Начало В детайли В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов
9649
България

В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система.Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София и автор в платформата "Климатека".

| 25 Август 2024, 07:00 ч.
В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов
В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов
Снимка © Елена Дикова

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система. Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София и автор в платформата "Климатека". Той коментира, че в по-топло време се изискват специфични грижи за растителността в града през летните месеци.

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Припомняме, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв,

През изминалата нощ в Кюстендил е задържан 54-годишен мъж, който чрез телефон 112 е подал сигнал, че възнамерява да задейства взривно устройство в жилището си, което се намира в центъра на града, съобщават от полицията.

При претърсването на апартамента взривни вещества не са открити.

Мъжът е бил във видимо нетрезво състояние, допълват от пресцентъра на полицията. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депутати в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол. Това са служебните министри Иван Кондов, Мария Павлова, Галя Кондева, Петър Димитров, Георги Глушков, Атанас Илков и Виолета Коритарова, съобщи председателят на Народното събрание Рая Назарян в края на вчерашното пленарно заседание.

Преди това народните представители ще обсъдят Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Това е първа точка от приетата за днес програма на Народното събрание.

Актовете са свързани с изменения в Общия правилник на ВПС, Всемирната пощенска конвенция и в Споразумението за услугите по пощенските плащания.

Прието е също така и увеличение на бюджета на Всемирния пощенски съюз с 622 240 швейцарски франка за 2024 и 2025 г. Така от 38 890 0

От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)- Хасково. Това съобщи специалистът по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично-консултативния център към лечебното заведение д-р Пламен Шумаков на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Той припомни, че седем от случаите бяха открити през първите пет месеца на годината. Медикът посочи, че в момента най-младият пациент на екипа е 17-годишно момиче. 

Д-р Шумаков изнесе актуални данни по повод приключването на третата кампанийна седмица с цел повишаване обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Тя е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Обикновено под тротоарите има много инфраструктура, фундаменти на различни постройки, поради което дървото няма къде да развие добре кореновата си система, обясни експертът. Много често под уличното платно има строителни отпадъци и материали, а не истинска почва. Освен това заради асфалтирането много малко вода достига по принцип до почвата, разясни още Панайотов. При продължителни суши, резервите от влага в почвата се изчерпват, подчерта той. Дърветата поддържат жизнената си дейност чрез дишане и част от механизма за охлаждане е чрез отделяне на вода. Това води до логично пресушаване на почвата под тях, дори не само заради изпарението, разказа още Панайотов.

Младите дървета, с малки коренови системи, са още по-уязвими и се нуждаят от често допълнително поливане през летните месеци, коментира също специалистът.

Грижата за дърветата в града и ползите от тях

В летните месеци е задължително дърветата да се поливат редовно, подчерта доц. Панайотов. И разясни, че е най-добре при малките дървета това да става със специални торби за забавено отдаване на влагата. Като капково напояване, което позволява малко от нея да се разлива и повечето наистина да достига до почвата, уточни експертът.

Като цяло по улиците на нашите градове добре растат видовете ясен, копривка, които се засаждат малко, както и сребролистна липа. Чинарите се справят добре, ако има пространство за развитието на кореновата им система, обясни Панайотов. По думите му дъбовете са принципно добре адаптирани към суша, но са ползвани много малко за улично озеленяване. Почти не са ползвани борове, а сред тях има сухоустойчиви, добави той. Според Панайотов въпросът за сухоустойчивостта на дърветата в градска среда не е бил приоритетен в миналото вероятно заради допускането, че те може да се поливат допълнително, но и цялостно заради неглижиране на този потенциален проблем и търсене на други ефекти - декоративни, естетически и т.н. Експертът определи като лоша практика засаждането на малки дървета, които не са сухоустойчиви и не развиват големи корони, макар после да изискват по-малко грижи.

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

В петък в Министерството на електронното управление ще се теглят номерата на машините за гласуване, които предстои да бъдат удостоверени, съобщи преди началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Димитър Главчев.

