Начало Местен фокус Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова
9579
България

Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова

Дори да се подобрят или изчезнат симптомите на обгазяване от пожар - трудно дишане, главоболие, отпадналост и обърканост, човек не трябва да подценява състоянието си и е добре да потърси медицинска помощ. Това каза доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия (ВМА). По думите в първите 24 часа след обгазяването може да настъпят усложнения, свързани с риск от белодробен или мозъчен оток, както и от наслояване на инфекциозни възпалителни промени.Обгазяване, със съответните поражения, може да се причини и при вдишване на токсични течности, напомни лекарят.

| 25 Август 2024, 08:00 ч.
Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова
Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова
Снимка © ВМА

Дори да се подобрят или изчезнат симптомите на обгазяване от пожар - трудно дишане, главоболие, отпадналост и обърканост, човек не трябва да подценява състоянието си и е добре да потърси медицинска помощ. Това каза доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия (ВМА). По думите в първите 24 часа след обгазяването може да настъпят усложнения, свързани с риск от белодробен или мозъчен оток, както и от наслояване на инфекциозни възпалителни промени. Обгазяване, със съответните поражения, може да се причини и при вдишване на токсични течности, напомни лекарят. 

„Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването . Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“. Така председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира думи на вицепремиера на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

"Тази тема винаги е била фокус в работата и анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и министерството. Не мисля, че бихме говорили за поевтиняване, но се обмисля към момента да няма промяна за догодина", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова - Касабова във връзка с промяната в цената на винетките. 

Преди началото на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност -  "ВИЗИЯ 0" или нула жертви при пътнотранспортни произшествия, организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", служебният министър коментира и други актуални за региона теми. 

Една от тях беше темата за Околовръстното шосе и Югоизточния обход в Пловдив.

"Знам, че този проблем е тежък за град Пловдив и е неотложно да бъде стартирано строителството на Югоизточния обход. Вчера проведо

Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР .

Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“.

От изстрела, който е бил направен със законно притежавано оръжие, няма пострадали. Последвал е бой между няколко души, след което 57-годишен мъж е бил откаран за преглед в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“.

Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище.

Тогава ще бъде извършен вторият етап на изграждане на присъединителни връзки от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод за Шумен, изпълнен по инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” на Европейския съюз, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България с местоположение язовир „Тича“, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Шумен на сайта си.

Присъединителните връзки ще бъдат изпълнени от фирмата-строител на Лот 1, в присъствието на представители на ВиК - Шумен. Едновременно с това ще бъдат извършени планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа на Шумен, с които да бъде обезпечена безаварийн

Рискове

Пожарът, освен топлинно въздействие, има и други ефекти. Когато пожарът е на открито, опасността идва от отделянето на въглеокисни съединения, каза тя. Въглеродният оксид няма нито цвят, нито мирис, и е особено опасен за хората, които в близост се опитват да потушат горенето – доброволци и пожарникари, предупреди доц. Нейкова. Въпреки че, когато е на открито, димът се разсейва, ако гори голяма площ, отделянето му е в прекалено голямо количество. 

Опасно е и за хората, които живеят близо до пожара, тъй като въглеродният оксид се свързва с хемоглобина, а хемоглобинът е този, който пренася кислорода в клетките ни и изнася въглеродния оксид, който издишваме, добави доц. Нейкова. Когато голям процент от хемоглобина е блокиран от въглеокисите, тогава настъпва състояние, при което организмът страда от недостиг на кислород, а това може да е животозастрашаващо, добави тя. По думите , ако половината от хемоглобина се свърже с въглеокиса, може да настъпи коматозно състояние. 

Обърканост

При вдишване на недостатъчно наситен с кислород въздух, човек не усеща как настъпват изменения в организма му, каза още лекарят. Най-често бива засегната централната нервна система. При такова състояние се наблюдава обърканост, неадекватност, промяна във възприемането на околната действителност, амнезия., нарушаване на вестибуларния апарат, посочи токсикологът. По думите по-силно насищане на организма с въглеокис може да причини гърчове. Освен централната нервна система, страда и сърдечно-съдовата система, каза още доц. Нейкова и обясни, че пулсът е учестен, артериалното налягане се повишава, възможно е да настъпят ритъмно-проводни нарушения, инфаркт. За хора, засегнати от сърдечно-съдова патология, тези прояви биха могли да бъдат фатални. 

