Начало Местен фокус В София е открита Първата универсиада
9698
Хроника

В София е открита Първата универсиада

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“.Построена е с доброволен труд на 20 000 студенти по проект на архитектите Александър Баров (ръководител), Иван Татаров, Иван Иванчев, Д. Владишки и др. Името е свързано с домакинството на София на Световните студентски летни игри „Универсиада 61“. Това е първата за България универсиада и втората в историята на състезанието.

| 25 Август 2024, 07:00 ч.
В София е открита Първата универсиада
В София е открита Първата универсиада
Снимка © Владимир Иванов

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“. Построена е с доброволен труд на 20 000 студенти по проект на архитектите Александър Баров (ръководител), Иван Татаров, Иван Иванчев, Д. Владишки и др. Името е свързано с домакинството на София на Световните студентски летни игри „Универсиада 61“. Това е първата за България универсиада и втората в историята на състезанието.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати (САЩ), където ще участва в Срещата на върха за бъдещето, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът ще се състои на 22-ри и 23 септември в Ню Йорк и е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят.

Главчев ще участва с изказвания в пленарния дебат на срещата на високо равнище и в интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“. В рамките на визитата в САЩ служебният премиер ще се срещне с представители на българските общности в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

От пресслужбата на Министерския съвет отбелязват, че идеята за свикване на Срещата на върха и приемането на Пакт за бъдещето е лансирана от Генералния секретар на ООН през 2021 г. и представлява кулминаци

Ръст с 20 процента на гостите от Скандинавия отчитат в края на активния летен туристически сезон от ваканционно селище "Албена". Резултатите са на база данни от преходната година. За това съобщават от администрацията на "Албена". 

Оттам допълват, че комплексът посреща туристи от северните държави в партньорство с най-големия туристически оператор в региона Nordic Leisure Travel Group, който оперира в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, и разполага със собствена чартърна авиокомпания. В офертите му влизат общо шест от хотелите в "Албена", отговарящи на високите стандарти на туроператора за устойчивост Travel with care. 

"Удовлетворени сме, че резултатите, които постигаме по отношение на нашата "Зелена мисия", се оценяват от скандинавските гости. Тези пазари са изключително чувствителни що се отнася до опазването на околната среда във всеки аспект на човешкия жи

Към момента не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на запитване .

През декември 2023 г. Европейската комисия одобри версия 2.2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР 2021-2027) с включени приоритети, съфинансирани от Фонда за справедлив преход (ФСП), както и териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района Перник, Кюстендил и Стара Загора с прилежащи 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Към настоящия момент не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове и съответно не са инициирани изменения, а усилено се ра

При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура. 

В лек автомобил, спрян на Околовръстното шосе на Пловдив са били открити 44  плочки с изотоп на америций 241. При последващи претърсвания в Карлово са открити още 35 плочки америций, и в къща в Първенец още една плочка от йонизиращото вещество. Действията по разследването продължават, допълниха от Окръжната прокуратура. Двама души са арестувани за 72 часа, като срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирано престъпно сдружение, чиято цел са незаконни дейности с източници на йонизиращо лъчение. Това са тежки умишлени престъпления, за които е предвиден затвор над пет години, тъй като засягат и здравето на хората. Продължава работата с други двама души, арестувани по случая.

Взети са всички н

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от „Има такъв народ“ промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които целяха да облекчат гражданите по отношение на провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи подкрепа и при прегласуването. Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагаха да се въведе единен подход за определяне на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата вида референдуми – национални и местни. Предвиждаше се минимално необходимия брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми, определен в закона, да не е твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение

Универсиадата е международно спортно състезание за студенти от висши училища, организирано от Международната университетска спортна федерация. Организират се летни и зимни универсиади, като първата се провежда през 1959 г. в Торино, Италия. Втората универсиада е в България през 1961 г. 

В България са проведени общо четири универсиади – две летни (1961 г. и 1977 г.) и две зимни (1983 г. и 1989 г.), София е домакин и на четирите.

По повод домакинството на София през 1961 г. е построена зала „Универсиада“, която официално е отворена на 25 август същата година, когато е и церемонията по откриването на състезанието.

