Начало Сфера Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието
8364
България

Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието

Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието, както и недоволството на хората, които имат проблем с водоснабдяването.Жители на община Кочериново, област Кюстендил за пореден ден блокираха подходите към Рилския манастир в знак на протест срещу безводието.

| 02 Септември 2024, 22:20 ч.
Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието
Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието
Снимка © Община Ловеч

Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието, както и недоволството на хората, които имат проблем с водоснабдяването. 

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Нови светодиодни  пътни знаци ще бъдат поставени в Троян на местата, където най-често пресичат деца, съобщи Минко Акимов, председател на Ротари клуб – Троян. 

Средствата за закупуване на оборудването са събрани на коледния бал на клуба и чрез лични дарения на ротарианци. Със сумата от 8000 лева са закупени десет комплекта светодиодни знаци, които ще бъдат поставени на най-уязвимите места в града.

По думите на кмета на Троян Донка Михайлова дарението е полезно и в интерес на сигурността на децата на Троян.

Акимов припомни, че това е поредно дарение, след детска площадка в село Орешак, часовник на градския площад и техника за нуждите на общинската болница, което клубът прави на местната общност.

През следващото денонощие облачността ще бъде разкъсана, в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България ще има слаби превалявания от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През нощта в по-голямата част от страната вятърът ще стихне, а през деня отново ще духа вятър от изток-североизток и ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, по Черноморието: 14°-16°; в София - около 10°. Максималните температури - между 21° и 26°, в София - около 22°.

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.                 
   
По Черноморието облачността ще е предимно значителна. Възможно е слаб дъжд да превали по южния участък на крайбрежието. Ще духа до у

Жители на община Кочериново, област Кюстендил за пореден ден блокираха подходите към Рилския манастир в знак на протест срещу безводието.

Кметът на с. Стоб Славчо Гоцев каза , че организатори на протеста са местните жители. "Темата е чувствителна, хората са изнервени, протестите вероятно ще спрат, едва когато хората видят решение на проблема", допълни той.

Проблемите на Кочериново бяха обсъдени днес и на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От ведомството съобщиха, че целта е водоподаването да бъде подобрено до края на седмицата.

По време на разговора стана ясно, че ще бъде направен цялостен анализ на водоснабдителната система, която доставя питейна вода за община Кочериново, обход на деветкилометровото трасе на водопровода, който захранва общинския център и проверка дали се извършва нерегламентирано ползване на питейната вода.

Припомняме, че за град Кочериново и селата Пороминово и Бараково водоподаването се извършва всеки ден за времето от 16:00 до 9:00 часа. В селата Драгодан и Боровец вода се подава през два дни, а в Крумово и Бураново през ден. За част от селата се доставя питейна вода с водоноски.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на своя уебсайт.

В София е регистрирана една тежка катастрофа и 22 леки произшествия. Пострадал е един човек.

От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни произшествия в страната са загинали 20 души, а 467 са ранени. Жертвите на пътя от началото на годината са 318, а пострадалите са 6431 души. Регистрираните тежки катастрофи от началото на годината са 5117.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Трябва да има реакция от България и от Европа, коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев във връзка с думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

"Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", каза Асен Василев.

Той посочи, че има писмено споразумение между Европейски съюз (ЕС), България и РСМ, което защитава българските интереси, с което от РСМ са се съгласили и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Всякакви други емоционални изблици няма да по

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето . Становищата им бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв. Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепяме проекта за постановление, но ни липсва информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието, каза Валери Велев, член на асоциацията. По д

Според депутата от партия „Възраждане“ Димчо Димчев проблемът в община Кочериново не е в жегите. На пресконференция в Националния пресклуб в Кюстендил Димчев каза, че вода има, но тя не стига до резервоарите. "При положение, че са близко до планината, всяка една община трябва да има различни резервоари и различни разпределителни шахти", коментира още Димчев.

"Водната асоциация в Кюстендил не функционира по начина, по който трябва това да се случва", допълни той и даде като пример Сапарева баня, която е единствената община, където проблеми с водата няма. "Тя е единствената община, която е извън водната асоциация", каза Димчев, като допълни, че единственият проблем в общината е липсата на пречиствателна станция. 

