Начало Сфера Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари
8589
България

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари.При средна за страната 46.4 на 10 000 души, в област Плевен тя е 76.7 на 10 000. Това показват данните на отдел "Статистически изследвания" (ОСИ) в Плевен при Териториално статистическо бюро – Северозапад към края на миналата година.

| 28 Август 2024, 11:28 ч.
Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари
Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари
Снимка © Болница "Сърце и Мозък" в Плевен

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари. При средна за страната 46.4 на 10 000 души, в област Плевен тя е 76.7 на 10 000. Това показват данните на отдел "Статистически изследвания" (ОСИ) в Плевен при Териториално статистическо бюро – Северозапад към края на миналата година. 

Паметта за Атанас Далчев винаги е била жива. Това заяви проф. Михаил Неделчев, преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет в София, който присъства на откриването на паметната плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви в двора на Българското консулство в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на консулството и . 

Като редактор в издателство “Български писател” през 1975 г. на двутомника със съчиненията на Атанас Далчев и автор и редактор на изследвания за поета, проф. Неделчев заяви, че много се вълнува от днешното събитие.  

Той определи Атанас Далчев като личност, която не е смеел да приближи, поради големия респект от него. 

Прекрасно е, че днес в Солун ни събира тази плоча. Прекрасно е, че събуждаме паметта за тези двама големи българи. Те са живели в Солун, отишли са в Царигра

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор на инициативата, ще продължи да насърчава и подкрепя общините в изпълнението на политиките и проектите за устойчиво развитие на общинската екологична инфраструктура и подобряване на качеството на живот в общините. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров на пресконференция във Френския институт в България за конкурса "ЕкоОбщина".

Конкурсът "ЕкоОбщина" се превърна в традиция и днес поставяме началото с изключително важна за третирането и рециклирането на отпадъците по начин, който е здравословен за околната среда и обществото, каза още Петър Димитров.

Министърът изрази благодарност към партньорите в инициативата и заяви готовност МОСВ да сътрудничи, така че съвместно да допринесат за решаване на предизвикателствата.

Посолството на Франция в България и Френският институт в

Няма никаква спецификация за медикаментите и механизмите за контрол на безопасността им във вендинг автоматите. Това коментира пред журналисти в парламента Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник-председател на здравната комисия в 50-ото Народно събрание. 

Парламентът прие на първо четене миналата седмица възможността да се поставят автомати за продажба на лекарства в населени места, където не достигат аптеки.  

Александър Симидчиев обясни, че има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван. Всички говориха в зала, че става въпрос за медикаменти без предписание, но това не беше специфицирано в закона, допълни той.  

Относно недостига от аптеки в малките населени места, Симидчиев припомни, че са предложили решение с процедура по Националната здравно-осигурителна каса (НЗО

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Оттам посочват, че най-висока осигуреност с лекари има в областите, където са разположени медицински университети и университетски болници. След Плевен по този показател се нарежда София (столица) с 59.9 на 10 000 души, Пловдив с 56.3 и Варна с 54.5. 

Най-нисък е показателят за областите Кърджали (25.5), Разград (29.0), Ямбол (29.3) и Добрич (30.1).

Осигуреността с лекари по дентална медицина за област Плевен е 7.2 на 10 000 души от населението при средна за страната от 11.8, се посочва още в изследването. Най-висок е показателят за областите Пловдив (18.7 на 10 000 души), Варна (16.1), София (столица) (14.9) и Перник (13.7). Най-ниска е осигуреността на населението с лекари по дентална медицина в областите София (5.7), Силистра (6.3), Разград (6.5), и Монтана (6.7).

В анализа на ОСИ – Плевен се посочва още, че в края на миналата година на основен договор в лечебните и здравните заведения в областта практикуват 1 671 лекари. Лекарите по дентална медицина са 157. Професионалистите по здравни грижи и другите медицински специалисти са 2 274, от тях 1 391 са медицински сестри. 

Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55-64 години - 491, или 29.4 на сто. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 444 или 26.6 на сто, а най-възрастните (на 65 и повече години) са 277, което е 16.5%.

Трима души са загинали, а 33-ма са ранени при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си.

В София са станали две тежки и 27 леки пътни произшествия. Ранени са петима души.

От началото на септември в страната са регистрирани 310 тежки катастрофи с 18 загинали и 414 ранени. От началото на годината 316 души са загинали, а 6378 са ранени при 5074 тежки пътни инциденти. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 53 жертви на пътя по-малко.

