Начало Сфера Вторият служебен кабинет "Главчев" положи клетва
7344
България

Вторият служебен кабинет "Главчев" положи клетва

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание.В пленарната зала бяха президентът Румен Радев и на вицепрезидентът Илияна Йотова.

| 27 Август 2024, 14:13 ч.
Вторият служебен кабинет
Вторият служебен кабинет "Главчев" положи клетва
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание. В пленарната зала бяха президентът Румен Радев и на вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кметът на Троян Донка Михайлова.

Припомняме, че полемика в града предизвика намерението на общинската управа да премахне общо 139 големи дървета, като част от проект за цялостна реконструкция на централната улица „Любен Каравелов“. Дърветата са от видовете кестен, явор, ясен и каталпа, и най-вече на емблематичните за улицата липи. Намерението на Общината е те да бъдат заменени с 16-17 годишни дръвчета от вида полски клен (Acer Campestre).

В рамките на проекта са планирани реконструкция на 820 м. от улицата, полагане на нова настилка, тротоари и бордюри, поставяне на нови LED улични осветителни тела, изграждане на подземна тръбна мрежа и други.

След представяне на проекта пред общ

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

Неправоспособна 26-годишна шуменка, шофирала автомобил „Мерцедес“, се удари с управляваната от нея лека кола в крайпътно дърво около 20:00 часа снощи по пътя от село Новосел към Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Жената е загубила контрол над автомобила на влизане в града поради движение с несъобразена скорост. След като леката кола се е ударила в дървото, се е запалила и изгоряла, отбелязаха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

От там уточняват, че 31-годишен местен жител, пътник в автомобила, е откаран за преглед в шуменската болница, където са установени множество фрактури на кости и луксации на десния му крак. 

Образувано е досъдебно производство, допълват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Временна организация на движението е въведена на 363-тия километър на автомагистрала „

Първият учебен ден е знакова дата за цяла България, може да се каже че това е един от най-големите празници, каза служебният министър председател Димитър Главчев при откриването на учебната годината в столичното 35 СЕУ „Добри Войников“.

Премиерът посочи, че в 2331 училища ще бъдат посрещнати от 92 хиляди училите, 720 хиляди ученика, от които 58 хиляди първокласници.

Димитър Главчев каза, че той също е бил възпитаник на 35 СЕУ „Добри Войников“ и изказа огромна благодарност към всички училите, които са се погрижили "да съм това, което съм".

Пожелавам ви да мечтаете, да се смеете и най-важнто да бъдете добри хора, пожела министър-председателят на учениците по повод първия учебен ден.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Днес сутринта държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори за Народно събрание на 27 октомври.

Вчера определеният за кандидат за служебен министър-председател и настоящ служебен премиер Димитър Главчев представи структура и състав на служебно правителство пред президента Румен Радев. В кабинета има три промени - нови са министрите на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията.

Това е вторият опит да бъде назначен служебен кабинет, след като точно преди седмица Радев не подписа указа за назначаване на служебното правителство, предложено от тогавашния кандидат за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева. Причината бе отказът да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Въпреки риска от блокаж на държавата заради конституционните промени, днес вече имаме назначено правителство и дата за изборите, но политическата криза не е отминала, каза президентът Румен Радев на влизане в сградата на парламента за клетвата на новото служебно правителство на Димитър Главчев. Политическата криза ще намери решение, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и то да излъчи ефективно редовно правителство, а тази устойчивост е функция от неговата легитимност, посочи той.

Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи служебният министър Атанас Илков, това ще покажат неговите действия, коментира президентът Радев по повод предложената промяна в Министерството на вътрешните работи (МВР). Според него МВР има голяма роля за пресичане на контролирания вот. Надявам се Атанас Илков да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани, допълни държавният глава. 

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малк

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич.

Оттам допълват, че при извършването на процесуално-следствени действия в хале, намиращо се в бивш стопански двор в селото, в специален тайник с помощта на обучено куче са открити множество полиетиленови пликове със суха тревна маса и общо тегло 216 грама, реагиращо на канабис, и 8 грама бяло, кристално вещество, реагиращо на метамфетамин. В битова сграда на търговски обект, стопанисван от задржания, е открито също в тайник топче със суха тревна маса, реагиращо на канабис с тегло 1 грам. 

