Начало Сфера Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП
10454
България

Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП

През второто тримесечие на 2024 г. средната работна заплата за страната e 2296 лв., което е повишение със 17,3 на сто на годишна база. Това показват данните на информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в областта на доходите и жизненото равнище, съобщават от социалното министерство на сайта на ведомството.Средната работна заплата в София е с 36,3% по-висока спрямо средната заплата за страната, в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. нараства с 16 %. Областта с най-ниска средна работна заплата е Благоевград – 1 519 лв. Тя е около 66,2% от средната за страната, спрямо второто тримесечие на 2023 г. нараства със 17,2%. Други области с ниски средни заплати са Смолян – 1 535 лв. (66,9% от средната за страната), Кюстендил – 1 565 лв. (68,2% от средната за страната), Силистра – 1 578 лв. (68,7% от средната за страната), Видин – 1 600 лв. (69,7% от средната за страната).

| 30 Август 2024, 08:53 ч.
Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП
Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП
Снимка © БТА

През второто тримесечие на 2024 г. средната работна заплата за страната e 2296 лв., което е повишение със 17,3 на сто на годишна база. Това показват данните на информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в областта на доходите и жизненото равнище, съобщават от социалното министерство на сайта на ведомството. 

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е подаден от 15-годишен, който е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. Извършена е проверка. Установено е, че се касае за пълнолетен на 18 години.

Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в областния град. Установено е, че младежът е на 15 години, като не е влизал в дискотеката, а се е придвижвал към нея.

В града има мобилни групи и екипи, които извършват проверки около и в заведения в Шумен. В тях са включени униформени и цивилни полицаи, поясняват от ОД на МВР - Шумен. Проверки ще има и около заведения, за които е постъпила информация, че тази вечер ще организират събирания с ученици и бъдещи абитуриенти.

Екипи на "Пътна полиция" ще извършв

Спокоен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“ на изход от страната към този час, . Няма колона нито от леки, нито от товарни автомобили, които да изчакват, за да преминат към южната ни съседка Гърция. 

Вчера следобед трафикът отново беше спокоен. 

По данни на гръцката телевизия ЕРТ през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Общо четирима са кандидатите за кмет на община Омуртаг в новите избори на 20 октомври т.г. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Мина Илиева след изтичането на срока за регистрация на кандидатските листи. 

Кандидатите са издигнати от две политически партии и два инициативни комитета. За кметското място и за гласовете на избирателите в общината според реда на регистрация в ОИК ще се конкурират: Ердоан Ахледов от ДПС, Джунейт Йонузов - независим кандидат; Ешреф Ешрефов - независим кандидат и Мустафа Ахмедов от „ГЕРБ“.

От ОИК обявиха, че за участие в новите избори са се регистрирали общо четири политически партии и два инициативни комитета. Две от тях – НДПС и „Българска нова демокрация“, не са регистрирали кандидатски листи. 

За провеждането на изборите на 20 октомври с решение на ОИК в общината им

Повече от 960 доброволци от община Шумен събраха над 13 тона отпадъци в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 

Символичното начало на акцията беше дадено пред сградата на общината, където кметът на областния град проф. Христо Христов, заедно с неговия екип, със служители на администрацията и общинските предприятия, почистиха парка до административната сграда на общината, района на водната каскада, стъпалата към паметник „Създатели на българската държава“ и замърсени терени на Шуменското плато. С чували и ръкавици екипи на администрацията направиха оборка и на парковото пространство на площад „Оборище“ в града, отбелязват от общинския пресцентър. 

В рамките на кампанията днес са почистени 52 терена и две нерегламентирани сметища. Инициативата обедини осем фирми и

Конфискувани препарирани животни от мъж от Разград са предадени на музея в Русе, съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Иззетите в полза на държавата над 30 броя препарирани екземпляри или части от тях са предадени на Регионалния исторически музей в Русе за препариране или попълване на музейната сбирка.  

