Начало Сфера На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост
10515
Хроника

На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост

На 30 август 1991 г. на извънредна сесия на Върховния съвет на Република Азербайджан в състава на СССР, е приета Декларация за държавната независимост на Република Азербайджан.На 18 октомври същата година Върховният съвет единодушно приема Конституционния акт „За държавната независимост на Република Азербайджан“.

| 30 Август 2024, 07:00 ч.
На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост
На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост
Снимка © Владимир Шоков

На 30 август 1991 г. на извънредна сесия на Върховния съвет на Република Азербайджан в състава на СССР, е приета Декларация за държавната независимост на Република Азербайджан. На 18 октомври същата година Върховният съвет единодушно приема Конституционния акт „За държавната независимост на Република Азербайджан“. На 29 декември 1991 г. се провежда референдум, а единственият въпрос е „Приемате ли Конституционния акт „За държавната независимост на Република Азербайджан“. Народът гласува „за“ независимостта.

Откриха алея на българската шевица в пловдивския парк "Лаута" в район "Тракия". Творбите са изработени от Радина Росенова и Бояна Илиева от Колекция РОД, с подкрепата на Фондация "Пловдив 2019" и Община Пловдив. 

Като най-млад район сме оскъдни на култура и затова се стремим да допринасяме за културното развитие на съгражданите ни, каза кметът на район "Тракия" Георги Гатев. Той припомни, че ежегодно в парка се организира Народен събор. 

Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, посочиха организаторите. Те припомниха, че от пет години популяризират шевицата и древните български символи. Използвайки магията на фолклора, чрез изрусуване на български шевици от места извън пределите на родината, където има българска диспора, отдаваме заслужена почит и уважение на пазителите на нашия фолклор

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

По предложение на парламентарната група на „Възраждане“ депутатите ще обсъдят като първа точка днес проект за решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Преди това депутатите гласуваха предложения дневен ред, който предвиждаше проекторешението да бъде обсъдено утре, като точка втора от дневния ред. Предложението на „Възраждане“ точката да стане първа в дневния ред за днес бе подкрепено със 133 гласа „за“, двама гласуваха –„против“ и 34- ма с „въздържал се“. Депутатите гласуваха още отпадане от дневния ред на предложения като първа точка за днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите със 181 гласа „за“, един – „п

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

В първия учебен ден популярният кулинар Ути Бъчваров ще представи урок по здравословно хранене на малки и големи в Стара Загора. Това съобщиха от Община Стара Загора, които са съорганизатор на инициативата, съвместно с фирма „Градус-1“ ЕООД.

На площада пред местната администрация Бъчваров ще демонстрира бързо, лесно, вкусно и здравословно приготвяне на храна. Присъстващите ще могат да се насладят на тематичен шоу спектакъл с участието на деца и родители. Ще бъдат приготвени шестметрови туист сандвичи с крехко пилешко месо. „Вкусните сандвичи ще са нагледно доказателство за това, че храната може да е едновременно и вкусна, и здравословна. Най-важният урок, който ще научат родителите и децата, е, че домашно приготвената храна е най-здравословна“, посочиха организаторите.

По време на събитието ще бъдат направени порции, които ще бъдат раздадени на вс

На следващия ден е обявена и независимостта на републиките Узбекистан и Киргизстан.

СССР престава да съществува официално на 26 декември 1991 г., но междувременно се подготвя споразумение за учредяване на Общността на независимите държави (ОНД), в която членува и Азербайджан.

България е сред първите страни, които признават независимостта на Азербайджан. Дипломатическите отношения между двете страни са установени на 5 юни 1992 г.

Днес Азербайджан се разпростира на територия от 82 670 кв. км и се дели на 66 района, една автономна република и 12 града на републиканско подчинение. В държавата действа конституция, приета на 12 ноември 1995 г. с последни промени, одобрени на референдум през 2016 г. Държавен глава е президентът, избиран чрез общи, преки и тайни избори за срок от пет години и за неограничен брой мандати. Законодателната власт се осъществява от Национално събрание (Милли Меджлис) – еднокамарен парламент, който се състои от 125 депутати, избирани чрез общи, преки и тайни избори по мажоритарната система за срок от пет години.

