Начало Сфера Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград
11001
България

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на редица общини на среща с медиите в Благоевград, организирана от Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО).Целта на срещата беше да се даде повече информация във връзка с европейските политики в областта на управление на отпадъците и ангажиментите на страната, нормативните промени на национално ниво и цялостната промяна в системата за управление на отпадъците и във формирането на такса смет. Сред темите бяха предизвикателствата пред общините и ролята на държавата в процеса.

| 22 Август 2024, 17:49 ч.
Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград
Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград
Снимка © БТА

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на редица общини на среща с медиите в Благоевград, организирана от Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО).

Ако компаниите не адаптират корабите си към новите изисквания и екостандарти, ще отпаднат от пазара, каза днес капитан Станислав Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) преди откриването на международния форум "Глобален компас" във Варна. Във фокуса на дискусиите, освен новите тенденции в корабоплаването, е морското образование, както и развитието на цялата синя индустрия. Форумът е организиран от БАМК и е под патронажа на президента на България Румен Радев. В него участват представители на международни морски организации, бизнеса, на академичната общност. Съорганизатор на "Глобален компас" е кметът на Варна Благомир Коцев, който поздрави гостите. От името на президента поздравителен адрес поднесе неговият съветник по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев.

Вече има много нови изисквания както към корабите, така и към екипажите, допъл

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жителите и гостите на града да се запознаят с ловешката градска култура от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.

Младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ показаха градско облекло от този период. Посетителите имаха възможност да се снимат в ретро фото, а на чаша вино да научат интересни факти от историята на Ловеч, както и да разгледат двете къщи на Етнографския комплекс – Рашовата и Драсовата къща.

Там е подредена и изложба по повод 135 години от рождението на дарителя Ненчо Рашов. Автор на експозицията е главен уредник Елена Георгиева от Регионалния исторически музей.

„Ненчо Рашов е бил учител, музикант и патриот, ме

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шофьорът на буса не се е подчинил на полицейска заповед и е започнала гонка. Бусът се е ударил в друг автомобил, допълниха от СДВР. Транспортното средство е с румънска регистрация.

Една жена е откарана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ с контузия на главата след удар между автомобила, който е управлявала и другия, в който е имало 11 мигранти, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

В превозното средство с незаконните мигранти медицинският екип е установил, че 17-годишно момиче е с оплаквания, наподобяващи паник атака, както и хипертонична криза. Оказана му е помощ на място. Нито един от мигрантите не е хоспитализиран.

Целта на срещата беше да се даде повече информация във връзка с европейските политики в областта на управление на отпадъците и ангажиментите на страната, нормативните промени на национално ниво и цялостната промяна в системата за управление на отпадъците и във формирането на такса смет. Сред темите бяха предизвикателствата пред общините и ролята на държавата в процеса. В дискусията участваха изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини Любица Томова, кметът на Благоевград Методи Байкушев, на Сандански – Атанас Стоянов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, кметът на Радомир Кирил Стоев и заместник–кметът на Ихтиман инж. Тони Кацаров. В срещата участие взе и юрисконсултът на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Десислава Стайкова, а сред участниците в семинара бяха и представители на общините Костинброд, Сливница, Кюстендил и други.

Правим това събитие с цел да започнем мащабна информираност на обществото какво предстои по отношение на промяната на изчислението на такса смет, каза пред журналисти преди срещата кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той посочи, че е необходимо гражданите да знаят каква е логиката на промяната в таксата, която от своя страна е както икономическа, така и екологична. 

Изчисленията във връзка с новия размер на таксата ще се правят тепърва, на база на промените в националното законодателство, каза още Методи Байкушев. Той допълни, че има различни видове данъчно задължени лица, различни имоти, и е възможно в една община да има райониране, но тези изчисления се правят все още. Ние разбрахме каква точно информация да се обработва и как всъщност трябва да изглежда план–сметката едва през април, каза още кметът на Благоевград. 

