Начало Сфера Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент
10259
България

Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха ръката на мъж след тежък битов инцидент, съобщиха от лечебното заведение.Тежък битов инцидент едва не оставя без ръка 48-годишен мъж от Благоевград.

| 23 Август 2024, 10:43 ч.
Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент
Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент
Снимка © УМБАЛ “Св. Екатерина”

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха ръката на мъж след тежък битов инцидент, съобщиха от лечебното заведение. 

Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието. 

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че предложението за включване в дневния ред е обсъдено на председателски съвет и има консенсус. Тя обясни, че актуализацията на бюджета се налага във връзка с промени в приложението с общински проекти. 

Предвижда се днес депутатите да разгледат и Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). След това е предвиден редовен парламентарен контрол, в който ще участват служебните министри Мария Павлова, Галя Кондева и Петър Димитров.

За изминалите 24 часа са ликвидирани 51 пожара, един човек е пострадал. Това съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) - МВР, на  сайта си. Данните са към 6:00 ч.

През изминалото денонощие звената на ПБЗН са реагирали на 83 сигнала за произшествия. С преки материални щети са възникнали 13 пожара, от които четири - в жилищни сгради, два - в спомагателни, временни или паянтови постройки, два - в транспортни средства, два в съоръжения на открито и три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 38 пожара, от които 15 са в сухи треви, горска постеля и храсти, два - в стърнища, 17 - в отпадъци и четири други.

Спасителните дейности и помощни операции са 26 броя, от които пет - при катастрофи в транспортни средства, една - при инциденти с опасни вещества, 19 - техническа помощ и една - за оказване на помощ н

Депутатите решиха, че Антон Славчев, изпълняващ длъжността председател на антикорупционната комисия, ако иска, може да вземе думата по време на дебата за неговото отстраняване от поста. Решението бе гласувано със 163 гласа „за“ и 16 – „против“. 

Преди това въпроси към него от парламентарната трибуна отправи депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него Славчев трябва да обясни "има ли в Република България недосегаеми лица, ще бъдат ли те разпитани или имат мощни ортаци". В началото на дискусията Хамид посочи, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) искат да отстранят Славчев, за да го "инсталират" в Софийска градска прокуратура (СГП), където той вече бил спечелил конкурс с тяхна помощ. "Искат да го инсталират в СГП, защото там им трябва прокурор, защото половината им банда е за прокурор“, каза Хамид. Депутатъ

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

Тежък битов инцидент едва не оставя без ръка 48-годишен мъж от Благоевград. По невнимание мъжът пада в дома си върху огледало и прерязва почти цялата си ръка като прекъсва съдово-нервния магистрален сноп на крайника. Прерязани са целият мускул на дясна мишница с брахиалната артерия, нервът, вената. Единственото, което задържа крайника, е костта. 

С линейка е откаран към благоевградската болница в хеморагичен шок. Лекарите действат изключително адекватно като клампират брахиалната артерия и насочват пациента към лечебно заведение в София. След отказ за хоспитализация в две лечебни заведения в столицата, мъжът пристига по спешност в УМБАЛ „Света Екатерина“, където го поема екипът на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в тежко увредено общо състояние.

При приемането си в отделението пациентът е с голяма кръвозагуба и пряк риск от загуба на десен горен крайник, поради исхемията на ръката, настъпила от прекъсването на магистралния кръвоносен съд. В рамките на 30 минути се сформира екип, който превежда пострадалия в операционната зала, доставя се необходимото количество кръв и кръвни продукти, за да се пристъпи към живото-спасяваща и крайник-съхраняваща оперативна интервенция. Екипът на д-р Елица Димитрова извършва цялостна реконструкция на крайника - в това число автовенозен байпас на прекъснатата артерия, поради ретракция на същата от травмата, реконструкция на дълбоката вена, както и възстановяване целостта на мускулните групи. 

Още на следващия ден мъжът започва рехабилитация за раздвижване на ръката и възстановява движението в пълен обем в рамките на пет дни, посочват от болницата. 

Вчера от болницата съобщиха за случай с млада жена с рядка диагноза, успешно излекувана от специалистите в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина“ под ръководството на проф. Валентин Говедраски.

