Начало Сфера Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления
12183
България

Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на 2024 г. до момента.През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента.

| 29 Август 2024, 15:18 ч.
Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления
Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления
Снимка © БТА

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на 2024 г. до момента. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента. Това съобщи директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов при представянето на изготвен по инициатива на полицията в областния град филм „За да има утре“. Филмът е подготвен с цел превенция от домашно насилие. За първото шестмесечие на тази година са издадени и 93 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 58 са за незабавна, а 35 – за постоянна защита, отбеляза Гендов. 

Гражданите могат да проверят дали са в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партии и коалиции в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Проверката може да бъде направена на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат/инициативен комитет са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните им данни до Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), която е компетентният орган да ги разгледа. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност, информират от ЦИК.

Поредна акция на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се състои в Ямбол на 5 октомври. Предавателният пункт ще бъде разположен от 10:00 до 14:00 часа на паркинга пред магазин „Кауфланд“, съобщиха на регионалната Фейсбук страница на инициативата. Освен пластмасови капачки, ще се събират и алуминиеви кенчета.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ са организира от няколко години в страната. Чрез нея до момента са осигурени 22 кувьоза за новородени, шест неонатални линейки, две високопроходими линейки и над 40 медицински уреда за болници в страната. Средствата за тях са от рециклираните над 1 000 000 кг пластмаса, допълват организаторите.

Последната акция на „Капачки за бъдеще“ в Ямбол се състоя пред спортна зала „Диана“ през април т. г., припомня . Есенната кампания в града през 2023 г. беше изключително успе

Знанието е сила, която може да отвори всички врати и да преодолее всяка една бариера. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова на тържеството по повод откриването на новата учебна година в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. 

Водосвет отслужи българският патриарх Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По думите на Росица Кирова първият учебен звънец е ново начало за всеки един ученик.

Всяко ваше усилие, скъпи ученици, е нещо, което правите за самите вас. Правите го не за да се докажете, че можете - на преподаватели, родители, близки или семейство. Правите го, за да бъдете себе си по пътя на изпитанията, състезанията и утвърждаването. Знанието е пътят към успеха. Учете старателно, уважавайте своите учители, бъдете добри приятели на своите съученици. Повярвайте, че

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили (ВВС), 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, при която двамата пилоти загинаха.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Началникът на отбраната изрази дълбоки съболезнования на близките и колегите на загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Като началник на отбраната, изпитвам неопределима болка при загубата на всеки военнослужещ. Всичко, с което може да помогнем и се полага н

С урок по безопасност на движението и велопоход Община Бургас насърчава използването на електрически велосипеди като средство за придвижване. Дейностите са част от инициативата „Байк хъб Бургас“, която ще се състои на 20 септември в Експозиционен център „Флора“ по повод Европейската седмица на мобилността. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, която е организатор на събитието.

Кампанията с наслов „Споделени обществени пространство“ има за цел да насърчи обществото към толерантност и безопасност на пътя, за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха в населените места, както и за по-добро качество на живота, посочиха от Общината.

Инициативата ще бъде открита на пространството пред Експоцентър „Флора“ с урок по безопасност на движението. Лектор ще бъде Марин Димитров от Областната дирекция на МВР в Бу

В 89 на сто от регистрираните случаи на насилие жертвите са жени, а в останалите 11 процента - мъже, бе съобщено на пресконференцията. На нея присъстваха и административният ръководител на Окръжния съд в Шумен София Радославова, и административният ръководител на Окръжна прокуратура в града Орлин Куздов, които са сред участниците във филма, чийто автор е говорителят на ОД на МВР в Шумен Ася Йорданова. В 15-минутната лента се разказва и за историята на две жени, жертва на домашно насилие, както и за действията на полицията при този вид престъпления. Филмът обяснява и какви са стъпките, които трябва да направи всеки, който е жертва на насилие. 

„Говорейки за цифри трябва да си дадем ясна сметка, че зад всяка една от тях стои страх, болка и страдание, стои една човешка съдба. Трябва ясно да си дадем сметка, че голяма част от пострадалите преживяват страх и срам да разкажат какво са преживели", посочи ст. комисар Гендов. 