От СЮЗО посочиха, че в новия подход към управление на отпадъците общините са с ключова роля, но е необходима засилена комуникация и координация на всички участници в процеса, ясна регламентация и прозрачност и промяна на нагласите и потребителските навици на граждани. 

Финансово и организационно целият процес е прехвърлен на общините, а трансформацията е кардинална – от изчисляване на таксата на база данъчна оценка на имота към изчисляване на принципа „замърсителят плаща“, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов. Той допълни, че въвеждането на нов метод на изчисляване на такса смет се отлага от няколко години, а самите такси в много общини не са променяни дълъг период или са с минимални увеличения. Стоянов посочи краткия срок за въвеждане на новия метод, в който общините следва да приведат подзаконовата си нормативна уредба спрямо националното законодателство - до края на годината. 

Служебният министър-председател Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати (САЩ), където ще участва в Срещата на върха за бъдещето, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът ще се състои на 22-ри и 23 септември в Ню Йорк и е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят.

Главчев ще участва с изказвания в пленарния дебат на срещата на високо равнище и в интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“. В рамките на визитата в САЩ служебният премиер ще се срещне с представители на българските общности в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

От пресслужбата на Министерския съвет отбелязват, че идеята за свикване на Срещата на върха и приемането на Пакт за бъдещето е лансирана от Генералния секретар на ООН през 2021 г. и представлява кулминаци

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

Кметът на Петрич Димитър Бръчков каза, че към този момент, според него, е трудно да се постигне справедливост при изчисляване на таксата, а целта е балансираност. Очакванията му от първата година на въвеждане на промените в изчисляването по-скоро не са оптимистични, като, по думите му, този период ще е експериментален. Той посочи, че има няколко варианта да се изчислява таксата – на база брой жители в общината, с райониране или с изчисляване на количеството отпадък, но се анализира кой и в кои случаи би бил най-подходящ.

Песимизъм изрази и заместник–кметът на Ихтиман Тони Кацаров, който изказа опасение, че увеличение в таксата ще намали процента събираемост и ще увеличи броя на нерегламентираните сметища. Кметът на община Радомир Кирил Стоев посочи друг проблем – разликата между постоянните жители и реалния брой на населението. Имаме села, в които има 50 постоянни жители, през лятото те достигат над 300, каза Стоев. В община Радомир се предвижда закупуване на софтуер, с който да се изчислява генерираният отпадък от всяко домакинство.

По време на дискусията бяха дадени и предложения във връзка с подпомагане от страна на държавата, особено през първата година от въвеждане на новата система за изчисляване на таксата. Беше обсъдено и предложение за искане за отлагането , като кметове посочиха, че това е резонно само, ако реално през периода на отлагане се работи във връзка със създаване на механизъм за изчисляване на таксата. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. В х ...
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българска ...
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
Всички български политици и институции трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от Република Северна Македония (РСМ), написа председателят на парл ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 31 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си. Тежките катастрофи са общо 20.  В столицат ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Тикер в 10:35 ч.
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасител ...
Начало Сфера
11001
България

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на редица общини на среща с медиите в Благоевград, организирана от Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО).Целта на срещата беше да се даде повече информация във връзка с европейските политики в областта на управление на отпадъците и ангажиментите на страната, нормативните промени на национално ниво и цялостната промяна в системата за управление на отпадъците и във формирането на такса смет. Сред темите бяха предизвикателствата пред общините и ролята на държавата в процеса.

| 22 Август 2024, 17:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград
Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на общини на среща в Благоевград
Снимка © БТА

Предизвикателствата при трансформиране на системите за управление на отпадъците дискутираха кметове на редица общини на среща с медиите в Благоевград, организирана от Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО).

