Начало Сфера Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници
11541
България

Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници

Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха на заседание общинските съветници в старата столица.То е предизвикано от различни фактори.

| 29 Август 2024, 14:05 ч.
Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници
Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници
Снимка © Изпълнителна агенция по горите

Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха на заседание общинските съветници в старата столица. То е предизвикано от различни фактори. Сред тях най-сериозни са повсеместната зараза с несъвършената гъба Sphaeropis sapinea Fr., която причинява съхнене (рак) на леторасли и клонки на бора, както и с изключително опасния за човек и животни вредител Борова процесионка.

На 15 септември 1959 г. Никита Хрушчов става първият съветски лидер посетил Съединените американски щати. Визитата, която продължава до 27 септември, е във връзка с редовната сесия на Общото събрание на ООН. По време на посещението Никита Хрушчов няколко пъти се среща с президента на САЩ Дуайт Айзенхауер, гостува на сенатори в Конгреса, полемира с представители на профсъюзите и индустриалците и се запознава с холивудски знаменитости.

В рамките на двуседмичната визита съветският лидер посещава столицата Вашингтон, мегаполиса Ню Йорк, щата Айова известен като „центъра на царевицата“, както и Лос Анджелис и Холивуд на Западното крайбрежие, където прекарва 8 дни.

В съвместно комюнике, разпространено на 28 септември, двете страни заявяват, че е необходимо да се решат неурегулираните спорни въпроси без използването на сила, с мирни средства, ч

Пожарните екипи са потушили общо 54 пожара през изминалото денонощие. Пострадал е един човек. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Жена на 50 години е пострадала вчера при пожар в къща в село Бъдеще, община Стара Загора. Пожарът е загасен от  четирима служители от РСПБЗН – Стара Загора.   

Звената за ПБЗН са се отзовали на 89 сигнала за произшествия, се посочва още в съобщението. С преки материални щети през изминалото денонощие са станали 17 пожара.  Без нанесени материални щети са възникнали 37 пожара. 

Екипите на ПБЗП са извършили 32 спасителни дейности и помощни операции, от които - осем при катастрофи в транспортни средства и 24 техническа помощ.

Лъжливите повиквания са били три. 

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

От партия „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори и да имат двама депутати от Шуменския избирателен район в парламента. Това казаха на пресконференция на тема “Актуална предизборна обстановка" в Националния пресклуб в Шумен народният представител от Шуменския избирателен район в 50-ото Народно събрание Веселин Вешев и Ивайло Обретенов – председател на групата на "Възраждане" в Общинския съвет в Шумен, който е и общински председател на партията. 

„До няколко дни „Възраждане“ ще регистрира листата си в Шумен за предстоящите парламентарни избори. Тя няма да има големи промени спрямо листата, която бе за предните избори. Очакванията ни са в община Шумен да сме първа политическа сила, тъй като в момента сме втори, с по-малко от хиляда гласа след ГЕРБ. Надяваме се, че има п

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Сигналът за проблема беше подаден от общинския съветник Стилян Найденов. Той посочи, че боровите гори във и около Велико Търново, разположени и на територии общинска собственост, са в изключително влошено фитосанитарно състояние, а в някои части напълно унищожени. Короните са рехави, съхнещи, с изсипани иглици или напълно изсъхнали, каквито преобладават главно в село Арбанаси, местността Ксилифор, кварталите „Картала" и „Чолаковци" в областния град. Средната степен на увреждане, по данни на предоставен на Стилян Найденов експертен анализ, е над 60 на сто. Здравите борове и тези с единични повреди са малко, предимно в периферията на гората. Насажденията от този вид в района са на близо половин век. Съставени са предимно от черен и бял бор, но дърветата са извън естествената си зона на разпространение и това е основната причина да бъдат атакувани от опасни фитопатогени. Сходна е съдбата на боровите гори и в други части на България, обясни общинският съветник.

Най-голяма вреда за местните борове, по данни на експертите, се оказва несъвършената гъба Sphaeropis sapinea Fr., която има висока агресивност - заразява иглиците, клонките и пъпките на новите леторасли, които изсъхват и загиват. На по-късен етап умират цели клони, дървета и насаждения. В повечето случаи възстановяването на короните е невъзможно, а процесът - необратим. Черният бор допълнително е атакуван от фитопатогена на отслабването - Dothistroma septospora, причиняваща изсъхване и преждевременно изсипване на две и тригодишните иглици. Тя намалява възходящото сокотечение и причинява съхнене на клони отдолу нагоре и отвътре навън на короните. Инфектирането на иглиците става през пролетта и есента, при благоприятни условия и през лятото, а същинската болест се проявява през есента и зимата. По някои от боровете се разпознават и плодни тела на гъбата Cyclaneusma minus, която атакува предимно млади дървета и причинява изсипване иглиците, посочи Найденов.