С това приключва случаят, който датира от 2021 г., когато бяха установени участници в нерегламентиран лов на територията на резервата "Воден". При извършен обиск от страна на служители на Областната дирекция на МВР в Разград са конфискувани в полза на държавата установените защитени птици и бозайници – мъртви и препарирани. Сред тях преобладават ловни и пойни видове птици, видри, дива котка, дива коза, ловни трофеи и др. От страна на Районна прокуратура – Разград срещу лицето са предприети процесуално-следс

Най-висока средна работна заплата получават работещите в София – 3129 лв. Най-голям ръст на средната заплата през второто тримесечие на 2024 г., в сравнение със същия период на 2023 г., се отчита в Хасково (25,9%), Добрич (25,4%), и Видин (24,2%), най-малък в Стара Загора – 12,2%. 

Средната работна заплата в София е с 36,3% по-висока спрямо средната заплата за страната, в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. нараства с 16 %. Областта с най-ниска средна работна заплата е Благоевград – 1 519 лв. Тя е около 66,2% от средната за страната, спрямо второто тримесечие на 2023 г. нараства със 17,2%. Други области с ниски средни заплати са Смолян – 1 535 лв. (66,9% от средната за страната), Кюстендил – 1 565 лв. (68,2% от средната за страната), Силистра – 1 578 лв. (68,7% от средната за страната), Видин – 1 600 лв. (69,7% от средната за страната).

За една година средната работна заплата в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ се е повишила с 9,1 на сто, но в сравнение с първото тримесечие на тази година пада. В края на март е била 5252 лв., а в края на юни е 5164 лв. Спад за второто тримесечие спрямо първото има и във „Финансови и застрахователни дейности“ –  от 3395 лв. на 3332 лв.
 
За периода април - юни в осем икономически дейности средната заплата надхвърля тази за страната. В тях са наетите около 34% от всички работещи. Най-високи са средните възнаграждения  в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ – 5164 лв., „Финансови и застрахователни дейности“ – 3332 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 3280 лв., „Професионални дейности и научни изследвания“ – 3083 лв., „Добивна промишленост“ – 2794 лв., „Държавно управление“ – 2757 лв., „Образование“ – 2432 лв. и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 2378 лв. 

В икономическа дейност „Държавно управление“ е отчетена средна работна заплата от 2 757 лв. Спрямо второто тримесечие на 2023 г. средната заплата отчита ръст от 29,7%, наетите за една
година нарастват с 0,5%. През второто тримесечие на 2024 г. наетите в тази икономическа дейност са около 19,7% от общия брой наети.

През второто тримесечие на 2024 г. в единадесет икономически дейности се отчитат средни заплати по-ниски от средната за страната, в тези дейности работят около 65,9% от всички наети. В икономическа дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ е отчетена най-ниска средна работна заплата от 1 491 лв., ръст на средната заплата с 25,4% на годишна база, наетите нарастват с 6,1%. През второто тримесечие на 2024 г. в тази икономическа дейност работят около 4,9% от наетите лица. 
 
По предварителни данни наетите по трудово и служебно правоотношение за отчетния период нарастват с 28 100 или с 1,2% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,35 милиона души. Общият брой на заетите през второто тримесечие на 2024 г. е 2,93 милиона души.

Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен предприема редица мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността около учебните заведения в началото и по време на новата учебната година. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ започва утре. Седмицата от 16 до 22 септември е и за превенция на детската пътна безопасност, като са предвидени множество инициативи, които да насочат вниманието към отговорно поведение на пътя на водачи и пешеходци. Това съобщиха на брифинг пред сградата на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен директорът на ОД на МВР старши комисар Георги Гендов и главен инспектор Веселин Георгиев от сектор „Пътна полиция“.

Засилено полицейско присъствие е предвидено в районите на учебните заведения на територията на областта при откриването на учебната 202

Разбита е организирана престъпна група, занимаваща се с производство, преработка и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха днес на пресконференция окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и началникът на отдел „Североизточен“ при ГДБОП Деян Горанов.

