Начало Сфера На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени
9879
Хроника

На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени

На 1 септември 1997 г.  в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев“, трети участък – сега кръстен Житуша, избухва силна експлозия.Причината за този инцидент взривяването на газ гризу –безцветен, избухлив и задушлив газ, който се образува в каменовъглените мини и съдържа голям процент метан в себе си. Освен трети е засегнат и първи участък.

| 01 Септември 2024, 07:00 ч.
На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени
На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени
Снимка © Мартин Георгиев

На 1 септември 1997 г.  в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев“, трети участък – сега кръстен Житуша, избухва силна експлозия. Причината за този инцидент взривяването на газ гризу –безцветен, избухлив и задушлив газ, който се образува в каменовъглените мини и съдържа голям процент метан в себе си. Освен трети е засегнат и първи участък. По данни от Комитета по енергетика в трети участък в деня на трагедията са били назначени 19 души на работа, а в първи участък – 21 души и още 34 от групата по извоза.  Спасителните екипи на мини – Перник, девет екипа от Районна болница - Перник, два екипа от Центъра по кожни изгаряния – „Пирогов“ и сили на МВР, се включват в спасителните аварийно-възстановителни акции. 

Полицаи задържаха мъж за домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Около 18:30 часа вчера в полицейското управление в областния град е дошла 55-годишна жена. Тя е съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала - 33-годишен местен жител, я изблъскал в гърдите, като причинил телесна повреда, след което я заключил извън жилището, което обитават. 

Мъжът е установен и задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на годината до 29 август. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента, коментира директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов при представянето на изготвен по инициатива на полицията в областния град филм „За да има

Като служебно правителство, няма да забавим нито един проект в областта за жп транспорта, който би допринесъл за преодоляване задръстванията по границите ни, увери служебният министър на транспорта Красимира Стоянова по време на изслушване в парламента. То бе по искане на „БСП за България“ във връзка със затрудненията при преминаването на границите с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България.

Според левицата през последните 35 години не се прави нищо за жп превозите у нас.

Категорично не мога да се съглася с твърдението, че в последните години нищо не се прави за жп транспорта, заяви министърът. И подчерта, че България следва европейските директиви. Много са проектите, финансирани в жп транспорта, отбеляза Красимира Стоянова. Според нея балансът между железопътния

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на Република Северна Македония (РСМ) не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали, съобщиха в позиция от президентската институция. Тя беше разпратена след отправени към „Дондуков“ 2 въпроси за обидни квалификации към България от представител на правителството на РСМ.

Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония, добавят от президентството. 

За „цивилизоваността“ на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха 19 208 кг. "марков" прах за пране при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Товарът е установен във влекач с полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Албания. Водачът, албански гражданин, е представил пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 9604 опаковки по два кг. – общо 19 208 кг. прах за пране. Всички пакети са с логото на известна търговска марка.

В изпълнение на европейския регламент за защита на интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който

Загиват 11 миньори. Сред причините за смърт са травми, отравяне с въглероден окис и висок процент изгаряния. Тежко ранени са над 25 души. 

В емисия „Вътрешна информация“ четем за инцидента:

Газ избухна в рудник на  мини Бобов дол

София, 1 септември 1997 г. // Днес около 13 часа началникът на Гражданска защита в
Кюстендил подполковник Григоров е подал сигнал за избухване на газ гризу в мини Бобов дол, рудник „Иван Русев“, сектор 3. Това съобщиха от Гражданска защита.
До този момент са извадени седем души в задоволително здравословно състояние. Спасителните операции продължават. Свободните коли на Бърза помощ от Кюстендил и Перник са на мястото на катастрофата. 

***

Неправоспособна 26-годишна шуменка, шофирала автомобил „Мерцедес“, се удари с управляваната от нея лека кола в крайпътно дърво около 20:00 часа снощи по пътя от село Новосел към Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Жената е загубила контрол над автомобила на влизане в града поради движение с несъобразена скорост. След като леката кола се е ударила в дървото, се е запалила и изгоряла, отбелязаха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

От там уточняват, че 31-годишен местен жител, пътник в автомобила, е откаран за преглед в шуменската болница, където са установени множество фрактури на кости и луксации на десния му крак. 

