Начало Сфера Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт
10164
България

Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система.Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София, в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци.

| 23 Август 2024, 11:10 ч.
Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт
Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт
Снимка © Елена Дикова

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система. Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София, в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци.

Жена на 26 години от град Чипровци е загинала на място след удар с автомобил в дърво край село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

На 19 септември около 16:00 часа, по време на пътуването си от Чипровци към Монтана, поради несъобразена скорост, след завой, жената изгубила контрол върху автомобила си. Той излязъл от пътното платно, ударил се в крайпътно дърво и навлязъл в земеделска площ. Вследствие на удара жената е починала на място.

Тялото на починалата е транспортирано в Многопрофилната болница за активно лечение „Стамен Илиев“ в Монтана за извършване на аутопсия. Причините за възникналото пътнотранспортно произшествие се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство.

От началото 2024 година до момента на територията на област Монтана са регистрирани 148 тежки пътнотранспортни произшествия, п

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. З. (26 г. ), привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември т.г., около 2:50 часа, на пътя между село Ресилово и село Самораново, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, младият мъж блъснал пешеходката Г. С. на 49 г. и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта . 

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за кана

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е поддаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Обикновено под тротоарите има много инфраструктура, фундаменти на различни постройки и т.н. и дървото няма къде да развие добре кореновата си система, обясни експертът. По думите му спецификите на растенията през горещите летните месеци, техните нужди и грижите, които е необходимо да се полагат. Експертът каза, че при продължителни суши, резервите от влага в почвата се изчерпват. Дърветата поддържат жизнената си дейност чрез дишане и част от механизма за охлаждане е чрез отделяне на вода. Това води до логично пресушаване на почвата под тях, дори не само заради изпарението, обясни Панайотов.

Той подчерта, че в най-сложна обстановка се намират дърветата по улиците, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система - обикновено под тротоарите има много инфраструктура, фундаменти на различни постройки и т.н. и дървото няма къде да развие добре кореновата си система. Много често под уличното платно има строителни отпадъци и материали, а не истинска почва, обясни експертът. Панайотов допълни, че заради асфалтирането много малко вода достига до почвата. Всичко това значи, че дърветата по улиците са със силно ограничени възможности за поемане на вода. Друга причина липсата на микориза, връзката с гъби, която е често срещана в природата и помага за по-добро усвояване на влага, каза експертът.

Той подчерта, че младите дървета, с малки коренови системи, са още по-уязвими и се нуждаят от често допълнително поливане през летните месеци. Панайотов изрази съжаление, че има слабо разбиране в съвременните градски власти в България за ползите от дърветата. В летните месеци е задължително дърветата да се поливат редовно. Най-добре е при малките дървета това да става със специални торби за забавено отдаване на влагата. Те се пълнят и отделят много бавно водата, като капково напояване, което позволява малко от нея да се разлива и повечето наистина да достига до почвата, каза експертът.

Като цяло по улиците на нашите градове добре растат видовете ясен, копривка, които се засаждат малко, както и сребролистна липа. Чинарите се справят добре, ако има пространство за развитието на кореновата им система, обясни Панайотов. Дъбовете са принципно добре адаптирани към суша, но са ползвани много малко за улично озеленяване. Почти не са ползвани борове, а сред тях има сухоустойчиви. Според Панайотов въпросът за сухоустойчивостта на дърветата в градска среда не е бил приоритетен в миналото вероятно заради допускането, че те може да се поливат допълнително, но и цялостно заради неглижиране на този потенциален проблем и търсене на други ефекти - декоративни, естетически и т.н. Експертът е на мнение, че е сравнително лоша практика да се желае засаждането на малки дървета, които не са сухоустойчиви и не развиват големи корони, макар после да изискват по-малко грижи.

За всяка новозасадена фиданка в София се осигурява необходимото количество вода за поливане, като дейностите се реализират в периода юни-септември на настоящата година, съобразно метеорологичните условия, заявиха от Столичната община в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци. При високи температури дърветата "хвърлят" листата си, но остават живи.

В Ямбол Денят на независимостта на България – 22 септември, ще бъде отбелязан с тържествено честване в двора на Музея на бойната слава. За поредна година ще се състои и традиционният велопоход „Независимост“, става известно от общинския седмичен културен афиш.

Церемонията ще започне в 10:15 ч. с изпълнения на градския Духов оркестър, участието на представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон, ритуал по издигане на националното знаме, благодарствен молебен и слово на кмета Валентин Ревански.

