Начало Сфера Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград
11932
България

Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев и председателят на ОбС Радослав Тасков връчиха благодарствени плакети от името на жителите на общината за принос в защитата и опазването живота и здравето на гражданите на Благоевград и района в пожароопасния сезон на доброволците Явор Хаджиев, Христина Календерска, Борислав Китанов, Дияна Стоянов, Борис Якимов, Евгения Борисова, Кирил Стамболиев, Страхил Механджийски, Велизар Еремиев и Владимир Филков.Отличени бяха и пожарникарите от Благоевград, а от тяхно име благодарствения плакет прие началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението гл. инспектор инж. Боян Кондуров.

| 30 Август 2024, 12:49 ч.
Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград
Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград
Снимка © Общински съвет - Благоевград

Пожарникари, военнослужещи, горски служители и доброволци от общинското доброволно формирование в Благоевград бяха отличени в началото на днешното заседание на Общински съвет (ОбС).

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) подкрепи с общо 32 500 лева 13 домакинства от Община Болярово, чиито домове пострадаха при пожарите през юли, съобщиха от министерството.

Помощ за обзавеждане в максималния размер от 2500 лв. са получили десет семейства от село Воден и три от село Крайново. На всички пострадали е отпусната и еднократната помощ в максимален размер от 1578 лв. за покриване на инцидентно възникнали потребности.

Средствата от Фонд „Социална закрила“ могат да бъдат използвани само за ново оборудване и обзавеждане, когато то е било унищожено в резултат на бедствие, припомнят от ведомството.

От началото на 2024 г. са подадени 35 заявления за еднократна помощ от ФСЗ. Отпуснати са общо над 70 600 лв. на 31 домакинства, пострадали при бедствията в общините Царево, Самоков, Велики П

Търговищки пожарникар завоюва два бронзови медала от републиканското първенство по шахмат за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР). В последните години Делян Димитров, който работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Антоново, твърдо стои сред елита на най-добрите шахматисти в системата на МВР, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на ведомството в Търговище. 

Уменията си той е затвърдил на приключилото наскоро републиканско първенство по шахмат за служители на вътрешното ведомство, провело се в курортния комплекс „Албена“. Оттам Делян, който вече шест години работи в пожарната, се е завърнал с два бронзови медала. Той е заел трето място и в двете състезателни дисциплини – ускорен шах (рапид) и блиц, посочва говорителят на ОД МВР – Търговище Ани Кръстева. И уточнява,

Кметът на Благоевград Методи Байкушев и председателят на ОбС Радослав Тасков връчиха благодарствени плакети от името на жителите на общината за принос в защитата и опазването живота и здравето на гражданите на Благоевград и района в пожароопасния сезон на доброволците Явор Хаджиев, Христина Календерска, Борислав Китанов, Дияна Стоянов, Борис Якимов, Евгения Борисова, Кирил Стамболиев, Страхил Механджийски, Велизар Еремиев и Владимир Филков.

Отличени бяха и пожарникарите от Благоевград, а от тяхно име благодарствения плакет прие началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението гл. инспектор инж. Боян Кондуров. Отличието от името на военнослужещите прие командирът на 3-то бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, а от името на горските служители благодарственият плакет прие Иван Стойнев. 

През последните месеци борбата с огъня беше наистина жестока, всички ние ежедневно получавахме информация за нов пожар в Рила, Пирин, Славянка, Малешевска, Влахина планина, каза преди награждаването кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той отбеляза, че през този летен сезон температурите са рекордно високи, а сушата – продължителна. Докато ние разбирахме за поредното бедствие от разстояние, едни хора бяха на терен и бяха нашия щит, каза още кметът на Благоевград и допълни, че това е малък символ на благодарността към тези хора. 

Председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков каза, че вече е традиция в настоящия мандат на общинския съвет да бъдат отличавани на подобни церемонии хора, които са постигнали много в своята сфера. Днешното заседание също е в този дух, но тук ще отличим хора, които са постигнали високи професионални резултати, но с това, което те правят, са се превърнали в съвременните герои. 

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на страницата си във Фейсбук. Това стана след среща, организирана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров днес в София, на която беше обсъдена актуалната политическа обстановка в партията и в страната.

„Ние учредителите и строителите на структурите на Движението за права и свободи, подтикнати от ситуацията в нашата партия и в страната, изразяваме своето притеснение от завладяната държава. Споделяме тревогата на обществото от дейността на правораздавателните органи и намесата им в политическия живот“, се казва в декларацията.

Според подкрепилите документа, гражданите губят доверието си към политическата система и държавните институции, за което способствала и пасивността на останалите пол

Пожар гори в местността Юрта в Свети Влас, община Несебър, . Сигналът на телефон 112 е подаден около 9:10 часа.

На мястото има две противопожарни коли с огнеборци, които гасят огъня. Към момента горят сухи треви и храсти.

 

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на Българската академия на науките. 

