Начало Сфера В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим
9297
България

В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим

В условия на намален приток към комплексните язовири Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява балансирано разпределение на наличния воден ресурс.МОСВ алармира за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната.

| 27 Август 2024, 17:52 ч.
В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим
В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим
Снимка © Минко Чернев / БТА

В условия на намален приток към комплексните язовири Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява балансирано разпределение на наличния воден ресурс. Това съобщават от ведомството и посочват, че в нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим.

Мога да кажа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) приема решенията си съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск, заяви в предаването „Неделя 150" на БНР председателят на изборния орган Камелия Нейкова.

За себе си тя обясни, че не само за тези избори, но назад във времето никой не е оказвал натиск за начина, по който гласува, когато се приемат решения. По думите останалите колеги в комисията също не са споделяли за оказван натиск върху тях. "Като че ли някой се опитва да създаде недоверие към ЦИК, все едно работим така, че вотът да е нечестен и да има после основания за оспорването му", смята Нейкова.

Тя добави също, че ЦИК не се влияе от решения на партии, на политически органи. Според нея политическите субекти трябва да решават проблемите си в рамките на своите формации, като е недопустимо някой да очаква ЦИК да е арбитър или да вземе т

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Общият брой на нощувките през юли в област Хасково е 23 998, или с 23,5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през юли 2024 г. се увеличават с 26,9 процента в сравнение с юли 2023 г. и достигат 1,623 млн. лв., съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг. Общо 1,027 млн. лв. са от български граждани, а 596 500 лв. - от чужди граждани. Най-много са реализираните нощувки на чужди граждани от Турция - 49,0 процента.

През юли тази година броят на местата за настаняване в област Хасково са се е увеличил с 48,5 процента в сравнение със същия месец миналата година. Актуалният брой на стаите в тях е 1 846, а на леглата - 3 441, което е с 27,4 повече от 2023 година.

Преди няколко дни Националният статистически институт също отчете тенденцията за увеличаване на приходите от нощувки за месец юли т. г. в национален мащаб. Ръстът им

Представители на община Мездра участваха в отбелязването на 20-ата годишнина от възобновяването на църквата в село Звонци, в Западните покрайнини, център на българското национално малцинство в община Бабушница, Република Сърбия. Това съобщиха от общинска администрация и припомниха, че родолюбивото начинание по възстановяването на църквата „Св. Илия“ е осъществено и с подкрепата на мездренската община.

След десетилетия разруха храмът е възстановен през периода 2004-2005 г. с дарение от строителни материали, осигурено след благотворителна акция, организирана от Община Мездра и Общинския съвет (ОбС) в Мездра. Христолюбивото дело е подкрепено финансово от 15 мездренски бизнесмени. Съграденият през 1895-1896 г. храм е преосветен на 17 септември 2005 г. - празникът на Св. мъченци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на официални гости от България, сред които и пре

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на тържествената сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града - 17 септември.

Днес, когато честваме този празник, трябва да се запитаме какво още можем да направим, за да бъде София не само столица на миналото, но и град на бъдещето, заяви Терзиев. По думите му в последните години сме свидетели на нарастващо политическо напрежение. Партийните различия, остри конфликти и постоянни сблъсъци се превърнаха в пречка за напредъка на града и страната ни, заяви кметът. Той призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение.

Ние сме изправени пре

МОСВ алармира за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната. Продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи, меката зима с липса на пролетно пълноводие са комплекс от фактори, които неминуемо водят до намаляване на водните количества в реките, посочват от министерството. 

По данни на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ), през юни и юли тази година средномесечните водни количества на реките са значително по-малко от тези през 2023 г. За юни общият обем на речния отток в страната е 777 млн. м³, като стойността му е със 72% по-малко спрямо юни 2023 г. (в Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 82% по-малко спрямо юни 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 46% по-малко, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 26%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 64% по-малко спрямо юни 2023 г.). За юли общият обем на речния отток в страната е 454 млн. м³, като стойността му е с 50% по-малко спрямо юли 2023 г. (в Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 56% по-малко спрямо юли 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 50%, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 32%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 61% по-малко спрямо юли 2023 г.).

От началото на август речните нива и съответстващите водни количества в страната са без съществени изменения или се понижават. За по-голямата част от територията на страната валежите са под климатичните норми. Подробности за тенденциите на речния отток можете да видите тук.

В сравнение с предходни години с ниски нива са язовирите: „Тича“ (водоизточник за Шумен, Велики Преслав и Търговище), „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и други населени места по Черноморието), „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и други населени места и курорти от южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Ястребино“ (водоизточник за град Антоново, кв. "Еревиш", девет села в района и град Омуртаг) и „Асеновец“ (основен водоизточник за Сливен). 

