Начало Сфера Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова
10038
България

Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова

Ако искаме Европа да бъде силна, устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, защото, ако тя липсва, основополагащите ценности на Европа – мир и демокрация, ще бъдат силно застрашени.Това каза кметът на община Габрово Таня Христова по време на закриващата конференция на проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, изпълняван от с подкрепата на Европейската комисия, която се състои в курортен комплекс „Албена“.

| 24 Август 2024, 12:09 ч.
Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова
Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова
Снимка © Владимир Шоков / БТА (ПБ)

Ако искаме Европа да бъде силна, устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, защото, ако тя липсва, основополагащите ценности на Европа – мир и демокрация, ще бъдат силно застрашени. Това каза кметът на община Габрово Таня Христова по време на закриващата конференция на проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, изпълняван от с подкрепата на Европейската комисия, която се състои в курортен комплекс „Албена“. Проектът популяризира европейските политики на сближаване в България и на Балканите. Според Христова общините трябва да продължат да работят за това качеството на живот и ценностите на Европа да бъдат достъпни за всички. 

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите. От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

„Независимо дали имате предложение за нова детска площадка, за облагородяване на пространство между блоковете, нови пейки или осветление, изграждане на нови пешеходни пътеки, фитнес на открито или нов паметник – всяка идея е ценна“, допълва Терзиев.

Кметът на София посочва още, че всички получени предложения ще бъдат разгледани в комисии за допустимост и след това ще бъдат публикувани за гласуване от всички граждани.

По думите му,  минималният размер на финансирането на един районен проект е 20 000 лв., а на един общограждански – 250 000 лв.

На интернет-страницата на Столичната община е обяснено, че гражданският бюджет на София е създаден, за да стимулира активното участие на граждани

Спортисти, алпинисти и един учен получиха званието "Почетен гражданин на София" на тържествена сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщиха от Столичната община.

По този повод СОС традиоционно отбелязва празника на София с тържествена сесия, на която удостоява видни личности със званието "Почетен гражданин на София". Специални приветствия към общинските съветници и гражданите отправиха кметът на София Васил Терзиев и председателят на Съвета Цветомир Петров.

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Кохезионната политика е една от ключовите и най-важната за развитието на европейските региони, помага засегнатите от сериозни кризи региони да бъдат подкрепени, каза още Таня Христова, която е и ръководител на българската делегация към Европейския комитет на регионите, председател на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура към Комитета на регионите на Европейския съюз (SEDEC). 

Таня Христова подчерта, че това е политика, която не се налага от горе надолу, а предопределя многостепенната форма на управление, споделената отговорност и ангажирането на множество партньори, за да се адресират потребностите на регионите в Европа. Според нея благодарение на кохезионната политика става ясно, че универсалните решения вече не са желани и че трябва да има достатъчна гъвкавост и възможност за участие на различни представители. Христова коментира, че е изключително важно Комитетът на регионите и Националното сдружение на общините в Република България да настояват за това местните власти да бъдат представени в разработването на всички етапи от цикъла на кохезионната политика. Таня Христова посочи, че това би дало възможност разгръщането на потенциала на регионите да има пряка връзка с хармоничното икономическо развитие на Европа.

„Стремежът на различни участници в европейски проекти да наложат подхода "от горе надолу", който в момента съпътства очевидно неуспешния начин на реализация на Националния план за възстановяване и устойчивост, само доказва колко важно е подходът да бъде синергичен, да търсим допълняемост между различните фондове“, каза тя. 

По официална информация като оценка на първия програмен период става ясно, че благодарение на инвестициите от европейските фондове, брутният вътрешен продукт към 2015 година е нараснал с повече от 10 на сто, коментира още кметът на Габрово. „Това нямаше да стане без инвестициите от европейските структурни фондове, които представляват само 6 % от публичните инвестиции, но всъщност в реални измерения към този период са 80 % от тези публични инвестиции“, отбеляза тя. Христова добави, че след първия програмен период е много важно, че страната ни е успяла да натрупа капацитет за усвояване и инвестиции, както и за качествено изпълнение на проекти на терен и по документация. 

По думите през първия програмен период 2007 – 2013 г. в община Габрово са реализирани 110 проекта с инвестиции в размер на над 85 милиона лева. През втория програмен период общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е почти 100 милиона лева, а реализираните проекти са почти 600. През настоящия програмен период кохезионната политика се оказва спасителен инструмент за справяне с много кризи, до момента са реализирани 78 проекта, а безвъзмездната помощ е в размер на почти 40 милиона, добави Христова. 

