Начало Сфера България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор
11628
България

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор, съобщиха от парламентарния пресцентър.Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще“.

| 23 Август 2024, 14:51 ч.
България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор
България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор
Снимка © Пресцентър на Народното събрание

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор, съобщиха от парламентарния пресцентър.

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз,

Служебното правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С проекта на постановление се предлага одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по „Политика в областта на правото на вероизповедание“, бюджетна програма „Вероизповедания“, за капиталови разходи в размер на 928 188 лв., за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм „Св. Иван Рилски“, намиращ се в сградата на Българското посолство в Лондон, Великобритания.

През ноември 2023 г. започва работата по реконструкцията на храма, като преди това бяха предприети необходимите административни процедури към общината в район Кенсингтън, Лондон. След множество дейности по събаряне на

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Ловеч.

Шест от работодателите са от София, Плевен, Севлиево и Троян. Тяхната дейност е свързана с производство на конфекционирани текстилни изделия, без облекло; на апарати за управление и разпределение на електрическа енергия; на опаковки и домакинско стъкло; на производство и преработка на месо, без месо от домашни птици, леене на чугун и други.

Дванадесет работодатели заявиха потребности от персонал, като обявиха общо 44 броя работни места. Преобладаващата част от длъжностите са за машинни оператори (14) в производствени предприятия, добави Митева.

Трудовата борса посетиха 71 търсещи работа, от тях четирима младежи до 29-годишна възраст.

 

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще“. Събитието е организирано от президентската администрация и министерството на външните работи на Монголия в сътрудничество с ООН.

Председателят на Народното събрание, един от заместник-председателите на парламента, вицепрезидентът, както и председателите на няколко от парламентарните комисии в България са жени, подчерта Росица Кирова. Тя посочи, че от приемането в ЕС досега България е издигала само кандидатури на жени за български еврокомисар. По думите на Кирова тези факти показват, че с постоянство и усилие може да се открие път за жените както в политиката, така и в други области от обществения живот.

Въпросите за равенството между половете, ограничаването на насилието, грижите за децата, възрастните и хората с увреждания са обвързани с по-глобалните въпроси за екологичното равновесие и регионалното развитие, посочи в изказването си заместник-председателят на Народното събрание. Тя подчерта, че зеленото бъдеще се изгражда с използване на повече възобновяеми източници на енергия за производство, транспорт и отопление на сгради, както и с икономия на ресурси. В България има ръст на производството на енергия от възобновяеми източници и през 2023 г. неговият дял достигна 13% от произведеното количество енергия, уточни Росица Кирова. През миналата година бе прието и специално законодателство, което стимулира използването на възобновяеми източници за отопление на домовете, инвестираме и в екологично чист обществен транспорт, добави тя. 

България си е поставила за цел да бъде увеличено използването на водород в икономиката и мобилността, посочи заместник-председателят на Народното събрание. През 2023 г. страната заема 12-о място по производство на водород в рамките на Европейската икономическа зона, допълни Кирова.

Според заместник-председателя на българския парламент, за да участват жените в ускоряването на действията, свързани с околната среда, те трябва да са добре образовани и да са подкрепяни от семейството и обществото. В това отношение България има значително конкурентно предимство, тъй като делът на жените в сферата на технологиите е най-високият в ЕС, подчерта Росица Кирова. България е в челната тройка на ЕС по дял на жените учени и инженери, добави тя.

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в село Мамарчево, за който се очакват 9,1 млн. лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите социални услуги и защитените жилища ще са на терен от 14 декара в района на бившето училище. Капацитетът ще е за 120 потребители. Ще бъде закрит сегашният Дом за пълнолетни с умствена изостаналост край село Малко Шарково, като част от политиката на държавата за закриване на такъв тип социални институции, стана известно на заседанието.

"Общинският заем ще бъде със срок на изплащане една година. Ще бъде поет от Фонд ФЛАГ, където в момента са най-изгодни условията за такъв кредит. Разходите ще бъдат възстановени веднага след отпускане на финансирането", посоч

С урок по безопасност на движението и велопоход Община Бургас насърчава използването на електрически велосипеди като средство за придвижване. Дейностите са част от инициативата „Байк хъб Бургас“, която ще се състои на 20 септември в Експозиционен център „Флора“ по повод Европейската седмица на мобилността. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, която е организатор на събитието.