Велопоходът „Независимост“ ще стартира в 11:30 ч. пред сградата на Община Ямбол. Финалната точка на колоездачите ще бъде Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Велопоходът няма състезателен характер, но всяка година събира стотици участници.

Празничният 22 септември в Ямбол ще бъде и Ден на отворени врат

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

В момента се ремонтират вторите 200 метра от "Дунав мост 1", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и допълни, че е получила уверения от изпълнителя на обекта, че ще бъде направено всичко възможно при добри метрологични условия да продължи активната дейност, за да може да бъде съкратен срокът за изпълнение на ремонтните дейности.

Министър Коритарова каза това в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента в рамките на извънредното му заседание.

В изслушването във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България участват и служебните министри на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на вътрешните работи Атанас Илков и на финансите Людмила Петкова.

Растителността се проверява редовно, но при прекомерно високи температури и продължително засушаване дърветата „хвърлят“ листната си маса или се наблюдава пригор по листата и обезлистване на фиданките/храстите, обясниха от Столичната община. При обилни и продължителни валежи графикът на поливане се съобразява с метеорологичната обстановка, за да бъде осигурена допълнителна влага за всички фиданки с оглед на тяхното успешно прихващане, уточняват от общината.

Графиците за поливане са съобразени с натоварените часове и пътния трафик, така че да не затрудняват движението на масовия градски транспорт. В местата с много високи дневни температури или утежнен трафик, е предвидено поставянето на допълнителни системи за напояване, които освобождават водата за дълъг период (до 10 часа) през деня, като по този начин се осигурява по-висока ефективност на напояването. При констатиране на суха растителност тя се подменя през пролетта или есента за сметка на фирмата, отговаряща за поддръжката и съгласно гаранционните условия. Информация за графиците на поливане може да бъде намерена на сайта на Столичната община.

От общината подчертават, че всички растения са уязвими на екстремно високи температури, но най-податливи са цветните площи и новозасадената растителност – цветя, млади фиданки, новозасадени храсти и живи плетове, за които се осигурява по-висок интензитет и ефективност на напояването. Столичната община предвижда дейности за поддържане на декоративната растителност в рамките в централната част на града и в периферията. Поливането в междублокови пространства, разположени в съответния район в периферията на града, е отговорност на районните кметове, а зелените площи са поддържани от дирекция „Зелена система“, тоест от съответната фирма със сключен договор.

От общината информират, че през периода април-май през тази година са засадени 700 дървета по улици и булеварди, сред които ул. „Тодорини кукли“, бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“, ул. „Искър“, бул. „Джеймс Баучер“, ул. „Кораб планина“, ул. „Теодосий Търновски“, бул. „Мадрид“, ул. „Мърфи“ , ул. „Пловдив“ ул. „Кирил Дрангов“,  ул. „Ген. Никола Жеков“ ул. „Зайчар“, ул. „Цар Симеон“ и др. Засадени са и 300 дървета в детски градини и училища. Общо 180 дървета са засадени в парковете „Гео Милев“, „Южен парк“- 3 част, „Южен парк“- 2 част, „Света Троица“ и др.

През май в средна разделителна зелена ивица на бул. „Цариградско шосе“ бяха засадени 100 декоративни храста в кашпи от вида "прунус и цистена". Средна разделителна ивица в частта от Орлов мост до 4-ти километър е най-натоварения участък на бул. „Цариградско шосе“, който е главна пътна артерия на София с най-тежък и непрекъснат трафик. 

През май-юни са засадени над 400 000 летни цветя като бегония, тагетес и колеус-копривка и подобни, съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя, вечнозелени храсти, засадени пред паметника на братята „Кирил и Методий“, НДК, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, “Ботевградско шосе”, кръговото на телевизионна кула, цветна площ до "Зала Арена София", цветна фигура на герба на София, на кръстовището бул. “В. Левски” и бул. “Цар Освободител", на входа на Южен парк 3-та част. Цветни площи са засадени и в парк „Здраве“ до бул. “България“ и др. Декоративният ефект на регулярното лятно зацветяване, се допълва от цъфтежа на над 15 000 рози, над 5 300 перенни цветя и над 100 000 многогодишни храсти, на територия над 10 декара.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
Тикер в 09:32 ч.
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картина ...
Начало Сфера
10164
България

Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система.Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София, в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци.

| 23 Август 2024, 11:10 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт
Дърветата по улиците и булевардите са най-уязвими през летните горещини, коментира експерт
Снимка © Елена Дикова

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система. Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София, в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци.

