Начало Сфера В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година
11340
Икономика

В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година

В община Стара Загора на обществено обсъждане бе подложено предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година.На срещата присъстваха кметът Живко Тодоров, зам. кметът по устройство на територията, строителство и безопасност на движението Мартин Паскалев и директорката на дирекция "Финанси, бюджет и счетоводни дейности" Цанка Ганева, която разясни подробно за какво ще бъде поет дългът.

| 22 Август 2024, 21:17 ч.
В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година
В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година
Снимка © БТА

В община Стара Загора на обществено обсъждане бе подложено предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година.

Варненският окръжен съд остави в ареста обвиняем за ръководството на организирана престъпна група, занимаваща се с отглеждане, производство и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от пресслужбата на съда. Мъжът е на 31 години и е обвиняем заедно с още трима на възраст между 24 и 33 години.

Според прокуратурата групата е действала от октомври 2023 година до 17 септември т.г., когато са били задържани общо седем души. На трима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а за четирима държавното обвинение е внесло искания в съда да бъдат задържани под стража. 

При операцията срещу групата са намерени 2750 растения от рода на индийския коноп в нива, в землището на варненското село Приселци. Установени са и 13 оранжерии, в 12 от които са открити 1632 растения от същия вид. В последната оранжерия, в бункер са намерени 11 бидона с 270 к

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

"Тази тема винаги е била фокус в работата и анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и министерството. Не мисля, че бихме говорили за поевтиняване, но се обмисля към момента да няма промяна за догодина", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова - Касабова във връзка с промяната в цената на винетките. 

Преди началото на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност -  "ВИЗИЯ 0" или нула жертви при пътнотранспортни произшествия, организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", служебният министър коментира и други актуални за региона теми. 

Една от тях беше темата за Околовръстното шосе и Югоизточния обход в Пловдив.

"Знам, че този проблем е тежък за град Пловдив и е неотложно да бъде стартирано строителството на Югоизточния обход. Вчера проведо

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

Основен ремонт на Младежката сфера в Шумен се извършва с доброволен труд и подкрепата на дарители, съобщи Петър Бодуров, съучредител на Фондация "Подобри".

Първоначалните ни оценки бяха прекалено оптимистични и се наложи да мислим и работим за основен ремонт, поясни той. "В момента преправяме почти всичко. Основата е стабилна, но покривът и подът имаха нужда от подмяна и решихме да подменим из основи всичко. Благодарение на местни фирми и спомоществователи, благодарение на проекта "Добворолчеството е супер яко" успяхме да намерим средства и ресурси. В момента ремонтът е факт и очакваме до няколко дни да приключи", допълни Бодуров и поясни, че ремонтът е трудно да бъде остойностен, но материалите за него са излезли над 10 хил. лева, без да се смята доброволно положеният труд.

Покривът ще бъде доста по-устойчив, увери той. "Ползваме нови стабилни материали. Подът ще бъде з

На срещата присъстваха кметът Живко Тодоров, зам. кметът по устройство на територията, строителство и безопасност на движението Мартин Паскалев и директорката на дирекция "Финанси, бюджет и счетоводни дейности" Цанка Ганева, която разясни подробно за какво ще бъде поет дългът.

Видът на първия дълг ще бъде дългосрочен и револвиращ от фонд „ФЛАГ“ за мостово финансиране за инвестиционни проекти, изпълнявани със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на регионите“ 2021-27 година и по Националния план за развитие и устойчивост и Националния доверителен екофонд.

Максималният размер на дълга ще бъде до 15 млн. лева, срокът му за погасяване ще бъде до 60 месеца, в зависимост от програмния период на работа, а източниците за погасяването му са получените от община Стара Загора плащания по съответните договори и безвъзмездна финансова помощ.

„Това, което сме предвидили засега като финансиране чрез този дълг, е финансиране на проекти, които ще изпълняваме по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Националния доверителен екофонд, Програмата за развитие на регионите и Фонда за справедлив преход“, каза Ганева.