Ако компаниите не адаптират корабите си към новите изисквания и екостандарти, ще отпаднат от пазара, каза днес капитан Станислав Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) преди откриването на международния форум "Глобален компас" във Варна. Във фокуса на дискусиите, освен новите тенденции в корабоплаването, е морското образование, както и развитието на цялата синя индустрия. Форумът е организиран от БАМК и е под патронажа на президента на България Румен Радев. В него участват представители на международни морски организации, бизнеса, на академичната общност. Съорганизатор на "Глобален компас" е кметът на Варна Благомир Коцев, който поздрави гостите. От името на президента поздравителен адрес поднесе неговият съветник по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев.

Вече има много нови изисквания както към корабите, така и към екипажите, допъл

Трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Оряхово", "Никопол", ``Кардам`` и "Дуранкулак" с Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сайта си от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. Информацията е към 6:00 ч.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението и трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофар. С около 200 метра е удължен участъкът на Дунав мост в ремонт и се работи в отсечка с дължина повече от 400 метра, съобщиха вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Трафикът на границите с Гърция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция е нормален на всички ГКПП. 

С ретро фото, разкази от миналото и изложба Етнографският комплекс в Ловеч посрещаше посетителите във втория ден на Варошлийски вечери. Двудневното издание е посветено на това жителите и гостите на града да се запознаят с ловешката градска култура от средата на 19-ти до началото на 20-ти век.

Младежи от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ показаха градско облекло от този период. Посетителите имаха възможност да се снимат в ретро фото, а на чаша вино да научат интересни факти от историята на Ловеч, както и да разгледат двете къщи на Етнографския комплекс – Рашовата и Драсовата къща.

Там е подредена и изложба по повод 135 години от рождението на дарителя Ненчо Рашов. Автор на експозицията е главен уредник Елена Георгиева от Регионалния исторически музей.

„Ненчо Рашов е бил учител, музикант и патриот, ме

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

Бус с 10 незаконни мигранти катастрофира на бул. „Ботевградско шосе“ в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Шофьорът на буса не се е подчинил на полицейска заповед и е започнала гонка. Бусът се е ударил в друг автомобил, допълниха от СДВР. Транспортното средство е с румънска регистрация.

Една жена е откарана в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“ с контузия на главата след удар между автомобила, който е управлявала и другия, в който е имало 11 мигранти, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София.

В превозното средство с незаконните мигранти медицинският екип е установил, че 17-годишно момиче е с оплаквания, наподобяващи паник атака, както и хипертонична криза. Оказана му е помощ на място. Нито един от мигрантите не е хоспитализиран.

Целта на срещата беше да се даде повече информация във връзка с европейските политики в областта на управление на отпадъците и ангажиментите на страната, нормативните промени на национално ниво и цялостната промяна в системата за управление на отпадъците и във формирането на такса смет. Сред темите бяха предизвикателствата пред общините и ролята на държавата в процеса. В дискусията участваха изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини Любица Томова, кметът на Благоевград Методи Байкушев, на Сандански – Атанас Стоянов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, кметът на Радомир Кирил Стоев и заместник–кметът на Ихтиман инж. Тони Кацаров. В срещата участие взе и юрисконсултът на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Десислава Стайкова, а сред участниците в семинара бяха и представители на общините Костинброд, Сливница, Кюстендил и други.

Правим това събитие с цел да започнем мащабна информираност на обществото какво предстои по отношение на промяната на изчислението на такса смет, каза пред журналисти преди срещата кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той посочи, че е необходимо гражданите да знаят каква е логиката на промяната в таксата, която от своя страна е както икономическа, така и екологична. 

Изчисленията във връзка с новия размер на таксата ще се правят тепърва, на база на промените в националното законодателство, каза още Методи Байкушев. Той допълни, че има различни видове данъчно задължени лица, различни имоти, и е възможно в една община да има райониране, но тези изчисления се правят все още. Ние разбрахме каква точно информация да се обработва и как всъщност трябва да изглежда план–сметката едва през април, каза още кметът на Благоевград. 

От СЮЗО посочиха, че в новия подход към управление на отпадъците общините са с ключова роля, но е необходима засилена комуникация и координация на всички участници в процеса, ясна регламентация и прозрачност и промяна на нагласите и потребителските навици на граждани. 