По традиция то ще бъде публично, прозрачно, за да покажем нашите намерения да изпълним всичките си задължения, посочи Главчев.

Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което направихме свои предложения, отбеляза премиерът и допълни, че като продължение на това действие в понеделник шестима от членовете на правителството, които имат касателство с изборния процес, бяха в ЦИК, където проведоха ползотворни разговори. Засвидетелствахме своето уважение към тях и желание за подобряване на изборния процес, тъй като основният организатор и орган, който провежда изборите е ЦИК, каза Главчев.

Той припомни, че орга

Общините Видин, Кула, Димово и Ружинци имат одобрени проекти по процедура „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“. Те ще получат общо 10 713 341 лева, се посочва във фейсбук страницата на Областния информационен център (ОИЦ) – Видин.

Безвъзмездно финансиране на стойност 2 459 393 лева ще вземе Община Видин за реализацията на проекта „Реформиране на Дом за стари хора в с. Кутово”. 

Община Кула ще извърши строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане в дома за стари хора в граничния град за 3 603 715 лева. 

С 2 572 297лева безвъзмездна подкрепа Община Димово ще изпълни проект „Извършване на строителни дейности за реконструкция и дострояване на сградата и доставка на оборудване и обзавеждане в Дом за стари хора в с.

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Доц. Панайотов е на мнение, че не винаги грижите за дърветата са достатъчно професионални. Като пример той посочи неправилни резитби, които се извършват. В летните месеци е задължително дърветата да се поливат редовно.

Създаването и поддържането на добро озеленяване с високи дървета е сред най-ефикасните и бюджетни методи за намаляване на негативните ефекти на прегряването в градовете, казва доц. Панайотов в своя статия в „Климатека“. Директно охлаждане чрез засенчване е основната полза за дърветата в градска среда, подчертава той. Пречистване на въздуха, усвояване и дългосрочно съхраняване на въглерод, намаляване на праховото замърсяване и разходите за охлаждане на сгради са част от другите ползи, разяснява още специалисти

При високи дневни температури в София има допълнителни системи за напояване

За всяка новозасадена фиданка в София се осигурява необходимото количество вода за поливане, като дейностите се реализират в периода юни-септември на настоящата година, съобразно метеорологичните условия, заявиха от Столичната община в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци. При високи температури дърветата "хвърлят" листата си, но остават живи.

Растителността се проверява редовно, но при прекомерно високи температури и продължително засушаване дърветата „хвърлят“ листната си маса или се наблюдава пригор по листата и обезлистване на фиданките/храстите, обясниха от Столичната община. При обилни и продължителни валежи графикът на поливане се съобразява с метеорологичната обстановка, за да бъде осигурена допълнителна влага за всички фиданки с оглед на тяхното успешно прихващане, уточняват от Общината.

Графиците за поливане са съобразени с натоварените часове и пътния трафик, така че да не затрудняват движението на масовия градски транспорт. В местата с много високи дневни температури или утежнен трафик, е предвидено поставянето на допълнителни системи за напояване, които освобождават водата за дълъг период (до 10 часа) през деня, като по този начин се осигурява по-висока ефективност на напояването. При констатиране на суха растителност тя се подменя през пролетта или есента за сметка на фирмата, отговаряща за поддръжката и съгласно гаранционните условия. 

От Общината подчертават, че всички растения са уязвими на екстремно високи температури, но най-податливи са цветните площи и новозасадената растителност – цветя, млади фиданки, новозасадени храсти и живи плетове, за които се осигурява по-висок интензитет и ефективност на напояването. Столичната община предвижда дейности за поддържане на декоративната растителност в рамките в централната част на града и в периферията. Поливането в междублокови пространства, разположени в съответния район в периферията на града, е отговорност на районните кметове, а зелените площи са поддържани от дирекция „Зелена система“, тоест от съответната фирма със сключен договор.