Жена на 26 години от град Чипровци е загинала на място след удар с автомобил в дърво край село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

На 19 септември около 16:00 часа, по време на пътуването си от Чипровци към Монтана, поради несъобразена скорост, след завой, жената изгубила контрол върху автомобила си. Той излязъл от пътното платно, ударил се в крайпътно дърво и навлязъл в земеделска площ. Вследствие на удара жената е починала на място.

Тялото на починалата е транспортирано в Многопрофилната болница за активно лечение „Стамен Илиев“ в Монтана за извършване на аутопсия. Причините за възникналото пътнотранспортно произшествие се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство.

От началото 2024 година до момента на територията на област Монтана са регистрирани 148 тежки пътнотранспортни произшествия, п

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. З. (26 г. ), привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, като деянието е извършено след употреба на канабис. Това съобщиха от пресцентъра на съда в Кюстендил.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември т.г., около 2:50 часа, на пътя между село Ресилово и село Самораново, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, младият мъж блъснал пешеходката Г. С. на 49 г. и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта . 

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за кана

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на партия „Движение за права и свободи“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“.

 Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров.

Според съда обаче жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Вчера върховните магистрати оставиха без разглеждане и други две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е поддаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което

Полицаи във Видин разследват случай на нападение на автомобил в Брегово, на който са били забити две кирки, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

Във вторник жена от граничния град е сигнализирала за забити две кирки – на предния капак и на тавана на лек автомобил „Хюндай“, паркиран на улицата пред дома . Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Изяснено било, че автомобилът е нает от София от фирма за коли под наем. Образувано е досъдебно производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

От дирекцията на полицията във Видин уточниха , че това е първи случай в областта за годината на подобно деяние. 

 

Обикновено под тротоарите има много инфраструктура, фундаменти на различни постройки и т.н. и дървото няма къде да развие добре кореновата си система, обясни експертът. По думите му спецификите на растенията през горещите летните месеци, техните нужди и грижите, които е необходимо да се полагат. Експертът каза, че при продължителни суши, резервите от влага в почвата се изчерпват. Дърветата поддържат жизнената си дейност чрез дишане и част от механизма за охлаждане е чрез отделяне на вода. Това води до логично пресушаване на почвата под тях, дори не само заради изпарението, обясни Панайотов.

Той подчерта, че в най-сложна обстановка се намират дърветата по улиците, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система - обикновено под тротоарите има много инфраструктура, фундаменти на различни постройки и т.н. и дървото няма къде да развие добре кореновата си система. Много често под уличното платно има строителни отпадъци и материали, а не истинска почва, обясни експертът. Панайотов допълни, че заради асфалтирането много малко вода достига до почвата. Всичко това значи, че дърветата по улиците са със силно ограничени възможности за поемане на вода. Друга причина липсата на микориза, връзката с гъби, която е често срещана в природата и помага за по-добро усвояване на влага, каза експертът.

Той подчерта, че младите дървета, с малки коренови системи, са още по-уязвими и се нуждаят от често допълнително поливане през летните месеци. Панайотов изрази съжаление, че има слабо разбиране в съвременните градски власти в България за ползите от дърветата. В летните месеци е задължително дърветата да се поливат редовно. Най-добре е при малките дървета това да става със специални торби за забавено отдаване на влагата. Те се пълнят и отделят много бавно водата, като капково напояване, което позволява малко от нея да се разлива и повечето наистина да достига до почвата, каза експертът.

Като цяло по улиците на нашите градове добре растат видовете ясен, копривка, които се засаждат малко, както и сребролистна липа. Чинарите се справят добре, ако има пространство за развитието на кореновата им система, обясни Панайотов. Дъбовете са принципно добре адаптирани към суша, но са ползвани много малко за улично озеленяване. Почти не са ползвани борове, а сред тях има сухоустойчиви. Според Панайотов въпросът за сухоустойчивостта на дърветата в градска среда не е бил приоритетен в миналото вероятно заради допускането, че те може да се поливат допълнително, но и цялостно заради неглижиране на този потенциален проблем и търсене на други ефекти - декоративни, естетически и т.н. Експертът е на мнение, че е сравнително лоша практика да се желае засаждането на малки дървета, които не са сухоустойчиви и не развиват големи корони, макар после да изискват по-малко грижи.

За всяка новозасадена фиданка в София се осигурява необходимото количество вода за поливане, като дейностите се реализират в периода юни-септември на настоящата година, съобразно метеорологичните условия, заявиха от Столичната община в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци. При високи температури дърветата "хвърлят" листата си, но остават живи.

В Ямбол Денят на независимостта на България – 22 септември, ще бъде отбелязан с тържествено честване в двора на Музея на бойната слава. За поредна година ще се състои и традиционният велопоход „Независимост“, става известно от общинския седмичен културен афиш.