В област Варна проблемите с безводието бяха обсъдени по време на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, съобщиха от пресслужбата на областна администрация в крайморския град.

Основният проблем за общините е безводието, което пресуши язовирите и наложи воден режим към настоящия момент на 12 селища. Към МРРБ е подаден списък с обекти, на територията на общини от област Варна, които се нуждаят от финансиране, за да се разрешат трайно проблемите с безводието.

До края на месеца всички кметства от общината трябва да предадат доклади за средствата, необходими за почистване на деретата. Общината е създала и система за обследване състоянието на свлачищата от въздуха, но при обилни валежи се очаква някои от тях да се активизират.    

Областна администрация - Велико Търново и Областна администрация - Габрово ще работят съвместно за решаване на проблемите с безводието. Това увери областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков на свикана от него среща по темата с водната криза, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в старата столица.

Населените места на воден режим в двата региона са общо над 40, стана ясно по време на заседанието.

Здравков обобщи, че причините за безводието във Великотърновска област могат да се разделят най-общо в две направления - високите температури и дългия период без валежи, и старата ВиК мрежа, която на места е на над 60 години.

Като дългосрочно решение на проблема в областта Здравков посочи използването на язовир “Александър Стамболийски” за питейно-битови нужди.

Стана ясно, че за област Габрово основният проблем идва от липсата на водоизточници. Най-сериозно е положението в общините Севлиево и Трявна.

Проблемът с водоснабдяването в Тетевенско, област Ловеч бе обсъден на среща по инициатива на кмета на общината д-р Мадлена Бояджиева.

Тя обясни, че Тетевен е една от общините, които не са могли да направят воден цикъл с европейски средства, тъй като в област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор. Затова, по думите , едно от решенията за инвестиране в сектора е новият Закон за водите, с който ще бъдат консолидирани всички ВиК оператори, което ще позволи кандидатстване за европейско финансиране. 

Според кмета, за да се реши проблемът с водата, са необходими много инвестиции. Трябва да се направи сериозен анализ на състоянието на ВиК мрежата.

Областният управител Дора Стоянова каза, че следващата стъпка в решаването на проблема с водоподаването е търсенето на вода, която няма да се губи по реконструираната мрежа. Тя припомни, че  е аналогичен и проблемът в общините Ловеч и Плевен. 

Нивото на река Дунав при Лом, област Монтана продължава да спада и днес са измерени 127 см над морското равнище, което е с 21 см по-ниско от вчера, съобщиха от офиса на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Заради продължителното засушаване нивото на реката е ниско, а това затруднява корабоплаването. За корабите са определени места, на които да плават, за да избягват плитчините.

От днес със заповед на областния управител на Русе Драгомир Драганов започва проверка на всички изкуствени и естествени водоеми на територията на областта, съобщи пиарът на областната управа Георги Георгиев.

Сформираната междуведомствена комисия трябва до края на седмицата да даде информация за състоянието на язовирите, речните корита, деретата и канализационната инфраструктура в областта. Целта е да се извърши основен преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти, както и на съоръженията към тях.

Драганов обяснява, че захранването с питейна и битова вода в региона е чрез кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не от язовири. "Всички населени места в област Русе са обезпечени с питейна вода и няма опасност от въвеждането на воден режим", заяви Драганов, цитиран в съобщението.