„Направихме този филм с идеята не само да покажем как страданието на две пострадали жени е трудно да се превъзмогне, но и да кажем на всички, че има кой да ги защити и то веднага. Направихме този филм, за да кажем на всички, че един шамар не е нещо, което някой е заслужил и това трябва да остане вътре в семейството. Филмът показва стъпките, по които можем да реагираме така, че съответният човек да получи търсената защита. Филмът показва и онези неща, които остават вътре в семейството, от които много често хората се срамуват или ги е страх да ни разкажат. Искам да кажа на всички, че могат да получат защита и подкрепа в наше лице – на правоохранителните и правораздавателните органи. Филмът показва и стъпките, коти трябва да направи всеки, който приживе най-разпространената и най- прикритата форма на насилие“, заяви ст. комисар Гендов. 

Отговорът на въпроса за причината на този ръст престъпления е многопластов, посочи той. „Надявам се този ръст да се дължи на това, че пострадалите знаят, че реагирайки те ще получат онова, което очакват. Сроковете бяха променени, в рамките на 24 часа вече се произнася по молби за издаване на заповед за незабавна защита. Влияние върху този процес оказват и промените, които бяха направени в Наказателния кодекс. Знам, че прокуратурата получиха конкретни методически указания за това как бързо и адекватно трябва да се реагира. Искрено се надявам този процент да започне да намалява", каза още Гендов. 

„За да имаме толкова фрапиращи данни за случаи на домашно насилие от една страна е правният аспект. Законът дава възможност и хората се чувстват може би по-свободни да сезират надлежните органи с проблемите си, но има и друг много по-сериозен проблем за мен – липсата на умения да се общува в едно семейство и с близките. За съжаление в една ситуация, в която по някакъв начин се е зародил конфликт, вместо да бъде обсъден проблемът и да се опита да бъде намерено неговото решение, обикновено го няма това търпение и умение за общуване и се прибягва към по-бързия и по-лесния метод, метода на агресора - чрез сила, заплаха, закана или изнудване да наложи това, което иска. Ако ние не се научим отново да общуваме, да обсъждаме своите проблеми и да се отпиваме да ги разрешаваме, няма да намалим случаите на домашно насилие“, каза на пресконференцията София Радославова. По думите й механизмите, които са разписани в закона гарантират пострадалите да получат своевременна защита и призова хората да не се притесняват да я търсят.

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат. Това съобщиха от МВнР на сайта си.

Министърът изтъкна приноса на посланик Чебук, който със своята работа даде важен принос за новия импулс в развитието на отношенията между България и Молдова през последните години. В резултат на това двустранният политически диалог на високо равнище се утвърди като особено интензивен и носещ постигнати конкретни резултати и решения на важни и за двете страни въпроси, посочват от МВнР.

Предприети са решителни стъпки в подкрепа на българската общност в Молдова посредством различни финансови инструменти по линия на официалната българска помощ за разв

Позицията на БСП е, че това е категорично неприемлив език между два съседни народа. Това каза пред журналисти в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

Думите на Николоски предизвикаха реакциите на българските институции и политици в парламента още вчера.  

Недопустими изказвания още повече за две съседни държави. Считам, че ако трябва да се продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката, иначе много трудно може да има нормални взаимоотношения между две съседни държави, посочи Гуцано

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в село Мамарчево, за който се очакват 9,1 млн. лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите социални услуги и защитените жилища ще са на терен от 14 декара в района на бившето училище. Капацитетът ще е за 120 потребители. Ще бъде закрит сегашният Дом за пълнолетни с умствена изостаналост край село Малко Шарково, като част от политиката на държавата за закриване на такъв тип социални институции, стана известно на заседанието.

"Общинският заем ще бъде със срок на изплащане една година. Ще бъде поет от Фонд ФЛАГ, където в момента са най-изгодни условията за такъв кредит. Разходите ще бъдат възстановени веднага след отпускане на финансирането", посоч

„Ние българите сме много нетолерантни, не изслушваме никого, не изчакваме да чуем неговата теза, а си налагаме нашата“, добави окръжният прокурор Орлин Куздов. Развълнувах се от този филм, защото много добре отразява обективната действителност, която се шири в България, обобщи той. 