В емисия „Международна информация“ четем за обявяването на независимостта на Азербайджан и събитията в периода:

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са по

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора започна поставянето на новите вариантни ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от здравната инспекция. Ваксини могат да си поставят всички, навършили 12-годишна възраст. 

Ваксинацията ще се извършва всеки понеделник, сряда и петък от 8:30 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа в сградата на РЗИ. Имунизация на деца от 6 месеца до 11 години ще се провежда всяка сряда от 14:00 до 16:00 часа след предварителна заявка.

От РЗИ уточниха, че пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. Ваксинация ще се извършва и от мобилен екип в отдалечени райони или на трудноподвижни хора, след предварително записване в РЗИ-Стара Загора на телефо

Община Шумен планира да извърши поредно за годината пръскане против комари в края на тази седмица, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

На 20 срещу 21 септември, от 22:00 до 6:00 часа, ще се проведе имагоцидна обработка на комари в Шумен, в кв. „Дивдядово“, на туристическите заслони на Шуменското плато, включително в районите на паметника „Създатели на българската държава“ и на Шуменската крепост на платото. Обработките ще са с агрегати за топъл и студен аерозол, като ще се използва препаратът „Цитрол 10/4 УЛВ“, отбелязват от общинския пресцентър.

Оттам уточняват, че при неблагоприятна метеорологична обстановка, валежи или силен вятър, третирането ще се извърши на 21 срещу 22 септември.

Собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне чрез покриване или з

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

С парад на бойни знамена и историческа възстановка ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България и годишнина от Горноджумайското въстание. Това казаха на пресконференция в Националния пресклуб в Благоевград председателят на регионален клуб „Традиция“ Васил Багашки и главният секретар Милчо Стоименов. Събитията са организирани съвместно с Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Багашки разказа, че в събота е предвиден парад на реплики на бойни знамена - нещо, което до сега не е правено в такъв мащаб в Благоевград, ще участват над 120 човека от цяла България от 22 различни града. Очаква се да бъдат показани над 20 броя знамена, като започнем от 1876-а до 1919 година, посочи той. Зрителите ще имат възможност да видят знамето на Ботевата чета, знамето на четата на Филип Тотю, доста знамена от Македоно-Одринското опълчение, знамена от Междусъюзническат

И Азербайджан възстановява независимостта си 

Москва, 30 август 1991 г. // Днес парламентът на Азербайджан прие резолюция, която възстановява независимостта на тази кавказка република, предаде АФП.

Единодушно приетата резолюция е доказателство за подкрепата на политиката на азербайджанския президент Аяз Муталибов, който в четвъртък се оттегли от поста първи секретар на републиканската компартия, отбелязва агенцията. „Отчитайки, че през 1918-1920 г. Азербайджан бе признат от международната общност като суверенна държава и основавайки се на азербайджанската конституция и на закона за суверенитета на републиката, обявяваме възстановяването на държавната независимост“, се подчертава в документа, цитиран от агенция Ройтерс.

***

СССР: ще се постигне ли новият съюз?

Москва, 30 август 1991 г. // Днес Русия и Казахстан, двете най-обширни съветски републики, се договориха да спазват сегашната си обща граница и се задължиха да работят заедно срещу неконтролираното разпадане на съюза.

В споразумението, подписано в казахстанската столица Алма Ата от руския вицепрезидент Александър Руцкой и от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев се приканват останалите съветски републики независимо от волята им за независимост да започнат незабавни преговори за сключване на икономически договор между тях. (…)

Почти по същото време Азербайджан обяви категорично своята независимост, а послушната до неотдавна Беларус изрази тревога от евентуалните претенции на Русия към републиките, които напускат съюза.

***

Следват данни за 15-те републики на СССР с уточнения за становището им по въпроса за независимостта:

Париж, 1 септември 1991 г. /АФП/ (…) Азербайджан : 7 милиона жители. Мюсюлманска република, станала съветска република през 1920 г. През септември 1990 г. провъзгласява своя суверенитет. На 26 юни т.г. парламентът решава да се произведат президентски избори с пряко гласуване на 8 септември. На 30 август т.г. парламентът гласува „възстановяване на независимостта“ на мимолетната Република Азербайджан (1918-1920 г.) (…)

*** 

На конгреса на народните депутати

Москва, 2 септември 1991 г. /Кор. На Надежда Богоявленска/ Петият извънреден Конгрес на народните депутати започна днес с минута мълчание – депутатите почетоха паметта на загиналите в августовските събития в Москва.

