Начало Местен фокус Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу
9530
България

Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу

Провеждаме двуцентрово медицинско проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти, преболедували COVID-19, с оплаквания за постковид симптоми или така наречения "дълъг COVID-19". Идеята е цялата дихателна рехабилитация на такива пациенти да се провежда в басейн с вода. Това каза проф. Йоаннис Папатанасиу, който днес участва в научен симпозиум "Въздух, море, климат - здравни стратегии", който се проведе в Свети Влас и събра лекари специалисти от цялата страна.Проф. Папатанасиу е преподавател, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

| 01 Септември 2024, 16:34 ч.
Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу
Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу
Снимка © Галя Тенева / БТА

Провеждаме двуцентрово медицинско проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти, преболедували COVID-19, с оплаквания за постковид симптоми или така наречения "дълъг COVID-19". Идеята е цялата дихателна рехабилитация на такива пациенти да се провежда в басейн с вода. Това каза проф. Йоаннис Папатанасиу, който днес участва в научен симпозиум "Въздух, море, климат - здравни стратегии", който се проведе в Свети Влас и събра лекари специалисти от цялата страна. Проф. Папатанасиу е преподавател, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Средният добив при царевицата за зърно в област Добрич е 247,3 кг/дка. Той е най-висок в община Тервел, където земеделците прибират до 425 кг/дка, а най-нисък е в община Генерал Тошево - 190 кг/дка, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. 

Средният добив от културата в община Добричка е 340 кг/дка, в община Добрич земеделците прибират по 250 кг/дка. При земеделските стопани в община Балчик добивът е 200 кг/дка, в Каварна – 270 кг/дка, в Шабла – 233,3 кг/дка, а в Крушари реколтират по 311,9 кг/дка. Към момента са реколтирани 125 350 дка, а засетите с царевица полета в област Добрич са 816 350 дка, посочват още от МЗХ.

През миналата стопанска година засетите площи с царевица за зърно са били 970 800 дка, а средният добив е бил 314,1 кг/дка. 

При маслодайния слънчоглед средният добив за областта е 177,3 кг/дка. Най-висок добив са по

Осем души са задържани за участие в престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения. Осем са задържани, а двама са обявени за издирване.

Операцията е проведена на 19 септември от служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), подкрепени от Европол.

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски власти, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към З

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище. Те са разположени на паркингите на големи търговски обекти в областния град по инициатива на Българския Червен кръст (БЧК).

Създадена е възможност за предаване на чисти текстилни продукти, включително и непотребни дрехи, част от които ще бъдат отчислени и ползвани при бедствени ситуации, каза директорът на БЧК в Търговище Ваня Борисова.

От организацията посочват, че за всеки килограм разделно събран текстил в контейнерите с логото на БЧК се генерира парично дарение за фонд „Бедствия, аварии и кризи“. С част от събраното се поддържа допълнителен кризисен резерв от сезонно подходящи сортирани дрехи за реагиране при бедствия и целево дарение на пострадали хора.

От Червенокръстката организация информират, че текстилната индустрия е на

Много е просто, защото всички статични, динамични упражнения, които ще се провеждат във вода ще са с изключително по-голяма лекота за пациенти със силно редуциран функционален капацитет, и по този начин резултатите ще настъпят много по-бързо, обясни специалистът. Той каза, че италианските му колеги залагат и на инхалаторно лечение с радонови води за пациенти с пост ковид симптоми или с "дълъг ковид".

За съжаление в България сме позабравили този вид лечение, макар, че тук такива води има във Велиград, Нареченските и Хасковските минерални бани, където също може успешно да се прилага, обясни професорът.

Залагаме и на още един медицински елемент - пациенти с еднакви заболявания да се лекуват групово. Т.е. да ползват един минерален басейн, да провеждат едни и същи физически упражнения, ръководени и наблюдавани от рехабилитатор, физикални и кинезитерапевти. Доказано е,  че такъв тип груповото лечение води до значително по-добри резултати, посочи проф. Папатанасиу. По думите му последиците и остатъчните явления, които имат пациентите, преболедували COVID-19, засягат като цяло качеството им на живот. При повечето от тях има нарушен или намален функционален капацитет - те изминават много по-кратки и къси разстояния, имат задух, умора, мускулни нарушения и др. Професорът подчерта, че ранното стартиране на рехабилитацията подобрява значително по-бързо и устойчиво тези нарушения в организма.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

Над 6,3 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и задължения за предишни периоди, са изплатени след намесата на контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) oт началото на 2024 г. до края на август. Това съобщи пресцентърът на ИА ГИТ. За същия период сумата на установените забавени заплати е 7.8 млн. лв.