Ден на отворените врати в обновеното родилно отделение към Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“ в Габрово е обявен за 26 септември, съобщиха от лечебното заведение.

На въпросите на посетителите ще отговарят началникът на отделението д-р Албена Паньова, старшата акушерка Иванка Стефанова и педиатърът д-р Анелия Толева, които ще разкажат за условията в отделението, как се провежда раждането, грижите, които специалистите полагат за новороденото и майката. 

От лечебното заведение посочват, че посещението ще става без предварително записване, а допълнителна информация може да бъде получена всеки делничен ден на телефон: 066 899 659.

Припомняме, че през миналата година в габровската болница бе открита изложбата ,,Тоновете на живота”, създадена от женско благотворително дружество „Майчина грижа“.  Тогава бе с

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч.

Инцидентът е станал малко след 11:00 часа. Ударили са се два насрещно движещи се автомобила. Пострадали са водачите им – на 73 и 51 години. В тежко състояние е и 54-годишна жена, която е транспортирана за лечение в плевенска болница. Заедно с нея в автомобила е бил и 19-годишен мъж, който е в добро състояние.

Причините за катастрофата се изясняват.

 

През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали и пострадали хора.

Преки материални щети са нанесени от 15 пожара, от които осем са в жилищни сгради; един - в промишлени сгради; един - в спомагателни, временни или паянтови постройки; три -  в транспортни средства; един -  в съоръжения на открито и др.

Без нанесени материални щети са възникнали 48 пожара в сухи треви, горска постеля и храсти, в стърнища, при отпадъци, в готварски уреди и комини и др.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които седем при катастрофи в транспортни средства; две - при инциденти с опасни вещества; една – при битови или промишлени инциденти.

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Заради високата температура, предизвикана от пожара, в човешкия организъм се променя балансът на течности и соли, а това може да доведе до прегряване, до нервно-вегетативни нарушения, до колапс. При вдишване на нагорещен и токсичен въздух, токсичните вещества попадат бързо по лигавиците и в бронхиалното дърво, постъпват в кръвното русло и се разнасят до централната нервна система, до мозък, до сърце, бъбреци, бял дроб.

Задушаване на закрито

Пожарите на закрито могат да доведат до много по-сериозни последици в сравнение с пожарите на открито. В домовете ни има много пластмаса и при евентуален пожар в затворено помещение, се отделят много силно токсични вещества, които, постъпвайки в организма, водят до тежки интоксикации, посочи доц. Нейкова. Освен въглеродния оксид, се отделят фосген, циановодородни съединения, серни и азотни окиси, които също имат сериозен принос за интоксикацията. Дори и след потушаването на пожара в домашни условия или в друго закрито помещение, продължават да се отделят токсични вещества и когато хората се върнат в тези помещения, отново може да почувстват главоболия, неразположение, отпадналост, затруднено дишане. 

Има вещества, които са по-тежки от кислорода, и е възможно спящ човек да бъде интоксикиран, без да усети, предупреди доц. Нейкова

Евакуиране и самопомощ

При възможност веднага трябва да се напусне мястото на пожара, посъветва лекарят. На устата и на носа трябва да се сложи мокра кърпа, през която да се диша. Ако дрехите на човек са много нагорещени, те повишават телесната температура, напомни доц. Нейкова и съветва, ако е възможно, дрехите да бъдат намокрени, а откритите части на тялото да се покрият с мокри кърпи. Кислородът, който ще се вдиша в необгазената среда много бързо ще подобри състоянието на човека, но отново апелирам да се потърси медицинска помощ и да се пие достатъчно вода, добави тя.