Вторият дълг, който общината ще поеме от фонд „ФЛАГ“, ще бъде в размер на 12 млн. лева и ще бъде за финансиране на собствено участие на община Стара Загора за реализация на инвестиционни проекти, финансирани по НПВУ и Националният доверителен екофонд. Видът на дълга ще бъде дългосрочен, поет с договор за общински заем, под формата на договор за кредит. Срокът на погасяването му е 180 месеца, а начинът на погасяване ще бъде чрез собствени бюджетни средства на община Стара Загора.

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на „Български пощи“ ЕАД с 50 млн. лева, съобщиха от пресслужбата на министерството. 

Това е много важна стъпка за оздравяването, подобряване на ликвидността и платежоспособността на компанията. С увеличаването на капитала „Български пощи“ ЕАД престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще има възможността да получава от държавния бюджет действително доказаните разходи за изпълнението на възложените универсална пощенска услуга и услугата по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Получаването на реалния размер на компенсациите за извършваните услуги и осигуряването на капитал за реализиране на планираните инвестиции от „Български пощи“ ЕАД ще доведе до чувствително повишаване качеството на предоставяните от дружест

Ръст с 20 процента на гостите от Скандинавия отчитат в края на активния летен туристически сезон от ваканционно селище "Албена". Резултатите са на база данни от преходната година. За това съобщават от администрацията на "Албена". 

Оттам допълват, че комплексът посреща туристи от северните държави в партньорство с най-големия туристически оператор в региона Nordic Leisure Travel Group, който оперира в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, и разполага със собствена чартърна авиокомпания. В офертите му влизат общо шест от хотелите в "Албена", отговарящи на високите стандарти на туроператора за устойчивост Travel with care. 

"Удовлетворени сме, че резултатите, които постигаме по отношение на нашата "Зелена мисия", се оценяват от скандинавските гости. Тези пазари са изключително чувствителни що се отнася до опазването на околната среда във всеки аспект на човешкия жи

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. З. (26 г. ), привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември т.г., около 2:50 часа, на пътя между село Ресилово и село Самораново, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, младият мъж блъснал пешеходката Г. С. на 49 г. и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта . 

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за кана

Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължаваме заедно да работим за организацията на изборите. Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, проведоха работна среща с ЦИК по-рано днес.

За обектите, които ще бъдат обновени чрез финансиране от този дълг, е необходимо въвеждане на мерки енергийна ефективност. Обектите са „Комплекс за култура и изкуство“, за който са предвидени 1,15 млн. лева , сградата в стадион „Берое“, за която са предвидени 1,1 млн. лева, обновяване на административната сграда на „Тролейбусни превози“ ЕООД, за която са предвидени 600 хил. лв, въвеждане на мерки за енергийна ефективност на тренировъчна спортна зала в Амфитеатъра и подземни гаражи, за които са предвидени 3,3 млн. лева, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на читалище „Родина“, за които са необходими около 1 млн. лева, устойчиво енергийно обновяване на сградата на общината в Стара Загора, за което са нужни 3,5 млн. лева и модернизация и енергийна ефективност на 11-о ОУ Николай Лилиев, като проектът предстои да бъде изпълнен по Националния доверителен екофонд и за него за предвидени 1,2 млн. лева.

Третият дълг, който Община Стара Загора ще поеме, е под формата на инвестиционен кредит от Фонд за устойчиви градове за финансиране на проект „Модернизация и цифровизация, автоматизация, свързаност на пет токоизправителни станции и изграждане на локални инсталации за производство на енергия с максимален размер на дълга до 3 млн. лева, със срок за погасяване до 180 месеца. Главницата по кредита ще бъде погасявана със собствени бюджетни средства и/или трансфери от централния бюджет. Кредитът ще бъде обезпечен чрез учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи собствени приходи на Община Стара Загора.