В резултат на проведената операция са намерени 4 382 стръка растения от рода на конопа. Открити са в нива и в оранжерии. Намерени са и близо 470 килограма суха трева – марихуана, като стоката е била складирана в подземен бункер. Намерени са още 17 плика, пълни с около 15 килограма марихуана, 45 бутилки, съдържащи хексахидроканабинол, над 1000 дражета, за които се предполага, че също съдържат наркотични вещества. Иззети са и повече от 4 000 капсули с течности за вейп, над 1700 такива устройства, пари. При операцията е разбита и специално оборудвана лаборатория. По думите на Конов в нея

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

С народни танци и демонстрация как се е мачкало гроздето за виното едно време, тази вечер, във Враца бе открит традиционният есенен панаир. В 135-ото му издание участват 150 търговци, занаятчии и фермери от 25 града в страна, обявиха организаторите от Община Враца. Гроздето за демонстрацията бе от местния сорт „врачански мискет“, от което се прави известното по света вино Врачанска теменуга, обясни кметът на Враца Калин Каменов.

„Традициите, с които е свързван нашият град, трябва да бъдат спазвани и съхранявани. Неслучайно в нашата програма на панаира всяка година залагаме на български традиции, залагаме на българското, залагаме и на популярното“, каза още Каменов и откри панаира с думите: „Да е със здраве, да е весел, забавен, ползотворен за търговците и успешен за всички нас!“

Първият панаир е бил организиран на този ден преди 135 го

Пожарните екипи са реагирали на 75 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Потушени са 44 пожара за изминалите 24 часа. При инцидентите няма загинали и пострадали.

С преки материални щети са осем от пожарите за денонощието. Два от тях са били в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са възникнали 36 пожара.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които пет при катастрофи.

 

Общият разход средно на домакинство през второто тримесечие на 2024 г. е 5 656,3 лв., спрямо второто тримесечие на 2023 г. се увеличава с 19,1%. Основна част от разходите на домакинствата
представлява потребителският общ разход, който формира 80,1% от общия разход за второто тримесечие на 2024 г. Елементи на потребителския общ разход са разходите за храна, разходите за
жилище, разходите за обзавеждане, разходи за транспорт, за здравеопазване, разходите за образование, за съобщения и други.

Ръстове на годишна база средно на домакинство през второто тримесечие на 2024 г показват, че разходите за храна нарастват с 13,5%,  за алкохолни напитки и тютюневи изделия с 15,8%, за облекло и обувки с 33,3%,  за жилища, вода, електроенергия и горива намаляват с 0,8%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома нарастват с 9,7%, за здравеопазване с 36,7%, за транспорт нарастват с 19,1%.
за съобщения с 16,3%, за свободно време, културен отдих и образование нарастват с 54,8%.

През второто тримесечие на 2024 г. общият разход средно на лице е 2 811,03 лв., увеличава се с 18,7% спрямо същото тримесечие на 2023 г. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, говори български език и принадлежи към българската култура - включително и министър Николоски, зая ...
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на ...
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село ...
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати, съобщи пред журналисти кмет ...
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:03 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
10454
България

Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП

През второто тримесечие на 2024 г. средната работна заплата за страната e 2296 лв., което е повишение със 17,3 на сто на годишна база. Това показват данните на информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в областта на доходите и жизненото равнище, съобщават от социалното министерство на сайта на ведомството.Средната работна заплата в София е с 36,3% по-висока спрямо средната заплата за страната, в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. нараства с 16 %. Областта с най-ниска средна работна заплата е Благоевград – 1 519 лв. Тя е около 66,2% от средната за страната, спрямо второто тримесечие на 2023 г. нараства със 17,2%. Други области с ниски средни заплати са Смолян – 1 535 лв. (66,9% от средната за страната), Кюстендил – 1 565 лв. (68,2% от средната за страната), Силистра – 1 578 лв. (68,7% от средната за страната), Видин – 1 600 лв. (69,7% от средната за страната).

| 30 Август 2024, 08:53 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП
Най-голям ръст на средната работна заплата се отчита в Хасково, Добрич и Видин, се посочва в бюлетин на МТСП
Снимка © БТА

През второто тримесечие на 2024 г. средната работна заплата за страната e 2296 лв., което е повишение със 17,3 на сто на годишна база. Това показват данните на информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в областта на доходите и жизненото равнище, съобщават от социалното министерство на сайта на ведомството. 