Първите състезания в зала „Универсиада“

София, 11 август 1961 г. // Новата спортна зала „Универсиада“ прие днес първите състезатели. Щастието да открият това прекрасно спортно съоръжение имаха баскетболистите, които участват в турнира, организиран в чест на предстоящите студентски игри. Всички, които този ден бяха дошли тук, изпитваха радостно вълнение: те присъстваха на игри в една модерно построена зала, с най-големи удобства, уютна и красива. Чувство на законна гордост изпълваше сърцата на състезателите и на зрителите, и на съдиите. (…)

Новите мерки на Българската народна банка (БНБ) за ипотечното кредитиране ще отдалечат във времето мечтите за собствен дом основно на хората с ниски доходи, но като цяло не се очаква да имат съществено отражение върху активността на пазара на недвижими имоти и на кредитирането в България. Това каза в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

Миналата седмица Управителният съвет на БНБ прие новите мерки, които влизат в сила от 1 октомври, като те предвиждат съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане да е в размер не по-висок от 85 на сто; съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане да е в размер не по-висок от 50 на сто; максималният срок по договора за кредит да не е по-дълъг от

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България, и Оливие Кадик, сенатор, представляващ французите живеещи в чужбина. На срещата присъства и Жоел Мейер, посланик на Френската република в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, и се поздравиха с отбелязването през 2024 г. на 145-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция.

Франция е наш стратегически партньор и съюзник, с когото желаем да продължим активния диалог и сътрудничество на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО, каза Кондов. Дадена бе висока оценка н

Общият брой на нощувките през юли в област Хасково е 23 998, или с 23,5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през юли 2024 г. се увеличават с 26,9 процента в сравнение с юли 2023 г. и достигат 1,623 млн. лв., съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг. Общо 1,027 млн. лв. са от български граждани, а 596 500 лв. - от чужди граждани. Най-много са реализираните нощувки на чужди граждани от Турция - 49,0 процента.

През юли тази година броят на местата за настаняване в област Хасково са се е увеличил с 48,5 процента в сравнение със същия месец миналата година. Актуалният брой на стаите в тях е 1 846, а на леглата - 3 441, което е с 27,4 повече от 2023 година.

Преди няколко дни Националният статистически институт също отчете тенденцията за увеличаване на приходите от нощувки за месец юли т. г. в национален мащаб. Ръстът им

Мъж на 72 години е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Силистра.

Вчера той получил обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за полицейски служител и поискал съдействие за залавяне на телефонни измамници. Мнимият полицай поискал мъжът да хвърли от терасата на апартамента си всички налични пари, като обещал, че ще му бъдат върнати, след като измамниците бъдат заловени.

Така мъжът опаковал 34 000 лв., 6000 долара и 1020 евро и ги хвърлил на улицата. Часове по-късно, когато разбрал, че е измамен, съобщил в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

В началото на седмицата от ОД на МВР разпространиха съобщение, с което предупредиха, че се активизират опитите за телефонни измами в района. За пореден път от полицията предупредиха, гражданите да не се доверяват на непознати, които им искат

***

Вести за Универсиадата

София, 22 август 1961 г. // Българската телевизия ще предава най-интересните състезания от Универсиадата. В събота от 20 часа зрителите ще могат да наблюдават на телевизионния екран тържественото откриване. (…)

Освен директните предавания, българската телевизия всекидневно ще заснема филмови репортажи и ще ги прожектира на следващите дни. Филмовите репортажи ще се изпращат във всички социалистически страни, а също и на някои абонирали се телевизионни компании и агенции от капиталистическите страни.

***

Огънят на Универсиадата е запален

Варна, 22 август 1961 г. // Тази вечер в черноморския курортен комплект „Златните пясъци“ край Варна стана тържествено запалване на огъня на Универсиадата. Точно в 18 часа в олимпийски жертвеник лумна огън, запален от две девойки, облечени в древногръцки одежди. Прозвучаха фанфари. Към небето литнаха много гълъби. След това щафетата, поета от най-добрите варненски лекоатлети и колоездачи, се понесе по красивия панорамен път към град Варна. Група ветроходни яхти съпровождаха шествието по море. (…)

Утре сутринта щафетата ще продължи пътя си по маршрут Варна-Русе-Свищов-Търново-Пловдив, за да пристигне в София в деня на откриване на Универсиадата.

