Начало Сфера За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството
10491
България

За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г., се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината.Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали.

| 23 Август 2024, 07:05 ч.
За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството
За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството
Снимка © Владимир Шоков

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г., се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината. 

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Недко Кулевски предложение за пренасочване на средства от капиталовата програма на общината.

Общинските съветници гласуваха „за“ предложеното прехвърляне на финансиране от обекти от капиталовата програма, за които е ясно, че не могат да бъдат завършени в първоначално предвидения срок до края на годината. Пренасочват се 243 хил. лв., планирани за ремонти на две читалищни сгради, и 100 хил. лв., предназначени за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и скоростни ограничители по улици и пътища в Рудозем.

Проектите за читалищните сгради е невъзможно да се изпълнят до края на годината, тъй като тепърва ще се провеждат процедури за избор на изпълни

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за касовото изпълнение на бюджета на общината и сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) за 2023 г. Това съобщиха от Общинския съвет (ОбС). Четиринадесетото редовно заседание на ОбС-Руен ще се проведе днес, а началото му е в 12:00 часа. Общо шест точки включва предварително обявеният проект на дневен ред на заседанието.

Ще бъде направен отчет за дейността на ОбС и постоянните комисии към него от началото на мандата - от ноември 2023 до август т.г.

Премахване на храстова и горскодървесна растителност от гробищния парк в село Планиница, които застрашават сигурността и живота на гражданите и деформират с кореновата си система надгробните плочи и паметници, е друга точка от дневния ред.

Съветниците ще разгледат и предложение на кмета на община Руен Ахмед Мехмед относно сформирането на паралелки с ученици под минимал

Общинските съветници в Маджарово приеха след гласуване на семейство от село Ефрем в общината, което загуби къщата си в пожар, да бъдат отпуснати 1000 лева от бюджета на общината. Това стана на днешното редовно заседание на Общинския съвет. Предложението на кметския наместник на с. Ефрем Йорданка Станкова и докладната на кмета Ерджан Юсуф за подпомагане на Петър Чолаков, неговата съпруга и дъщеря им, бе прието единодушно.

Нещастието се случи на 3 септември тази година. „Огънят пламна в банята, най-вероятно от късо съединение, предизвикано от прегризването на ел.кабел на вентилатора от мишки“, разказа пострадалият. Много бързо пожарът обхвана и покрива и докато дойдат огнеборците, имотът изгоря до основи, цялата покъщнина също, допълни Чолаков.

Общината вече веднъж му помогна, след като осигури фургон, в който останалата без дом фамилия да живее временно.

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се състоя в сградата на общинската администрация. 

В община Самоков общо 508 души ще са ангажирани в секционните избирателни комисии. В 30 от секциите членовете, включително и на ръководните позиции, ще бъдат девет, а в останалите ще бъдат по седем души. 

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ ще има 64 ръководни позиции от тях 53 ще заемат председателско място, и 81 членове. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава 38 ръководни позиции, шест от тях са за председател, а членовете им ще бъдат 48. ДПС получи 21 позиции, разделени между заместник-председател и секретар и 46 ще бъдат членовете. Едно председателско място получи „Възраждане&ldq

Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ на МВР са образувани осем досъдебни производства.

За сравнение за цялата 2023 г. във „Вътрешна сигурност“ са получени 352 сигнала, съдържащи данни за евентуално извършени корупционни деяния, от които за работа в дирекцията са останали 276. Приключени са 144 проверки. От тях 35 са основателни, 94 неоснователни, а 15 са присъединени към проверявани вече сигнали. Образувани са 31 досъдебни производства.

По линия на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР, през 2024 г., в дирекция „Вътрешна сигурност“ са постъпили 78 сигнала. От тях 25 са изпратени за произнасяне до компетентната прокуратура, 42 са изпратени на други структури на МВР по компетентност, по седем работата продължава, а по четири проверката е приключила, като не са потвърдени посочените данни.

