Начало Сфера Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол
10044
България

Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол

Носителят на тазгодишната награда на името на проф. Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки е доц. д-р Даниела Стоянова от Софийския университет (СУ) „Св.Климент Охридски“.

| 31 Август 2024, 20:43 ч.
Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол
Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол
Снимка © Ралица Стефанова

Носителят на тазгодишната награда на името на проф. Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки е доц. д-р Даниела Стоянова от Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно по време на днешната официална церемония по откриване на 19-ите Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък. 

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

Имаме уверението от печатницата на Българската народна банка (БНБ), че доставената от тях хартия отговоря на изискванията. Това заяви на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отговори на въпрос за доставяната хартия за машините за гласуване. 

„След промени в Изборния кодекс през декември 2022 г. е възложено на печатницата на Българската народна банка (БНБ) да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита, и която да се използва за гласуването на машини“, припомни тя. Росица Матева подчерта, че ЦИК е изискала и получила от „Сиела Норма“ като доставчик на машините, както и от „Смартматик“ като производител, изискванията за хартията, с която работят машините. Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ, посочи тя. 

За да

Българският генерален консул в Чикаго Светослав Станков се срещна с трима рекордьори в спорта „суплес“, съобщи той . Сред тях е бил и перничанинът Николай Василев - създател на футболен клуб „Миньор“ - Чикаго, който от над 15 години живее в САЩ. Освен като създател на „Миньор“ той е учредител на още два футболни тима зад граница, носещи названията „Левски“ и „Велбъжд“.

Миналата година Василев стана световен шампион в този спорт, който има български корени. Създателят на суплес системата и българската торба (Bulgarian bag) е бившият борец Иван Раднев Иванов. От години той живее със семейството си в САЩ. През 2007 г. под негово ръководство националният отбор по класическа борба на САЩ завоюва единствената си отборна световна титла. А тренировъчните уреди и методики, които той патентова и разработва, навлизат във фитнес и

Пешеходка на 79 години е настанена в болница с опасност за живота след катастрофа в казанлъшкия квартал „Изток“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е станал малко след 15:30 часа вчера. Пострадалата е била блъсната от товарен автомобил „Форд“, управляван от 41-годишен мъж. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е отрицателен резултат.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени. От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени.

За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза във ваканция на 27 септември, каза във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Той обясни, че в голяма степен констатираните случаи на регистрирани множество лица на един и същ адрес са заварени. Единият от тях датира от 1947 г., другият - от 70-те години на миналия век, но това не са аномалии, свързани с тези избори, защото до 2012 г. не е имало нормативна регулация за регистрация на един адрес, посочи той.

„Една от причините е, че в дадена махала има една законна постройка и всички се регистрират на нея, с годините се раждат деца, които логично се регистрират на този адрес, така се получават аномалии на един адрес да бъдат регистрирани 1500 души, но няма проц

Доц. д-р Даниела Стоянова е ръководител на катедра „Археология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Научните и интереси са фокусирани в изучаването на Източното Средиземноморие от архаичната, класическата, елинистическата и римската епоха. Тя има над сто публикации, ръководител и консултант е на редица археологически проучвания. Участвала е в интердисциплинарни проекти, била е организатор и лектор в множество конференции. 

Доц. Стоянова взе участие и в 15-ата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ в Казанлък с доклада „Бележки за две царски гробници от Източния некропол на гетската столица Хелис“. 

Събитието откри кметът на община Казанлък Галина Стоянова, а статуетката връчи народният представител Маноил Манев. Тази награда за мен е огромна чест и се надявам и от тук нататък да давам своя принос за града и за изследването на тракийската култура, каза доц. д-р Даниела Стоянова. Тя отбеляза, че приема отличието не само като награда за нейните усилия да направи по-видима тази култура, но и за усилията на нейните колеги и учители, част от които също са носители на престижното отличие на Община Казанлък. 

Наградата е учредена през 2006 година по предложение на екипа на Исторически музей „Искра“ и с решение на местния Общински съвет. Тя се присъжда за принос в проучването и изследване на тракийската култура в Казанлъшката долина. Тя носи името на основателя на Института по тракология към БАН през 1972 година проф. Александър Георгиев, по-известен с псевдонима Александър Фол. От 2016 година статутът на статуетката с лика на Орфей е разширен за научна дейност на територията на цялата страна, а това е 18-ото годишно отличие, което за пръв път се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в национален мащаб.

Първият носител на наградата е покойният български археолог д-р Георги Китов, а отличието му е връчено по време на Вторите празници в Долината на тракийските царе от тогавашния кмет на общината Стефан Дамянов. Д-р Георги Китов е откривател на златната маска на тракийския цар Терес и на гробницата на владетеля на Одриското царство Севт III. 

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Приоритет за нашето правителство е въвеждането обратно в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение на територията на Югоизточна Европа – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който коментира започната от Националната електрическа компания (НЕК) обществената поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на съоръжението. 

„Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 млн. лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления. Първо – по отношение на сигурността в електроенергийната система и възможността за париране на удара върху цените на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса. На следващо място ще допринесе изключително много, след

Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Мундров и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, дадоха съвместен брифинг преди срещата на шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на Мундров се полагат усилия за изграждане на по-голямо доверие към изборния процес във връзка с машинното гласуване.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес, каза Росен Карадим

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

През годините носители на статуетката са били спътницата на д-р Китов Диана Димитрова, съоткривателят на тракийската столица Севтополис ст.н. с. Мария Чичикова, проф. д-р Иван Маразов, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол и други български учени, посветили своето дело на изучаване на древните траки. Посмъртно наградата е присъдена и на Гергана Табакова – Цанова, дългогодишен уредник и директор на Исторически музей „Искра“. По време на 18-ите Празници в Долината на царете носител на отличието стана доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

С тази награда Община Казанлък отдава дължимото на делото проф. Александър Фол, след чиято кончина по негово желание прахът му е разпръснат над едно от древнотракийските светилища – Мегалита на Богинята - майка в Сърнена Средна гора над казанлъшкото село Бузовград.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 05:02 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
10044
България

Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол

Носителят на тазгодишната награда на името на проф. Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки е доц. д-р Даниела Стоянова от Софийския университет (СУ) „Св.Климент Охридски“.

| 31 Август 2024, 20:43 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол
Доц. д-р Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол
Снимка © Ралица Стефанова

Носителят на тазгодишната награда на името на проф. Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки е доц. д-р Даниела Стоянова от Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно по време на днешната официална церемония по откриване на 19-ите Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък. 

Трафикът на товарни автомобили в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе е интензивен. Опашката от камиони стига до кръговото кръстовище на булевард "България", . Основната част от тях изчакват в рамките на буферния паркинг. 

От граничния пункт уточниха, че през летния сезон организацията е била такава, за да се гарантира преминаването на интензивния трафик на леки автомобили през моста. След началото на учебната година в северната ни съседка на 9 септември обаче повече коли минават през съоръжението единствено през почивните дни. Затова сега се цели пропускане на повече камиони. 

През последното денонощие през моста в двете посоки са преминали общо 2320 товарни автомобила. 936 камиона са влезли в България, а 1384 са излезли. 

Припомняме, че на 10 юли започна основният ремонт на българския участък от Дунав мост

Имаме уверението от печатницата на Българската народна банка (БНБ), че доставената от тях хартия отговоря на изискванията. Това заяви на брифинг Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), която отговори на въпрос за доставяната хартия за машините за гласуване. 

„След промени в Изборния кодекс през декември 2022 г. е възложено на печатницата на Българската народна банка (БНБ) да доставя специализирана хартия, на която да поставя допълнителна защита, и която да се използва за гласуването на машини“, припомни тя. Росица Матева подчерта, че ЦИК е изискала и получила от „Сиела Норма“ като доставчик на машините, както и от „Смартматик“ като производител, изискванията за хартията, с която работят машините. Тези изисквания са изпратени незабавно на печатницата на БНБ, посочи тя. 

За да

Българският генерален консул в Чикаго Светослав Станков се срещна с трима рекордьори в спорта „суплес“, съобщи той . Сред тях е бил и перничанинът Николай Василев - създател на футболен клуб „Миньор“ - Чикаго, който от над 15 години живее в САЩ. Освен като създател на „Миньор“ той е учредител на още два футболни тима зад граница, носещи названията „Левски“ и „Велбъжд“.

Миналата година Василев стана световен шампион в този спорт, който има български корени. Създателят на суплес системата и българската торба (Bulgarian bag) е бившият борец Иван Раднев Иванов. От години той живее със семейството си в САЩ. През 2007 г. под негово ръководство националният отбор по класическа борба на САЩ завоюва единствената си отборна световна титла. А тренировъчните уреди и методики, които той патентова и разработва, навлизат във фитнес и

Пешеходка на 79 години е настанена в болница с опасност за живота след катастрофа в казанлъшкия квартал „Изток“. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Инцидентът е станал малко след 15:30 часа вчера. Пострадалата е била блъсната от товарен автомобил „Форд“, управляван от 41-годишен мъж. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е отрицателен резултат.

Образувано е досъдебно производство.

Припомняме, че пътните произшествия в страната през изминалото денонощие са 19, като в тях няма загинали хора, а 25 души са ранени. От началото на месеца  инцидентите на пътя са 329, загиналите в тях са 18 души, 439 са ранени.

За да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. мъртви души, е нужна законодателна промяна и воля на парламента, но това на този етап не е възможно, защото парламентът излиза във ваканция на 27 септември, каза във Велико Търново министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Той обясни, че в голяма степен констатираните случаи на регистрирани множество лица на един и същ адрес са заварени. Единият от тях датира от 1947 г., другият - от 70-те години на миналия век, но това не са аномалии, свързани с тези избори, защото до 2012 г. не е имало нормативна регулация за регистрация на един адрес, посочи той.

