Начало Сфера Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира
9767
България

Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира

Започна празникът на Доспат и на чешмарите.Хиляди се събраха в местността Събора край язовир Доспат, където се провежда и Фестивалът на народното творчество.

| 24 Август 2024, 13:02 ч.
Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира
Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира
Снимка © БТА

Започна празникът на Доспат и на чешмарите. Хиляди се събраха в местността Събора край язовир Доспат, където се провежда и Фестивалът на народното творчество. Тази година тържествата преминават под знака на 50-годишнината от обявяването на Доспат за град.

Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Птицата поен лебед е била забелязана в района на жилищни постройки в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е бил подаден от полицай, който обикалял района, уточниха от полицията.

Хората, обитаващи постройките, обяснили, че те са прибрали птицата от близката река, защото била ранена.

Полицейските служители са се свързали с приридозащитната организация "Зелени Балкани", които са изпратили свои представители да приберат лебеда и да му окажат помощ.

От Дирекцията на Природен парк "Сините камъни" съобщиха, че нейни експерти са извършили преглед на птицата и са установили, че тя е в добро състояние. Лебедът ще бъде освободен на подходящо за него място, посочиха от природния парк.

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

Община Търговище закупи ново обзавеждане и оборудване за кухнята на общинското предприятие „Детско и ученическо хранене“, в която се приготвя и храната по проекта „Топъл обяд“. Вече са монтирани нови професионални фурни, котлони, работни маси, както и миялна машина, съобщиха от общинския пресцентър.  

Оборудването е закупено по проект, финансиран от фонда „Социална закрила“. Общият бюджет е 43 560 лв., като 3960 лв. от тях са осигурени от Общината, съгласно изискванията на процедурата.

С доставката на новото оборудване ще се повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за възрастни и хора в неравностойно положение. Към момента общинското предприятие приготвя топла храна всеки работен ден за 350 нуждаещи се от община Търговище. Услугата се предоставя по Програмата за храни и основно материално подпомагане

Община Казанлък започва изграждането на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в общинските детските градини и ясли. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Насажденията ще се отглеждат в три оранжерии, разположени в градина на общински терен в село Долно Изворово.

От Общината допълват, че целта е да бъде осигурена чиста и здравословна храна за най-малките. Изграждането на зеленчукова градина ще и има възпитателен ефект по отношение на тепърва сформиращата им се култура на хранене у децата, смятат от общинската администрация.

От юни т.г. в Казанлък всеки понеделник и четвъртък има фермерски пазар. Инициативата за организирането им е на кмета на общината Галина Стоянова. Целта е предлагането на натурални природни хранителни продукти да се превърне в традиция за града, с която да се подкрепят малките производители

В рамките на два дни сдружение "Асоциация на младите учени" ще събере представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните организации и сектора на неправителствените организации, които да се срещнат с млади таланти от областта и региона на Пловдив, носители на идейни проекти в рамките на проект "Инкубатор за млади таланти“.

Основната цел на организаторите е да подпомогнат на млади таланти, които са част от местната общност и участници в проекта, да предложат свои иновативни решения на реални проблеми и предизвикателства, посочени от общините. За разработване на своите прототипи и идеи те ще получат финансиране, като по този начин ще допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В събитието могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години, от Пловдив и областта. Те трябва да заявят участието си в п

През далечната 1986 година, под егидата на ООН, се провежда първият събор на чешмарите в Доспат, каза водещата на събитието Eлизабет Методиева. От тогава до днес ежегодно, в чест на чешмарите, се прави празникът на община Доспат.

Елизабет Методиева обясни, че чешмарството е уникално за пределите на Родопа планина. То е елемент от гостоприемството на родопчани. По традиция чешмарите се срещат в съботния ден, когато всеки има възможност да разкаже историята на своята чешма, представят се и новопостроените чешми.

Над 150 чешмари ще бъдат наградени от кмета Елин Радев затова, че са съхранили уникалната по рода си традиция да се изгради чешма от всеки род и то „за хаир“, както се изразяват местните хора. В Доспат са построен над 2000 чешми с от един до 20 чучура и в Общината се води и регистър на чешмите. В града е построен и единствения по рода си Парк-музей на родопската чешма, който е разположен на площ от 7 декара.

Празничните прояви започнаха снощи с два големи концерта – на Николина Чакърдъкова и Теди Александрова. Тази вечер е официалното откриване от кмета на общината Елин Радев.

В съботния и неделния ден на сцената ще се изявят фолклорни състави от Родопите и страната. Програмата предвижда надпяване и надиграване на самодейни читалищни състави за автентичен фолклор от региона, както и други области на страната и редица концерти.

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1 - 31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция. Това съобщиха от прокуратурата. 

За този период разследванията за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества, са 579. А специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499 и са задържани са 980 души.  

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция

Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен към този час и няма струпване от автомобили, чакащи да преминат, . 

През почивните дни движението през пункта на изход отново беше без изчакване. Миналата седмица на изход се преминаваше бързо. На вход трафикът беше интензивен.