Полицията задържа 40 – годишен мъж от Завет за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

При полицейска проверка, извършена вчера около 17 часа, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 10 кал., 31 ловни боеприпаса 12 кал., газ-сигнален пистолет „Екол“ и седем броя патрони за него. Установено е, че мъжът не притежава надлежно разрешително. По случая е образувано бързо производство, уточни Георгиева.

Наскоро полицейски служители задържаха мъж на 44 години от Разград за притежание на незаконно оръжие след постъпил сигнал за домашно насилие. 

Република Северна Македония (РСМ) да се извини на България и българите, написа Делян Пеевски. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“.  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Според председателя на парламентарната група на ДПС "трябва да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение".  

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в евр

Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Птицата поен лебед е била забелязана в района на жилищни постройки в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е бил подаден от полицай, който обикалял района, уточниха от полицията.

Хората, обитаващи постройките, обяснили, че те са прибрали птицата от близката река, защото била ранена.

Полицейските служители са се свързали с приридозащитната организация "Зелени Балкани", които са изпратили свои представители да приберат лебеда и да му окажат помощ.

От Дирекцията на Природен парк "Сините камъни" съобщиха, че нейни експерти са извършили преглед на птицата и са установили, че тя е в добро състояние. Лебедът ще бъде освободен на подходящо за него място, посочиха от природния парк.

Парламентарната комисия по труда и социална политика единодушно прие Годишния отчет за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

Брутният вътрешен продукт през 2023 г. е 183,7 млрд. лв., като изменението на годишна база е плюс 1,8%, каза Весела Караиванова – Начева, изпълняващ функцията управител на Националния осигурителен институт (НОИ). При запазен размер на осигурителните вноски приходите от тях за 2023 г. са 11 204,8 млн.лв., което е със 124,4 млн.лв повече от плана или ръст от 13,9% спрямо 2022 г.

Общо разходите, включително трансфери, са 21 625,5 млрд. лв., което е изпълнение от 99,2%, допълни тя.

Средната работна заплата за 2023 г. е 2012 лв. Минималната работна заплата през 2023 г. е 780 лв., а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от януари д

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
Тикер в 09:46 ч.
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картина ...
Начало Сфера
10259
България

Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха ръката на мъж след тежък битов инцидент, съобщиха от лечебното заведение.Тежък битов инцидент едва не оставя без ръка 48-годишен мъж от Благоевград.

| 23 Август 2024, 10:43 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент
Хирурзи в София успяха да спасят ръката на мъж , прерязана след тежък битов инцидент
Снимка © УМБАЛ “Св. Екатерина”

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха ръката на мъж след тежък битов инцидент, съобщиха от лечебното заведение. 

Парламентът обсъжда на първо четене законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Точката беше включена в дневния ред в началото на заседанието. 

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че предложението за включване в дневния ред е обсъдено на председателски съвет и има консенсус. Тя обясни, че актуализацията на бюджета се налага във връзка с промени в приложението с общински проекти. 

Предвижда се днес депутатите да разгледат и Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). След това е предвиден редовен парламентарен контрол, в който ще участват служебните министри Мария Павлова, Галя Кондева и Петър Димитров.

За изминалите 24 часа са ликвидирани 51 пожара, един човек е пострадал. Това съобщиха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) - МВР, на  сайта си. Данните са към 6:00 ч.

През изминалото денонощие звената на ПБЗН са реагирали на 83 сигнала за произшествия. С преки материални щети са възникнали 13 пожара, от които четири - в жилищни сгради, два - в спомагателни, временни или паянтови постройки, два - в транспортни средства, два в съоръжения на открито и три други.

Без нанесени материални щети са възникнали 38 пожара, от които 15 са в сухи треви, горска постеля и храсти, два - в стърнища, 17 - в отпадъци и четири други.

Спасителните дейности и помощни операции са 26 броя, от които пет - при катастрофи в транспортни средства, една - при инциденти с опасни вещества, 19 - техническа помощ и една - за оказване на помощ н

Депутатите решиха, че Антон Славчев, изпълняващ длъжността председател на антикорупционната комисия, ако иска, може да вземе думата по време на дебата за неговото отстраняване от поста. Решението бе гласувано със 163 гласа „за“ и 16 – „против“. 