Образувано е досъдебно производство, допълват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Временна организация на движението е въведена на 363-тия километър на автомагистрала „

На 14 септември 1959 година „Луна 2“ става първият в света автоматичен междупланетен апарат, който достига повърхността на Луната.

На 12 септември 1959 г. от космодрумът в Байконур е изстреляна с ракета носител „Восток-Л“ автоматичната междупланетна станция „Луна 2“. На 14 септември кацането на AMC „Луна“ 2 е регистрирано от съветски и чужди обсерватории. Космическият апарат каца на лунната повърхност в източната част на „Морето на спокойствието“, в близост до кратерите Аристил, Архимед и Автолик. 

„Луна 2" представлява запечатан контейнер във формата на сфера, в която се намират научно-измервателна и комуникационна апаратура. Научното оборудване включва инструменти за регистрация на ядрена радиация и елементарни частици, гайгеров брояч, магнитометри, микрометеоритни д

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

В Кюстендил потребители и служители на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост се включиха в кампанията на бТВ "Да изчистим България заедно" с почистване на коритото на река Банщица в града.

Служителката в центъра, разположен в село Вратца, община Кюстендил, Славка Симеонова каза , че потребителите на услугата се включват с радост в инициативата.

„Ние всеки ден ги учим да почистват. Първо да хвърлят, а след това да събират", обясни Симеонова. Тя допълни, че е баба на две внучки и ги учи, като видят боклук на земята да го вдигнат и изхвърлят в кошче, но това винаги трябва да става с ръкавици на ръцете. Според нея е по-добре всеки ден да си събираме нещата, а не веднъж в годината да ходим да почистваме боклуците.

Общината и Областната администрация в Кюстендил също ще се включат в инициативата за почистване. Общината е оп

Трябва да се действа превантивно и поради тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населените места и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. 

„От каквото има нужда, ще бъде направено. Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента, но не може само да разчитаме на благоразположението на природата и на късмета. Затова вършим всичко, което трябва“, посочи служебният премиер. 

„Още вчера сме се свързали с областните управители по течението на река Дунав в България, защото виждаме, че има притеснения. Вчера се е вдигнало нивото на реката в Будапеща, а валежите в Австрия оказват своето влияние. Като се следят процесите е очевидно, че и тук ще се пови

Обгазени са 20 миньори в рудник „Иван Русев“

Бобов дол, 1 септември 1997 г. // При избухването на газ гризу в рудник „Иван Русев“ на „Мини-Бобов дол“ са обгазени около 20 души. Извадени са 6 миньори, единият от които е в много тежко състояние. Броят на пострадалите още не е уточнен. Предполага се, че под земята се намират 14 души.
Обгорелите миньори са закарани в бобовдолската болница, където ги обслужват екипи от местни лекари, от Кюстендил и „Пирогов“. Нито един от пострадалите не е транспортиран в София.
9 линейки от Перник и Радомир са заминали за рудник „Иван Русев“, за да окажат помощ на затрупаните миньори. 8 спасители от „Мини-Перник“ също са на мястото на аварията, 20 легла в пернишката болница са подготвени да приемат пострадалите при необходимост.

***

5-ма са загиналите в „Бобов дол“ до този момент

София, 1 септември 1997 г. // Петима са загиналите миньори в мини „Бобов дол“, съобщиха от правителствения пресцентър по данни на Комитета по
енергетика.
Общо 52-ма миньори са се намирали под земята, сочат последните данни на Комитета по енергетика.  Освен 21 души в първи участък на „Иван Русев“ е имало и 34 работници от т.нар. транспортна група.
От първи участък е починал един миньор.  Състоянието на част от останалите е добро, а други са настанени в болниците в Перник, Радомир и Бобов дол.
От трети участък досега са извадени 19 души, от които двама са починали.  Има информация за още двама загинали, които се намират все още в рудника.
Ще разберем кой носи отговорност за трагедията в „Бобов дол“, заяви министър-председателят Иван Костов, преди да замине с вътрешния министър Богомил Бонев за мястото на инцидента (…)