Друг голям проблем за дърветата в региона, но и за хората и животните, е Боровата процесионка. Борова процесионка (Thaumetopoea pityoсaтра) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди "Thaumetopoea Pityocampa Schiff". Гъсениците от този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. Боровата процесионка е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името й е свързано с начина на придвижване на гъсениците от вида, които го правят една след друга в процесия. Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор, с което причиняват обезлистване на дърветата.

Общинско предприятие „Горско стопанство“ е наясно с проблема, коментира пред местния парламент кмета на Велико Търново Даниел Панов. През годините постоянно се извършват лесо-патологични обследвания, подават се сигнални листи и се изготвят планови извлечения. Във времето досега са правени санитарни сечи. Причините за съхненето на насажденията са комплексни, предизвикани от биотични и абиотични фактори, според типовете, месторастението им и тяхната възраст. Наблюдават се също различни видове гъбични заболявания, поражения от снеголоми, както и от падналата градушка на 12 юни тази година в землищата на Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Велико Търново. Сериозен фактор за съхненето на дърветата е и голямото засушаване, посочи Панов.

На 3 юли, след проведена процедура и сключен договор за извеждане на санитарна сеч върху площ от 111 декара, с предвидено ползване на 1235 кубични метра дървесина, от които 93 процента черен бор, са издадени позволителни за сеч във великотърновския кв. „Чолаковци“, която все още не е започнала. На 11 септември ще бъде обявена нова процедура за провеждане на санитарна сеч на борови култури в селата Самоводене, Дебелец и Плаково. В процес на обхождане и изготвяне на нов план-извлечение са дейностите в землището на селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси и град Велико Търново. Същите са одобрени за провеждане на санитарна сеч, като 95 процента от тях са държавни територии, каза кметът на старата столица, като допълни, че тези изсъхнали дървета носят опасност и от възникване на пожари.

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности. Това заяви Антон Марков, генерален консул на България в Солун, по време на откриването на паметната плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на консулството. 

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на , решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Официалното откриване на демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ в стопанство "ДЕИВ-2007" в село Мало Конаре, област Пазарджик, ще се състои на 18 септември от 10:00 часа. Демо точката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе, съфинансиран от Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 и Програма "Цифрова Европа" на Европейската комисия (ЕК). Събитието включва демонстрации на технологичните решения в стопанството, както и лекционни панели с практически съвети и технологии за прецизно земеделие и по-конкретно в зеленчукопроизводството, съобщиха от АгроХъб.БГ.

В откриването ще вземат участие експертите от дирекция "Развитие на селските

Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра“ и местния футболен клуб „Доростол“ организират благотворителен футболен турнир за деца, съобщиха от сдружението. Инициативата е насрочена за 23 септември и ще се осъществи със съдействието на Община Силистра.

В надпреварата ще участват отборите на „Доростол“, „Добруджа“ от Добрич и „Спартак“, и „Одесос“ от Варна. Те ще бъдат представени от деца, родени през 2013-а, 2014-а и 2015 година. Специални гости на турнира ще бъдат легендите на българския футбол Чавдар Цветков и Емил Костадинов.

По време на събитието ще има и базар за рекламни материали на Футболен клуб „Доростол“ и фен артикули – екипи, тениски, чаши, ключодържатели. Със събраните от продажбата им средства ще бъде подпомогната детско-юношеската школа на силистренския фу

Досега Община Велико Търново е извършила залесяване на голи сечи от топола, а в проведените санитарни сечи с интензивност от 100 процента иглолистни култури не е извършвано залесяване. Това е така, защото там не се отсичат целите дървета, а само болните и се запазват всички широколистни видове. Гората се възобновява смесено, издънково и семенно, главно с широколистни видове, обясни Панов. Той добави, че към момента не се планира кампания по поставяне на феромонови капани за борба с Боровата процесионка. Мерките за ограничаването на съхненето ще бъдат проведени съвместно с Държавно горско стопанство „Болярка“ и Северноцентрално държавно предприятие Габрово. На територията на Държавно горско стопанство „Болярка“ има поставени такива капани, но това не е метод за борба, а за установяване на популацията и развитието им, поясни кметът. Най-успешната мярка за борба на територията на страната е санитарната сеч, подчерта той.

