Начало Сфера Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар
10754
България

Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар

Парламентарни сили представиха предложенията си за български еврокомисар.По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев проведе разговори с номинираните вчера. Той е с разговарял в Министерския съвет с Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ-СДС, както и с Искра Михайлова, предложена за еврокомисар от Делян Пеевски.

| 28 Август 2024, 19:59 ч.
Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар
Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар
Снимка © Европейска комисия

Парламентарни сили представиха предложенията си за български еврокомисар. 

Общинската собственост ще бъде акцент в днешното седмо редовно заседание на Общинския съвет в Ивайловград, съобщи председателят на органа на местното самоуправление Богдана Богданова.

В дневния ред са включени 18 докладни, като по-голямата част от тях засягат именно както отчети, така и разпоредителни действия с общинската собственост и промяна на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, става известно от докладните, публикувани на сайта на Общинския съвет. 

Тринайсетимата общински съветници в органа на местната власт ще трябва да обсъдят и гласуват отчет за изпълнението на бюджета на общината за миналата година, който вече е преминал и през обществено обсъждане, както и доклад за състоянието на общинския дълг.

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен.

Водач на мотоциклет при движение на мокра настилка е загубил контрол и е паднал на пътното платно. Бил е ударен от лек автомобил "Ситроен". Пострадалият е откаран за преглед в шуменската болница, където са установени множество наранявания, допълниха от полицията.

Извършва се оглед на мястото на произшествието. Към момента участъкът от 349 км до 361 км на магистрала "Хемус" е затворен. Въведен е обходен маршрут, съобщиха от ОД на МВР - Шумен.

Както съобщихме, временна организация на движението беше въведена по автомагистрала „Хемус“ на 363-ия километър, след възникнало пътнотранспортно произшествие на 18 септември.

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малк

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев проведе разговори с номинираните вчера. Той е с разговарял в Министерския съвет с Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ-СДС, както и с Искра Михайлова, предложена за еврокомисар от Делян Пеевски. Разговорът с Велислава Петрова, предложена от „Има такъв народ“, се е провел чрез видеоконферентна връзка. 

Вчера от правителствената пресслужба съобщиха, че служебният премиер Димитър Главчев очаква номинациите за еврокомисар от страна на парламентарните групи до 29 август. От съобщението става ясно, че Главчев е изпратил писмо до председателите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание относно номинирането на кандидати за еврокомисар от България.

Кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар ще бъде Екатерина Захариева, обяви пред журналисти в кулоарите на парламента вчера лидерът на партията Бойко Борисов. 

„Доста хора се изказват по теми, които далеч не познават. През август в Брюксел хората са в отпуска. Белият свят август месец почива. Ресорите се разпределят след август. Това, че в много държави проявяват апетит към нещо, е на втория, на третия етап. След като държавите членки изпратят своите кандидати, се провежда едно интервю от председателя на Европейската комисия. Дори е записано, че тя от кандидатите прави тийм, отбор, който да представлява и да работи за Европа. Чак тогава отива в Съвета. През цялото време вървят консултации. В зависимост и от кандидатите се разпределят ресорите, преразпределят се. Чак тогава се отива в Европейския парламент, където политическите семейства трябва да защитят комисарите, които са излезли  от тези семейства“, каза Борисов. 

Според него страната ни не е закъсняла с номинацията. По думите му за последните години България се е превърнала в „нещо, с което никой не се съобразява“. 

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

Безплатни скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка ще има в Комплексния онкологичен център в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров. 

Той информира, че началото на кампанията ще бъде поставено на 24-и септември и ще продължи до края на ноември тази година. Тя обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 години.

Прегледите ще бъдат извършвани от акушер-гинеколог от Комплексния онкологичен център в Русе.

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат Юлиян Попов да бъде следващият български еврокомисар, съобщиха от пресцентъра на коалицията днес. 

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което се препотвърждава позицията на коалицията, че парламентът трябва да изслуша и реши кой да бъде българският еврокомисар. В писмото се подчертава, че България се намира в безпрецедентна политическа криза и служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар за следващите пет години, посочиха от коалицията. 

Според тях България трябва да получи ресор в Европейската комисия, който да бъде наистина стратегически за страната ни. Ние смятаме, че ресор "Енергетика" е подходящ, тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво, смятат от коалицията. По думите им затова издигането на специалист в тази област за еврокомисар ще бъде от ключово значение както за българския интерес в Брюксел, така и за европейския интерес в глобален мащаб.

„Възраждане“ има номинация за български еврокомисар и това е Виктор Папазов, обяви заместник-председателят на партията Цончо Ганев на брифинг пред централата й днес. Издигаме човек, който ще защитава единствено и само националните интереси, ако бъде избран. Нямаме, разбира се, илюзии, че това нещо ще стане, коментира Ганев.

