БГ". На първия фермерски пазар в Плевен ще бъдат предложени мляко и млечни продукти, пчелен мед, масло от бял трън, билкови продукти, вино от изба, която на Пловдивския панаир тази година е взела четири медала и д

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Граждани, представители на фирми, учебни заведения и различни организации се включиха днес в почистването на Шумен, част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. 

Служители на общинската администрация, заедно с кмета на областния град проф. Христо Христов и негови заместници, се включиха в инициативата за почистването на зелени зони, пространствата край домове и офиси, обществени и междублокови пространства в Шумен и селата в общината. „Включвам се в инициативата, за да дадем пример на всички шуменци как трябва да се грижат за нашия град, за да го превърнем в едно уютно място“, каза пред репортер кметът проф. Христов. 

В почистването на Шуменското плато, освен служители на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Шуменско плато“, днес се включиха представители на Спортния клуб „Шуменска крепост“, на мест

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.