Претърсването е извършено в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. В нея са участвали служители на ОД на МВР Добрич, Районно управление - Тервел, сектор "Специални так

Районната избирателна комисия в Хасково (РИК) ще разпредели по служебен път съставите на секциите в община Хасково за провеждане на парламентарния вот на 27 октомври. Това стана известно по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции днес в общината.

Секретарят на Община Хасково Пламен Лечев по традиция води преговорите. Той посочи пред партийните представители, че тъй като опитът досега в Хасково показва, че предварително предложената матрица за разпределение на позициите в секционните избирателни комисии (СИК) не сработва, най-добре е преговорите да се водят за всяка комисия поотделно. Предложението му беше прието, но още при разпределение на местата в първата СИК - в квартал „Бадема“, представителите на партиите не постигнаха съгласие и консултациите бяха прекратени.

Претенции към законността на проведената среща предяви Фариз Се

Търговищки пожарникар завоюва два бронзови медала от републиканското първенство по шахмат за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР). В последните години Делян Димитров, който работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Антоново, твърдо стои сред елита на най-добрите шахматисти в системата на МВР, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на ведомството в Търговище. 

Уменията си той е затвърдил на приключилото наскоро републиканско първенство по шахмат за служители на вътрешното ведомство, провело се в курортния комплекс „Албена“. Оттам Делян, който вече шест години работи в пожарната, се е завърнал с два бронзови медала. Той е заел трето място и в двете състезателни дисциплини – ускорен шах (рапид) и блиц, посочва говорителят на ОД МВР – Търговище Ани Кръстева. И уточнява,

След клетвата на новия служебен кабинет представители на политически сили коментираха състава му и приетите промени в Конституцията, свързани с начина на назначаване на служебно правителство.  

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев заслужават поздравления поне за споделената отговорност за това правителство, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след клетвата на новия служебен кабинет. Тези двама държавници бяха над ситуацията и успяха да съставят кабинет, посочи той. 

„Служебният кабинет стана като „добър ден“. Не може да ме зарадва днешният ден, това означава провал на политическата класа“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

За смените в състава на новия служебен кабинет Борисов каза: „Тези министри най-вероятно са дадени от президента“. Той посочи, че новият вътрешен министър Атанас Илков е върнат в системата на МВР по времето на Бойко Рашков.

В случая днешната Конституция е направена за високо интелигентни, сериозни и системни политически партии, коментира Борисов във връзка с промените в основния закон, свързани със служебната власт. „Тези, които писахме и приехме тази Конституция, трябва да защитаваме това, което сме приели. Трябваше да бъдем на висотата, да е по-голяма и „домовата книга“, каза той. 

Подхождаме с недоверие към служебното правителство и особено към министър-председателя, който е висша партийна номенклатура на ГЕРБ, коментира Атанас Атанасов, един от лидерите в коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България".

По повод смяната на министъра на вътрешните работи в новото служебно правителство Кирил Петков каза: „Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2“. Така че сега трябва да се обърнем обратно към хората, посочи той и добави, че ако хората не излязат за гласуват и не искат промяна, тя трудно може да се направи само с различни министри.

Това е избор на ГЕРБ, коментира и депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков за новия министър на вътрешните работи Атанас Илков. Той обясни, че е назначил Илков за заместник-директор на Националната полиция по време на мандата си в МВР, защото имал необходимия опит.

Председателят на ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски поиска да разбере как Радев е отменил указа за предишния кандидат за служебен премиер (бел.ред. Горица Грънчарова-Кожарева). Той е нарушил Конституцията, аз се изненадвам, че никой от колегите не реагира, коментира Пеевски. По думите му президентът е в „пълно нарушение на Конституцията" и ако това бъде установено, автоматично няма да е президент.

Аз както ги слушам, всички вътрешни министри са мои, коментира още Пеевски твърденията на „Възраждане“ и ПП-ДБ, че новият служебен вътрешен министър Атанас Илков е приближен до него. „Всички министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой, а може и той да е мой, и това може да чуя от тях“, каза още Пеевски.  

Надяваме се служебният кабинет да направи всичко възможно да имаме честни и почтени избори - нещо, което е най-важното за един служебен кабинет и това ще зависи най-много от министъра на вътрешните работи, коментира Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България". Това, което е изключително важно за БСП, освен честността на вота, е безводието, изтъкна той.