Чрез този проект се предвижда изграждане на диспечерски център за автоматизирано управление и контрол на токоизправителните станции и всички енергийни съоражения на предприятието, цифровизация на две от петте токоизправителни станции на предприятието, изграждане в петте токоизправителни станции на Предприятието на система за автоматизирано централно местно управление, изграждане на 620 фотоволтаични инсталации на покривни конструкции на сгради и навеси в троблейбусното депо и изграждане на пълна физическа свързаност с кабелна линия с обща дължина 2 хил. метра между петте токоизпровителни станции на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, при условия на изкопни работи и възстановяване на настилките и покритията в градски условия.

„Чрез този проект очакваме да се намалят разходите за енергия и оперативен персонал на предприятието, да повишим енергийната независимост на предприятието от непрекъснато повишаващите се цени на електроенергия, намаляване на зависимостта на предприятието от наличието на пазара на труда на кадри с тясно професионална специализация, намаляване на риска от спонтанна аварийност на токоизправителните станции поради естественото износване на оперативно незаменимо оборудване и внедряване на единна система за Телеуправление, която да включва функционалности, които да спомагат за използването на изкуствен интелект и контрола по зададени параметри“, коментира Цанка Ганева.

В срещата участва и зам.-кметът по устройство на територията, строителство и безопасност на движението архитект Мартин Паскалев, който разясни, че за „Комплекса за култура и изкуство“, бившия Пионерски дом, са предвидени мерки за енергийна ефективност, включващи толоизолация, мазилка, смяна на дограмата, ремонт на покрива, изграждане на фотоволтаична инсталация и осигуряване на достъпна среда чрез изграждане на външен асансьор на северната фасада на сградата. „Предвидили сме необходимите ремонти вътре на около прозоречните фасади и подове, ще имаме ремонтирана сграда както отвън, така и отвътре“, заяви арх. Паскалев.

По отношение на сградата на стадион „Берое“, Паскалев посочи, че ремонтните дейности предвиждат прилагане на мерки за енергийна ефективност, включващи подмяна на дограма, топлоизолация, изграждане на достъпна среда чрез монтиране на асансьор, монтиране на фотоволтаична инсталация на външна метална конструкция при паркинга на сградата, подмяна на електрическите и водни инсталации, отоплението и климатизацията, както и ремонт на външните стълби.

По думите на Паскалев на сградата на „Тролейбусни превози“ ще бъдат приложени същите мерки за енергийна ефективност, включващи подмяна на дограма, топлоизолация, монтиране на фотоволтаична инсталация на покрива, ремонт на покрива и необходимите вътрешни обработки.

 „За сградата на Българския съюз по физкултура и спорт, освен финансирането, което сме получили по Плана за възстановяване и устойчивост за прилагане на мерки за енергийна ефективност с топлоизолация по фасадата и смяна на дограмата, предвиждаме разширение на залата с пристройка, състояща се в изграждане на метална конструкция към тенискортовете, което ще осигури изграждане на две нови игрища за бадминтон“,  заяви Мартин Паскалев.

За библиотека „Родина“ проектът предвижда надграждане на подпокривното пространство поради нуждата от площ за съхраняване на книги, а за сградата на общината ремонтът ще бъде чрез прилагане за мерки за енергийна ефективност, включващи подмяна на фасадата с окачена фасада, дограма, топлоизолация, ремонт на покрива и подове, ремонт на електрическата инсталация и осигуряване на достъпна среда, каза Паскалев.

„Ремонтът на сградата на 11-о Основно училище „Николай Лилиев“ предвижда смяна на дограмата, топлоизолация, ремонт на покрива и където е необходимо ремонти в интериора на сградата“, завърши арх. Паскалев.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст. Температурите все още са около 5-6 градуса, а в в район ...
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 31 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си. Тежките катастрофи са общо 20.  В столицат ...
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Тикер в 10:46 ч.
Условията за туризъм в планините са добри. Това съобщиха от Планинската спасител ...
Начало Сфера
11340
Икономика

В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година

В община Стара Загора на обществено обсъждане бе подложено предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година.На срещата присъстваха кметът Живко Тодоров, зам. кметът по устройство на територията, строителство и безопасност на движението Мартин Паскалев и директорката на дирекция "Финанси, бюджет и счетоводни дейности" Цанка Ганева, която разясни подробно за какво ще бъде поет дългът.

| 22 Август 2024, 21:17 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година
В община Стара Загора се състоя обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година
Снимка © БТА

В община Стара Загора на обществено обсъждане бе подложено предложение за поемане на дългосрочен дълг през 2024 година.

