Начало Сфера Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ
9724
Икономика

Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ

През 2022 г. 2,78 на сто от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен.Данните са от публикацията на Националния статистически институт (НСИ) "Околна среда 2022". В нея е включена информация от статистическите изследвания, свързани с околната среда за периода 2017 - 2022 година.

| 23 Август 2024, 11:15 ч.
Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ
Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ
Снимка © Владимир Шоков

През 2022 г. 2,78 на сто от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24,9 на сто), Търговище (19 на сто), Благоевград (14,8 на сто) и Перник (12,9 на сто).

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

Ден на траур е обявен в Разлог, родното място на старши лейтенант Венцислав Дункин, който загина в катастрофата с учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“. В днешния ден българските знамена на сградата на общинска администрация ще бъдат наполовина свалени и никакви мероприятия няма да се провеждат, съобщиха от Общината. 

Тридневният фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в село Баня вчера е започнал с едноминутно мълчание в знак на почит, но не е отменен, тъй като е събрал хора от цялата страна, а подготовката за него тече много отдавна, обясниха пресцентъра на общинската администрация. Никакви други организации няма да бъдат провеждани в днешния ден на територията на Разлог, допълниха от институцията. 

Старши лейтенант Дункин е загиналият втори пилот при самолетната катастрофа в авиобаза „Граф Игнат

Пожарът в Созопол е локализиран. Изгорели са покривите на постройки, които са необитаеми. Евакуирани са гостите на хотел, който е в непосредствена близост до първоначалното огнище. Това каза пред журналисти кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. 

“Обиколили сме широк периметър около пожара. В момента има ново огнище. Гори в района на гробищния парк. Предупредили сме хората. Целта ни в момента е по вътрешните пътища да локализираме пожара, обхванал гората около стари военни имоти в района на гробищата“, каза Янакиев. Той добави, че на място се очаква верижна техника. Все още не е ясно колко голяма е територията, която е била обхваната от пламъците. В района има силно задимяване. Не се допускат автомобили. На място има много доброволци, които се включват в гасителните действия. Продължава гасенето на няколко места в южната част на Созопол. Много от живеещите в

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Данните са от публикацията на Националния статистически институт (НСИ) "Околна среда 2022". В нея е включена информация от статистическите изследвания, свързани с околната среда за периода 2017 - 2022 година. Публикацията е безплатна и е достъпна в електронен формат, съобщи НСИ на интернет страницата си.

През 2022 г. общото количество на използваната вода е 4,7 млрд. м3, като спрямо 2021 г. се увеличава с 1,8 на сто.

С най-голям дял във водоползването са водите за охлаждащи процеси в енергетиката (80 на сто от използваната вода), като спрямо 2021 г. нарастват с 2,8 на сто. Тези води се осигуряват предимно от собствено снабдяване и след употреба обикновено се връщат обратно във водоизточника.

Използваната вода за напояване на земеделски култури през 2022 г. е 300,6 млн. кубични метра.

Общественото водоснабдяване (ВиК) осигурява питейна вода на 99,5 на сто от населението на страната. Общата дължина на водопроводната мрежа, експлоатирана от ВиК, е 77 525 километра. Доставената вода от ВиК е 251 млн. куб. м, или 103 литра средно на човек на ден. Най-голямо е потреблението на вода при домакинствата от областите София - столица - 125 литра на човек дневно, Благоевград - 122 литра на човек на ден, Кюстендил - 117 литра на човек на ден, както и Бургас - 111 литра на човек дневно. Най-малко вода се ползва в областите Сливен и Търговище - по 72 литра на човек на ден, и Кърджали - 79 литра на човек дневно.

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Във връзка с провеждането на благотворителния мач между Григор Димитров и Новак Джокович днес от 20:00 часа в зала “Арена София” Столичната община осигурява допълнителен градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

По тролейбусни линии № 4, 5 и 11 движението ще е с намален интервал, ще бъдат осигурени допълнителни автобуси по линии № 76, 204, 213 и 604. Автобусите спират и на „Площад на Авиацията“.

От 10:00 часа до 24:00 часа на 17 септември се забранява движението и се разрешава паркирането на пътни превозни средства в крайната дясна лента на двете пътни платна на бул. „Асен Йорданов“ в участъка между бул. „Шипченски проход“ и пл. „Площад на авиацията“, без да се засягат спирките на градския транспорт.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при Столичнат

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Млад мъж е задържан за 72 часа във Враца, заради незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение, съобщиха от Апелативна прокуратура (АП) – София. От там уточняват, че действията на Окръжна прокуратура – Враца са по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от Наказателния кодекс. 

При претърсване на обитавания от 28-годишния мъж апартамент на ул. „Кръстьо Българията“ в областния град са открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява листна маса. Направеният полеви тест на веществото е посочил кетамин.