МОСВ управлява използването на водите на комплексните и значими язовири в страната – 52 на брой, от които 14 са за питейно-битово водоснабдяване. Тези 14 комплексни язовира, чиито води се ползват за питейно-битови цели, са запълнени на около 68% от общия обем. Към настоящия момент няма въведен воден режим в нито едно от населените места, които се водоснабдяват от комплексните язовири. 

За 17-и път Велико Търново ще бъде домакин на Международния фестивал на военните духови оркестри, съобщиха организаторите от Община Велико Търново. Тази година във фестивала ще участват Оркестърът на военноморските сили на Румъния, Гвардейският представителен духов оркестър на България и Фестивалният военен оркестър „Маестро Николай Косев”, който е съставен от формациите на Националния военен университет – Велико Търново и Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

Дефилето с участниците във фестивала ще започне та 21 септември от 16:30 часа на главната улица в града. По традиция на фестивала ще бъде връчена и почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, които са учредители на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“.

Музикантите ще бъдат част от шествието, което ще премине от площада пр

Търговищкият окръжен съд пусна под парична гаранция бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група. Съдебният състав уважи искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека на Е. Е. и постанови „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева, съобщи говорителят на Окръжния съд в Търговище Десислава Здравкова. 

От институцията припомнят, че Е. Е. е привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 година е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване, съгласувано в страната, на престъпления по служба, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, посочват от съда.

Съдебният състав счита, че към момента пр

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

В условия на намален приход на вода към комплексните и значими язовири, действията на министерството са насочени към това, чрез месечни графици да се осигури балансирано разпределение на наличния воден ресурс. Разпределението на водите се осъществява при строго спазване на приоритетите, определени в Закона за водите, а именно: преимуществено за питейно-битови цели, след това за земеделски цели и накрая за други цели, включително промишлени, отдих и хидроенергетика. 

Тенденцията за намаляване на притока към язовирите се наблюдава вече трета поредна година, поради което още в началото на годината МОСВ информира с писма и в работни срещи Министерство на регионалното развитие и благоустройството, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ВиК операторите, Министерство на земеделието и храните и „Напоителни системи“ ЕАД за ниското ниво на запълване на част от язовирите и необходимостта от тяхна страна да бъдат предприети своевременно действия за осигуряване питейно–битовото водоснабдяване на населението и нуждите на земеделието.

МОСВ допълнително и своевременно е уведомило ВиК операторите и „Напоителни системи“ ЕАД, че с цел обезпечаване на водовземането при постъпващ приток за условията на суха и много суха година заявките се редуцират, както и че отговорните институции следва да предприемат действия за ограничаване на загубите на вода и включване на допълнителни водоизточници. 

Идентифицирането на проблемите с водоснабдяването и намирането на решения е отговорност на ВиК дружествата, кметовете на общини и областните управители. Министерство на регионалното развитие и благоустройството провежда политиката във ВиК сектора. Политиката в сектор „Напояване и риборазвъждане“ е в компетентностите на Министерство на земеделието и храните.

МОСВ подпомага реализацията на инвестиции, свързани с подобряване на водоснабдяването и канализационните системи на населените места, чрез финансиране на проекти по Програма „Околна среда 2021-2027“ г. и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

МОСВ следи състоянието на комплексните и значими язовири на базата на всекидневна информация, постъпваща от дружествата, които експлоатират язовирните стени и съоръженията към тях. Министерството ще участва в работната група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите. Информация за наличните водни обеми се публикува всекидневно на сайта на МОСВ в раздел „Пресцентър“, „Бюлетини на МОСВ“, „Води“, „Дневен бюлетин“. 

Припомняме, че по-рано днес от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ съобщиха, че агенцията ще подпомогне три общини с бутилирана питейна вода, заради проблем с трайно засушаваше и намален дебит във водоизточниците.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:09 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9297
България

В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим

В условия на намален приток към комплексните язовири Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява балансирано разпределение на наличния воден ресурс.МОСВ алармира за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната.

| 27 Август 2024, 17:52 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим
В населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14 язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим
Снимка © Минко Чернев / БТА

В условия на намален приток към комплексните язовири Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява балансирано разпределение на наличния воден ресурс. Това съобщават от ведомството и посочват, че в нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим.

Мога да кажа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) приема решенията си съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск, заяви в предаването „Неделя 150" на БНР председателят на изборния орган Камелия Нейкова.

За себе си тя обясни, че не само за тези избори, но назад във времето никой не е оказвал натиск за начина, по който гласува, когато се приемат решения. По думите останалите колеги в комисията също не са споделяли за оказван натиск върху тях. "Като че ли някой се опитва да създаде недоверие към ЦИК, все едно работим така, че вотът да е нечестен и да има после основания за оспорването му", смята Нейкова.