 

През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организацията.

Фондацията предоставя подкрепа на хора, пострадали от насилие или в риск от такова.
През тези години работещите в "П.У.Л.С." са помогнали на близо 20 хил. души, които са били изведени от рискова среда или са били част от подкрепящите програми. 

Три амбициозни дами - Татяна Арсова, Яна Кацарова и Екатерина Велева, която е и настоящ председател на фондацията, учредяват "П.У.Л.С." през 1999 г. в град Перник. Двадесет и пет години по-късно фондацията вече има регистриран клон в Кърджали с установен опит и добри практики. 

Тази есен "П.У.Л.С." ще организира редица прояви, чрез които ще благодари на всички институции, спонсори и организации, с които си партнира. Кулминаци

Общо пет изборни секции в Търговище ще бъдат преместени заради училищен ремонт. Промяната касае секциите, помещаващи се в сградата на Първо средно училище (СУ) „Св. Седмочисленици“ в областния град, информират от пресцентъра на общинската администрация.

Общо 105 ще бъдат избирателните секции в община Търговище в изборите за народни представители на 27 октомври. Броят им е определен със заповед на кмета Дарин Димитров, посочи говорителят на администрацията Станислава Солакова.

Общо пет от секциите ще бъдат преместени заради ремонтите в Първо СУ „Св. Седмочисленици“, които се извършват по Плана за възстановяване и устойчивост. Секции №21 и №23 ще бъдат в Детска ясла №5. Секция №22 остава в сградата на Първо СУ, но ще се помещава в ученическия стол. Секции №24 и №25 ще бъдат преместени в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания на ул. &bdq

Общинските съветници на Добрич не приеха предложението на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“. 

В мотивите за създаване на това звено е записано, че в общинска администрация постъпват много сигнали за извършени нарушения по спазване на нормативните актове, издадени от Общинския съвет, които определят като контролиращ кмета на общината. По своята същност сигналите са от разнороден характер, което означава, че е необходимо да участват инспектори с различни професионални компетентности от различни звена на общинската администрация. "Стиковането на контролни групи се оказва труден процес, от една страна като организация, а от друга - като подчиненост. Това води до риск за ефективната защита на обществения ред и сигурнос

На официална церемония в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора по повод професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, днес бяха отличени заслужили пожарникари, доброволци и организации, подпомогнали потушаването на пожарите и произшествията, които се разразиха през 2024 година в областта.

Такова натоварено лято не сме имали от много години, заяви по време на церемонията старши комисар Стоян Колев, директор Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН)-Стара Загора. Той посочи, че от началото на годината до момента на територията на област Стара Загора има регистрирани 2056 произшествия, което е с 18 повече в сравнение със същия период на м.г. От тях само за месеците юли и август са станали над 700 инцидента. Леко намаление има на пожарите с материални загуби - 245 за 2024 година и 249 за 202

В област Плевен към края на 2023 г. функционират 13 заведения за болнична помощ с 2 826 легла в тях. Заведенията за извънболнична помощ са 62 с 49 легла, а другите лечебни и здравни заведения са седем със 195 легла, става известно още от статистическото изследване. 

Осигуреността на населението в страната с болнични легла към края на 2023 г. е 864.5 на 100 000 души. И тук Плевен е първенец сред областите с 1 297 легла на 100 000 души от населението, следван от Смолян (1 150.8) и Пловдив (1 092.0). 

По показателите за осигуреност на населението с лекари и болнични легла Плевен е на първо място сред областите и през 2022 г. Статистическите данни показват дори увеличение на стойностите на двата показателя за Плевен през миналата година.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:58 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
8589
България

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари.При средна за страната 46.4 на 10 000 души, в област Плевен тя е 76.7 на 10 000. Това показват данните на отдел "Статистически изследвания" (ОСИ) в Плевен при Териториално статистическо бюро – Северозапад към края на миналата година.

| 28 Август 2024, 11:28 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари
Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари
Снимка © Болница "Сърце и Мозък" в Плевен

Плевен е областта с най-висока осигуреност на населението с лекари. При средна за страната 46.4 на 10 000 души, в област Плевен тя е 76.7 на 10 000. Това показват данните на отдел "Статистически изследвания" (ОСИ) в Плевен при Териториално статистическо бюро – Северозапад към края на миналата година. 