На следващо място много показателно за този кабинет ще бъде как ще излъчи следващия български еврокомисар, смята Гуцанов.

Депутатът от „Има такъв народ" Станислав Балабанов коментира, че с последните промени в Конституцията, Христо Иванов и Кирил Петков са подарили властта на такива като Бойко Борисов и Делян Пеевски. Вече по-нататък, дали се казва Калин Стоянов, дали се казва Илков, такава е Конституцията, ние трябва да се съобразяваме с нея, добави той.

„Има такъв народ" в 51-ия парламент ще направи всичко възможно, за да поправи тези грешки и да поправи така Конституцията, за да може държавата най-после да се успокои и да спрем със спекулациите един път завинаги, защото в момента куклите на конци в изпълнителната власт са доста сериозни", заяви Балабанов.  

От „Възраждане" днес не направиха коментар пред медиите за новия служебен кабинет с премиер Димитър Главчев. Отново ни управлява правителство на Пеевски и Борисов, което „Възраждане“ не подкрепя, каза вчера заместник-председателят на партията Цончо Ганев. Имаме смяна на едно „прокси“ с друго „прокси“ на Пеевски и това ще има последици за честното провеждане на изборите, коментира той за новия вътрешен министър.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен ...
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю н ...
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената временна организация на движение на съоръжението е в същата лента, в която от 10-и юли ...
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне н ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:59 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
7344
България

Вторият служебен кабинет "Главчев" положи клетва

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание.В пленарната зала бяха президентът Румен Радев и на вицепрезидентът Илияна Йотова.

| 27 Август 2024, 14:13 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Вторият служебен кабинет
Вторият служебен кабинет "Главчев" положи клетва
Снимка © Благой Кирилов / БТА

Вторият служебен кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва на извънредно заседание на Народното събрание. В пленарната зала бяха президентът Румен Радев и на вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кметът на Троян Донка Михайлова.

Припомняме, че полемика в града предизвика намерението на общинската управа да премахне общо 139 големи дървета, като част от проект за цялостна реконструкция на централната улица „Любен Каравелов“. Дърветата са от видовете кестен, явор, ясен и каталпа, и най-вече на емблематичните за улицата липи. Намерението на Общината е те да бъдат заменени с 16-17 годишни дръвчета от вида полски клен (Acer Campestre).

В рамките на проекта са планирани реконструкция на 820 м. от улицата, полагане на нова настилка, тротоари и бордюри, поставяне на нови LED улични осветителни тела, изграждане на подземна тръбна мрежа и други.

След представяне на проекта пред общ

Мъж на 77 години от село Мездрея в община Берковица е дал 7500 лева на измамник, който дошъл в дома му, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 15:30 часа вчера на домашния телефон на жертвата се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Здравков. Той му съобщил, че в дома на дъщеря му е гръмнал бойлер, тя е получила наранявания на очите и за да не ослепее трябва да бъде направена спешна платена операция в лечебно заведение. Следвайки получените указания по телефона, възрастният човек събрал сумата от 7500 лева, сложил ги в хартиен плик и ги предал на непознат мъж, който дошъл на вратата на къщата му в Мездрея. Два часа след това опитал да се свърже с мнимия доктор и след като не успял – позвънил в полицията и разбрал, че е измамен. 

По случая е образувано досъдебно производство по член 209 от Наказателния кодекс, извършен е оглед на място

Неправоспособна 26-годишна шуменка, шофирала автомобил „Мерцедес“, се удари с управляваната от нея лека кола в крайпътно дърво около 20:00 часа снощи по пътя от село Новосел към Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Жената е загубила контрол над автомобила на влизане в града поради движение с несъобразена скорост. След като леката кола се е ударила в дървото, се е запалила и изгоряла, отбелязаха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

От там уточняват, че 31-годишен местен жител, пътник в автомобила, е откаран за преглед в шуменската болница, където са установени множество фрактури на кости и луксации на десния му крак. 

Образувано е досъдебно производство, допълват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Временна организация на движението е въведена на 363-тия километър на автомагистрала „

Първият учебен ден е знакова дата за цяла България, може да се каже че това е един от най-големите празници, каза служебният министър председател Димитър Главчев при откриването на учебната годината в столичното 35 СЕУ „Добри Войников“.

