Начало Сфера Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов
10430
България

Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов

Новите способности за гасене на пожари по въздух трябва да се придобиват като се уповаваме на търсенето на максимална ефективност.Това заяви в своя публикация във фейсбук Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбраната на президента на България.

| 28 Август 2024, 20:29 ч.
Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов
Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов
Снимка © Минко Чернев / БТА

Новите способности за гасене на пожари по въздух трябва да се придобиват като се уповаваме на търсенето на максимална ефективност. Това заяви в своя публикация във фейсбук Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбраната на президента на България. 

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Метеорологичните условия в Търговищко са предпоставка за добра реколта от грозде, посочва производителят от региона Петко Матеев. Той обработва над 7100 дка лозя, реколтата от които е прибрана наполовина. Матеев отглежда най-много насаждения от винено грозде в Търговищко.

Оптимални са били условията за културата през стопанския период. Те са били изпълними и реализуеми, посочи той. Производителят допълни, че валежите от дъжд над региона са били необходими и навременни. Преди 40 дни средните количества валежи от дъжд са били 60 л/кв.м, преди двайсетина дни са регистрирани 40 л/кв.м, а преди десетина дни – 15-20 л/кв.м. Тези валежи са благоприятствали наедряването и назряването на гроздовите зърна, каза Матеев. "На други места, където нямаше дъжд, от слънцето гроздето се стафигира. При нас то се напълни и даде изключително високи качества", посочи той.

В сравнение с

"Възраждане" подготвят декларация на Народното събрание (НС) заради продължаващите обидни изказвания за България на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония ( РСМ) Александър Николоски. Това съобщи пред медиите в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Във видео, публикувано вчера в канала на ВМРО-ДПМНЕ в YouTube Николоски казва, че иска да отговори на „истерията, която създават част от безотговорните български политици”, включвайки Република Северна Македония в предизборната реторика в България.

След като има очевидно затвърждаване на тази политика, трябва да има декларация на НС. Ние сме подготвили такава, ще я внесем във външна комисия и ще искаме тя да се събере на извънредно заседание, обяви Костадинов.

По думите му, България трябва да уведоми партньорите си  в ЕС за това, което се случва от другата

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

„Не само, че те трябва да бъдат налични в достатъчно кратки срокове, на възможно най-ниски цени, но и е наложително да се търси многофункционалност“, смята Стоянов. 

Той посочва, че президентската институция има становище за това как да се развият способностите на България за борба с пожарите от въздуха. „Това становище бе изпратено до служебния премиер Димитър Главчев, до председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев и до председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Маноил Манев“, съобщава още той. 

Според Стоянов Българските Военновъздушни сили (ВВС) разполагат с достатъчно транспортни вертолета „Кугър“ (Cougar) и Ми-17, които могат да се впрегнат в решаването на задачата. „Тези вертолети, както и техните екипажи и сега се борят ежедневно с огнената стихия. Основното тук е да се осигурят средства за ремонти и подготовка на екипажите. Ако това се направи, може да очакваме, че в следващите години ще имаме средно осем изправни машини от двата типа, готови за противопожарна дейност“, посочва той. 

„На този момент, и предвид очакваните сериозни разходи за придобиване и не малкото време за доставка, изглежда нецелесъобразна покупката на нови вертолети, особено ако те не са предназначени за ВВС, а с тях тепърва ще се изграждат структури в други министерства“, коментира още Димитър Стоянов. 

По думите му има сериозни аргументи в посока на вкарване на самолетен компонент в българския въздушен противопожарен флот.  

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на страницата си във Фейсбук. Това стана след среща, организирана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров днес в София, на която беше обсъдена актуалната политическа обстановка в партията и в страната.

„Ние учредителите и строителите на структурите на Движението за права и свободи, подтикнати от ситуацията в нашата партия и в страната, изразяваме своето притеснение от завладяната държава. Споделяме тревогата на обществото от дейността на правораздавателните органи и намесата им в политическия живот“, се казва в декларацията.

Според подкрепилите документа, гражданите губят доверието си към политическата система и държавните институции, за което способствала и пасивността на останалите пол

Светослав Иванов е кандидатът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на варненския район „Приморски“, съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб в крайморския град народният представител Ивайло Костадинов. В район „Одесос“, където на 20 октомври също ще се проведат частични местни избори, формацията ще подкрепи кандидата за кмет, издигнат от „Възраждане“.

Ивайло Костадинов подчерта, че договореното сътрудничество между двете политически сили е валидно само за местния вот, не и за парламентарния.