Варненският окръжен съд остави в ареста обвиняем за ръководството на организирана престъпна група, занимаваща се с отглеждане, производство и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от пресслужбата на съда. Мъжът е на 31 години и е обвиняем заедно с още трима на възраст между 24 и 33 години.

Според прокуратурата групата е действала от октомври 2023 година до 17 септември т.г., когато са били задържани общо седем души. На трима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а за четирима държавното обвинение е внесло искания в съда да бъдат задържани под стража. 

При операцията срещу групата са намерени 2750 растения от рода на индийския коноп в нива, в землището на варненското село Приселци. Установени са и 13 оранжерии, в 12 от които са открити 1632 растения от същия вид. В последната оранжерия, в бункер са намерени 11 бидона с 270 к

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

"Тази тема винаги е била фокус в работата и анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и министерството. Не мисля, че бихме говорили за поевтиняване, но се обмисля към момента да няма промяна за догодина", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова - Касабова във връзка с промяната в цената на винетките. 

Преди началото на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност -  "ВИЗИЯ 0" или нула жертви при пътнотранспортни произшествия, организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", служебният министър коментира и други актуални за региона теми. 

Една от тях беше темата за Околовръстното шосе и Югоизточния обход в Пловдив.

"Знам, че този проблем е тежък за град Пловдив и е неотложно да бъде стартирано строителството на Югоизточния обход. Вчера проведо

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов увери днес депутатите в 50-ото Народно събрание, че служебното правителство не предвижда закриване или приватизиране на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това свое изказване той направи в рамките на парламентарното си изслушване, заедно със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на извънредно заседание на парламента. Темата на изслушването му беше свързана с предлаганите от Министерството на енергетиката (МЕ) промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и добавянето на глава "РиПауърИЮ" (RepowerEU). 

"Още като изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" съм против приватизацията или отделянето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от рамката на българската енергетика", посочи министърът. 

Той беше принуден да разясни ситуацията около бъдещето пред БЕХ с оглед предлага

Основен ремонт на Младежката сфера в Шумен се извършва с доброволен труд и подкрепата на дарители, съобщи Петър Бодуров, съучредител на Фондация "Подобри".

Първоначалните ни оценки бяха прекалено оптимистични и се наложи да мислим и работим за основен ремонт, поясни той. "В момента преправяме почти всичко. Основата е стабилна, но покривът и подът имаха нужда от подмяна и решихме да подменим из основи всичко. Благодарение на местни фирми и спомоществователи, благодарение на проекта "Добворолчеството е супер яко" успяхме да намерим средства и ресурси. В момента ремонтът е факт и очакваме до няколко дни да приключи", допълни Бодуров и поясни, че ремонтът е трудно да бъде остойностен, но материалите за него са излезли над 10 хил. лева, без да се смята доброволно положеният труд.

Покривът ще бъде доста по-устойчив, увери той. "Ползваме нови стабилни материали. Подът ще бъде з

На срещата присъстваха кметът Живко Тодоров, зам. кметът по устройство на територията, строителство и безопасност на движението Мартин Паскалев и директорката на дирекция "Финанси, бюджет и счетоводни дейности" Цанка Ганева, която разясни подробно за какво ще бъде поет дългът.

Видът на първия дълг ще бъде дългосрочен и револвиращ от фонд „ФЛАГ“ за мостово финансиране за инвестиционни проекти, изпълнявани със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на регионите“ 2021-27 година и по Националния план за развитие и устойчивост и Националния доверителен екофонд.

Максималният размер на дълга ще бъде до 15 млн. лева, срокът му за погасяване ще бъде до 60 месеца, в зависимост от програмния период на работа, а източниците за погасяването му са получените от община Стара Загора плащания по съответните договори и безвъзмездна финансова помощ.