Водач от панагюрското село Елшица е заловен с 2,98 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

Автопатрул на магистрална полиция при ОД на МВР-Пазарджик е извършил снощи проверка на автомобил „Сеат“ в близост до бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. Шофьорът на автомобила е бил с почти три  промила концентрация на алкохол. Той е задържан в Районното управление в областния град, добавят от полицията. 

Припомняме, че в началото на септември шофьор в Монтана беше заловен с 2,71 промила. Той направи катастрофа със сериозни материални щети.

 

Общинските съветници на Добрич не приеха предложението на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“. 

В мотивите за създаване на това звено е записано, че в общинска администрация постъпват много сигнали за извършени нарушения по спазване на нормативните актове, издадени от Общинския съвет, които определят като контролиращ кмета на общината. По своята същност сигналите са от разнороден характер, което означава, че е необходимо да участват инспектори с различни професионални компетентности от различни звена на общинската администрация. "Стиковането на контролни групи се оказва труден процес, от една страна като организация, а от друга - като подчиненост. Това води до риск за ефективната защита на обществения ред и сигурнос

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Температурата на връх Ботев е два градуса. 

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители. 

Температурите в планините са ниски, но това е нормално за сезона, обясниха от ПСС. Любителите на планината трябва да са готови за дъжд и студено време. Ще бъде хлъзгаво, обувките им трябва да са добри, напомниха спасителите. 

Лифтовите съоръжения на Пампорово и Боровец работят.

През изминалото денонощие не е имало инциденти с туристи в планините. 

 

От „Възраждане“ не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала. Това коментира в парламента Цончо Ганев, член на парламентарната група на „Възраждане“. Той припомни, че според предлаганите текстове решението къде да се поставят автоматите за лекарства зависи от Министерството на здравеопазването и няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Цончо Ганев защити законопроекта. Той бе категоричен, че подобни вендинг автомати за продажба на лекарства има в цяла Западна Европа и положението в селата в България е „пълен геноцид“. Говорим

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

Имаме нужда от възможността градовете и регионите да не бъдат част от кризите на високите етажи, защото жертви са гражданите, малките и средни предприятия, и рискът от задълбочаване на сериозните кризи е наистина голям, подчерта Таня Христова. "Ние като общини трябва да продължаваме да работим за това качеството на живот и ценностите на Европа да бъдат достъпни за всички", каза тя. 

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. С него се надгради вече реализираният проект "Европа в България: общо бъдеще" като го разшири и към балканските страни. В рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ организира 36 конференции, сред които шест трансгранични форума, шест големи регионални конференции и 22 местни. В дискусиите участваха над 300 представители на изпълнителната и местна власт, на бизнеса, на образователни институции и неправителствени организации. Сред засегнатите в конференциите теми бяха новостите в политиката на сближаване в програмния период до 2027 г., реализираните и предстоящи проекти от значение за местните общности, добрите примери и предизвикателствата пред бенефициентите.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен ...
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю н ...
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената временна организация на движение на съоръжението е в същата лента, в която от 10-и юли ...
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне н ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:04 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
10038
България

Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова

Ако искаме Европа да бъде силна, устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, защото, ако тя липсва, основополагащите ценности на Европа – мир и демокрация, ще бъдат силно застрашени.Това каза кметът на община Габрово Таня Христова по време на закриващата конференция на проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, изпълняван от с подкрепата на Европейската комисия, която се състои в курортен комплекс „Албена“.

| 24 Август 2024, 12:09 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова
Ако искаме Европа да бъде устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, каза кметът на Габрово Таня Христова
Снимка © Владимир Шоков / БТА (ПБ)

Ако искаме Европа да бъде силна, устойчива и конкурентоспособна, имаме нужда от силна кохезионна политика, защото, ако тя липсва, основополагащите ценности на Европа – мир и демокрация, ще бъдат силно застрашени. Това каза кметът на община Габрово Таня Христова по време на закриващата конференция на проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, изпълняван от с подкрепата на Европейската комисия, която се състои в курортен комплекс „Албена“. Проектът популяризира европейските политики на сближаване в България и на Балканите. Според Христова общините трябва да продължат да работят за това качеството на живот и ценностите на Европа да бъдат достъпни за всички. 

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ обсъдиха на среща служебният министър на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница.

„Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ е от изключително важно значение и ще демонстрира стратегическия характер на отношенията между нашите две страни“, подчерта Кондов. Той посочи, че до края на годината ще започне информационна кампания, насочена към повишаване на обществената осведоменост за Програмата и за разясняване на условията и процеса по кандидатстване за виза за САЩ. Целта на кампанията е понижаване на процента на отказите, което е необходим критерий за премахване на визите. От страна на посланик Мертен бе потвърдена готовността на посолството в

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

„Независимо дали имате предложение за нова детска площадка, за облагородяване на пространство между блоковете, нови пейки или осветление, изграждане на нови пешеходни пътеки, фитнес на открито или нов паметник – всяка идея е ценна“, допълва Терзиев.

Кметът на София посочва още, че всички получени предложения ще бъдат разгледани в комисии за допустимост и след това ще бъдат публикувани за гласуване от всички граждани.

По думите му,  минималният размер на финансирането на един районен проект е 20 000 лв., а на един общограждански – 250 000 лв.

На интернет-страницата на Столичната община е обяснено, че гражданският бюджет на София е създаден, за да стимулира активното участие на граждани

Спортисти, алпинисти и един учен получиха званието "Почетен гражданин на София" на тържествена сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града.

На 17 септември Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София. На този ден градът, приел името на храма „Света София“ – Божията премъдрост, отбелязва своя празник, съобщиха от Столичната община.

По този повод СОС традиоционно отбелязва празника на София с тържествена сесия, на която удостоява видни личности със званието "Почетен гражданин на София". Специални приветствия към общинските съветници и гражданите отправиха кметът на София Васил Терзиев и председателят на Съвета Цветомир Петров.

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин" и "Кардам" на границата с Румъния на изход за товарни и леки автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР на сайта си. 

От "Гранична полиция" препоръчват да се използват алтернативни маршрути. Те припомнят, че на ГКПП ``Оряхово`` от 9 септември поради ниското ниво на река Дунав фериботната платформа преустанови работа.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП "Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към граничните пунктове "Силистра“, "Кардам“, "Дуранкулак“, "Кайнарджа“ и "Крушари“. Последните два са с работно време от 08:00

Актуализацията на бюджета на община Добрич за 2024 година приеха съветниците по време на редовното си заседание днес. Чрез актуализацията бяха трансформирани средства от фонд „Резерв" към други пера по бюджета, за които е гласувано на предходни заседания.

С решение на Общински съвет град Добрич на предходно заседание бе създаден Общински културен институт „Добрич“ като самостоятелно юридическо лице, което е второстепенен разпоредител на бюджет. За тази цел е необходимо да се прехвърли предвидения остатък от дирекция "Хуманитарни дейности" в частта за оркестрите, към новия институт, който ще изпълнява тази дейност. Това е посочено в докладната записка. Там са описани всички промени, който трябва да бъдат направени. 

Допълнителна парична вноска за „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД в максимален размер 500 000 лева е изплатена на отделни тр

Кохезионната политика е една от ключовите и най-важната за развитието на европейските региони, помага засегнатите от сериозни кризи региони да бъдат подкрепени, каза още Таня Христова, която е и ръководител на българската делегация към Европейския комитет на регионите, председател на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура към Комитета на регионите на Европейския съюз (SEDEC). 

Таня Христова подчерта, че това е политика, която не се налага от горе надолу, а предопределя многостепенната форма на управление, споделената отговорност и ангажирането на множество партньори, за да се адресират потребностите на регионите в Европа. Според нея благодарение на кохезионната политика става ясно, че универсалните решения вече не са желани и че трябва да има достатъчна гъвкавост и възможност за участие на различни представители. Христова коментира, че е изключително важно Комитетът на регионите и Националното сдружение на общините в Република България да настояват за това местните власти да бъдат представени в разработването на всички етапи от цикъла на кохезионната политика. Таня Христова посочи, че това би дало възможност разгръщането на потенциала на регионите да има пряка връзка с хармоничното икономическо развитие на Европа.

„Стремежът на различни участници в европейски проекти да наложат подхода "от горе надолу", който в момента съпътства очевидно неуспешния начин на реализация на Националния план за възстановяване и устойчивост, само доказва колко важно е подходът да бъде синергичен, да търсим допълняемост между различните фондове“, каза тя. 