Този път имаме шанс да променим нещата и във Варна, и в страната, но е необходимо избирателната активност да бъде висока, каза още Костадинов. Той и колегите му посочиха, че имат много предложения за подобряване на ситуацията в крайморския град, като подчертаха, че администрацията не се справя с проблемите със сметопоч

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени то ГЕРБ-СДС. В началото на извънредното заседание, свикано с разпореждане на председателя на Народното събрание Рая Назарян, се регистрираха 177 народни представители. 

Поправките в Закона за местните данъци и такси предвиждат да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци. 

В дневния ред е включено изслушване на  служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост и за изготвяне на предложение по съдържанието на глава RePowerEU. 

Предвидено е и изслушване на

„Президентството счита, че е необходимо спешната покупка на системи от типа MAFFS II предназначени за транспортните самолети C-27J от състава на ВВС. Тези системи са модулни, могат да се монтират и демонтират от товарните отделения на самолетите „Спартан“ (Spartan). MAFFS II позволява над пожара да се изхвърли осем тона вода на един заход. Нашите ВВС разполагат с три самолета „Спартан“ и обучен летателен и инженерно-технически състав за тях, което значи че интегрирането на тези нови способности ще стане сравнително бързо“, посочва още Стоянов. 

„Не бива да забравяме, че през 2006 г. бе подписан договор за покупката на пет броя C-27J, но през 2011 г. два от тях бяха отказани по икономически причини. Нуждите на въоръжените ни сили от транспортна авиация, обаче не са се намалели и Президентството счита, че трябва да се планира придобиване на допълнителни бройки самолети „Спартан“. Те могат да изпълняват не само военно-транспортни и хуманитарни задачи, но и да се включат в гасенето на пожари, включително и зад граница“, коментира още той. 

Според Димитър Стоянов самолетният компонент може да се допълни и от еднодвигателните амфибии AT-802F Fire Boss. „Този тип може да носи малко над три тона вода, има нужда от неголеми водоеми, цената му на придобиване и експлоатация е много ниска и не на последно място, този тип се експлоатира успешно от редица европейски страни, включително и на Балканите“, аргументира се той. 

„За да имаме максимално ефективни сили за борба с пожарите от въздуха, е необходимо своевременно постъпване на надеждна и актуална информация до лицата вземащи решения. Не случайно в Плана за възстановяване и устойчивост бе включен проект за „Изграждане на национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление (НЦАНКУ)“. Към този център има компонент от безпилотни летателни апарати, които ще се използват за наблюдение от въздуха“, смята Стоянов. 

„Становището на Президентството е, че инвестицията в наличните вертолети Ми-17 и „Кугър“, покупката на системи MAFFS II за самолетите C-27J, придобиването на допълнителни машини от същия тип и евентуалната покупка на амфибиите AT-802F ще е най-добро решение, от гледна точка на „стойност – ефективност”. Така ще имаме гъвкав въздушен противопожарен флот, способен да действа ефективно не само у нас, но и да се изпраща на помощ на други страни“, допълва още секретарят на президента по отбраната и сигурността. 

В анализа си той допълва също, че в посочения от него подход очакваните разходи са над два пъти по-ниски от тиражираните в медиите суми за закупуването на нова противопожарна техника за МВР, в лицето на четири вертолета и два самолета. 

„Сега всичко е в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Надявам се, че необходимостта от наличие на сериозни способности за борба с пожарите от въздуха, няма да бъде заметена под килима. И се надявам, че ще бъде взето мъдро и ефективно решение с максимална грижа за парите на данъкоплатците“, посочва Димитър Стоянов. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 03:06 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
10430
България

Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов

Новите способности за гасене на пожари по въздух трябва да се придобиват като се уповаваме на търсенето на максимална ефективност.Това заяви в своя публикация във фейсбук Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбраната на президента на България.

| 28 Август 2024, 20:29 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов
Трябва да се търси максимална ефективност при придобиването на нови способности за гасене на пожари по въздух, смята Димитър Стоянов
Снимка © Минко Чернев / БТА

Новите способности за гасене на пожари по въздух трябва да се придобиват като се уповаваме на търсенето на максимална ефективност. Това заяви в своя публикация във фейсбук Димитър Стоянов, секретар по сигурност и отбраната на президента на България. 

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и  проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше уч

По време на днешните консултации парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Стара Загора за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. Срещата между шестте партии и коалиции беше ръководена от секретаря на местната администрация Николай Диков.