Финансово и организационно целият процес е прехвърлен на общините, а трансформацията е кардинална – от изчисляване на таксата на база данъчна оценка на имота към изчисляване на принципа „замърсителят плаща“, каза кметът на Сандански Атанас Стоянов. Той допълни, че въвеждането на нов метод на изчисляване на такса смет се отлага от няколко години, а самите такси в много общини не са променяни дълъг период или са с минимални увеличения. Стоянов посочи краткия срок за въвеждане на новия метод, в който общините следва да приведат подзаконовата си нормативна уредба спрямо националното законодателство - до края на годината. 

Служебният министър-председател Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати (САЩ), където ще участва в Срещата на върха за бъдещето, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът ще се състои на 22-ри и 23 септември в Ню Йорк и е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят.

Главчев ще участва с изказвания в пленарния дебат на срещата на високо равнище и в интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“. В рамките на визитата в САЩ служебният премиер ще се срещне с представители на българските общности в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

От пресслужбата на Министерския съвет отбелязват, че идеята за свикване на Срещата на върха и приемането на Пакт за бъдещето е лансирана от Генералния секретар на ООН през 2021 г. и представлява кулминаци

Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков по време на честванията в Браила на 155-годишнината на Българската академия на науките (БАН), която е правоприемник на Книжовното дружество.

Влайков припомни, че само година по-късно е основана и Българската екзархия. Той благодари на архиепископа на Долен Дунав Касиан, катo определи отслужения от него заедно с представителя на Българската патриаршия протойерей Кирил Синев молебен в църквата „Възнесение Господне“ на румънски и български език като изключително емоционален.

„С Вашите мъдри слова ни пренесохте през атмосферата на тези 155 години. Особено, когато заедно пеехте, ние чувахме общия глас на българи и румънци. Това още повече ни

Грозни сцени в пленарна зала и аргументи за конфликт на интереси очакват при обсъждането на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите на председател на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това коментираха пред журналисти в парламента народните представители Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Точката с искането за освобождаването му е предвидена като точка в програмата за работа на депутатите за днес. 

Ние настояваме Антон Славчев да бъде освободен като председател на антикорупционната комисия, понеже с дейността си е доказал, че опъва чадър над определени лица, а когато е необходимо, го свива, заяви Лена Бориславова. Тя даде пример с Румен Гайтански и ощетяването на държавния бюджет със 150 млн. лв., както и с отс

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

Кметът на Петрич Димитър Бръчков каза, че към този момент, според него, е трудно да се постигне справедливост при изчисляване на таксата, а целта е балансираност. Очакванията му от първата година на въвеждане на промените в изчисляването по-скоро не са оптимистични, като, по думите му, този период ще е експериментален. Той посочи, че има няколко варианта да се изчислява таксата – на база брой жители в общината, с райониране или с изчисляване на количеството отпадък, но се анализира кой и в кои случаи би бил най-подходящ.

Песимизъм изрази и заместник–кметът на Ихтиман Тони Кацаров, който изказа опасение, че увеличение в таксата ще намали процента събираемост и ще увеличи броя на нерегламентираните сметища. Кметът на община Радомир Кирил Стоев посочи друг проблем – разликата между постоянните жители и реалния брой на населението. Имаме села, в които има 50 постоянни жители, през лятото те достигат над 300, каза Стоев. В община Радомир се предвижда закупуване на софтуер, с който да се изчислява генерираният отпадък от всяко домакинство.

По време на дискусията бяха дадени и предложения във връзка с подпомагане от страна на държавата, особено през първата година от въвеждане на новата система за изчисляване на таксата. Беше обсъдено и предложение за искане за отлагането , като кметове посочиха, че това е резонно само, ако реално през периода на отлагане се работи във връзка със създаване на механизъм за изчисляване на таксата. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Контекст
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.