Начало Сфера Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи
9070
България

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран.Промяната е свързана с изменение на разчета за капиталовите разходи, съобщи зам.-кметът Полина Иванова при представянето на докладната записка на проведеното заседание на Общинския съвет. Документът бе приет от общинските съветници без дискусии и предложения.

| 27 Август 2024, 18:39 ч.
Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи
Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи
Снимка © DFA

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран. Промяната е свързана с изменение на разчета за капиталовите разходи, съобщи зам.-кметът Полина Иванова при представянето на докладната записка на проведеното заседание на Общинския съвет. Документът бе приет от общинските съветници без дискусии и предложения. 

За пръв път Ловеч е домакин на фестивала „Здравей, Здраве!”, който започва днес в сградата на Младежкия дом. Това съобщи Даниела Панайотова, координатор на организационния екип в Ловеч.

В програмата са предвидени седем лекции и пет практики. Всичко е подчинено на здравето, грижата, превенцията и профилактиката, повишаване на здравната култура на хората и обръщането им към един здравословен и по-осъзнат начин на живот, посочи Панайотова.

През целия ден ще има и базар на здравословни продукти.

Асен Миланов ще разкаже за родовата карма и как нашият род влияе на живота ни, Лора Русанова ще представи техники за постигане на психическо и физическо здраве, а Владимир Игнатов ще сподели информация за биорезонанса, радиестезията и лечението с природни средства. Д-р Весела Балтова ще говори за женското здраве и хормоналния баланс, Дорина Ташева ще разкаже за емо

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Община Вършец започна изграждане на два моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма за общините към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от местната администрация.

Мостовете ще бъдат възстановени с 1,2 милиона лева от държавата. Те бяха разрушени от придошлите води на Ботуня на 11 юни 2022 г., когато във Вършец и в Стара планина над града продължително валя пороен дъжд и реката излезе от коритото си, разрушавайки мостове и корекцията си, и носейки бетонни блокове, автомобили, контейнери за смет.

Единият мост е пешеходен и се намира срещу автогарата във Вършец. Заради липсата му повече от две години на местните хора, живеещи от другата страна на реката, се налага да ходят дълго, за да стигнат до съществуващ мост и да отидат към центъра на Вършец и към индустриалната зона на града, където много от тях работят.

Вто

Условията за туризъм в планините днес не са добри, най-малкото заради мокрите терени, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Температурите са между 7° и 10°, има слаб вятър. До преди малко беше дъждовно в Западна България. По-високите части на Централен Балкан е мъгливо, посочиха от ПСС. Като цяло, лоши са условията за туризъм, обобщиха от спасителната служба. 

В този сезон времето бързо се променя, температурите падат, денят става все по-къс, затова планинските спасители съветват хората, излизащи в планината, да бъдат подготвени, адекватно облечени, а маршрутът да е подходящо избран предвид метеорологичната обстановка.

През изминалото денонощие няма инциденти, които да са наложили реакция от ПСС, казаха още от спасителната служба.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология днес облачността ще бъде променл

Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 13 септември е спрян за проверка влекач с хладилно полуремарке с водач – български гражданин, пътуващ към Централна Европа. За товара шофьорът е представил две международни товарителници, съгласно които превозва електрокомпоненти. Митническите служители съпроводили товарната композиция до халето на Митническо бюро -Видин за щателна митническа проверка. При извършения контрол се установява, че един палет с тегло 860 кг. съдържа 120 бобини и заготовки за кутии за цигари на известна марка циг

Зам.-кметът отбеляза, че в резултат на получени оферти и съобразено с техническите параметри на обектите и за вида техника по шест от планираните обекти, се налага вътрешна промяна в стойностите им и добавянето на нови такива. Сред новите капиталови разходи са проектиране на общински път Разград - Йонково/Ясеновец -Мортагоново на стойност 11 000 лв.; проектиране на общински път Разград - Киченица/ ж.п. гара Разград -Раковски – Киченица на стойност 22 000 лв.; проект за съхранение и развитие на културното наследство чрез укрепване, внедряване на енергоефективни мерки и надстрояване на административно-експозиционната сграда на Регионалния исторически музей на стойност 37 650 лв. Тези три проекта са част от мерките, предвидени в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции по програма „Развитие на регионите 2021-2027“ „Около поречието на река Бели Лом“, която ще се реализира на териториите на три общини – Разград, Лозница и Цар Калоян. Проектното предложение е приоритизирано от Звеното за подбор на Северен Централен район и на следващ етап бенефициентите трябва разработят пълни проектни предложения.