Въпреки че „Възраждане" има номинация за еврокомисар, Ганев отбеляза, че групата им в Европейския парламент е гласувала против избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и не одобряват нейните приоритети.

Той коментира, че неясно защо правителството е отказало да назначи нашия кандидат за еврокомисар. Той посочи, че това трябва да направи правителството, без значение, че е служебно.   

Искра Михайлова е предложението за еврокомисар на Делян Пеевски, съобщи пресцентърът на ДПС. 

В отговор на призива на Димитър Главчев, Пеевски предлага на министър-председателя за еврокомисар да бъде номиниран народният представител от ПГ на ДПС Искра Михайлова - Копарова.

Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия, се казва в текста. 

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор "Енергетика" - Цветелина Пенкова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Социалистите настояват българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание, се посочва в прессъобщението.

Трябва да излъчим кандидат за еврокомисар със силен експертен профил. Това е д-р Велислава Петрова, бивш заместник-министър на външните работи, заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ" на брифинг в парламента вчера. Според партията е вероятно България да запази настоящия си ресор в Европейската комисия - еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

"Има такъв народ" предложи Велислава Петрова за еврокомисар. Лидерът на партията Слави Трифонов заяви в профила си във Фейсбук, че Петрова е логичният и правилен избор за България и изрази надежда и останалите политически сили да подкрепят кандидатурата й. "Ако служебният премиер, Димитър Главчев, се откъсне от партийните зависимости, ще може да вземе правилното за държавата решение и да предложи доктор Велислава Петрова като новия български еврокомисар", коментира Трифонов. 

Балабанов коментира, че освен да организира поредните предсрочни избори, сегашното служебно правителство трябва и да предложи новия български еврокомисар и срокът за това изтича в края на тази седмица. Ясно е, че служебният кабинет няма как да има широка парламентарна подкрепа в навечерието на предсрочните избори, затова трябва да подходи изключително държавнически по този казус, призова той. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
На нарочна пресконференция кметът на Кърджали Ерол Мюмюн оповести част от резултатите от направената от екипа му цялостна проверка на състоянието на Община Кърджали, обявена и запо ...
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивал за хора в неравностойно положение в поповското село Медовина. Отличия са спечелили потребители от Комплекса за социално разв ...
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Националният съвет на БСП утвърди на свое заседание предизборната платформа и листите с кандидати за народни представители на коалиция „БСП - Обединена Левица” за парла ...
Ивана Томова от Козлодуй стана шампионка по бокс в тежка категория при девойки до 18 години на Държавното първенство
Ивана Томова от Козлодуй стана за пети път шампионка по бокс в тежка категория при девойките до 18 години на Държавното лично първенство за младежи и девойки, проведено в Плевен от ...
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Засилен интерес към ваксинацията срещу COVID-19 отчитат от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ямбол. Най-често желаят да се ваксинират хората над 60-65 години. През следващата ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 02:51 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
10754
България

Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар

Парламентарни сили представиха предложенията си за български еврокомисар.По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев проведе разговори с номинираните вчера. Той е с разговарял в Министерския съвет с Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ-СДС, както и с Искра Михайлова, предложена за еврокомисар от Делян Пеевски.

| 28 Август 2024, 19:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар
Парламентарните сили представиха номинациите си за български еврокомисар
Снимка © Европейска комисия

Парламентарни сили представиха предложенията си за български еврокомисар. 

Общинската собственост ще бъде акцент в днешното седмо редовно заседание на Общинския съвет в Ивайловград, съобщи председателят на органа на местното самоуправление Богдана Богданова.

В дневния ред са включени 18 докладни, като по-голямата част от тях засягат именно както отчети, така и разпоредителни действия с общинската собственост и промяна на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, става известно от докладните, публикувани на сайта на Общинския съвет. 

Тринайсетимата общински съветници в органа на местната власт ще трябва да обсъдят и гласуват отчет за изпълнението на бюджета на общината за миналата година, който вече е преминал и през обществено обсъждане, както и доклад за състоянието на общинския дълг.

При 23 тежки катастрофи в страната за изминалото денонощие са ранени 30 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При пътните инциденти няма загинали.

В столицата са станали две тежки и 24 леки пътнотранспортни произшествия. Ранени са трима души.

От началото на месец септември в страната са загинали 20 души и са ранени 497 при 376 тежки катастрофи. От началото на годината при 5140 тежки пътни инциденти са ранени 6461 души и са загинали 318. В сравнение с данните за същия период на миналата година се отчитат 58 загинали на пътя по-малко.