***

Премиерът Костов назначи извънредна комисия по аварията в Бобов дол

София, 1 септември 1997 г. // Извънредна правителствена комисия назначи министър-председателят Иван Костов във връзка с днешната производствена авария в рудник „Иван Русев“ – трети участък на мини „Бобов дол“, съобщи правителствената информационна служба.
Председател на комисията е Евгений Бакърджиев - заместник министър-председател и председател на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към МС. В състава на комисията са представители на Гражданска защита, на министерства, на Генералния щаб, на Комитета по енергетика, на ДЗИ, на Военномедицинския институт и др.
(…) Задачата на извънредната комисия е да създаде необходимата организация за ликвидиране на последиците от аварията, да проучи и установи причините за производствената авария, да установи отговорността на длъжностните лица за аварията, да анализира предприетите досега мерки от ръководството на мини „Бобов дол“ за повишаване безопасността на труда след производствените аварии през 1997 г. и тяхното изпълнение. (…)

***

Втори септември е обявен за ден на национален траур

София, 2 септември 1997 г. //
Правителството реши днес на извънредно заседание втори септември да бъде обявен за ден на национален траур за загиналите миньори в мини „Бобов дол“.

***

Националният траур  продължава и днес

София, 3 септември 1997 г. // Правителството реши националният траур да продължи и днес - 3 септември, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
На вчерашното си извънредно заседание Министерският съвет обяви 2 септември за Ден на национален траур по повод трагичната авария в понеделник в мини „Бобов дол“, отнела живота на седем миньори.

***

Петима от ръководството на мини „Бобовдол“ са отговорни за аварията

София, 8 септември 1997 г. // Според прието днес правителствено решение от петима ръководители на мини „Бобов дол“ АД ще бъде потърсена най-строга отговорност заради неупражнен контрол по спазване на нормите за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, в резултат на което са допуснати нарушенията, довели до аварията на 1 септември.

Комитетът по енергетика ще предприеме действия за търсене на отговорност от инж. Милчо Лозанов – и.д. изпълнителен директор на мините към датата на злополуката, инж. Станко Станков – и.д. заместник-изпълнителен директор към тази дата, инж. Виктор Сотиров – ръководител на направление „Въгледобив“ при мини „Бобов дол“, инж. Станчо Колев – директор на рудник „Иван Русев“, и инж. Бойко Димитров – главен инженер на рудника.

На 30 души ще бъде търсена административно-наказателна отговорност за нарушаване на правилата и нормите за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд в мини „Бобовдол“.

Осемнадесет точки включва решението на Министерския съвет, оповестено от вицепремиера Евгений Бакърджиев, който председателства извънредната правителствена комисия, назначена във връзка с аварията.  Кабинетът днес изслуша доклада на комисията, която изработи окончателното си становище след шест заседания.

Като основни нарушения, довели до трагичната авария, комисията посочва липсата на план за дегазацията в шести участък, както и фактът, че не са били предупредени началниците на първи и трети участък, в които не са взети мерки за осигуряване на безопасността на хората.

От години в мината са занемарени мерките по охрана на труда, от 1990 г. досега не е извършена никаква превантивна работа за авариен случай, посочи Евгений Бакърджиев. (…)

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:01 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9879
Хроника

На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени

На 1 септември 1997 г.  в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев“, трети участък – сега кръстен Житуша, избухва силна експлозия.Причината за този инцидент взривяването на газ гризу –безцветен, избухлив и задушлив газ, който се образува в каменовъглените мини и съдържа голям процент метан в себе си. Освен трети е засегнат и първи участък.

| 01 Септември 2024, 07:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени
На 1 септември 1997 г. при авария в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев загиват 11 души и над 25 са ранени
Снимка © Мартин Георгиев

На 1 септември 1997 г.  в мини „Бобов дол“, рудник „Иван Русев“, трети участък – сега кръстен Житуша, избухва силна експлозия. Причината за този инцидент взривяването на газ гризу –безцветен, избухлив и задушлив газ, който се образува в каменовъглените мини и съдържа голям процент метан в себе си. Освен трети е засегнат и първи участък. По данни от Комитета по енергетика в трети участък в деня на трагедията са били назначени 19 души на работа, а в първи участък – 21 души и още 34 от групата по извоза.  Спасителните екипи на мини – Перник, девет екипа от Районна болница - Перник, два екипа от Центъра по кожни изгаряния – „Пирогов“ и сили на МВР, се включват в спасителните аварийно-възстановителни акции. 

