Начало Сфера Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти
9770
България

Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти

Нека заедно запазим критично застрашените есетри, за да не се налага да ги пресъздаваме с изкуствен интелект (ИИ) – с този призив WWF - България представи своята игра, в която хората да се опитат да различат истинската снимка на застрашени видове диви животни от тези, създадени от ИИ. Опитахме да представим проблема за състоянието на природата и животните с друга актуална тема – за ИИ и неговото място в ежедневието ни, заяви Елена Ганчева от WWF-България.От април насам "Фейсбук" и "Инстаграм" започнаха да маркират снимките, създадени от ИИ, така наши партньори от рекламна агенция предложиха да направим игра, в която да обърнем внимание, че снимките, заснети в дивата природа, са нещо прекрасно, но ако тези животни изчезнат, само изкуственият интелект ще може да ги пресъздаде и да ги покаже, коментира експертът от природозащитната организация.

| 29 Август 2024, 07:34 ч.
Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти
Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти
Снимка © Мехмед Азиз (ПБ)

Нека заедно запазим критично застрашените есетри, за да не се налага да ги пресъздаваме с изкуствен интелект (ИИ) – с този призив WWF - България представи своята игра, в която хората да се опитат да различат истинската снимка на застрашени видове диви животни от тези, създадени от ИИ. Опитахме да представим проблема за състоянието на природата и животните с друга актуална тема – за ИИ и неговото място в ежедневието ни, заяви Елена Ганчева от WWF-България. 

Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Г-н Доган е в перфектна форма, в много добро здравословно състояние, допълни той. От думите му стана известно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по консултациите за листите за изборите на 27 октомври. Консултирахме шест области, каза още Джевдет Чакъров, но не спомена имена.

"Колективните органи на партитата функционират много добре, нормално, представят се позициите, обсъждат се, подреждат се по начин, по който имаме традиции, утвърдени над 30 години", заяви председателят на ДПС. Според Чакъров структурите на партията са в много добра кондиция, с много добра нагласа и с оптимизъм и вяра се готвят да се представят

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

От април насам "Фейсбук" и "Инстаграм" започнаха да маркират снимките, създадени от ИИ, така наши партньори от рекламна агенция предложиха да направим игра, в която да обърнем внимание, че снимките, заснети в дивата природа, са нещо прекрасно, но ако тези животни изчезнат, само изкуственият интелект ще може да ги пресъздаде и да ги покаже, коментира експертът от природозащитната организация.

Мисля, че проектът е полезен, защото има обучаващ ефект, показвайки застрашени видове. Също така заостря вниманието и приканва хората да са по-активни в общността, която иска да се вземат мерки, за да се подобри хабитатът на тези животни, коментира футурологът доц. д-р Марияна Тодорова от Института по философия и социология към Българската академия на науките. Начинът, по който е създаден въпросникът със снимки, също е интересен, защото изгражда умение у хората да правят разлика между образи, генерирани от ИИ, и реални снимки, посочи тя. 

Тук вече обръщаме внимание на това, че хората трябва да развиват нов тип дигитална грамотност, да могат да отличават фалшивите новини и пропагандата от истинското съдържание, да знаят, че нещо може да изглежда реалистично, но то всъщност да е създадено от ИИ, подчерта футурулогът. По думите това създава рефлекс у хората на какво могат да се доверят и на какво не в онлайн пространството. 

Нашият мозък лесно се заблуждава и така тренираме своята способност за този нов тип грамотност, поясни Тодорова. Тя напомни, че става все по-трудно да се разпознаят и видеата, създадени от ИИ.

Реални животни, но не съвсем 

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Общо пет изборни секции в Търговище ще бъдат преместени заради училищен ремонт. Промяната касае секциите, помещаващи се в сградата на Първо средно училище (СУ) „Св. Седмочисленици“ в областния град, информират от пресцентъра на общинската администрация.

Общо 105 ще бъдат избирателните секции в община Търговище в изборите за народни представители на 27 октомври. Броят им е определен със заповед на кмета Дарин Димитров, посочи говорителят на администрацията Станислава Солакова.

