Начало Сфера Община Свищов, ВиК "Йовковци" и кооперацията в село Хаджидимитрово заедно търсят алтернативи за справяне с водната криза
9249
България

Община Свищов, ВиК "Йовковци" и кооперацията в село Хаджидимитрово заедно търсят алтернативи за справяне с водната криза

След проведени разговори с Бисер Борисов, председателя на кооперацията ОППК "Победа 93" в Хаджидимитрово, е постигнато решение за взаимопомощ, благодарение на което е нает инженер-хидрогеологът Велислава Петрова.Със своя екип тя извърши теренни проучвания с цел изясняване на хидрогеоложката среда за изграждане на вододобивно съоръжение на територията на селото и избор на най-подходящото място за сондажен кладенец, посочиха от пресцентъра на Община Свищов.

| 26 Август 2024, 16:56 ч.
Община Свищов, ВиК
Община Свищов, ВиК "Йовковци" и кооперацията в село Хаджидимитрово заедно търсят алтернативи за справяне с водната криза
Снимка © DFA

Община Свищов, ВиК "Йовковци" и Обслужваща производствено-потребителна кооперация "Победа 93" (ОППК) съвместно търсят алтернативи за справяне с водната криза в село Хаджидимитрово, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в крайдунавския град.

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи днес в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В проектосъстава на новата ЕК влиза и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации.

Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия, отбеляза Екатерина Захариева. По думите в политическите насоки, които е дала в началото на мандата си Урсула Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите, на изследванията. "Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тоест, това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика", коментира още Захариева. 

Малко съм разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да пол

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. – модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хо

Десет души са задържани от полицията на територията на област Добрич след специализирана полицейска операция с цел противодействие на престъпността. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Оттам допълват, че акцията е по заповед на главния секретар на МВР. 

Двама от задържаните са шофирали автомобили под въздействието на алкохол. Други двама са в ареста, защото са седнали зад волана под въздействието на упойващи вещества. Младеж на 16 години и 32-годишен мъж са задържани за притежание на цигара с канабис и пакетче суха маса, реагираща също на канабис.  

Извършени са и няколко проверки на адреси. В Добрич е проверен имот, обитаван от 34-годишен мъж. От жилището са иззети 20 полиетиленови пликчета със суха тревна маса с общо тегло 20 грама, електронна везна и мелничка. 

Проверени са още два адреса в Добрич. В единия, обитава

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

След проведени разговори с Бисер Борисов, председателя на кооперацията ОППК "Победа 93" в Хаджидимитрово, е постигнато решение за взаимопомощ, благодарение на което е нает инженер-хидрогеологът Велислава Петрова. Със своя екип тя извърши теренни проучвания с цел изясняване на хидрогеоложката среда за изграждане на вододобивно съоръжение на територията на селото и избор на най-подходящото място за сондажен кладенец, посочиха от пресцентъра на Община Свищов.

В периода от 14 до 23 август са проучени 9 точки, на база на които е изготвен хидрогеоложки доклад. Направената експертиза констатира, че в една от тях има голяма вероятност за наличие на воден ресурс и воден запас. Това е местността Корудере, намираща се в близост до съществуващ дренаж, попадащ в поземлен имот в Хаджидимитрово, която е урбанизирана общинска публична собственост.

В хидрогеоложката експертиза за търсене на пресни, подземни води в землището на село Хаджидимитрово, след направените статистически изследвания и съобразно геоложките и хидрогеоложките архивни данни за района, като цяло е направено заключението, че средата е силно неблагоприятна за разкриване на подземни води, но въпреки това индикации за наличие на такива са установени в четири геофизични профила в местността Корудере. По време на полевите проучвания на терена са маркирани две перспективни места за изграждане на сондажен кладенец. Водоносната зона се очаква да е до 150 метра дълбочина. Като най-удачно в доклада се препоръчва да се изгради един сондажен кладенец с тази дълбочина, на едно от двете места, а сондажната конструкция да е обсадена с метална колона, поясниха от пресцентъра.

След одобрението на държавата, във връзка с направената хидрогеоложката експертиза, предстои изваждането на разрешително и сключването на необходимите документи за започване на сондирането на тази точка, като всички надежди са за достигането до воден ресурс. Това ще стане ясно в заключителния доклад на хидрогеолога.

