Начало Сфера СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах
11165
България

СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах

Има 22 сигнала до Съвета за електронни медии (СЕМ) от вчера по повод клип, рекламиращ енергийна напитка в прахообразен вид. Това съобщи на заседание на регулатора днес изпълняващата длъжността председател Габриела Наплатанова.„Бяха зададени и на нас въпроси, свързани с регулацията онлайн, за която СЕМ няма правомощия по закон“, посочи Наплатанова.

| 29 Август 2024, 14:02 ч.
СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах
СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах
Снимка © Владимир Шоков / БТА

Има 22 сигнала до Съвета за електронни медии (СЕМ) от вчера по повод клип, рекламиращ енергийна напитка в прахообразен вид. Това съобщи на заседание на регулатора днес изпълняващата длъжността председател Габриела Наплатанова.

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

Локомотив на пътнически влак се запали до Чирпан, научи от пожарната.

следва 

От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)- Хасково. Това съобщи специалистът по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично-консултативния център към лечебното заведение д-р Пламен Шумаков на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Той припомни, че седем от случаите бяха открити през първите пет месеца на годината. Медикът посочи, че в момента най-младият пациент на екипа е 17-годишно момиче. 

Д-р Шумаков изнесе актуални данни по повод приключването на третата кампанийна седмица с цел повишаване обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Тя е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

„Бяха зададени и на нас въпроси, свързани с регулацията онлайн, за която СЕМ няма правомощия по закон“, посочи Наплатанова. По думите в една трета от европейските държави има стриктни правила и регулация върху съдържанието, публикувано от т.нар. влогъри и инфлуенсъри - хора с влияние върху аудиторията в мрежата, върху съдържанието, Тази регулация е на базата на техния приход от реклами онлайн, на размера на аудиторията и на характера на създаваното съдържание, допълни Наплатанова.

Ставаме свидетели на абсурди като това енергийна напитка да рекламира, че се приема, чрез смъркане - нещо, което на мен ми се струва обезпокоително, посочи Соня Момчилова, член на СЕМ.

РЕГУЛАЦИЯТА ОНЛАЙН

Действително има един превес върху регулацията на традиционните медии, а в онлайн пространството създателите на съдържание рекламират какво ли не, включително редица незаконни продукти, отбеляза Симона Велева, член на медийния регулатор.

По думите в интернет може да се видят реклами на хранителни добавки и лекарства за диабетици, които помагат за отслабване и чайове за отслабване, като невинаги е ясно с какъв произход са тези продукти. Освен това се промотират хирургични и медицински процедури, допълни тя. „Тази цяла сфера на липса на регулация създава едно нечестно предимство на съдържанието онлайн, особено при положение, че те дърпат от бюджета на традиционните медии по отношение на рекламата“, обясни Симона Велева. Тя цитира доклад на Европейската комисия (ЕК), според който един от всеки петима инфлуенсъри разкрива, че рекламира дадена стока, а не я предлага като нещо, което харесва.

Светослав Иванов е кандидатът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на варненския район „Приморски“, съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб в крайморския град народният представител Ивайло Костадинов. В район „Одесос“, където на 20 октомври също ще се проведат частични местни избори, формацията ще подкрепи кандидата за кмет, издигнат от „Възраждане“.

Ивайло Костадинов подчерта, че договореното сътрудничество между двете политически сили е валидно само за местния вот, не и за парламентарния.

Този път имаме шанс да променим нещата и във Варна, и в страната, но е необходимо избирателната активност да бъде висока, каза още Костадинов. Той и колегите му посочиха, че имат много предложения за подобряване на ситуацията в крайморския град, като подчертаха, че администрацията не се справя с проблемите със сметопоч

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев на среща в Министерския съвет. Той свика работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщиха от правителствената информационна служба. Ситуацията се следи всекидневно, беше докладвано на Главчев.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Служебният премиер поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щ

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

Със специално видео от Министерството на отбраната (МО) отдадоха почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин на страницата си във Фейсбук. 

„Българската армия изгуби двама от най-опитните и мотивирани авиатори, посветени на воинския си дълг и отдадени на страната си, оставили видима следа с делата си“, пишат от военното министерство.  

Майор Димитров и старши лейтенант Дункин остават в мислите и сърцата ни завинаги, допълват от МО.