Премиерът посочи, че в 2331 училища ще бъдат посрещнати от 92 хиляди училите, 720 хиляди ученика, от които 58 хиляди първокласници.

Димитър Главчев каза, че той също е бил възпитаник на 35 СЕУ „Добри Войников“ и изказа огромна благодарност към всички училите, които са се погрижили "да съм това, което съм".

Пожелавам ви да мечтаете, да се смеете и най-важнто да бъдете добри хора, пожела министър-председателят на учениците по повод първия учебен ден.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Днес сутринта държавният глава Румен Радев подписа указите за назначаване на служебно правителство и насрочване на избори за Народно събрание на 27 октомври.

Вчера определеният за кандидат за служебен министър-председател и настоящ служебен премиер Димитър Главчев представи структура и състав на служебно правителство пред президента Румен Радев. В кабинета има три промени - нови са министрите на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията.

Това е вторият опит да бъде назначен служебен кабинет, след като точно преди седмица Радев не подписа указа за назначаване на служебното правителство, предложено от тогавашния кандидат за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева. Причината бе отказът да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Въпреки риска от блокаж на държавата заради конституционните промени, днес вече имаме назначено правителство и дата за изборите, но политическата криза не е отминала, каза президентът Румен Радев на влизане в сградата на парламента за клетвата на новото служебно правителство на Димитър Главчев. Политическата криза ще намери решение, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и то да излъчи ефективно редовно правителство, а тази устойчивост е функция от неговата легитимност, посочи той.

Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи служебният министър Атанас Илков, това ще покажат неговите действия, коментира президентът Радев по повод предложената промяна в Министерството на вътрешните работи (МВР). Според него МВР има голяма роля за пресичане на контролирания вот. Надявам се Атанас Илков да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани, допълни държавният глава. 

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малк

Временна организация на движението е въведена по автомагистрала „Хемус“ след възникнало пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

Водач на товарен автомобил „Фолксваген Крафтер“ със софийска регистрация се движил от Варна към Шумен. На около 200 метра след бензиностанция, на 363-ия километър, застигнал водач на тежкотоварен автомобил „МАН“ с варненска регистрация и го ударил в задната му част, след което в крайпътната канавка са се преобърнали двата камиона.

Те не пречат на движението, но има разпилян товар по трите ленти в платното за движение на автомагистралата. Временно, до почистването на участъка и заради извършване на оглед, движението се пренасочва през пътен възел Невша и по път I- 2 , като след Нови пазар водачите могат да се включат за движение по АМ „Хемус“.&nb

Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич.

Оттам допълват, че при извършването на процесуално-следствени действия в хале, намиращо се в бивш стопански двор в селото, в специален тайник с помощта на обучено куче са открити множество полиетиленови пликове със суха тревна маса и общо тегло 216 грама, реагиращо на канабис, и 8 грама бяло, кристално вещество, реагиращо на метамфетамин. В битова сграда на търговски обект, стопанисван от задржания, е открито също в тайник топче със суха тревна маса, реагиращо на канабис с тегло 1 грам. 

Претърсването е извършено в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. В нея са участвали служители на ОД на МВР Добрич, Районно управление - Тервел, сектор "Специални так

Районната избирателна комисия в Хасково (РИК) ще разпредели по служебен път съставите на секциите в община Хасково за провеждане на парламентарния вот на 27 октомври. Това стана известно по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции днес в общината.

Секретарят на Община Хасково Пламен Лечев по традиция води преговорите. Той посочи пред партийните представители, че тъй като опитът досега в Хасково показва, че предварително предложената матрица за разпределение на позициите в секционните избирателни комисии (СИК) не сработва, най-добре е преговорите да се водят за всяка комисия поотделно. Предложението му беше прието, но още при разпределение на местата в първата СИК - в квартал „Бадема“, представителите на партиите не постигнаха съгласие и консултациите бяха прекратени.

Претенции към законността на проведената среща предяви Фариз Се

Търговищки пожарникар завоюва два бронзови медала от републиканското първенство по шахмат за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР). В последните години Делян Димитров, който работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Антоново, твърдо стои сред елита на най-добрите шахматисти в системата на МВР, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на ведомството в Търговище. 