Анализ на Министерство на земеделието и горите показва, че иглолистните дървета, които съхнат, не са характерни и подходящи за нашата територия. Затова идеята е на тяхно място да бъде залесено с широколистни дървета, посочи в края на изказването си Даниел Панов.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Намирам се в Йемен, където ще се опитам да стигна до българите от кораба „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader) - капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил В ...
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза ...
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Хасково за 2023 година е 100,59 процента, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При заложени приходи от 37 944 465 лв. ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 03:52 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11541
България

Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници

Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха на заседание общинските съветници в старата столица.То е предизвикано от различни фактори.

| 29 Август 2024, 14:05 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници
Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха общинските съветници
Снимка © Изпълнителна агенция по горите

Мерки за борба с масовото загиване на борови гори в община Велико Търново обсъдиха на заседание общинските съветници в старата столица. То е предизвикано от различни фактори. Сред тях най-сериозни са повсеместната зараза с несъвършената гъба Sphaeropis sapinea Fr., която причинява съхнене (рак) на леторасли и клонки на бора, както и с изключително опасния за човек и животни вредител Борова процесионка.

На 15 септември 1959 г. Никита Хрушчов става първият съветски лидер посетил Съединените американски щати. Визитата, която продължава до 27 септември, е във връзка с редовната сесия на Общото събрание на ООН. По време на посещението Никита Хрушчов няколко пъти се среща с президента на САЩ Дуайт Айзенхауер, гостува на сенатори в Конгреса, полемира с представители на профсъюзите и индустриалците и се запознава с холивудски знаменитости.

В рамките на двуседмичната визита съветският лидер посещава столицата Вашингтон, мегаполиса Ню Йорк, щата Айова известен като „центъра на царевицата“, както и Лос Анджелис и Холивуд на Западното крайбрежие, където прекарва 8 дни.

В съвместно комюнике, разпространено на 28 септември, двете страни заявяват, че е необходимо да се решат неурегулираните спорни въпроси без използването на сила, с мирни средства, ч

Пожарните екипи са потушили общо 54 пожара през изминалото денонощие. Пострадал е един човек. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Жена на 50 години е пострадала вчера при пожар в къща в село Бъдеще, община Стара Загора. Пожарът е загасен от  четирима служители от РСПБЗН – Стара Загора.   

Звената за ПБЗН са се отзовали на 89 сигнала за произшествия, се посочва още в съобщението. С преки материални щети през изминалото денонощие са станали 17 пожара.  Без нанесени материални щети са възникнали 37 пожара. 

Екипите на ПБЗП са извършили 32 спасителни дейности и помощни операции, от които - осем при катастрофи в транспортни средства и 24 техническа помощ.

Лъжливите повиквания са били три. 

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова подаде оставка, съобщиха от Общинската администрация. Временно ресорът ще бъде поет от заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов.

Оставката й бе поискана миналата седмица от общинските съветници от сдружението "Браво, Пловдив", с които Петкова участва на местния вот и влезе в Общинския съвет. Причините, които изтъкнаха те, са несправяне с поверения ресор и съмнения за корупция.

Тогава Петкова коментира, че е изненадана от безпочвените обвинения и след разговор с кмета Костадин Димитров ще решат дали да остане на поста. 

От партия „Възраждане“ очакват да бъдат първа политическа сила в община Шумен на предстоящите парламентарни избори и да имат двама депутати от Шуменския избирателен район в парламента. Това казаха на пресконференция на тема “Актуална предизборна обстановка" в Националния пресклуб в Шумен народният представител от Шуменския избирателен район в 50-ото Народно събрание Веселин Вешев и Ивайло Обретенов – председател на групата на "Възраждане" в Общинския съвет в Шумен, който е и общински председател на партията. 

„До няколко дни „Възраждане“ ще регистрира листата си в Шумен за предстоящите парламентарни избори. Тя няма да има големи промени спрямо листата, която бе за предните избори. Очакванията ни са в община Шумен да сме първа политическа сила, тъй като в момента сме втори, с по-малко от хиляда гласа след ГЕРБ. Надяваме се, че има п

Общинските съветници на Добрич приеха кооперативният пазар да бъде преместен на паркинга на площад „Свобода“, като ще заема 116 паркоместа от обозначената синя зона, която със същото решение ще бъде временно спряна. Това стана известно по време на редовното заседание на Общинския съвет днес. Преместването се налага поради предстоящ ремонт на Централния кооперативен пазар на Добрич. 

След близо тричасови дебати и прекъсване за нанасяне на всички предложения в проекта на решение, общинските съветници гласуваха докладната в цялост. Преди това местният парламент се произнесе по всяка една от предложените точки в решението. 