„Една от причините е, че в дадена махала има една законна постройка и всички се регистрират на нея, с годините се раждат деца, които логично се регистрират на този адрес, така се получават аномалии на един адрес да бъдат регистрирани 1500 души, но няма проц

Доц. д-р Даниела Стоянова е ръководител на катедра „Археология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Научните и интереси са фокусирани в изучаването на Източното Средиземноморие от архаичната, класическата, елинистическата и римската епоха. Тя има над сто публикации, ръководител и консултант е на редица археологически проучвания. Участвала е в интердисциплинарни проекти, била е организатор и лектор в множество конференции. 

Доц. Стоянова взе участие и в 15-ата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“ в Казанлък с доклада „Бележки за две царски гробници от Източния некропол на гетската столица Хелис“. 

Събитието откри кметът на община Казанлък Галина Стоянова, а статуетката връчи народният представител Маноил Манев. Тази награда за мен е огромна чест и се надявам и от тук нататък да давам своя принос за града и за изследването на тракийската култура, каза доц. д-р Даниела Стоянова. Тя отбеляза, че приема отличието не само като награда за нейните усилия да направи по-видима тази култура, но и за усилията на нейните колеги и учители, част от които също са носители на престижното отличие на Община Казанлък. 

Наградата е учредена през 2006 година по предложение на екипа на Исторически музей „Искра“ и с решение на местния Общински съвет. Тя се присъжда за принос в проучването и изследване на тракийската култура в Казанлъшката долина. Тя носи името на основателя на Института по тракология към БАН през 1972 година проф. Александър Георгиев, по-известен с псевдонима Александър Фол. От 2016 година статутът на статуетката с лика на Орфей е разширен за научна дейност на територията на цялата страна, а това е 18-ото годишно отличие, което за пръв път се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в национален мащаб.

Първият носител на наградата е покойният български археолог д-р Георги Китов, а отличието му е връчено по време на Вторите празници в Долината на тракийските царе от тогавашния кмет на общината Стефан Дамянов. Д-р Георги Китов е откривател на златната маска на тракийския цар Терес и на гробницата на владетеля на Одриското царство Севт III. 

Инициативата на Областната администрация в Габрово ще разкаже пет нови вдъхновяващи истории във втората отворена за публиката среща. Тя ще се състои на 20 септември от 15:00 ч. в габровската зала „Възраждане“. Това съобщиха организаторите на събитието. 

Говорители ще бъдат Християн Стоянов, Павел Владев, Васи Маринова - Късева, Преслава Драганова и Александър Савеков. Събитието е с вход свободен и посетителите могат да задават въпроси на говорителите. 

Инициативата ще покаже на младежите от област Габрово различни вдъхновяващи примери за намиране на пътя към успеха, ще ги мотивира, вдъхнови и даде възможност да чуят от първо лице за всички „подводни камъни“, които се крият по пътя към постигането на поставената цел. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността, а обединяващата частица между петимата лектори е сп

Приоритет за нашето правителство е въвеждането обратно в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение на територията на Югоизточна Европа – помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който коментира започната от Националната електрическа компания (НЕК) обществената поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на съоръжението. 

„Един изключително важен инвестиционен проект, чиято стойност се очаква да бъде около 220 млн. лева и който ще допринесе изключително много в няколко направления. Първо – по отношение на сигурността в електроенергийната система и възможността за париране на удара върху цените на електроенергията, както за бита, така и за бизнеса. На следващо място ще допринесе изключително много, след

Стремим се да направим всичко възможно по-публично и по-добро, така че да има по-голямо доверие към гласуването с машини. Това каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Мундров и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството, дадоха съвместен брифинг преди срещата на шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, с Централната избирателна комисия (ЦИК).

По думите на Мундров се полагат усилия за изграждане на по-голямо доверие към изборния процес във връзка с машинното гласуване.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес, каза Росен Карадим

Зачестили са сигналите и жалбите за нарушения на Закона за защита от шума в околната среда в Добрич, съобщават от областната администрация.

Поради тази причина областният управител Румен Русев е инициирал и провел среща с представители на Областната дирекция на МВР и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Добрич и експерти от общините в областта, които пряко имат отношение със спазването на разпоредбите и контрола.

Според Русев не е допустимо едни и същи да са нарушителите, които подлагат на тормоз жителите в областта като не спазват закона. 

От областната администрация информират, че в хода на работните срещи е станало ясно, че липсата на синхронизация на общинските наредби за опазване на обществения ред с изискванията на Закона за защита от шума в околната среда, е една от основните причини да не се осъществява ефективен контрол. 

Проблемите, при

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

През годините носители на статуетката са били спътницата на д-р Китов Диана Димитрова, съоткривателят на тракийската столица Севтополис ст.н. с. Мария Чичикова, проф. д-р Иван Маразов, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол и други български учени, посветили своето дело на изучаване на древните траки. Посмъртно наградата е присъдена и на Гергана Табакова – Цанова, дългогодишен уредник и директор на Исторически музей „Искра“. По време на 18-ите Празници в Долината на царете носител на отличието стана доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

С тази награда Община Казанлък отдава дължимото на делото проф. Александър Фол, след чиято кончина по негово желание прахът му е разпръснат над едно от древнотракийските светилища – Мегалита на Богинята - майка в Сърнена Средна гора над казанлъшкото село Бузовград.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.