Начало Сфера Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение
8884
България

Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение

На места беше обявено бедствено положение.Частично бедствено положение е обявено в община Стара Загора във връзка с пожара, който се разгоря този следобед между селата Дълбоки и Оряховица, съобщи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

| 26 Август 2024, 21:06 ч.
Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение
Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение
Снимка © БТА

Огнеборци, военнослужещи, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес. 

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Видин" през София до ГКПП "Кулата" във връзка с участието им в учението на НАТО „Ramstein Flag - 24“. Автоколоната ще премине обратно по същия маршрут на 15 октомври 2024 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември 2024 г. от ГКПП "Видин" до ГКПП „Капитан Андреево“. Обратното им придвижване по републиканската пътна инфраструктура ще бъде на 23 септември 2024 г.

Автоколоните ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.

Министерството на отбраната съобщава периодично за подобни придвижвания на военнослужещи или техника. 

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пренасочване на такива в предлаганата нова глава “РиПауърИЮ“ (RePowerEU), предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна днес народните представители на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. 

Сред предвидените нови инвестиции, както в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и в подготвяната нова глава в НПВУ "РиПауърИЮ" (RePowerEU), Малинов открои предвиждана инвестиция за възстановяване на нарушени терени в трите въглищни региона на Стара Загора, Кюстендил

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

За пръв път от създаваното си през 2008 година общинската фирма „Стройкомерс“ ЕООД в Минерални бани е на печалба. Днес на заседание на Общинския съвет трябва да бъде обсъден и гласуван отчетът на дружеството за миналата 2023 година, който показва чист приход от близо 16 000 лева, съобщи преди сесията председателят на органа на местното самоуправление Мехмед Лятиф.

Фирмата стопанисва обществената къпалня в курорта, която бе основно обновена по европейски проект за  363 574 евро по програмата Интеррег Гърция – България и към който общината добави и собствено финансиране за почти 100 000 лева. Създаденият за ползвателите комфорт и доказаната обществена полезност на банята с лечебна минерална вода доведоха до скок на посещенията, а оттам и на приходите, поясни Лятиф. Проверка това лято установи увеличаването на туристи не само от България, но и от чужбина.

Автомагистрала "Хемус" е отворена, движението е възстановено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Временна организация на движението беше въведена по-рано днес на 363-ия километър на автомагистрала „Хемус“ след катастрофа между два камиона.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген“ със софийска регистрация се е движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, той е застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го е ударил, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона, съобщиха от полицията.

Както съобщихме, пътни полицаи от Нови пазар са тествали двамата шофьори на товарните автомобили за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества. Водачът на камиона „Фолксваген“, на 24 години от Аксаково, е дал положителна на канабис проба. Пробите н

На места беше обявено бедствено положение. 

Частично бедствено положение е обявено в община Стара Загора във връзка с пожара, който се разгоря този следобед между селата Дълбоки и Оряховица, съобщи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Той посочи, че към момента ситуацията е овладяна, но има огнища, които тлеят. Няма опасност за населението и за постройки благодарение на усилията на пожарна, полиция, горски служители, служители на община Стара Загора, доброволци и жители на селото. Ще има дежурни цяла нощ, защото заради силния вятър е възможно някое огнище да се възпламени отново, обясни Тодоров.

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила, съобщиха от пресцентъра на Общината. И днес продължи гасенето на пожара в Рила планина, от сутринта на терен бяха около 90 души. Пожарът възникна на 23 август над с. Бистрица, община Дупница, в Рила планина, в местността "Байрямица". На място бяха 25 военни от поделението в Благоевград, около 40 пожарникари, 20 горски служители от стопанствата в Благоевград, Дупница, Невестино, Кюстендил и Осогово, каза Атанас Диманков от горското стопанство в Дупница. Доброволци също са се включили в потушаването на пожара, още от сутринта.

Военнослужещи се включиха в потушаването на големия горски пожар в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната. От там информираха още, че военнослужещи от Военновъздушните сили с два хеликоптера помагат за погасяването на пожари в страната. Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 се включи в гасенето на големия горски пожар в Национален парк „Рила“. Малко по-късно е излетял хеликоптер „Кугър“, за да оказва помощ в погасяването на пожара, възникнал днес следобед в района на село Дълбоки, област Стара Загора. 