В църквата "Възнесение Господне" в Браила архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език, положени бяха венци на плочата в двора на храма, където през 1869 г. е създаден предшественикът на Академията - Българското книжовно дружество. Сред присъстващите бяха представители на БАН, посланикът на България в северната ни съседка Радко Влайков, генералният директор на Кирил Вълчев, представители на Асоциацията на българите в Браила „Христо Ботев“, на местната община и на Румънската академия (РА), с която вчера в Букурещ БАН

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 05:01 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
11932
България

Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев и председателят на ОбС Радослав Тасков връчиха благодарствени плакети от името на жителите на общината за принос в защитата и опазването живота и здравето на гражданите на Благоевград и района в пожароопасния сезон на доброволците Явор Хаджиев, Христина Календерска, Борислав Китанов, Дияна Стоянов, Борис Якимов, Евгения Борисова, Кирил Стамболиев, Страхил Механджийски, Велизар Еремиев и Владимир Филков.Отличени бяха и пожарникарите от Благоевград, а от тяхно име благодарствения плакет прие началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението гл. инспектор инж. Боян Кондуров.

| 30 Август 2024, 12:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград
Пожарникари, военни, горски служители и доброволци бяха отличени на заседание на Общински съвет – Благоевград
Снимка © Общински съвет - Благоевград

Пожарникари, военнослужещи, горски служители и доброволци от общинското доброволно формирование в Благоевград бяха отличени в началото на днешното заседание на Общински съвет (ОбС).

Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана.

На общественото обсъждане зам.-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта и съобщи, че Община Монтана вече има договор за доставка на шест електрически автобуса и монтаж на осем зарядни станции за тях.

Проектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и цели подкрепа на устойчивата градска мобилност и екосъобразния транспорт в региона. Той е с продължителност 24 месеца и е на обща стойност 11 113 229,97 лева за общините Враца и Монтана. За Община Монтана стойността на инвестицията е 4 703 290,26 лева, от които 3 520 197,23 лева е безвъзмездната финансова помощ и 1 183 093,03 лева са собствено финансиране.

Кредитите ще бъдат използвани за изпълнение на собственото фина

Хората с атопичен дерматит могат да определят тежестта на заболяването с нов „Атопиметър“ – онлайн инструмент, определящ влиянието на болестта върху ежедневието на пациента. Това обяви Елена Папунджиева в началото на среща с експерти по повод Световния ден за информираност за атопичен дерматит.

Атопиметърът е достъпен на Портал на пациента и позволява на пациентите в реално време да получат персонализиран отчет с резултатите си. QR код за новия онлайн инструмент е представен на постерни табла в над 36 метростанции.

В Световния ден Папунджиева обяви, че близо 200 хиляди възрастни и 400 хиляди деца в България живеят с атопичен дерматит и имат нужда от ежедневна грижа и подкрепа, за да се контролира състоянието им. В срещата участваха водещи специалисти – д-р Катя Захариева, д-р Нейко Нейков и доц. Жана Казанджиева.  

В мащабно проучване

От 12:00 ч. днес до 12:00 ч. на 18 септември (сряда) се ограничава движението в тръбата в посока Перник на тунела „Мало Бучино“ на автомагистрала  „Струма“ за монтаж на носещи конструкции за осветлението, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата на тунела за София, а скоростта се ограничава до 50 км/час.  Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и да следват стриктно създадената организация на движение.

АПИ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик, посочват от АПИ. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специ

Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) подкрепи с общо 32 500 лева 13 домакинства от Община Болярово, чиито домове пострадаха при пожарите през юли, съобщиха от министерството.

Помощ за обзавеждане в максималния размер от 2500 лв. са получили десет семейства от село Воден и три от село Крайново. На всички пострадали е отпусната и еднократната помощ в максимален размер от 1578 лв. за покриване на инцидентно възникнали потребности.

Средствата от Фонд „Социална закрила“ могат да бъдат използвани само за ново оборудване и обзавеждане, когато то е било унищожено в резултат на бедствие, припомнят от ведомството.

От началото на 2024 г. са подадени 35 заявления за еднократна помощ от ФСЗ. Отпуснати са общо над 70 600 лв. на 31 домакинства, пострадали при бедствията в общините Царево, Самоков, Велики П

Търговищки пожарникар завоюва два бронзови медала от републиканското първенство по шахмат за служители на Министерството на вътрешните работи (МВР). В последните години Делян Димитров, който работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Антоново, твърдо стои сред елита на най-добрите шахматисти в системата на МВР, съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция (ОД) на ведомството в Търговище. 