Полицаи задържаха мъж за домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. 

Около 18:30 часа вчера в полицейското управление в областния град е дошла 55-годишна жена. Тя е съобщила, че мъжът, с когото живее на семейни начала - 33-годишен местен жител, я изблъскал в гърдите, като причинил телесна повреда, след което я заключил извън жилището, което обитават. 

Мъжът е установен и задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е досъдебно производство.

Общо 82 случая на домашно насилие са регистрирани в Шуменска област от началото на годината до 29 август. През цялата изминала година този вид престъпления са 44. Ръстът е стряскащ - 86 процента, коментира директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов при представянето на изготвен по инициатива на полицията в областния град филм „За да има

Като служебно правителство, няма да забавим нито един проект в областта за жп транспорта, който би допринесъл за преодоляване задръстванията по границите ни, увери служебният министър на транспорта Красимира Стоянова по време на изслушване в парламента. То бе по искане на „БСП за България“ във връзка със затрудненията при преминаването на границите с Гърция, Турция и Румъния и инициативата на Гърция и Турция за намиране на алтернативен транспортен коридор и заобикаляне на България.

Според левицата през последните 35 години не се прави нищо за жп превозите у нас.

Категорично не мога да се съглася с твърдението, че в последните години нищо не се прави за жп транспорта, заяви министърът. И подчерта, че България следва европейските директиви. Много са проектите, финансирани в жп транспорта, отбеляза Красимира Стоянова. Според нея балансът между железопътния

Ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа. Това призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна. 

Той посочи, че след като в средата на юли в сградата на Народното събрание беше направена изложба, посветена на войната в Близкия Изток, показваща израелската гледна точка, от „Възраждане“ заедно с Групата за приятелство с Палестина са поискали да се покаже и палестинската гледна точка. Той отбеляза, че конфликтът към настоящия момент е довел до смъртта на повече от 40 хиляди невинни цивилни жертви в Газа и в Западния бряг. Костадинов разказа, че на два пъти им е било отказано да ползват фоайето на парламента с различни аргументи – отпуск и предвидена друга изложба. Той посочи, че

Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на Република Северна Македония (РСМ) не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали, съобщиха в позиция от президентската институция. Тя беше разпратена след отправени към „Дондуков“ 2 въпроси за обидни квалификации към България от представител на правителството на РСМ.

Откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в правителството на Северна Македония, добавят от президентството. 

За „цивилизоваността“ на новото правителство на РСМ тепърва ще се съди по това дали то ще продължи да бъде част от кампаниите за разпалване на език на омразата

Митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" задържаха 19 208 кг. "марков" прах за пране при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Товарът е установен във влекач с полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Албания. Водачът, албански гражданин, е представил пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са установени 9604 опаковки по два кг. – общо 19 208 кг. прах за пране. Всички пакети са с логото на известна търговска марка.

В изпълнение на европейския регламент за защита на интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който

Загиват 11 миньори. Сред причините за смърт са травми, отравяне с въглероден окис и висок процент изгаряния. Тежко ранени са над 25 души. 

В емисия „Вътрешна информация“ четем за инцидента:

Газ избухна в рудник на  мини Бобов дол

София, 1 септември 1997 г. // Днес около 13 часа началникът на Гражданска защита в
Кюстендил подполковник Григоров е подал сигнал за избухване на газ гризу в мини Бобов дол, рудник „Иван Русев“, сектор 3. Това съобщиха от Гражданска защита.
До този момент са извадени седем души в задоволително здравословно състояние. Спасителните операции продължават. Свободните коли на Бърза помощ от Кюстендил и Перник са на мястото на катастрофата. 

