Начало Сфера Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта
9687
България

Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта

Националният съвет на БСП, който днес проведе заседание на в централата на „Позитано“ 20 в София, е гласувал за изключването от партията на Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.След решението Корнелия Нинова коментира, че няма намерение „да блокира регистрацията на БСП“ за изборите.

| 01 Септември 2024, 18:49 ч.
Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта
Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта
Снимка © Милена Стойкова / БТА

Националният съвет на БСП, който днес проведе заседание на в централата на „Позитано“ 20 в София, е гласувал за изключването от партията на Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Това потвърдиха и самите те на излизане от сградата след решението на колективния орган. 

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище.

Тогава ще бъде извършен вторият етап на изграждане на присъединителни връзки от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод за Шумен, изпълнен по инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” на Европейския съюз, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България с местоположение язовир „Тича“, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Шумен на сайта си.

Присъединителните връзки ще бъдат изпълнени от фирмата-строител на Лот 1, в присъствието на представители на ВиК - Шумен. Едновременно с това ще бъдат извършени планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа на Шумен, с които да бъде обезпечена безаварийн

Република Северна Македония (РСМ) да се извини на България и българите, написа Делян Пеевски. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“.  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Според председателя на парламентарната група на ДПС "трябва да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение".  

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в евр

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на управлението на отпадъците в сградата на Община Разград, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Конкретният повод е изградената Клетка 3 и инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо (РД) за неопасни отпадъци за общините Разград, Кубрат, Исперих, Завет, Самуил, Лозница и Цар Калоян.

Към момента капацитетът на двете клетки на РД - Разград е запълнен, като предстои въвеждане в експлоатация на новата клетка. В ход е и процедура за избор на оператор на сепариращата и компостираща инсталация. За инсталациите на РД-Разград е в сила ново Комплексно разрешително, с което е разрешен общ капацитет на депото 1 281 551 т., за сепариращата инсталация - 40 000 т. на година,

След решението Корнелия Нинова коментира, че няма намерение „да блокира регистрацията на БСП“ за изборите.

На въпрос дали тя ще отиде утре сутринта в Централната избирателна комисия (ЦИК), където започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите, тъй като според съда все още се води председател в оставка, Нинова отговори: „Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебна регистрация. Дайте ни време да обмислим каква е тази ситуация и ще отговорим“. 

Тя припомни, че е дала пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев, които, по думите , оттук нататък да се занимават с регистрацията. Според Нинова нейното предложение да се свика Конгреса на партията, който да разгледа въпроса за нейната оставка, е отхвърлено днес, тъй като някои хора се страхуват от решението на най-висшия орган на партията. 

„Очаквах да има мотиви, поне един аргумент или пример за нарушаване на устав, на програма или на законите на държавата. Такива нямаше“, посочи Георги Свиленски за днешното решение за изключване.

„По-лошото е, че това решение беше взето между 65 и 70 гласа. В залата присъстваха хора, които не са членове на Националния съвет на БСП, социалистите, които цял ден стояха отпред, не бяха допуснати вътре. За да бъде взето такова решение са нужни 95 гласа. Ние бяхме пределно наясно, че нямат такава подкрепа. Бяхме готови ние самите да гласуваме за нашето изключване, само и само да им помогнем, тъй като нямаха аргументи. С преброителите, които манипулираха бройката на гласовете, беше постигнато това гласуване“, каза още Свиленски. По думите му по време на заседанието на Националния съвет не е имало кворум. „Три пъти помолих водещия Кристиян Вигенин да провери кворума, той отказа, което дава основание за оспорване на всички решения“, каза Свиленски.

Тридневен траур е обявен от днес във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, добавиха от военното министерство.

По думите на служебния министър Атанас Запрянов пред Българската национална телевизия в петък, е намерена черната кутия на самолета и тя ще бъде разчетена. "За мен като министър на отбраната това е много тежък удар и ние сме съпричастни към мъката на близките на загиналите, и ние скърбим заедно с тях", каза Запрянов.

Пилотите загинаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе п

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Десет души са задържани от полицията на територията на област Добрич след специализирана полицейска операция с цел противодействие на престъпността. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Оттам допълват, че акцията е по заповед на главния секретар на МВР. 

Двама от задържаните са шофирали автомобили под въздействието на алкохол. Други двама са в ареста, защото са седнали зад волана под въздействието на упойващи вещества. Младеж на 16 години и 32-годишен мъж са задържани за притежание на цигара с канабис и пакетче суха маса, реагираща също на канабис.  

Извършени са и няколко проверки на адреси. В Добрич е проверен имот, обитаван от 34-годишен мъж. От жилището са иззети 20 полиетиленови пликчета със суха тревна маса с общо тегло 20 грама, електронна везна и мелничка. 