Президентът Михаил Горбачов и ръководителите на 10 от съюзните републики (РСФСР, Украйна, Беларус, Узбекистан, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Таджикистан, Армения и Туркмения) изненадаха депутатите, като им предложиха за обсъждане специална декларация за принципите, върху които да бъде изграден един бъдещ съюз от суверенни държави. (…)

***

Интерес на Иран към мюсюлманите в СССР

Техеран, 4 септември 1991 г. /Жан Мишел Кадно от АФП/ Иранското правителство възнамерява да задълбочи отношенията си с мюсюлманските републики в СССР, но би искало те да успеят да постигнат компромис с Москва за рамките на съюза, смятат политическите кръгове в Техеран. (…)

От идването на власт на Михаил Горбачов през март 1985 г., Иран разширява политическите и икономическите си връзки със съветските мюсюлмански републики и по-специално със шиитския Азербайджан и с Туркменистан – неговите съседи от двете страни на Каспийско море. (…) Подготвя се договор за добросъседство с Азербайджан, чийто президент Аяз Муталибов узна за свалянето на Горбачов в Иран, а азербайджански инженери ще строят метрото в Табриз – в източен ирански Азербайджан. Техеран, който не зае ничия страна в конфликта между азербайджанци и арменци за Нагорни Карабах, все пак се колебае да направи крачката от признаването на „суверенитета“ на Азербайджан, за който той казва, че би искал да е възможно по-пълен, до признаването на неговата независимост. Като изразява официално желание „да се възстанови спокойствието“ в мюсюлманските републики, Техеран напомня всекидневно „чувствителността“ си по този въпрос, тъй като се смята за „естествен съюзник“.

Като покровителства Горбачов и запазва стрелите си за руския президент Борис Елцин, определен от министъра на външните работи Али Акбар Велаяти като „привърженик на съвременен царизъм“, Иран си запазва възможността да застане на страната на мюсюлманите в случай на конфликт между тях и Москва и да признае тяхната независимост. „Радикалният“ печат настоява за незабавно признаване на мюсюлманските републики, като вестник „Кайхан интернешънъл“ предлага на тези републики да организират среща на високо равнище в Техеран, „за да определят обща позиция“. В. „Джумхурие ислами“ изрази днес безпокойство, че Анкара е признала независимостта на съветски Азербайджан. „Турция иска да въведе лаически ислям в тази мюсюлманска република вместо фундаменталистки ислям. Тази стъпка на Анкара е сериозно предупреждение и може да има много тежки последици за Иран, по-специално от гледна точка на националната сигурност“, твърди вестникът.

***

Първите президентски избори в Азербайджан

Москва, 8 септември // Президентските избори в Азербайджан очевидно няма да донесат необходимото спокойствие на страната, която през последните три години е обхваната от сериозни етнически сблъсъци. До този извод стигат повечето от наблюдателите следящи обстановката в републиката, където днес се осъществяват първите в нейната история общи преки президентски избори.

Единственият кандидат в изборите е сегашният президент Аяз Муталибов. Неговият единствен противник – социалдемократът Зардущ Ализаде оттегли кандидатурата си, като заяви, че гласуването трябва да бъде отложено. Противниците на Аяз Муталибов призоваха азербайджанците да бойкотират изборите. Те обвиняват президента, че е подкрепил опита за преврат в Москва в края на август. Според тях той ще използва днешното гласуване, за да укрепи позициите си, като се опита да фалшифицира резултатите. (…)