Общо пет от секциите ще бъдат преместени заради ремонтите в Първо СУ „Св. Седмочисленици“, които се извършват по Плана за възстановяване и устойчивост. Секции №21 и №23 ще бъдат в Детска ясла №5. Секция №22 остава в сградата на Първо СУ, но ще се помещава в ученическия стол. Секции №24 и №25 ще бъдат преместени в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания на ул. &bdq

Млад мъж е загинал при пътен инцидент в омуртагското село Кестеново. Инцидентът е станал вчера около 18:50 часа до гробищния парк на населеното място, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

Загиналият е 28-годишен от селото. При управлението на собствения си лек автомобил БМВ на участък с десен завой е изгубил контрол над управлението му. Колата се е блъснала челно в крайпътно дърво. Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил. говорителят на дирекцията поясни, че колата е била с газова уредба. Мъжът е починал на място.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че това е поредната жертва по пътищата в областта от началото на годината. През пролетта мотоциклетист загина при пътен инцидент край Попово. По-късно през юли 61-годишна жена почина при катастрофа в Попово на изхода за село Медовина. Дни по-късно мъж на 65 години наме

Трябва да знаем, че фотографите в дивата природа се отличават с голяма отдаденост в своята работа, коментира Елена Ганчева. Те ходят на различни места, може с часове да дебнат дадено животно, за да направят една единствена снимка, т.е. тук говорим за изпитание за човешкия дух, каза тя. Експертът подчерта, че снимки на животни в дивата природа са изключително постижение. В същото време ИИ създава сравнително успешно как изглеждат животните, но дали може да се справи с всички видове, отбеляза Ганчева. И подчерта, че играта на WWF е показала, че има проблем с есетрите. 

Оказа се, че за ИИ е трудно да изобрази тези риби – или им слагаше опашка на акула, или ги правеше да приличат на риба чук, разказа природозащитникът. Затова и няколко пъти връщахме изображенията на есетрата, защото се разминаваше сериозно с истинския лик, добави тя. Няма технология, която да повтори създаденото от природата изцяло, поне на този етап, смята Елена Ганчева. 

Групата на есетрите в световен мащаб е най-застрашената от изчезване риба, каза природозащитникът. Забелязват се също лоши тенденции при слоновете и белите мечки, посочи Ганчева. Малко хора се замислят за жабите и змията, но и за тяхната популация има рискове, разясни експертът. Ганчева отбеляза също, че в България има популация на кафява мечка, която е защитен вид, но обърна внимание, че има сериозни притеснения, свързани предимно с бракониерство. Липсата на храна поради изменение на климата кара мечките да се доближават до населените места, където могат да възникнат конфликти с хората, коментира експертът. 

Играта на WWF - България дава и полезна информация за всяко животно, показано на изображението. Тя е достъпна във Фейсбук. Всички, взели участие в нея и регистрирали се до 31 август, могат да се включат в томбола за три награди розово фламинго – плюшена играчка, създадена от рециклирани материали. 

Какво разбираме под изкуствен интелект

Изкуствен интелект (ИИ) е усъвършенстван софтуер, който е структуриран така, че наподобява архитектурата на нашия мозък с т.нар. невронни мрежи, посочи Марияна Тодорова. И отбеляза, че с все по-голямото подобряване, ИИ наподобява човешки интелект до степен, че някои изследователи, малко след пускането на такъв модел на „Гугъл“, по-късно и на „Чат Джи Пи Ти"3, дори смятаха, че той е съзнателен и има интелигентност съшо като човешката. Все още това не е така, смята експертът. Според нея обаче до 2022 г. е било ясно, че ИИ може да е изключително добър в една сфера и да даде модели на решения само в нея, но чрез новите модели ИИ може да дава решения, да прави добри взаимовръзки между няколко сфери. 

Така, поясни футурологът, ИИ вече се доближава до човешката интелигентност. Тодорова даде пример – ИИ може да открие формула антибиотик, към който хората да не са резистентни. 
„Може да ни каже как да се справим с климатичните промени, как да управляваме по-добре една компания, да измисли текст и мелодия на песен, да пише есета“, отбеляза Тодорова, но поясни: Въпреки всичко това ИИ не разбира какво прави, не разбира стойността на решението, т.е. няма съзнателност. 

По думите й обаче почти във всички сфери се доказва, че ИИ може да има положителни влияние. Като пример футурологът посочи медицината, например диагностицирането на сложни заболявания. „Все повече се използват роботи като „Да Винчи“, които заместват човешката ръка“, добави Тодорова. Тя спомена и фармацията като сфера на приложение на ИИ, като той може да съкращава периода на откриване на нова формула на дадено лекарство. 

По думите ИИ може да проследява периоди на засушаване, да набелязва критичните зони без вода, като това помага и на запазване на реколтите. 

Друга сфера, в която ИИ се прилага, е астрономията, по-специално при изучването на космоса, обясни експертът. ИИ е участвал и в изследване на комуникацията на прилепите, слоновете и китовете, като това води до откритието, че животните също имат език. 