Общо 18 докладни записки приеха общинските съветници на заседанието си днес. Сред докладните, които предизвикаха дискусии, бе тази за изменение на Наредбата за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища. Дебатите бяха около предложението да се предвиди възможност в общински жилища да бъдат настанявани не само жители на град Разград, а и на останалите населени места. При гласуване то не бе одобрено, тъй като с приемането му ще се забави влизането в сила на всички изменения в наредбата, понеже тя отново ще трябва да бъде публикувана на сайта на Община Разград за публично обсъждане. Кметът Добрин Добрев обаче заяви, че тъй като това предложение бе направено от общинския съветник Мирослав Грънчаров на заседанията на постоянните комисии миналата седмица, общинска администрация е започнала проучване на възможностите за наличие на имоти по населени места, които биха могли да се използват за подобни жилищни нужди. 

Въпроси имаше и по докладната записка за актуализация на Програмата за опазване на околната среда на община Разград за периода 2024-2030 г. В отговори на питания на общински съветници кметът Добрин Добрев представи част от конкретните мерки от програмата, чиято реализация предстои най-скоро. Той заяви, че освен по проблема с неприятните миризми, се предприемат и мерки за осигуряване на алтернативни водоизточници, проучва се възможност за почистване на канализационната мрежа от наноси за подобряване на проводимостта . Предстои още обявяване на обществени поръчки за проектиране на пречиствателната станция и на изграждане на подземни контейнери за смет, както и приемане на решение от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, свързано със стартирането на работата на компостиращата и сепариращата инсталации на Регионалното депо за отпадъци. 

Общинските съветници приеха и Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост за 2024 г. В нея се добавят още 12 обекта, за които е проявен интерес за наемане, закупуване или настаняване на пчелини. Решенията за продажбата или отдаването им под наем също бяха гласувани на днешната сесия. Едно от решенията е за провеждане на публичен търг за поставяне на преместваем обект тип контейнер за търговска дейност бързо хранене в района на колодрума в Градския парк.

Няколко докладни за разпореждане с общинска собственост също бяха утвърдени на сесията на Общинския съвет. Сред тях най-много дебати имаше по тази за предоставяне за безвъзмездно ползване на имот публична общинска собственост с площ 1424 кв.м. на Висшия съдебен съвет за нуждите на Административния съд, Окръжната и Районната прокуратури. Съветниците приеха решения и за предоставяне за безвъзмездно ползване на имоти - частна общинска собственост на Детска педагогическа стая към Областната дирекция на МВР и за Териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Олимпийският шампион по борба - свободен стил от Париж 2024 Магомед Рамазанов стана почетен гражданин на Велико Търново на официална церемония днес. Неговият треньор Мирослав Колев получи наградата „Велико Търново“.

Решението за удостояването на Рамазанов с почетната титла бе взето на заседание на Общинския съвет на 29 август с пълно единодушие, каза председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци на олимпийския шампион бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

За мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Велико Търново – старата столица на България, каза след получаването на отличието Рамазанов. Той посочи, че амбициите му са да се посвети на интензивни състезания в подготовка за следващия олимпийски цикъл. „Искам да направя своя максимум и отново да спечеля злато на следващата олимпиада“, каза шампион

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Няма колона от автомобили на граничен пункт "Кулата" към този час и автомобилите преминават без изчакване, . 

Вчера трафикът също беше нормален. И в петък следобед пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По данни, оповестени от гръцката телевизия ЕРТ, през юли тази година през ГКПП "Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината оттам са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Новият, четвърти, сезон на „БНР подкасти“ започва днес - в Деня на столицата и на празника на светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. В него Българското национално радио (БНР) представя нови поредици видеокаст, съобщават от медията.

„Говори Дора Габе“ е първият епизод, част от новия сезон на „БНР подкасти“, и ще бъде достъпен за гледане тази вечер. Той е с гласа на писателката и представя малко известни факти за нейното творчество.

Сред новите поредици е DamaCast, който се реализира съвместно с Българската национална телевизия (БНТ). Водещи са Анелия Мангърова и Бисерка Граматикова от БНР и Антоанета Данаилова и Паола Арсова от БНТ, които ще говорят на „женски теми“, разказват от радиото. Премиерата е на 19 септември.