За осемте месеца на 2024 г. са установени 14 401 нарушения, свързани със заплащането на труда. От тях 3746 се отнасят до задължението на работодателя да начислява и изплаща трудовото възнаграждение в договорените размери и срокове, а 43 са свързани с гарантираното право на работника да получава своето възнаграждение в размер на поне 60% от брутното си трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

Тези нарушения са сред основанията за отстраняване на участници от обществени п

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическото обучение на кандидат-водачите, да приключат работа по-рано от предвидените пет месеца. Това стана известно по време на втората работна среща с представители на автошколите, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

По време на днешните разговори бяха обсъдени обнародваните промени в наредбите за обучението и изпитите на кандидатите за водачи. 

„Уверявам ви, че ще направим всичко възможно системата да е готова преди крайния срок, така че да имаме повече време да проверим нейните възможности и заедно да я тестваме. Ако установим проблеми или пропуски, ще работим за постигането на ефективен и работещ продукт, който да е от полза на бранша и курсистите. След

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
В периода от 19 септември до 4 октомври Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана провежда цикъл от информационни срещи, съобщиха от ОИЦ - Монтана. Срещите са под формата ...
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Група варненци поискаха днес от Общината в града да бъдат създадени зоопатрули, които да следят за случаи на жестоко отношение към животните. По думите му заедно с Ина Маринова и т ...
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
Трафикът на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата" е спокоен към този час. Няма колона от изчакващи автомобили, .  През почивните дни миналата седмица на пунк ...
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
При специализирана операция в Пловдив на 19 септември са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура.  В лек автомоб ...
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона, Испания, които ще бъдат на 27-и и 28 с ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е във вр ...
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Разпоредена е вътрешна проверка в Министерството на вътрешните работи (МВР), която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в село Челопеч. Това каз ...
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Консултативен кабинет за оказване на помощ за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новата сграда на Медицинския център в Царево. Това обяви кметът на Община Царево Мар ...
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
На нарочна пресконференция кметът на Кърджали Ерол Мюмюн оповести част от резултатите от направената от екипа му цялостна проверка на състоянието на Община Кърджали, обявена и запо ...
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Още от деня“ по БНТ. Сп ...
Тикер в 21:38 ч.
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за б ...
Начало Местен фокус
9530
България

Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу

Провеждаме двуцентрово медицинско проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти, преболедували COVID-19, с оплаквания за постковид симптоми или така наречения "дълъг COVID-19". Идеята е цялата дихателна рехабилитация на такива пациенти да се провежда в басейн с вода. Това каза проф. Йоаннис Папатанасиу, който днес участва в научен симпозиум "Въздух, море, климат - здравни стратегии", който се проведе в Свети Влас и събра лекари специалисти от цялата страна.Проф. Папатанасиу е преподавател, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

| 01 Септември 2024, 16:34 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу
Провежда се проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти със симптоми на дълъг COVID-19, каза проф. Папатанасиу
Снимка © Галя Тенева / БТА

Провеждаме двуцентрово медицинско проучване с лекари от Италия за рехабилитация във вода на пациенти, преболедували COVID-19, с оплаквания за постковид симптоми или така наречения "дълъг COVID-19". Идеята е цялата дихателна рехабилитация на такива пациенти да се провежда в басейн с вода. Това каза проф. Йоаннис Папатанасиу, който днес участва в научен симпозиум "Въздух, море, климат - здравни стратегии", който се проведе в Свети Влас и събра лекари специалисти от цялата страна. Проф. Папатанасиу е преподавател, специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Средният добив при царевицата за зърно в област Добрич е 247,3 кг/дка. Той е най-висок в община Тервел, където земеделците прибират до 425 кг/дка, а най-нисък е в община Генерал Тошево - 190 кг/дка, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. 