По данни от Гърция, през юли тази година през ГКПП Промахон са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Демонстрация на правилно и безопасно управление на електрически тротинетки направиха в Роман по повод Европейския ден без загинали на пътя, съобщиха от общинската администрация. Инициативата и по повод Европейската седмица на мобилността. 

Община Роман се включва за поредна година, а тазгодишните събития са организирани съвместно с полицейското управление в Роман, Средно училище (СУ) „Васил Левски“ – град Роман и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, допълниха още от Общината. 

Младши полицейски инспектор Мирослав Цанов от Районно управление (РУ) – Роман разясни на учениците правилата и разпоредбите в Закона за движение по пътищата, касаещи придвижването с индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС), се казва в съобщение на Община Роман. 

Учениците от СУ „Васил Левски&l

По време на събора, по традиция, се провеждат и турнири по народна борба в неделния ден.

Покрай алеята на язовир Доспат са разположени щандовете на търговци и различни атракциони за децата. Сред тях е и щандът със сувенири, изработени от деца и младежи със специални потребности от община Доспат.  

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картината в боляровското село Воден два месеца след опустошителните пожари. На площада са се събрали хората ...
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
Тикер в 09:53 ч.
Изпепелени къщи, изпепелени надежди и живот във фургони – такава е картина ...
Начало Сфера
9767
България

Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира

Започна празникът на Доспат и на чешмарите.Хиляди се събраха в местността Събора край язовир Доспат, където се провежда и Фестивалът на народното творчество.

| 24 Август 2024, 13:02 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира
Започна празникът на Доспат и на чешмарите, хиляди се събраха в местността Събора край язовира
Снимка © БТА

Започна празникът на Доспат и на чешмарите. Хиляди се събраха в местността Събора край язовир Доспат, където се провежда и Фестивалът на народното творчество. Тази година тържествата преминават под знака на 50-годишнината от обявяването на Доспат за град.

Служители на участък "Надежда" към Районното управление на полицията в Сливен са оказали съдействие при спасяване на дива птица. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Птицата поен лебед е била забелязана в района на жилищни постройки в индустриалната зона на град Сливен. Сигналът е бил подаден от полицай, който обикалял района, уточниха от полицията.

Хората, обитаващи постройките, обяснили, че те са прибрали птицата от близката река, защото била ранена.

Полицейските служители са се свързали с приридозащитната организация "Зелени Балкани", които са изпратили свои представители да приберат лебеда и да му окажат помощ.

От Дирекцията на Природен парк "Сините камъни" съобщиха, че нейни експерти са извършили преглед на птицата и са установили, че тя е в добро състояние. Лебедът ще бъде освободен на подходящо за него място, посочиха от природния парк.

Подготовката за изборите на 27 октомври тече нормално и съгласно сроковете в хронограмата и Изборния кодекс. Това каза на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

„Финално регистрираните за участие в изборите са 24 партии и девет коалиции“, съобщи тя. „Регистрацията на една коалиция беше заличена, след като пристигна подписката от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ и стана ясно, че по-малко от 2500 избиратели са подкрепили тази подписка“, уточни Матева. 

Тя припомни, че се състоя среща между представители на ЦИК и шестима министри от служебното правителство, пряко отговарящи за изборите по смисъла на Изборния кодекс, на която са били обсъдени всички важни въпроси. 

Росица Матева посочи също, че от 19 септември всички граж

Община Търговище закупи ново обзавеждане и оборудване за кухнята на общинското предприятие „Детско и ученическо хранене“, в която се приготвя и храната по проекта „Топъл обяд“. Вече са монтирани нови професионални фурни, котлони, работни маси, както и миялна машина, съобщиха от общинския пресцентър.  

Оборудването е закупено по проект, финансиран от фонда „Социална закрила“. Общият бюджет е 43 560 лв., като 3960 лв. от тях са осигурени от Общината, съгласно изискванията на процедурата.

С доставката на новото оборудване ще се повиши качеството на услугата за приготвянето на безплатния топъл обяд за възрастни и хора в неравностойно положение. Към момента общинското предприятие приготвя топла храна всеки работен ден за 350 нуждаещи се от община Търговище. Услугата се предоставя по Програмата за храни и основно материално подпомагане

Община Казанлък започва изграждането на зеленчукова градина, която ще осигурява здравословна храна за децата в общинските детските градини и ясли. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Насажденията ще се отглеждат в три оранжерии, разположени в градина на общински терен в село Долно Изворово.

От Общината допълват, че целта е да бъде осигурена чиста и здравословна храна за най-малките. Изграждането на зеленчукова градина ще и има възпитателен ефект по отношение на тепърва сформиращата им се култура на хранене у децата, смятат от общинската администрация.

