Начало Сфера Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември
12039
България

Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември

През първата седмица на септември в страната ще бъдат доставени 84 960 дози срещу подвариант JN.1 на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, съобщиха в профила си във Фейсбук от „Плюс мен“.„Плюс мен“ е специализиран сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България.

| 23 Август 2024, 15:26 ч.
Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември
Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември
Снимка © БТА

През първата седмица на септември в страната ще бъдат доставени 84 960 дози срещу подвариант JN.1 на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, съобщиха в профила си във Фейсбук от „Плюс мен“. „Плюс мен“ е специализиран сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България. Ваксините, които ще бъдат доставени, ще бъдат за активна имунизация при хора над шестмесечна възраст. Очакват се и препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинацията срещу коронавирусна инфекция през есенно-зимния сезон 2024/2025 г.

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци („замърсителят плаща“). Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. При второто гласуване поправките бяха приети анблок със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“.

Отменените днес текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанко

Сливенската полиция установи нарушители, шофирали със 115 и 133 км/ч в рамките на града, където ограничението е 50 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. 

Нарушенията са констатирани на 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, когато бе проведен непрекъснат 24-часов контрол за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и недопускане на тежки пътни произшествия. 

Драстичните нарушения са заснети от камера за контрол на скоростта на бул. „Банско шосе“. Предвидените санкции са съответно 800 лева и три месеца лишаване от управление и 950 лева и три месеца лишаване от управление. 

По време на операцията не са регистрирани тежки пътни произшествия, четири автомобила са спрени от движение поради значителни технически неизправности.

В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана.

Срещите са под формата на открити приемни, на които се представят актуални и предстоящи възможности за кандидатстване по програмите, финансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 година.

Събитията се провеждат от 10:30 до 12:30 часа пред сградите на общините в различните населени места.

Срещите, които предстоят са: Вършец - 24 септември, Берковица - 25 септември, Лом – 26 септември, Брусарци – 27 септември, Якимово – 30 септември, Вълчедръм – 1 октомври, Медковец – 2 октомври,  Бойчиновци -3 октомври и Монтана - 4 октомври в офиса на ОИЦ. 

Кампанията започна от община Чипровци на 19 септември с изнесен щанд пред сградата

"Черната кутия" на учебно-бойния самолет L-39ZA, с който миналата седмица загинаха двама пилоти, ще бъде разчетена в завода производител в Чехия. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в ефира на бТВ.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет и загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

В Чехия ще отидат и български експерти. Много е важно нашите експерти и тези от завода да разчетат кутията и, ако има техническа причина, заводът, извършил ремонта, дължи неустойки, обясни министърът и добави, че до около десет дни "черната кутия" трябва да бъде изпратена в Чехия. Устройството записва всичко, което се отнася до полета, обясни Запрянов.

Не бива да съдим само по визуални оцен

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Новият подвариант на коронавируса - JN.1 принадлежи към семейството на BA.2.86 на вариант „Омикрон“, но се различава от подвариант ХВВ и от циркулиращите преди това варианти. 

SARS-CoV-2, както всеки РНК вирус, който заразява хората, е склонен към бърза еволюция поради натрупване на мутации в генома му по време на репликация в човешкия организъм. Освен това нови варианти могат да възникнат и чрез рекомбинация между едновременна циркулация на няколко вирусни щама.

Подвариантът JN.1 съставлява над 94% от генетичните последователности на SARS-CoV-2, които са били изпратени в публични бази данни по целия свят и се различава с повече от 30 мутации в спайк (шиповия) протеин в сравнение с Omicron XBB.1.5., доминирал през есенно-зимния сезон 2023/2024 г. 

Адаптирането на ваксините към подварианта JN.1 ще осигури кръстосана реактивност срещу настоящите доминиращи - KP.2, KP.3 и LB.1, и нововъзникващи щамове. Ваксинацията остава най-сигурният начин за предпазване от тежко заболяване и смърт, допълниха от „Плюс мен“.

Преди дни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) каза , че в страната ни вече са установени случаи на заразени с щамове на варианта FLiRT на „Омикрон“. Подвариантът BA.2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FliRT, каза още тя.

Окръжният съд в Добрич призна за виновен подсъдимия А. Г. по обвинение за причинена по непредпазливост смърт на млада жена на 6 август 2020 година вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, съобщават от пресцентъра на съда в града.

На обвиняемия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири години и шест месеца, което да изтърпи при първоначален общ режим.