В първоначалния вид на докладната бе предложено пазарът да бъде разделен и преместен на два паркинга, като единият е пред жилищен блок. В комисиите, които разглеждаха предложението, бе постъпила жалба от живущите в кооперацията, че т

Сигналът за проблема беше подаден от общинския съветник Стилян Найденов. Той посочи, че боровите гори във и около Велико Търново, разположени и на територии общинска собственост, са в изключително влошено фитосанитарно състояние, а в някои части напълно унищожени. Короните са рехави, съхнещи, с изсипани иглици или напълно изсъхнали, каквито преобладават главно в село Арбанаси, местността Ксилифор, кварталите „Картала" и „Чолаковци" в областния град. Средната степен на увреждане, по данни на предоставен на Стилян Найденов експертен анализ, е над 60 на сто. Здравите борове и тези с единични повреди са малко, предимно в периферията на гората. Насажденията от този вид в района са на близо половин век. Съставени са предимно от черен и бял бор, но дърветата са извън естествената си зона на разпространение и това е основната причина да бъдат атакувани от опасни фитопатогени. Сходна е съдбата на боровите гори и в други части на България, обясни общинският съветник.

Най-голяма вреда за местните борове, по данни на експертите, се оказва несъвършената гъба Sphaeropis sapinea Fr., която има висока агресивност - заразява иглиците, клонките и пъпките на новите леторасли, които изсъхват и загиват. На по-късен етап умират цели клони, дървета и насаждения. В повечето случаи възстановяването на короните е невъзможно, а процесът - необратим. Черният бор допълнително е атакуван от фитопатогена на отслабването - Dothistroma septospora, причиняваща изсъхване и преждевременно изсипване на две и тригодишните иглици. Тя намалява възходящото сокотечение и причинява съхнене на клони отдолу нагоре и отвътре навън на короните. Инфектирането на иглиците става през пролетта и есента, при благоприятни условия и през лятото, а същинската болест се проявява през есента и зимата. По някои от боровете се разпознават и плодни тела на гъбата Cyclaneusma minus, която атакува предимно млади дървета и причинява изсипване иглиците, посочи Найденов.

Друг голям проблем за дърветата в региона, но и за хората и животните, е Боровата процесионка. Борова процесионка (Thaumetopoea pityoсaтра) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди "Thaumetopoea Pityocampa Schiff". Гъсениците от този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. Боровата процесионка е един от най-разпространените вредители в иглолистните насаждения в страната. Името й е свързано с начина на придвижване на гъсениците от вида, които го правят една след друга в процесия. Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор, с което причиняват обезлистване на дърветата.

Общинско предприятие „Горско стопанство“ е наясно с проблема, коментира пред местния парламент кмета на Велико Търново Даниел Панов. През годините постоянно се извършват лесо-патологични обследвания, подават се сигнални листи и се изготвят планови извлечения. Във времето досега са правени санитарни сечи. Причините за съхненето на насажденията са комплексни, предизвикани от биотични и абиотични фактори, според типовете, месторастението им и тяхната възраст. Наблюдават се също различни видове гъбични заболявания, поражения от снеголоми, както и от падналата градушка на 12 юни тази година в землищата на Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Велико Търново. Сериозен фактор за съхненето на дърветата е и голямото засушаване, посочи Панов.

На 3 юли, след проведена процедура и сключен договор за извеждане на санитарна сеч върху площ от 111 декара, с предвидено ползване на 1235 кубични метра дървесина, от които 93 процента черен бор, са издадени позволителни за сеч във великотърновския кв. „Чолаковци“, която все още не е започнала. На 11 септември ще бъде обявена нова процедура за провеждане на санитарна сеч на борови култури в селата Самоводене, Дебелец и Плаково. В процес на обхождане и изготвяне на нов план-извлечение са дейностите в землището на селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси и град Велико Търново. Същите са одобрени за провеждане на санитарна сеч, като 95 процента от тях са държавни територии, каза кметът на старата столица, като допълни, че тези изсъхнали дървета носят опасност и от възникване на пожари.

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности. Това заяви Антон Марков, генерален консул на България в Солун, по време на откриването на паметната плоча на Атанас и Любомир Далчеви в двора на консулството. 