Средният добив от културата в община Добричка е 340 кг/дка, в община Добрич земеделците прибират по 250 кг/дка. При земеделските стопани в община Балчик добивът е 200 кг/дка, в Каварна – 270 кг/дка, в Шабла – 233,3 кг/дка, а в Крушари реколтират по 311,9 кг/дка. Към момента са реколтирани 125 350 дка, а засетите с царевица полета в област Добрич са 816 350 дка, посочват още от МЗХ.

През миналата стопанска година засетите площи с царевица за зърно са били 970 800 дка, а средният добив е бил 314,1 кг/дка. 

При маслодайния слънчоглед средният добив за областта е 177,3 кг/дка. Най-висок добив са по

Осем души са задържани за участие в престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Това съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения. Осем са задържани, а двама са обявени за издирване.

Операцията е проведена на 19 септември от служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), подкрепени от Европол.

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски власти, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към З

Парламентът прие на първо и второ четене в рамките на едно заседание Законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано във Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г. 

Министерството на образованието и науката оценява като успешно участието на страната в предходните три етапа на програмата CEEPUS и изразява надежди, че това ще продължи и при изпълнението на четвъртия етап, след ратифициране на този законопроект, се посочва в доклада на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Централноевропейската програма за академичен обмен (CEEPUS) е дългосрочна програма за академичен обмен и мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и специализанти от университети на следните 15 държави - Република Албания, Република Австрия, Република България, Босна и Х

Контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни продукти, годни за употреба, са поставени на две места в Търговище. Те са разположени на паркингите на големи търговски обекти в областния град по инициатива на Българския Червен кръст (БЧК).

Създадена е възможност за предаване на чисти текстилни продукти, включително и непотребни дрехи, част от които ще бъдат отчислени и ползвани при бедствени ситуации, каза директорът на БЧК в Търговище Ваня Борисова.

От организацията посочват, че за всеки килограм разделно събран текстил в контейнерите с логото на БЧК се генерира парично дарение за фонд „Бедствия, аварии и кризи“. С част от събраното се поддържа допълнителен кризисен резерв от сезонно подходящи сортирани дрехи за реагиране при бедствия и целево дарение на пострадали хора.

От Червенокръстката организация информират, че текстилната индустрия е на

Много е просто, защото всички статични, динамични упражнения, които ще се провеждат във вода ще са с изключително по-голяма лекота за пациенти със силно редуциран функционален капацитет, и по този начин резултатите ще настъпят много по-бързо, обясни специалистът. Той каза, че италианските му колеги залагат и на инхалаторно лечение с радонови води за пациенти с пост ковид симптоми или с "дълъг ковид".

За съжаление в България сме позабравили този вид лечение, макар, че тук такива води има във Велиград, Нареченските и Хасковските минерални бани, където също може успешно да се прилага, обясни професорът.

Залагаме и на още един медицински елемент - пациенти с еднакви заболявания да се лекуват групово. Т.е. да ползват един минерален басейн, да провеждат едни и същи физически упражнения, ръководени и наблюдавани от рехабилитатор, физикални и кинезитерапевти. Доказано е,  че такъв тип груповото лечение води до значително по-добри резултати, посочи проф. Папатанасиу. По думите му последиците и остатъчните явления, които имат пациентите, преболедували COVID-19, засягат като цяло качеството им на живот. При повечето от тях има нарушен или намален функционален капацитет - те изминават много по-кратки и къси разстояния, имат задух, умора, мускулни нарушения и др. Професорът подчерта, че ранното стартиране на рехабилитацията подобрява значително по-бързо и устойчиво тези нарушения в организма.

От началото на годината до 9 септември са установени опити на 40 210 души да влязат в страната през българо-турска граница, посочи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Калоян Методиев във връзка с приемането на България в Шенген и мигрантския натиск по българо-турската граница.

В отговора е допълнено, че към момента миграционният натиск на българо-турска граница е със 72% по-малък спрямо същия период на 2023 г. - 141 428 души.

Българските гранични власти са задържали 1666 граждани на трети страни при опит да влязат нелегално в страната. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 38 457 души самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция. От турските гранични власти са задържани 87 лица, посочи министър Илков.

През септември 2024 г. з

Над 6,3 млн. лв. забавени трудови възнаграждения, включително и задължения за предишни периоди, са изплатени след намесата на контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) oт началото на 2024 г. до края на август. Това съобщи пресцентърът на ИА ГИТ. За същия период сумата на установените забавени заплати е 7.8 млн. лв.