Той посочи, че само в три села в региона - Копривец, Босилковци и Брестовица, има минимална опасност от преминаване на воден режим за кратко, ако времето се задържи сухо.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Дауд Ибрям и ръководителите на специализираните дирекции в екоинспекцията обсъдиха проблемите на упра ...
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Създателите на Българското книжовно дружество през 1869 година са поставили основите на първата институция на българската държавност още преди Освобождението. Това заяви посланикът ...
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
В консултациите, свикани от кмета на Община Монтана, за разпределение на местата в секционните избирателни комисии (СИК), участваха шест парламентарно представени партии и коалиции ...
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Всички дейности, които са отговорност на правителството за подготовка на изборите, вървят по график. Това беше докладвано на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев на регул ...
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
В Кюстендилско годината беше изключително тежка и за пчелите, и за пчеларите, каза в интервю Тихомир Стоицов, председател на Браншови пчеларски съюз "Пчела" - Кюстендил. По думите ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше открит и традиционният Върбишки панаир с шествие от местния площад, в близост до сградите на местното ч ...
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Евродепутатът Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър" с молба да им бъде позволено да се приберат ...
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и германският посланик Ирене Планк, съобщ ...
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
Мъж на 51 г. е задържан от полицията днес заради намерени в имот в с. Орляк, община Тервел, наркотици, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Добрич. Оттам допълва ...
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган и Автентичното ДПС, съобщиха от „ДПС пресцентър“ на с ...
Тикер в 04:09 ч.
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град. Днес беше отк ...
Начало Сфера
8364
България

Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието

Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието, както и недоволството на хората, които имат проблем с водоснабдяването.Жители на община Кочериново, област Кюстендил за пореден ден блокираха подходите към Рилския манастир в знак на протест срещу безводието.

| 02 Септември 2024, 22:20 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието
Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието
Снимка © Община Ловеч

Продължават усилията на местните власти за справяне с безводието, както и недоволството на хората, които имат проблем с водоснабдяването. 

В общо 221 секции ще гласуват имащите право на глас от област Силистра на изборите за народни представители, които ще се състоят на 27 октомври. В 175 от тях ще може да се гласува с машини, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) – Силистра Константин Стоилов.

Той допълни още, че със заповеди на кметовете са образувани избирателните секции на територията на всяка община. Те са най много в Силистра – 92. Следват общините Дулово с 42 секции, Тутракан с 27, Главиница с 25, Кайнарджа и Ситово с по 13 и Алфатар с девет. Общият брой на членовете на комисиите ще е 1797.

В изборите за народни представители право на глас имат 113 232  избиратели от област Силистра. 

Въпреки, че изборите няма да са „две в едно“, както беше на 9 юни, от РИК – Силистра не очакват по-малко работа по време на предизборната к

Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес са свалени наполовина. По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а авиобаза Долна Митрополия, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Плевен е съпричастен към скръбта на семействата, близките и колегите на майор Димитров и старши лейтенант Дункин, допълват от Общината.

В петък при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. В памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин във Въоръжените сили беше обявен тридневен траур. Дни на траур

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°. Атмосферното налягане e по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Утре над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е значителна и на места ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

Нови светодиодни  пътни знаци ще бъдат поставени в Троян на местата, където най-често пресичат деца, съобщи Минко Акимов, председател на Ротари клуб – Троян. 

Средствата за закупуване на оборудването са събрани на коледния бал на клуба и чрез лични дарения на ротарианци. Със сумата от 8000 лева са закупени десет комплекта светодиодни знаци, които ще бъдат поставени на най-уязвимите места в града.

По думите на кмета на Троян Донка Михайлова дарението е полезно и в интерес на сигурността на децата на Троян.

Акимов припомни, че това е поредно дарение, след детска площадка в село Орешак, часовник на градския площад и техника за нуждите на общинската болница, което клубът прави на местната общност.

През следващото денонощие облачността ще бъде разкъсана, в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България ще има слаби превалявания от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През нощта в по-голямата част от страната вятърът ще стихне, а през деня отново ще духа вятър от изток-североизток и ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, по Черноморието: 14°-16°; в София - около 10°. Максималните температури - между 21° и 26°, в София - около 22°.

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.                 
   
По Черноморието облачността ще е предимно значителна. Възможно е слаб дъжд да превали по южния участък на крайбрежието. Ще духа до у

Жители на община Кочериново, област Кюстендил за пореден ден блокираха подходите към Рилския манастир в знак на протест срещу безводието.

Кметът на с. Стоб Славчо Гоцев каза , че организатори на протеста са местните жители. "Темата е чувствителна, хората са изнервени, протестите вероятно ще спрат, едва когато хората видят решение на проблема", допълни той.

Проблемите на Кочериново бяха обсъдени днес и на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От ведомството съобщиха, че целта е водоподаването да бъде подобрено до края на седмицата.