При изпълнение на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР: 

В Областната дирекция (ОД) на МВР в Бургас е констатиран един случай на корупционно поведение на служител - подкуп. Образувано е дисциплинарно производство; 

В първия учебен ден популярният кулинар Ути Бъчваров ще представи урок по здравословно хранене на малки и големи в Стара Загора. Това съобщиха от Община Стара Загора, които са съорганизатор на инициативата, съвместно с фирма „Градус-1“ ЕООД.

На площада пред местната администрация Бъчваров ще демонстрира бързо, лесно, вкусно и здравословно приготвяне на храна. Присъстващите ще могат да се насладят на тематичен шоу спектакъл с участието на деца и родители. Ще бъдат приготвени шестметрови туист сандвичи с крехко пилешко месо. „Вкусните сандвичи ще са нагледно доказателство за това, че храната може да е едновременно и вкусна, и здравословна. Най-важният урок, който ще научат родителите и децата, е, че домашно приготвената храна е най-здравословна“, посочиха организаторите.

По време на събитието ще бъдат направени порции, които ще бъдат раздадени на вс

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

„Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването . Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“. Така председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира думи на вицепремиера на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

В ОДМВР-Варна са получени два сигнала от граждани за корупционни действия на служители, които са отработени като неоснователни; В ОДМВР-Враца са регистрирани седем сигнала и след извършени проверки са приети за неоснователни; В ОДМВР-Монтана са регистрирани два сигнала, единият е приключил като неоснователен, а работата по втория продължава; В ОДМВР-Русе са регистрирани 14 сигнала, от които един е потвърден. Изготвено е предложение за образуване на производство за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина; 

В ОДМВР-Силистра са регистрирани девет сигнала. От тях по един не е констатирано нарушение, по три – предстои проверка, по четири са извършени проверки и материалите са изпратени до съответната прокуратура с мнение за прекратяване като неоснователни;

В ОДМВР-Смолян са постъпили 27 сигнала. Проверките по 18 от тях са приключили като неоснователни, а по другите девет – продължават; 

В ОДМВР-Хасково са регистрирани два сигнала, по които са извършени проверки като не са констатирани нарушения;

Във връзка с нерегламентирани връзки, уронващи престижа са образувани две дисциплинарни производства срещу двама служители от Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ за извършени тежки нарушения на служебната дисциплина и нерегламентирани връзки, уронващи престижа на службата. Наложено е им е наказание „уволнение“.

Също така са постъпили 33 сигнала срещу служители на „Гранична полиция“. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ срещу четирима служители са образувани досъдебни производства. Изведени от корупционна среда са 29 служителя. За трима служители са изпратени данни за дисциплинарни нарушения.

Чрез системата за видеонаблюдение на ГКПП се извършва преглед на видеозаписи с цел превенция и противодействие на корупционни прояви на служителите на ГКПП. Установен е един случай на корупционно поведение. На служителя е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“.

При работата на постоянната комисия за контрол и проверка за употреба и злоупотреба с наркотици и алкохол е установен един служител от „Национална система 112“, който е дал положителна проба за алкохол и е прекратено служебно му правоотношение по собствено желание. В ОДМВР-Пловдив един служител е с отчетен положителен резултат за алкохол, като по случая тече проверка. В ОДМВР-Ямбол е образувано едно дисциплинарно производство.

При провеждане на тестове за проверка на изпълнението на служебните задължения на служителите в системата на МВР 42 са положителни, а 22 - отрицателни. За установените данни за дисциплинарни нарушения са уведомени директорите на областни дирекции. Постъпили са данни за двама наказани служители.

При изследване на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР и на кандидат-курсантите за обучение в Академията на МВР (АМВР) за учебната 2024 г. - 2025 г. с психологични методики са отклонени 217 кандидати за назначаване в МВР, което е 11,7% от всички кандидати, явили се на конкурси, както и 108 кандидат-курсанти за АМВР, което е 21,9% от всички явили се.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, .  През почивните дни миналата седмица на пунк ...
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура.  В лек автомоб ...
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона, Испания, които ще бъдат на 27-и и 28 с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 02:51 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
10491
България

За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г., се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината.Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали.

| 23 Август 2024, 07:05 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството
За първите шест месеца на 2024 г. са получени 151 сигнала за евентуални корупционни действия от служители на МВР, отчетоха от ведомството
Снимка © Владимир Шоков

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г., се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината. 

