Начало Сфера На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“
7525
Хроника

На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 г. в с. Горна Козица, Кюстендилско.През 1953 г. завършва Теоретичния факултет на Държавната музикална академия, където учи пеене при Мара Маринова Цибулка.

| 28 Август 2024, 07:00 ч.
На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“
На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“
Снимка © Симеон Ненов

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 г. в с. Горна Козица, Кюстендилско. През 1953 г. завършва Теоретичния факултет на Държавната музикална академия, където учи пеене при Мара Маринова Цибулка. След завършване на Консерваторията е приет в състава на артистите-солисти в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, а от 1989 г. до 1991 г. е негов директор.

Цех за производство на фалшиви маркови стоки разкриха полицаи в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. След като икономически полицаи са проверили шивашки цех на улица "Дряново", със собственик и управител мъж на 68 г., в обекта и прилежащо помещение са намерени 280 текстилни изделия и 77 заготовки, носещи лога и надписи на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя. Собственикът им е предал фалшификатите с протокол на разследващите по образуваното досъдебно производство.

Брандирани с лого на защитени марки, но всъщност фалшиви текстилни изделия, обувки, парфюми, чанти, аксесоари и други са характерни за региона на Хасково. Те биват или внасяни от Турция, или произвеждани в малки местни фирми, сочат информационните бюлетини на ОДМВР-Хасково. Когато не са за износ към Западна Европа, те намират най-често пласмент на Неделния пазар в

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет. Същевременно беше казано, че сегашното правителство на Косово е нарушило демократичните ценности и е показало липса на отчетност, предаде агенция КосоваПрес.

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца каза, че отбелязването на Международния ден на демокрацията е възможност да се подчертае значението на идеалите за свобода, равенство и справедливост.

„Във време, когато дезинформацията, за съжаление, набира все по-голямо влияние по света, глобалната тема за тазгодишния Международен ден на демокрацията от ООН е изкуственият интелект като инструмент за по-добро у

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор на инициативата, ще продължи да насърчава и подкрепя общините в изпълнението на политиките и проектите за устойчиво развитие на общинската екологична инфраструктура и подобряване на качеството на живот в общините. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров на пресконференция във Френския институт в България за конкурса "ЕкоОбщина".

Конкурсът "ЕкоОбщина" се превърна в традиция и днес поставяме началото с изключително важна за третирането и рециклирането на отпадъците по начин, който е здравословен за околната среда и обществото, каза още Петър Димитров.

Министърът изрази благодарност към партньорите в инициативата и заяви готовност МОСВ да сътрудничи, така че съвместно да допринесат за решаване на предизвикателствата.

Посолството на Франция в България и Френският институт в

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане една година. В предварителния дневен ред са включени десет точки, става известно от публикуваните материали за предстоящата сесия на сайта на общинската администрация.

Средствата от заема ще са за подготовка на проект за разкриване на шест нови социални услуги „Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ и Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства“. За целта се очаква финансиране от над 9,1 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост, се посочва още в докладната записка от кмета Христо Христов.

На заседанието си съветниците ще разгледат и молби за отпускане на еднократни помощи на жители на общината – за лече

Видин Даскалов има над 120 роли в класически и съвременни оперети. Лауреат е на Димитровска награда трета степен (1959). Удостоен е със званията "Заслужил артист" (22 май 1963) и "Народен артист" (май 1982).

За загубата на Видин Даскалов четем в емисията „Вътрешна информация“ на :

Почина оперетният артист Видин Даскалов

София, 28 август 2001 г. // Популярният оперетен артист Видин Даскалов почина днес на 72-годишна възраст в болницата „Света Екатерина“ след продължително сърдечно заболяване.

Това съобщи директорът на Музикалния театър проф. Светозар Донев.
Видин Даскалов има в творческата си биография над 120 роли в класически и съвременни оперети като „Хубавата Елена“, „Царицата на чардаша“, „Старият Рац“,  „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Сирано дьо Бержерак“ и др.

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Произшествията са 21.

От началото на месеца катастрофите са 397, загиналите – 20, а ранените – 523.

От началото на годината пътните произшествия в България са 5161, загиналите – 318, а ранените – 6487. При сравнение с реалните данни за загиналите (377) през същия период на 2023 г. са отчетени 59 по-малко загинали участници в движението по пътищата през т.г., сочат данните на МВР.

За последното денонощие в София са станали 22 леки произшествия и шест тежки, има един ранен, няма загинали.

Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е закупен със средства, предоставени целево от Община Мездра и от бюджета на лечебното заведение. 