Кампанията с наслов „Споделени обществени пространство“ има за цел да насърчи обществото към толерантност и безопасност на пътя, за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха в населените места, както и за по-добро качество на живота, посочиха от Общината.

Инициативата ще бъде открита на пространството пред Експоцентър „Флора“ с урок по безопасност на движението. Лектор ще бъде Марин Димитров от Областната дирекция на МВР в Бу

Народното събрание разисква проект на решение за освобождаване на Антон Славчев от комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Проекторешението за освобождаването на Славчев от двете комисии като член и като изпълняващ функциите на председател е внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Мотивите към проекта на решение представи народният представител Лена Бориславова от ПП-ДБ. Освобождаването на г-н Славчев представлява своеобразен тест за тази зала, кой е готов да намали влиянието на г-н Делян Пеевски в поне една от институциите, които са превзети и са политически мотивирани и не изпълняват функциите си по закон, заяви Бориславова. Сред мотивите тя открои системно неизпълнение на служебните задължения и липса на прозрачност в дейността и на двете комисии, председателствани от Славчев.

Ня

Нови светодиодни  пътни знаци ще бъдат поставени в Троян на местата, където най-често пресичат деца, съобщи Минко Акимов, председател на Ротари клуб – Троян. 

Средствата за закупуване на оборудването са събрани на коледния бал на клуба и чрез лични дарения на ротарианци. Със сумата от 8000 лева са закупени десет комплекта светодиодни знаци, които ще бъдат поставени на най-уязвимите места в града.

По думите на кмета на Троян Донка Михайлова дарението е полезно и в интерес на сигурността на децата на Троян.

Акимов припомни, че това е поредно дарение, след детска площадка в село Орешак, часовник на градския площад и техника за нуждите на общинската болница, което клубът прави на местната общност.

В рамките на форума заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова разговаря с председателя на монголския парламент (Великия държавен Хурал) Дашзевгийн Амарбаясгалан. Задълбочаването на интерпарламентарните отношения между двете държави беше основна тема на срещата. Общо бе мнението, че сърдечното и приятелско отношение между двата народа от близкото ни минало е добра основа за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество в сферите на земеделието, образованието, леката промишленост и туризма, посочват от парламентарния пресцентър.

България цени приятелските отношения с Монголия, основани на дългогодишни традиции и споделени ценности, посочи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова в разговорите си с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух и с премиера на страната Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене. 

България и Монголия могат да си сътрудничат в производство на стоки и продукти по европейски стандарти, заяви Кирова на среща с монголския министър на прехраната, селското стопанство и леката промишленост Жадамбън Енхбаяр. България традиционно подкрепя образованието на монголски студенти в български университети и в момента у нас се обучават 10 младежи в специалности, свързани с аграрните науки, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Жадамбън Енхбаяр е изразил желание да оглави групата за приятелство Монголия – България, за да има още по-добро взаимодействие с групата за приятелство с Монголия в българското Народно събрание, чийто председател е Росица Кирова.

На среща с министъра на пътищата и транспорта Борхуугийн Делгерсайхан Росица Кирова подчерта стратегическото географско положение на двете държави, което ги превръща във важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия изток и Азия. Росица Кирова и Борхуугийн Делгерсайхан бяха категорични, че е от съществено значение подготовката на споразумения за международни автомобилни превози на пътници и товари, и за въздухоплавателни услуги, се казва още в прессъобщението.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Монголия по покана на министъра на външните работи Батцецег Батмунхийн, съобщиха от кабинета на Кирова. Тя е един от основните говорители на Световния форум на жените в Улан Батор на 22-ри и 23 август под егидата на президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
Тикер в 09:38 ч.
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картина ...
Начало Сфера
11628
България

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор, съобщиха от парламентарния пресцентър.Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще“.

| 23 Август 2024, 14:51 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор
България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви Росица Кирова на Световния форум на жените в Улан Батор
Снимка © Пресцентър на Народното събрание

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор, съобщиха от парламентарния пресцентър.