По повод сериозния проблем и търсенето на начини за справяне с него, ВиК "Йовковци" също започна действия по извършването на рехабилитация на дренаж, свързан с увеличаване дебита на водоснабдяването на Гиглик 1. Инвестицията направена от дружеството е в размер на 50 000 лева.

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, с които се уреждат критериите и реда за обявяване на национален курорт. Депутатите първо отхвърлиха законопроекта, а след проверка на кворума и прегласуване го приеха с 89 гласа „за“, три „против“ и 59 „въздържал се“.

Измененията предвиждат обявяването на национален курорт да става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Заявлението за обявяване на национален курорт се подава от кмета на съответната община, на чиято територия попада курортът или части от него, след решение на общинския съвет. По този начин се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта. Вносителите отбел

За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза във ваканция на 27 септември, каза във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Той обясни, че в голяма степен констатираните случаи на регистрирани множество лица на един и същ адрес са заварени. Единият от тях датира от 1947 г., другият - от 70-те години на миналия век, но това не са аномалии, свързани с тези избори, защото до 2012 г. не е имало нормативна регулация за регистрация на един адрес, посочи той.

„Една от причините е, че в дадена махала има една законна постройка и всички се регистрират на нея, с годините се раждат деца, които логично се регистрират на този адрес, така се получават аномалии на един адрес да бъдат регистрирани 1500 души, но няма проц

Няма колона от автомобили на граничен пункт "Кулата" към този час и автомобилите преминават без изчакване, . 

Вчера трафикът също беше нормален. И в петък следобед пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По данни, оповестени от гръцката телевизия ЕРТ, през юли тази година през ГКПП "Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината оттам са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че Общината, заедно с ВиК оператора и държавата няма да прекратят усилията си. Търсенето на други водоизточници, които да бъдат вкарани в напорния резервоар на населеното място, също ще продължи. 

В началото на месец август жителите на Хаджидимитрово излязоха за първи път на протест заради безводието в селото. Според тях проблемът с достъпа до вода се е задълбочил след предприетите действия по ремонта на довеждащ водопровод, започнал през пролетта. Селото, в което живеят около 500 души, е на целогодишен воден режим и заради него е разделено на две части, водоснабдявани в определен ден и час в седмицата. Направена подмяна на два довеждащи водопровода намалява загубите на вода, но въпреки това водния ресурс в помпената станция не достига. Според кмета на селото Емил Тодоров причините за загубите на вода трябва да се търсят в Хаджидимитрово, но генералното решение се състои в търсенето на нов водоизточник.

На 4 август последва втори протест, а от 8 август свищовското село премина на 24-часов режим на водата, при който водоснабдяването се осъществява по нов график в двете части на селото - Усойнина и Припек. На следващия ден проблемът с безводието и възможните решения за предотвратяването му бяха обсъдени на събрание в читалището на Хаджидимитрово. По време на срещата жителите на селото изявиха желание ремонтните дейности по изграждането на довеждащия водопровод да приключат напълно и да имат ежедневен достъп до вода. На 17 август те организираха пореден протест, а преди два дни, заедно с жителите на Горна Студена, Козловец и Морава, затвориха главния път Плевен - Русе, при с. Горна Студена.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:44 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9249
България

Община Свищов, ВиК "Йовковци" и кооперацията в село Хаджидимитрово заедно търсят алтернативи за справяне с водната криза

След проведени разговори с Бисер Борисов, председателя на кооперацията ОППК "Победа 93" в Хаджидимитрово, е постигнато решение за взаимопомощ, благодарение на което е нает инженер-хидрогеологът Велислава Петрова.Със своя екип тя извърши теренни проучвания с цел изясняване на хидрогеоложката среда за изграждане на вододобивно съоръжение на територията на селото и избор на най-подходящото място за сондажен кладенец, посочиха от пресцентъра на Община Свищов.

| 26 Август 2024, 16:56 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Община Свищов, ВиК
Община Свищов, ВиК "Йовковци" и кооперацията в село Хаджидимитрово заедно търсят алтернативи за справяне с водната криза
Снимка © DFA

Община Свищов, ВиК "Йовковци" и Обслужваща производствено-потребителна кооперация "Победа 93" (ОППК) съвместно търсят алтернативи за справяне с водната криза в село Хаджидимитрово, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в крайдунавския град.

Единайсет жени има в проектоструктурата на новата Европейска комисия, съобщи днес в Страсбург председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В проектосъстава на новата ЕК влиза и Екатерина Захариева, която ще отговаря за стартъпи, проучвания и иновации.