Паметта за Атанас Далчев винаги е била жива. Това заяви проф. Михаил Неделчев, преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет в София, който присъства на откриването на паметната плоча на братята Атанас и Любомир Далчеви в двора на Българското консулство в Солун, Гърция. Плочата е поставена по инициатива на консулството и . 

Като редактор в издателство “Български писател” през 1975 г. на двутомника със съчиненията на Атанас Далчев и автор и редактор на изследвания за поета, проф. Неделчев заяви, че много се вълнува от днешното събитие.  

Той определи Атанас Далчев като личност, която не е смеел да приближи, поради големия респект от него. 

Прекрасно е, че днес в Солун ни събира тази плоча. Прекрасно е, че събуждаме паметта за тези двама големи българи. Те са живели в Солун, отишли са в Царигра

Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като партньор на инициативата, ще продължи да насърчава и подкрепя общините в изпълнението на политиките и проектите за устойчиво развитие на общинската екологична инфраструктура и подобряване на качеството на живот в общините. Това каза служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров на пресконференция във Френския институт в България за конкурса "ЕкоОбщина".

Конкурсът "ЕкоОбщина" се превърна в традиция и днес поставяме началото с изключително важна за третирането и рециклирането на отпадъците по начин, който е здравословен за околната среда и обществото, каза още Петър Димитров.

Министърът изрази благодарност към партньорите в инициативата и заяви готовност МОСВ да сътрудничи, така че съвместно да допринесат за решаване на предизвикателствата.

Посолството на Франция в България и Френският институт в

Няма никаква спецификация за медикаментите и механизмите за контрол на безопасността им във вендинг автоматите. Това коментира пред журналисти в парламента Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник-председател на здравната комисия в 50-ото Народно събрание. 

Парламентът прие на първо четене миналата седмица възможността да се поставят автомати за продажба на лекарства в населени места, където не достигат аптеки.  

Александър Симидчиев обясни, че има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван. Всички говориха в зала, че става въпрос за медикаменти без предписание, но това не беше специфицирано в закона, допълни той.  

Относно недостига от аптеки в малките населени места, Симидчиев припомни, че са предложили решение с процедура по Националната здравно-осигурителна каса (НЗО

Българското книжовно дружество, което по-късно става Българска академия на науките (БАН), е без съмнение най-значителният принос към българското възраждане в областта на духовната сфера. Това заяви днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на мястото, където през 1869 г. е създадена Академията, а след това е изградена църквата "Възнесение Господне" в Браила. 

Той припомни, че създаването на Българското книжовно дружество е плод на почти 20-годишна дейност на редица български просветители. Акад. Ревалски отбеляза, че "моторите" на този процес са били Марин Дринов, Васил Стоянов и Васил Друмев.

"Само ентусиазмът на тези просветени българи не е бил достатъчен за създаването на дружеството. Нужни са били още две неща. Едното е мястото, където да се създаде това дружество, а другото е било кой ще го подпомогне материално. Румънската земя и румънският народ е мястото

Служители на сектор „Пътна полиция“ – Разград са установили за седмица общо 1154 нарушения, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Разград Илияна Георгиева. Нарушенията на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2024 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Разград са съставили 1732 фиша и 83 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни водачи, посочи Георгиева. 

Установени са четирима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства. В четири от случаите причината е неправоспособност на водачите, в други три – употребата на алкохол. Прекратена е регистрацията на автомобил на водач, седнал зад волана

Оттам посочват, че най-висока осигуреност с лекари има в областите, където са разположени медицински университети и университетски болници. След Плевен по този показател се нарежда София (столица) с 59.9 на 10 000 души, Пловдив с 56.3 и Варна с 54.5. 

Най-нисък е показателят за областите Кърджали (25.5), Разград (29.0), Ямбол (29.3) и Добрич (30.1).

Осигуреността с лекари по дентална медицина за област Плевен е 7.2 на 10 000 души от населението при средна за страната от 11.8, се посочва още в изследването. Най-висок е показателят за областите Пловдив (18.7 на 10 000 души), Варна (16.1), София (столица) (14.9) и Перник (13.7). Най-ниска е осигуреността на населението с лекари по дентална медицина в областите София (5.7), Силистра (6.3), Разград (6.5), и Монтана (6.7).

В анализа на ОСИ – Плевен се посочва още, че в края на миналата година на основен договор в лечебните и здравните заведения в областта практикуват 1 671 лекари. Лекарите по дентална медицина са 157. Професионалистите по здравни грижи и другите медицински специалисти са 2 274, от тях 1 391 са медицински сестри. 

Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55-64 години - 491, или 29.4 на сто. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 444 или 26.6 на сто, а най-възрастните (на 65 и повече години) са 277, което е 16.5%.

Трима души са загинали, а 33-ма са ранени при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на сайта си.

В София са станали две тежки и 27 леки пътни произшествия. Ранени са петима души.

От началото на септември в страната са регистрирани 310 тежки катастрофи с 18 загинали и 414 ранени. От началото на годината 316 души са загинали, а 6378 са ранени при 5074 тежки пътни инциденти. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 53 жертви на пътя по-малко.

 

През тази година пернишката фондация "П.У.Л.С." ще отбележи своята 25-годишнина, съобщи Юлия Андонова - директор „Развитие и комуникации“ в неправителствената организацията.

Фондацията предоставя подкрепа на хора, пострадали от насилие или в риск от такова.
През тези години работещите в "П.У.Л.С." са помогнали на близо 20 хил. души, които са били изведени от рискова среда или са били част от подкрепящите програми. 

Три амбициозни дами - Татяна Арсова, Яна Кацарова и Екатерина Велева, която е и настоящ председател на фондацията, учредяват "П.У.Л.С." през 1999 г. в град Перник. Двадесет и пет години по-късно фондацията вече има регистриран клон в Кърджали с установен опит и добри практики. 

Тази есен "П.У.Л.С." ще организира редица прояви, чрез които ще благодари на всички институции, спонсори и организации, с които си партнира. Кулминаци

Общо пет изборни секции в Търговище ще бъдат преместени заради училищен ремонт. Промяната касае секциите, помещаващи се в сградата на Първо средно училище (СУ) „Св. Седмочисленици“ в областния град, информират от пресцентъра на общинската администрация.

Общо 105 ще бъдат избирателните секции в община Търговище в изборите за народни представители на 27 октомври. Броят им е определен със заповед на кмета Дарин Димитров, посочи говорителят на администрацията Станислава Солакова.

Общо пет от секциите ще бъдат преместени заради ремонтите в Първо СУ „Св. Седмочисленици“, които се извършват по Плана за възстановяване и устойчивост. Секции №21 и №23 ще бъдат в Детска ясла №5. Секция №22 остава в сградата на Първо СУ, но ще се помещава в ученическия стол. Секции №24 и №25 ще бъдат преместени в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания на ул. &bdq

Общинските съветници на Добрич не приеха предложението на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов за изменение в структурата на общинската администрация и създаването на нова длъжност – заместник-кмет с ресор „Обществен ред и сигурност“. 

В мотивите за създаване на това звено е записано, че в общинска администрация постъпват много сигнали за извършени нарушения по спазване на нормативните актове, издадени от Общинския съвет, които определят като контролиращ кмета на общината. По своята същност сигналите са от разнороден характер, което означава, че е необходимо да участват инспектори с различни професионални компетентности от различни звена на общинската администрация. "Стиковането на контролни групи се оказва труден процес, от една страна като организация, а от друга - като подчиненост. Това води до риск за ефективната защита на обществения ред и сигурнос

На официална церемония в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора по повод професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, днес бяха отличени заслужили пожарникари, доброволци и организации, подпомогнали потушаването на пожарите и произшествията, които се разразиха през 2024 година в областта.

Такова натоварено лято не сме имали от много години, заяви по време на церемонията старши комисар Стоян Колев, директор Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН)-Стара Загора. Той посочи, че от началото на годината до момента на територията на област Стара Загора има регистрирани 2056 произшествия, което е с 18 повече в сравнение със същия период на м.г. От тях само за месеците юли и август са станали над 700 инцидента. Леко намаление има на пожарите с материални загуби - 245 за 2024 година и 249 за 202

В област Плевен към края на 2023 г. функционират 13 заведения за болнична помощ с 2 826 легла в тях. Заведенията за извънболнична помощ са 62 с 49 легла, а другите лечебни и здравни заведения са седем със 195 легла, става известно още от статистическото изследване. 

Осигуреността на населението в страната с болнични легла към края на 2023 г. е 864.5 на 100 000 души. И тук Плевен е първенец сред областите с 1 297 легла на 100 000 души от населението, следван от Смолян (1 150.8) и Пловдив (1 092.0). 

По показателите за осигуреност на населението с лекари и болнични легла Плевен е на първо място сред областите и през 2022 г. Статистическите данни показват дори увеличение на стойностите на двата показателя за Плевен през миналата година.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.