***

Огънят на олимпиадата в Русе

Русе, 23 август 1961 г. // Тази вечер тук се състоя многохиляден младежки митинг по случай пристигането на огъня на Универсиадата от Варна. Слово за Световните студентски игри като най-голямо спортно събитие през тази година произнесе секретарят на Окръжния комитет на партията Иван Станев. (…)

***

Туристи от чужбина за Универсиадата

София, 24 август 1961 г. // Първите туристи от чужбина за Универсиадата вече пристигнаха у нас – заяви директорът на „Балкантурист“ Недко Недков. Ние очакваме не по-малко от 2000 души – гости от социалистическите страни, Западна Европа и Средния изток за това голямо събитие. (…)

***

Утре ще бъде излъчен първият студентски шампион

София, 24 август 1961 г. // Утре започват състезанията от най-голямото спортно събитие в света за годината – Универсиадата в София. Първи към призовите места се насочват фехтовчиците. На състоялата се днес в студентското градче техническа конференция представителите на 18 страни, които участват с общо 170 състезатели, избраха върховно оперативно ръководство по провеждане на състезанията на рапира, шпага и сабя. Ръководството се състои от представители на България, Съветския съюз, Италия, Унгария и Люксембург. Реши се състезанията да се провеждат по международния правилник, който важи и при олимпийските и световните първенства. (…)

***

Универсиадата 1961 година

Под знака на мира и дружбата започна спортното съревнование между студентите

София, 25 август 1961 г. // Тази сутрин в столицата на нашата родина започнаха най-големите международни спортни състезания на годината – Световни студентски летни игри – „Универсиада 61“. Въпреки опитите на известни среди в чужбина да омаловажат тази проява на Международната федерация за университетски спорт и да попречат на провеждането , Универсиадата вече се радва на голяма популярност. В София се събраха значително по-голям брой спортисти-студенти от петте континента, отколкото на последните летни студентски игри в Торино. Цялата наша общественост приветства от все сърце чуждестранните студенти-спортисти.

***

Под знака на мира и дружбата между народите

София, 26 август 1961 г. // „Наука – спорт – дружба – мир!“ Под този лозунг се съревновават студентите-спортисти, участници в Универсиадата. Студентската младеж от четирите краища на земята изпрати своите най-достойни спортисти в столицата на нашата родина, за да кажат на света: „Нека съперничеството и борбата между народите бъде само по спортните игрища, на попрището на науката и техниката, на прогреса, а не по бойните полета“.

***

Огънят на Универсиадата запали в сърцата пламъка на дружбата

Тържествено закриване на Световните студентски игри

София, 3 септември 1961 г. // Бързо и неусетно отлетяха дните на Универсиадата. След голямо напрежение, след много вълнение, радост и прекрасна дружба настъпи последният час на младежкия празник. И ето стадион „Васил Левски“ отново е препълнен. Но хилядите приятели сега са свидетели не на оспорвана борба. Те са дошли да се разделят с гостите, да ги поздравят за последен път. Над стадиона политат стотици гълъби – символ на копнежите на младежта, на всички хора да работят, да се учат, да живеят в мир.

Скоро младите пратеници на 33 страни ще заминат за родните си места. Те ще разкажат за трудната борба, за оспорваните състезания, за прекрасните спортни резултати и сърдечната дружба, ще разкажат за десетте дни, прекарани в нашата хубава столица. (…)

Тържественият марш започва. На стадиона навлиза колона със знамената на страните участнички. В стегнати редици се появяват и студентите-спортисти. (…)

Слово произнесе председателят на Организационното бюро на Универсиадата, заместник-министърът на просветата и културата Ганчо Ганев. Той изтъкна, че високите спортни резултати укрепиха още повече авторитета на Световните студентски игри, утвърдиха ги като едно от най-големите спортни събития в света.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
На нарочна пресконференция кметът на Кърджали Ерол Мюмюн оповести част от резултатите от направената от екипа му цялостна проверка на състоянието на Община Кърджали, обявена и запо ...
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално разв ...
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Националният съвет на БСП утвърди на свое заседание предизборната платформа и листите с кандидати за народни представители на коалиция „БСП - Обединена Левица” за парла ...
Ивана Томова от Козлодуй стана шампионка по бокс в тежка категория при девойки до 18 години на Държавното първенство
Ивана Томова от Козлодуй стана за пети път шампионка по бокс в тежка категория при девойките до 18 години на Държавното лично първенство за младежи и девойки, проведено в Плевен от ...
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Тикер в 08:52 ч.
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Гл ...
Начало Местен фокус
9698
Хроника