„Много се вълнувам от днешния ден, защото това е един много хубав ден за Генералното консулство. Преди няколко месеца, когато се видяхме с г-н Кирил Вълчев, генерален директор на , решихме, че трябва да направим нещо за българите в Солун – да увековечим наши личности, които са важни не само за историята на България, но и на Гърция. На шега решихме и започнахме това мероприятие. Искахме да се случи за рождения ден на Атанас Далчев, но по обективни причини не можахме. Тогава си дадохме срок, че до 15 септември ще го направим. Щастлив съм, че успяхме. Искам да благодаря на роднините, на семейство Далчеви, както и на всички специални гости, които са дошли

Двойно ще бъде завишен контролът за неправомерно ползване на вода не за питейни, а за битови нужди. Това съобщи днес по време на среща с кметовете и кметските наместници от малките населени места в община Стара Загора инж. Румен Миланов, управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Стара Загора. Той посочи, че  ще бъдат създадени нови контролни групи, които ще извършват проверки. "Там, където случаите са най-драстични, ние сме наясно къде е това, ще бъдат монтирани водомерни шахти извън територията на имота и по този начин хипотезата с байпасите и незаконните отклонения ще бъде неутрализирана", обясни Миланов.

Той представи разработка на дружеството, която е била приета положително от "Български ВиК холдинг" ЕАД, и която гарантира доброто водоснабдяване в областта. ВиК Стара Загора е първото дружество в страната, което направи такава разработка. Тя гарантира хоризонт н

Започва ремонт на емблематична вековна сграда в центъра на Търговище. Позната като Земеделската банка, сградата е строена в периода 1912 – 1915 година. В дейностите по възстановяване ще бъдат вложени близо 4 500 000 лева, обявиха на брифинг кметът на Търговище Дарин Димитров, директорът на дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ в Общината инж. Светлана Деянова и инж. Донче Райчева от фирмата изпълнител на ремонтните дейности - „Стройкомерс-ТТ“ - Търговище.

Пред журналисти кметът Димитров посочи, че идеята на общинското ръководство е сградата да бъде използвана за радостни събития и ритуали. Тя ще остане общинска собственост и ще се радваме нашите съграждани да се радват и да я посещават след успешния ремонт, каза той. Кметът връчи документите за откриване на строителната площадка на фирмата изпълнител.

Проектът цели възстано

Официалното откриване на демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ в стопанство "ДЕИВ-2007" в село Мало Конаре, област Пазарджик, ще се състои на 18 септември от 10:00 часа. Демо точката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе, съфинансиран от Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 и Програма "Цифрова Европа" на Европейската комисия (ЕК). Събитието включва демонстрации на технологичните решения в стопанството, както и лекционни панели с практически съвети и технологии за прецизно земеделие и по-конкретно в зеленчукопроизводството, съобщиха от АгроХъб.БГ.

В откриването ще вземат участие експертите от дирекция "Развитие на селските

Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Бъдеще за Силистра“ и местния футболен клуб „Доростол“ организират благотворителен футболен турнир за деца, съобщиха от сдружението. Инициативата е насрочена за 23 септември и ще се осъществи със съдействието на Община Силистра.

В надпреварата ще участват отборите на „Доростол“, „Добруджа“ от Добрич и „Спартак“, и „Одесос“ от Варна. Те ще бъдат представени от деца, родени през 2013-а, 2014-а и 2015 година. Специални гости на турнира ще бъдат легендите на българския футбол Чавдар Цветков и Емил Костадинов.

По време на събитието ще има и базар за рекламни материали на Футболен клуб „Доростол“ и фен артикули – екипи, тениски, чаши, ключодържатели. Със събраните от продажбата им средства ще бъде подпомогната детско-юношеската школа на силистренския фу

Досега Община Велико Търново е извършила залесяване на голи сечи от топола, а в проведените санитарни сечи с интензивност от 100 процента иглолистни култури не е извършвано залесяване. Това е така, защото там не се отсичат целите дървета, а само болните и се запазват всички широколистни видове. Гората се възобновява смесено, издънково и семенно, главно с широколистни видове, обясни Панов. Той добави, че към момента не се планира кампания по поставяне на феромонови капани за борба с Боровата процесионка. Мерките за ограничаването на съхненето ще бъдат проведени съвместно с Държавно горско стопанство „Болярка“ и Северноцентрално държавно предприятие Габрово. На територията на Държавно горско стопанство „Болярка“ има поставени такива капани, но това не е метод за борба, а за установяване на популацията и развитието им, поясни кметът. Най-успешната мярка за борба на територията на страната е санитарната сеч, подчерта той.

Анализ на Министерство на земеделието и горите показва, че иглолистните дървета, които съхнат, не са характерни и подходящи за нашата територия. Затова идеята е на тяхно място да бъде залесено с широколистни дървета, посочи в края на изказването си Даниел Панов.

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна, каза Росен Карадимов
Изпълнението на местните приходи в бюджета на Община Хасково за 2023 г. е над 100 процента, съобщиха от общинската администрация
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.