Ресорът, който България получи е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и в центъра на досегашната и на следващата комисия, отбеляза Екатерина Захариева. По думите в политическите насоки, които е дала в началото на мандата си Урсула Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите, на изследванията. "Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна. Тоест, това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на ЕС и на европейската икономика", коментира още Захариева. 

Малко съм разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да пол

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. – модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хо

Десет души са задържани от полицията на територията на област Добрич след специализирана полицейска операция с цел противодействие на престъпността. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Оттам допълват, че акцията е по заповед на главния секретар на МВР. 

Двама от задържаните са шофирали автомобили под въздействието на алкохол. Други двама са в ареста, защото са седнали зад волана под въздействието на упойващи вещества. Младеж на 16 години и 32-годишен мъж са задържани за притежание на цигара с канабис и пакетче суха маса, реагираща също на канабис.  

Извършени са и няколко проверки на адреси. В Добрич е проверен имот, обитаван от 34-годишен мъж. От жилището са иззети 20 полиетиленови пликчета със суха тревна маса с общо тегло 20 грама, електронна везна и мелничка. 

Проверени са още два адреса в Добрич. В единия, обитава

Летният туристически сезон в Пампорово е изключително успешен, той продължава до края на септември, съобщиха от „Пампорово“ АД. Високите температури през юли и август привлякоха много туристи, търсещи прохлада в планината, коментира Александра Цанкова, ръководител на екипа за здравен туризъм. Близо 90% от летните клиенти са български туристи, а чуждестранните са от Великобритания, Израел, Гърция, Турция и Обединените арабски емирства. Групи от арабската държава пристигат за първи път в Пампорово и през това лято се запазва повишен интересът към програмите, станали актуални около пандемията - възстановителни, антистрес и релаксация, дихателна профилактика, специализирани здравни услуги и др.

Новите здравни програми са насочени към намаляване на стреса, детоксикация, дихателна профилактика и възстановяване след травми. Популярните по време на ковид пандемията програм

След проведени разговори с Бисер Борисов, председателя на кооперацията ОППК "Победа 93" в Хаджидимитрово, е постигнато решение за взаимопомощ, благодарение на което е нает инженер-хидрогеологът Велислава Петрова. Със своя екип тя извърши теренни проучвания с цел изясняване на хидрогеоложката среда за изграждане на вододобивно съоръжение на територията на селото и избор на най-подходящото място за сондажен кладенец, посочиха от пресцентъра на Община Свищов.

В периода от 14 до 23 август са проучени 9 точки, на база на които е изготвен хидрогеоложки доклад. Направената експертиза констатира, че в една от тях има голяма вероятност за наличие на воден ресурс и воден запас. Това е местността Корудере, намираща се в близост до съществуващ дренаж, попадащ в поземлен имот в Хаджидимитрово, която е урбанизирана общинска публична собственост.

В хидрогеоложката експертиза за търсене на пресни, подземни води в землището на село Хаджидимитрово, след направените статистически изследвания и съобразно геоложките и хидрогеоложките архивни данни за района, като цяло е направено заключението, че средата е силно неблагоприятна за разкриване на подземни води, но въпреки това индикации за наличие на такива са установени в четири геофизични профила в местността Корудере. По време на полевите проучвания на терена са маркирани две перспективни места за изграждане на сондажен кладенец. Водоносната зона се очаква да е до 150 метра дълбочина. Като най-удачно в доклада се препоръчва да се изгради един сондажен кладенец с тази дълбочина, на едно от двете места, а сондажната конструкция да е обсадена с метална колона, поясниха от пресцентъра.

След одобрението на държавата, във връзка с направената хидрогеоложката експертиза, предстои изваждането на разрешително и сключването на необходимите документи за започване на сондирането на тази точка, като всички надежди са за достигането до воден ресурс. Това ще стане ясно в заключителния доклад на хидрогеолога.

По повод сериозния проблем и търсенето на начини за справяне с него, ВиК "Йовковци" също започна действия по извършването на рехабилитация на дренаж, свързан с увеличаване дебита на водоснабдяването на Гиглик 1. Инвестицията направена от дружеството е в размер на 50 000 лева.

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението за изпълнение на инвестицията е одобрено, допълни Захариев.