Апаратът е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“. „Това е основен диагностичен метод към днешна дата за почти всички заболявания и ще бъде в помощ и на лечебното заведение, и на доболничната помощ“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов. По думите му в момента се извършват довършителните работи по ремонта на помещението, в което ще се намира апаратът и успоредно с това се извършва монтажа му.

Луканов бе категоричен, че болницата разполага с достатъчн

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Сред режисьорските изяви на артиста са постановките на „Прилепът“, „Време за любов“, „Волният вятър“, „Веселата вдовица“.

На следващия ден съобщава, че поклонението пред тленните му останки ще бъде на 31 август в Музикалния театър: 

Поклонението пред тленните останки на Видин Даскалов ще бъде в петък в Музикалния театър

София, 29 август 2001 г. // Поклонението пред тленните останки на популярния оперетен артист Видин Даскалов ще бъде в петък (31 август)  от 11 до 13 часа във фоайето на Музикалния театър, научи от неговия директор проф. Светозар Донев.

Тялото на Видин Даскалов ще бъде кремирано, а урната ще бъде поставена в гроба на родителите му в Казанлък, по думи на проф. Донев.

В съвременната история на българския оперетен театър Видин Даскалов е едно от най-ярките, най-обичаните и най-популярни имена. Той носеше всички елементи на нашия празничен жанр - той самият олицетворяваше този жанр, се казва в некролога на Музикалния театър по повод кончината на артиста. (…)

(…) В съвременната история на българския оперетен театър Видин  Даскалов е едно от най-ярките, най-обичаните и най-популярни  имена. Той носеше всички елементи на нашия празничен жанр - той  самият олицетворяваше този жанр, се казва в некролога на  Музикалния театър по повод кончината на артиста.  

Същия ден съобщава, че министър-председателят е изказал съболезнования на близките на Видин Даскалов: 

Министър-председателят изказа съболезнования на близките на Видин Даскалов

София, 29 август 2001 г. // Министър-председателят Симеон Сакскобургготски изпрати съболезнователна телеграма до близките на известния български оперетен певец Видин Даскалов, съобщи правителствената информационна дирекция.

„Приемете моите искрени съболезнования за тежката загуба, сполетяла Вашето семейство.  Каквото и да се каже в този момент за оперетния певец и режисьора Видин Даскалов ще бъде закъсняло и малко за истинската стойност на неговото творчество. България винаги ще помни неговите незабравими изпълнения в „Хубавата Елена“, „Царицата на чардаша“, „Старият Рац“,  „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Сирано дьо Бержерак“ и др.  Искрено Ви съчувствам за болката, която изпитвате по трагично починалия Ваш близък.  Поклон пред паметта му!“, пише в телеграмата.

В емисията „Вътрешна информация“ през годините откриваме материали, които ни припомнят за Видин Даскалов:

На 80-годишнината на Видин Даскалов е посветена първата за сезона премиера в Музикалния театър - "Мамзел Нитуш"

София, 2 октомври 2009 г./Пенка Момчилова, / На 80 годишнината от рождението на Видин Даскалов е посветена първата нова постановка за сезона в Музикалния театър – оперетата „Мамзел Нитуш“ от Флоримон Ерве. Премиерните представления са на 3 и 9 октомври , съобщи днес пред репортери директорът на театъра проф.Светозар Донев.

Той припомни, че с постановката на произведението в края на 50-те години именитите артисти Видин Даскалов и Лиляна Кошлукова, които тогава са в началото на творчески си път, стават емблематична сценична двойка.

Катерина Топарова, Александър Мутафчийски, Марчо Апостолов, Иван Панев, Деница Шопова, Светлана Иванова, Николай Павлов са сред артистите в новата постановка под режисурата на проф. Павел Герджиков. Диригент е Огнян Митонов, хореограф – Антоанета Алексиева. Сценографията е на Чавдар Чомаков, костюмите – на Радостин Чомаков.

Режисьорът, по собствените му думи, предлага на публиката четлив, откровен, исрен спектакъл, в който доминира забавата, но има и „вечни“ теми като любовта, изневярата, примадонщината. Жанрът е по-скоро водевил, музикална комедия, отколкото оперета.

„В представлението има много преобличания, недоразумения, шамари и т.н. – все неща, които хората харесват, мелодии, които лесно се запяват. Аз обичам зрителите да се усмихват, коментира режисьорът. Той дори съчинил няколко стиха за една от мелодиите“.