От Общината информират, че през периода април-май през тази година са засадени 700 дървета по улици и булеварди, сред които ул. „Тодорини кукли“, бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“, ул. „Искър“, бул. „Джеймс Баучер“, ул. „Кораб планина“, ул. „Теодосий Търновски“, бул. „Мадрид“, ул. „Мърфи“ , ул. „Пловдив“ ул. „Кирил Дрангов“,  ул. „Ген. Никола Жеков“ ул. „Зайчар“, ул. „Цар Симеон“ и др. Засадени са и 300 дървета в детски градини и училища. Общо 180 дървета са засадени в парковете „Гео Милев“, „Южен парк“- 3 част, „Южен парк“- 2 част, „Света Троица“ и др.

През май в средна разделителна зелена ивица на бул. „Цариградско шосе“ бяха засадени 100 декоративни храста в кашпи от вида "прунус и цистена". Средна разделителна ивица в частта от Орлов мост до 4-ти километър е най-натоварения участък на бул. „Цариградско шосе“, който е главна пътна артерия на София с най-тежък и непрекъснат трафик. 

През май-юни са засадени над 400 000 летни цветя като бегония, тагетес и колеус-копривка и подобни, съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя, вечнозелени храсти, засадени пред паметника на братята „Кирил и Методий“, НДК, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, “Ботевградско шосе”, кръговото на телевизионна кула, цветна площ до "Зала Арена София", цветна фигура на герба на София, на кръстовището бул. “В. Левски” и бул. “Цар Освободител", на входа на Южен парк 3-та част. Цветни площи са засадени и в парк „Здраве“ до бул. “България“ и др. Декоративният ефект на регулярното лятно зацветяване, се допълва от цъфтежа на над 15 000 рози, над 5300 перенни цветя и над 100 000 многогодишни храсти, на територия над 10 декара.

Информация за графиците на поливане може да бъде намерена на сайта на Столичната община.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г. е обявена независимостта на Малта. От 1800 г. островът е протекторат на Великобритания, посочва отдел “Справочна” на . Малта ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
Събитието се реализира със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит. Димитров разказа, че през целия ден ще има много презентации, демонстрации на направа ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Тикер в 07:26 ч.
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Гра ...
Начало В детайли
9649
България

В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система.Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София и автор в платформата "Климатека".

| 25 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов
В горещините най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, каза дендрологът доц. Момчил Панайотов
Снимка © Елена Дикова

През летните горещини в градовете най-уязвими са дърветата по улиците и булевардите, тъй като те имат много малко пространство за развитие на кореновата система. Това заяви доц. д-р Момчил Панайотов, преподавател по ``Дендрология`` в Лесотехническия университет в София и автор в платформата "Климатека". Той коментира, че в по-топло време се изискват специфични грижи за растителността в града през летните месеци.

Състезателките по бокс Светлана Каменова и Станимира Петрова ще бъде удостоени със званието "Почетен гражданин" на Добрич. Това решиха общинските съветници на редовно заседание днес. По докладната гласуваха 38 съветници с таен вот. Званията ще им бъдат връчени по време на тържественото заседание на Общинския съвет по повод Деня на Добрич - 25 септември. 

Светлана Каменова е от Добрич. Състезателка е по бокс с много спечелени европейски и международни титли и медали. Тя е предложена за званието от Красимир Николов във връзка с отличното представяне на Олимпийските игри, проведени през тази година в Париж, Франция.

Станимира Петкова е състезател по бокс на боксов клуб "Борис Георгиев - Моката" в Добрич. Тя е предложена за почетен гражданин на Добрич от старши треньора на клуба Веселин Марков. 

Както информирахме, на Олимпийските игри в Париж през тази год

С тържествен ритуал ще започне празничният 22 септември в Плевен, когато ще се честват 116 години от обявяването на Независимостта на България. Това става известно от програмата с културни събития, публикувана на официалния сайт на Общината.