По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемия В.И., а искането на прокуратурата е спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да се произнесе. Според пр

Загубите във водоснабдителния сектор (ВиК и напоителни системи) през 2022 г. се оценяват на 853 млн. куб. м.

През 2022 г. пресните водни ресурси средно на човек в България се оценяват на 11 278 м3, включително дунавските води и друг външен приток, а без тях - 1 962 м3. Според Световния доклад за развитието на водите на ООН една страна изпитва "воден стрес", когато годишните водни ресурси спадат под 1 700 м3 на жител.

Отпадъци

За периода от 2020 г. до 2022 г. има тенденция за увеличаване на количеството образувани битови отпадъци, като през 2022 г. достига до 3,157 млн. тона. Броят на регистрираните депа за битови отпадъци в страната намалява и през 2022 г. възлиза на 71, като за сравнение през 2017 г. са 104. Същевременно въвеждането на организирани системи за сметосъбиране във все повече населени места води до нарастване на относителния дял на населението, обхванато от тези услуги - от 99,7 на сто (2017 г.) на 99,9 на сто (2022 година). През 2022 г. образуваните битови отпадъци на човек от населението е 475 кг и се увеличава с 30 кг спрямо 2021 г. В същото време нараства и количеството на предадените за рециклиране битови отпадъци - от 302 000 тона през 2021 г. на 375 000 тона през 2022 година.

Опаковки

Количеството на пуснатите на пазара опаковки в страната отбелязва тенденция на увеличение и през 2022 г. достига 523 000 тона. С най-голям дял са опаковките от пластмаси, хартия и картон, които съставляват средногодишно около 54 на сто от общото количество опаковки (2018 - 2022 година). През 2022 г. пластмасовите опаковки (148 000 тона) са с 2 на сто по-малко спрямо 2021 г., също с 2 на сто намаляват и опаковките от хартия и картон. Стъклените опаковки се увеличават, като през 2022 г. достигат 104 000 тона, което е увеличение от 11 на сто.

Нива на шум

През 2022 г. са наблюдавани 749 пункта за измерване на нивото на шума, разпределени в 36 населени места в страната. Градовете с най-много измерени превишения на допустимите нива на шум през 2022 г. са София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Кюстендил. Като трайна тенденция се очертава липсата на пунктове с измерени стойности на шумовите нива в най-високите диапазони 78 - 82 dB(A) и над 82 dB(A).

Екологичните данъци 

Общите приходи от екологични данъци в държавния бюджет на страната нарастват, като през 2022 г. достигат 8,009 млрд. лева, или с 289 на сто повече спрямо 2011 година. Наблюдава се тенденция на увеличение на приходите от енергийните данъци в България - от 1,922 млрд. лева (2011 г.) на 7,546 млрд. лева (2022 г.), или с 292 на сто. Същевременно, техният дял в общите приходи остава относително постоянен - около 88,4 на сто (2011 - 2022 година).

През 2022 г. най-много данъци са изплатени от бизнеса - 6,727 млрд. лева, или 84 на сто от общите приходи на държавата от екологични данъци. С най-голям дял е секторът на услугите - 4,271 млрд. лева, или 53,3 на сто от общите приходи от екологични данъци. На второ място се нарежда индустрията - 2,324 млрд. лева (29 на сто), и на трето място - сектор селско, горско и рибно стопанство - 132 млн. лева (1,6 на сто). Изплатените екологични данъци от домакинствата през 2022 г. възлизат на 1,153 млрд. лв., или 14,4 на сто от общите приходи от екологични данъци. Макар и по-нисък, приносът на домакинствата също е значителен - през 2022 г. домакинствата са заплатили 13 на сто от приходите от енергийни данъци и 39,3 на сто от транспортните данъци.

Инвестициите и текущите разходи

Извършените екологични разходи (инвестиции и текущи разходи) в периода 2017 - 2021 г. са между 2 млрд. лв. (2017 г.) и 2,6 млрд. лв. (2021 година). Текущите разходи са с преобладаващ дял в общите екологични разходи - между 76,2 на сто (2017 г.) и 73,3 на сто (2021 година). Преобладаващата част от общите разходи са извършени за събиране, третиране и обезвреждане на отпадъци и за отвеждане и пречистване на отпадъчни води - 78,5 на сто (2017 - 2021 година).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на упра ...
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът ...
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции ...
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регул ...
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:05 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9724
Икономика

Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ

През 2022 г. 2,78 на сто от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен.Данните са от публикацията на Националния статистически институт (НСИ) "Околна среда 2022". В нея е включена информация от статистическите изследвания, свързани с околната среда за периода 2017 - 2022 година.

| 23 Август 2024, 11:15 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ
Близо 3 процента от населението на България е било на воден режим през 2022 г., загубите на ВиК-сектора са 853 млн. куб. м, съобщи НСИ
Снимка © Владимир Шоков

През 2022 г. 2,78 на сто от населението в страната е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24,9 на сто), Търговище (19 на сто), Благоевград (14,8 на сто) и Перник (12,9 на сто).