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Рудозем прие решение за актуализация на бюджета на общината за 2024 г. С единодушие присъстващите общински съветници подкрепиха внесеното от кмета Недко Кулевски предложение за пренасочване на средства от капиталовата програма на общината.

Общинските съветници гласуваха „за“ предложеното прехвърляне на финансиране от обекти от капиталовата програма, за които е ясно, че не могат да бъдат завършени в първоначално предвидения срок до края на годината. Пренасочват се 243 хил. лв., планирани за ремонти на две читалищни сгради, и 100 хил. лв., предназначени за изграждане на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки и скоростни ограничители по улици и пътища в Рудозем.

Проектите за читалищните сгради е невъзможно да се изпълнят до края на годината, тъй като тепърва ще се провеждат процедури за избор на изпълни

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Общинските съветници в Руен ще разгледат отчета за касовото изпълнение на бюджета на общината и сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) за 2023 г. Това съобщиха от Общинския съвет (ОбС). Четиринадесетото редовно заседание на ОбС-Руен ще се проведе днес, а началото му е в 12:00 часа. Общо шест точки включва предварително обявеният проект на дневен ред на заседанието.

Ще бъде направен отчет за дейността на ОбС и постоянните комисии към него от началото на мандата - от ноември 2023 до август т.г.

Премахване на храстова и горскодървесна растителност от гробищния парк в село Планиница, които застрашават сигурността и живота на гражданите и деформират с кореновата си система надгробните плочи и паметници, е друга точка от дневния ред.

Съветниците ще разгледат и предложение на кмета на община Руен Ахмед Мехмед относно сформирането на паралелки с ученици под минимал

Общинските съветници в Маджарово приеха след гласуване на семейство от село Ефрем в общината, което загуби къщата си в пожар, да бъдат отпуснати 1000 лева от бюджета на общината. Това стана на днешното редовно заседание на Общинския съвет. Предложението на кметския наместник на с. Ефрем Йорданка Станкова и докладната на кмета Ерджан Юсуф за подпомагане на Петър Чолаков, неговата съпруга и дъщеря им, бе прието единодушно.

Нещастието се случи на 3 септември тази година. „Огънят пламна в банята, най-вероятно от късо съединение, предизвикано от прегризването на ел.кабел на вентилатора от мишки“, разказа пострадалият. Много бързо пожарът обхвана и покрива и докато дойдат огнеборците, имотът изгоря до основи, цялата покъщнина също, допълни Чолаков.

Общината вече веднъж му помогна, след като осигури фургон, в който останалата без дом фамилия да живее временно.

Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се състоя в сградата на общинската администрация. 

В община Самоков общо 508 души ще са ангажирани в секционните избирателни комисии. В 30 от секциите членовете, включително и на ръководните позиции, ще бъдат девет, а в останалите ще бъдат по седем души. 

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ ще има 64 ръководни позиции от тях 53 ще заемат председателско място, и 81 членове. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава 38 ръководни позиции, шест от тях са за председател, а членовете им ще бъдат 48. ДПС получи 21 позиции, разделени между заместник-председател и секретар и 46 ще бъдат членовете. Едно председателско място получи „Възраждане&ldq

Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ на МВР са образувани осем досъдебни производства.

За сравнение за цялата 2023 г. във „Вътрешна сигурност“ са получени 352 сигнала, съдържащи данни за евентуално извършени корупционни деяния, от които за работа в дирекцията са останали 276. Приключени са 144 проверки. От тях 35 са основателни, 94 неоснователни, а 15 са присъединени към проверявани вече сигнали. Образувани са 31 досъдебни производства.

По линия на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР, през 2024 г., в дирекция „Вътрешна сигурност“ са постъпили 78 сигнала. От тях 25 са изпратени за произнасяне до компетентната прокуратура, 42 са изпратени на други структури на МВР по компетентност, по седем работата продължава, а по четири проверката е приключила, като не са потвърдени посочените данни.