Тя добави също, че ЦИК не се влияе от решения на партии, на политически органи. Според нея политическите субекти трябва да решават проблемите си в рамките на своите формации, като е недопустимо някой да очаква ЦИК да е арбитър или да вземе т

За нови опити за телефонни измами сигнализират от Областната дирекция на МВР - Добрич. Само снощи са били регистрирани четири опита в Балчик, Добрич и Каварна, допълват от полицията. Измамниците се представят за служители на комуналните дружества, като казват, че трябва да отстраняват аварии, след което следват и заплахи към хората. Но сценариите се менят според случая, така че хората трябва да са бдителни, предупреждават от полицията.  

От ОД на МВР - Добрич препоръчва на възрастните хора, които са потенциални потърпевши, да потърсят обратна връзка с роднините си или направо да звъннат на телефон 112, след като получат съмнително обаждане. Сред препоръките са и да не дават пари и да не правят парични преводи на напълно непознати хора. Важно е да се посочи и, че полицията не иска пари за залавяне на телефонни измамници.  

През месец юли на територията на о

Общият брой на нощувките през юли в област Хасково е 23 998, или с 23,5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през юли 2024 г. се увеличават с 26,9 процента в сравнение с юли 2023 г. и достигат 1,623 млн. лв., съобщиха от Териториално статистическо бюро - Юг. Общо 1,027 млн. лв. са от български граждани, а 596 500 лв. - от чужди граждани. Най-много са реализираните нощувки на чужди граждани от Турция - 49,0 процента.

През юли тази година броят на местата за настаняване в област Хасково са се е увеличил с 48,5 процента в сравнение със същия месец миналата година. Актуалният брой на стаите в тях е 1 846, а на леглата - 3 441, което е с 27,4 повече от 2023 година.

Преди няколко дни Националният статистически институт също отчете тенденцията за увеличаване на приходите от нощувки за месец юли т. г. в национален мащаб. Ръстът им

Представители на община Мездра участваха в отбелязването на 20-ата годишнина от възобновяването на църквата в село Звонци, в Западните покрайнини, център на българското национално малцинство в община Бабушница, Република Сърбия. Това съобщиха от общинска администрация и припомниха, че родолюбивото начинание по възстановяването на църквата „Св. Илия“ е осъществено и с подкрепата на мездренската община.

След десетилетия разруха храмът е възстановен през периода 2004-2005 г. с дарение от строителни материали, осигурено след благотворителна акция, организирана от Община Мездра и Общинския съвет (ОбС) в Мездра. Христолюбивото дело е подкрепено финансово от 15 мездренски бизнесмени. Съграденият през 1895-1896 г. храм е преосветен на 17 септември 2005 г. - празникът на Св. мъченци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на официални гости от България, сред които и пре

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на тържествената сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод празника на града - 17 септември.

Днес, когато честваме този празник, трябва да се запитаме какво още можем да направим, за да бъде София не само столица на миналото, но и град на бъдещето, заяви Терзиев. По думите му в последните години сме свидетели на нарастващо политическо напрежение. Партийните различия, остри конфликти и постоянни сблъсъци се превърнаха в пречка за напредъка на града и страната ни, заяви кметът. Той призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение.

Ние сме изправени пре

МОСВ алармира за тревожна тенденция за намаляване на речния отток на вътрешните реки, на което се дължат намалелите водни ресурси и ниските нива на водните обеми в язовирите в страната. Продължителното засушаване, високите температури, липсата на валежи, меката зима с липса на пролетно пълноводие са комплекс от фактори, които неминуемо водят до намаляване на водните количества в реките, посочват от министерството. 

По данни на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ), през юни и юли тази година средномесечните водни количества на реките са значително по-малко от тези през 2023 г. За юни общият обем на речния отток в страната е 777 млн. м³, като стойността му е със 72% по-малко спрямо юни 2023 г. (в Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 82% по-малко спрямо юни 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 46% по-малко, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 26%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 64% по-малко спрямо юни 2023 г.). За юли общият обем на речния отток в страната е 454 млн. м³, като стойността му е с 50% по-малко спрямо юли 2023 г. (в Дунавския водосборен басейн обемът на речния отток е с 56% по-малко спрямо юли 2023 г., в Черноморския водосборен басейн – с 50%, в Източнобеломорския водосборeн басейн – с 32%, и в Западнобеломорския водосборен басейн – с 61% по-малко спрямо юли 2023 г.).

От началото на август речните нива и съответстващите водни количества в страната са без съществени изменения или се понижават. За по-голямата част от територията на страната валежите са под климатичните норми. Подробности за тенденциите на речния отток можете да видите тук.

В сравнение с предходни години с ниски нива са язовирите: „Тича“ (водоизточник за Шумен, Велики Преслав и Търговище), „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и други населени места по Черноморието), „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и други населени места и курорти от южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Ястребино“ (водоизточник за град Антоново, кв. "Еревиш", девет села в района и град Омуртаг) и „Асеновец“ (основен водоизточник за Сливен). 

