Начало Сфера Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище
9646
България

Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище

Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище.Дневният ред днес включва общо 17 докладни записки, съобщиха от общинската администрация.

| 29 Август 2024, 08:00 ч.
Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище
Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище
Снимка © БТА

Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище. Дневният ред днес включва общо 17 докладни записки, съобщиха от общинската администрация. 

Върбица ще отбележи 50 години от обявяването си за град и ще открие традиционния есенен Върбишки панаир утре, каза кметът на община Върбица Мердин Байрям.

Той отбеляза, че датата, на която селището става град, е 7 септември, но този път юбилеят ще бъде отбелязан по време на панаира, който има голяма петдневна програма.

Панаирът ще бъде открит утре с шествие от площада пред сградата на Общината до панаирното градче, каза Байрям. Всеки ден има събития в програмата, в последния ден ще има конни надбягвания и народни борби.

В панаира във Върбица до 22 септември са включени концерти на Симона, Татяна, Амелия и Милен Радеви, както и на хип-хоп изпълнителя 100 кила. В неделя, 22 септември, ще има конни надбягвания с награден фонд по гари и народни борби с награден фонд по категории. Ще бъде организирана и среща между най-добрите борци.

На 18 септември ще има търж

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е поддаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

Млад мъж е загинал при пътен инцидент в омуртагското село Кестеново. Инцидентът е станал вчера около 18:50 часа до гробищния парк на населеното място, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

Загиналият е 28-годишен от селото. При управлението на собствения си лек автомобил БМВ на участък с десен завой е изгубил контрол над управлението му. Колата се е блъснала челно в крайпътно дърво. Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил. говорителят на дирекцията поясни, че колата е била с газова уредба. Мъжът е починал на място.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че това е поредната жертва по пътищата в областта от началото на годината. През пролетта мотоциклетист загина при пътен инцидент край Попово. По-късно през юли 61-годишна жена почина при катастрофа в Попово на изхода за село Медовина. Дни по-късно мъж на 65 години наме

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

„Темата с повишаването на налозите засяга много хора и затова е важна. Още повече, че тъкмо в този момент може да се използва и като политическа“, коментира председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров. Той допълни, че в община Търговище данъците не са променяни от 2019 г.  и всички отчитат този факт. Обект на дискусии би могло да бъде процентът на увеличение - дали е поносим – това е въпрос на анализ, коментира още той и добави, че в общините около Търговище данъците са повишени по-рано.

Едни от основните източници за приходи в общината са данъкът върху недвижимите имоти и данъкът върху превозните средства. Тъй като те имат икономическо-регулативна функция и за да може да се изпълняват и в бъдеще заложените политики в бюджета, се налага да бъдат предприети действия за тяхното увеличаване – е записано в докладната с вносител зам.-кметът Валентин Велчев. Според администрацията, предложеният проект се отнася до увеличение на данъка върху превозните средства само в частта от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя. Не са предвидени промени в коригиращите коефициенти за година на производство и екологична категория.

„Въпросът е парите, които ще дойдат като приход, наистина да се използват целенасочено и за повишаване качеството на живот в общината“, бе категоричен Тахиров.

На заседанието предстои да бъдат гласувани промени по бюджета на Община Търговище за 2024 г. По предложение на зам.-кмета Митко Панайотов  се очаква актуализация на списъка за капиталови разходи за 2024 г. 

Включена е и докладна за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Търговище. Те се налагат заради настъпилите промени в действащото право на България, в т.ч. и Закона за местното самоуправление и местната администрация, обнародвани на 26.01.2024 г. в Държавен вестник бр. 8/2024 г., посочва в докладната си Тахир Тахиров.

Футболистите от отбора на Спортист (Драгичево) се заеха да ремонтират съблекалните на стадиона в пернишкото село Рударци. На този етап отборът използва терена заедно с играчи от Рударци. По тази причина те са се заели със задачата да помогнат за облагородяването на сградния фонд на спортното съоръжение, съобщи кметът на Драгичево Виктор Викторов. 

Към момента футболистите заедно с него извършват ремонт на помещенията за домакините и гостите, както и на съдийската стая. 

„Ние сме голям колектив. Всички сме тук, въпреки че няма да играем днес. Има още доста работа, но се надявам до следващия кръг стаите да придобият един по добър и приветлив вид“, коментира Викторов. 

Средствата за дейностите са изцяло финансирани от поддръжници на отбора и кмета на Драгичево. Закупени са нови врати и бойлер. Поставена е също охранителна система, а съвсем

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на тези договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Сред докладните са още именуване на улица в село Давидово. Приемане на годишен план за ползване, разпределение на дървесина за собствени нужди и продажба на дървесина, добивана от горските територии – общинска собственост през 2024 г., както и предоставяне на земеделска земя за изпълнение на решение на Общинска служба по земеделие в  Търговище. 