Стига да употребяваме разумно ИИ, той може да е много полезен, обясни Тодорова. Тя коментира, че има и опасения относно сигурността на ИИ. За пример тя посочи използването му във военния сектор и контрола над ИИ. Ако няма контрол, може да има блокиране на данни, да има отражение върху инфраструктурата, електроенергията и дори възможност за ядрен апокалипсис , обясни експертът. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, .  През почивните дни миналата седмица на пунк ...
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура.  В лек автомоб ...
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона, Испания, които ще бъдат на 27-и и 28 с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 03:01 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
9770
България

Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти

Нека заедно запазим критично застрашените есетри, за да не се налага да ги пресъздаваме с изкуствен интелект (ИИ) – с този призив WWF - България представи своята игра, в която хората да се опитат да различат истинската снимка на застрашени видове диви животни от тези, създадени от ИИ. Опитахме да представим проблема за състоянието на природата и животните с друга актуална тема – за ИИ и неговото място в ежедневието ни, заяви Елена Ганчева от WWF-България.От април насам "Фейсбук" и "Инстаграм" започнаха да маркират снимките, създадени от ИИ, така наши партньори от рекламна агенция предложиха да направим игра, в която да обърнем внимание, че снимките, заснети в дивата природа, са нещо прекрасно, но ако тези животни изчезнат, само изкуственият интелект ще може да ги пресъздаде и да ги покаже, коментира експертът от природозащитната организация.

| 29 Август 2024, 07:34 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти
Къде е приложим изкуственият интелект и може ли да пресъздава достатъчно автентично диви животни коментираха експерти
Снимка © Мехмед Азиз (ПБ)

Нека заедно запазим критично застрашените есетри, за да не се налага да ги пресъздаваме с изкуствен интелект (ИИ) – с този призив WWF - България представи своята игра, в която хората да се опитат да различат истинската снимка на застрашени видове диви животни от тези, създадени от ИИ. Опитахме да представим проблема за състоянието на природата и животните с друга актуална тема – за ИИ и неговото място в ежедневието ни, заяви Елена Ганчева от WWF-България. 

Днес ръководството, начело с почетния председател Ахмед Доган, стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите по различните региони. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Г-н Доган е в перфектна форма, в много добро здравословно състояние, допълни той. От думите му стана известно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по консултациите за листите за изборите на 27 октомври. Консултирахме шест области, каза още Джевдет Чакъров, но не спомена имена.

"Колективните органи на партитата функционират много добре, нормално, представят се позициите, обсъждат се, подреждат се по начин, по който имаме традиции, утвърдени над 30 години", заяви председателят на ДПС. Според Чакъров структурите на партията са в много добра кондиция, с много добра нагласа и с оптимизъм и вяра се готвят да се представят

Работна среща за водоснабдяването на община Трявна инициира областният управител Мария Башева във връзка с искане на кмета на общината за осигуряване на финансов ресурс за актуализация на съществуващите проекти и довършване строителството на язовир „Нейковци“ и Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ). Това съобщиха от Областна администрация – Габрово. Целта на срещата е била да се обсъдят краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към подобряване на водоснабдяването на община Трявна и да се предприемат конкретни действия за реализирането им.

Като краткосрочна и наложителна мярка, е разгледана възможността за подмяна на довеждащ водопровод Гръбчево – Трявна, за което вече са предвидени 29 000 лева от държавния бюджет за изготвяне на технически проект. Приоритетно ще се търсят пари за изпълнението му, тъй като загубите по водопровода са значителни,

При влизане в сила на новия механизъм, касаещ такса битови отпадъци, рискуваме от една несправедливост при определяне на такса битови отпадъци да минем към друга, която може да се окаже и по-голяма. Това каза на пресконференция Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Законът за местните данъци и такси и Законът за управление на отпадъците, които регламентират новия начин на изчисляване на такса битови отпадъци, се отлагат седем пъти, посочи тя.

Самият механизъм за определяне на таксата е доста сложен като методология и начин на определяне. Всяка българска община приема план-сметка „чистота“. Тя трябва да бъде обезпечена с такса битови отпадъци. Размерът е точно толкова, че да обезпечи нуждите на една община в трите компонента – поддържане на

До 20 октомври е срокът за подаване на номинации за годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), съобщават от организацията.

Призовете се присъждат на журналисти, които са членове на СБЖ, за публикации, предавания и обществено значими прояви през последната година.

