Начало Сфера Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти
9882
Балкани

Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти

Проектът „Инвестиции за безопасен регион“ по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег между Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“- Гюргево е скъсил значително времето за реакция при инциденти.В това са единодушни огнеборците от двете страни на Дунав. Резултатите бяха представени на заключителната конференция по проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, която се проведе в курорта Албена.

| 24 Август 2024, 12:47 ч.
Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти
Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти
Снимка © : Мартина Ганчева - БТА

Проектът „Инвестиции за безопасен регион“ по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег между Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“- Гюргево е скъсил значително времето за реакция при инциденти. В това са единодушни огнеборците от двете страни на Дунав. Резултатите бяха представени на заключителната конференция по проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, която се проведе в курорта Албена. 

По предложение на парламентарната група на „Възраждане“ депутатите ще обсъдят като първа точка днес проект за решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Преди това депутатите гласуваха предложения дневен ред, който предвиждаше проекторешението да бъде обсъдено утре, като точка втора от дневния ред. Предложението на „Възраждане“ точката да стане първа в дневния ред за днес бе подкрепено със 133 гласа „за“, двама гласуваха –„против“ и 34- ма с „въздържал се“. Депутатите гласуваха още отпадане от дневния ред на предложения като първа точка за днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите със 181 гласа „за“, един – „п

Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки. Искането на оставки в тази ситуация е проява на безчовечност, написа лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. Коментарът му е по повод катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

Според Трифонов от трагедията с българските пилоти някои политици се опитват да си правят пиар кампания, което е унизително и срамно. Той определи случващото се като „грозно и уродливо“. „Евентуалните оставки нито ще премахнат проблемите, нито командирите, на които са поискани, са причина за случилото се“, пише още Слави Трифонов.

Затова всички политици, журналисти, социолози и политолози е редно в момента просто да замълчат, допълни лидерът на ИТН.

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

В момента се ремонтират вторите 200 метра от "Дунав мост 1", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и допълни, че е получила уверения от изпълнителя на обекта, че ще бъде направено всичко възможно при добри метрологични условия да продължи активната дейност, за да може да бъде съкратен срокът за изпълнение на ремонтните дейности.

Министър Коритарова каза това в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента в рамките на извънредното му заседание.

В изслушването във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България участват и служебните министри на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на вътрешните работи Атанас Илков и на финансите Людмила Петкова.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

“Със сигурност бе намалено и времето за реакция, и качеството на интервенциите се подобри чрез закупуването на техника, и чрез обучението, през което успяха да минат моите колеги в нормални условия, с тази техника и това оборудване, което получихме като дарение чрез тези проекти, които са проекти на Окръжен съвет Гюргево. Ние сме щастливи да бъде бенефициенти. Но последните, които са бенефициенти и се радват на това оборудване, са гражданите. Защото пожарникарите, като имат дарено това оборудване, намаляват времето за реакция”, заяви Думитру Вълчану, главен инспектор на Инспектората за извънредни ситуации “Влашка” в окръг Гюргево.

Стойността на проекта, който вече е финализиран, е 5 059 800 евро. 85 процента от тях бяха отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие, останалите 15 на сто се съфинансираха от бюджетите на Румъния и България. Чрез „Инвестиции за безопасен регион” съвместното управление на риска в трансграничния регион значително се е подобрило, материалните бази на пожарникарите и от двете страни на Дунав са модернизирани. Властите и експертите го определят като една от най-значимите инициативи в сферата на сигурността в региона през последните години.

“По предишните проекти се оборудвахме с техниката, която е зад нас. Доста автомобили, които обаче нямаха дом. Сега вече вторият дом е и техен, не само наш, така че техниката има къде да бъде съхранявана. Има къде да си вършим работата, защото не е просто сграда, а наистина вече стана като втори дом. Стана уютна сградата. Бяха въведени всички възможни мерки за енергийна ефективност и външна изолация с подходящите материали на подходящите фасади. И дограми бяха сменени. В сградата вече не духа през зимата, не влиза студ, лятото не влизат жегите. Успяваме целогодишно - и за нас, служителите, и за техниката да поддържаме подходящи условия”, разказва Стойчо Станчев, инспектор по пожарогасителна и спасителна дейност в Регионална дирекция „Пожарна защита и безопасност на населението“ – Русе.

Още за проекта „Инвестиции за безопасен регион“ можете да видите във видео репортажа.

Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат. Това съобщиха от МВнР на сайта си.

Министърът изтъкна приноса на посланик Чебук, който със своята работа даде важен принос за новия импулс в развитието на отношенията между България и Молдова през последните години. В резултат на това двустранният политически диалог на високо равнище се утвърди като особено интензивен и носещ постигнати конкретни резултати и решения на важни и за двете страни въпроси, посочват от МВнР.

Предприети са решителни стъпки в подкрепа на българската общност в Молдова посредством различни финансови инструменти по линия на официалната българска помощ за разв

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи днес в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В проектосъстава на новата ЕК влиза и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации.

Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия, отбеляза Екатерина Захариева. По думите в политическите насоки, които е дала в началото на мандата си Урсула Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите, на изследванията. "Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тоест, това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика", коментира още Захариева. 

Малко съм разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да пол

Община Нови пазар ще получи безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 312 438 лева за основен ремонт и реконструкция на част от водоснабдителните системи на населени места на територията си, съобщи Павлин Владимиров, който отговаря за връзките с обществеността на Община Нови пазар.

Договор е подписан с Държавен фонд „Земеделие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. С реализирането на проекта ще се извърши основен ремонт и реконструкция на част от водоснабдителните системи на селища на територията на община Нови пазар, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, допълват от местната администрация.

При определяне на обхвата на строителството са избрани улици, където загубите на вода са най-големи, повредите на

Радвам се да споделя, че инициативата „Идеи за града“ предизвика силен интерес и удължихме срока за подаване на проекти до 30 октомври, написа кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук. 

Получихме много предложения, които показват колко активно софиянци искат да участват в подобряването на града и кварталите си, отбеляза столичният кмет. Той съобщи, че досега най-много от идеите са за реновиране на детски площадки, създаване на зони за спорт и отдих, засаждане на дървета и цветя в междублоковите пространства.

Имаме също интересни предложения за подобряване на пътната безопасност, написа кметът Терзиев. Не изпускайте шанса – подайте своя проект и нека заедно направим София по-добра, призовава столичани Васил Терзиев. 

Проектните предложения могат да бъдат изпращани на електронния адрес: idei-za-grada@sofia.bg, подадени н

Служебният министър-председател Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати (САЩ), където ще участва в Срещата на върха за бъдещето, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът ще се състои на 22-ри и 23 септември в Ню Йорк и е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят.

Главчев ще участва с изказвания в пленарния дебат на срещата на високо равнище и в интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“. В рамките на визитата в САЩ служебният премиер ще се срещне с представители на българските общности в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

От пресслужбата на Министерския съвет отбелязват, че идеята за свикване на Срещата на върха и приемането на Пакт за бъдещето е лансирана от Генералния секретар на ООН през 2021 г. и представлява кулминаци

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
Тикер в 09:34 ч.
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картина ...
Начало Сфера
9882
Балкани

Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти

Проектът „Инвестиции за безопасен регион“ по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег между Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“- Гюргево е скъсил значително времето за реакция при инциденти.В това са единодушни огнеборците от двете страни на Дунав. Резултатите бяха представени на заключителната конференция по проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, която се проведе в курорта Албена.

| 24 Август 2024, 12:47 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти
Проект между Гюргево и Русе по програмата Интеррег е скъсил времето за реакция при инциденти
Снимка © : Мартина Ганчева - БТА

Проектът „Инвестиции за безопасен регион“ по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег между Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“- Гюргево е скъсил значително времето за реакция при инциденти. В това са единодушни огнеборците от двете страни на Дунав. Резултатите бяха представени на заключителната конференция по проекта “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, която се проведе в курорта Албена. 

По предложение на парламентарната група на „Възраждане“ депутатите ще обсъдят като първа точка днес проект за решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Преди това депутатите гласуваха предложения дневен ред, който предвиждаше проекторешението да бъде обсъдено утре, като точка втора от дневния ред. Предложението на „Възраждане“ точката да стане първа в дневния ред за днес бе подкрепено със 133 гласа „за“, двама гласуваха –„против“ и 34- ма с „въздържал се“. Депутатите гласуваха още отпадане от дневния ред на предложения като първа точка за днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите със 181 гласа „за“, един – „п

Паметта на загиналите български пилоти заслужава само и единствено уважение и преклонение, а не политически заигравки. Искането на оставки в тази ситуация е проява на безчовечност, написа лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов в профила си във Фейсбук. Коментарът му е по повод катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

Според Трифонов от трагедията с българските пилоти някои политици се опитват да си правят пиар кампания, което е унизително и срамно. Той определи случващото се като „грозно и уродливо“. „Евентуалните оставки нито ще премахнат проблемите, нито командирите, на които са поискани, са причина за случилото се“, пише още Слави Трифонов.

Затова всички политици, журналисти, социолози и политолози е редно в момента просто да замълчат, допълни лидерът на ИТН.

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

В момента се ремонтират вторите 200 метра от "Дунав мост 1", съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и допълни, че е получила уверения от изпълнителя на обекта, че ще бъде направено всичко възможно при добри метрологични условия да продължи активната дейност, за да може да бъде съкратен срокът за изпълнение на ремонтните дейности.

Министър Коритарова каза това в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента в рамките на извънредното му заседание.