Видеото завършва с думите „Орлите не умират – те отлитат.“

„Относно скандала, който се разразява в момента във връзка с вече споменатото от вас, аз смятам, че непрестанното повторение на този случай го прави все по-интересно и по-популярно, затова ще се въздържа“, отбеляза Галина Георгиева, член на СЕМ. 

Тя посочи, че регулаторът няма капацитета за вменяване на ангажименти, свързани с регулиране на инфлуенсърите. „Надявам да има възможност и законодателна инициатива в следващия парламент първо да оправим финансирането си, структурата на съвета и тогава да пристъпим към това да имаме или не нови задължения. Да, те чрез европейски актове ще бъдат вменени на съвета. Може би изчакването в по-подходящ момент, така че Съветът за електронни медии да е готов да ги посрещне и да ги изпълни, би било по-добре“, допълни тя.

Габриела Наплатанова също отбеляза, че медийният регулатор няма още изграден такъв капацитет. „СЕМ хронично страда от недофинансиране, от липса на достатъчно специалисти, които да извършват мониторинг и онлайн, и включително – средства, както и технически средства, за да се провежда такъв тип наблюдение“, отбеляза изпълняващата длъжността председател на регулатора. Тя обясни, че тези наблюдения, които се правят на изключително влиятелни инфлуенсъри с милиони последователи, се осъществяват в големите регулатори на големите европейски държави.

РЕКЛАМИ НА ХРАНИ И НАПИТКИ

В рамките на днешното заседание на СЕМ бе представен доклад от фокусирано наблюдение на реклами за храни и напитки. То е извършено в периода от 1 до 14 юли, а в обхвата му са програмите БНТ1, „Хоризонт“, Би Ти Ви, „Нова телевизия“, „Дарик радио България“ и „България он еър“. Фокусът на наблюдението е свързан с преценка за съответствие на излъчените реклами с разпоредбите на чл. 75 и 76 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). 

Мониторингът не регистрира нарушения на ЗРТ. По отношение на програма Би Ти Ви, без да е отчетено налице формално нарушение на закона, наблюдението намира за неудачно и в отклонение на етичните норми позиционирането на непряка реклама на спиртна напитка между епизоди на детски анимационни филми, посочи Емилия Станева от СЕМ, която представи доклада. В тази връзка предложението от страна на администрацията е да се изпрати писмо и да се сезира Националния съвет за саморегулация, допълни тя.

„Проблемът с качеството на храните, проблемът с това как се храним и как храним децата си е проблем, който трябва да бъде повдигнат на държавно политическо ниво и да бъде търсено решение чрез политическа стратегия“, посочи Соня Момчилова, по чието предложение бе осъществен мониторингът.  Разбира се, не съм и очаквала да имам основание да виня медиите за това, че се рекламират, от моя гледна точка, храни, които са вредни и които създават вредни навици в храненето на децата и не само, отбеляза тя.

„СЕМ нито има експертизата, нито разполага с лаборатория, за да прави проверка за това какво е вредно и какво не що се касае до рекламата на храни и напитки“, каза тя. По думите чрез партньорство с организации като Комисия за защита на потребителите, Министерство на земеделието и Българска агенция по безопасност на храните би могло да се стигне до полезни решения.

„Без никакво съмнение пристрастяването към бързите захари, както диетолозите и лекарите наричат някои захарни изделия, е нещо, което може да нанесе изключително сериозни здравни поражения върху организма на подрастващите и не само“, каза още Соня Момчилова. 

Според нея ако се проведе кръгла маса с компетентните институции, би могло да се направи  и изследване върху най-рекламираните храни. „Защото безконтролно, безпроблемно и напоително е рекламирането на бира, да речем, което от моя гледна точка е меко казано спорно, или участието на деца в реклама за кренвирши“, посочи Момчилова.

„Виждаме една картина, която показва не само законосъобразно, но и етично поведение от страна на доставчиците, за което трябва да им благодарим. И моето разбиране, действително, е, че по-големият фокус на проблема е другаде“, каза Симона Велева и отбеляза, че „рекламата на бира е законосъобразна“.

Тя направи предложение да се направи фокусирано наблюдение относно рекламите на храни и напитки в детските телевизии – както български, така и чуждестранни. Според нея този мониторинг трябва да бъде в по-ограничен период, който да не е по-голям от седем дни. Детските телевизии реално достигат до детската аудитория, обясни Велева.