В София е открита Първата универсиада

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“.Построена е с доброволен труд на 20 000 студенти по проект на архитектите Александър Баров (ръководител), Иван Татаров, Иван Иванчев, Д. Владишки и др. Името е свързано с домакинството на София на Световните студентски летни игри „Универсиада 61“. Това е първата за България универсиада и втората в историята на състезанието.

| 25 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В София е открита Първата универсиада
В София е открита Първата универсиада
Снимка © Владимир Иванов

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“. Построена е с доброволен труд на 20 000 студенти по проект на архитектите Александър Баров (ръководител), Иван Татаров, Иван Иванчев, Д. Владишки и др. Името е свързано с домакинството на София на Световните студентски летни игри „Универсиада 61“. Това е първата за България универсиада и втората в историята на състезанието.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заминава утре за Съединените американски щати (САЩ), където ще участва в Срещата на върха за бъдещето, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Форумът ще се състои на 22-ри и 23 септември в Ню Йорк и е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят.

Главчев ще участва с изказвания в пленарния дебат на срещата на високо равнище и в интерактивния диалог „Към общо дигитално бъдеще“. В рамките на визитата в САЩ служебният премиер ще се срещне с представители на българските общности в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

От пресслужбата на Министерския съвет отбелязват, че идеята за свикване на Срещата на върха и приемането на Пакт за бъдещето е лансирана от Генералния секретар на ООН през 2021 г. и представлява кулминаци

Ръст с 20 процента на гостите от Скандинавия отчитат в края на активния летен туристически сезон от ваканционно селище "Албена". Резултатите са на база данни от преходната година. За това съобщават от администрацията на "Албена". 

Оттам допълват, че комплексът посреща туристи от северните държави в партньорство с най-големия туристически оператор в региона Nordic Leisure Travel Group, който оперира в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, и разполага със собствена чартърна авиокомпания. В офертите му влизат общо шест от хотелите в "Албена", отговарящи на високите стандарти на туроператора за устойчивост Travel with care. 

"Удовлетворени сме, че резултатите, които постигаме по отношение на нашата "Зелена мисия", се оценяват от скандинавските гости. Тези пазари са изключително чувствителни що се отнася до опазването на околната среда във всеки аспект на човешкия жи

Към момента не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове за справедлив преход, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на запитване .

През декември 2023 г. Европейската комисия одобри версия 2.2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР 2021-2027) с включени приоритети, съфинансирани от Фонда за справедлив преход (ФСП), както и териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района Перник, Кюстендил и Стара Загора с прилежащи 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила – Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Към настоящия момент не е идентифицирана необходимост от промяна в териториалните планове и съответно не са инициирани изменения, а усилено се ра

При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура. 

В лек автомобил, спрян на Околовръстното шосе на Пловдив са били открити 44  плочки с изотоп на америций 241. При последващи претърсвания в Карлово са открити още 35 плочки америций, и в къща в Първенец още една плочка от йонизиращото вещество. Действията по разследването продължават, допълниха от Окръжната прокуратура. Двама души са арестувани за 72 часа, като срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирано престъпно сдружение, чиято цел са незаконни дейности с източници на йонизиращо лъчение. Това са тежки умишлени престъпления, за които е предвиден затвор над пет години, тъй като засягат и здравето на хората. Продължава работата с други двама души, арестувани по случая.

Взети са всички н

Парламентът отхвърли на първо четене предложените от „Има такъв народ“ промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които целяха да облекчат гражданите по отношение на провеждането на референдуми.

Законопроектът не получи подкрепа и при прегласуването. Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха. 

От „Има такъв народ“ (ИТН) предлагаха да се въведе единен подход за определяне на минималния брой подписи за предложение за референдум и при двата вида референдуми – национални и местни. Предвиждаше се минимално необходимия брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми, определен в закона, да не е твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение

Универсиадата е международно спортно състезание за студенти от висши училища, организирано от Международната университетска спортна федерация. Организират се летни и зимни универсиади, като първата се провежда през 1959 г. в Торино, Италия. Втората универсиада е в България през 1961 г. 

В България са проведени общо четири универсиади – две летни (1961 г. и 1977 г.) и две зимни (1983 г. и 1989 г.), София е домакин и на четирите.