Във вдъхновения от Шекспир и Еврипид куплет става дума, че очакваме едно, а става друго и се случва не това, което желаем.

„В спектакъла има елементи на рап, закачки с днешното ни битие, като „европейско село“ и други препратки към съвременността, но постановката е без претенции за модерност“, уточнява проф. Герджиков.

***

Музикалният театър посвещава тази вечер концерта „Любовни мечти“ на Видин Даскалов

София, 9 март 2019 г. /Нелли Желева, / Националният музикален театър посвещава пролетния си концерт „Любовни мечти“ тази вечер от 19.00 часа на Видин Даскалов, съобщават от театъра.

Една от най-големите звезди на българската оперета на 8 март щеше да навърши 90 години, се припомня в информацията.
На сцената на Музикалния театър Видин Даскалов е пресъздал над 120 роли. Сред емблематичните му въплъщения са Менелай от „Хубавата Елена“, Иван в „Българи от старо време“, Хитър Петър от „Имало едно време“, Бони в „Царицата на чардаша“ и много други.

В анкета на БНТ и публиката на Националния музикален театър сочат Видин Даскалов като най-любимата родна оперетна звезда, допълват от институцията. Запитването е по повод 100 години от началото на професионалното оперетно изкуство в България, се казва в съобщението.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, .  През почивните дни миналата седмица на пунк ...
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура.  В лек автомоб ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "Захарий Зограф" в Самоков, съобщиха от Община Самоков, които са организатори на събитието.  Ще и ...
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Тикер в 05:58 ч.
Фестивалът на самоковския картоф започва в 11:00 часа днес на централния плод "З ...
Начало Сфера
7525
Хроника

На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 г. в с. Горна Козица, Кюстендилско.През 1953 г. завършва Теоретичния факултет на Държавната музикална академия, където учи пеене при Мара Маринова Цибулка.

| 28 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“
На 28 август 2001 г. България губи Видин Даскалов, наричан още „Царят на оперетата“
Снимка © Симеон Ненов

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 г. в с. Горна Козица, Кюстендилско. През 1953 г. завършва Теоретичния факултет на Държавната музикална академия, където учи пеене при Мара Маринова Цибулка. След завършване на Консерваторията е приет в състава на артистите-солисти в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, а от 1989 г. до 1991 г. е негов директор.

Цех за производство на фалшиви маркови стоки разкриха полицаи в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. След като икономически полицаи са проверили шивашки цех на улица "Дряново", със собственик и управител мъж на 68 г., в обекта и прилежащо помещение са намерени 280 текстилни изделия и 77 заготовки, носещи лога и надписи на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя. Собственикът им е предал фалшификатите с протокол на разследващите по образуваното досъдебно производство.

Брандирани с лого на защитени марки, но всъщност фалшиви текстилни изделия, обувки, парфюми, чанти, аксесоари и други са характерни за региона на Хасково. Те биват или внасяни от Турция, или произвеждани в малки местни фирми, сочат информационните бюлетини на ОДМВР-Хасково. Когато не са за износ към Западна Европа, те намират най-често пласмент на Неделния пазар в

Парламентът на Косово отбеляза Международния ден на демокрацията под мотото „Ефективно управление на изкуствения интелект на всички нива“. Председателят на парламента Глаук Конюфца каза, че този ден е зов за внимание от страна на институциите за изграждане на политики и човешки капацитет. Същевременно беше казано, че сегашното правителство на Косово е нарушило демократичните ценности и е показало липса на отчетност, предаде агенция КосоваПрес.

Председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца каза, че отбелязването на Международния ден на демокрацията е възможност да се подчертае значението на идеалите за свобода, равенство и справедливост.

„Във време, когато дезинформацията, за съжаление, набира все по-голямо влияние по света, глобалната тема за тазгодишния Международен ден на демокрацията от ООН е изкуственият интелект като инструмент за по-добро у

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор на инициативата, ще продължи да насърчава и подкрепя общините в изпълнението на политиките и проектите за устойчиво развитие на общинската екологична инфраструктура и подобряване на качеството на живот в общините. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров на пресконференция във Френския институт в България за конкурса "ЕкоОбщина".

Конкурсът "ЕкоОбщина" се превърна в традиция и днес поставяме началото с изключително важна за третирането и рециклирането на отпадъците по начин, който е здравословен за околната среда и обществото, каза още Петър Димитров.

Министърът изрази благодарност към партньорите в инициативата и заяви готовност МОСВ да сътрудничи, така че съвместно да допринесат за решаване на предизвикателствата.