По официална информация като оценка на първия програмен период става ясно, че благодарение на инвестициите от европейските фондове, брутният вътрешен продукт към 2015 година е нараснал с повече от 10 на сто, коментира още кметът на Габрово. „Това нямаше да стане без инвестициите от европейските структурни фондове, които представляват само 6 % от публичните инвестиции, но всъщност в реални измерения към този период са 80 % от тези публични инвестиции“, отбеляза тя. Христова добави, че след първия програмен период е много важно, че страната ни е успяла да натрупа капацитет за усвояване и инвестиции, както и за качествено изпълнение на проекти на терен и по документация. 

По думите през първия програмен период 2007 – 2013 г. в община Габрово са реализирани 110 проекта с инвестиции в размер на над 85 милиона лева. През втория програмен период общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е почти 100 милиона лева, а реализираните проекти са почти 600. През настоящия програмен период кохезионната политика се оказва спасителен инструмент за справяне с много кризи, до момента са реализирани 78 проекта, а безвъзмездната помощ е в размер на почти 40 милиона, добави Христова. 

Водач от панагюрското село Елшица е заловен с 2,98 промила алкохол в кръвта, съобщиха от Областна дирекция (ОД) на МВР - Пазарджик.

Автопатрул на магистрална полиция при ОД на МВР-Пазарджик е извършил снощи проверка на автомобил „Сеат“ в близост до бензиностанция на автомагистрала „Тракия“. Шофьорът на автомобила е бил с почти три  промила концентрация на алкохол. Той е задържан в Районното управление в областния град, добавят от полицията. 

Припомняме, че в началото на септември шофьор в Монтана беше заловен с 2,71 промила. Той направи катастрофа със сериозни материални щети.

 

Общинските съветници на Добрич не приеха предложението на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“. 

В мотивите за създаване на това звено е записано, че в общинска администрация постъпват много сигнали за извършени нарушения по спазване на нормативните актове, издадени от Общинския съвет, които определят като контролиращ кмета на общината. По своята същност сигналите са от разнороден характер, което означава, че е необходимо да участват инспектори с различни професионални компетентности от различни звена на общинската администрация. "Стиковането на контролни групи се оказва труден процес, от една страна като организация, а от друга - като подчиненост. Това води до риск за ефективната защита на обществения ред и сигурнос

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК). 

Във високата част на Централна Стара планина има мъгла. Температурата на връх Ботев е два градуса. 

Следобед по всяка вероятност ще вали на повече места, така че туристите да слязат по-рано в ниските части на планините, съветват планинските спасители. 

Температурите в планините са ниски, но това е нормално за сезона, обясниха от ПСС. Любителите на планината трябва да са готови за дъжд и студено време. Ще бъде хлъзгаво, обувките им трябва да са добри, напомниха спасителите. 

Лифтовите съоръжения на Пампорово и Боровец работят.

През изминалото денонощие не е имало инциденти с туристи в планините. 

 

От „Възраждане“ не очакват законопроекта им, с който се дава правна възможност за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места с недостиг на аптеки, да бъде разгледан на второ четене в пленарна зала. Това коментира в парламента Цончо Ганев, член на парламентарната група на „Възраждане“. Той припомни, че според предлаганите текстове решението къде да се поставят автоматите за лекарства зависи от Министерството на здравеопазването и няма да засегне бизнеса на фармацевтите. Със становища срещу предлаганите промени вече реагираха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, както и от Българския фармацевтичен съюз. 

Цончо Ганев защити законопроекта. Той бе категоричен, че подобни вендинг автомати за продажба на лекарства има в цяла Западна Европа и положението в селата в България е „пълен геноцид“. Говорим

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

Имаме нужда от възможността градовете и регионите да не бъдат част от кризите на високите етажи, защото жертви са гражданите, малките и средни предприятия, и рискът от задълбочаване на сериозните кризи е наистина голям, подчерта Таня Христова. "Ние като общини трябва да продължаваме да работим за това качеството на живот и ценностите на Европа да бъдат достъпни за всички", каза тя. 

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. С него се надгради вече реализираният проект "Европа в България: общо бъдеще" като го разшири и към балканските страни. В рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ организира 36 конференции, сред които шест трансгранични форума, шест големи регионални конференции и 22 местни. В дискусиите участваха над 300 представители на изпълнителната и местна власт, на бизнеса, на образователни институции и неправителствени организации. Сред засегнатите в конференциите теми бяха новостите в политиката на сближаване в програмния период до 2027 г., реализираните и предстоящи проекти от значение за местните общности, добрите примери и предизвикателствата пред бенефициентите.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.