***

Неправоспособна 26-годишна шуменка, шофирала автомобил „Мерцедес“, се удари с управляваната от нея лека кола в крайпътно дърво около 20:00 часа снощи по пътя от село Новосел към Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Жената е загубила контрол над автомобила на влизане в града поради движение с несъобразена скорост. След като леката кола се е ударила в дървото, се е запалила и изгоряла, отбелязаха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

От там уточняват, че 31-годишен местен жител, пътник в автомобила, е откаран за преглед в шуменската болница, където са установени множество фрактури на кости и луксации на десния му крак. 

Образувано е досъдебно производство, допълват от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Временна организация на движението е въведена на 363-тия километър на автомагистрала „

На 14 септември 1959 година „Луна 2“ става първият в света автоматичен междупланетен апарат, който достига повърхността на Луната.

На 12 септември 1959 г. от космодрумът в Байконур е изстреляна с ракета носител „Восток-Л“ автоматичната междупланетна станция „Луна 2“. На 14 септември кацането на AMC „Луна“ 2 е регистрирано от съветски и чужди обсерватории. Космическият апарат каца на лунната повърхност в източната част на „Морето на спокойствието“, в близост до кратерите Аристил, Архимед и Автолик. 

„Луна 2" представлява запечатан контейнер във формата на сфера, в която се намират научно-измервателна и комуникационна апаратура. Научното оборудване включва инструменти за регистрация на ядрена радиация и елементарни частици, гайгеров брояч, магнитометри, микрометеоритни д

Мотоциклетист на 20 години от Шумен е пострадал тежко при пътно произшествие вчера следобед, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен. Инцидентът е станал около 13:30 часа на шуменския булевард „Велики Преслав“. Младият мъж загубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки“, излязъл вляво от пътното платно и се ударил в дърво. 

Той е бил откаран за преглед в шуменската болница, където е било установено, че има фрактура на четири ребра, контузия на бял дроб, фрактура на лопатка на лява ръка, след което е настанен за лечение, с опасност за живота, допълниха от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на своя уебсайт по-рано днес. От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни п

В Кюстендил потребители и служители на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост се включиха в кампанията на бТВ "Да изчистим България заедно" с почистване на коритото на река Банщица в града.

Служителката в центъра, разположен в село Вратца, община Кюстендил, Славка Симеонова каза , че потребителите на услугата се включват с радост в инициативата.

„Ние всеки ден ги учим да почистват. Първо да хвърлят, а след това да събират", обясни Симеонова. Тя допълни, че е баба на две внучки и ги учи, като видят боклук на земята да го вдигнат и изхвърлят в кошче, но това винаги трябва да става с ръкавици на ръцете. Според нея е по-добре всеки ден да си събираме нещата, а не веднъж в годината да ходим да почистваме боклуците.

Общината и Областната администрация в Кюстендил също ще се включат в инициативата за почистване. Общината е оп

Трябва да се действа превантивно и поради тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населените места и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. 

„От каквото има нужда, ще бъде направено. Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента, но не може само да разчитаме на благоразположението на природата и на късмета. Затова вършим всичко, което трябва“, посочи служебният премиер. 

„Още вчера сме се свързали с областните управители по течението на река Дунав в България, защото виждаме, че има притеснения. Вчера се е вдигнало нивото на реката в Будапеща, а валежите в Австрия оказват своето влияние. Като се следят процесите е очевидно, че и тук ще се пови

Обгазени са 20 миньори в рудник „Иван Русев“

Бобов дол, 1 септември 1997 г. // При избухването на газ гризу в рудник „Иван Русев“ на „Мини-Бобов дол“ са обгазени около 20 души. Извадени са 6 миньори, единият от които е в много тежко състояние. Броят на пострадалите още не е уточнен. Предполага се, че под земята се намират 14 души.
Обгорелите миньори са закарани в бобовдолската болница, където ги обслужват екипи от местни лекари, от Кюстендил и „Пирогов“. Нито един от пострадалите не е транспортиран в София.
9 линейки от Перник и Радомир са заминали за рудник „Иван Русев“, за да окажат помощ на затрупаните миньори. 8 спасители от „Мини-Перник“ също са на мястото на аварията, 20 легла в пернишката болница са подготвени да приемат пострадалите при необходимост.