На територията на oбщина Стара Загора ще бъдат сформирани 214 избирателни секции. От тях девет избирателни секции - в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в местата за задържане и др. в т.ч. и три подвижни за хора с увреждания.

Общият брой на членовете на СИК е 1816 души. Ще бъдат образувани 160 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в деветчленен състав и 54 секции, за които СИК са в състав от седем членове.

Представителите на партиите и

Метеорологичните условия в Търговищко са предпоставка за добра реколта от грозде, посочва производителят от региона Петко Матеев. Той обработва над 7100 дка лозя, реколтата от които е прибрана наполовина. Матеев отглежда най-много насаждения от винено грозде в Търговищко.

Оптимални са били условията за културата през стопанския период. Те са били изпълними и реализуеми, посочи той. Производителят допълни, че валежите от дъжд над региона са били необходими и навременни. Преди 40 дни средните количества валежи от дъжд са били 60 л/кв.м, преди двайсетина дни са регистрирани 40 л/кв.м, а преди десетина дни – 15-20 л/кв.м. Тези валежи са благоприятствали наедряването и назряването на гроздовите зърна, каза Матеев. "На други места, където нямаше дъжд, от слънцето гроздето се стафигира. При нас то се напълни и даде изключително високи качества", посочи той.

В сравнение с

"Възраждане" подготвят декларация на Народното събрание (НС) заради продължаващите обидни изказвания за България на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония ( РСМ) Александър Николоски. Това съобщи пред медиите в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Във видео, публикувано вчера в канала на ВМРО-ДПМНЕ в YouTube Николоски казва, че иска да отговори на „истерията, която създават част от безотговорните български политици”, включвайки Република Северна Македония в предизборната реторика в България.

След като има очевидно затвърждаване на тази политика, трябва да има декларация на НС. Ние сме подготвили такава, ще я внесем във външна комисия и ще искаме тя да се събере на извънредно заседание, обяви Костадинов.

По думите му, България трябва да уведоми партньорите си  в ЕС за това, което се случва от другата

Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорск

„Не само, че те трябва да бъдат налични в достатъчно кратки срокове, на възможно най-ниски цени, но и е наложително да се търси многофункционалност“, смята Стоянов. 

Той посочва, че президентската институция има становище за това как да се развият способностите на България за борба с пожарите от въздуха. „Това становище бе изпратено до служебния премиер Димитър Главчев, до председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев и до председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Маноил Манев“, съобщава още той. 

Според Стоянов Българските Военновъздушни сили (ВВС) разполагат с достатъчно транспортни вертолета „Кугър“ (Cougar) и Ми-17, които могат да се впрегнат в решаването на задачата. „Тези вертолети, както и техните екипажи и сега се борят ежедневно с огнената стихия. Основното тук е да се осигурят средства за ремонти и подготовка на екипажите. Ако това се направи, може да очакваме, че в следващите години ще имаме средно осем изправни машини от двата типа, готови за противопожарна дейност“, посочва той. 

„На този момент, и предвид очакваните сериозни разходи за придобиване и не малкото време за доставка, изглежда нецелесъобразна покупката на нови вертолети, особено ако те не са предназначени за ВВС, а с тях тепърва ще се изграждат структури в други министерства“, коментира още Димитър Стоянов. 

По думите му има сериозни аргументи в посока на вкарване на самолетен компонент в българския въздушен противопожарен флот.  

Установени и задържани са помагачи в две телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Вчера, малко преди 12:00 часа, на стационарен телефон на 77-годишна жена в село Дибич се обадил непознат, който се представил за служител на електроразпределителното дружество. Съобщил , че има неплатени сметки. Последвало второ обаждане от непознат, който излъгал, че е полицай. Той настоявал жената да предаде исканата сума, за да помогне на полицията измамникът да бъде задържан. Жената предала 10 000 лева. 

В хода на проведени оперативни действия, криминалисти от Шумен стигнали на 53-годишен мъж от Нови пазар. Установен бил автомобилът, с който се придвижвал и малко след 20:30 часа снощи бил спрян за проверка, а водачът, 53-годишен мъж - задържан. В него била намерена парична сума, по негови данни,  дадена му като „хонорар&ldquo

В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на страницата си във Фейсбук. Това стана след среща, организирана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров днес в София, на която беше обсъдена актуалната политическа обстановка в партията и в страната.