Отличията включват наградата „Йосиф Хербст“ за цялостен принос, награди за електронни медии – по една за радио и телевизия, награда за информационни агенции, за печат, за фотожурналистика, за графичен дизайн и операторско майсторство. Призове ще бъдат връчени на българска медия извън България, на чуждестранен кореспондент - за активно, добронамерено и значимо отразяване на събитията и процесите в България, за книга, за кореспондент на централна медия в страната, за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес, за журналистически електронен са

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

От април насам "Фейсбук" и "Инстаграм" започнаха да маркират снимките, създадени от ИИ, така наши партньори от рекламна агенция предложиха да направим игра, в която да обърнем внимание, че снимките, заснети в дивата природа, са нещо прекрасно, но ако тези животни изчезнат, само изкуственият интелект ще може да ги пресъздаде и да ги покаже, коментира експертът от природозащитната организация.

Мисля, че проектът е полезен, защото има обучаващ ефект, показвайки застрашени видове. Също така заостря вниманието и приканва хората да са по-активни в общността, която иска да се вземат мерки, за да се подобри хабитатът на тези животни, коментира футурологът доц. д-р Марияна Тодорова от Института по философия и социология към Българската академия на науките. Начинът, по който е създаден въпросникът със снимки, също е интересен, защото изгражда умение у хората да правят разлика между образи, генерирани от ИИ, и реални снимки, посочи тя. 

Тук вече обръщаме внимание на това, че хората трябва да развиват нов тип дигитална грамотност, да могат да отличават фалшивите новини и пропагандата от истинското съдържание, да знаят, че нещо може да изглежда реалистично, но то всъщност да е създадено от ИИ, подчерта футурулогът. По думите това създава рефлекс у хората на какво могат да се доверят и на какво не в онлайн пространството. 

Нашият мозък лесно се заблуждава и така тренираме своята способност за този нов тип грамотност, поясни Тодорова. Тя напомни, че става все по-трудно да се разпознаят и видеата, създадени от ИИ.

Реални животни, но не съвсем 

"Дни на отворените бутилки" ще има във Винпром - Троян от 21 до 23 септември, съобщи на пресконференция Михал Капоун, изпълнителен директор на фирмата за спиртни напитки.

Инициативата е във връзка с Български фестивал на сливата - 2024, на който предприятието е традиционен партньор. 

Фирмата ще отвори врати за посетителите на фестивала, които желаят да се запознаят с начина, по който се произвежда един от най-емблематичните за този край продукти – троянската сливова ракия. Те ще могат да опитат най-добрите селекции от троянска сливова ракия на фирмата, да се насладят на различни сливови продукти и да научат повече за процеса на производство.

Екскурзиите ще се провеждат четири пъти дневно. Осигурен е безплатен транспорт с автобус от центъра на Троян и обратно. За всички посетители над 18 години са подготвени специални изненади. 

По време на ф

От днес до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, в рамките на която ще има различни инициативи в страната. Целта е да се насърчи участието на общините, училищата, неправителствените и бизнес организации в събития за постигане на устойчива градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътнотранспортните произшествия и здравословните проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Акцентът тази година е върху споделеното пространство. Оттам призоваха повече градове да се включат в тазгодишната кампания.

Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) ще се включат в Европейската седмица на мобилността. На места служителите на РИОСВ ще дадат личен пример за опазване на околната среда, като изберат да се придвижват с велосипед до работното място, става ясно от прог

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Общо пет изборни секции в Търговище ще бъдат преместени заради училищен ремонт. Промяната касае секциите, помещаващи се в сградата на Първо средно училище (СУ) „Св. Седмочисленици“ в областния град, информират от пресцентъра на общинската администрация.

Общо 105 ще бъдат избирателните секции в община Търговище в изборите за народни представители на 27 октомври. Броят им е определен със заповед на кмета Дарин Димитров, посочи говорителят на администрацията Станислава Солакова.

Общо пет от секциите ще бъдат преместени заради ремонтите в Първо СУ „Св. Седмочисленици“, които се извършват по Плана за възстановяване и устойчивост. Секции №21 и №23 ще бъдат в Детска ясла №5. Секция №22 остава в сградата на Първо СУ, но ще се помещава в ученическия стол. Секции №24 и №25 ще бъдат преместени в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания на ул. &bdq

Млад мъж е загинал при пътен инцидент в омуртагското село Кестеново. Инцидентът е станал вчера около 18:50 часа до гробищния парк на населеното място, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

Загиналият е 28-годишен от селото. При управлението на собствения си лек автомобил БМВ на участък с десен завой е изгубил контрол над управлението му. Колата се е блъснала челно в крайпътно дърво. Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил. говорителят на дирекцията поясни, че колата е била с газова уредба. Мъжът е починал на място.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че това е поредната жертва по пътищата в областта от началото на годината. През пролетта мотоциклетист загина при пътен инцидент край Попово. По-късно през юли 61-годишна жена почина при катастрофа в Попово на изхода за село Медовина. Дни по-късно мъж на 65 години наме