По повод домакинството на София през 1961 г. е построена зала „Универсиада“, която официално е отворена на 25 август същата година, когато е и церемонията по откриването на състезанието.

Първите състезания в зала „Универсиада“

София, 11 август 1961 г. // Новата спортна зала „Универсиада“ прие днес първите състезатели. Щастието да открият това прекрасно спортно съоръжение имаха баскетболистите, които участват в турнира, организиран в чест на предстоящите студентски игри. Всички, които този ден бяха дошли тук, изпитваха радостно вълнение: те присъстваха на игри в една модерно построена зала, с най-големи удобства, уютна и красива. Чувство на законна гордост изпълваше сърцата на състезателите и на зрителите, и на съдиите. (…)

Новите мерки на Българската народна банка (БНБ) за ипотечното кредитиране ще отдалечат във времето мечтите за собствен дом основно на хората с ниски доходи, но като цяло не се очаква да имат съществено отражение върху активността на пазара на недвижими имоти и на кредитирането в България. Това каза в интервю Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ).

Миналата седмица Управителният съвет на БНБ прие новите мерки, които влизат в сила от 1 октомври, като те предвиждат съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане да е в размер не по-висок от 85 на сто; съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане да е в размер не по-висок от 50 на сто; максималният срок по договора за кредит да не е по-дълъг от

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Служебният министър на външните работи Иван Кондов се срещна с Лоик Ерве, заместник-председател на Сената на Френската република и председател на Групата за приятелство Франция – България, и Оливие Кадик, сенатор, представляващ французите живеещи в чужбина. На срещата присъства и Жоел Мейер, посланик на Френската република в България. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

Събеседниците изразиха задоволство от отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, и се поздравиха с отбелязването през 2024 г. на 145-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Франция.

Франция е наш стратегически партньор и съюзник, с когото желаем да продължим активния диалог и сътрудничество на всички нива както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО, каза Кондов. Дадена бе висока оценка н

Общият брой на нощувките през юли в област Хасково е 23 998, или с 23,5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през юли 2024 г. се увеличават с 26,9 процента в сравнение с юли 2023 г. и достигат 1,623 млн. лв., съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг. Общо 1,027 млн. лв. са от български граждани, а 596 500 лв. - от чужди граждани. Най-много са реализираните нощувки на чужди граждани от Турция - 49,0 процента.

През юли тази година броят на местата за настаняване в област Хасково са се е увеличил с 48,5 процента в сравнение със същия месец миналата година. Актуалният брой на стаите в тях е 1 846, а на леглата - 3 441, което е с 27,4 повече от 2023 година.

Преди няколко дни Националният статистически институт също отчете тенденцията за увеличаване на приходите от нощувки за месец юли т. г. в национален мащаб. Ръстът им

Мъж на 72 години е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Силистра.

Вчера той получил обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за полицейски служител и поискал съдействие за залавяне на телефонни измамници. Мнимият полицай поискал мъжът да хвърли от терасата на апартамента си всички налични пари, като обещал, че ще му бъдат върнати, след като измамниците бъдат заловени.

Така мъжът опаковал 34 000 лв., 6000 долара и 1020 евро и ги хвърлил на улицата. Часове по-късно, когато разбрал, че е измамен, съобщил в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

В началото на седмицата от ОД на МВР разпространиха съобщение, с което предупредиха, че се активизират опитите за телефонни измами в района. За пореден път от полицията предупредиха, гражданите да не се доверяват на непознати, които им искат

***

Вести за Универсиадата

София, 22 август 1961 г. // Българската телевизия ще предава най-интересните състезания от Универсиадата. В събота от 20 часа зрителите ще могат да наблюдават на телевизионния екран тържественото откриване. (…)

Освен директните предавания, българската телевизия всекидневно ще заснема филмови репортажи и ще ги прожектира на следващите дни. Филмовите репортажи ще се изпращат във всички социалистически страни, а също и на някои абонирали се телевизионни компании и агенции от капиталистическите страни.