„Ние учредителите и строителите на структурите на Движението за права и свободи, подтикнати от ситуацията в нашата партия и в страната, изразяваме своето притеснение от завладяната държава. Споделяме тревогата на обществото от дейността на правораздавателните органи и намесата им в политическия живот“, се казва в декларацията.

Според подкрепилите документа, гражданите губят доверието си към политическата система и държавните институции, за което способствала и пасивността на останалите пол

Светослав Иванов е кандидатът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на варненския район „Приморски“, съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб в крайморския град народният представител Ивайло Костадинов. В район „Одесос“, където на 20 октомври също ще се проведат частични местни избори, формацията ще подкрепи кандидата за кмет, издигнат от „Възраждане“.

Ивайло Костадинов подчерта, че договореното сътрудничество между двете политически сили е валидно само за местния вот, не и за парламентарния.

Този път имаме шанс да променим нещата и във Варна, и в страната, но е необходимо избирателната активност да бъде висока, каза още Костадинов. Той и колегите му посочиха, че имат много предложения за подобряване на ситуацията в крайморския град, като подчертаха, че администрацията не се справя с проблемите със сметопоч

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени то ГЕРБ-СДС. В началото на извънредното заседание, свикано с разпореждане на председателя на Народното събрание Рая Назарян, се регистрираха 177 народни представители. 

Поправките в Закона за местните данъци и такси предвиждат да бъде отложено с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битовите отпадъци. 

В дневния ред е включено изслушване на  служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с изтичащия срок по приетия с протокол от Министерския съвет доклад за предприемане на действия за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост и за изготвяне на предложение по съдържанието на глава RePowerEU. 

Предвидено е и изслушване на

„Президентството счита, че е необходимо спешната покупка на системи от типа MAFFS II предназначени за транспортните самолети C-27J от състава на ВВС. Тези системи са модулни, могат да се монтират и демонтират от товарните отделения на самолетите „Спартан“ (Spartan). MAFFS II позволява над пожара да се изхвърли осем тона вода на един заход. Нашите ВВС разполагат с три самолета „Спартан“ и обучен летателен и инженерно-технически състав за тях, което значи че интегрирането на тези нови способности ще стане сравнително бързо“, посочва още Стоянов. 

„Не бива да забравяме, че през 2006 г. бе подписан договор за покупката на пет броя C-27J, но през 2011 г. два от тях бяха отказани по икономически причини. Нуждите на въоръжените ни сили от транспортна авиация, обаче не са се намалели и Президентството счита, че трябва да се планира придобиване на допълнителни бройки самолети „Спартан“. Те могат да изпълняват не само военно-транспортни и хуманитарни задачи, но и да се включат в гасенето на пожари, включително и зад граница“, коментира още той. 

Според Димитър Стоянов самолетният компонент може да се допълни и от еднодвигателните амфибии AT-802F Fire Boss. „Този тип може да носи малко над три тона вода, има нужда от неголеми водоеми, цената му на придобиване и експлоатация е много ниска и не на последно място, този тип се експлоатира успешно от редица европейски страни, включително и на Балканите“, аргументира се той. 

„За да имаме максимално ефективни сили за борба с пожарите от въздуха, е необходимо своевременно постъпване на надеждна и актуална информация до лицата вземащи решения. Не случайно в Плана за възстановяване и устойчивост бе включен проект за „Изграждане на национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление (НЦАНКУ)“. Към този център има компонент от безпилотни летателни апарати, които ще се използват за наблюдение от въздуха“, смята Стоянов. 

„Становището на Президентството е, че инвестицията в наличните вертолети Ми-17 и „Кугър“, покупката на системи MAFFS II за самолетите C-27J, придобиването на допълнителни машини от същия тип и евентуалната покупка на амфибиите AT-802F ще е най-добро решение, от гледна точка на „стойност – ефективност”. Така ще имаме гъвкав въздушен противопожарен флот, способен да действа ефективно не само у нас, но и да се изпраща на помощ на други страни“, допълва още секретарят на президента по отбраната и сигурността. 

В анализа си той допълва също, че в посочения от него подход очакваните разходи са над два пъти по-ниски от тиражираните в медиите суми за закупуването на нова противопожарна техника за МВР, в лицето на четири вертолета и два самолета. 

„Сега всичко е в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Надявам се, че необходимостта от наличие на сериозни способности за борба с пожарите от въздуха, няма да бъде заметена под килима. И се надявам, че ще бъде взето мъдро и ефективно решение с максимална грижа за парите на данъкоплатците“, посочва Димитър Стоянов. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.