Голям пожар гори от този следобед в гората над село Расник, съобщи заместник-кметът на Перник Мирослав Стоицев. Той добави, че е получил сигнал от кметския наместник на селото с искане за оказване на съдействие. От страна на общинската администрация са осигурени две водоноски. Мобилизирани на терен бяха още звено "Аварийно-спасителна дейност и превенция" и доброволци от формирование "Протожер". Жители на Расник се събираха, за да помагат в гасенето. Шест екипа на пожарната и горски служители от региона на Пернишко бяха на място, потвърдиха от Областната дирекция на МВР.

Потушени са 69 пожара за последното денонощие в страната. Това съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на сайта си. При един от тях загина мъж на 65 години.

Мъж на 35 години пострада при пожар в Пазарджик, избухнал в цех за преработка на тонер касети. 

С преки материални щети са възникнали 22 пожара, от които 11 в жилищни сгради, един в промишлени сгради и шест в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 47 пожара, от които 20 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци и други.

Екипите на пожарната са участвали в 35 спасителни дейности и помощни операции. Реагирали са на 106 сигнала за произшествия. 

Лъжливите повиквания са две.

 

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. – модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хо

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Пожар гори в района на село Каменар над Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайморския град. По информация на полицията гори гората в близост до селото. На пожара в гората до село Каменар се събират доброволци, за да не допусне огънят да стигне до вилната зона, съобщиха от полицията във Варна. На мястото са три противопожарни екипа, в гасенето помагат и служители на горското стопанство. В гасенето на другия пожар в района на помпената станция са се включили багери, за да не достигне огънят до оранжериите в близост. Там също са изпратени няколко екипа на пожарната.

Пожар е възникнал в плажно заведение на южния плаж в Приморско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Сигнал за инцидента е получен малко след 5:00 часа тази сутрин. На място са изпратени екипи на противопожарната служба в Приморско. Няма пострадали. 

Пожар е горял през нощта и днес до обяд на площ от около 150 декара в местността Балова шума, намираща се край село Гаврил Геново в община Георги Дамяново, област Монтана, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана Венцислав Райков. Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, но е засегнал и низовата част на широколистна гора в района. Той е гасен от два екипа на пожарната през нощта и от четири екипа днес.  При гасене на пожари в област Монтана през август пострадаха трима пожарникари, посочи Райков.

Пожарът, пламнал миналия четвъртък между селата Голям Дервент и Крайново в пограничния район на област Ямбол, е окончателно локализиран и овладян, обяви областният управител на Ямбол Николай Костадинов. На място остава да дежури един екип на пожарната.

Овладян е пожарът, възникнал тази нощ в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна.

В Ловешка област са станали 34 пожара през последните три дни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

В потушаването на два пожара във Видинско са участвали горски служители, съобщиха от Северозападно държавно предприятие (СДП) – Враца.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:09 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
8884
България

Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение

На места беше обявено бедствено положение.Частично бедствено положение е обявено в община Стара Загора във връзка с пожара, който се разгоря този следобед между селата Дълбоки и Оряховица, съобщи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

| 26 Август 2024, 21:06 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение
Огнеборци, военни, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес, на места беше обявено бедствено положение
Снимка © БТА

Огнеборци, военнослужещи, горски служители и доброволци участваха в гасенето на пожари в страната днес. 

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от гранично контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Видин" през София до ГКПП "Кулата" във връзка с участието им в учението на НАТО „Ramstein Flag - 24“. Автоколоната ще премине обратно по същия маршрут на 15 октомври 2024 г. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември 2024 г. от ГКПП "Видин" до ГКПП „Капитан Андреево“. Обратното им придвижване по републиканската пътна инфраструктура ще бъде на 23 септември 2024 г.

Автоколоните ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.

Министерството на отбраната съобщава периодично за подобни придвижвания на военнослужещи или техника. 

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пренасочване на такива в предлаганата нова глава “РиПауърИЮ“ (RePowerEU), предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради. Така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна днес народните представители на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. 

Сред предвидените нови инвестиции, както в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), така и в подготвяната нова глава в НПВУ "РиПауърИЮ" (RePowerEU), Малинов открои предвиждана инвестиция за възстановяване на нарушени терени в трите въглищни региона на Стара Загора, Кюстендил

В Гулянци днес продължават честванията по повод 50 години от обявяване на селището за град. В близост до Средно училище "Христо Смирненски" тържествено бе открита алея на името на Веска Радулова – кметът, при който Гулянци става град. По протежението на алеята са монтирани пейки за отдих и са поставени табла, които разказват за миналото на Гулянци и представят неговото настояще. 