Ритуалът ще се състои пред паметната плоча срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов" от 11:00 часа. Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България ще произнесе кметът д-р Валентин Христов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Празникът ще продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Припомняме, че паметният знак, пред който се провеждат честванията на 22 септември в Плевен, бе осветен на площад "Стефан Стамболов" по повод 100 години от обявяване на Независимостта на България. На монолитен блок от гранит е изобразен лъв,

През изминалата нощ в Кюстендил е задържан 54-годишен мъж, който чрез телефон 112 е подал сигнал, че възнамерява да задейства взривно устройство в жилището си, което се намира в центъра на града, съобщават от полицията.

При претърсването на апартамента взривни вещества не са открити.

Мъжът е бил във видимо нетрезво състояние, допълват от пресцентъра на полицията. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

Седем министри от служебния кабинет се предвижда да отговарят на въпроси на депутати в рамките на редовния петъчен парламентарен контрол. Това са служебните министри Иван Кондов, Мария Павлова, Галя Кондева, Петър Димитров, Георги Глушков, Атанас Илков и Виолета Коритарова, съобщи председателят на Народното събрание Рая Назарян в края на вчерашното пленарно заседание.

Преди това народните представители ще обсъдят Законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз (ВПС). Това е първа точка от приетата за днес програма на Народното събрание.

Актовете са свързани с изменения в Общия правилник на ВПС, Всемирната пощенска конвенция и в Споразумението за услугите по пощенските плащания.

Прието е също така и увеличение на бюджета на Всемирния пощенски съюз с 622 240 швейцарски франка за 2024 и 2025 г. Така от 38 890 0

От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)- Хасково. Това съобщи специалистът по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично-консултативния център към лечебното заведение д-р Пламен Шумаков на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Той припомни, че седем от случаите бяха открити през първите пет месеца на годината. Медикът посочи, че в момента най-младият пациент на екипа е 17-годишно момиче. 

Д-р Шумаков изнесе актуални данни по повод приключването на третата кампанийна седмица с цел повишаване обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Тя е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Обикновено под тротоарите има много инфраструктура, фундаменти на различни постройки, поради което дървото няма къде да развие добре кореновата си система, обясни експертът. Много често под уличното платно има строителни отпадъци и материали, а не истинска почва. Освен това заради асфалтирането много малко вода достига по принцип до почвата, разясни още Панайотов. При продължителни суши, резервите от влага в почвата се изчерпват, подчерта той. Дърветата поддържат жизнената си дейност чрез дишане и част от механизма за охлаждане е чрез отделяне на вода. Това води до логично пресушаване на почвата под тях, дори не само заради изпарението, разказа още Панайотов.

Младите дървета, с малки коренови системи, са още по-уязвими и се нуждаят от често допълнително поливане през летните месеци, коментира също специалистът.

Грижата за дърветата в града и ползите от тях

В летните месеци е задължително дърветата да се поливат редовно, подчерта доц. Панайотов. И разясни, че е най-добре при малките дървета това да става със специални торби за забавено отдаване на влагата. Като капково напояване, което позволява малко от нея да се разлива и повечето наистина да достига до почвата, уточни експертът.

Като цяло по улиците на нашите градове добре растат видовете ясен, копривка, които се засаждат малко, както и сребролистна липа. Чинарите се справят добре, ако има пространство за развитието на кореновата им система, обясни Панайотов. По думите му дъбовете са принципно добре адаптирани към суша, но са ползвани много малко за улично озеленяване. Почти не са ползвани борове, а сред тях има сухоустойчиви, добави той. Според Панайотов въпросът за сухоустойчивостта на дърветата в градска среда не е бил приоритетен в миналото вероятно заради допускането, че те може да се поливат допълнително, но и цялостно заради неглижиране на този потенциален проблем и търсене на други ефекти - декоративни, естетически и т.н. Експертът определи като лоша практика засаждането на малки дървета, които не са сухоустойчиви и не развиват големи корони, макар после да изискват по-малко грижи.