Зам.-кметът Велчев внася за разглеждане няколко докладни, свързани с учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имоти частна общинска собственост в селата Александрово, Бистра и Надарево. Както и за отдаване под наем. 

По предложение на зам.-кмета Митко Панайотов ще бъдат направени промени в общинската транспортна схема. Комисията по транспорт при Община Търговище преразгледа взетото свое решение за промяна на маршрутно разписание „Търговище – Росина – Кошничари“ и реши, че за по-добро транспортно обслужване населението на Ралица следва да се извършва с автобусна линия „Търговище – Ралица – Г. Соколово“ с целогодишно маршрутно разписание, като курсът в 07:10 ч. се изпълнява през всички дни от седмицата, пише в документа. 

Всички докладни записки са публикувани на сайта на Община Търговище. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил В ...
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза ...
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:59 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9646
България

Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище

Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище.Дневният ред днес включва общо 17 докладни записки, съобщиха от общинската администрация.

| 29 Август 2024, 08:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище
Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище
Снимка © БТА

Покачването на данъците ще е акцент в заседанието на Общинския съвет в Търговище. Дневният ред днес включва общо 17 докладни записки, съобщиха от общинската администрация. 

Върбица ще отбележи 50 години от обявяването си за град и ще открие традиционния есенен Върбишки панаир утре, каза кметът на община Върбица Мердин Байрям.

Той отбеляза, че датата, на която селището става град, е 7 септември, но този път юбилеят ще бъде отбелязан по време на панаира, който има голяма петдневна програма.

Панаирът ще бъде открит утре с шествие от площада пред сградата на Общината до панаирното градче, каза Байрям. Всеки ден има събития в програмата, в последния ден ще има конни надбягвания и народни борби.

В панаира във Върбица до 22 септември са включени концерти на Симона, Татяна, Амелия и Милен Радеви, както и на хип-хоп изпълнителя 100 кила. В неделя, 22 септември, ще има конни надбягвания с награден фонд по гари и народни борби с награден фонд по категории. Ще бъде организирана и среща между най-добрите борци.

На 18 септември ще има търж

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обжалва отказа на Софийска градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за влиянието на Делян Пеевски върху прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на коалицията. От там уточниха, че сигналът е поддаден от народните представители на ПП-ДБ през юли във връзка с изказани твърдения от членове и ръководството на „Движението за права и свободи” за нарушаване на независимостта на българската прокуратура и употребата за изпълнение на политически поръчки от страна на Пеевски срещу тях, чрез оказване на принуда, засягане на частната собственост и неприкосновеност на граждани и техните семейства. Сигналът бе изпратен и до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура.

От коалицията добавиха, че по този начин на практика се е потвърдило това, срещу което

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

Млад мъж е загинал при пътен инцидент в омуртагското село Кестеново. Инцидентът е станал вчера около 18:50 часа до гробищния парк на населеното място, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР в Търговище. 

Загиналият е 28-годишен от селото. При управлението на собствения си лек автомобил БМВ на участък с десен завой е изгубил контрол над управлението му. Колата се е блъснала челно в крайпътно дърво. Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил. говорителят на дирекцията поясни, че колата е била с газова уредба. Мъжът е починал на място.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че това е поредната жертва по пътищата в областта от началото на годината. През пролетта мотоциклетист загина при пътен инцидент край Попово. По-късно през юли 61-годишна жена почина при катастрофа в Попово на изхода за село Медовина. Дни по-късно мъж на 65 години наме

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха днес Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията.

Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е БАН, е било на 12 октомври 1869 г. в къща в румънския град. На нейното място е построен храмът “Възнесение Господне”. На паметната плоча в неговия двор на български и румънски език е написано, че "На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките".

Архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език в храма. Архиепископ Касиан заяви, че църквата е своеобразна катедрала и академия на българо-румъ

„Темата с повишаването на налозите засяга много хора и затова е важна. Още повече, че тъкмо в този момент може да се използва и като политическа“, коментира председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров. Той допълни, че в община Търговище данъците не са променяни от 2019 г.  и всички отчитат този факт. Обект на дискусии би могло да бъде процентът на увеличение - дали е поносим – това е въпрос на анализ, коментира още той и добави, че в общините около Търговище данъците са повишени по-рано.