Веднага след неуспешния опит за преврат в Москва Азербайджан обяви своята независимост, но се очаква републиката да се присъедини към бъдещата конфедерация, която ще смени СССР. Нейната икономика, изградена главно върху добива на петрол и селското стопанство е тясно обвързана с тази на Русия, но властите в Баку не крият намеренията си, че искат да развиват икономически връзки със страни като Турция, с които етнически са свързани. Републиката има сериозни проблеми със съседна Армения главно поради спорния Нагорнокарабахски район, където според информационните агенции през последните дни отново е имало престрелки. По данни на Ройтерс в края на седмицата там са загинали шест души – четирима арменци и двама азербайджанци.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Атракционен парк за екстремни спортове бе открит тази вечер в Ямбол. Новата скейтърска площадка покрива 1206 квадратни метра от бивш запустял общински терен, в близост до парка на ...
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. В х ...
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев ще ръководи българска ...
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
Всички български политици и институции трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от Република Северна Македония (РСМ), написа председателят на парл ...
В Кюстендил ще отбележат Празника на плодородието
Изложение на художествено аранжирани щандове с плодове и зеленчуци, арт ателиета, кулинарни демонстрации, работилници за деца, детски музикален фестивал, улица на занаятите и конце ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Водач на мот ...
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто между група мъже в София, съобщиха от МВР . Инцидентът е станал по-рано тази вечер на ул. „Българска морава“ ...
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Тикер в 00:40 ч.
Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-и ...
Начало Сфера
10515
Хроника

На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост

На 30 август 1991 г. на извънредна сесия на Върховния съвет на Република Азербайджан в състава на СССР, е приета Декларация за държавната независимост на Република Азербайджан.На 18 октомври същата година Върховният съвет единодушно приема Конституционния акт „За държавната независимост на Република Азербайджан“.

| 30 Август 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост
На 30 август 1991 г. Азербайджан обявява своята независимост
Снимка © Владимир Шоков

На 30 август 1991 г. на извънредна сесия на Върховния съвет на Република Азербайджан в състава на СССР, е приета Декларация за държавната независимост на Република Азербайджан. На 18 октомври същата година Върховният съвет единодушно приема Конституционния акт „За държавната независимост на Република Азербайджан“. На 29 декември 1991 г. се провежда референдум, а единственият въпрос е „Приемате ли Конституционния акт „За държавната независимост на Република Азербайджан“. Народът гласува „за“ независимостта.

Откриха алея на българската шевица в пловдивския парк "Лаута" в район "Тракия". Творбите са изработени от Радина Росенова и Бояна Илиева от Колекция РОД, с подкрепата на Фондация "Пловдив 2019" и Община Пловдив. 

Като най-млад район сме оскъдни на култура и затова се стремим да допринасяме за културното развитие на съгражданите ни, каза кметът на район "Тракия" Георги Гатев. Той припомни, че ежегодно в парка се организира Народен събор. 

Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, посочиха организаторите. Те припомниха, че от пет години популяризират шевицата и древните български символи. Използвайки магията на фолклора, чрез изрусуване на български шевици от места извън пределите на родината, където има българска диспора, отдаваме заслужена почит и уважение на пазителите на нашия фолклор

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в централата на партията, съобщи пресцентърът на ДПС във Фейсбук.

"Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", гласи съобщението.

По предложение на парламентарната група на „Възраждане“ депутатите ще обсъдят като първа точка днес проект за решение за задължаване на Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“.

Преди това депутатите гласуваха предложения дневен ред, който предвиждаше проекторешението да бъде обсъдено утре, като точка втора от дневния ред. Предложението на „Възраждане“ точката да стане първа в дневния ред за днес бе подкрепено със 133 гласа „за“, двама гласуваха –„против“ и 34- ма с „въздържал се“. Депутатите гласуваха още отпадане от дневния ред на предложения като първа точка за днес законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите със 181 гласа „за“, един – „п

В последните две седмици над 22 хил. граждани са сдвоили здравното си досие с мобилното приложение "еЗдраве", съобщиха от "Информационно обслужване" АД. Чрез сдвояването потребителите имат достъп до пълната информация за регистрираните в Националната здравноинформационна система прегледи, направления, рецепти, ваксини, хоспитализации, резултати от лабораторни изследвания, обща здравна информация и др. В първия ден, в който достъпът до здравното досие стана възможен и без електронен подпис, 500 желаещи провериха здравните си досиета през "еЗдраве".

Гражданите имат достъп и до новия модул "Дългосрочна грижа за здравето", който включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации. Системата, която бе разработена от "Информационно обслужване" АД, изготвя персонален план за здравна грижа на всички граждани и изпраща навременна нотификация към пациента/родителя и л

В първия учебен ден популярният кулинар Ути Бъчваров ще представи урок по здравословно хранене на малки и големи в Стара Загора. Това съобщиха от Община Стара Загора, които са съорганизатор на инициативата, съвместно с фирма „Градус-1“ ЕООД.