Посолството на Франция в България и Френският институт в

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

Общинският съвет в Болярово на днешното си заседание ще разгледа предложение за поемане на краткосрочен общински дълг в размер на 324 000 лв. от фонд ФЛАГ, със срок на изплащане една година. В предварителния дневен ред са включени десет точки, става известно от публикуваните материали за предстоящата сесия на сайта на общинската администрация.

Средствата от заема ще са за подготовка на проект за разкриване на шест нови социални услуги „Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ и Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства“. За целта се очаква финансиране от над 9,1 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост, се посочва още в докладната записка от кмета Христо Христов.

На заседанието си съветниците ще разгледат и молби за отпускане на еднократни помощи на жители на общината – за лече

Видин Даскалов има над 120 роли в класически и съвременни оперети. Лауреат е на Димитровска награда трета степен (1959). Удостоен е със званията "Заслужил артист" (22 май 1963) и "Народен артист" (май 1982).

За загубата на Видин Даскалов четем в емисията „Вътрешна информация“ на :

Почина оперетният артист Видин Даскалов

София, 28 август 2001 г. // Популярният оперетен артист Видин Даскалов почина днес на 72-годишна възраст в болницата „Света Екатерина“ след продължително сърдечно заболяване.

Това съобщи директорът на Музикалния театър проф. Светозар Донев.
Видин Даскалов има в творческата си биография над 120 роли в класически и съвременни оперети като „Хубавата Елена“, „Царицата на чардаша“, „Старият Рац“,  „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Сирано дьо Бержерак“ и др.

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Произшествията са 21.

От началото на месеца катастрофите са 397, загиналите – 20, а ранените – 523.

От началото на годината пътните произшествия в България са 5161, загиналите – 318, а ранените – 6487. При сравнение с реалните данни за загиналите (377) през същия период на 2023 г. са отчетени 59 по-малко загинали участници в движението по пътищата през т.г., сочат данните на МВР.

За последното денонощие в София са станали 22 леки произшествия и шест тежки, има един ранен, няма загинали.

Нов модерен компютърен томограф (скенер) има Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ – Мездра“, съобщиха от Община Мездра. Скенерът е закупен със средства, предоставени целево от Община Мездра и от бюджета на лечебното заведение. 

Апаратът е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“. „Това е основен диагностичен метод към днешна дата за почти всички заболявания и ще бъде в помощ и на лечебното заведение, и на доболничната помощ“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов. По думите му в момента се извършват довършителните работи по ремонта на помещението, в което ще се намира апаратът и успоредно с това се извършва монтажа му.

Луканов бе категоричен, че болницата разполага с достатъчн

Дискриминацията на пазара на труда е най-често срещаната дискриминация, каза на откритата днес в Кърджали двудневна кръгла маса председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева.

По думите това е така, защото всеки човек, в по-голяма или по-малка част от своя живот, е свързан със своето работно място. Пред медиите доц. Джумалиева коментира, че наблюдаваната тенденция е провокирала Комисията да изследва проблемите на дискриминацията на пазара на труда. 

„Това, което забелязваме, е, че може да има дискриминация при започване на работа, по време на работа или при напускане или освобождаване от работа. Погледнато реално, дори една обява може да съдържа дискриминационна клауза, която да води до неравно третиране на определена група хора, а по време на работа - включително и сексуален тормоз, който също е форма на дискриминация&ldq

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Автомобил е катастрофирал и се е ударил в стълб на бул. "Ботевградско шосе" в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Инцидентът е станал около 8:10 часа. Шофьорът е леко пострадал и ще бъде прегледан в болница.

На място движението е затруднено и се регулира от "Пътна полиция".

 

Сред режисьорските изяви на артиста са постановките на „Прилепът“, „Време за любов“, „Волният вятър“, „Веселата вдовица“.

На следващия ден съобщава, че поклонението пред тленните му останки ще бъде на 31 август в Музикалния театър: 

Поклонението пред тленните останки на Видин Даскалов ще бъде в петък в Музикалния театър

София, 29 август 2001 г. // Поклонението пред тленните останки на популярния оперетен артист Видин Даскалов ще бъде в петък (31 август)  от 11 до 13 часа във фоайето на Музикалния театър, научи от неговия директор проф. Светозар Донев.

Тялото на Видин Даскалов ще бъде кремирано, а урната ще бъде поставена в гроба на родителите му в Казанлък, по думи на проф. Донев.