„Ние виждаме картината каква е. Благодаря на колегите, положили труд за изготвянето на този мониторинг. Намирам го обаче за доста подробен в една част, която категорично не касае Съвета за електронни медии. Има достатъчно други на брой институции, които да се грижат за здравословното хранене на хората“, каза Галина Георгиева. Тя допълни, че от регулатора могат да направят своя мониторинг и да представят резултатите.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 03:13 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
11165
България

СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах

Има 22 сигнала до Съвета за електронни медии (СЕМ) от вчера по повод клип, рекламиращ енергийна напитка в прахообразен вид. Това съобщи на заседание на регулатора днес изпълняващата длъжността председател Габриела Наплатанова.„Бяха зададени и на нас въпроси, свързани с регулацията онлайн, за която СЕМ няма правомощия по закон“, посочи Наплатанова.

| 29 Август 2024, 14:02 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах
СЕМ е получил 22 сигнала по повод онлайн реклама на енергиен продукт на прах
Снимка © Владимир Шоков / БТА

Има 22 сигнала до Съвета за електронни медии (СЕМ) от вчера по повод клип, рекламиращ енергийна напитка в прахообразен вид. Това съобщи на заседание на регулатора днес изпълняващата длъжността председател Габриела Наплатанова.

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН). За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през то

Локомотив на пътнически влак се запали до Чирпан, научи от пожарната.

следва 

От началото на годината до 15 септември общо 30 са новите случаи на туберколоза и на рецидиви, регистрирани в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ)- Хасково. Това съобщи специалистът по белодробни заболявания и ръководител на Диагностично-консултативния център към лечебното заведение д-р Пламен Шумаков на брифинг в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). 

Той припомни, че седем от случаите бяха открити през първите пет месеца на годината. Медикът посочи, че в момента най-младият пациент на екипа е 17-годишно момиче. 

Д-р Шумаков изнесе актуални данни по повод приключването на третата кампанийна седмица с цел повишаване обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза. Тя е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г.

Община Попово започна работа по изпълнението на проект, свързан с реализацията на мерки за предотвратяване на наводнения от река Поповска. Дейностите започнаха, след като Общината сключи споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и бе одобрена за финансиране от държавния бюджет за 2024 г., информират от общинската администрация. 

Община Попово е сключила договор с фирмата изпълнител на строително-монтажните работи. Стойността на проекта е общо 3 073 100 лева. Крайният срок за изпълнението му е 31 декември 2026 година. 

Извършват се изкопни работи по корекцията на коритото на реката и почистване на терена около него в района на ул. „Аспарух“. Впоследствие предстои изграждане на бетонни укрепителни стени и облицовки в участъка до ул. „Раковска“, посочват от администрацията. 

Проектът е един от ше

Голяма част от град Вършец остава без вода днес и утре заради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от местната общинска управа.

Подменят се около 20 метра от главния водопровод по бул. „България“. Улиците, на които ще бъде спряно водоподаването са „Д-р Елена Теодосиева“, „Алеко Константинов“, „Иван Вазов“, „Янко Сакъзов“, „Банкя“, „Александър Стамболийски“, „Тодорини кукли“, „Цар Иван Асен II”, „Цар Симеон“, „Цар Борис“, „Христо Смирненски“, „Климент Охридски“, ниските части на града от центъра към изхода за Монтана, както и високите части в района на климатичното училище.

Ремонтните дейности ще продължат до 20:00 часа на 19 септември. Община Вършец ще осигури вода за битови нужди на жителите за 36-те часа, п

„Бяха зададени и на нас въпроси, свързани с регулацията онлайн, за която СЕМ няма правомощия по закон“, посочи Наплатанова. По думите в една трета от европейските държави има стриктни правила и регулация върху съдържанието, публикувано от т.нар. влогъри и инфлуенсъри - хора с влияние върху аудиторията в мрежата, върху съдържанието, Тази регулация е на базата на техния приход от реклами онлайн, на размера на аудиторията и на характера на създаваното съдържание, допълни Наплатанова.

Ставаме свидетели на абсурди като това енергийна напитка да рекламира, че се приема, чрез смъркане - нещо, което на мен ми се струва обезпокоително, посочи Соня Момчилова, член на СЕМ.