Токсиколозите са безсилни, когато интоксикацията е много тежка и пациентът е в коматозно състояние, има гърчове, каза още доц. Нейкова. Тогава много често се налага интубиране на пациента и настаняване в реанимация. Изключително трудно и сериозно е състоянието на пострадалия, когато се наслоят инфекциозни възпаления или възникне тежък белодробен и мозъчен оток. Тогава на пациента му е трудно да се пребори, дори и да му е оказана медицинска помощ, но медицината прави всичко възможно да бъде спасен, увери доц. Нейкова.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков ще открие 30-ото юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“, съобщиха от МВР. Съ ...
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
През последното денонощие са потушени 63 пожара
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали ...
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
На границата с Румъния трафикът на гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Никопол“ и „Кардам“ е интензивен на изход за  товарни автомобили. На ...
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен, съобщиха от пресцентъра на областната полиция. Пътният инцидент е станал около 19:10 часа снощи (20 септември) на изхо ...
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
Срещата на върха за бъдещето, която се провежда в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, започва утре в централата на световната организация в Ню Йорк. Българск ...
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към двамата загинали край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, съобщиха от Министерств ...
Тикер в 08:54 ч.
През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Гл ...
Начало Местен фокус
9579
България

Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова

Дори да се подобрят или изчезнат симптомите на обгазяване от пожар - трудно дишане, главоболие, отпадналост и обърканост, човек не трябва да подценява състоянието си и е добре да потърси медицинска помощ. Това каза доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия (ВМА). По думите в първите 24 часа след обгазяването може да настъпят усложнения, свързани с риск от белодробен или мозъчен оток, както и от наслояване на инфекциозни възпалителни промени.Обгазяване, със съответните поражения, може да се причини и при вдишване на токсични течности, напомни лекарят.

| 25 Август 2024, 08:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова
Дори да се подобрят симптомите на обгазяване от пожар, в първите 24 часа може да настъпят усложнения, каза токсикологът доц. Людмила Нейкова
Снимка © ВМА

Дори да се подобрят или изчезнат симптомите на обгазяване от пожар - трудно дишане, главоболие, отпадналост и обърканост, човек не трябва да подценява състоянието си и е добре да потърси медицинска помощ. Това каза доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия (ВМА). По думите в първите 24 часа след обгазяването може да настъпят усложнения, свързани с риск от белодробен или мозъчен оток, както и от наслояване на инфекциозни възпалителни промени. Обгазяване, със съответните поражения, може да се причини и при вдишване на токсични течности, напомни лекарят. 

„Това е доказателство защо Република Северна Македония (РСМ) няма място в ЕС, както и за националното предателство, което извършиха в ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с вдигане ветото върху присъединяването . Подобен тип реторика и държавни ръководители, които си позволяват да говорят така, нямат място в ЕС“. Така председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира думи на вицепремиера на РСМ и министър на транспорта Александър Николоски в телевизионно интервю, в което коментира липсата на знамето на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

„Аз съм историк, няма обща история поради една проста причина, че те са част от българската история. Тук можем да се съгласим, че имат нещо като история от 1944-45 г., когато ги създават по Коминтерновска линия. Имат история като територия, като

Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, написа евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Елена Йончева на своята фейсбук страница.

Тя посочва, че двамата български моряци, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 година. 

"Целта е да стигна от град Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е корабът с българите", пише Йончева. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил, и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС

"Тази тема винаги е била фокус в работата и анализите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и министерството. Не мисля, че бихме говорили за поевтиняване, но се обмисля към момента да няма промяна за догодина", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова - Касабова във връзка с промяната в цената на винетките. 

Преди началото на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност -  "ВИЗИЯ 0" или нула жертви при пътнотранспортни произшествия, организирана от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", служебният министър коментира и други актуални за региона теми. 

Една от тях беше темата за Околовръстното шосе и Югоизточния обход в Пловдив.

"Знам, че този проблем е тежък за град Пловдив и е неотложно да бъде стартирано строителството на Югоизточния обход. Вчера проведо

Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР .

Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“.

От изстрела, който е бил направен със законно притежавано оръжие, няма пострадали. Последвал е бой между няколко души, след което 57-годишен мъж е бил откаран за преглед в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Пирогов“.

Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище.

Тогава ще бъде извършен вторият етап на изграждане на присъединителни връзки от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод за Шумен, изпълнен по инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” на Европейския съюз, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България с местоположение язовир „Тича“, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Шумен на сайта си.