Два сигнала за младежи във видимо нетрезво състояние са приети днес в дежурната част на Районно управление - Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Шумен. Единият сигнал е подаден от 15-годишен, който е съобщил за легнал пред заведение млад мъж. Извършена е проверка. Установено е, че се касае за пълнолетен на 18 години.

Вторият сигнал е за младеж във видимо нетрезво състояние, забелязан пред дискотека в областния град. Установено е, че младежът е на 15 години, като не е влизал в дискотеката, а се е придвижвал към нея.

В града има мобилни групи и екипи, които извършват проверки около и в заведения в Шумен. В тях са включени униформени и цивилни полицаи, поясняват от ОД на МВР - Шумен. Проверки ще има и около заведения, за които е постъпила информация, че тази вечер ще организират събирания с ученици и бъдещи абитуриенти.

Екипи на "Пътна полиция" ще извършв

Спокоен е трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“ на изход от страната към този час, . Няма колона нито от леки, нито от товарни автомобили, които да изчакват, за да преминат към южната ни съседка Гърция. 

Вчера следобед трафикът отново беше спокоен. 

По данни на гръцката телевизия ЕРТ през юли тази година през ГКПП „Промахон" са преминали 2 100 000 души, от които 1 087 000 са влезли в Гърция, а 1 013 000 са излезли. През юни трафикът през пункта е бил от 1 150 000 души. Или общо през първите два летни месеца на годината от там са преминали 3 250 000 души. Сходни са данните за 2023 г., когато през същите месеци са преминали 3 290 000 души.

Общо четирима са кандидатите за кмет на община Омуртаг в новите избори на 20 октомври т.г. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Мина Илиева след изтичането на срока за регистрация на кандидатските листи. 

Кандидатите са издигнати от две политически партии и два инициативни комитета. За кметското място и за гласовете на избирателите в общината според реда на регистрация в ОИК ще се конкурират: Ердоан Ахледов от ДПС, Джунейт Йонузов - независим кандидат; Ешреф Ешрефов - независим кандидат и Мустафа Ахмедов от „ГЕРБ“.

От ОИК обявиха, че за участие в новите избори са се регистрирали общо четири политически партии и два инициативни комитета. Две от тях – НДПС и „Българска нова демокрация“, не са регистрирали кандидатски листи. 

За провеждането на изборите на 20 октомври с решение на ОИК в общината им

Повече от 960 доброволци от община Шумен събраха над 13 тона отпадъци в кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно“, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 

Символичното начало на акцията беше дадено пред сградата на общината, където кметът на областния град проф. Христо Христов, заедно с неговия екип, със служители на администрацията и общинските предприятия, почистиха парка до административната сграда на общината, района на водната каскада, стъпалата към паметник „Създатели на българската държава“ и замърсени терени на Шуменското плато. С чували и ръкавици екипи на администрацията направиха оборка и на парковото пространство на площад „Оборище“ в града, отбелязват от общинския пресцентър. 

В рамките на кампанията днес са почистени 52 терена и две нерегламентирани сметища. Инициативата обедини осем фирми и

Конфискувани препарирани животни от мъж от Разград са предадени на музея в Русе, съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. Иззетите в полза на държавата над 30 броя препарирани екземпляри или части от тях са предадени на Регионалния исторически музей в Русе за препариране или попълване на музейната сбирка.  