Преди това въпроси към него от парламентарната трибуна отправи депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него Славчев трябва да обясни "има ли в Република България недосегаеми лица, ще бъдат ли те разпитани или имат мощни ортаци". В началото на дискусията Хамид посочи, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) искат да отстранят Славчев, за да го "инсталират" в Софийска градска прокуратура (СГП), където той вече бил спечелил конкурс с тяхна помощ. "Искат да го инсталират в СГП, защото там им трябва прокурор, защото половината им банда е за прокурор“, каза Хамид. Депутатъ

Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вяр

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б-9), която ще се състои днес в Букурещ, Румъния. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – К

Тежък битов инцидент едва не оставя без ръка 48-годишен мъж от Благоевград. По невнимание мъжът пада в дома си върху огледало и прерязва почти цялата си ръка като прекъсва съдово-нервния магистрален сноп на крайника. Прерязани са целият мускул на дясна мишница с брахиалната артерия, нервът, вената. Единственото, което задържа крайника, е костта. 

С линейка е откаран към благоевградската болница в хеморагичен шок. Лекарите действат изключително адекватно като клампират брахиалната артерия и насочват пациента към лечебно заведение в София. След отказ за хоспитализация в две лечебни заведения в столицата, мъжът пристига по спешност в УМБАЛ „Света Екатерина“, където го поема екипът на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в тежко увредено общо състояние.

При приемането си в отделението пациентът е с голяма кръвозагуба и пряк риск от загуба на десен горен крайник, поради исхемията на ръката, настъпила от прекъсването на магистралния кръвоносен съд. В рамките на 30 минути се сформира екип, който превежда пострадалия в операционната зала, доставя се необходимото количество кръв и кръвни продукти, за да се пристъпи към живото-спасяваща и крайник-съхраняваща оперативна интервенция. Екипът на д-р Елица Димитрова извършва цялостна реконструкция на крайника - в това число автовенозен байпас на прекъснатата артерия, поради ретракция на същата от травмата, реконструкция на дълбоката вена, както и възстановяване целостта на мускулните групи. 

Още на следващия ден мъжът започва рехабилитация за раздвижване на ръката и възстановява движението в пълен обем в рамките на пет дни, посочват от болницата. 

Вчера от болницата съобщиха за случай с млада жена с рядка диагноза, успешно излекувана от специалистите в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина“ под ръководството на проф. Валентин Говедраски.

Полицията задържа 40 – годишен мъж от Завет за притежание на незаконно оръжие, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

При полицейска проверка, извършена вчера около 17 часа, в обитавания от него имот са открити ловна пушка ИЖ, 10 кал., 31 ловни боеприпаса 12 кал., газ-сигнален пистолет „Екол“ и седем броя патрони за него. Установено е, че мъжът не притежава надлежно разрешително. По случая е образувано бързо производство, уточни Георгиева.

Наскоро полицейски служители задържаха мъж на 44 години от Разград за притежание на незаконно оръжие след постъпил сигнал за домашно насилие. 

Република Северна Македония (РСМ) да се извини на България и българите, написа Делян Пеевски. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“.  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Според председателя на парламентарната група на ДПС "трябва да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение".  

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в евр

Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Птицата поен лебед е била забелязана в района на жилищни постройки в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е бил подаден от полицай, който обикалял района, уточниха от полицията.

Хората, обитаващи постройките, обяснили, че те са прибрали птицата от близката река, защото била ранена.

Полицейските служители са се свързали с приридозащитната организация "Зелени Балкани", които са изпратили свои представители да приберат лебеда и да му окажат помощ.

От Дирекцията на Природен парк "Сините камъни" съобщиха, че нейни експерти са извършили преглед на птицата и са установили, че тя е в добро състояние. Лебедът ще бъде освободен на подходящо за него място, посочиха от природния парк.

Парламентарната комисия по труда и социална политика единодушно прие Годишния отчет за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

Брутният вътрешен продукт през 2023 г. е 183,7 млрд. лв., като изменението на годишна база е плюс 1,8%, каза Весела Караиванова – Начева, изпълняващ функцията управител на Националния осигурителен институт (НОИ). При запазен размер на осигурителните вноски приходите от тях за 2023 г. са 11 204,8 млн.лв., което е със 124,4 млн.лв повече от плана или ръст от 13,9% спрямо 2022 г.

Общо разходите, включително трансфери, са 21 625,5 млрд. лв., което е изпълнение от 99,2%, допълни тя.

Средната работна заплата за 2023 г. е 2012 лв. Минималната работна заплата през 2023 г. е 780 лв., а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от януари д

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.