Проверени са още два адреса в Добрич. В единия, обитава

Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село Мало Конаре, обл. Пазарджик. Тази демо точка също както и останалите, изградени в страната, е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе. По този начин се предполага, че ще може да бъде подпомогнато развитието и популяризирането на щадящо ресурсите устойчиво земеделие, чиято идея е "производството на повече с по-малко". 

Днешното събитие започна с официално откриване, по време на което управителите на "ДЕИВ-2007" представиха дейността на стопанството, както и иновациите, които прилагат. "Аз и моята съпруга се трудим много и се опитваме да помагаме на всички земеделски производители, за

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Иван Ченчев съобщи също, че още трима членове на Националния съвет за подали своите оставки днес.

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров кворум при днешното решение е имало, а то е в взето с „категорично мнозинство“. „За да бъде напълно демократично, всички предложения бяха гласувани по отделно. За изключването на Нинова са 105 гласа „за“, 16 „против“ и 4 „въздържал се“, посочи той. „Виждате, че с внушително мнозинство се опровергава спекулацията за липса на кворум и нелегитимни решения“, обясни Зафиров.

По думите на Зафиров решението на Националния съвет е „добър урок за хората, които поставят себе си над партията“. Той подчерта, че мотивите за всеки изключен за отделни, за това и гласуванията са се провели по отделно.

Атанас Зафиров съобщи, че Националният съвет е възложил на Корнелия Нинова да оттегли своето пълномощно спрямо Иван Ченчев и Георги Свиленски, както и да упълномощи изпълняващия функциите на председател да представлява партията пред трети лица. 

„Това е основният мотив, с който има риск за регистрацията на БСП на тези избори, а именно все още присъствието на Корнелия Нинова в актуалното състояние в съда“, подчерта Зафиров. Той показа проект на пълномощно, представено на Корнелия Нинова, което, по думите му, тя е отказала да подпише. „Тя днес за пореден път отказа да изпълни изрично решение на Националния съвет, което беше допълнителен мотив за налагане на тази най-тежка мярка за партийно въздействие – изключване от партията“, каза Зафиров. 

„Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всички листите и партията ще бъдат регистрирани, са тежка провокация към цялата партия, към решенията на нашите колективни органи. През медиите се обръщам към всички социалисти, да бъдат наясно, че всяко участие в подписки, листи и всичко останало, от хора, изключени от партията, ще се счита за провокация към партията и ще се счита за нелегитимно“, коментира още Зафиров. По думите му от партията ще сезират прокуратурата, ако някой се опита да предприеме незаконни действия по регистрация.

Атанас Зафиров съобщи също, че във вторник предстои подписване коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във връзка със съвместно явяване на изборите.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Високотехнологични системи ще помогнат на земеделските производители да намалят разходите за вода и торове при храненето на растенията. Технологията беше представена днес по време ...
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Обществено обсъждане за параметрите на два кредита от фонд „Флаг“ за проект "Мобилност и зелен транспорт в общините Враца и Монтана" се проведе в Община Монтана. На общ ...
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, ка ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 05:14 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
9687
България

Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта

Националният съвет на БСП, който днес проведе заседание на в централата на „Позитано“ 20 в София, е гласувал за изключването от партията на Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.След решението Корнелия Нинова коментира, че няма намерение „да блокира регистрацията на БСП“ за изборите.

| 01 Септември 2024, 18:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта
Националният съвет на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова, партия ще подпише коалиционно споразумение с 20 политически субекта
Снимка © Милена Стойкова / БТА

Националният съвет на БСП, който днес проведе заседание на в централата на „Позитано“ 20 в София, е гласувал за изключването от партията на Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Това потвърдиха и самите те на излизане от сградата след решението на колективния орган. 

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт. 

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и

Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на Районен съд – Враца, с което спрямо английския гражданин М. Ф. е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от съдебната институция. Мъжът е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на литовска гражданка.

Съдът е оставил без уважение внесената жалба от обвиняемия с искане да му бъде постановена по-лека мярка. 

Въззивният съд е приел, че е правилна преценката на първоинстанционния съд и всички събрани до момента доказателства сочат М. Ф. като съпричастен към деянието, в което е обвинен. Според тройния състав на Врачанския окръжен съд са налице и двете алтернативни опасности - обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление. От събраните доказателства е видно, че М.Ф. е чужд гражданин, на страна извън ЕС - Кралство Вел

Градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище ще бъдат без вода на 18 септември, сочат съобщения на сайтовете на водопреносните дружества в областните градове Шумен и Търговище.