МОСВ управлява използването на водите на комплексните и значими язовири в страната – 52 на брой, от които 14 са за питейно-битово водоснабдяване. Тези 14 комплексни язовира, чиито води се ползват за питейно-битови цели, са запълнени на около 68% от общия обем. Към настоящия момент няма въведен воден режим в нито едно от населените места, които се водоснабдяват от комплексните язовири. 

За 17-и път Велико Търново ще бъде домакин на Международния фестивал на военните духови оркестри, съобщиха организаторите от Община Велико Търново. Тази година във фестивала ще участват Оркестърът на военноморските сили на Румъния, Гвардейският представителен духов оркестър на България и Фестивалният военен оркестър „Маестро Николай Косев”, който е съставен от формациите на Националния военен университет – Велико Търново и Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

Дефилето с участниците във фестивала ще започне та 21 септември от 16:30 часа на главната улица в града. По традиция на фестивала ще бъде връчена и почетната статуетка на името на маестро Николай Косев и Валери Вълев, които са учредители на фондация „Международен фестивал на военните оркестри“.

Музикантите ще бъдат част от шествието, което ще премине от площада пр

Търговищкият окръжен съд пусна под парична гаранция бившия кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група. Съдебният състав уважи искането на защитата за изменение на мярката за неотклонение „Домашен арест“ в по-лека на Е. Е. и постанови „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева, съобщи говорителят на Окръжния съд в Търговище Десислава Здравкова. 

От институцията припомнят, че Е. Е. е привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 година е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване, съгласувано в страната, на престъпления по служба, за които е предвидено наказание „Лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица, посочват от съда.

Съдебният състав счита, че към момента пр

В периода януари – септември т.г. има над 19 300 обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111, каза пред журналисти Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Над 1400 са регистрираните сигнали за насилие над деца, над седем хиляди са потърсили помощ и съдействие.

Регистрираните през настоящата година случаи на агресия и тормоз в образователни институции са 3378, каза Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД. Регистрираните случаи на насилие над дете в образователни институции са 223, на насилие над учител – 267, а случаите на кибертормоз над деца – 232, посочи още тя.

По данни на НСИ децата, родени от майки, които не са навършили 18-годишна възраст, са 2871, каза още Николова.

Сигналите на телефонната линия за деца, постъпили през 2023 г., за физическо и психическо насилие са 462, за прен

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-министърът на туризма Калин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висше

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

В условия на намален приход на вода към комплексните и значими язовири, действията на министерството са насочени към това, чрез месечни графици да се осигури балансирано разпределение на наличния воден ресурс. Разпределението на водите се осъществява при строго спазване на приоритетите, определени в Закона за водите, а именно: преимуществено за питейно-битови цели, след това за земеделски цели и накрая за други цели, включително промишлени, отдих и хидроенергетика. 

Тенденцията за намаляване на притока към язовирите се наблюдава вече трета поредна година, поради което още в началото на годината МОСВ информира с писма и в работни срещи Министерство на регионалното развитие и благоустройството, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ВиК операторите, Министерство на земеделието и храните и „Напоителни системи“ ЕАД за ниското ниво на запълване на част от язовирите и необходимостта от тяхна страна да бъдат предприети своевременно действия за осигуряване питейно–битовото водоснабдяване на населението и нуждите на земеделието.

МОСВ допълнително и своевременно е уведомило ВиК операторите и „Напоителни системи“ ЕАД, че с цел обезпечаване на водовземането при постъпващ приток за условията на суха и много суха година заявките се редуцират, както и че отговорните институции следва да предприемат действия за ограничаване на загубите на вода и включване на допълнителни водоизточници. 

Идентифицирането на проблемите с водоснабдяването и намирането на решения е отговорност на ВиК дружествата, кметовете на общини и областните управители. Министерство на регионалното развитие и благоустройството провежда политиката във ВиК сектора. Политиката в сектор „Напояване и риборазвъждане“ е в компетентностите на Министерство на земеделието и храните.

МОСВ подпомага реализацията на инвестиции, свързани с подобряване на водоснабдяването и канализационните системи на населените места, чрез финансиране на проекти по Програма „Околна среда 2021-2027“ г. и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

МОСВ следи състоянието на комплексните и значими язовири на базата на всекидневна информация, постъпваща от дружествата, които експлоатират язовирните стени и съоръженията към тях. Министерството ще участва в работната група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите. Информация за наличните водни обеми се публикува всекидневно на сайта на МОСВ в раздел „Пресцентър“, „Бюлетини на МОСВ“, „Води“, „Дневен бюлетин“. 

Припомняме, че по-рано днес от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ съобщиха, че агенцията ще подпомогне три общини с бутилирана питейна вода, заради проблем с трайно засушаваше и намален дебит във водоизточниците.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.