От юни т.г. в Казанлък всеки понеделник и четвъртък има фермерски пазар. Инициативата за организирането им е на кмета на общината Галина Стоянова. Целта е предлагането на натурални природни хранителни продукти да се превърне в традиция за града, с която да се подкрепят малките производители

В рамките на два дни сдружение "Асоциация на младите учени" ще събере представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните организации и сектора на неправителствените организации, които да се срещнат с млади таланти от областта и региона на Пловдив, носители на идейни проекти в рамките на проект "Инкубатор за млади таланти“.

Основната цел на организаторите е да подпомогнат на млади таланти, които са част от местната общност и участници в проекта, да предложат свои иновативни решения на реални проблеми и предизвикателства, посочени от общините. За разработване на своите прототипи и идеи те ще получат финансиране, като по този начин ще допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В събитието могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години, от Пловдив и областта. Те трябва да заявят участието си в п

През далечната 1986 година, под егидата на ООН, се провежда първият събор на чешмарите в Доспат, каза водещата на събитието Eлизабет Методиева. От тогава до днес ежегодно, в чест на чешмарите, се прави празникът на община Доспат.

Елизабет Методиева обясни, че чешмарството е уникално за пределите на Родопа планина. То е елемент от гостоприемството на родопчани. По традиция чешмарите се срещат в съботния ден, когато всеки има възможност да разкаже историята на своята чешма, представят се и новопостроените чешми.

Над 150 чешмари ще бъдат наградени от кмета Елин Радев затова, че са съхранили уникалната по рода си традиция да се изгради чешма от всеки род и то „за хаир“, както се изразяват местните хора. В Доспат са построен над 2000 чешми с от един до 20 чучура и в Общината се води и регистър на чешмите. В града е построен и единствения по рода си Парк-музей на родопската чешма, който е разположен на площ от 7 декара.

Празничните прояви започнаха снощи с два големи концерта – на Николина Чакърдъкова и Теди Александрова. Тази вечер е официалното откриване от кмета на общината Елин Радев.

В съботния и неделния ден на сцената ще се изявят фолклорни състави от Родопите и страната. Програмата предвижда надпяване и надиграване на самодейни читалищни състави за автентичен фолклор от региона, както и други области на страната и редица концерти.

Пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на сайта си. 

От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени, сочат още данните на министерството.

При сравнение с реалните данни за загинали (374) през същия период на 2023 г., се отчитат 58 по-малко загинали участници в движението през 2024 г, посочват още от ведомството.

 

Общо 6811 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистени в рамките на 12-ото издание на „Да изчистим България заедно“. Това е пореден нов рекорд, като за миналата година броят на изчистените зони е бил 6092, съобщават от Би Ти Ви.

По думите им възстановените и облагородени пространства тази година са 175.

В 12-ото издание на кампанията „Да изчистим България заедно“ са се включили 699 детски градини и учебни заведения от цялата страна. Техният брой е с 100 повече от предходното издание, като през 2023 г. общият им брой бе 596, а през 2022 г. – 575, отбелязват от Би Ти Ви. 

„Тази кампания отдавна се превърна в нещо много по-голямо от ежегодна инициатива – тя е символ на сплотеност, грижа и надежда за по-чиста България. Заедно, с постоянство и личен пример, можем да продължим да променяме света около нас и да ост

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани за период 1 - 31 август 2024 г., показват данни на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията на престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция. Това съобщиха от прокуратурата. 

За този период разследванията за престъпления на лица и организирани престъпни групи, свързани с производство, преработване, държане и разпространение на наркотични вещества, са 579. А специализираните полицейски операции за пресичане на престъпления, свързани с наркотици, са 499 и са задържани са 980 души.  

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни. Новообразуваните досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция

Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен към този час и няма струпване от автомобили, чакащи да преминат, . 

През почивните дни движението през пункта на изход отново беше без изчакване. Миналата седмица на изход се преминаваше бързо. На вход трафикът беше интензивен.

По данни от Гърция, през юли тази година през ГКПП Промахон са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Демонстрация на правилно и безопасно управление на електрически тротинетки направиха в Роман по повод Европейския ден без загинали на пътя, съобщиха от общинската администрация. Инициативата и по повод Европейската седмица на мобилността. 

Община Роман се включва за поредна година, а тазгодишните събития са организирани съвместно с полицейското управление в Роман, Средно училище (СУ) „Васил Левски“ – град Роман и Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, допълниха още от Общината. 

Младши полицейски инспектор Мирослав Цанов от Районно управление (РУ) – Роман разясни на учениците правилата и разпоредбите в Закона за движение по пътищата, касаещи придвижването с индивидуално електрическо превозно средство (ИЕПС), се казва в съобщение на Община Роман. 

Учениците от СУ „Васил Левски&l

По време на събора, по традиция, се провеждат и турнири по народна борба в неделния ден.

Покрай алеята на язовир Доспат са разположени щандовете на търговци и различни атракциони за децата. Сред тях е и щандът със сувенири, изработени от деца и младежи със специални потребности от община Доспат.  

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Как живеят хората в боляровското село Воден два месеца след пожарите?
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.