Съдът е счел, че подсъдимият трябва да заплати на трима родственици на починалата суми в размер на 90 хил. лева, 60 хил. лева и 40 хил. лева, представляващи обезщетения за претърпени в резултат на деянието, предмет на обвинението, неимуществени вреди. 

От Окръжния съд допълват, че деянието, за което подсъдимият е признат за виновен, се явява извършено в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане на шест месеца лишаване от свобода. Поради тази причина той ще трябва да изтърпи о

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България, и Оливие Кадик, сенатор, представляващ французите живеещи в чужбина. На срещата присъства и Жоел Мейер, посланик на Френската република в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, и се поздравиха с отбелязването през 2024 г. на 145-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция.

Франция е наш стратегически партньор и съюзник, с когото желаем да продължим активния диалог и сътрудничество на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО, каза Кондов. Дадена бе висока оценка н

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

Община Търговище закупи ново обзавеждане и оборудване за кухнята на общинското предприятие „Детско и ученическо хранене“, в която се приготвя и храната по проекта „Топъл обяд“. Вече са монтирани нови професионални фурни, котлони, работни маси, както и миялна машина, съобщиха от общинския пресцентър.  

Оборудването е закупено по проект, финансиран от фонда „Социална закрила“. Общият бюджет е 43 560 лв., като 3960 лв. от тях са осигурени от Общината, съгласно изискванията на процедурата.

С доставката на новото оборудване ще се повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за възрастни и хора в неравностойно положение. Към момента общинското предприятие приготвя топла храна всеки работен ден за 350 нуждаещи се от община Търговище. Услугата се предоставя по Програмата за храни и основно материално подпомагане

През последната отчетна седмица – 12-18 август 2024 г., в страната са регистрирани 521 случая на коронавирусната инфекция, което е със 109 повече в сравнение с предходната седмица, показват данните на НЦЗПБ. От началото на годината в страната са регистрирани 7219 случая на инфекцията.  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит. Димитров разказа, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа ...
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
Тикер в 09:45 ч.
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картина ...
Начало Сфера
12039
България

Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември

През първата седмица на септември в страната ще бъдат доставени 84 960 дози срещу подвариант JN.1 на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, съобщиха в профила си във Фейсбук от „Плюс мен“.„Плюс мен“ е специализиран сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България.

| 23 Август 2024, 15:26 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември
Над 80 хиляди дози нови вариантни ваксини срещу подвариант JN.1 на COVID-19 ще бъдат доставени в България в началото на септември
Снимка © БТА

През първата седмица на септември в страната ще бъдат доставени 84 960 дози срещу подвариант JN.1 на SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, съобщиха в профила си във Фейсбук от „Плюс мен“. „Плюс мен“ е специализиран сайт на Министерството на здравеопазването за имунизациите в България. Ваксините, които ще бъдат доставени, ще бъдат за активна имунизация при хора над шестмесечна възраст. Очакват се и препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинацията срещу коронавирусна инфекция през есенно-зимния сезон 2024/2025 г.

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци („замърсителят плаща“). Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. При второто гласуване поправките бяха приети анблок със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“.

Отменените днес текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.

От 1 януари догодина при действащите текстове таксата би поскъпнала между три и десет пъти във всяка българска община, обясни миналата седмица пред медии един от вносителите – Николай Нанко

Сливенската полиция установи нарушители, шофирали със 115 и 133 км/ч в рамките на града, където ограничението е 50 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. 

Нарушенията са констатирани на 18 септември, обявен за Ден без загинали на пътя, когато бе проведен непрекъснат 24-часов контрол за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и недопускане на тежки пътни произшествия. 

Драстичните нарушения са заснети от камера за контрол на скоростта на бул. „Банско шосе“. Предвидените санкции са съответно 800 лева и три месеца лишаване от управление и 950 лева и три месеца лишаване от управление. 

По време на операцията не са регистрирани тежки пътни произшествия, четири автомобила са спрени от движение поради значителни технически неизправности.

В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана.

Срещите са под формата на открити приемни, на които се представят актуални и предстоящи възможности за кандидатстване по програмите, финансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 година.

Събитията се провеждат от 10:30 до 12:30 часа пред сградите на общините в различните населени места.

Срещите, които предстоят са: Вършец - 24 септември, Берковица - 25 септември, Лом – 26 септември, Брусарци – 27 септември, Якимово – 30 септември, Вълчедръм – 1 октомври, Медковец – 2 октомври,  Бойчиновци -3 октомври и Монтана - 4 октомври в офиса на ОИЦ. 