"Радулова е кмет в периода 1971 – 1979 г. Тогава Гулянци е в период на бурно развитие и градеж, но най-вълнуващото събитие е обявяването на населеното място за град през 1974 г. Като кмет тя прочита указа пред стотиците свои съграждани на площада", припомни пред събралото се множество Надя Любенова, главен специалист "Образование, здравеопазване и социални дейности" в местната администрация. "В годините на управление на Веска Радулова са построени сградата на читалището, детската гради

За пръв път от създаваното си през 2008 година общинската фирма „Стройкомерс“ ЕООД в Минерални бани е на печалба. Днес на заседание на Общинския съвет трябва да бъде обсъден и гласуван отчетът на дружеството за миналата 2023 година, който показва чист приход от близо 16 000 лева, съобщи преди сесията председателят на органа на местното самоуправление Мехмед Лятиф.

Фирмата стопанисва обществената къпалня в курорта, която бе основно обновена по европейски проект за  363 574 евро по програмата Интеррег Гърция – България и към който общината добави и собствено финансиране за почти 100 000 лева. Създаденият за ползвателите комфорт и доказаната обществена полезност на банята с лечебна минерална вода доведоха до скок на посещенията, а оттам и на приходите, поясни Лятиф. Проверка това лято установи увеличаването на туристи не само от България, но и от чужбина.

Автомагистрала "Хемус" е отворена, движението е възстановено, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Временна организация на движението беше въведена по-рано днес на 363-ия километър на автомагистрала „Хемус“ след катастрофа между два камиона.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген“ със софийска регистрация се е движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, той е застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го е ударил, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона, съобщиха от полицията.

Както съобщихме, пътни полицаи от Нови пазар са тествали двамата шофьори на товарните автомобили за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества. Водачът на камиона „Фолксваген“, на 24 години от Аксаково, е дал положителна на канабис проба. Пробите н

На места беше обявено бедствено положение. 

Частично бедствено положение е обявено в община Стара Загора във връзка с пожара, който се разгоря този следобед между селата Дълбоки и Оряховица, съобщи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Той посочи, че към момента ситуацията е овладяна, но има огнища, които тлеят. Няма опасност за населението и за постройки благодарение на усилията на пожарна, полиция, горски служители, служители на община Стара Загора, доброволци и жители на селото. Ще има дежурни цяла нощ, защото заради силния вятър е възможно някое огнище да се възпламени отново, обясни Тодоров.

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила, съобщиха от пресцентъра на Общината. И днес продължи гасенето на пожара в Рила планина, от сутринта на терен бяха около 90 души. Пожарът възникна на 23 август над с. Бистрица, община Дупница, в Рила планина, в местността "Байрямица". На място бяха 25 военни от поделението в Благоевград, около 40 пожарникари, 20 горски служители от стопанствата в Благоевград, Дупница, Невестино, Кюстендил и Осогово, каза Атанас Диманков от горското стопанство в Дупница. Доброволци също са се включили в потушаването на пожара, още от сутринта.

Военнослужещи се включиха в потушаването на големия горски пожар в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната. От там информираха още, че военнослужещи от Военновъздушните сили с два хеликоптера помагат за погасяването на пожари в страната. Екипаж от Военновъздушните сили с хеликоптер Ми-17 се включи в гасенето на големия горски пожар в Национален парк „Рила“. Малко по-късно е излетял хеликоптер „Кугър“, за да оказва помощ в погасяването на пожара, възникнал днес следобед в района на село Дълбоки, област Стара Загора. 

Голям пожар гори от този следобед в гората над село Расник, съобщи заместник-кметът на Перник Мирослав Стоицев. Той добави, че е получил сигнал от кметския наместник на селото с искане за оказване на съдействие. От страна на общинската администрация са осигурени две водоноски. Мобилизирани на терен бяха още звено "Аварийно-спасителна дейност и превенция" и доброволци от формирование "Протожер". Жители на Расник се събираха, за да помагат в гасенето. Шест екипа на пожарната и горски служители от региона на Пернишко бяха на място, потвърдиха от Областната дирекция на МВР.

Потушени са 69 пожара за последното денонощие в страната. Това съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) на сайта си. При един от тях загина мъж на 65 години.