Тогава ще бъде извършен вторият етап на изграждане на присъединителни връзки от съществуващия към новоизградения довеждащ водопровод за Шумен, изпълнен по инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” на Европейския съюз, съфинансирана от Кохезионен фонд и Република България с местоположение язовир „Тича“, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) в Шумен на сайта си.

Присъединителните връзки ще бъдат изпълнени от фирмата-строител на Лот 1, в присъствието на представители на ВиК - Шумен. Едновременно с това ще бъдат извършени планови ремонти на проблемни участъци по водопроводната мрежа на Шумен, с които да бъде обезпечена безаварийн

Република Северна Македония (РСМ) да се извини на България и българите, написа Делян Пеевски. "След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава", се казва в позиция, разпространена до медиите от „Пресцентър на ДПС“.  

"Посланикът на Република Северна Македония трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ", се посочва още в позицията.  

Според председателя на парламентарната група на ДПС "трябва да се знае, че няма да търпим никой повече да си позволява подобно отношение".  

"Още по-малко представители на власт, претендираща, че държавата им, за която България направи толкова много като подкрепа през годините, има място в евр

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на управлението на отпадъците в сградата на Община Разград, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Конкретният повод е изградената Клетка 3 и инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци към Регионалното депо (РД) за неопасни отпадъци за общините Разград, Кубрат, Исперих, Завет, Самуил, Лозница и Цар Калоян.

Към момента капацитетът на двете клетки на РД - Разград е запълнен, като предстои въвеждане в експлоатация на новата клетка. В ход е и процедура за избор на оператор на сепариращата и компостираща инсталация. За инсталациите на РД-Разград е в сила ново Комплексно разрешително, с което е разрешен общ капацитет на депото 1 281 551 т., за сепариращата инсталация - 40 000 т. на година,

След решението Корнелия Нинова коментира, че няма намерение „да блокира регистрацията на БСП“ за изборите.

На въпрос дали тя ще отиде утре сутринта в Централната избирателна комисия (ЦИК), където започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите, тъй като според съда все още се води председател в оставка, Нинова отговори: „Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебна регистрация. Дайте ни време да обмислим каква е тази ситуация и ще отговорим“. 

Тя припомни, че е дала пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев, които, по думите , оттук нататък да се занимават с регистрацията. Според Нинова нейното предложение да се свика Конгреса на партията, който да разгледа въпроса за нейната оставка, е отхвърлено днес, тъй като някои хора се страхуват от решението на най-висшия орган на партията. 

„Очаквах да има мотиви, поне един аргумент или пример за нарушаване на устав, на програма или на законите на държавата. Такива нямаше“, посочи Георги Свиленски за днешното решение за изключване.

„По-лошото е, че това решение беше взето между 65 и 70 гласа. В залата присъстваха хора, които не са членове на Националния съвет на БСП, социалистите, които цял ден стояха отпред, не бяха допуснати вътре. За да бъде взето такова решение са нужни 95 гласа. Ние бяхме пределно наясно, че нямат такава подкрепа. Бяхме готови ние самите да гласуваме за нашето изключване, само и само да им помогнем, тъй като нямаха аргументи. С преброителите, които манипулираха бройката на гласовете, беше постигнато това гласуване“, каза още Свиленски. По думите му по време на заседанието на Националния съвет не е имало кворум. „Три пъти помолих водещия Кристиян Вигенин да провери кворума, той отказа, което дава основание за оспорване на всички решения“, каза Свиленски.

Тридневен траур е обявен от днес във Въоръжените сили по заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов заради катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA на авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. В знак на почит към пилотите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, загинали при катастрофата, се забранява провеждането на празнични мероприятия, а планираните се отменят, добавиха от военното министерство.

По думите на служебния министър Атанас Запрянов пред Българската национална телевизия в петък, е намерена черната кутия на самолета и тя ще бъде разчетена. "За мен като министър на отбраната това е много тежък удар и ние сме съпричастни към мъката на близките на загиналите, и ние скърбим заедно с тях", каза Запрянов.

Пилотите загинаха при подготовка на демонстрационен полет, който трябваше да се проведе п

Забавяне в проекта по изграждане на новия Медицински център в Царево няма. В срок до 95 дни ще бъде завършена процедурата по построяването и ще бъдат преместени всички специалисти в новата сграда. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров, цитиран от пресцентъра на общинската администрация в официалната фейсбук страница. 

По думите на Киров е осигурено финансиране за довършителния етап на строително-монтажните работи, както и за необходимата медицинска апаратура. „Вчера поставихме и началото на партньорство с един от водещите бургаски медицински центрове да ни осигуряват специалисти“, каза още той.