"Продължаваме промяната - Дeмократична България" (ПП-ДБ) отново ще предложат възнаграждението за особените представители, предвидени в Закона за адвокатурата, да се определя от съда в рамките на Наредбата за адвокатските възнаграждения, а местните адвокатски съвети да определят единствено конкретния особен представител. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Предложението от ПП-ДБ ще внесат при повторното разглеждане на законопроекта, който бе върнат с наложеното от президента Румен Радев вето. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, обясниха мотивите за ветото от прессекретариата на държавния глава. Според него това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз,

Служебното правителството одобри на днешното си заседание допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С проекта на постановление се предлага одобряването на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. по „Политика в областта на правото на вероизповедание“, бюджетна програма „Вероизповедания“, за капиталови разходи в размер на 928 188 лв., за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм „Св. Иван Рилски“, намиращ се в сградата на Българското посолство в Лондон, Великобритания.

През ноември 2023 г. започва работата по реконструкцията на храма, като преди това бяха предприети необходимите административни процедури към общината в район Кенсингтън, Лондон. След множество дейности по събаряне на

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

Тринадесет работодатели участваха в обща трудова борса, която се състоя в Регионалния център за социална икономика в Ловеч. Това съобщи Ирина Митева, директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Ловеч.

Шест от работодателите са от София, Плевен, Севлиево и Троян. Тяхната дейност е свързана с производство на конфекционирани текстилни изделия, без облекло; на апарати за управление и разпределение на електрическа енергия; на опаковки и домакинско стъкло; на производство и преработка на месо, без месо от домашни птици, леене на чугун и други.

Дванадесет работодатели заявиха потребности от персонал, като обявиха общо 44 броя работни места. Преобладаващата част от длъжностите са за машинни оператори (14) в производствени предприятия, добави Митева.

Трудовата борса посетиха 71 търсещи работа, от тях четирима младежи до 29-годишна възраст.

 

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще“. Събитието е организирано от президентската администрация и министерството на външните работи на Монголия в сътрудничество с ООН.

Председателят на Народното събрание, един от заместник-председателите на парламента, вицепрезидентът, както и председателите на няколко от парламентарните комисии в България са жени, подчерта Росица Кирова. Тя посочи, че от приемането в ЕС досега България е издигала само кандидатури на жени за български еврокомисар. По думите на Кирова тези факти показват, че с постоянство и усилие може да се открие път за жените както в политиката, така и в други области от обществения живот.

Въпросите за равенството между половете, ограничаването на насилието, грижите за децата, възрастните и хората с увреждания са обвързани с по-глобалните въпроси за екологичното равновесие и регионалното развитие, посочи в изказването си заместник-председателят на Народното събрание. Тя подчерта, че зеленото бъдеще се изгражда с използване на повече възобновяеми източници на енергия за производство, транспорт и отопление на сгради, както и с икономия на ресурси. В България има ръст на производството на енергия от възобновяеми източници и през 2023 г. неговият дял достигна 13% от произведеното количество енергия, уточни Росица Кирова. През миналата година бе прието и специално законодателство, което стимулира използването на възобновяеми източници за отопление на домовете, инвестираме и в екологично чист обществен транспорт, добави тя. 

България си е поставила за цел да бъде увеличено използването на водород в икономиката и мобилността, посочи заместник-председателят на Народното събрание. През 2023 г. страната заема 12-о място по производство на водород в рамките на Европейската икономическа зона, допълни Кирова.

Според заместник-председателя на българския парламент, за да участват жените в ускоряването на действията, свързани с околната среда, те трябва да са добре образовани и да са подкрепяни от семейството и обществото. В това отношение България има значително конкурентно предимство, тъй като делът на жените в сферата на технологиите е най-високият в ЕС, подчерта Росица Кирова. България е в челната тройка на ЕС по дял на жените учени и инженери, добави тя.

Творческа седянка за изработка на цветя от вълна с техниката „филц с игла“ ще бъде организирана на 22 септември в залата на Македоно-българската източноправославна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада. Това съобщи за рубриката „БГ Свят“ инициаторът и ръководител на творческата работилница Ваня Попова. 

„На 22 септември в 13:00 ч. местно време ще бъде организирана поредната наша творческа седянка, по време на която ще презентирам техниката за изработка на цветя от вълна“, сподели Ваня Попова. 

От споделената информация става ясно още, че всички необходими материали и инструменти за работа с филц ще бъдат осигурени, а който желае, може да занесе „нещо за хапване и обща почерпка“. 

„Всеки е добре дошъл да си измайстори сам аксесоар за коса, брошка за дреха, гривна или обеци

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в село Мамарчево, за който се очакват 9,1 млн. лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите социални услуги и защитените жилища ще са на терен от 14 декара в района на бившето училище. Капацитетът ще е за 120 потребители. Ще бъде закрит сегашният Дом за пълнолетни с умствена изостаналост край село Малко Шарково, като част от политиката на държавата за закриване на такъв тип социални институции, стана известно на заседанието.