РЕГУЛАЦИЯТА ОНЛАЙН

Действително има един превес върху регулацията на традиционните медии, а в онлайн пространството създателите на съдържание рекламират какво ли не, включително редица незаконни продукти, отбеляза Симона Велева, член на медийния регулатор.

По думите в интернет може да се видят реклами на хранителни добавки и лекарства за диабетици, които помагат за отслабване и чайове за отслабване, като невинаги е ясно с какъв произход са тези продукти. Освен това се промотират хирургични и медицински процедури, допълни тя. „Тази цяла сфера на липса на регулация създава едно нечестно предимство на съдържанието онлайн, особено при положение, че те дърпат от бюджета на традиционните медии по отношение на рекламата“, обясни Симона Велева. Тя цитира доклад на Европейската комисия (ЕК), според който един от всеки петима инфлуенсъри разкрива, че рекламира дадена стока, а не я предлага като нещо, което харесва.

Светослав Иванов е кандидатът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) за кмет на варненския район „Приморски“, съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб в крайморския град народният представител Ивайло Костадинов. В район „Одесос“, където на 20 октомври също ще се проведат частични местни избори, формацията ще подкрепи кандидата за кмет, издигнат от „Възраждане“.

Ивайло Костадинов подчерта, че договореното сътрудничество между двете политически сили е валидно само за местния вот, не и за парламентарния.

Този път имаме шанс да променим нещата и във Варна, и в страната, но е необходимо избирателната активност да бъде висока, каза още Костадинов. Той и колегите му посочиха, че имат много предложения за подобряване на ситуацията в крайморския град, като подчертаха, че администрацията не се справя с проблемите със сметопоч

През нощта над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее, по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне ново заоблачаване, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще отслабне, в Западна България и ще стихне, и там в котловините към сутринта ще се образува мъгла.

Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, по-високи по Черноморието - 15°-18°; в София около 7°.

Утре над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен о

Няма опасност България да бъде застигната от циклона, причиняващ опустошителни валежи и наводнения в Централна и Източна Европа. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев на среща в Министерския съвет. Той свика работна среща в Министерския съвет заради бедственото положение в редица европейски региони, съобщиха от правителствената информационна служба. Ситуацията се следи всекидневно, беше докладвано на Главчев.

Във фокуса на срещата бяха също превантивните действия, които се правят планово по почистване на речни корита, отводнителни канали и възстановяване на диги. Служебният премиер поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия. В тази връзка ще се изпратят писма до областните управители и кметовете за наличностите им като техника и материали за справяне с бедствени ситуации и за превенция.

Възможностите за финансиране на щ

Листите ще се редят от колективните органи на партията, каза пред журналисти нечленуващият в парламентарна група депутат Валентин Тончев, който подкрепя почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на влизане в централата на партията. Така той отговори на въпроса дали почетният председател Ахмед Доган ще е този, който ще определя кандидатите на формацията за предстоящите избори на 27 октомври.

„Листите ще се редят от колективните органи на партията, нещо, за което Делян Пеевски и групата около него бяха изключени, защото унищожиха колективните органи на партията“, каза Тончев.

Той допълни, че от структурите на ДПС искали Ахмед Доган да води абсолютно всички листи, но по закон това няма как да се получи.

Според Валентин Тончев, от ДПС нееднократно са казвали, че Ахмед Доган се връща в политиката и най-естественото е той да си е на работното място и да упраж

Със специално видео от Министерството на отбраната (МО) отдадоха почит към хората и поклон към военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин на страницата си във Фейсбук. 

„Българската армия изгуби двама от най-опитните и мотивирани авиатори, посветени на воинския си дълг и отдадени на страната си, оставили видима следа с делата си“, пишат от военното министерство.  

Майор Димитров и старши лейтенант Дункин остават в мислите и сърцата ни завинаги, допълват от МО.

Видеото завършва с думите „Орлите не умират – те отлитат.“

„Относно скандала, който се разразява в момента във връзка с вече споменатото от вас, аз смятам, че непрестанното повторение на този случай го прави все по-интересно и по-популярно, затова ще се въздържа“, отбеляза Галина Георгиева, член на СЕМ. 