На площада пред местната администрация Бъчваров ще демонстрира бързо, лесно, вкусно и здравословно приготвяне на храна. Присъстващите ще могат да се насладят на тематичен шоу спектакъл с участието на деца и родители. Ще бъдат приготвени шестметрови туист сандвичи с крехко пилешко месо. „Вкусните сандвичи ще са нагледно доказателство за това, че храната може да е едновременно и вкусна, и здравословна. Най-важният урок, който ще научат родителите и децата, е, че домашно приготвената храна е най-здравословна“, посочиха организаторите.

По време на събитието ще бъдат направени порции, които ще бъдат раздадени на вс

На следващия ден е обявена и независимостта на републиките Узбекистан и Киргизстан.

СССР престава да съществува официално на 26 декември 1991 г., но междувременно се подготвя споразумение за учредяване на Общността на независимите държави (ОНД), в която членува и Азербайджан.

България е сред първите страни, които признават независимостта на Азербайджан. Дипломатическите отношения между двете страни са установени на 5 юни 1992 г.

Днес Азербайджан се разпростира на територия от 82 670 кв. км и се дели на 66 района, една автономна република и 12 града на републиканско подчинение. В държавата действа конституция, приета на 12 ноември 1995 г. с последни промени, одобрени на референдум през 2016 г. Държавен глава е президентът, избиран чрез общи, преки и тайни избори за срок от пет години и за неограничен брой мандати. Законодателната власт се осъществява от Национално събрание (Милли Меджлис) – еднокамарен парламент, който се състои от 125 депутати, избирани чрез общи, преки и тайни избори по мажоритарната система за срок от пет години.

В емисия „Международна информация“ четем за обявяването на независимостта на Азербайджан и събитията в периода:

Общинските съветници в Камено отхвърлиха искането на фирмата концесионер на кариерата в село Полски извор "Минерал Процесинг" ООД за разширяване на територията за добив на инертни материали. Решението бе взето единодушно с 16 гласа на общинска сесия днес. Междувременно има и подписка от жителите на селото, че не одобряват искането. Установени са и редица нарушения от страна на концесионера за нерегламентирано изхвърляне на мъртва почва върху земя - публична общинска собственост и пасища, заяви председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев. Отделно от това е констатирано, че вече се изземва пясък от съседен парцел, от който най-вероятно няма издадено разрешение за извършване на такава дейност, посочи той. Глоба до 10 000 лв. за нерегламентираните дейности може да наложи Общинската администрация в Камено, стана известн по време на заседанието.

За нарушенията са по

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Стара Загора започна поставянето на новите вариантни ваксини срещу COVID-19. Това съобщиха от здравната инспекция. Ваксини могат да си поставят всички, навършили 12-годишна възраст. 

Ваксинацията ще се извършва всеки понеделник, сряда и петък от 8:30 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа в сградата на РЗИ. Имунизация на деца от 6 месеца до 11 години ще се провежда всяка сряда от 14:00 до 16:00 часа след предварителна заявка.

От РЗИ уточниха, че пунктове за ваксинация срещу COVID-19 са и практиките на общопрактикуващите лекари. Всеки, който желае да се ваксинира срещу COVID-19, трябва да заяви желанието си на своя личен лекар. Ваксинация ще се извършва и от мобилен екип в отдалечени райони или на трудноподвижни хора, след предварително записване в РЗИ-Стара Загора на телефо

Община Шумен планира да извърши поредно за годината пръскане против комари в края на тази седмица, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

На 20 срещу 21 септември, от 22:00 до 6:00 часа, ще се проведе имагоцидна обработка на комари в Шумен, в кв. „Дивдядово“, на туристическите заслони на Шуменското плато, включително в районите на паметника „Създатели на българската държава“ и на Шуменската крепост на платото. Обработките ще са с агрегати за топъл и студен аерозол, като ще се използва препаратът „Цитрол 10/4 УЛВ“, отбелязват от общинския пресцентър.