Този филм влиза в рамката от множество превантивни дейности, които реализираме на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен. Това е поредният материал, който изготвяме с цел превенция, каза още ст. комисар Гендов.

ОД на МВР в Шумен работи за подобряване на пътната безопасност и чрез филми, каза в интервю говорителят на полицията в областния град Ася Йорданова.

На 29 юни миналата година Областна дирекция на МВР бе отличена за принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата. При връчването на първите годишни награди за пътна безопасност на церемония в Националния пресклуб на , отличието бе присъдено за усилията, които екипът на дирекцията полага, за повишаване на обществената информираност и чувствителност по темата и превенция на пътнотранспортния травматизъм.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков за предстоящия вот на 27 октомври. Срещата се с ...
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
От 20 до 22 септември платформата за събития и креативни решения „Sтетика” гостува в град Белоградчик. Повече от 20 занаятчии, творци и производители участват в инициат ...
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче, където по-рано днес стана катастрофа с пострадали, съобщиха от Областната дирекция на М ...
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
От Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Кюстендил са създали организация за недопускане на нарушения и пътни инциденти по време на почивните дни и тържествата по случай Независ ...
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Общинските съветници в Каолиново на днешното си заседание гласуваха докладната записка, предвиждаща актуализиране на бюджета, в това число и на инвестиционната програма на общината ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 00:42 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
12183
България

Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на 2024 г. до момента.През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента.

| 29 Август 2024, 15:18 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления
Областната дирекция на МВР в Шумен изготви филм с цел превенция от домашното насилие, отчитайки ръст на този вид престъпления
Снимка © БТА

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на 2024 г. до момента. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента. Това съобщи директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов при представянето на изготвен по инициатива на полицията в областния град филм „За да има утре“. Филмът е подготвен с цел превенция от домашно насилие. За първото шестмесечие на тази година са издадени и 93 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 58 са за незабавна, а 35 – за постоянна защита, отбеляза Гендов. 

Гражданите могат да проверят дали са в списъците на лицата, подкрепящи регистрацията на партии и коалиции в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Проверката може да бъде направена на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Гражданите, които при проверка в списъците на лица, подкрепящи регистрацията на партия/коалиция/независим кандидат/инициативен комитет са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба с личните им данни до Комисия за защита на личните данни (КЗЛД), която е компетентният орган да ги разгледа. Подадените в ЦИК сигнали и жалби за злоупотреба с лични данни се препращат на КЗЛД по компетентност, информират от ЦИК.

Поредна акция на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се състои в Ямбол на 5 октомври. Предавателният пункт ще бъде разположен от 10:00 до 14:00 часа на паркинга пред магазин „Кауфланд“, съобщиха на регионалната Фейсбук страница на инициативата. Освен пластмасови капачки, ще се събират и алуминиеви кенчета.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ са организира от няколко години в страната. Чрез нея до момента са осигурени 22 кувьоза за новородени, шест неонатални линейки, две високопроходими линейки и над 40 медицински уреда за болници в страната. Средствата за тях са от рециклираните над 1 000 000 кг пластмаса, допълват организаторите.

Последната акция на „Капачки за бъдеще“ в Ямбол се състоя пред спортна зала „Диана“ през април т. г., припомня . Есенната кампания в града през 2023 г. беше изключително успе

Знанието е сила, която може да отвори всички врати и да преодолее всяка една бариера. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова на тържеството по повод откриването на новата учебна година в Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. 

Водосвет отслужи българският патриарх Даниил в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По думите на Росица Кирова първият учебен звънец е ново начало за всеки един ученик.

Всяко ваше усилие, скъпи ученици, е нещо, което правите за самите вас. Правите го не за да се докажете, че можете - на преподаватели, родители, близки или семейство. Правите го, за да бъдете себе си по пътя на изпитанията, състезанията и утвърждаването. Знанието е пътят към успеха. Учете старателно, уважавайте своите учители, бъдете добри приятели на своите съученици. Повярвайте, че

Извършваме проверка в командването на Военновъздушните сили (ВВС), 12-а авиационна база в Долна Митрополия и 3-а авиационна база в Граф Игнатиево, за да видим дали е спазена нормативната база. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю за катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA, при която двамата пилоти загинаха.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия.