Предстои в следващите месеци да се извърши саниране на сградата, съобразно изискванията за енергийна ефективност. В изпълнение е и процесът по планиране на терена, включително проектирането на паркинг зона за автомобили и места със зарядна станция за еле

Десет души са задържани от полицията на територията на област Добрич след специализирана полицейска операция с цел противодействие на престъпността. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Оттам допълват, че акцията е по заповед на главния секретар на МВР. 

Двама от задържаните са шофирали автомобили под въздействието на алкохол. Други двама са в ареста, защото са седнали зад волана под въздействието на упойващи вещества. Младеж на 16 години и 32-годишен мъж са задържани за притежание на цигара с канабис и пакетче суха маса, реагираща също на канабис.  

Извършени са и няколко проверки на адреси. В Добрич е проверен имот, обитаван от 34-годишен мъж. От жилището са иззети 20 полиетиленови пликчета със суха тревна маса с общо тегло 20 грама, електронна везна и мелничка. 

Проверени са още два адреса в Добрич. В единия, обитава

Нова седма демо точка на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ беше официално открита днес във фамилното стопанството на Десислава и Иван Кабурови "ДЕИВ-2007" в село Мало Конаре, обл. Пазарджик. Тази демо точка също както и останалите, изградени в страната, е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проекта с фокус прецизно земеделие AgroDigiRisе. По този начин се предполага, че ще може да бъде подпомогнато развитието и популяризирането на щадящо ресурсите устойчиво земеделие, чиято идея е "производството на повече с по-малко". 

Днешното събитие започна с официално откриване, по време на което управителите на "ДЕИВ-2007" представиха дейността на стопанството, както и иновациите, които прилагат. "Аз и моята съпруга се трудим много и се опитваме да помагаме на всички земеделски производители, за

Задържаха 56-годишен мъж от с. Арчар за притежание на археологически артефакт, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.

В условията на неотложност на 13 септември видински криминалисти са претърсили частен имот в с. Арчар. Там открили и иззели каменен предмет, с размери около 50х50 см и височина 20 см, носещ белези на археологически артефакт. Обитателят на имота е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

от пресцентъра на дирекцията на полицията във Видин уточниха, че се запазва тенденцията от последните години за трайно намаляване на престъпленията по линия на културно-исторически ценности в региона. През миналата година са били регистрирани четири престъпления в с. Арчар, свързани със съхранение без съответното разрешение на предмети, носещи белези на антични артефакти.

Иван Ченчев съобщи също, че още трима членове на Националния съвет за подали своите оставки днес.

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров кворум при днешното решение е имало, а то е в взето с „категорично мнозинство“. „За да бъде напълно демократично, всички предложения бяха гласувани по отделно. За изключването на Нинова са 105 гласа „за“, 16 „против“ и 4 „въздържал се“, посочи той. „Виждате, че с внушително мнозинство се опровергава спекулацията за липса на кворум и нелегитимни решения“, обясни Зафиров.

По думите на Зафиров решението на Националния съвет е „добър урок за хората, които поставят себе си над партията“. Той подчерта, че мотивите за всеки изключен за отделни, за това и гласуванията са се провели по отделно.

Атанас Зафиров съобщи, че Националният съвет е възложил на Корнелия Нинова да оттегли своето пълномощно спрямо Иван Ченчев и Георги Свиленски, както и да упълномощи изпълняващия функциите на председател да представлява партията пред трети лица. 

„Това е основният мотив, с който има риск за регистрацията на БСП на тези избори, а именно все още присъствието на Корнелия Нинова в актуалното състояние в съда“, подчерта Зафиров. Той показа проект на пълномощно, представено на Корнелия Нинова, което, по думите му, тя е отказала да подпише. „Тя днес за пореден път отказа да изпълни изрично решение на Националния съвет, което беше допълнителен мотив за налагане на тази най-тежка мярка за партийно въздействие – изключване от партията“, каза Зафиров. 

„Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всички листите и партията ще бъдат регистрирани, са тежка провокация към цялата партия, към решенията на нашите колективни органи. През медиите се обръщам към всички социалисти, да бъдат наясно, че всяко участие в подписки, листи и всичко останало, от хора, изключени от партията, ще се счита за провокация към партията и ще се счита за нелегитимно“, коментира още Зафиров. По думите му от партията ще сезират прокуратурата, ако някой се опита да предприеме незаконни действия по регистрация.

Атанас Зафиров съобщи също, че във вторник предстои подписване коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във връзка със съвместно явяване на изборите.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт
Прокуратурата в Смолян измени от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на обвинен в убийство на съселянин
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.