***

5-ма са загиналите в „Бобов дол“ до този момент

София, 1 септември 1997 г. // Петима са загиналите миньори в мини „Бобов дол“, съобщиха от правителствения пресцентър по данни на Комитета по
енергетика.
Общо 52-ма миньори са се намирали под земята, сочат последните данни на Комитета по енергетика.  Освен 21 души в първи участък на „Иван Русев“ е имало и 34 работници от т.нар. транспортна група.
От първи участък е починал един миньор.  Състоянието на част от останалите е добро, а други са настанени в болниците в Перник, Радомир и Бобов дол.
От трети участък досега са извадени 19 души, от които двама са починали.  Има информация за още двама загинали, които се намират все още в рудника.
Ще разберем кой носи отговорност за трагедията в „Бобов дол“, заяви министър-председателят Иван Костов, преди да замине с вътрешния министър Богомил Бонев за мястото на инцидента (…)

***

Премиерът Костов назначи извънредна комисия по аварията в Бобов дол

София, 1 септември 1997 г. // Извънредна правителствена комисия назначи министър-председателят Иван Костов във връзка с днешната производствена авария в рудник „Иван Русев“ – трети участък на мини „Бобов дол“, съобщи правителствената информационна служба.
Председател на комисията е Евгений Бакърджиев - заместник министър-председател и председател на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към МС. В състава на комисията са представители на Гражданска защита, на министерства, на Генералния щаб, на Комитета по енергетика, на ДЗИ, на Военномедицинския институт и др.
(…) Задачата на извънредната комисия е да създаде необходимата организация за ликвидиране на последиците от аварията, да проучи и установи причините за производствената авария, да установи отговорността на длъжностните лица за аварията, да анализира предприетите досега мерки от ръководството на мини „Бобов дол“ за повишаване безопасността на труда след производствените аварии през 1997 г. и тяхното изпълнение. (…)

***

Втори септември е обявен за ден на национален траур

София, 2 септември 1997 г. //
Правителството реши днес на извънредно заседание втори септември да бъде обявен за ден на национален траур за загиналите миньори в мини „Бобов дол“.

***

Националният траур  продължава и днес

София, 3 септември 1997 г. // Правителството реши националният траур да продължи и днес - 3 септември, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
На вчерашното си извънредно заседание Министерският съвет обяви 2 септември за Ден на национален траур по повод трагичната авария в понеделник в мини „Бобов дол“, отнела живота на седем миньори.

***

Петима от ръководството на мини „Бобовдол“ са отговорни за аварията

София, 8 септември 1997 г. // Според прието днес правителствено решение от петима ръководители на мини „Бобов дол“ АД ще бъде потърсена най-строга отговорност заради неупражнен контрол по спазване на нормите за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, в резултат на което са допуснати нарушенията, довели до аварията на 1 септември.

Комитетът по енергетика ще предприеме действия за търсене на отговорност от инж. Милчо Лозанов – и.д. изпълнителен директор на мините към датата на злополуката, инж. Станко Станков – и.д. заместник-изпълнителен директор към тази дата, инж. Виктор Сотиров – ръководител на направление „Въгледобив“ при мини „Бобов дол“, инж. Станчо Колев – директор на рудник „Иван Русев“, и инж. Бойко Димитров – главен инженер на рудника.

На 30 души ще бъде търсена административно-наказателна отговорност за нарушаване на правилата и нормите за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд в мини „Бобовдол“.

Осемнадесет точки включва решението на Министерския съвет, оповестено от вицепремиера Евгений Бакърджиев, който председателства извънредната правителствена комисия, назначена във връзка с аварията.  Кабинетът днес изслуша доклада на комисията, която изработи окончателното си становище след шест заседания.

Като основни нарушения, довели до трагичната авария, комисията посочва липсата на план за дегазацията в шести участък, както и фактът, че не са били предупредени началниците на първи и трети участък, в които не са взети мерки за осигуряване на безопасността на хората.

От години в мината са занемарени мерките по охрана на труда, от 1990 г. досега не е извършена никаква превантивна работа за авариен случай, посочи Евгений Бакърджиев. (…)

Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.