Присъединителните връзки ще бъдат изпълнени от фирмата-строител на Лот 1, в присъствието на представители на ВиК - Шумен. Едновременно с това ще бъдат извършени планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа на Шумен, с които да бъде обезпечена безаварийн

Рискове

Пожарът, освен топлинно въздействие, има и други ефекти. Когато пожарът е на открито, опасността идва от отделянето на въглеокисни съединения, каза тя. Въглеродният оксид няма нито цвят, нито мирис, и е особено опасен за хората, които в близост се опитват да потушат горенето – доброволци и пожарникари, предупреди доц. Нейкова. Въпреки че, когато е на открито, димът се разсейва, ако гори голяма площ, отделянето му е в прекалено голямо количество. 

Опасно е и за хората, които живеят близо до пожара, тъй като въглеродният оксид се свързва с хемоглобина, а хемоглобинът е този, който пренася кислорода в клетките ни и изнася въглеродния оксид, който издишваме, добави доц. Нейкова. Когато голям процент от хемоглобина е блокиран от въглеокисите, тогава настъпва състояние, при което организмът страда от недостиг на кислород, а това може да е животозастрашаващо, добави тя. По думите , ако половината от хемоглобина се свърже с въглеокиса, може да настъпи коматозно състояние. 

Обърканост

При вдишване на недостатъчно наситен с кислород въздух, човек не усеща как настъпват изменения в организма му, каза още лекарят. Най-често бива засегната централната нервна система. При такова състояние се наблюдава обърканост, неадекватност, промяна във възприемането на околната действителност, амнезия., нарушаване на вестибуларния апарат, посочи токсикологът. По думите по-силно насищане на организма с въглеокис може да причини гърчове. Освен централната нервна система, страда и сърдечно-съдовата система, каза още доц. Нейкова и обясни, че пулсът е учестен, артериалното налягане се повишава, възможно е да настъпят ритъмно-проводни нарушения, инфаркт. За хора, засегнати от сърдечно-съдова патология, тези прояви биха могли да бъдат фатални. 

Ден на отворените врати в обновеното родилно отделение към Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“ в Габрово е обявен за 26 септември, съобщиха от лечебното заведение.

На въпросите на посетителите ще отговарят началникът на отделението д-р Албена Паньова, старшата акушерка Иванка Стефанова и педиатърът д-р Анелия Толева, които ще разкажат за условията в отделението, как се провежда раждането, грижите, които специалистите полагат за новороденото и майката. 

От лечебното заведение посочват, че посещението ще става без предварително записване, а допълнителна информация може да бъде получена всеки делничен ден на телефон: 066 899 659.

Припомняме, че през миналата година в габровската болница бе открита изложбата ,,Тоновете на живота”, създадена от женско благотворително дружество „Майчина грижа“.  Тогава бе с

Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира "Ден без загинали на пътя" в рамките на "Дните на безопасността на пътя" на 19 септември в Севлиево, съобщиха от Общината. Събитието е съвместно с местната администрация и Областна администрация – Габрово и ще бъде от състезателен характер за ученици от пети и шести клас. 

Основната идея е да бъдат организирани дейности за деца и възрастни, насочени към безопасно шофиране, пресичане и колоездене при спазване на правилата за движение. Заявка за участие до момента са подали: Средно училище (СУ) „Васил Левски“, Основно (ОУ) „Христо Ботев“, ОУ „Стефан Пешев“, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Душево с два отбора,  ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - село Градница, ОУ “Св. Солунски братя“ - село Крамолин, ОУ “Св. св. Кирил и Ме

Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч.

Инцидентът е станал малко след 11:00 часа. Ударили са се два насрещно движещи се автомобила. Пострадали са водачите им – на 73 и 51 години. В тежко състояние е и 54-годишна жена, която е транспортирана за лечение в плевенска болница. Заедно с нея в автомобила е бил и 19-годишен мъж, който е в добро състояние.

Причините за катастрофата се изясняват.

 

През последното денонощие са потушени 63 пожара. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. При пожарите няма загинали и пострадали хора.

Преки материални щети са нанесени от 15 пожара, от които осем са в жилищни сгради; един - в промишлени сгради; един - в спомагателни, временни или паянтови постройки; три -  в транспортни средства; един -  в съоръжения на открито и др.