За осемте месеца на 2024 г. са установени 14 401 нарушения, свързани със заплащането на труда. От тях 3746 се отнасят до задължението на работодателя да начислява и изплаща трудовото възнаграждение в договорените размери и срокове, а 43 са свързани с гарантираното право на работника да получава своето възнаграждение в размер на поне 60% от брутното си трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

Тези нарушения са сред основанията за отстраняване на участници от обществени п

Акция за насърчаване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци от хартия, картон и пластмаса организира община Харманли под надслов „Заедно за природата“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация. 

Този четвъртък от общинско дружество „Екоресурс- Харманли" канят всички деца, ученици и техните родители да участват в екоинициативата. В нея всеки, който предаде поне два килограма пластмаса и хартия ще получи награда, допълват от администрацията.

Предаването на материалите за рециклиране ще става в два мобилни пункта, разположени на различни места на територията на града. Отпадъците ще бъдат извозени до сепариращата инсталация за предварително третиране на регионално депо в Харманли, където ще се сортират и балират по класове. Непотребните опаковки, стари вестници и тетрадки ще постъпят за рециклиране и ще бъдат превърнати в суровини з

Служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова ще изиска от разработчиците на системата за дигитализиране на документите, свързани с теоретичното и практическото обучение на кандидат-водачите, да приключат работа по-рано от предвидените пет месеца. Това стана известно по време на втората работна среща с представители на автошколите, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). 

По време на днешните разговори бяха обсъдени обнародваните промени в наредбите за обучението и изпитите на кандидатите за водачи. 

„Уверявам ви, че ще направим всичко възможно системата да е готова преди крайния срок, така че да имаме повече време да проверим нейните възможности и заедно да я тестваме. Ако установим проблеми или пропуски, ще работим за постигането на ефективен и работещ продукт, който да е от полза на бранша и курсистите. След

Работилница как се приготвя петмез (маджун) от растението захарна метла (сорго) организират безплатно в търговищкото село Надарево, съобщи Апостол Апостолов, учредител на фондация "Ботаника лайф". Фондацията е инициатор на работилницата и развива дейността си в областта на чистото земеделие в населеното място.  

Събитието ще се проведе от 20-ти до 22-ри септември, а от "Ботаника лайф" препоръчват предварително записване, което може да стане чрез имейла на фондацията info@botanicalife.org. Посетителите, които са от по-далечни места, ще бъдат настанени в базата на фондацията.  

Приготвянето на петмез е стара, но постепенно забравена и дори изчезваща традиция в нашето съвремие. Малко са хората в България, които все още отглеждат сорго и произвеждат маджун, допълни Апостолов. В миналото в селата е имало маджунарни и хората са носели продукцията си и са я

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Областен информационен център – Монтана започна годишната си информационна кампания в общините от областта
Варненци настояха Общината да създаде зоопатрули
Трафикът на граничния пункт "Кулата" е спокоен, няма колона от изчакващи автомобили
При специализирана операция в Пловдив са открити 80 плочки с радиоактивното вещество америций 241, съобщиха от прокуратурата
Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона ще се състоят на 27-и и 28 септември
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Служебният кабинет прехвърли стадион "Георги Аспарухов" и комплекс "Герена" за безвъзмездно ползване на Столична община
Сфера
Проверка ще установи какви са били действията на полицаите по случая с пребитата жена в с. Челопеч, съобщи министър Атанас Илков
Местен фокус
Консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми ще бъде разкрит в новия Медицински център в Царево
Контекст
Поредица от неизгодни за Община Кърджали договорни сделки е установила проверката на настоящия кмет Ерол Мюмюн, започната в началото на мандата на администрацията
Сфера
Чрез машинния вот нямаме възможността за невалидни бюлетини, каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров
На преден план
Нов парк за екстремни спортове бе открит в Ямбол
Основна линия
Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на местата в секционните избирателни комисии в община Самоков на изборите на 27 октомври
Контекст
Представители на Търговище донесоха награди от Фестивала за хора в неравностойно положение в Медовина
На преден план
Бъдещи партньорски инициативи обсъдиха кметът на Велико Търново и американският посланик
Контекст
Националният съвет на БСП утвърди листите на коалиция „БСП-Обединена Левица" за парламентарните избори на 27 октомври
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.