 

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца. Мъжът е на 29 години, жител е на Враца, и е задържан след оперативно-следствени действия заради три случая на телефонни измами, извършени в периода 5–8 септември.

Според информацията задържаният е направил самопризнания за извършените престъпления, а в хода на разследването е установено, че е съпричастен и към престъпление на територията на РУ Берковица. Повдигнато му е обвинение за по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс, според който, ако някой с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. 

С

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен.

Водач на мотоциклет при движение на мокра настилка е загубил контрол и е паднал на пътното платно. Бил е ударен от лек автомобил "Ситроен". Пострадалият е откаран за преглед в шуменската болница, където са установени множество наранявания, допълниха от полицията.

Извършва се оглед на мястото на произшествието. Към момента участъкът от 349 км до 361 км на магистрала "Хемус" е затворен. Въведен е обходен маршрут, съобщиха от ОД на МВР - Шумен.

Както съобщихме, временна организация на движението беше въведена по автомагистрала „Хемус“ на 363-ия километър, след възникнало пътнотранспортно произшествие на 18 септември.

През последните години се наблюдава увеличаване на тежките случаи на туберкулоза у нас, но въпреки това честотата на заболеваемост остава много ниска. Туберкулозата в България е почти заличена, но все още се среща. Заболелите през 2013 г. са били около 23 на 100 000 души население, а през 2023 г. техният брой вече е 13 на 100 хиляди. Това каза в интервю пулмологът д-р Евелина Трошанова, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Бургас.

България е сред първите страни в света при понижаване тежестта на туберкулозата сред обществото, каза още тя. Честотата на заболеваемост от туберкулоза в Румъния е 120 на 100 000 души население, а в Грузия, Армения, Таджикистан и Узбекистан броят на заболелите е малко над 1000 на 100 000 души.

До този момент новооткритите случаи на туберкулоза в Бургаска област са 32, с 16 по-малк

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев проведе разговори с номинираните вчера. Той е с разговарял в Министерския съвет с Екатерина Захариева, номинирана от ГЕРБ-СДС, както и с Искра Михайлова, предложена за еврокомисар от Делян Пеевски. Разговорът с Велислава Петрова, предложена от „Има такъв народ“, се е провел чрез видеоконферентна връзка. 

Вчера от правителствената пресслужба съобщиха, че служебният премиер Димитър Главчев очаква номинациите за еврокомисар от страна на парламентарните групи до 29 август. От съобщението става ясно, че Главчев е изпратил писмо до председателите на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание относно номинирането на кандидати за еврокомисар от България.

Кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар ще бъде Екатерина Захариева, обяви пред журналисти в кулоарите на парламента вчера лидерът на партията Бойко Борисов. 

„Доста хора се изказват по теми, които далеч не познават. През август в Брюксел хората са в отпуска. Белият свят август месец почива. Ресорите се разпределят след август. Това, че в много държави проявяват апетит към нещо, е на втория, на третия етап. След като държавите членки изпратят своите кандидати, се провежда едно интервю от председателя на Европейската комисия. Дори е записано, че тя от кандидатите прави тийм, отбор, който да представлява и да работи за Европа. Чак тогава отива в Съвета. През цялото време вървят консултации. В зависимост и от кандидатите се разпределят ресорите, преразпределят се. Чак тогава се отива в Европейския парламент, където политическите семейства трябва да защитят комисарите, които са излезли  от тези семейства“, каза Борисов. 

Според него страната ни не е закъсняла с номинацията. По думите му за последните години България се е превърнала в „нещо, с което никой не се съобразява“. 

Във Велико Търново с литургия и водосвет на знамената в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ ще започне честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България.

По традиция в храма, където е обявен държавническият акт, ще бъдат пресъздадени събитията от 22 септември 1908 година и ще бъде прочетен манифестът, с който България става независима държава, а княз Фердинанд приема титлата цар на българите.

В 10:30 ч. в крепостта „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнато българското знаме, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, намираща се в подножието на Патриаршията - музей. В 11:30 ч. от площада пред Царевец до центъра на Велико Търново ще премине голямо празнично шествие, а в 12:30ч. пред Централната поща свой спектакъл ще представят военните оркестри от Международния фестивал на военните духови о

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

Безплатни скринингови прегледи за злокачествени новообразувания на маточната шийка ще има в Комплексния онкологичен център в Русе. Това съобщи управителят на лечебното заведение в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров. 

Той информира, че началото на кампанията ще бъде поставено на 24-и септември и ще продължи до края на ноември тази година. Тя обхваща както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени жени на възраст от 20 до 49 години.

Прегледите ще бъдат извършвани от акушер-гинеколог от Комплексния онкологичен център в Русе.

Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регулярна среща във връзка организацията на предстоящите на 27 октомври избори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

На срещата е станало ясно, че продължават срещите на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители по региони, като предстоят разговори във Велико Търново и Варна. В петък публично ще бъдат изтеглени номерата на машините, които ще минат удостоверяване на типа на техническите устройства на машинното гласуване. По график вървят и дейностите за осигуряване на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден в секционните избирателни комисии.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна твърдия ангажимент на минис

Във Видин се провежда трудова борса, чиято цел е осъществяване на контакти на търсещите работа с работодатели. Това каза Иван Иванов - директор на дирекция „Бюро по труда“ в дунавския град.

Задачата е да бъдат намерени подходящи безработни за обявени от работодателите длъжности и след това да насочим за последващо събеседване и евентуално сключване на трудови договори, допълни Иванов. Подобни инициативи са полезни, защото се осъществява трудово посредничество на терен. Утре, 19 септември, трудова борса ще се проведе и в град Белоградчик, уточни директорът.

На събитието присъстват работодатели от различни сфери - ресторантьорство, производство на облекла, от транспортния сектор, монтаж на дограма и други. 

В плана за дейността на Агенцията по заетостта за 2024 г. е посочено, че провеждането на общи и специализирани трудови борси е сред основни дей

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат Юлиян Попов да бъде следващият български еврокомисар, съобщиха от пресцентъра на коалицията днес. 

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което се препотвърждава позицията на коалицията, че парламентът трябва да изслуша и реши кой да бъде българският еврокомисар. В писмото се подчертава, че България се намира в безпрецедентна политическа криза и служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар за следващите пет години, посочиха от коалицията. 

Според тях България трябва да получи ресор в Европейската комисия, който да бъде наистина стратегически за страната ни. Ние смятаме, че ресор "Енергетика" е подходящ, тъй като България доказа, че успя да се освободи от енергийната зависимост от Русия в областта на газа, нефта и ядреното гориво, смятат от коалицията. По думите им затова издигането на специалист в тази област за еврокомисар ще бъде от ключово значение както за българския интерес в Брюксел, така и за европейския интерес в глобален мащаб.

„Възраждане“ има номинация за български еврокомисар и това е Виктор Папазов, обяви заместник-председателят на партията Цончо Ганев на брифинг пред централата й днес. Издигаме човек, който ще защитава единствено и само националните интереси, ако бъде избран. Нямаме, разбира се, илюзии, че това нещо ще стане, коментира Ганев.

Въпреки че „Възраждане" има номинация за еврокомисар, Ганев отбеляза, че групата им в Европейския парламент е гласувала против избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и не одобряват нейните приоритети.

Той коментира, че неясно защо правителството е отказало да назначи нашия кандидат за еврокомисар. Той посочи, че това трябва да направи правителството, без значение, че е служебно.   

Искра Михайлова е предложението за еврокомисар на Делян Пеевски, съобщи пресцентърът на ДПС. 

В отговор на призива на Димитър Главчев, Пеевски предлага на министър-председателя за еврокомисар да бъде номиниран народният представител от ПГ на ДПС Искра Михайлова - Копарова.

Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия, се казва в текста. 

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор "Енергетика" - Цветелина Пенкова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Социалистите настояват българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание, се посочва в прессъобщението.

Трябва да излъчим кандидат за еврокомисар със силен експертен профил. Това е д-р Велислава Петрова, бивш заместник-министър на външните работи, заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ" на брифинг в парламента вчера. Според партията е вероятно България да запази настоящия си ресор в Европейската комисия - еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

"Има такъв народ" предложи Велислава Петрова за еврокомисар. Лидерът на партията Слави Трифонов заяви в профила си във Фейсбук, че Петрова е логичният и правилен избор за България и изрази надежда и останалите политически сили да подкрепят кандидатурата й. "Ако служебният премиер, Димитър Главчев, се откъсне от партийните зависимости, ще може да вземе правилното за държавата решение и да предложи доктор Велислава Петрова като новия български еврокомисар", коментира Трифонов. 

Балабанов коментира, че освен да организира поредните предсрочни избори, сегашното служебно правителство трябва и да предложи новия български еврокомисар и срокът за това изтича в края на тази седмица. Ясно е, че служебният кабинет няма как да има широка парламентарна подкрепа в навечерието на предсрочните избори, затова трябва да подходи изключително държавнически по този казус, призова той. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Ивана Томова от Козлодуй стана шампионка по бокс в тежка категория при девойки до 18 години на Държавното първенство
Засилен интерес към ваксинирането срещу COVID-19 отчитат от РЗИ – Ямбол
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.