„Тегава раб

Приета бе и докладна за разрешение за изготвяне на проект за подробен устройствен план, свързан с подобряване на техническата инфраструктура в Гробищния парк. С нея се дава възможност да се осигури допълнителен водоизточник за Гробищния парк, тъй като дебитът на използвания досега е вече недостатъчен за разширяващия се имот.

Съветниците одобриха също разкриването на още една социална услуга в Община Разград. Утвърдено бе и решение за актуализиране на списъка за средищните училища в община Разград за учебната 2024/25 г. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
За такава обидна квалификация в една европейска държава се "взима главата" на министър веднага, хвърчат оставки, коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен ...
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
От кандидатите за работа в Националната служба за охрана (НСО) 17,5% успяват да бъдат назначени, а около 50% отпадат още на медицинските прегледи. Това каза в първото си интервю н ...
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
С около 200 метра е удължен участъкът, който се ремонтира на Дунав мост при Русе. Въведената временна организация на движение на съоръжението е в същата лента, в която от 10-и юли ...
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища. Вече е определен парцел, намиращ се на територията на курорта Слънчев бряг. Започва и процедура по изготвяне н ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:18 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9070
България

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран.Промяната е свързана с изменение на разчета за капиталовите разходи, съобщи зам.-кметът Полина Иванова при представянето на докладната записка на проведеното заседание на Общинския съвет. Документът бе приет от общинските съветници без дискусии и предложения.

| 27 Август 2024, 18:39 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи
Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран заради изменение на разчета за капиталовите разходи
Снимка © DFA

Бюджетът на община Разград ще бъде актуализиран. Промяната е свързана с изменение на разчета за капиталовите разходи, съобщи зам.-кметът Полина Иванова при представянето на докладната записка на проведеното заседание на Общинския съвет. Документът бе приет от общинските съветници без дискусии и предложения. 

За пръв път Ловеч е домакин на фестивала „Здравей, Здраве!”, който започва днес в сградата на Младежкия дом. Това съобщи Даниела Панайотова, координатор на организационния екип в Ловеч.

В програмата са предвидени седем лекции и пет практики. Всичко е подчинено на здравето, грижата, превенцията и профилактиката, повишаване на здравната култура на хората и обръщането им към един здравословен и по-осъзнат начин на живот, посочи Панайотова.

През целия ден ще има и базар на здравословни продукти.

Асен Миланов ще разкаже за родовата карма и как нашият род влияе на живота ни, Лора Русанова ще представи техники за постигане на психическо и физическо здраве, а Владимир Игнатов ще сподели информация за биорезонанса, радиестезията и лечението с природни средства. Д-р Весела Балтова ще говори за женското здраве и хормоналния баланс, Дорина Ташева ще разкаже за емо

Досега не е разработвана цялостна стратегия за преминаване през граничните пунктове на страната и прилежащата към тях инфраструктура. Сега финансовото министерство и агенция "Митници" разработват такава стратегия за модернизация на ГКПП за облекчаване на пропускателната им способност и за ефективен граничен контрол, съобщи в НС служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

 През гранични пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" се обработват 32 процента от камионите, които минават през страната. Средната обработка на товарни превозни средства на "Капитан Андреево" за 2023 година е 2855 камиона на ден. Преди влизането им в България те минават на проверки и в Турция, които продължат еднакво дълго като нашите. Идентична е ситуацията и на "Лесово" - там на ден за 2023 година средно минават 1330 камиона или 56 на час.

На румънската граница забавянето на т

Община Вършец започна изграждане на два моста над река Ботуня със средства от Инвестиционната програма за общините към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от местната администрация.

Мостовете ще бъдат възстановени с 1,2 милиона лева от държавата. Те бяха разрушени от придошлите води на Ботуня на 11 юни 2022 г., когато във Вършец и в Стара планина над града продължително валя пороен дъжд и реката излезе от коритото си, разрушавайки мостове и корекцията си, и носейки бетонни блокове, автомобили, контейнери за смет.

Единият мост е пешеходен и се намира срещу автогарата във Вършец. Заради липсата му повече от две години на местните хора, живеещи от другата страна на реката, се налага да ходят дълго, за да стигнат до съществуващ мост и да отидат към центъра на Вършец и към индустриалната зона на града, където много от тях работят.

Вто

Условията за туризъм в планините днес не са добри, най-малкото заради мокрите терени, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Температурите са между 7° и 10°, има слаб вятър. До преди малко беше дъждовно в Западна България. По-високите части на Централен Балкан е мъгливо, посочиха от ПСС. Като цяло, лоши са условията за туризъм, обобщиха от спасителната служба. 