С това приключва случаят, който датира от 2021 г., когато бяха установени участници в нерегламентиран лов на територията на резервата "Воден". При извършен обиск от страна на служители на Областната дирекция на МВР в Разград са конфискувани в полза на държавата установените защитени птици и бозайници – мъртви и препарирани. Сред тях преобладават ловни и пойни видове птици, видри, дива котка, дива коза, ловни трофеи и др. От страна на Районна прокуратура – Разград срещу лицето са предприети процесуално-следс

Най-висока средна работна заплата получават работещите в София – 3129 лв. Най-голям ръст на средната заплата през второто тримесечие на 2024 г., в сравнение със същия период на 2023 г., се отчита в Хасково (25,9%), Добрич (25,4%), и Видин (24,2%), най-малък в Стара Загора – 12,2%. 

Средната работна заплата в София е с 36,3% по-висока спрямо средната заплата за страната, в сравнение с второто тримесечие на 2023 г. нараства с 16 %. Областта с най-ниска средна работна заплата е Благоевград – 1 519 лв. Тя е около 66,2% от средната за страната, спрямо второто тримесечие на 2023 г. нараства със 17,2%. Други области с ниски средни заплати са Смолян – 1 535 лв. (66,9% от средната за страната), Кюстендил – 1 565 лв. (68,2% от средната за страната), Силистра – 1 578 лв. (68,7% от средната за страната), Видин – 1 600 лв. (69,7% от средната за страната).

За една година средната работна заплата в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ се е повишила с 9,1 на сто, но в сравнение с първото тримесечие на тази година пада. В края на март е била 5252 лв., а в края на юни е 5164 лв. Спад за второто тримесечие спрямо първото има и във „Финансови и застрахователни дейности“ –  от 3395 лв. на 3332 лв.
 
За периода април - юни в осем икономически дейности средната заплата надхвърля тази за страната. В тях са наетите около 34% от всички работещи. Най-високи са средните възнаграждения  в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“ – 5164 лв., „Финансови и застрахователни дейности“ – 3332 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 3280 лв., „Професионални дейности и научни изследвания“ – 3083 лв., „Добивна промишленост“ – 2794 лв., „Държавно управление“ – 2757 лв., „Образование“ – 2432 лв. и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 2378 лв. 

В икономическа дейност „Държавно управление“ е отчетена средна работна заплата от 2 757 лв. Спрямо второто тримесечие на 2023 г. средната заплата отчита ръст от 29,7%, наетите за една
година нарастват с 0,5%. През второто тримесечие на 2024 г. наетите в тази икономическа дейност са около 19,7% от общия брой наети.

През второто тримесечие на 2024 г. в единадесет икономически дейности се отчитат средни заплати по-ниски от средната за страната, в тези дейности работят около 65,9% от всички наети. В икономическа дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ е отчетена най-ниска средна работна заплата от 1 491 лв., ръст на средната заплата с 25,4% на годишна база, наетите нарастват с 6,1%. През второто тримесечие на 2024 г. в тази икономическа дейност работят около 4,9% от наетите лица. 
 
По предварителни данни наетите по трудово и служебно правоотношение за отчетния период нарастват с 28 100 или с 1,2% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,35 милиона души. Общият брой на заетите през второто тримесечие на 2024 г. е 2,93 милиона души.

Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен предприема редица мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността около учебните заведения в началото и по време на новата учебната година. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ започва утре. Седмицата от 16 до 22 септември е и за превенция на детската пътна безопасност, като са предвидени множество инициативи, които да насочат вниманието към отговорно поведение на пътя на водачи и пешеходци. Това съобщиха на брифинг пред сградата на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен директорът на ОД на МВР старши комисар Георги Гендов и главен инспектор Веселин Георгиев от сектор „Пътна полиция“.

Засилено полицейско присъствие е предвидено в районите на учебните заведения на територията на областта при откриването на учебната 202

Разбита е организирана престъпна група, занимаваща се с производство, преработка и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха днес на пресконференция окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и началникът на отдел „Североизточен“ при ГДБОП Деян Горанов.