Уменията си той е затвърдил на приключилото наскоро републиканско първенство по шахмат за служители на вътрешното ведомство, провело се в курортния комплекс „Албена“. Оттам Делян, който вече шест години работи в пожарната, се е завърнал с два бронзови медала. Той е заел трето място и в двете състезателни дисциплини – ускорен шах (рапид) и блиц, посочва говорителят на ОД МВР – Търговище Ани Кръстева. И уточнява,

Кметът на Благоевград Методи Байкушев и председателят на ОбС Радослав Тасков връчиха благодарствени плакети от името на жителите на общината за принос в защитата и опазването живота и здравето на гражданите на Благоевград и района в пожароопасния сезон на доброволците Явор Хаджиев, Христина Календерска, Борислав Китанов, Дияна Стоянов, Борис Якимов, Евгения Борисова, Кирил Стамболиев, Страхил Механджийски, Велизар Еремиев и Владимир Филков.

Отличени бяха и пожарникарите от Благоевград, а от тяхно име благодарствения плакет прие началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението гл. инспектор инж. Боян Кондуров. Отличието от името на военнослужещите прие командирът на 3-то бригадно командване полк. Кирил Спаневиков, а от името на горските служители благодарственият плакет прие Иван Стойнев. 

През последните месеци борбата с огъня беше наистина жестока, всички ние ежедневно получавахме информация за нов пожар в Рила, Пирин, Славянка, Малешевска, Влахина планина, каза преди награждаването кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той отбеляза, че през този летен сезон температурите са рекордно високи, а сушата – продължителна. Докато ние разбирахме за поредното бедствие от разстояние, едни хора бяха на терен и бяха нашия щит, каза още кметът на Благоевград и допълни, че това е малък символ на благодарността към тези хора. 

Председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков каза, че вече е традиция в настоящия мандат на общинския съвет да бъдат отличавани на подобни церемонии хора, които са постигнали много в своята сфера. Днешното заседание също е в този дух, но тук ще отличим хора, които са постигнали високи професионални резултати, но с това, което те правят, са се превърнали в съвременните герои. 

В Ямбол на 20 септември ще бъде открит новоизграден скейт парк. Събитието ще е съпроводено с шоу от 17:30 часа. Ще има демонстрации на екстремно каране с участието на едни от най-добрите у нас майстори на ролери, кънки, специални велосипеди, скутери, тротинетки, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Предвидени са и награди за най-добър трик. За настроението ще се погрижи диджей Снаки – Силвия Иванова. Част от парка ще бъде изрисуван от Паола Делфин от Мексико, Сара Йейтс от Великобритания, позната с творческия псевдоним Fauna Graphic, както и художниците от Super G Team – Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Паркът е на терен от 1206 кв. м до бившата бонбонена фабрика в града, който беше запустял от години. Проектът е на стойност близо 633 хил. лева. Половината от тях бяха осигурени от спортното министерство по национална програма, а останалите &

В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на страницата си във Фейсбук. Това стана след среща, организирана от председателя на ДПС Джевдет Чакъров днес в София, на която беше обсъдена актуалната политическа обстановка в партията и в страната.

„Ние учредителите и строителите на структурите на Движението за права и свободи, подтикнати от ситуацията в нашата партия и в страната, изразяваме своето притеснение от завладяната държава. Споделяме тревогата на обществото от дейността на правораздавателните органи и намесата им в политическия живот“, се казва в декларацията.

Според подкрепилите документа, гражданите губят доверието си към политическата система и държавните институции, за което способствала и пасивността на останалите пол

Пожар гори в местността Юрта в Свети Влас, община Несебър, . Сигналът на телефон 112 е подаден около 9:10 часа.

На мястото има две противопожарни коли с огнеборци, които гасят огъня. Към момента горят сухи треви и храсти.

 

Лаборатория за метамфетамини е разкрита в Сливен при полицейска акция от екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от Дирекцията.

При операцията, проведена на 13 септември, са участвали служебни кучета на ГДБОП и техният водач. Акцията, започнала по производство на ГДБОП, е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен

При разследването са претърсени осем адреса в Сливен и курортен комплекс Слънчев бряг, където са се разпространявали част от наркотиците. На един от адресите е установена лаборатория от "домашен тип” за производство на метамфетамин, разположена в мазето на жилище. Открити и иззети са 477 гр. метамфетамин - кристал, 123 гр. кокаин, 37 гр. пико, контролни везни, множество прекурсори и голямо количество съдове и средства, необходими за производството на веществата. Иззети са още незаконно притежавано огнестр

Българският народ е построил чудесни неща в Браила, заяви кметът на румънския град Виорел Драгомир. Днес той беше домакин на част от инициативите за честване на 155-годишнината на Българската академия на науките. 

В църквата "Възнесение Господне" в Браила архиепископът на Долен Дунав негово преосвещенство Касиан и представителят на Българската патриаршия в Букурещ протойерей Кирил Синев отслужиха молебен на румънски и български език, положени бяха венци на плочата в двора на храма, където през 1869 г. е създаден предшественикът на Академията - Българското книжовно дружество. Сред присъстващите бяха представители на БАН, посланикът на България в северната ни съседка Радко Влайков, генералният директор на Кирил Вълчев, представители на Асоциацията на българите в Браила „Христо Ботев“, на местната община и на Румънската академия (РА), с която вчера в Букурещ БАН

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.