Кампанията започна от община Чипровци на 19 септември с изнесен щанд пред сградата

"Черната кутия" на учебно-бойния самолет L-39ZA, с който миналата седмица загинаха двама пилоти, ще бъде разчетена в завода производител в Чехия. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в ефира на бТВ.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет и загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

В Чехия ще отидат и български експерти. Много е важно нашите експерти и тези от завода да разчетат кутията и, ако има техническа причина, заводът, извършил ремонта, дължи неустойки, обясни министърът и добави, че до около десет дни "черната кутия" трябва да бъде изпратена в Чехия. Устройството записва всичко, което се отнася до полета, обясни Запрянов.

Не бива да съдим само по визуални оцен

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Новият подвариант на коронавируса - JN.1 принадлежи към семейството на BA.2.86 на вариант „Омикрон“, но се различава от подвариант ХВВ и от циркулиращите преди това варианти. 

SARS-CoV-2, както всеки РНК вирус, който заразява хората, е склонен към бърза еволюция поради натрупване на мутации в генома му по време на репликация в човешкия организъм. Освен това нови варианти могат да възникнат и чрез рекомбинация между едновременна циркулация на няколко вирусни щама.

Подвариантът JN.1 съставлява над 94% от генетичните последователности на SARS-CoV-2, които са били изпратени в публични бази данни по целия свят и се различава с повече от 30 мутации в спайк (шиповия) протеин в сравнение с Omicron XBB.1.5., доминирал през есенно-зимния сезон 2023/2024 г. 

Адаптирането на ваксините към подварианта JN.1 ще осигури кръстосана реактивност срещу настоящите доминиращи - KP.2, KP.3 и LB.1, и нововъзникващи щамове. Ваксинацията остава най-сигурният начин за предпазване от тежко заболяване и смърт, допълниха от „Плюс мен“.

Преди дни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) каза , че в страната ни вече са установени случаи на заразени с щамове на варианта FLiRT на „Омикрон“. Подвариантът BA.2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FliRT, каза още тя.

Окръжният съд в Добрич призна за виновен подсъдимия А. Г. по обвинение за причинена по непредпазливост смърт на млада жена на 6 август 2020 година вследствие на умишлено нанесена телесна повреда, съобщават от пресцентъра на съда в града.

На обвиняемия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири години и шест месеца, което да изтърпи при първоначален общ режим.

Съдът е счел, че подсъдимият трябва да заплати на трима родственици на починалата суми в размер на 90 хил. лева, 60 хил. лева и 40 хил. лева, представляващи обезщетения за претърпени в резултат на деянието, предмет на обвинението, неимуществени вреди. 

От Окръжния съд допълват, че деянието, за което подсъдимият е признат за виновен, се явява извършено в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане на шест месеца лишаване от свобода. Поради тази причина той ще трябва да изтърпи о

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България, и Оливие Кадик, сенатор, представляващ французите живеещи в чужбина. На срещата присъства и Жоел Мейер, посланик на Френската република в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, и се поздравиха с отбелязването през 2024 г. на 145-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция.

Франция е наш стратегически партньор и съюзник, с когото желаем да продължим активния диалог и сътрудничество на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО, каза Кондов. Дадена бе висока оценка н

Интензивно е движението за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.

На границата с Румъния трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Оряхово“, „Никопол", „Кардам“ и „Дуранкулак" е интензивен на изход от страната за товарни автомобили.

Поради извършването на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движението, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

Община Търговище закупи ново обзавеждане и оборудване за кухнята на общинското предприятие „Детско и ученическо хранене“, в която се приготвя и храната по проекта „Топъл обяд“. Вече са монтирани нови професионални фурни, котлони, работни маси, както и миялна машина, съобщиха от общинския пресцентър.  

Оборудването е закупено по проект, финансиран от фонда „Социална закрила“. Общият бюджет е 43 560 лв., като 3960 лв. от тях са осигурени от Общината, съгласно изискванията на процедурата.

С доставката на новото оборудване ще се повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за възрастни и хора в неравностойно положение. Към момента общинското предприятие приготвя топла храна всеки работен ден за 350 нуждаещи се от община Търговище. Услугата се предоставя по Програмата за храни и основно материално подпомагане

През последната отчетна седмица – 12-18 август 2024 г., в страната са регистрирани 521 случая на коронавирусната инфекция, което е със 109 повече в сравнение с предходната седмица, показват данните на НЦЗПБ. От началото на годината в страната са регистрирани 7219 случая на инфекцията.  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.