Мъж на 35 години пострада при пожар в Пазарджик, избухнал в цех за преработка на тонер касети. 

С преки материални щети са възникнали 22 пожара, от които 11 в жилищни сгради, един в промишлени сгради и шест в транспортни средства. Без нанесени материални щети са възникнали 47 пожара, от които 20 в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 в отпадъци и други.

Екипите на пожарната са участвали в 35 спасителни дейности и помощни операции. Реагирали са на 106 сигнала за произшествия. 

Лъжливите повиквания са две.

 

За Ден без загинали на пътя тази година бе определен 18 септември, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

По този повод е планирана 24-часова специализирана полицейска операция на пътя. В рамките на цялото денонощие, ще има засилено присъствие на униформени, каза говорителят на МВР – Перник Венцислав Алексов. 

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция Roadpol организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16-и и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ (Stay Alive and Save Lives), допълниха от областната дирекция.

Целта на кампанията е да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на страната. 

Активностите от традиционната кампания на Roadpol се обединяват с дейностите, посветени на

Над 60 колекционерски стари коли бяха представени днес на изложението на ретро автомобили в Смолян. Парадът на ценните возила се провежда за втора година, организиран от Авто-мото ретро клуба в Смолян. "Фиат" от 1935 г. е най-старата кола, участваща в изложението.

Вниманието на познавачите бе привлечено от "Ситроен" DS 20 от 1972 г. – модел, познат от филмите с Луи дьо Фюнес. Сред изложените ретро автомобили присъстваха както коли от социалистическите заводи - "Москвич" 407 от 1963 г., "Варшава" 201 от 1963 г., така и такива западно производство. От старите коли от социалистическите марки по-издръжливи са Волгите, а от западните - "Мерцедес", "БМВ", "Ситроен", "Пежо", коментира Атанас Перфанов, автомобилен специалист.

Колекционирането на ретро автомобили е голяма страст за всички нас, каза Владимир Кехайов, председател на Авто-мото ретро клуба. Според него това хо

В общо 234 секции ще гласуват имащите право на глас от област Видин на предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Това става известно от решение на Районната избирателна комисия (РИК) – Видин за формиране на единните номера на избирателните секции в пети изборен район, публикувано на сайта на комисията.

Със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. В най-много секции ще се гласува във Видин – 120, в Белоградчик - 18 секции, в Бойница – пет, в Брегово - 12, в Грамада – в девет, в Димово –24, в Кула –12, в Макреш и Ново село –  по седем, в Ружинци и Чупрене – по десет.

РИК – Видин е определила броя членове на секционните избирателни комисии (СИК), като в секциите с до 500 избиратели включително комисиите ще бъдат от седем членове, а тези с над 500 изб

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Пожар гори в района на село Каменар над Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайморския град. По информация на полицията гори гората в близост до селото. На пожара в гората до село Каменар се събират доброволци, за да не допусне огънят да стигне до вилната зона, съобщиха от полицията във Варна. На мястото са три противопожарни екипа, в гасенето помагат и служители на горското стопанство. В гасенето на другия пожар в района на помпената станция са се включили багери, за да не достигне огънят до оранжериите в близост. Там също са изпратени няколко екипа на пожарната.

Пожар е възникнал в плажно заведение на южния плаж в Приморско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Сигнал за инцидента е получен малко след 5:00 часа тази сутрин. На място са изпратени екипи на противопожарната служба в Приморско. Няма пострадали. 

Пожар е горял през нощта и днес до обяд на площ от около 150 декара в местността Балова шума, намираща се край село Гаврил Геново в община Георги Дамяново, област Монтана, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана Венцислав Райков. Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, но е засегнал и низовата част на широколистна гора в района. Той е гасен от два екипа на пожарната през нощта и от четири екипа днес.  При гасене на пожари в област Монтана през август пострадаха трима пожарникари, посочи Райков.

Пожарът, пламнал миналия четвъртък между селата Голям Дервент и Крайново в пограничния район на област Ямбол, е окончателно локализиран и овладян, обяви областният управител на Ямбол Николай Костадинов. На място остава да дежури един екип на пожарната.

Овладян е пожарът, възникнал тази нощ в регионалното депо за неопасни отпадъци в село Въглен, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна.

В Ловешка област са станали 34 пожара през последните три дни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

В потушаването на два пожара във Видинско са участвали горски служители, съобщиха от Северозападно държавно предприятие (СДП) – Враца.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.