***

Огънят на Универсиадата е запален

Варна, 22 август 1961 г. // Тази вечер в черноморския курортен комплект „Златните пясъци“ край Варна стана тържествено запалване на огъня на Универсиадата. Точно в 18 часа в олимпийски жертвеник лумна огън, запален от две девойки, облечени в древногръцки одежди. Прозвучаха фанфари. Към небето литнаха много гълъби. След това щафетата, поета от най-добрите варненски лекоатлети и колоездачи, се понесе по красивия панорамен път към град Варна. Група ветроходни яхти съпровождаха шествието по море. (…)

Утре сутринта щафетата ще продължи пътя си по маршрут Варна-Русе-Свищов-Търново-Пловдив, за да пристигне в София в деня на откриване на Универсиадата.

***

Огънят на олимпиадата в Русе

Русе, 23 август 1961 г. // Тази вечер тук се състоя многохиляден младежки митинг по случай пристигането на огъня на Универсиадата от Варна. Слово за Световните студентски игри като най-голямо спортно събитие през тази година произнесе секретарят на Окръжния комитет на партията Иван Станев. (…)

***

Туристи от чужбина за Универсиадата

София, 24 август 1961 г. // Първите туристи от чужбина за Универсиадата вече пристигнаха у нас – заяви директорът на „Балкантурист“ Недко Недков. Ние очакваме не по-малко от 2000 души – гости от социалистическите страни, Западна Европа и Средния изток за това голямо събитие. (…)

***

Утре ще бъде излъчен първият студентски шампион

София, 24 август 1961 г. // Утре започват състезанията от най-голямото спортно събитие в света за годината – Универсиадата в София. Първи към призовите места се насочват фехтовчиците. На състоялата се днес в студентското градче техническа конференция представителите на 18 страни, които участват с общо 170 състезатели, избраха върховно оперативно ръководство по провеждане на състезанията на рапира, шпага и сабя. Ръководството се състои от представители на България, Съветския съюз, Италия, Унгария и Люксембург. Реши се състезанията да се провеждат по международния правилник, който важи и при олимпийските и световните първенства. (…)

***

Универсиадата 1961 година

Под знака на мира и дружбата започна спортното съревнование между студентите

София, 25 август 1961 г. // Тази сутрин в столицата на нашата родина започнаха най-големите международни спортни състезания на годината – Световни студентски летни игри – „Универсиада 61“. Въпреки опитите на известни среди в чужбина да омаловажат тази проява на Международната федерация за университетски спорт и да попречат на провеждането , Универсиадата вече се радва на голяма популярност. В София се събраха значително по-голям брой спортисти-студенти от петте континента, отколкото на последните летни студентски игри в Торино. Цялата наша общественост приветства от все сърце чуждестранните студенти-спортисти.

***

Под знака на мира и дружбата между народите

София, 26 август 1961 г. // „Наука – спорт – дружба – мир!“ Под този лозунг се съревновават студентите-спортисти, участници в Универсиадата. Студентската младеж от четирите краища на земята изпрати своите най-достойни спортисти в столицата на нашата родина, за да кажат на света: „Нека съперничеството и борбата между народите бъде само по спортните игрища, на попрището на науката и техниката, на прогреса, а не по бойните полета“.

***

Огънят на Универсиадата запали в сърцата пламъка на дружбата

Тържествено закриване на Световните студентски игри

София, 3 септември 1961 г. // Бързо и неусетно отлетяха дните на Универсиадата. След голямо напрежение, след много вълнение, радост и прекрасна дружба настъпи последният час на младежкия празник. И ето стадион „Васил Левски“ отново е препълнен. Но хилядите приятели сега са свидетели не на оспорвана борба. Те са дошли да се разделят с гостите, да ги поздравят за последен път. Над стадиона политат стотици гълъби – символ на копнежите на младежта, на всички хора да работят, да се учат, да живеят в мир.

Скоро младите пратеници на 33 страни ще заминат за родните си места. Те ще разкажат за трудната борба, за оспорваните състезания, за прекрасните спортни резултати и сърдечната дружба, ще разкажат за десетте дни, прекарани в нашата хубава столица. (…)

Тържественият марш започва. На стадиона навлиза колона със знамената на страните участнички. В стегнати редици се появяват и студентите-спортисти. (…)

Слово произнесе председателят на Организационното бюро на Универсиадата, заместник-министърът на просветата и културата Ганчо Ганев. Той изтъкна, че високите спортни резултати укрепиха още повече авторитета на Световните студентски игри, утвърдиха ги като едно от най-големите спортни събития в света.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Ивана Томова от Козлодуй стана шампионка по бокс в тежка категория при девойки до 18 години на Държавното първенство
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.