С енергийното обновяване на галерията в областния град се цели да се намали с близо 74 % потреблението на електроенергия годишно и да се намалят разходите за поддръжка. Сградата на галерията е построена през 1983 година и разполага с 1000 кв. м. експозиционна площ, фондохранилища, работни помещения, ателие за консервация и реставрация.

Общата стойност на проекта е 1 629 323,59 лв., като от тях безвъзмездната финансова помощ е 1 526 423,59 лв., а задължителния собствен принос от Община Смолян е в размер на 102 900 лв. Срокът за изпълнение на инвестицията е до 30.06.2026 година. 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за туризма, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, с които се уреждат критериите и реда за обявяване на национален курорт. Депутатите първо отхвърлиха законопроекта, а след проверка на кворума и прегласуване го приеха с 89 гласа „за“, три „против“ и 59 „въздържал се“.

Измененията предвиждат обявяването на национален курорт да става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. Заявлението за обявяване на национален курорт се подава от кмета на съответната община, на чиято територия попада курортът или части от него, след решение на общинския съвет. По този начин се дава възможност на местната власт да прецени в най-голяма степен интереса и нуждите на съответното населено място от обявяване на национален курорт, се посочва в мотивите към законопроекта. Вносителите отбел

За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза във ваканция на 27 септември, каза във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Той обясни, че в голяма степен констатираните случаи на регистрирани множество лица на един и същ адрес са заварени. Единият от тях датира от 1947 г., другият - от 70-те години на миналия век, но това не са аномалии, свързани с тези избори, защото до 2012 г. не е имало нормативна регулация за регистрация на един адрес, посочи той.

„Една от причините е, че в дадена махала има една законна постройка и всички се регистрират на нея, с годините се раждат деца, които логично се регистрират на този адрес, така се получават аномалии на един адрес да бъдат регистрирани 1500 души, но няма проц

Няма колона от автомобили на граничен пункт "Кулата" към този час и автомобилите преминават без изчакване, . 

Вчера трафикът също беше нормален. И в петък следобед пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По данни, оповестени от гръцката телевизия ЕРТ, през юли тази година през ГКПП "Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината оттам са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

"Опитът на Радев да прехвърля проблемите от болната глава на здравата издава единствено страх и политическа немощ". Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран в прессъобщение, разпространено от "ДПС Пресцентър", относно катастрофата с учебно-боен самолет на "Граф Игнатиево", при която загинаха двамата пилоти.

С поредната трагедия във Военновъздушните сили (ВВС), в която в мирно време България даде свидни жертви, заради съмнителна пиар акция на главнокомандващия и последвалите словесни атаки от негова страна в стил "крадецът вика дръжте крадеца", трябва да се отвърне само с едно - не дай боже никой да дава на България това, което се случи заради него - да загиват хора, заради егото му, заявява Пеевски.

"Най-малкото, което може да направи Радев, е да замълчи", добавя Делян Пеевски, който отново призовава за оставки на командира н

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че Общината, заедно с ВиК оператора и държавата няма да прекратят усилията си. Търсенето на други водоизточници, които да бъдат вкарани в напорния резервоар на населеното място, също ще продължи. 

В началото на месец август жителите на Хаджидимитрово излязоха за първи път на протест заради безводието в селото. Според тях проблемът с достъпа до вода се е задълбочил след предприетите действия по ремонта на довеждащ водопровод, започнал през пролетта. Селото, в което живеят около 500 души, е на целогодишен воден режим и заради него е разделено на две части, водоснабдявани в определен ден и час в седмицата. Направена подмяна на два довеждащи водопровода намалява загубите на вода, но въпреки това водния ресурс в помпената станция не достига. Според кмета на селото Емил Тодоров причините за загубите на вода трябва да се търсят в Хаджидимитрово, но генералното решение се състои в търсенето на нов водоизточник.

На 4 август последва втори протест, а от 8 август свищовското село премина на 24-часов режим на водата, при който водоснабдяването се осъществява по нов график в двете части на селото - Усойнина и Припек. На следващия ден проблемът с безводието и възможните решения за предотвратяването му бяха обсъдени на събрание в читалището на Хаджидимитрово. По време на срещата жителите на селото изявиха желание ремонтните дейности по изграждането на довеждащия водопровод да приключат напълно и да имат ежедневен достъп до вода. На 17 август те организираха пореден протест, а преди два дни, заедно с жителите на Горна Студена, Козловец и Морава, затвориха главния път Плевен - Русе, при с. Горна Студена.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.