Началникът на отбраната изрази дълбоки съболезнования на близките и колегите на загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Като началник на отбраната, изпитвам неопределима болка при загубата на всеки военнослужещ. Всичко, с което може да помогнем и се полага н

С урок по безопасност на движението и велопоход Община Бургас насърчава използването на електрически велосипеди като средство за придвижване. Дейностите са част от инициативата „Байк хъб Бургас“, която ще се състои на 20 септември в Експозиционен център „Флора“ по повод Европейската седмица на мобилността. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация, която е организатор на събитието.

Кампанията с наслов „Споделени обществени пространство“ има за цел да насърчи обществото към толерантност и безопасност на пътя, за ограничаване на шума и замърсяването на въздуха в населените места, както и за по-добро качество на живота, посочиха от Общината.

Инициативата ще бъде открита на пространството пред Експоцентър „Флора“ с урок по безопасност на движението. Лектор ще бъде Марин Димитров от Областната дирекция на МВР в Бу

В 89 на сто от регистрираните случаи на насилие жертвите са жени, а в останалите 11 процента - мъже, бе съобщено на пресконференцията. На нея присъстваха и административният ръководител на Окръжния съд в Шумен София Радославова, и административният ръководител на Окръжна прокуратура в града Орлин Куздов, които са сред участниците във филма, чийто автор е говорителят на ОД на МВР в Шумен Ася Йорданова. В 15-минутната лента се разказва и за историята на две жени, жертва на домашно насилие, както и за действията на полицията при този вид престъпления. Филмът обяснява и какви са стъпките, които трябва да направи всеки, който е жертва на насилие. 

„Говорейки за цифри трябва да си дадем ясна сметка, че зад всяка една от тях стои страх, болка и страдание, стои една човешка съдба. Трябва ясно да си дадем сметка, че голяма част от пострадалите преживяват страх и срам да разкажат какво са преживели", посочи ст. комисар Гендов. 

„Направихме този филм с идеята не само да покажем как страданието на две пострадали жени е трудно да се превъзмогне, но и да кажем на всички, че има кой да ги защити и то веднага. Направихме този филм, за да кажем на всички, че един шамар не е нещо, което някой е заслужил и това трябва да остане вътре в семейството. Филмът показва стъпките, по които можем да реагираме така, че съответният човек да получи търсената защита. Филмът показва и онези неща, които остават вътре в семейството, от които много често хората се срамуват или ги е страх да ни разкажат. Искам да кажа на всички, че могат да получат защита и подкрепа в наше лице – на правоохранителните и правораздавателните органи. Филмът показва и стъпките, коти трябва да направи всеки, който приживе най-разпространената и най- прикритата форма на насилие“, заяви ст. комисар Гендов. 

Отговорът на въпроса за причината на този ръст престъпления е многопластов, посочи той. „Надявам се този ръст да се дължи на това, че пострадалите знаят, че реагирайки те ще получат онова, което очакват. Сроковете бяха променени, в рамките на 24 часа вече се произнася по молби за издаване на заповед за незабавна защита. Влияние върху този процес оказват и промените, които бяха направени в Наказателния кодекс. Знам, че прокуратурата получиха конкретни методически указания за това как бързо и адекватно трябва да се реагира. Искрено се надявам този процент да започне да намалява", каза още Гендов. 

„За да имаме толкова фрапиращи данни за случаи на домашно насилие от една страна е правният аспект. Законът дава възможност и хората се чувстват може би по-свободни да сезират надлежните органи с проблемите си, но има и друг много по-сериозен проблем за мен – липсата на умения да се общува в едно семейство и с близките. За съжаление в една ситуация, в която по някакъв начин се е зародил конфликт, вместо да бъде обсъден проблемът и да се опита да бъде намерено неговото решение, обикновено го няма това търпение и умение за общуване и се прибягва към по-бързия и по-лесния метод, метода на агресора - чрез сила, заплаха, закана или изнудване да наложи това, което иска. Ако ние не се научим отново да общуваме, да обсъждаме своите проблеми и да се отпиваме да ги разрешаваме, няма да намалим случаите на домашно насилие“, каза на пресконференцията София Радославова. По думите й механизмите, които са разписани в закона гарантират пострадалите да получат своевременна защита и призова хората да не се притесняват да я търсят.