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

Може би днес или утре ще бъде разчетена т.нар. черна кутия на падналия учебно-боен самолет L-39ZA, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той отново изрази съболезнования към близките на загиналите двама пилоти.

Във връзка с трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“ и дали трябва да има промени в командването на Военно-въздушните сили, Главчев заяви, че не може да каже дали трябва да има промени, или не, тъй като тече разследване. Той добави, че когато излязат резултатите от него, ще предприеме каквото е необходимо.

На въпрос дали се предвижда увеличение на бюджета на армията за следващата година служебният министър-председател отговори, че и в момента България изпълнява критерия на държава членка на НАТО и отделя 2% от брутния вътрешен продукт за отбранителните способности. Той допълни, че бюджетът показва политиките, които следва правителството, а настоящото

Ден на траур е обявен в Разлог, родното място на старши лейтенант Венцислав Дункин, който загина в катастрофата с учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“. В днешния ден българските знамена на сградата на общинска администрация ще бъдат наполовина свалени и никакви мероприятия няма да се провеждат, съобщиха от Общината. 

Тридневният фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в село Баня вчера е започнал с едноминутно мълчание в знак на почит, но не е отменен, тъй като е събрал хора от цялата страна, а подготовката за него тече много отдавна, обясниха пресцентъра на общинската администрация. Никакви други организации няма да бъдат провеждани в днешния ден на територията на Разлог, допълниха от институцията. 

Старши лейтенант Дункин е загиналият втори пилот при самолетната катастрофа в авиобаза „Граф Игнат

Пожарът в Созопол е локализиран. Изгорели са покривите на постройки, които са необитаеми. Евакуирани са гостите на хотел, който е в непосредствена близост до първоначалното огнище. Това каза пред журналисти кметът на община Созопол Тихомир Янакиев. 

“Обиколили сме широк периметър около пожара. В момента има ново огнище. Гори в района на гробищния парк. Предупредили сме хората. Целта ни в момента е по вътрешните пътища да локализираме пожара, обхванал гората около стари военни имоти в района на гробищата“, каза Янакиев. Той добави, че на място се очаква верижна техника. Все още не е ясно колко голяма е територията, която е била обхваната от пламъците. В района има силно задимяване. Не се допускат автомобили. На място има много доброволци, които се включват в гасителните действия. Продължава гасенето на няколко места в южната част на Созопол. Много от живеещите в

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Данните са от публикацията на Националния статистически институт (НСИ) "Околна среда 2022". В нея е включена информация от статистическите изследвания, свързани с околната среда за периода 2017 - 2022 година. Публикацията е безплатна и е достъпна в електронен формат, съобщи НСИ на интернет страницата си.

През 2022 г. общото количество на използваната вода е 4,7 млрд. м3, като спрямо 2021 г. се увеличава с 1,8 на сто.

С най-голям дял във водоползването са водите за охлаждащи процеси в енергетиката (80 на сто от използваната вода), като спрямо 2021 г. нарастват с 2,8 на сто. Тези води се осигуряват предимно от собствено снабдяване и след употреба обикновено се връщат обратно във водоизточника.

Използваната вода за напояване на земеделски култури през 2022 г. е 300,6 млн. кубични метра.

Общественото водоснабдяване (ВиК) осигурява питейна вода на 99,5 на сто от населението на страната. Общата дължина на водопроводната мрежа, експлоатирана от ВиК, е 77 525 километра. Доставената вода от ВиК е 251 млн. куб. м, или 103 литра средно на човек на ден. Най-голямо е потреблението на вода при домакинствата от областите София - столица - 125 литра на човек дневно, Благоевград - 122 литра на човек на ден, Кюстендил - 117 литра на човек на ден, както и Бургас - 111 литра на човек дневно. Най-малко вода се ползва в областите Сливен и Търговище - по 72 литра на човек на ден, и Кърджали - 79 литра на човек дневно.

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Във връзка с провеждането на благотворителния мач между Григор Димитров и Новак Джокович днес от 20:00 часа в зала “Арена София” Столичната община осигурява допълнителен градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

По тролейбусни линии № 4, 5 и 11 движението ще е с намален интервал, ще бъдат осигурени допълнителни автобуси по линии № 76, 204, 213 и 604. Автобусите спират и на „Площад на Авиацията“.

От 10:00 часа до 24:00 часа на 17 септември се забранява движението и се разрешава паркирането на пътни превозни средства в крайната дясна лента на двете пътни платна на бул. „Асен Йорданов“ в участъка между бул. „Шипченски проход“ и пл. „Площад на авиацията“, без да се засягат спирките на градския транспорт.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при Столичнат

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Млад мъж е задържан за 72 часа във Враца, заради незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение, съобщиха от Апелативна прокуратура (АП) – София. От там уточняват, че действията на Окръжна прокуратура – Враца са по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4 от Наказателния кодекс. 