Едни от основните източници за приходи в общината са данъкът върху недвижимите имоти и данъкът върху превозните средства. Тъй като те имат икономическо-регулативна функция и за да може да се изпълняват и в бъдеще заложените политики в бюджета, се налага да бъдат предприети действия за тяхното увеличаване – е записано в докладната с вносител зам.-кметът Валентин Велчев. Според администрацията, предложеният проект се отнася до увеличение на данъка върху превозните средства само в частта от стойността на данъка в зависимост от мощността на двигателя. Не са предвидени промени в коригиращите коефициенти за година на производство и екологична категория.

„Въпросът е парите, които ще дойдат като приход, наистина да се използват целенасочено и за повишаване качеството на живот в общината“, бе категоричен Тахиров.

На заседанието предстои да бъдат гласувани промени по бюджета на Община Търговище за 2024 г. По предложение на зам.-кмета Митко Панайотов  се очаква актуализация на списъка за капиталови разходи за 2024 г. 

Включена е и докладна за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Търговище. Те се налагат заради настъпилите промени в действащото право на България, в т.ч. и Закона за местното самоуправление и местната администрация, обнародвани на 26.01.2024 г. в Държавен вестник бр. 8/2024 г., посочва в докладната си Тахир Тахиров.

Футболистите от отбора на Спортист (Драгичево) се заеха да ремонтират съблекалните на стадиона в пернишкото село Рударци. На този етап отборът използва терена заедно с играчи от Рударци. По тази причина те са се заели със задачата да помогнат за облагородяването на сградния фонд на спортното съоръжение, съобщи кметът на Драгичево Виктор Викторов. 

Към момента футболистите заедно с него извършват ремонт на помещенията за домакините и гостите, както и на съдийската стая. 

„Ние сме голям колектив. Всички сме тук, въпреки че няма да играем днес. Има още доста работа, но се надявам до следващия кръг стаите да придобият един по добър и приветлив вид“, коментира Викторов. 

Средствата за дейностите са изцяло финансирани от поддръжници на отбора и кмета на Драгичево. Закупени са нови врати и бойлер. Поставена е също охранителна система, а съвсем

С церемония по награждаване пред зала "Арена Шумен" завърши Световното първенство по коло ориентиране, което се състоя в Шуменско от 9 до 15 септември. Заместник-кметът на община Шумен доц. Виктория Ковчазова, старши експертът по младежки дейности, спорт и туризъм в общинската администрация Даниел Даулов и организатори на състезанието наградиха участниците в различни категории на състезанието.

За първо място в генералното класиране на Световното първенство по коло ориентиране при мъжете и жените беше връчена награда от 1000 евро, за завършилите на второ и трето място място също бяха осигурени финансови награди.

Световното първенство по коло ориентиране е част от календара на Международната федерация по ориентиране. В него се включиха 185 състезатели от различни страни. Спортният клуб по ориентиране "НСА - СиВен" и Българската федерация по ориентиране са организатори на T

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде дадена дерогация (изключение) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С дерогацията се разрешава на АЕЦ „Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение.

Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори. Дерогацията ще важи до изтичането на тези договори.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй" е поддържането на най-високо равнище на техническа и ядрена безопасност

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Първият основен ремонт на трета детска градина - сграда „Зорница“ в Хасково, чието здание е строено през 60-те години на миналия век, започна днес със символично откриване на строителната площадка.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев и директорът на „Зорница“ Красимира Стоева дадоха начало на изпълнението на проекта. По него освен модернизация, предстои и въвеждане на мерки за постигане на енергиен клас А на сградата.

Дейностите са финансирани с 1 728 960 лева. Сумата е осигурена от Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда“, припомни кметът на Хасково.

Станислав Дечев благодари на екипа си, работил по изграждането на проекта. Според него ще се извърши преустройство на вътрешното пространство за обособяване на три градински групи със собствени гардеробни, складови и с

Сред докладните са още именуване на улица в село Давидово. Приемане на годишен план за ползване, разпределение на дървесина за собствени нужди и продажба на дървесина, добивана от горските територии – общинска собственост през 2024 г., както и предоставяне на земеделска земя за изпълнение на решение на Общинска служба по земеделие в  Търговище. 

Зам.-кметът Велчев внася за разглеждане няколко докладни, свързани с учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имоти частна общинска собственост в селата Александрово, Бистра и Надарево. Както и за отдаване под наем. 

По предложение на зам.-кмета Митко Панайотов ще бъдат направени промени в общинската транспортна схема. Комисията по транспорт при Община Търговище преразгледа взетото свое решение за промяна на маршрутно разписание „Търговище – Росина – Кошничари“ и реши, че за по-добро транспортно обслужване населението на Ралица следва да се извършва с автобусна линия „Търговище – Ралица – Г. Соколово“ с целогодишно маршрутно разписание, като курсът в 07:10 ч. се изпълнява през всички дни от седмицата, пише в документа. 

Всички докладни записки са публикувани на сайта на Община Търговище. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.