В този сезон времето бързо се променя, температурите падат, денят става все по-къс, затова планинските спасители съветват хората, излизащи в планината, да бъдат подготвени, адекватно облечени, а маршрутът да е подходящо избран предвид метеорологичната обстановка.

През изминалото денонощие няма инциденти, които да са наложили реакция от ПСС, казаха още от спасителната служба.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология днес облачността ще бъде променл

Митническите служители установиха над 504 000 заготовки за кутии за цигари и 120 бобини с лента коркофан - филтърна хартия за производство на цигари, с логото на известна марка цигари във влекач с хладилно полуремарке при проверка в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 13 септември е спрян за проверка влекач с хладилно полуремарке с водач – български гражданин, пътуващ към Централна Европа. За товара шофьорът е представил две международни товарителници, съгласно които превозва електрокомпоненти. Митническите служители съпроводили товарната композиция до халето на Митническо бюро -Видин за щателна митническа проверка. При извършения контрол се установява, че един палет с тегло 860 кг. съдържа 120 бобини и заготовки за кутии за цигари на известна марка циг

Зам.-кметът отбеляза, че в резултат на получени оферти и съобразено с техническите параметри на обектите и за вида техника по шест от планираните обекти, се налага вътрешна промяна в стойностите им и добавянето на нови такива. Сред новите капиталови разходи са проектиране на общински път Разград - Йонково/Ясеновец -Мортагоново на стойност 11 000 лв.; проектиране на общински път Разград - Киченица/ ж.п. гара Разград -Раковски – Киченица на стойност 22 000 лв.; проект за съхранение и развитие на културното наследство чрез укрепване, внедряване на енергоефективни мерки и надстрояване на административно-експозиционната сграда на Регионалния исторически музей на стойност 37 650 лв. Тези три проекта са част от мерките, предвидени в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции по програма „Развитие на регионите 2021-2027“ „Около поречието на река Бели Лом“, която ще се реализира на териториите на три общини – Разград, Лозница и Цар Калоян. Проектното предложение е приоритизирано от Звеното за подбор на Северен Централен район и на следващ етап бенефициентите трябва разработят пълни проектни предложения.

Общо 18 докладни записки приеха общинските съветници на заседанието си днес. Сред докладните, които предизвикаха дискусии, бе тази за изменение на Наредбата за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища. Дебатите бяха около предложението да се предвиди възможност в общински жилища да бъдат настанявани не само жители на град Разград, а и на останалите населени места. При гласуване то не бе одобрено, тъй като с приемането му ще се забави влизането в сила на всички изменения в наредбата, понеже тя отново ще трябва да бъде публикувана на сайта на Община Разград за публично обсъждане. Кметът Добрин Добрев обаче заяви, че тъй като това предложение бе направено от общинския съветник Мирослав Грънчаров на заседанията на постоянните комисии миналата седмица, общинска администрация е започнала проучване на възможностите за наличие на имоти по населени места, които биха могли да се използват за подобни жилищни нужди. 

Въпроси имаше и по докладната записка за актуализация на Програмата за опазване на околната среда на община Разград за периода 2024-2030 г. В отговори на питания на общински съветници кметът Добрин Добрев представи част от конкретните мерки от програмата, чиято реализация предстои най-скоро. Той заяви, че освен по проблема с неприятните миризми, се предприемат и мерки за осигуряване на алтернативни водоизточници, проучва се възможност за почистване на канализационната мрежа от наноси за подобряване на проводимостта . Предстои още обявяване на обществени поръчки за проектиране на пречиствателната станция и на изграждане на подземни контейнери за смет, както и приемане на решение от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, свързано със стартирането на работата на компостиращата и сепариращата инсталации на Регионалното депо за отпадъци. 

Общинските съветници приеха и Програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост за 2024 г. В нея се добавят още 12 обекта, за които е проявен интерес за наемане, закупуване или настаняване на пчелини. Решенията за продажбата или отдаването им под наем също бяха гласувани на днешната сесия. Едно от решенията е за провеждане на публичен търг за поставяне на преместваем обект тип контейнер за търговска дейност бързо хранене в района на колодрума в Градския парк.