При изпълнение на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР: 

В Областната дирекция (ОД) на МВР в Бургас е констатиран един случай на корупционно поведение на служител - подкуп. Образувано е дисциплинарно производство; 

В първия учебен ден популярният кулинар Ути Бъчваров ще представи урок по здравословно хранене на малки и големи в Стара Загора. Това съобщиха от Община Стара Загора, които са съорганизатор на инициативата, съвместно с фирма „Градус-1“ ЕООД.

На площада пред местната администрация Бъчваров ще демонстрира бързо, лесно, вкусно и здравословно приготвяне на храна. Присъстващите ще могат да се насладят на тематичен шоу спектакъл с участието на деца и родители. Ще бъдат приготвени шестметрови туист сандвичи с крехко пилешко месо. „Вкусните сандвичи ще са нагледно доказателство за това, че храната може да е едновременно и вкусна, и здравословна. Най-важният урок, който ще научат родителите и децата, е, че домашно приготвената храна е най-здравословна“, посочиха организаторите.

По време на събитието ще бъдат направени порции, които ще бъдат раздадени на вс

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

„Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването . Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“. Така председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира думи на вицепремиера на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

В ОДМВР-Варна са получени два сигнала от граждани за корупционни действия на служители, които са отработени като неоснователни; В ОДМВР-Враца са регистрирани седем сигнала и след извършени проверки са приети за неоснователни; В ОДМВР-Монтана са регистрирани два сигнала, единият е приключил като неоснователен, а работата по втория продължава; В ОДМВР-Русе са регистрирани 14 сигнала, от които един е потвърден. Изготвено е предложение за образуване на производство за извършено тежко нарушение на служебната дисциплина; 

В ОДМВР-Силистра са регистрирани девет сигнала. От тях по един не е констатирано нарушение, по три – предстои проверка, по четири са извършени проверки и материалите са изпратени до съответната прокуратура с мнение за прекратяване като неоснователни;

В ОДМВР-Смолян са постъпили 27 сигнала. Проверките по 18 от тях са приключили като неоснователни, а по другите девет – продължават; 

В ОДМВР-Хасково са регистрирани два сигнала, по които са извършени проверки като не са констатирани нарушения;

Във връзка с нерегламентирани връзки, уронващи престижа са образувани две дисциплинарни производства срещу двама служители от Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ за извършени тежки нарушения на служебната дисциплина и нерегламентирани връзки, уронващи престижа на службата. Наложено е им е наказание „уволнение“.

Също така са постъпили 33 сигнала срещу служители на „Гранична полиция“. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ срещу четирима служители са образувани досъдебни производства. Изведени от корупционна среда са 29 служителя. За трима служители са изпратени данни за дисциплинарни нарушения.

Чрез системата за видеонаблюдение на ГКПП се извършва преглед на видеозаписи с цел превенция и противодействие на корупционни прояви на служителите на ГКПП. Установен е един случай на корупционно поведение. На служителя е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“.

При работата на постоянната комисия за контрол и проверка за употреба и злоупотреба с наркотици и алкохол е установен един служител от „Национална система 112“, който е дал положителна проба за алкохол и е прекратено служебно му правоотношение по собствено желание. В ОДМВР-Пловдив един служител е с отчетен положителен резултат за алкохол, като по случая тече проверка. В ОДМВР-Ямбол е образувано едно дисциплинарно производство.

При провеждане на тестове за проверка на изпълнението на служебните задължения на служителите в системата на МВР 42 са положителни, а 22 - отрицателни. За установените данни за дисциплинарни нарушения са уведомени директорите на областни дирекции. Постъпили са данни за двама наказани служители.

При изследване на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР и на кандидат-курсантите за обучение в Академията на МВР (АМВР) за учебната 2024 г. - 2025 г. с психологични методики са отклонени 217 кандидати за назначаване в МВР, което е 11,7% от всички кандидати, явили се на конкурси, както и 108 кандидат-курсанти за АМВР, което е 21,9% от всички явили се.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.