Ако българите бяха изправени пред хипотетичен избор, 49,9% биха избрали България да е част от демократичния свят, т.е. от Европейския съюз, НАТО и пр., 25,5% не могат да определят коя алтернатива предпочитат, а едва 17,1% биха избрали друг тип интеграционни общности около Русия и Китай. Останалите се затрудняват да отговорят, показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувано на сайта на социологическата агенция.

Изследването е осъществено между 28 август и 5 септември т.г. сред 802-ма души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%, докато п

В петък в Министерството на електронното управление ще се теглят номерата на машините за гласуване, които предстои да бъдат удостоверени, съобщи преди началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Димитър Главчев.

По традиция то ще бъде публично, прозрачно, за да покажем нашите намерения да изпълним всичките си задължения, посочи Главчев.

Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което направихме свои предложения, отбеляза премиерът и допълни, че като продължение на това действие в понеделник шестима от членовете на правителството, които имат касателство с изборния процес, бяха в ЦИК, където проведоха ползотворни разговори. Засвидетелствахме своето уважение към тях и желание за подобряване на изборния процес, тъй като основният организатор и орган, който провежда изборите е ЦИК, каза Главчев.

Той припомни, че орга

Общините Видин, Кула, Димово и Ружинци имат одобрени проекти по процедура „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“. Те ще получат общо 10 713 341 лева, се посочва във фейсбук страницата на Областния информационен център (ОИЦ) – Видин.

Безвъзмездно финансиране на стойност 2 459 393 лева ще вземе Община Видин за реализацията на проекта „Реформиране на Дом за стари хора в с. Кутово”. 

Община Кула ще извърши строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане в дома за стари хора в граничния град за 3 603 715 лева. 

С 2 572 297лева безвъзмездна подкрепа Община Димово ще изпълни проект „Извършване на строителни дейности за реконструкция и дострояване на сградата и доставка на оборудване и обзавеждане в Дом за стари хора в с.

Временна организация на движението ще бъде въведена в Шумен от 27 до 29 септември заради провеждане на Международния фестивал „Доблест и слава“, съобщиха от пресцент на Община Шумен.

За времето от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември ще бъде спряно движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. Във връзка с официалното откриване на фестивала паркингът пред Община Шумен следва да бъде освободен от автомобили в зоната от пешеходната пътека пред ДКТ „Васил Друмев“ до Военния клуб, като ограничението е в сила от 13:00 до 18:30 часа на 27 септември, допълват от местната администрация.

От 27 до 29 септември се въвежда еднопосочно движение по панорамния път „1300 години България“ от паметника „Създатели

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата на Търговищка област утре. Акцията е във връзка с Деня без загиинали на пътя – 18 септември. Реализира се и в рамките на Дните на безопасността на пътя (16-22 септември), организирани от Европейската мрежа на службите на пътната полиция ROADPOL, информират от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

През цялата седмица органите на реда ще осъществяват засилен контрол над водачите и пешеходците за спазване правилата за движение по пътищата, като проверките ще се осъществяват приоритетно в уязвими за пътния травматизъм места от републиканската пътна мрежа и уличната мрежа в населените места. Целта е осъществяване на превенция за ограничаване до минимум на предпоставките за тежки пътни инциденти, посочват от полицията. 

През цялото денонощие на 18 септември по пътищата на областта поли

Доц. Панайотов е на мнение, че не винаги грижите за дърветата са достатъчно професионални. Като пример той посочи неправилни резитби, които се извършват. В летните месеци е задължително дърветата да се поливат редовно.