По време на разговора стана ясно, че ще бъде направен цялостен анализ на водоснабдителната система, която доставя питейна вода за община Кочериново, обход на деветкилометровото трасе на водопровода, който захранва общинския център и проверка дали се извършва нерегламентирано ползване на питейната вода.

Припомняме, че за град Кочериново и селата Пороминово и Бараково водоподаването се извършва всеки ден за времето от 16:00 до 9:00 часа. В селата Драгодан и Боровец вода се подава през два дни, а в Крумово и Бураново през ден. За част от селата се доставя питейна вода с водоноски.

Ниската избирателна активност се дължи, освен на други фактори, и на известни колебания на избирателите в прозрачността на изборния процес. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Правителството е твърдо решено да работи в тази посока, каза още Карадимов, който е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

Шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

Двама души са загинали, а 28 са пострадали при 24 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР на своя уебсайт.

В София е регистрирана една тежка катастрофа и 22 леки произшествия. Пострадал е един човек.

От началото на септември при 353 тежки пътнотранспортни произшествия в страната са загинали 20 души, а 467 са ранени. Жертвите на пътя от началото на годината са 318, а пострадалите са 6431 души. Регистрираните тежки катастрофи от началото на годината са 5117.

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България" относно ресора, определен за Екатерина Захариева като еврокомисар. 

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно

Трябва да има реакция от България и от Европа, коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев във връзка с думи на вицепремиера и министър на транспорта на Република Северна Македония (РСМ) Александър Николоски в телевизионно интервю по повод липсата на знаме на РСМ при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. 

"Смятам, че думите са обидни и непремерени, и македонските политици трябва да разберат едно – ако искат да бъдат членове на Европейския съюз, трябва да спазват писмените споразумения", каза Асен Василев.

Той посочи, че има писмено споразумение между Европейски съюз (ЕС), България и РСМ, което защитава българските интереси, с което от РСМ са се съгласили и те трябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влязат в ЕС. Всякакви други емоционални изблици няма да по

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност, синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето . Становищата им бяха изразени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Членовете на НСТС обсъдиха проект на постановление на служебното правителство линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв. Представителите на бизнеса подкрепиха предложения от кабинета размер, но според Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) линията на бедност за следващата година трябва да бъде по-висока - 667 лв.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепяме проекта за постановление, но ни липсва информация как това увеличение ще се отрази на бюджетните разходи в частичната предварителна оценка на въздействието, каза Валери Велев, член на асоциацията. По д

Според депутата от партия „Възраждане“ Димчо Димчев проблемът в община Кочериново не е в жегите. На пресконференция в Националния пресклуб в Кюстендил Димчев каза, че вода има, но тя не стига до резервоарите. "При положение, че са близко до планината, всяка една община трябва да има различни резервоари и различни разпределителни шахти", коментира още Димчев.

"Водната асоциация в Кюстендил не функционира по начина, по който трябва това да се случва", допълни той и даде като пример Сапарева баня, която е единствената община, където проблеми с водата няма. "Тя е единствената община, която е извън водната асоциация", каза Димчев, като допълни, че единственият проблем в общината е липсата на пречиствателна станция. 

В област Варна проблемите с безводието бяха обсъдени по време на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, съобщиха от пресслужбата на областна администрация в крайморския град.

Основният проблем за общините е безводието, което пресуши язовирите и наложи воден режим към настоящия момент на 12 селища. Към МРРБ е подаден списък с обекти, на територията на общини от област Варна, които се нуждаят от финансиране, за да се разрешат трайно проблемите с безводието.

До края на месеца всички кметства от общината трябва да предадат доклади за средствата, необходими за почистване на деретата. Общината е създала и система за обследване състоянието на свлачищата от въздуха, но при обилни валежи се очаква някои от тях да се активизират.    

Областна администрация - Велико Търново и Областна администрация - Габрово ще работят съвместно за решаване на проблемите с безводието. Това увери областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков на свикана от него среща по темата с водната криза, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в старата столица.

Населените места на воден режим в двата региона са общо над 40, стана ясно по време на заседанието.