Тя посочи, че регулаторът няма капацитета за вменяване на ангажименти, свързани с регулиране на инфлуенсърите. „Надявам да има възможност и законодателна инициатива в следващия парламент първо да оправим финансирането си, структурата на съвета и тогава да пристъпим към това да имаме или не нови задължения. Да, те чрез европейски актове ще бъдат вменени на съвета. Може би изчакването в по-подходящ момент, така че Съветът за електронни медии да е готов да ги посрещне и да ги изпълни, би било по-добре“, допълни тя.

Габриела Наплатанова също отбеляза, че медийният регулатор няма още изграден такъв капацитет. „СЕМ хронично страда от недофинансиране, от липса на достатъчно специалисти, които да извършват мониторинг и онлайн, и включително – средства, както и технически средства, за да се провежда такъв тип наблюдение“, отбеляза изпълняващата длъжността председател на регулатора. Тя обясни, че тези наблюдения, които се правят на изключително влиятелни инфлуенсъри с милиони последователи, се осъществяват в големите регулатори на големите европейски държави.

РЕКЛАМИ НА ХРАНИ И НАПИТКИ

В рамките на днешното заседание на СЕМ бе представен доклад от фокусирано наблюдение на реклами за храни и напитки. То е извършено в периода от 1 до 14 юли, а в обхвата му са програмите БНТ1, „Хоризонт“, Би Ти Ви, „Нова телевизия“, „Дарик радио България“ и „България он еър“. Фокусът на наблюдението е свързан с преценка за съответствие на излъчените реклами с разпоредбите на чл. 75 и 76 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). 

Мониторингът не регистрира нарушения на ЗРТ. По отношение на програма Би Ти Ви, без да е отчетено налице формално нарушение на закона, наблюдението намира за неудачно и в отклонение на етичните норми позиционирането на непряка реклама на спиртна напитка между епизоди на детски анимационни филми, посочи Емилия Станева от СЕМ, която представи доклада. В тази връзка предложението от страна на администрацията е да се изпрати писмо и да се сезира Националния съвет за саморегулация, допълни тя.

„Проблемът с качеството на храните, проблемът с това как се храним и как храним децата си е проблем, който трябва да бъде повдигнат на държавно политическо ниво и да бъде търсено решение чрез политическа стратегия“, посочи Соня Момчилова, по чието предложение бе осъществен мониторингът.  Разбира се, не съм и очаквала да имам основание да виня медиите за това, че се рекламират, от моя гледна точка, храни, които са вредни и които създават вредни навици в храненето на децата и не само, отбеляза тя.

„СЕМ нито има експертизата, нито разполага с лаборатория, за да прави проверка за това какво е вредно и какво не що се касае до рекламата на храни и напитки“, каза тя. По думите чрез партньорство с организации като Комисия за защита на потребителите, Министерство на земеделието и Българска агенция по безопасност на храните би могло да се стигне до полезни решения.

„Без никакво съмнение пристрастяването към бързите захари, както диетолозите и лекарите наричат някои захарни изделия, е нещо, което може да нанесе изключително сериозни здравни поражения върху организма на подрастващите и не само“, каза още Соня Момчилова. 

Според нея ако се проведе кръгла маса с компетентните институции, би могло да се направи  и изследване върху най-рекламираните храни. „Защото безконтролно, безпроблемно и напоително е рекламирането на бира, да речем, което от моя гледна точка е меко казано спорно, или участието на деца в реклама за кренвирши“, посочи Момчилова.

„Виждаме една картина, която показва не само законосъобразно, но и етично поведение от страна на доставчиците, за което трябва да им благодарим. И моето разбиране, действително, е, че по-големият фокус на проблема е другаде“, каза Симона Велева и отбеляза, че „рекламата на бира е законосъобразна“.

Тя направи предложение да се направи фокусирано наблюдение относно рекламите на храни и напитки в детските телевизии – както български, така и чуждестранни. Според нея този мониторинг трябва да бъде в по-ограничен период, който да не е по-голям от седем дни. Детските телевизии реално достигат до детската аудитория, обясни Велева.

„Ние виждаме картината каква е. Благодаря на колегите, положили труд за изготвянето на този мониторинг. Намирам го обаче за доста подробен в една част, която категорично не касае Съвета за електронни медии. Има достатъчно други на брой институции, които да се грижат за здравословното хранене на хората“, каза Галина Георгиева. Тя допълни, че от регулатора могат да направят своя мониторинг и да представят резултатите.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.