Трябва да знаем, че фотографите в дивата природа се отличават с голяма отдаденост в своята работа, коментира Елена Ганчева. Те ходят на различни места, може с часове да дебнат дадено животно, за да направят една единствена снимка, т.е. тук говорим за изпитание за човешкия дух, каза тя. Експертът подчерта, че снимки на животни в дивата природа са изключително постижение. В същото време ИИ създава сравнително успешно как изглеждат животните, но дали може да се справи с всички видове, отбеляза Ганчева. И подчерта, че играта на WWF е показала, че има проблем с есетрите. 

Оказа се, че за ИИ е трудно да изобрази тези риби – или им слагаше опашка на акула, или ги правеше да приличат на риба чук, разказа природозащитникът. Затова и няколко пъти връщахме изображенията на есетрата, защото се разминаваше сериозно с истинския лик, добави тя. Няма технология, която да повтори създаденото от природата изцяло, поне на този етап, смята Елена Ганчева. 

Групата на есетрите в световен мащаб е най-застрашената от изчезване риба, каза природозащитникът. Забелязват се също лоши тенденции при слоновете и белите мечки, посочи Ганчева. Малко хора се замислят за жабите и змията, но и за тяхната популация има рискове, разясни експертът. Ганчева отбеляза също, че в България има популация на кафява мечка, която е защитен вид, но обърна внимание, че има сериозни притеснения, свързани предимно с бракониерство. Липсата на храна поради изменение на климата кара мечките да се доближават до населените места, където могат да възникнат конфликти с хората, коментира експертът. 

Играта на WWF - България дава и полезна информация за всяко животно, показано на изображението. Тя е достъпна във Фейсбук. Всички, взели участие в нея и регистрирали се до 31 август, могат да се включат в томбола за три награди розово фламинго – плюшена играчка, създадена от рециклирани материали. 

Какво разбираме под изкуствен интелект

Изкуствен интелект (ИИ) е усъвършенстван софтуер, който е структуриран така, че наподобява архитектурата на нашия мозък с т.нар. невронни мрежи, посочи Марияна Тодорова. И отбеляза, че с все по-голямото подобряване, ИИ наподобява човешки интелект до степен, че някои изследователи, малко след пускането на такъв модел на „Гугъл“, по-късно и на „Чат Джи Пи Ти"3, дори смятаха, че той е съзнателен и има интелигентност съшо като човешката. Все още това не е така, смята експертът. Според нея обаче до 2022 г. е било ясно, че ИИ може да е изключително добър в една сфера и да даде модели на решения само в нея, но чрез новите модели ИИ може да дава решения, да прави добри взаимовръзки между няколко сфери. 

Така, поясни футурологът, ИИ вече се доближава до човешката интелигентност. Тодорова даде пример – ИИ може да открие формула антибиотик, към който хората да не са резистентни. 
„Може да ни каже как да се справим с климатичните промени, как да управляваме по-добре една компания, да измисли текст и мелодия на песен, да пише есета“, отбеляза Тодорова, но поясни: Въпреки всичко това ИИ не разбира какво прави, не разбира стойността на решението, т.е. няма съзнателност. 

По думите й обаче почти във всички сфери се доказва, че ИИ може да има положителни влияние. Като пример футурологът посочи медицината, например диагностицирането на сложни заболявания. „Все повече се използват роботи като „Да Винчи“, които заместват човешката ръка“, добави Тодорова. Тя спомена и фармацията като сфера на приложение на ИИ, като той може да съкращава периода на откриване на нова формула на дадено лекарство. 

По думите ИИ може да проследява периоди на засушаване, да набелязва критичните зони без вода, като това помага и на запазване на реколтите. 

Друга сфера, в която ИИ се прилага, е астрономията, по-специално при изучването на космоса, обясни експертът. ИИ е участвал и в изследване на комуникацията на прилепите, слоновете и китовете, като това води до откритието, че животните също имат език. 

Стига да употребяваме разумно ИИ, той може да е много полезен, обясни Тодорова. Тя коментира, че има и опасения относно сигурността на ИИ. За пример тя посочи използването му във военния сектор и контрола над ИИ. Ако няма контрол, може да има блокиране на данни, да има отражение върху инфраструктурата, електроенергията и дори възможност за ядрен апокалипсис , обясни експертът. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.