Няколко докладни за разпореждане с общинска собственост също бяха утвърдени на сесията на Общинския съвет. Сред тях най-много дебати имаше по тази за предоставяне за безвъзмездно ползване на имот публична общинска собственост с площ 1424 кв.м. на Висшия съдебен съвет за нуждите на Административния съд, Окръжната и Районната прокуратури. Съветниците приеха решения и за предоставяне за безвъзмездно ползване на имоти - частна общинска собственост на Детска педагогическа стая към Областната дирекция на МВР и за Териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“.

Традиционният кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа“ ще се състои на 5 октомври в силистренското село Сребърна, съобщиха от Община Силистра. Организатор на проявата е Народно читалище “Възраждане – 1940” в Сребърна под патронажа на кмета на Силистра Александър Сабанов.

Всяка година в атрактивното кулинарно събитие вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални любители - кулинари. 

Програмата включва конкурси за добруджански ястия – супи, основни и десерти. Ще бъдат оценявани и етновизиите на щандовете на участниците. Ще се проведат и творчески работилници. Ястията ще се оценяват в категории супи, основни ястия и десерт от жури с председател етнологът д-р Йордан Касабов.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

По традиция във фести

Олимпийският шампион по борба - свободен стил от Париж 2024 Магомед Рамазанов стана почетен гражданин на Велико Търново на официална церемония днес. Неговият треньор Мирослав Колев получи наградата „Велико Търново“.

Решението за удостояването на Рамазанов с почетната титла бе взето на заседание на Общинския съвет на 29 август с пълно единодушие, каза председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. Почетните знаци на олимпийския шампион бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

За мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Велико Търново – старата столица на България, каза след получаването на отличието Рамазанов. Той посочи, че амбициите му са да се посвети на интензивни състезания в подготовка за следващия олимпийски цикъл. „Искам да направя своя максимум и отново да спечеля злато на следващата олимпиада“, каза шампион

Започна модернизацията на железопътния (жп) участък Волуяк – Петърч, съобщиха от пресцентъра на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Строителните дейности на железопътната отсечка започнаха в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, председателя на Управителния съвет на НКЖИ инж. Емилия Никова, генералния директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов и представители на местната власт в община Костинброд. 

Железопътната отсечка е част от мащабния проект „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман”.

Проектът включва модернизация на коловозното развитие, контактната мрежа, пероните и приблизително удвояване на 12 км електрифицирана жп линия за скорост на движение на влаковете до 160 км/ч. Предвижд

Няма колона от автомобили на граничен пункт "Кулата" към този час и автомобилите преминават без изчакване, . 

Вчера трафикът също беше нормален. И в петък следобед пътуващите също преминаваха без изчакване. 

По данни, оповестени от гръцката телевизия ЕРТ, през юли тази година през ГКПП "Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил 1 150 000 души, т.е. общо през първите два летни месеца на годината оттам са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Новият, четвърти, сезон на „БНР подкасти“ започва днес - в Деня на столицата и на празника на светите великомъченици Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. В него Българското национално радио (БНР) представя нови поредици видеокаст, съобщават от медията.

„Говори Дора Габе“ е първият епизод, част от новия сезон на „БНР подкасти“, и ще бъде достъпен за гледане тази вечер. Той е с гласа на писателката и представя малко известни факти за нейното творчество.

Сред новите поредици е DamaCast, който се реализира съвместно с Българската национална телевизия (БНТ). Водещи са Анелия Мангърова и Бисерка Граматикова от БНР и Антоанета Данаилова и Паола Арсова от БНТ, които ще говорят на „женски теми“, разказват от радиото. Премиерата е на 19 септември.

„Тегава раб

Приета бе и докладна за разрешение за изготвяне на проект за подробен устройствен план, свързан с подобряване на техническата инфраструктура в Гробищния парк. С нея се дава възможност да се осигури допълнителен водоизточник за Гробищния парк, тъй като дебитът на използвания досега е вече недостатъчен за разширяващия се имот.

Съветниците одобриха също разкриването на още една социална услуга в Община Разград. Утвърдено бе и решение за актуализиране на списъка за средищните училища в община Разград за учебната 2024/25 г. 

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Очевидно това е поредната провокация на РСМ, целяща да разруши постигнатото до момента, коментира Даниел Митов думи на вицепремиера на РСМ за България
Около 17% от кандидатите за работа в НСО стигат до назначаване, 50% отпадат още на медицинските прегледи, каза генерал-майор Емил Тонев
Ремонтът на Дунав мост се извършва в 400-метрова отсечка
Община Несебър започва подготовка за строителство на социални жилища
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.