"Общинският заем ще бъде със срок на изплащане една година. Ще бъде поет от Фонд ФЛАГ, където в момента са най-изгодни условията за такъв кредит. Разходите ще бъдат възстановени веднага след отпускане на финансирането", посоч

С урок по безопасност на движението и велопоход Община Бургас насърчава използването на електрически велосипеди като средство за придвижване. Дейностите са част от инициативата „Байк хъб Бургас“, която ще се състои на 20 септември в Експозиционен център „Флора“ по повод Европейската седмица на мобилността. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, която е организатор на събитието.

Кампанията с наслов „Споделени обществени пространство“ има за цел да насърчи обществото към толерантност и безопасност на пътя, за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха в населените места, както и за по-добро качество на живота, посочиха от Общината.

Инициативата ще бъде открита на пространството пред Експоцентър „Флора“ с урок по безопасност на движението. Лектор ще бъде Марин Димитров от Областната дирекция на МВР в Бу

Народното събрание разисква проект на решение за освобождаване на Антон Славчев от комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Проекторешението за освобождаването на Славчев от двете комисии като член и като изпълняващ функциите на председател е внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Мотивите към проекта на решение представи народният представител Лена Бориславова от ПП-ДБ. Освобождаването на г-н Славчев представлява своеобразен тест за тази зала, кой е готов да намали влиянието на г-н Делян Пеевски в поне една от институциите, които са превзети и са политически мотивирани и не изпълняват функциите си по закон, заяви Бориславова. Сред мотивите тя открои системно неизпълнение на служебните задължения и липса на прозрачност в дейността и на двете комисии, председателствани от Славчев.

Ня

Нови светодиодни  пътни знаци ще бъдат поставени в Троян на местата, където най-често пресичат деца, съобщи Минко Акимов, председател на Ротари клуб – Троян. 

Средствата за закупуване на оборудването са събрани на коледния бал на клуба и чрез лични дарения на ротарианци. Със сумата от 8000 лева са закупени десет комплекта светодиодни знаци, които ще бъдат поставени на най-уязвимите места в града.

По думите на кмета на Троян Донка Михайлова дарението е полезно и в интерес на сигурността на децата на Троян.

Акимов припомни, че това е поредно дарение, след детска площадка в село Орешак, часовник на градския площад и техника за нуждите на общинската болница, което клубът прави на местната общност.

В рамките на форума заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова разговаря с председателя на монголския парламент (Великия държавен Хурал) Дашзевгийн Амарбаясгалан. Задълбочаването на интерпарламентарните отношения между двете държави беше основна тема на срещата. Общо бе мнението, че сърдечното и приятелско отношение между двата народа от близкото ни минало е добра основа за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество в сферите на земеделието, образованието, леката промишленост и туризма, посочват от парламентарния пресцентър.

България цени приятелските отношения с Монголия, основани на дългогодишни традиции и споделени ценности, посочи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова в разговорите си с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух и с премиера на страната Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене. 

България и Монголия могат да си сътрудничат в производство на стоки и продукти по европейски стандарти, заяви Кирова на среща с монголския министър на прехраната, селското стопанство и леката промишленост Жадамбън Енхбаяр. България традиционно подкрепя образованието на монголски студенти в български университети и в момента у нас се обучават 10 младежи в специалности, свързани с аграрните науки, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Жадамбън Енхбаяр е изразил желание да оглави групата за приятелство Монголия – България, за да има още по-добро взаимодействие с групата за приятелство с Монголия в българското Народно събрание, чийто председател е Росица Кирова.

На среща с министъра на пътищата и транспорта Борхуугийн Делгерсайхан Росица Кирова подчерта стратегическото географско положение на двете държави, което ги превръща във важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия изток и Азия. Росица Кирова и Борхуугийн Делгерсайхан бяха категорични, че е от съществено значение подготовката на споразумения за международни автомобилни превози на пътници и товари, и за въздухоплавателни услуги, се казва още в прессъобщението.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Монголия по покана на министъра на външните работи Батцецег Батмунхийн, съобщиха от кабинета на Кирова. Тя е един от основните говорители на Световния форум на жените в Улан Батор на 22-ри и 23 август под егидата на президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.