В изслушването във връзка със затрудненията при преминаването на границите ни с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България участват и служебните министри на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на вътрешните работи Атанас Илков и на финансите Людмила Петкова.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

“Със сигурност бе намалено и времето за реакция, и качеството на интервенциите се подобри чрез закупуването на техника, и чрез обучението, през което успяха да минат моите колеги в нормални условия, с тази техника и това оборудване, което получихме като дарение чрез тези проекти, които са проекти на Окръжен съвет Гюргево. Ние сме щастливи да бъде бенефициенти. Но последните, които са бенефициенти и се радват на това оборудване, са гражданите. Защото пожарникарите, като имат дарено това оборудване, намаляват времето за реакция”, заяви Думитру Вълчану, главен инспектор на Инспектората за извънредни ситуации “Влашка” в окръг Гюргево.

Стойността на проекта, който вече е финализиран, е 5 059 800 евро. 85 процента от тях бяха отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие, останалите 15 на сто се съфинансираха от бюджетите на Румъния и България. Чрез „Инвестиции за безопасен регион” съвместното управление на риска в трансграничния регион значително се е подобрило, материалните бази на пожарникарите и от двете страни на Дунав са модернизирани. Властите и експертите го определят като една от най-значимите инициативи в сферата на сигурността в региона през последните години.

“По предишните проекти се оборудвахме с техниката, която е зад нас. Доста автомобили, които обаче нямаха дом. Сега вече вторият дом е и техен, не само наш, така че техниката има къде да бъде съхранявана. Има къде да си вършим работата, защото не е просто сграда, а наистина вече стана като втори дом. Стана уютна сградата. Бяха въведени всички възможни мерки за енергийна ефективност и външна изолация с подходящите материали на подходящите фасади. И дограми бяха сменени. В сградата вече не духа през зимата, не влиза студ, лятото не влизат жегите. Успяваме целогодишно - и за нас, служителите, и за техниката да поддържаме подходящи условия”, разказва Стойчо Станчев, инспектор по пожарогасителна и спасителна дейност в Регионална дирекция „Пожарна защита и безопасност на населението“ – Русе.

Още за проекта „Инвестиции за безопасен регион“ можете да видите във видео репортажа.

Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат. Това съобщиха от МВнР на сайта си.

Министърът изтъкна приноса на посланик Чебук, който със своята работа даде важен принос за новия импулс в развитието на отношенията между България и Молдова през последните години. В резултат на това двустранният политически диалог на високо равнище се утвърди като особено интензивен и носещ постигнати конкретни резултати и решения на важни и за двете страни въпроси, посочват от МВнР.

Предприети са решителни стъпки в подкрепа на българската общност в Молдова посредством различни финансови инструменти по линия на официалната българска помощ за разв

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи днес в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В проектосъстава на новата ЕК влиза и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации.

Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия, отбеляза Екатерина Захариева. По думите в политическите насоки, които е дала в началото на мандата си Урсула Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите, на изследванията. "Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тоест, това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика", коментира още Захариева. 

Малко съм разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да пол

Община Нови пазар ще получи безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 312 438 лева за основен ремонт и реконструкция на част от водоснабдителните системи на населени места на територията си, съобщи Павлин Владимиров, който отговаря за връзките с обществеността на Община Нови пазар.

Договор е подписан с Държавен фонд „Земеделие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. С реализирането на проекта ще се извърши основен ремонт и реконструкция на част от водоснабдителните системи на селища на територията на община Нови пазар, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, допълват от местната администрация.

При определяне на обхвата на строителството са избрани улици, където загубите на вода са най-големи, повредите на

Радвам се да споделя, че инициативата „Идеи за града“ предизвика силен интерес и удължихме срока за подаване на проекти до 30 октомври, написа кметът на София Васил Терзиев на страницата си във Фейсбук. 

Получихме много предложения, които показват колко активно софиянци искат да участват в подобряването на града и кварталите си, отбеляза столичният кмет. Той съобщи, че досега най-много от идеите са за реновиране на детски площадки, създаване на зони за спорт и отдих, засаждане на дървета и цветя в междублоковите пространства.

Имаме също интересни предложения за подобряване на пътната безопасност, написа кметът Терзиев. Не изпускайте шанса – подайте своя проект и нека заедно направим София по-добра, призовава столичани Васил Терзиев. 

Проектните предложения могат да бъдат изпращани на електронния адрес: idei-za-grada@sofia.bg, подадени н

Служебният министър-председател Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати (САЩ), където ще участва в Срещата на върха за бъдещето, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът ще се състои на 22-ри и 23 септември в Ню Йорк и е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят.

Главчев ще участва с изказвания в пленарния дебат на срещата на високо равнище и в интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“. В рамките на визитата в САЩ служебният премиер ще се срещне с представители на българските общности в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

От пресслужбата на Министерския съвет отбелязват, че идеята за свикване на Срещата на върха и приемането на Пакт за бъдещето е лансирана от Генералния секретар на ООН през 2021 г. и представлява кулминаци

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.