Без нанесени материални щети са възникнали 48 пожара в сухи треви, горска постеля и храсти, в стърнища, при отпадъци, в готварски уреди и комини и др.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които седем при катастрофи в транспортни средства; две - при инциденти с опасни вещества; една – при битови или промишлени инциденти.

Разград ще участва в националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от общинската администрация.

Кампанията е под мотото „Бъди смел, бъди добър!“. Предвидените дейности, които се реализират в партньорство с общините в страната, са четири вида, като Община Разград ще участва в три от тях, посочиха от Общината. 

Кампанията ще започне със спортен празник - развлекателно състезание по народна топка за деца и възрастни. То ще се състои на 30 септември пред сцената "Ронда" в Градския парк. Ще участват шест отбора, съставени от деца и възрастни. Всеки от отборите ще се състои от пет деца и петима възрастни. Разпределението по отбори и графикът на срещите ще се извърши непосредствено преди началото на състезанието. 

Община Разград и ДАЗД ще осигурят спец

Заради високата температура, предизвикана от пожара, в човешкия организъм се променя балансът на течности и соли, а това може да доведе до прегряване, до нервно-вегетативни нарушения, до колапс. При вдишване на нагорещен и токсичен въздух, токсичните вещества попадат бързо по лигавиците и в бронхиалното дърво, постъпват в кръвното русло и се разнасят до централната нервна система, до мозък, до сърце, бъбреци, бял дроб.

Задушаване на закрито

Пожарите на закрито могат да доведат до много по-сериозни последици в сравнение с пожарите на открито. В домовете ни има много пластмаса и при евентуален пожар в затворено помещение, се отделят много силно токсични вещества, които, постъпвайки в организма, водят до тежки интоксикации, посочи доц. Нейкова. Освен въглеродния оксид, се отделят фосген, циановодородни съединения, серни и азотни окиси, които също имат сериозен принос за интоксикацията. Дори и след потушаването на пожара в домашни условия или в друго закрито помещение, продължават да се отделят токсични вещества и когато хората се върнат в тези помещения, отново може да почувстват главоболия, неразположение, отпадналост, затруднено дишане. 

Има вещества, които са по-тежки от кислорода, и е възможно спящ човек да бъде интоксикиран, без да усети, предупреди доц. Нейкова

Евакуиране и самопомощ

При възможност веднага трябва да се напусне мястото на пожара, посъветва лекарят. На устата и на носа трябва да се сложи мокра кърпа, през която да се диша. Ако дрехите на човек са много нагорещени, те повишават телесната температура, напомни доц. Нейкова и съветва, ако е възможно, дрехите да бъдат намокрени, а откритите части на тялото да се покрият с мокри кърпи. Кислородът, който ще се вдиша в необгазената среда много бързо ще подобри състоянието на човека, но отново апелирам да се потърси медицинска помощ и да се пие достатъчно вода, добави тя.

Токсиколозите са безсилни, когато интоксикацията е много тежка и пациентът е в коматозно състояние, има гърчове, каза още доц. Нейкова. Тогава много често се налага интубиране на пациента и настаняване в реанимация. Изключително трудно и сериозно е състоянието на пострадалия, когато се наслоят инфекциозни възпаления или възникне тежък белодробен и мозъчен оток. Тогава на пациента му е трудно да се пребори, дори и да му е оказана медицинска помощ, но медицината прави всичко възможно да бъде спасен, увери доц. Нейкова.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
През последното денонощие са потушени 63 пожара
Сфера
Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове с Румъния и Сърбия
Местен фокус
Деветнадесетгодишен младеж загина при катастрофа край Сливен
Местен фокус
България ще участва утре в Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН
В детайли
В Долна Митрополия ще бъде отдадена последна почит към загиналите при инцидента край Граф Игнатиево пилоти - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин
Основна линия
Преди 60 години – в полунощ на 20 срещу 21 септември 1964 г.е обявена независимостта на Малта
В детайли
Министър Атанас Илков ще открие в Панагюрище юбилейното издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината - 2024“
Местен фокус
За четвърта поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.