Здравков обобщи, че причините за безводието във Великотърновска област могат да се разделят най-общо в две направления - високите температури и дългия период без валежи, и старата ВиК мрежа, която на места е на над 60 години.

Като дългосрочно решение на проблема в областта Здравков посочи използването на язовир “Александър Стамболийски” за питейно-битови нужди.

Стана ясно, че за област Габрово основният проблем идва от липсата на водоизточници. Най-сериозно е положението в общините Севлиево и Трявна.

Проблемът с водоснабдяването в Тетевенско, област Ловеч бе обсъден на среща по инициатива на кмета на общината д-р Мадлена Бояджиева.

Тя обясни, че Тетевен е една от общините, които не са могли да направят воден цикъл с европейски средства, тъй като в област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор. Затова, по думите , едно от решенията за инвестиране в сектора е новият Закон за водите, с който ще бъдат консолидирани всички ВиК оператори, което ще позволи кандидатстване за европейско финансиране. 

Според кмета, за да се реши проблемът с водата, са необходими много инвестиции. Трябва да се направи сериозен анализ на състоянието на ВиК мрежата.

Областният управител Дора Стоянова каза, че следващата стъпка в решаването на проблема с водоподаването е търсенето на вода, която няма да се губи по реконструираната мрежа. Тя припомни, че  е аналогичен и проблемът в общините Ловеч и Плевен. 

Нивото на река Дунав при Лом, област Монтана продължава да спада и днес са измерени 127 см над морското равнище, което е с 21 см по-ниско от вчера, съобщиха от офиса на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Заради продължителното засушаване нивото на реката е ниско, а това затруднява корабоплаването. За корабите са определени места, на които да плават, за да избягват плитчините.

От днес със заповед на областния управител на Русе Драгомир Драганов започва проверка на всички изкуствени и естествени водоеми на територията на областта, съобщи пиарът на областната управа Георги Георгиев.

Сформираната междуведомствена комисия трябва до края на седмицата да даде информация за състоянието на язовирите, речните корита, деретата и канализационната инфраструктура в областта. Целта е да се извърши основен преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти, както и на съоръженията към тях.

Драганов обяснява, че захранването с питейна и битова вода в региона е чрез кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не от язовири. "Всички населени места в област Русе са обезпечени с питейна вода и няма опасност от въвеждането на воден режим", заяви Драганов, цитиран в съобщението.

Той посочи, че само в три села в региона - Копривец, Босилковци и Брестовица, има минимална опасност от преминаване на воден режим за кратко, ако времето се задържи сухо.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Създателите на Българското книжовно дружество са поставили основите на българската държавност още преди Освобождението, заяви посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков
Служебно ще бъдат разпределени съставите на секционните избирателни комисии в община Монтана
Подготовката на изборите върви по график, докладваха министри на служебния Димитър Главчев
Пчеларството се превръща в скъпо хоби, каза председателят на браншови съюз в Кюстендилско
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В детайли
Върбица отбелязва тържествено 50 години от обявяването си за град
Местен фокус
Елена Йончева е предала в йеменския град Сана писмо от името на роднините на българските моряци от кораба "Галакси Лийдър"
Сфера
Възможностите за задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество между България и Германия обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Ирене Планк
Сфера
Мъж на 51 г. е задържан от полицията в област Добрич заради намерени в негов имот наркотици
В детайли
В декларация учредители, основатели, доайени и бивши областни председатели на ДПС застанаха зад лидера Ахмед Доган
Сфера
Иновативна технология помага на фермери да намалят потреблението на вода и торове и да повишат качеството на продукцията
В детайли
Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да се срещне с българските моряци от кораба „Галакси лийдър“
Основна линия
Тринайсет нелегални мигранти, превозвани в два автомобила, са задържани в Бургас, водачите на колите са арестувани
Основна линия
Делегация от БАН, дипломати и българи, живеещи в Румъния, отбелязаха 155 години от създаването на Академията в Браила
Контекст
Проблемите на управлението на отпадъците обсъди на среща в Разград ръководството на РИОСВ Русе
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.