„Това, което сме предвидили засега като финансиране чрез този дълг, е финансиране на проекти, които ще изпълняваме по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Националния доверителен екофонд, Програмата за развитие на регионите и Фонда за справедлив преход“, каза Ганева.

Вторият дълг, който общината ще поеме от фонд „ФЛАГ“, ще бъде в размер на 12 млн. лева и ще бъде за финансиране на собствено участие на община Стара Загора за реализация на инвестиционни проекти, финансирани по НПВУ и Националният доверителен екофонд. Видът на дълга ще бъде дългосрочен, поет с договор за общински заем, под формата на договор за кредит. Срокът на погасяването му е 180 месеца, а начинът на погасяване ще бъде чрез собствени бюджетни средства на община Стара Загора.

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на „Български пощи“ ЕАД с 50 млн. лева, съобщиха от пресслужбата на министерството. 

Това е много важна стъпка за оздравяването, подобряване на ликвидността и платежоспособността на компанията. С увеличаването на капитала „Български пощи“ ЕАД престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще има възможността да получава от държавния бюджет действително доказаните разходи за изпълнението на възложените универсална пощенска услуга и услугата по изплащането на пенсии чрез пощенски станции. Получаването на реалния размер на компенсациите за извършваните услуги и осигуряването на капитал за реализиране на планираните инвестиции от „Български пощи“ ЕАД ще доведе до чувствително повишаване качеството на предоставяните от дружест

Ръст с 20 процента на гостите от Скандинавия отчитат в края на активния летен туристически сезон от ваканционно селище "Албена". Резултатите са на база данни от преходната година. За това съобщават от администрацията на "Албена". 

Оттам допълват, че комплексът посреща туристи от северните държави в партньорство с най-големия туристически оператор в региона Nordic Leisure Travel Group, който оперира в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, и разполага със собствена чартърна авиокомпания. В офертите му влизат общо шест от хотелите в "Албена", отговарящи на високите стандарти на туроператора за устойчивост Travel with care. 

"Удовлетворени сме, че резултатите, които постигаме по отношение на нашата "Зелена мисия", се оценяват от скандинавските гости. Тези пазари са изключително чувствителни що се отнася до опазването на околната среда във всеки аспект на човешкия жи

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. З. (26 г. ), привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември т.г., около 2:50 часа, на пътя между село Ресилово и село Самораново, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, младият мъж блъснал пешеходката Г. С. на 49 г. и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта . 

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за кана

Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия (ЦИК) има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължаваме заедно да работим за организацията на изборите. Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, проведоха работна среща с ЦИК по-рано днес.

За обектите, които ще бъдат обновени чрез финансиране от този дълг, е необходимо въвеждане на мерки енергийна ефективност. Обектите са „Комплекс за култура и изкуство“, за който са предвидени 1,15 млн. лева , сградата в стадион „Берое“, за която са предвидени 1,1 млн. лева, обновяване на административната сграда на „Тролейбусни превози“ ЕООД, за която са предвидени 600 хил. лв, въвеждане на мерки за енергийна ефективност на тренировъчна спортна зала в Амфитеатъра и подземни гаражи, за които са предвидени 3,3 млн. лева, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на читалище „Родина“, за които са необходими около 1 млн. лева, устойчиво енергийно обновяване на сградата на общината в Стара Загора, за което са нужни 3,5 млн. лева и модернизация и енергийна ефективност на 11-о ОУ Николай Лилиев, като проектът предстои да бъде изпълнен по Националния доверителен екофонд и за него за предвидени 1,2 млн. лева.

Третият дълг, който Община Стара Загора ще поеме, е под формата на инвестиционен кредит от Фонд за устойчиви градове за финансиране на проект „Модернизация и цифровизация, автоматизация, свързаност на пет токоизправителни станции и изграждане на локални инсталации за производство на енергия с максимален размер на дълга до 3 млн. лева, със срок за погасяване до 180 месеца. Главницата по кредита ще бъде погасявана със собствени бюджетни средства и/или трансфери от централния бюджет. Кредитът ще бъде обезпечен чрез учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи собствени приходи на Община Стара Загора.