Оттам уточняват, че при неблагоприятна метеорологична обстановка, валежи или силен вятър, третирането ще се извърши на 21 срещу 22 септември.

Собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне чрез покриване или з

Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Възложили сме да се извърши една проверка в спешен порядък, така че да стане ясно какви са били първите действия на колегите", каза Илков.

На въпрос защо органите на реда първоначално не са предприели мерки по задържането на 32-годишния извършител, служебният министър отговори, че униформените не са разполагали с достатъчно информация, а самата пострадала е отказала да се яви в Районното управление, за да подаде жалба. 

"Ще се извърши анализ на действията и ако има данни, че има неадекватни такива, съответно ще се извърши проверка и ще вземем мерки това да не се случва", допълни служебният министър, като уточни, че евенту

С парад на бойни знамена и историческа възстановка ще бъде отбелязан Денят на независимостта на България и годишнина от Горноджумайското въстание. Това казаха на пресконференция в Националния пресклуб в Благоевград председателят на регионален клуб „Традиция“ Васил Багашки и главният секретар Милчо Стоименов. Събитията са организирани съвместно с Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Багашки разказа, че в събота е предвиден парад на реплики на бойни знамена - нещо, което до сега не е правено в такъв мащаб в Благоевград, ще участват над 120 човека от цяла България от 22 различни града. Очаква се да бъдат показани над 20 броя знамена, като започнем от 1876-а до 1919 година, посочи той. Зрителите ще имат възможност да видят знамето на Ботевата чета, знамето на четата на Филип Тотю, доста знамена от Македоно-Одринското опълчение, знамена от Междусъюзническат

И Азербайджан възстановява независимостта си 

Москва, 30 август 1991 г. // Днес парламентът на Азербайджан прие резолюция, която възстановява независимостта на тази кавказка република, предаде АФП.

Единодушно приетата резолюция е доказателство за подкрепата на политиката на азербайджанския президент Аяз Муталибов, който в четвъртък се оттегли от поста първи секретар на републиканската компартия, отбелязва агенцията. „Отчитайки, че през 1918-1920 г. Азербайджан бе признат от международната общност като суверенна държава и основавайки се на азербайджанската конституция и на закона за суверенитета на републиката, обявяваме възстановяването на държавната независимост“, се подчертава в документа, цитиран от агенция Ройтерс.

***

СССР: ще се постигне ли новият съюз?

Москва, 30 август 1991 г. // Днес Русия и Казахстан, двете най-обширни съветски републики, се договориха да спазват сегашната си обща граница и се задължиха да работят заедно срещу неконтролираното разпадане на съюза.

В споразумението, подписано в казахстанската столица Алма Ата от руския вицепрезидент Александър Руцкой и от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев се приканват останалите съветски републики независимо от волята им за независимост да започнат незабавни преговори за сключване на икономически договор между тях. (…)

Почти по същото време Азербайджан обяви категорично своята независимост, а послушната до неотдавна Беларус изрази тревога от евентуалните претенции на Русия към републиките, които напускат съюза.

***

Следват данни за 15-те републики на СССР с уточнения за становището им по въпроса за независимостта:

Париж, 1 септември 1991 г. /АФП/ (…) Азербайджан : 7 милиона жители. Мюсюлманска република, станала съветска република през 1920 г. През септември 1990 г. провъзгласява своя суверенитет. На 26 юни т.г. парламентът решава да се произведат президентски избори с пряко гласуване на 8 септември. На 30 август т.г. парламентът гласува „възстановяване на независимостта“ на мимолетната Република Азербайджан (1918-1920 г.) (…)

*** 

На конгреса на народните депутати

Москва, 2 септември 1991 г. /Кор. На Надежда Богоявленска/ Петият извънреден Конгрес на народните депутати започна днес с минута мълчание – депутатите почетоха паметта на загиналите в августовските събития в Москва.