Създаването и поддържането на добро озеленяване с високи дървета е сред най-ефикасните и бюджетни методи за намаляване на негативните ефекти на прегряването в градовете, казва доц. Панайотов в своя статия в „Климатека“. Директно охлаждане чрез засенчване е основната полза за дърветата в градска среда, подчертава той. Пречистване на въздуха, усвояване и дългосрочно съхраняване на въглерод, намаляване на праховото замърсяване и разходите за охлаждане на сгради са част от другите ползи, разяснява още специалисти

При високи дневни температури в София има допълнителни системи за напояване

За всяка новозасадена фиданка в София се осигурява необходимото количество вода за поливане, като дейностите се реализират в периода юни-септември на настоящата година, съобразно метеорологичните условия, заявиха от Столичната община в отговор на запитване за грижите, които се полагат за растителността в града през летните месеци. При високи температури дърветата "хвърлят" листата си, но остават живи.

Растителността се проверява редовно, но при прекомерно високи температури и продължително засушаване дърветата „хвърлят“ листната си маса или се наблюдава пригор по листата и обезлистване на фиданките/храстите, обясниха от Столичната община. При обилни и продължителни валежи графикът на поливане се съобразява с метеорологичната обстановка, за да бъде осигурена допълнителна влага за всички фиданки с оглед на тяхното успешно прихващане, уточняват от Общината.

Графиците за поливане са съобразени с натоварените часове и пътния трафик, така че да не затрудняват движението на масовия градски транспорт. В местата с много високи дневни температури или утежнен трафик, е предвидено поставянето на допълнителни системи за напояване, които освобождават водата за дълъг период (до 10 часа) през деня, като по този начин се осигурява по-висока ефективност на напояването. При констатиране на суха растителност тя се подменя през пролетта или есента за сметка на фирмата, отговаряща за поддръжката и съгласно гаранционните условия. 

От Общината подчертават, че всички растения са уязвими на екстремно високи температури, но най-податливи са цветните площи и новозасадената растителност – цветя, млади фиданки, новозасадени храсти и живи плетове, за които се осигурява по-висок интензитет и ефективност на напояването. Столичната община предвижда дейности за поддържане на декоративната растителност в рамките в централната част на града и в периферията. Поливането в междублокови пространства, разположени в съответния район в периферията на града, е отговорност на районните кметове, а зелените площи са поддържани от дирекция „Зелена система“, тоест от съответната фирма със сключен договор.

От Общината информират, че през периода април-май през тази година са засадени 700 дървета по улици и булеварди, сред които ул. „Тодорини кукли“, бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“, ул. „Искър“, бул. „Джеймс Баучер“, ул. „Кораб планина“, ул. „Теодосий Търновски“, бул. „Мадрид“, ул. „Мърфи“ , ул. „Пловдив“ ул. „Кирил Дрангов“,  ул. „Ген. Никола Жеков“ ул. „Зайчар“, ул. „Цар Симеон“ и др. Засадени са и 300 дървета в детски градини и училища. Общо 180 дървета са засадени в парковете „Гео Милев“, „Южен парк“- 3 част, „Южен парк“- 2 част, „Света Троица“ и др.

През май в средна разделителна зелена ивица на бул. „Цариградско шосе“ бяха засадени 100 декоративни храста в кашпи от вида "прунус и цистена". Средна разделителна ивица в частта от Орлов мост до 4-ти километър е най-натоварения участък на бул. „Цариградско шосе“, който е главна пътна артерия на София с най-тежък и непрекъснат трафик. 

През май-юни са засадени над 400 000 летни цветя като бегония, тагетес и колеус-копривка и подобни, съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни цветя, вечнозелени храсти, засадени пред паметника на братята „Кирил и Методий“, НДК, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, “Ботевградско шосе”, кръговото на телевизионна кула, цветна площ до "Зала Арена София", цветна фигура на герба на София, на кръстовището бул. “В. Левски” и бул. “Цар Освободител", на входа на Южен парк 3-та част. Цветни площи са засадени и в парк „Здраве“ до бул. “България“ и др. Декоративният ефект на регулярното лятно зацветяване, се допълва от цъфтежа на над 15 000 рози, над 5300 перенни цветя и над 100 000 многогодишни храсти, на територия над 10 декара.

Информация за графиците на поливане може да бъде намерена на сайта на Столичната община.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.