Чрез този проект се предвижда изграждане на диспечерски център за автоматизирано управление и контрол на токоизправителните станции и всички енергийни съоражения на предприятието, цифровизация на две от петте токоизправителни станции на предприятието, изграждане в петте токоизправителни станции на Предприятието на система за автоматизирано централно местно управление, изграждане на 620 фотоволтаични инсталации на покривни конструкции на сгради и навеси в троблейбусното депо и изграждане на пълна физическа свързаност с кабелна линия с обща дължина 2 хил. метра между петте токоизпровителни станции на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, при условия на изкопни работи и възстановяване на настилките и покритията в градски условия.

„Чрез този проект очакваме да се намалят разходите за енергия и оперативен персонал на предприятието, да повишим енергийната независимост на предприятието от непрекъснато повишаващите се цени на електроенергия, намаляване на зависимостта на предприятието от наличието на пазара на труда на кадри с тясно професионална специализация, намаляване на риска от спонтанна аварийност на токоизправителните станции поради естественото износване на оперативно незаменимо оборудване и внедряване на единна система за Телеуправление, която да включва функционалности, които да спомагат за използването на изкуствен интелект и контрола по зададени параметри“, коментира Цанка Ганева.

В срещата участва и зам.-кметът по устройство на територията, строителство и безопасност на движението архитект Мартин Паскалев, който разясни, че за „Комплекса за култура и изкуство“, бившия Пионерски дом, са предвидени мерки за енергийна ефективност, включващи толоизолация, мазилка, смяна на дограмата, ремонт на покрива, изграждане на фотоволтаична инсталация и осигуряване на достъпна среда чрез изграждане на външен асансьор на северната фасада на сградата. „Предвидили сме необходимите ремонти вътре на около прозоречните фасади и подове, ще имаме ремонтирана сграда както отвън, така и отвътре“, заяви арх. Паскалев.

По отношение на сградата на стадион „Берое“, Паскалев посочи, че ремонтните дейности предвиждат прилагане на мерки за енергийна ефективност, включващи подмяна на дограма, топлоизолация, изграждане на достъпна среда чрез монтиране на асансьор, монтиране на фотоволтаична инсталация на външна метална конструкция при паркинга на сградата, подмяна на електрическите и водни инсталации, отоплението и климатизацията, както и ремонт на външните стълби.

По думите на Паскалев на сградата на „Тролейбусни превози“ ще бъдат приложени същите мерки за енергийна ефективност, включващи подмяна на дограма, топлоизолация, монтиране на фотоволтаична инсталация на покрива, ремонт на покрива и необходимите вътрешни обработки.

 „За сградата на Българския съюз по физкултура и спорт, освен финансирането, което сме получили по Плана за възстановяване и устойчивост за прилагане на мерки за енергийна ефективност с топлоизолация по фасадата и смяна на дограмата, предвиждаме разширение на залата с пристройка, състояща се в изграждане на метална конструкция към тенискортовете, което ще осигури изграждане на две нови игрища за бадминтон“,  заяви Мартин Паскалев.

За библиотека „Родина“ проектът предвижда надграждане на подпокривното пространство поради нуждата от площ за съхраняване на книги, а за сградата на общината ремонтът ще бъде чрез прилагане за мерки за енергийна ефективност, включващи подмяна на фасадата с окачена фасада, дограма, топлоизолация, ремонт на покрива и подове, ремонт на електрическата инсталация и осигуряване на достъпна среда, каза Паскалев.

„Ремонтът на сградата на 11-о Основно училище „Николай Лилиев“ предвижда смяна на дограмата, топлоизолация, ремонт на покрива и където е необходимо ремонти в интериора на сградата“, завърши арх. Паскалев.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Условията за туризъм в планините са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба
Контекст
Един човек е загинал, а 31 са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.