В резултат на проведената операция са намерени 4 382 стръка растения от рода на конопа. Открити са в нива и в оранжерии. Намерени са и близо 470 килограма суха трева – марихуана, като стоката е била складирана в подземен бункер. Намерени са още 17 плика, пълни с около 15 килограма марихуана, 45 бутилки, съдържащи хексахидроканабинол, над 1000 дражета, за които се предполага, че също съдържат наркотични вещества. Иззети са и повече от 4 000 капсули с течности за вейп, над 1700 такива устройства, пари. При операцията е разбита и специално оборудвана лаборатория. По думите на Конов в нея

Служители и работници от Държавното горско стопанство (ДГС) в Нови пазар събраха повече от един тон отпадъци през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП). 

Общо 12 служители на стопанството се включиха в акцията, а събраните боклуци бяха извозени и депонирани от работници на община Никола Козлево. Почистени са всички строителни и битови отпадъци, изхвърлени в тревните площи покрай пътя Никола Козлево - Хърсово. За пореден път горските служители събраха и боклуците в отдел 154, където от години жителите на Никола Козлево изхвърлят отпадъци, превръщайки района в микросметище. Директорът на поделението инж. Кемал Вейс смята да преустанови тази порочна практика, да потърси съдействие от общината, за да бъдат поставени камери и районът да бъде наблюдаван, отбелязаха от пресцентъра на СИДП. 

В съобщението е уточнено, че с

С народни танци и демонстрация как се е мачкало гроздето за виното едно време, тази вечер, във Враца бе открит традиционният есенен панаир. В 135-ото му издание участват 150 търговци, занаятчии и фермери от 25 града в страна, обявиха организаторите от Община Враца. Гроздето за демонстрацията бе от местния сорт „врачански мискет“, от което се прави известното по света вино Врачанска теменуга, обясни кметът на Враца Калин Каменов.

„Традициите, с които е свързван нашият град, трябва да бъдат спазвани и съхранявани. Неслучайно в нашата програма на панаира всяка година залагаме на български традиции, залагаме на българското, залагаме и на популярното“, каза още Каменов и откри панаира с думите: „Да е със здраве, да е весел, забавен, ползотворен за търговците и успешен за всички нас!“

Първият панаир е бил организиран на този ден преди 135 го

Пожарните екипи са реагирали на 75 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Потушени са 44 пожара за изминалите 24 часа. При инцидентите няма загинали и пострадали.

С преки материални щети са осем от пожарите за денонощието. Два от тях са били в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са възникнали 36 пожара.

Извършени са 28 спасителни дейности и помощни операции, от които пет при катастрофи.

 

Общият разход средно на домакинство през второто тримесечие на 2024 г. е 5 656,3 лв., спрямо второто тримесечие на 2023 г. се увеличава с 19,1%. Основна част от разходите на домакинствата
представлява потребителският общ разход, който формира 80,1% от общия разход за второто тримесечие на 2024 г. Елементи на потребителския общ разход са разходите за храна, разходите за
жилище, разходите за обзавеждане, разходи за транспорт, за здравеопазване, разходите за образование, за съобщения и други.

Ръстове на годишна база средно на домакинство през второто тримесечие на 2024 г показват, че разходите за храна нарастват с 13,5%,  за алкохолни напитки и тютюневи изделия с 15,8%, за облекло и обувки с 33,3%,  за жилища, вода, електроенергия и горива намаляват с 0,8%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома нарастват с 9,7%, за здравеопазване с 36,7%, за транспорт нарастват с 19,1%.
за съобщения с 16,3%, за свободно време, културен отдих и образование нарастват с 54,8%.

През второто тримесечие на 2024 г. общият разход средно на лице е 2 811,03 лв., увеличава се с 18,7% спрямо същото тримесечие на 2023 г. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Мнозинството от населението в Република Северна Македония има български произход, заявиха от „Възраждане“ по повод думи на вицепремиера на страната
Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир
Седма точка от демокартата на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ отвори врати в село Мало Конаре
Паспортизацията на дърветата по троянската улица „Любен Каравелов“ е установила, че повече от половината дървета трябва да бъдат премахнати
В общо 221 секции ще се гласува на предстоящите избори в Силистрeнско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.