Церемонията ще започне в 10:15 ч. с изпълнения на градския Духов оркестър, участието на представителни части военнослужещи от Ямболския гарнизон, ритуал по издигане на националното знаме, благодарствен молебен и слово на кмета Валентин Ревански.

Велопоходът „Независимост“ ще стартира в 11:30 ч. пред сградата на Община Ямбол. Финалната точка на колоездачите ще бъде Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Велопоходът няма състезателен характер, но всяка година събира стотици участници.

Празничният 22 септември в Ямбол ще бъде и Ден на отворени врат

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

В момента се ремонтират вторите 200 метра от "Дунав мост 1", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и допълни, че е получила уверения от изпълнителя на обекта, че ще бъде направено всичко възможно при добри метрологични условия да продължи активната дейност, за да може да бъде съкратен срокът за изпълнение на ремонтните дейности.

Министър Коритарова каза това в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента в рамките на извънредното му заседание.

В изслушването във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България участват и служебните министри на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на вътрешните работи Атанас Илков и на финансите Людмила Петкова.

Растителността се проверява редовно, но при прекомерно високи температури и продължително засушаване дърветата „хвърлят“ листната си маса или се наблюдава пригор по листата и обезлистване на фиданките/храстите, обясниха от Столичната община. При обилни и продължителни валежи графикът на поливане се съобразява с метеорологичната обстановка, за да бъде осигурена допълнителна влага за всички фиданки с оглед на тяхното успешно прихващане, уточняват от общината.

Графиците за поливане са съобразени с натоварените часове и пътния трафик, така че да не затрудняват движението на масовия градски транспорт. В местата с много високи дневни температури или утежнен трафик, е предвидено поставянето на допълнителни системи за напояване, които освобождават водата за дълъг период (до 10 часа) през деня, като по този начин се осигурява по-висока ефективност на напояването. При констатиране на суха растителност тя се подменя през пролетта или есента за сметка на фирмата, отговаряща за поддръжката и съгласно гаранционните условия. Информация за графиците на поливане може да бъде намерена на сайта на Столичната община.

От общината подчертават, че всички растения са уязвими на екстремно високи температури, но най-податливи са цветните площи и новозасадената растителност – цветя, млади фиданки, новозасадени храсти и живи плетове, за които се осигурява по-висок интензитет и ефективност на напояването. Столичната община предвижда дейности за поддържане на декоративната растителност в рамките в централната част на града и в периферията. Поливането в междублокови пространства, разположени в съответния район в периферията на града, е отговорност на районните кметове, а зелените площи са поддържани от дирекция „Зелена система“, тоест от съответната фирма със сключен договор.

От общината информират, че през периода април-май през тази година са засадени 700 дървета по улици и булеварди, сред които ул. „Тодорини кукли“, бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“, ул. „Искър“, бул. „Джеймс Баучер“, ул. „Кораб планина“, ул. „Теодосий Търновски“, бул. „Мадрид“, ул. „Мърфи“ , ул. „Пловдив“ ул. „Кирил Дрангов“,  ул. „Ген. Никола Жеков“ ул. „Зайчар“, ул. „Цар Симеон“ и др. Засадени са и 300 дървета в детски градини и училища. Общо 180 дървета са засадени в парковете „Гео Милев“, „Южен парк“- 3 част, „Южен парк“- 2 част, „Света Троица“ и др.

През май в средна разделителна зелена ивица на бул. „Цариградско шосе“ бяха засадени 100 декоративни храста в кашпи от вида "прунус и цистена". Средна разделителна ивица в частта от Орлов мост до 4-ти километър е най-натоварения участък на бул. „Цариградско шосе“, който е главна пътна артерия на София с най-тежък и непрекъснат трафик. 

През май-юни са засадени над 400 000 летни цветя като бегония, тагетес и колеус-копривка и подобни, съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя, вечнозелени храсти, засадени пред паметника на братята „Кирил и Методий“, НДК, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, “Ботевградско шосе”, кръговото на телевизионна кула, цветна площ до "Зала Арена София", цветна фигура на герба на София, на кръстовището бул. “В. Левски” и бул. “Цар Освободител", на входа на Южен парк 3-та част. Цветни площи са засадени и в парк „Здраве“ до бул. “България“ и др. Декоративният ефект на регулярното лятно зацветяване, се допълва от цъфтежа на над 15 000 рози, над 5 300 перенни цветя и над 100 000 многогодишни храсти, на територия над 10 декара.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.