Президентът Михаил Горбачов и ръководителите на 10 от съюзните републики (РСФСР, Украйна, Беларус, Узбекистан, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Таджикистан, Армения и Туркмения) изненадаха депутатите, като им предложиха за обсъждане специална декларация за принципите, върху които да бъде изграден един бъдещ съюз от суверенни държави. (…)

***

Интерес на Иран към мюсюлманите в СССР

Техеран, 4 септември 1991 г. /Жан Мишел Кадно от АФП/ Иранското правителство възнамерява да задълбочи отношенията си с мюсюлманските републики в СССР, но би искало те да успеят да постигнат компромис с Москва за рамките на съюза, смятат политическите кръгове в Техеран. (…)

От идването на власт на Михаил Горбачов през март 1985 г., Иран разширява политическите и икономическите си връзки със съветските мюсюлмански републики и по-специално със шиитския Азербайджан и с Туркменистан – неговите съседи от двете страни на Каспийско море. (…) Подготвя се договор за добросъседство с Азербайджан, чийто президент Аяз Муталибов узна за свалянето на Горбачов в Иран, а азербайджански инженери ще строят метрото в Табриз – в източен ирански Азербайджан. Техеран, който не зае ничия страна в конфликта между азербайджанци и арменци за Нагорни Карабах, все пак се колебае да направи крачката от признаването на „суверенитета“ на Азербайджан, за който той казва, че би искал да е възможно по-пълен, до признаването на неговата независимост. Като изразява официално желание „да се възстанови спокойствието“ в мюсюлманските републики, Техеран напомня всекидневно „чувствителността“ си по този въпрос, тъй като се смята за „естествен съюзник“.

Като покровителства Горбачов и запазва стрелите си за руския президент Борис Елцин, определен от министъра на външните работи Али Акбар Велаяти като „привърженик на съвременен царизъм“, Иран си запазва възможността да застане на страната на мюсюлманите в случай на конфликт между тях и Москва и да признае тяхната независимост. „Радикалният“ печат настоява за незабавно признаване на мюсюлманските републики, като вестник „Кайхан интернешънъл“ предлага на тези републики да организират среща на високо равнище в Техеран, „за да определят обща позиция“. В. „Джумхурие ислами“ изрази днес безпокойство, че Анкара е признала независимостта на съветски Азербайджан. „Турция иска да въведе лаически ислям в тази мюсюлманска република вместо фундаменталистки ислям. Тази стъпка на Анкара е сериозно предупреждение и може да има много тежки последици за Иран, по-специално от гледна точка на националната сигурност“, твърди вестникът.

***

Първите президентски избори в Азербайджан

Москва, 8 септември // Президентските избори в Азербайджан очевидно няма да донесат необходимото спокойствие на страната, която през последните три години е обхваната от сериозни етнически сблъсъци. До този извод стигат повечето от наблюдателите следящи обстановката в републиката, където днес се осъществяват първите в нейната история общи преки президентски избори.

Единственият кандидат в изборите е сегашният президент Аяз Муталибов. Неговият единствен противник – социалдемократът Зардущ Ализаде оттегли кандидатурата си, като заяви, че гласуването трябва да бъде отложено. Противниците на Аяз Муталибов призоваха азербайджанците да бойкотират изборите. Те обвиняват президента, че е подкрепил опита за преврат в Москва в края на август. Според тях той ще използва днешното гласуване, за да укрепи позициите си, като се опита да фалшифицира резултатите. (…)

Веднага след неуспешния опит за преврат в Москва Азербайджан обяви своята независимост, но се очаква републиката да се присъедини към бъдещата конфедерация, която ще смени СССР. Нейната икономика, изградена главно върху добива на петрол и селското стопанство е тясно обвързана с тази на Русия, но властите в Баку не крият намеренията си, че искат да развиват икономически връзки със страни като Турция, с които етнически са свързани. Републиката има сериозни проблеми със съседна Армения главно поради спорния Нагорнокарабахски район, където според информационните агенции през последните дни отново е имало престрелки. По данни на Ройтерс в края на седмицата там са загинали шест души – четирима арменци и двама азербайджанци.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Президентът Румен Радев ще участва в 79-ата сесия на Общото събрание на ООН от 24 до 26 септември
Политици и институции да се обединим за пресичане антибългарската кампания на политици от РСМ, написа Делян Пеевски
В Кюстендил ще отбележат Празника на плодородието
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Местен фокус
Въвежда се временна организация на движението на автомагистрала "Хемус" на 349-ия км край Нови пазар след инцидент с моторист
Сфера
Изстрел във въздуха е бил произведен при спор за паркомясто в София, един човек е откаран в болница
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.