В съвременната история на българския оперетен театър Видин Даскалов е едно от най-ярките, най-обичаните и най-популярни имена. Той носеше всички елементи на нашия празничен жанр - той самият олицетворяваше този жанр, се казва в некролога на Музикалния театър по повод кончината на артиста. (…)

(…) В съвременната история на българския оперетен театър Видин  Даскалов е едно от най-ярките, най-обичаните и най-популярни  имена. Той носеше всички елементи на нашия празничен жанр - той  самият олицетворяваше този жанр, се казва в некролога на  Музикалния театър по повод кончината на артиста.  

Същия ден съобщава, че министър-председателят е изказал съболезнования на близките на Видин Даскалов: 

Министър-председателят изказа съболезнования на близките на Видин Даскалов

София, 29 август 2001 г. // Министър-председателят Симеон Сакскобургготски изпрати съболезнователна телеграма до близките на известния български оперетен певец Видин Даскалов, съобщи правителствената информационна дирекция.

„Приемете моите искрени съболезнования за тежката загуба, сполетяла Вашето семейство.  Каквото и да се каже в този момент за оперетния певец и режисьора Видин Даскалов ще бъде закъсняло и малко за истинската стойност на неговото творчество. България винаги ще помни неговите незабравими изпълнения в „Хубавата Елена“, „Царицата на чардаша“, „Старият Рац“,  „Службогонци“, „Графиня Марица“, „Сирано дьо Бержерак“ и др.  Искрено Ви съчувствам за болката, която изпитвате по трагично починалия Ваш близък.  Поклон пред паметта му!“, пише в телеграмата.

В емисията „Вътрешна информация“ през годините откриваме материали, които ни припомнят за Видин Даскалов:

На 80-годишнината на Видин Даскалов е посветена първата за сезона премиера в Музикалния театър - "Мамзел Нитуш"

София, 2 октомври 2009 г./Пенка Момчилова, / На 80 годишнината от рождението на Видин Даскалов е посветена първата нова постановка за сезона в Музикалния театър – оперетата „Мамзел Нитуш“ от Флоримон Ерве. Премиерните представления са на 3 и 9 октомври , съобщи днес пред репортери директорът на театъра проф.Светозар Донев.

Той припомни, че с постановката на произведението в края на 50-те години именитите артисти Видин Даскалов и Лиляна Кошлукова, които тогава са в началото на творчески си път, стават емблематична сценична двойка.

Катерина Топарова, Александър Мутафчийски, Марчо Апостолов, Иван Панев, Деница Шопова, Светлана Иванова, Николай Павлов са сред артистите в новата постановка под режисурата на проф. Павел Герджиков. Диригент е Огнян Митонов, хореограф – Антоанета Алексиева. Сценографията е на Чавдар Чомаков, костюмите – на Радостин Чомаков.

Режисьорът, по собствените му думи, предлага на публиката четлив, откровен, исрен спектакъл, в който доминира забавата, но има и „вечни“ теми като любовта, изневярата, примадонщината. Жанрът е по-скоро водевил, музикална комедия, отколкото оперета.

„В представлението има много преобличания, недоразумения, шамари и т.н. – все неща, които хората харесват, мелодии, които лесно се запяват. Аз обичам зрителите да се усмихват, коментира режисьорът. Той дори съчинил няколко стиха за една от мелодиите“.

Във вдъхновения от Шекспир и Еврипид куплет става дума, че очакваме едно, а става друго и се случва не това, което желаем.

„В спектакъла има елементи на рап, закачки с днешното ни битие, като „европейско село“ и други препратки към съвременността, но постановката е без претенции за модерност“, уточнява проф. Герджиков.

***

Музикалният театър посвещава тази вечер концерта „Любовни мечти“ на Видин Даскалов

София, 9 март 2019 г. /Нелли Желева, / Националният музикален театър посвещава пролетния си концерт „Любовни мечти“ тази вечер от 19.00 часа на Видин Даскалов, съобщават от театъра.

Една от най-големите звезди на българската оперета на 8 март щеше да навърши 90 години, се припомня в информацията.
На сцената на Музикалния театър Видин Даскалов е пресъздал над 120 роли. Сред емблематичните му въплъщения са Менелай от „Хубавата Елена“, Иван в „Българи от старо време“, Хитър Петър от „Имало едно време“, Бони в „Царицата на чардаша“ и много други.

В анкета на БНТ и публиката на Националния музикален театър сочат Видин Даскалов като най-любимата родна оперетна звезда, допълват от институцията. Запитването е по повод 100 години от началото на професионалното оперетно изкуство в България, се казва в съобщението.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Фестивал на самоковския картоф започва в Самоков
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.