Уменията си той е затвърдил на приключилото наскоро републиканско първенство по шахмат за служители на вътрешното ведомство, провело се в курортния комплекс „Албена“. Оттам Делян, който вече шест години работи в пожарната, се е завърнал с два бронзови медала. Той е заел трето място и в двете състезателни дисциплини – ускорен шах (рапид) и блиц, посочва говорителят на ОД МВР – Търговище Ани Кръстева. И уточнява,

След клетвата на новия служебен кабинет представители на политически сили коментираха състава му и приетите промени в Конституцията, свързани с начина на назначаване на служебно правителство.  

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев заслужават поздравления поне за споделената отговорност за това правителство, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след клетвата на новия служебен кабинет. Тези двама държавници бяха над ситуацията и успяха да съставят кабинет, посочи той. 

„Служебният кабинет стана като „добър ден“. Не може да ме зарадва днешният ден, това означава провал на политическата класа“, коментира още лидерът на ГЕРБ.

За смените в състава на новия служебен кабинет Борисов каза: „Тези министри най-вероятно са дадени от президента“. Той посочи, че новият вътрешен министър Атанас Илков е върнат в системата на МВР по времето на Бойко Рашков.

В случая днешната Конституция е направена за високо интелигентни, сериозни и системни политически партии, коментира Борисов във връзка с промените в основния закон, свързани със служебната власт. „Тези, които писахме и приехме тази Конституция, трябва да защитаваме това, което сме приели. Трябваше да бъдем на висотата, да е по-голяма и „домовата книга“, каза той. 

Подхождаме с недоверие към служебното правителство и особено към министър-председателя, който е висша партийна номенклатура на ГЕРБ, коментира Атанас Атанасов, един от лидерите в коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България".

По повод смяната на министъра на вътрешните работи в новото служебно правителство Кирил Петков каза: „Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2“. Така че сега трябва да се обърнем обратно към хората, посочи той и добави, че ако хората не излязат за гласуват и не искат промяна, тя трудно може да се направи само с различни министри.

Това е избор на ГЕРБ, коментира и депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков за новия министър на вътрешните работи Атанас Илков. Той обясни, че е назначил Илков за заместник-директор на Националната полиция по време на мандата си в МВР, защото имал необходимия опит.

Председателят на ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски поиска да разбере как Радев е отменил указа за предишния кандидат за служебен премиер (бел.ред. Горица Грънчарова-Кожарева). Той е нарушил Конституцията, аз се изненадвам, че никой от колегите не реагира, коментира Пеевски. По думите му президентът е в „пълно нарушение на Конституцията" и ако това бъде установено, автоматично няма да е президент.

Аз както ги слушам, всички вътрешни министри са мои, коментира още Пеевски твърденията на „Възраждане“ и ПП-ДБ, че новият служебен вътрешен министър Атанас Илков е приближен до него. „Всички министри са мои, премиерът е мой, само президентът не е мой, а може и той да е мой, и това може да чуя от тях“, каза още Пеевски.  

Надяваме се служебният кабинет да направи всичко възможно да имаме честни и почтени избори - нещо, което е най-важното за един служебен кабинет и това ще зависи най-много от министъра на вътрешните работи, коментира Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България". Това, което е изключително важно за БСП, освен честността на вота, е безводието, изтъкна той.

На следващо място много показателно за този кабинет ще бъде как ще излъчи следващия български еврокомисар, смята Гуцанов.

Депутатът от „Има такъв народ" Станислав Балабанов коментира, че с последните промени в Конституцията, Христо Иванов и Кирил Петков са подарили властта на такива като Бойко Борисов и Делян Пеевски. Вече по-нататък, дали се казва Калин Стоянов, дали се казва Илков, такава е Конституцията, ние трябва да се съобразяваме с нея, добави той.

„Има такъв народ" в 51-ия парламент ще направи всичко възможно, за да поправи тези грешки и да поправи така Конституцията, за да може държавата най-после да се успокои и да спрем със спекулациите един път завинаги, защото в момента куклите на конци в изпълнителната власт са доста сериозни", заяви Балабанов.  

От „Възраждане" днес не направиха коментар пред медиите за новия служебен кабинет с премиер Димитър Главчев. Отново ни управлява правителство на Пеевски и Борисов, което „Възраждане“ не подкрепя, каза вчера заместник-председателят на партията Цончо Ганев. Имаме смяна на едно „прокси“ с друго „прокси“ на Пеевски и това ще има последици за честното провеждане на изборите, коментира той за новия вътрешен министър.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.