Безработицата през август е 5,3 %, съобщиха от Агенцията по заетостта. В края на месеца регистрираните в бюрата по труда безработни са 150 709, а започналите работа - 11 523 души. Работа чрез подкрепата на бюрата по труда са започнали и 383 пенсионери, учащи и заети лица.

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрата по труда, през август са активирани над 3200 неактивни на пазара на труда лица.

Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 2040, допълниха от агенцията. От тях 1231 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 809 - по проекти на програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През август са издадени над 12 5

Служебният министър на външните работи Иван Кондов удостои посланика на Молдова Анатол Чебук с най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат. Това съобщиха от МВнР на сайта си.

Министърът изтъкна приноса на посланик Чебук, който със своята работа даде важен принос за новия импулс в развитието на отношенията между България и Молдова през последните години. В резултат на това двустранният политически диалог на високо равнище се утвърди като особено интензивен и носещ постигнати конкретни резултати и решения на важни и за двете страни въпроси, посочват от МВнР.

Предприети са решителни стъпки в подкрепа на българската общност в Молдова посредством различни финансови инструменти по линия на официалната българска помощ за разв

Позицията на БСП е, че това е категорично неприемлив език между два съседни народа. Това каза пред журналисти в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, по повод думите на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю. В него той критикува липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

Думите на Николоски предизвикаха реакциите на българските институции и политици в парламента още вчера.  

Недопустими изказвания още повече за две съседни държави. Считам, че ако трябва да се продължат нормалните отношения, този човек трябва да си подаде оставката, иначе много трудно може да има нормални взаимоотношения между две съседни държави, посочи Гуцано

До 17:00 часа днес Инициативните комитети могат да подадат заявление за регистрация пред Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 27 октомври, съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

За изборите за народни представители могат да се създават инициативни комитети на територията на съответния изборен район за издигане на независими кандидати за народни представители.

Инициативният комитет се регистрира в районната избирателна комисия, която незабавно след назначаването си приема решение относно подаването на документи за регистрация на инициативните комитети за участие в изборите за народни представители.

Всеки избирател може да участва само в един инициативен комитет.

До 24 септември Инициативният комитет предава на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документит

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в село Мамарчево, за който се очакват 9,1 млн. лева финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите социални услуги и защитените жилища ще са на терен от 14 декара в района на бившето училище. Капацитетът ще е за 120 потребители. Ще бъде закрит сегашният Дом за пълнолетни с умствена изостаналост край село Малко Шарково, като част от политиката на държавата за закриване на такъв тип социални институции, стана известно на заседанието.

"Общинският заем ще бъде със срок на изплащане една година. Ще бъде поет от Фонд ФЛАГ, където в момента са най-изгодни условията за такъв кредит. Разходите ще бъдат възстановени веднага след отпускане на финансирането", посоч

„Ние българите сме много нетолерантни, не изслушваме никого, не изчакваме да чуем неговата теза, а си налагаме нашата“, добави окръжният прокурор Орлин Куздов. Развълнувах се от този филм, защото много добре отразява обективната действителност, която се шири в България, обобщи той. 

Този филм влиза в рамката от множество превантивни дейности, които реализираме на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен. Това е поредният материал, който изготвяме с цел превенция, каза още ст. комисар Гендов.

ОД на МВР в Шумен работи за подобряване на пътната безопасност и чрез филми, каза в интервю говорителят на полицията в областния град Ася Йорданова.

На 29 юни миналата година Областна дирекция на МВР бе отличена за принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата. При връчването на първите годишни награди за пътна безопасност на церемония в Националния пресклуб на , отличието бе присъдено за усилията, които екипът на дирекцията полага, за повишаване на обществената информираност и чувствителност по темата и превенция на пътнотранспортния травматизъм.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Инициативата „На базар сме!“ гостува в Белоградчик
Възстановено е движението на пътя Ловеч – Микре, в участъка Соколово – Изворче
В област Кюстендил засилено полицейско присъствие ще гарантира сигурността в предстоящите почивни дни
Общинският съвет в Каолиново актуализира бюджета и инвестиционната програма на общината за 2024 г. на днешното си заседание
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.