При претърсване на обитавания от 28-годишния мъж апартамент на ул. „Кръстьо Българията“ в областния град са открити и иззети 43 полиетиленови плика, съдържащи суха зелено-кафява листна маса. Направеният полеви тест на веществото е посочил кетамин.

По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемия В.И., а искането на прокуратурата е спрямо обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да се произнесе. Според пр

Загубите във водоснабдителния сектор (ВиК и напоителни системи) през 2022 г. се оценяват на 853 млн. куб. м.

През 2022 г. пресните водни ресурси средно на човек в България се оценяват на 11 278 м3, включително дунавските води и друг външен приток, а без тях - 1 962 м3. Според Световния доклад за развитието на водите на ООН една страна изпитва "воден стрес", когато годишните водни ресурси спадат под 1 700 м3 на жител.

Отпадъци

За периода от 2020 г. до 2022 г. има тенденция за увеличаване на количеството образувани битови отпадъци, като през 2022 г. достига до 3,157 млн. тона. Броят на регистрираните депа за битови отпадъци в страната намалява и през 2022 г. възлиза на 71, като за сравнение през 2017 г. са 104. Същевременно въвеждането на организирани системи за сметосъбиране във все повече населени места води до нарастване на относителния дял на населението, обхванато от тези услуги - от 99,7 на сто (2017 г.) на 99,9 на сто (2022 година). През 2022 г. образуваните битови отпадъци на човек от населението е 475 кг и се увеличава с 30 кг спрямо 2021 г. В същото време нараства и количеството на предадените за рециклиране битови отпадъци - от 302 000 тона през 2021 г. на 375 000 тона през 2022 година.

Опаковки

Количеството на пуснатите на пазара опаковки в страната отбелязва тенденция на увеличение и през 2022 г. достига 523 000 тона. С най-голям дял са опаковките от пластмаси, хартия и картон, които съставляват средногодишно около 54 на сто от общото количество опаковки (2018 - 2022 година). През 2022 г. пластмасовите опаковки (148 000 тона) са с 2 на сто по-малко спрямо 2021 г., също с 2 на сто намаляват и опаковките от хартия и картон. Стъклените опаковки се увеличават, като през 2022 г. достигат 104 000 тона, което е увеличение от 11 на сто.

Нива на шум

През 2022 г. са наблюдавани 749 пункта за измерване на нивото на шума, разпределени в 36 населени места в страната. Градовете с най-много измерени превишения на допустимите нива на шум през 2022 г. са София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Кюстендил. Като трайна тенденция се очертава липсата на пунктове с измерени стойности на шумовите нива в най-високите диапазони 78 - 82 dB(A) и над 82 dB(A).

Екологичните данъци 

Общите приходи от екологични данъци в държавния бюджет на страната нарастват, като през 2022 г. достигат 8,009 млрд. лева, или с 289 на сто повече спрямо 2011 година. Наблюдава се тенденция на увеличение на приходите от енергийните данъци в България - от 1,922 млрд. лева (2011 г.) на 7,546 млрд. лева (2022 г.), или с 292 на сто. Същевременно, техният дял в общите приходи остава относително постоянен - около 88,4 на сто (2011 - 2022 година).

През 2022 г. най-много данъци са изплатени от бизнеса - 6,727 млрд. лева, или 84 на сто от общите приходи на държавата от екологични данъци. С най-голям дял е секторът на услугите - 4,271 млрд. лева, или 53,3 на сто от общите приходи от екологични данъци. На второ място се нарежда индустрията - 2,324 млрд. лева (29 на сто), и на трето място - сектор селско, горско и рибно стопанство - 132 млн. лева (1,6 на сто). Изплатените екологични данъци от домакинствата през 2022 г. възлизат на 1,153 млрд. лв., или 14,4 на сто от общите приходи от екологични данъци. Макар и по-нисък, приносът на домакинствата също е значителен - през 2022 г. домакинствата са заплатили 13 на сто от приходите от енергийни данъци и 39,3 на сто от транспортните данъци.

Инвестициите и текущите разходи

Извършените екологични разходи (инвестиции и текущи разходи) в периода 2017 - 2021 г. са между 2 млрд. лв. (2017 г.) и 2,6 млрд. лв. (2021 година). Текущите разходи са с преобладаващ дял в общите екологични разходи - между 76,2 на сто (2017 г.) и 73,3 на сто (2021 година). Преобладаващата част от общите разходи са извършени за събиране, третиране и обезвреждане на отпадъци и за отвеждане и пречистване на отпадъчни води - 78,5 на сто (2017 - 2021 година).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.